Livsmedelsföretagen börjar märka upp portionsstorlekar

Testfakta.se.

Livsmedelsföretagen ska märka upp näringsinnehållet i förpackad mat per 100 g. Men de har också börjat märka upp näringsinnehållet i godtyckliga portionsstorlekar.
Risken med det är att konsumenterna uppfattar att de uppgivna portionsstorlekarna är ok och nyttiga att äta. Skräpmat är skräp även i små kvantiteter.

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Personligen är jag tveksam till detta för jag inbillar mig att det handlar om beräkningar från tabeller som är föråldrade. Mer intressant är om de faktiskt gör riktiga analyser på just innehållet i den mat det handlar om. Samma livsmedel som odlats under olika klimatförhållanden och på olika jordar har helt olika näringsinnehåll.

  Andra viktiga analyser är mängden glyfosat och andra bekämpningsmedel så konsumenten kan göra ett informerat val bland produkterna.

  Trots att vi i Sverige har dåligt med Selen i jordarna så är de rika på Selen i Östra Norrbotten så tomater, gurkor som är odlade där köper jag gärna.

 2. 2
  Majsan säger

  Hittills har det inte fungerat så bra med portioner trots att det funnits i flera år. Matfabrikerna tenderar att göra portionerna jättesmå för godis, chips mm. Typ en 0,5 l läskflaska beräknas på två personer, en chipspåse på 10 portioner osv. Skräp är skräp som Annika så tydligt skriver.

  Jag skulle gärna se att livsmedelsverket arbetade mer med vattenkvalitet, livsmedelssäkerhet och andra analyser på vad maten faktiskt innehåller. Så att man som Gunnar ovan säger kan äta mat så att man minskar respektive ökar exponeringen av olika minerarer. Jag äter gärna mat från Norrbotten inte bara för att det är lokalt för mig men också eftersom jag upplever som att det används betydligt mindre konstgödsel och bekämpningsmedel i högre odlingszoner.

 3. 3
  Göran Sjöberg säger

  Jag tror i min avancerade (?) ålder (70 +) på försiktighetsprincipen vilket innebär att jag efter bästa förmåga undviker födoämnen som jag misstänker kan skada min hälsa.

  När man satsar, som jag nu gör på EKO-varor och gräsbetat kött, minskar man belastningen av kemikalier och onyttiga fetter. LCHF är här själva grunden för en sund livsstil och speciellt när man hamnat i det metabola syndromet med diabetes och hjärtsjukdom som slutstationer.

  Vad gäller livsmedelsverkets/det medicinska etablissemangets råd så gäller det som vanligt att nästan i allt göra precis tvärtom om man nu är intresserad av att förbättra sin hälsa. Mycket fett istället för lite, mycket salt, mycket mättade fetter, rött kött, undvika växtoljor och margarin med sina fleromättade fetter osv.! Hur kan så mycket dumheter komma ut från våra myndigheter kan man fråga sig.

 4. 4

  Min känsla när det gäller portioner av chips och godis är att det är rent sk-tsnack. Det går väl inte att ha en normalportion av det?! Mat äter man en rimlig mängd av för att bli mätt, godis äter man utifrån hur sugen man är, inte en rekommenderad mängd. Fullkomligt irrelevant. Det får det bara att verka mer godkänt att äta, och det är ju bara dåligt. För konsumenterna alltså.
  Eller ska man se det som ett försiktigt forsök att antyda att man ska minska konsumtionen? Köp den den jättepåsen, men ät bara lite lite, så den räcker I tjugo veckor! Hmmm?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa