What the Health

Lars Lundqvist nämnde i kommentar till föregående inlägg om filmen ’What the Health’, och att den utmålar animaliskt mättat fett som farligt för hälsan. Jag googlade på filmtiteln, och den andra träffen var på Gudiols inlägg om filmen. G berättar att filmen är gjord av en passionerad vegan, och de vetenskapliga referenserna är körsbärsplockning till förmån för vegankost.
Filmen nämner inte ens socker och raffinerad stärkelse som skadliga för hälsan. Fokus är tydligen enbart på animaliskt respektive vegetabiliskt ursprung till maten.

G utmålar dock lågkolhydratkostens förespråkare som ännu värre körsbärsplockare än veganerna. Det som framför allt retar G är den sk ’insulinhypotesen’. Han tycker tydligen att insulin saknar betydelse för hälsan.
Min uppfattning är att personer med bevarad insulinkänslighet kan äta en hel del oraffinerad stärkelse utan att bli sjuka av det – men personer med insulinresistens, hyperinsulinemi, metabola syndromet, prediabetes och utvecklad diabetes typ 2, klarar inte av att hantera vare sig socker eller stärkelse. De blir sjuka av hyperinsulinemin och hyperglykemin som följer av kolhydratintaget.
Många har, liksom jag, uppfattningen att fruktos i sockret är särskilt skadligt och orsakar/förvärrar insulinresistensen genom att det korkar igen leverns kärl och gångar.

Är det någon som vet om G har uttalat sig i den frågan?
Här hittar jag en sammanställning av G:s inlägg om metabola syndromet.

På Kostdoktorns forum har det pågått en diskussion om filmen och Gudiols recension.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Apropå insulin måste jag säga att Agneta Schnittgers artikel i senaste LCHF-magasinet är mycket intressant. Hon skriver att man redan sju år innan diabetesdebut kan vara insulinresistent med allvarliga skador med risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Tänk om man inom sjukvården kunde erbjuda tester av insulinresistens i kombination med rekommendation av LCHF-kost. Antagligen skulle oerhört mycket lidande (och kostnader) besparas.

  Vad gäller LCHF-magasinet får jag väl skriva (eftersom jag blev orolig när både Annika och Sten Sture slutade som fasta medarbetare) att jag nu när jag fått tre nummer fortfarande är mycket nöjd. Mina farhågor har alls inte besannats. Jag kommer att fortsätta att prenumerera! 🙂

 2. 2

  För några år sedan ställde jag fråga till honom om han testat eller kunde tänka sig att testa en mindre mängd insulin på sig själv för att uppleva dess effekt. Han svarade nej då det skulle vara livsfarligt för honom som frisk.

  Följ gärna länken under mitt namn för att se vart blodsocker kan ta vägen när du medicinerar med insulin eller insulinstimulerande preparat.

 3. 3
  Elisabeth G säger

  P.S.
  För övrigt gör det mig rasande med dessa veganer som med sina lögner föröder både miljön och människors hälsa.

 4. 4
  goranlowenberg säger

  Jag tycker G är en idiot i sin ovetenskapliga attityd, tänk att bara dissa Joseph Krafts mångåriga forskning i ett par meningar, helt absurt faktiskt!! Allt pekar ju nu på att det faktiskt är insulinet som ställer till det.

 5. 5
  Gunnar Isaksson säger

  Jag har ju genom LCHF och strategisk fasta fått tillbaka min insulinkänslighet men har inte en tanke på att börja äta kolhydrater igen. För min del kanske det är en respit helt enkelt så jag tar inga risker.

 6. 6
 7. 7
  Göran Sjöberg säger

  I min värld är det faktiskt otroligt att man kan förneka insulinets roll när det gäller fettinlagring och det metabola syndromet. G är för mig därför lite av en gåta med tanke på att han verkar vara ”påläst”.

  Han tillhör helt enkelt anti-LCHF gänget tillsammans med etablissemanget. G’s bevekelsegrunder kan man alltid spekulera runt men alla villl vi ju bli accepterade och det gäller ju de facto även hela LCHF-rörelsen och inte minst Kostdoktorn.

 8. 8
  Helge säger

  I det här inlägget: https://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/?do=findComment&comment=111514

  Där finns Gs paradinlägg om insulin: https://traningslara.se/pastaendet-att-insulin-gor-dig-fet-ar-en-stor-fet-logn/

  Inte ens sockerindustrin för fram en så korkad teori. Det enda G lyckas visa i den artikeln att han inte
  förstår hur typ 2 diabetes utvecklas.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Helge,

  Jag lämnade debatten med G bakom mig för ett par år sedan efter att ha insett samma sak som du gör. Då var den internationella ”husguden”, inte minst för G, Dr. Stephan Guyenet.

  Vad som då slog mig var den aggressivitet eller kaxighet (för att uttrycka det mildare) som genomsyrar detta ”läger” inom kostdebatten. För mig som gammal forskare har en sådan attityd väldigt lite med en vetenskaplig inställning att göra och jag har undrat vilken drivkraft på det personliga planet som ligger bakom detta patetiska försvar av etablissemangets sjuka kostråd.

 10. 10
  olle holmqvist säger

  Annika skrev: ” fruktos i sockret är särskilt skadligt och orsakar/förvärrar insulinresistensen genom att det korkar igen leverns kärl och gångar.” enl Lustig metaboliseras alkohol som fruktos.
  Alkoholens onytta är etablerad i andra sammanhang, men gäller det även här ?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 olle Holmqvist
  Eftersom socker och alkohol ger samma skada på levern: fettlever och senare skrumplever, så är de ju lika skadliga i praktiken. Alkoholen har dessutom sociala skadeeffekter

 12. 12
  Patrik säger

  Ja, herr Gudiol är tyvärr vilse i sina egna dogmer. Han har gått i klinch med LCHFare och är tyvärr för arrogant och enkelspårig för att inse hur fel han har på många punkter. Vilket är synd för han verkar ju genuint intresserad av träning och hälsa. Men det är ju lätt att hitta (i min mening) desinformatörer inom det här området som hjälper en att hålla sina felaktiga uppfattningar vid liv. Stephan Guyenet är ett exempel på det som jag tror Jacob tar mycket intryck av.

 13. 13
  Patrik säger

  Tillägg:
  Kom på att jag inte läst något från Stephan Guyenet på länge och gick därför in på hans blogg. Och hittade det här helt snurriga inlägget där han ändrat uppfattning om smör, MEN inte till smörets fördel. Det är ju ”processat och kaloritätt”. Skriver man så 2017 kan man tyvärr bara vara en förvillare eller totalt bakom flötet.
  https://www.stephanguyenet.com/two-things-ive-changed-my-mind-about-part-i-butter/

 14. 14

  Annika 10,

  I morse, när vi vaknat till efter en mycket sen kväll på resande fot, fick vi teet i vrångstrupen. I morgonnyheterna i franskt TV2 stod en meriterad läkare och forskare och beskrev vad han kallade icke alkoholrelaterad fettlever. Vi har ju helt klart för oss att fruktos ger detta tillstånd, men den vise fransmannen hade inga hypoteser i frågan och enda förbättrande åtgärden han visste var att ge E-vitamin. E-vitamintillskott testades, jag vet inte riktigt när, men testet måste avbrytas, för de, som fick tillskottet fick hjärtproblem.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Erling
  Vilken sanslös okunnighet!

 16. 16

  Ja, vi har kommit mycket långt i Sverige, trots allt!

 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Erling #14

  Intressant detta om E-vitamin!

  Efter att ha läst på ordentligt (Pauling, Shute) fann jag att stora doser E-vitamin kunde hjälpa mot den instabila angina som jag upplevde för några år sedan och bestämde mig för att prova eftersom detta verkade vara en ofarlig ”hjärtmedicin”.

  Sedan dess har jag inte känt av min angina utom vid kraftig ansträngning eller om jag blir kraftigt upprörd. Nu ligger jag på en dos om 2400 IU naturlig E-vitamin/dag. Men som jag har förstått det är det en stor skillnad på om det är frågan om naturlig E-vitamin eller om det är syntetisk man använder och det är tydligen alltid den syntetiska varianten som används i försöken att diskreditera denna typ av alternativ ”medicinsk” behandling.

  Läkemedelsindustrin och den forskning de stöder är de facto ”kriminell”.

 18. 18
  XMargareta säger

  E-vitamin ökar hjärtslagens styrka. Det innebär, att man bör smyga in dosen stegvis. Annars kan det ge högre blodtryck.

  Annars, när det gäller hjärt-kärlbesvär är det precis som Göran Sjöberg skriver välgörande med E-vitamin i sådant fall.
  Bl.a. eftersom E-vitamin reducerar syrebehovet i vävnader och förhindrar för stor koaguleringstendens. I det senare fallet måste man se upp vid intag av antikoagulantia.

  E-vitamin motverkar oxidation och då också förstås oxidation av vissa lättoxiderade kolesteroler och andra lättoxiderade fetter. Dvs de fleromättade.

  E-vitamin reducerar också ärrbildning och kan även i mindre mån också reducera viss redan inträffad ärrbildning.

  Dock finns det ju då risker om man intar antikoagulantia.

  Jag har referensuppgifter till ovanstående. De kommer från undersökningar gjorda på femtiotalet.
  Det finns kanske senare uppgifter också, men de har inte jag

 19. 19
  Gunnar Isaksson säger

  E-vitamin är faktiskt inte en enda vitamin utan en hel grupp. I alla piller finns som regel endast en av. dessa E-vitaminer som tyvärr är den minst verksamma. Vill man ha alla E-vitaminer i rätt balans så äter man minst 3 ägg om dagen. kanske lite mer om man väger mycket.

 20. 20
  Göran Sjöberg säger

  Gunnar I #19

  Du har helt rätt i att naturlig E-vitamin innehåller åtta olika komponenter 4 alfatokoferoler och fyra alfa trienoler som samverkar på ett ”positivt” sätt. Jag köper mina från Lambert och har kontrollerat att de innehåller alla komponenterna i en ”naturlig” mix.. Syntetisk E-vitamin som säljs på apotek och skrivs ut av läkare innehåller som du nämner bara någon enstaka komponent och är som jag förstått det hela om inte verkningslösa rent skadliga. Hur som helst verkar de piller jag tar hålla min kärlkramp i hyfsat skick. Jag kom alldeles nyss in från att ha slagit gräs med lie utan några obehagliga känningar.

  XMargareta #18

  Du har också helt rätt enligt den bok ”Vitamin E for ailing and healthy hearts” som Dr. Wilfrid Shute skrev 1969.

  https://www.amazon.com/Vitamin-E-ailing-healthy-hearts/dp/B0006C2PTG/ref=pd_sim_14_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B0006C2PTG&pd_rd_r=R4HKY93X1SGSA7B1Z1ZY&pd_rd_w=8LeRH&pd_rd_wg=JW8CN&psc=1&refRID=R4HKY93X1SGSA7B1Z1ZY

  Man kan också gå in och söka på ortomolekylärmedicin som var Linus Paulings skapelse för att få mer kött på benen.

  https://orthomolecular.org/index.shtml

  Pauling skriver själv om detta med vitmin E och hjärtat i sin bok ”HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER” från 1986.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa