Frågan om mättat fett

På min Facebook-sida dyker det sedan några veckor hela tiden upp en länk till ett inlägg av Edward Hutchinson: Saturated fat: The madness has to stop. Han tycks mena att naturligt mättat fett ändå är farligt, i stor mängd. Han säger sig då studerat studierna om detta.
På ena sidan är det gjort många genomgångar om mättat fett som inte visar någon negativ inverkan på hälsan, på andra sidan är det etablissemangets alla skruvade epidemiologiska studier som påstås visa koppling mellan mättat fett och sjukdom.

Jag tycker att man kan ha allt misstroende för etablissemangsstudierna eftersom de ofta är kopplade till matindustrin, som vill förhärliga kolhydrater och processade vegetabiliska fetter, och skrämma för naturligt mättat fett.

För mig är utvecklingsaspekten viktigast. Vi har under hela evolutionen ätit mättat fett från animaliska källor, utan restriktioner. Människorna kände att fettet gav hälsa och kraft.
Dessutom är vi nu tusentals/miljontals (?) som har erfarit att när vi drar ner på kolhydraterna, det är det naturliga fettet, med ganska hög andel mättat fett, som givit oss kraften och hälsan tillbaka.

Däremot finns det förstås ingen anledning till att vi ska äta överskott av fett, utan bara precis den mängd vi behöver, för normal vikt och bästa hälsa och kraft. Den mängden måste var och en prova sig fram till.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Han kanske också har fingrar i syltburk märkt med Margarin industri?

 2. 2

  Jag tänker att man måste använda sig av sitt sunda förnuft och sin magkänsla i frågan om mättat fett, precis som i alla andra frågor. Och då litar jag personligen mer på naturen och evolutionen, än jag litar på personer som är sponsrade av livmedelsindustrin eller är utbildade av personer som är det. Naturligt mättat fett i normala doser, tror jag därmed inte är farligt för människor att äta. Då är det nog mindre hälsosamt att äta kolhydrater som människor och livsmedelsindustrin har förädlat och förändrat, som exempelvis socker, spannmål, frukter, potatismospulver och viss snabbmat. Naturen vet bäst!

 3. 3

  Jag följde länken som finns ovan och den går till en blogg som en Eirik skriver. Han säger följande om sig själv ”..Hi, my name is Eirik. I’m a nutritionist, science writer, and personal trainer..”. Kollar man igenom siten visar det sig att han är stark förespråkare av något han kallar darwinistisk medicin som verkar vara en Paleo diet. Han verkar ha samma synpunkter som LCHF kollektivet om kolhydrater/processade fetter men nyttan av mättat fett är något han ifrågasätter.
  Han hänvisar från sidan enligt länken ovan till en annan artikel på siten som skall ha länkar till källorna där han har hittat stöd för sin ståndpunkt. Eftersom det inte finns en tydlig sammanställning över källorna som bekräftar hans tes har jag inte tagit mig tid till att gå igenom de länkar som ligger inbäddade i texten. Med andra ord är det möjligt att han stöder sig på forskning/forskare som är betalda av den livsmedelsindustri han säger sig vara emot. Dock är min känsla att han själv har ärligt uppsåt utan någon gömd och finansierad agenda då han lika mycket som de flesta här talar för något som livsmedelsindustrin definitivt inte underblåser.

  Detta är mitt första inlägg i detta forum(som jag läser med behållning varje dag) och anledningen är att jag tycker att man bör läsa vad som står i materialet man kommenterar och inte komma med för snabba slutsatser om vilka kopplingar någon har även om man inte gillar budskapet.

  Själv är jag med i en LCHF studie som en ST läkare gör på en vårdcentral i närheten och tydligen gör han det som ett led i sina studier. Hans professor är mycket skeptisk till detta men ”min” läkare gör det lite som en ”gerillaaktivitet”. Personligen har jag gått ner ett antal kilo och dessutom förbättrat blodsockervärde väsentligt(Låg tyvärr en bra bit över gränsvärdet tidigare utan att ha fått typ 2 diagnos) så jag kommer definitivt fortsätta med smör/mättat fett i lagom dos och hålla nere kolhydraterna till ett minimum(5%) när studien är slut nu i februari.

 4. 4

  Min tro är att flertalet som kommenterar mättade fetter har mycket grumliga begrepp om vad de innebär.

  Fettmolekyler byggs av vardera tre fettsyror som är kolkedjor. Dessa kan vara sinsemellan lika eller olika, finns inga egentliga begränsningar, antagligen är det tillgången när fettmolekylen byggs upp med en glycerolmolekyl som ”ryggrad” som avgör vad det blir.

  Fettsyror i våra kroppar kan ha allt från 4 till 22 eller fler kolatomer. Om kolkedjan är helt rak kallas den mättad och är kemiskt mycket stabil, den oxiderar (härsknar) knappt alls.

  Är fettsyran krökt på ett ställe någonstans längs kolkedjan är den enkelomättad. En dubbelbindning är svagare än en enkelbindning och är därför lättare för t.ex. fria radikaler och syre att angripa. Enkelomättade fettsyror är hyfsat stabila, men inte alls som de mättade.

  Fettsyror med två eller flera sådana krökar kallas fleromättade och är betydligt mer benägna att härskna. Deras lagringsförmåga är dålig, för att inte säga usel. (Linolja är en fleromättad omega-6-fettsyra som kan självantända i trassel. Gammal målarkunskap, lägg sådant trassel i vatten eller en tättslutande metallburk!). Omega-3-tillskott levereras nästan alltid som kapslar, just för att skyddas från luftens syre, dessutom ska de förvaras mörkt för att inte ljusets fotoner ska slå sönder deras dubbelbindningar.

  De essentiella omega-3- och omega-6-fettsyrorna alfalinolensyra och linolsyra kan vi inte under några som helst omständigheter tillverka, de måste vi äta. Däremot har vi enzymsystem som förlänger dem till de varianter vi behöver.

  Allt fett vi själva nytillverkar av kolhydrater eller proteinöverskott är därför antingen mättade eller enkelomättade. Frågan är då varför det skulle vara särskilt negativt att äta en typ av fett som i stor utsträckning liknar det vi själva producerar? Däremot är det lätt att acceptera att lättoxiderade fleromättade fettsyror bör hållas inom gränser.

  Med vänlig hälsning / Erik Edlund

 5. 5

  Misstänker att många akademiker har kört fast i standardbehandling av vissa råttor disponerade för att snabbt utveckal diabetes-2. T2D-Studierna brukar starta med att man ger råttorna en ”högfettsdiet baserad på mättat fett” , och snart utvecklar råttorna ”som vanligt” T2D, varefter de experiment man vill göra kan påbörjas. Dom flesta forskarna som kommit i kontakt med sådana studier faller naturligtvis i gropen och ”vet” därefter att mättat fett framkallar diabetes!

  Men en smart forskare gick djupare eftersom han inte kunde begripa hur något som varken höjer insulin eller blodsocker kunde ge insulinresistens med förhöjt blodsocker.
  Han tog dietnumret som angetts och efter detalj- sökande hittade han att mättat fett endast var en del av sanningen. Innehållet bestod även av ca 20% socker!

  Vid förfrågan om detta svarade firman som tillverkade ”rått-chowen” att ”utan sockret vägrade råttorna äta ”fettchowen”, så man var tvungen att lägga till det.
  Att fortsätta kalla dieten för ”högfettsdiet” är verkligen bedrägeri !

  Inte undra på att många akademiker som läst många studier om T2D idag fortsätter att tro att mättat fett är farligt! Gissar att Hutchinsson kan tillhöra dessa.

  Mättat fett är det mest stabila vi har och det är självklart att grå celler uppbyggda med de stabilaste råvarorna varar längst ! Det gäller även nerver. Ca 15 år efter konstgjorda fleromättade fetter introducerades 1912 ökade frekvensen av Parkinson och MS kraftigt. (10 talet jmf med 20-talet)
  MS och andra ”myelinsjukdomar” antas hypotestisk bero på ett defekt immunförsvar som angriper myelin och därigenom orsakar/ förvärrar sjukdomen. Anta istället att myelin byggts upp av ett fett som börjar oxidera och degreadera efter några år. Det trasiga myelinet måste naturligtvis avlägsnas av varje immunsystem! Med en kost som undviker mättat och enkelomättat fett finns ingen långtidslösning. En annan hypotes som ännu ej motbevisats.

  En yngre syster började ”skaka” lite på både huvud och händer straxt efter 60. Tur nog gjorde hon som jag sa och kastade ut alla växtoljor som hon intildess använde i överflöd. Redan ett år senare hade alla skakningar försvunnit….
  Långt innan dess hade både mor och mormor haft samma symptom fast betydligt tydligare, tilltog med åldern. Alltså om allt ”fått gå sin gilla gång” hade det definitivt klassats som ”ärftlig Parkinsson”.
  Dessutom bör man forska i hur andelen fleromättade fetter ser ut hos Alzheimer och dementia patienter jmf med de i samma ålder som inte har några symptom. Studier jag hittat slog dessvärre ihop mättat fet med transfetter, en annan aledning till att mättat fett fått sådan orättvis behandling.

 6. 6
  Dr. Göran Sjöberg säger

  När jag läste ”The Madness has to Stop” trodde jag först att det gällde de fleromättade växtoljorna med all omega-6 som bevisligen ger upphov till låggradiga inflammationer.

  Det trista är att det tydligen rör sig om en ny dietist som taggat upp sig, för att ”försvara ordningen”, och sådana kaxiga typer har jag väldigt svårt för.

  Om man för övrigt tillhör etablissemanget så verkar det vara först när man själv hamnat i det metabola syndromet och sedan lyckats ta sig ur med hjälp av LCHF som man blir ”konverterad” eller kanske man ska säga ”frälst”. Ingenting är så bra som lyckade experiment på sig själv.

  Det verkar också som om upprorsvindarna sprider sig i världen.

  T. ex.

  https://foodmed.net/2017/01/25/why-daa-may-regret-sleeping-with-enemy/

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  Nu har jag läst igenom rubbet noggrant som du länkade till.
  Jag måste säga att det kändes otroligt svamligt helt enkelt.Dessutom.. kan man kalla fibrer för ett näringsämne…såsom han gör? Tillför fibrer näring?

 8. 8
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Just nu funderar jag på vilka fetter som kan finns i talgbollarna utanför fönstret. Man vill ju inte gärna att blåmesarna ska äta margarin och dö i hjärtinfarkter som jag själv var väldigt nära att göra för 17 år sedan. De har ju också väldigt små hjärtan som slår snabb så risken är nog stor. Nå – jag åt ju själv inte talgbollar men de två wienerbröd som jag då åt varje dag var knappast bakade på smör.

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  För tydlighets skull:
  Svamlet finns i det Annika länkar till högst upp , Görans länk var fantastiskt klockren , den där Marika Sboros är en riktig klippa.

 10. 10
  LCHF-Bengt säger

  8 Dr Göran
  Istället för talgbollarna delar jag med mig av kokosfettet, som fåglarna också gillar. Ta en 5cm tjock trädstam och borra några 20mm hål ca 20mm djupt, en ståltråd högst upp för upphängningen, Peta in kokosfettet i hålen.

 11. 11
  Kenneth Thorberg säger

  Min morsa brukar ge fåglarna smör på vintern vilket de uppskattar , men när hon bytte
  det mot margarin vid ett tillfälle vägrade de äta!

 12. 12
  Cavewoman säger

  Kan det vara så att mättat fett blir ”farligt” ihop med en kost rik på socker, mjöl och processad mat?

 13. 13

  @ 12
  Troligtvis är det så.

 14. 14
  Dr. Göran Sjöberg säger

  @12

  Det mättade fettet är nyttigt och ingen har blivit fet eller sjuk av att ätit sådant. Det är det andra som gör oss feta och sjuka.

 15. 15

  Ursäkta, men var är inlägget av Edward Hutchinson?
  Och är det samma Edward/Ted Hutchinson som skrivit flera kommentarer här och hos kostdoktorn, honom har jag uppfattat som LCHF-vän?

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @Dr. Göran
  jag har slutat ge våra fåglar talgbollar. Talgbollar innehåller ofta palmolja och annat billigt fett. Ofta verkar dessutom fettet lite härsket redan vid köpet. Istället ger jag fåglarna ekologiska fröblandningar och talg från Slåttergubben.se. Där finns även svenskodlade ekologiska solrosfrön och man kan stödja deras naturvårdsprojekt om man är lagd åt det hållet, vilket jag är 🙂

  De skriver lite om handelns talgbollar på sin webbsida och rekommenderar inte dessa.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  15 Molle
  Ja Ted/Edward Hutchinson är LCHF-are och har skrivit kommentarer här flera gånger. Han är inte emot mättat fett i normal mängd, utan bara oroad över överintag.

 18. 18
  Lars Henrik säger

  OT

  Adress till Slåttergubben för den intresserade: https://www.slattergubben.se/

 19. 19
  Peter Jensen säger

  Kanske lite off topic, men har ni tänkt på att vanlig smördeg normalt inte innehåller ett skvatt smör utan bara margarin, enligt innehållsförteckningen… Fleromättat billigt fett som kemikaliebehandlats för att övergå i fast form vid rumstemperatur (annars vore det en olja, flytande ända ner till 0 grader C). Billigt fett = högre vinst för livsmedelsföretagen. Skall du göra bakverk med riktig smördeg får du allt kavla degen själv med äkta smör, för margarindeg låter ju inte särskilt gott…

  Notera även att om människan skulle lägga upp reservenergi i kroppen i form av omättat fett istället för mättat, ja då skulle vi vara tvungna att bära runt på små säckar med olja i våra kroppar istället för stabilt fast fett. Svårt att jaga bytesdjur på stenåldern med en säck omättad olja skvalpande i otakt runt midjan…

  Peter Jensen, Biokemist, Göteborg

 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  19 Peter Jensen
  Bra att du tar upp det om ”smördeg”, inte annat jag själv vet så är det margarin. Egentligen är det lite konstigt att det får kallas smördeg, trodde inte ordet smör fick användas i andra sammanhang än när det verkligen är smör.

 21. 21
  Nisse Hult säger

  Lite info ex på ”smördeg”

  https://www.ica.se/handla/produkt/smordeg-250g-ica-id_p_7318690076377/

  I högsta grad skräp

  Vetemjöl, palmolja, citronsyra

 22. 22
  Cavewoman säger

  Nu har denna tråden spårat ur, det handlade ju om mättat fett i större mängder är farligt eller inte. Inte om smördeg och talgbollar för fåglar

 23. 23

  Jag undrar om det inte är bra att äta mättat fett om man har problem med ”förfettade” kärl och tex fått stentar inopererade. Dvs att man har problem med inflammationer som förorsakat skador i blodkärlen?
  Hur vet man om man har skadade kärl, hur kan man ta reda på detta? Blodvärden?

 24. 24
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Cavewoman #22

  Jag tror inte resonemanget är helt urspårat.

  Tror man t.ex. att fleromättade fetter i margarin, i vilka transfetter också ingår, kan ge upphov till inflammationer i kroppen är detta en viktig del av hälsoproblematiken och vad det gäller mättat fett finns det ingenting som seriöst talar för att det skulle ge upphov till några inflammationer.

  Detta gäller säkert småfåglar också även om människor är viktigare än blåmesar 🙂

 25. 25

  Urspårat eller inte. Jag tycker det är intressant och har hitintills inte hittat något som får mig att betrakta naturligt mättat som farligt.

 26. 26

  Varför vill matindustrin skrämma för naturligt mättat fett?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  26 qws
  Eftersom matindustrin tillverkar onaturligt och omättat matfett vill de förstås inte att vi ska köpa naturligt mättat fett.

 28. 28
  Nisse Hult säger

  @ 26 qws

  Sen var det ju en annan liten detalj inte att förglömma nämligen:

  Ekonomi

  Margarin framställs av långt billigare råvara än smör

  Klart högre marginaler över lag

  Kostar att muta dietister och läkare med flera samt Hellenius inte att förglömma 🙂

 29. 29

  Annika, har du någon info att lämna på min kommentar/fråga ovan?(17:57)

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  23 och 29 Lillian
  Naturligt mättat fett innebär ingen ökad risk för kärlförträngning. Det är inflammation i kärlväggen av olika orsaker som förtränger kärlen. Den inflammationen beror tex på intag av fleromättat fett, industriellt processade margariner, olika industriella tillsatser i maten, och socker förstås, etc.
  Naturligt mättat fett, som i smör och annat animaliskt fett ger sannolikt en minskad inflammation eftersom de är mättade och inte så reaktiva som de nämnda faktorerna.

 31. 31

  Har tyvärr inte haft tid än att läsa länken till Hutchinsons inlägg med efterföljande kommentarer, men ska bli intressant att göra det…
  Nu vill bara säja snabbt att förutom de orsaker till skador i kärlväggarna p g a inflammation som Annika påpekar ovan, så har även socker och snabba kolhydrater ett stort ansvar genom den reaktion som kallas för glycering, immunförsvaret känner inte igen dessa spontant formade och därför ofysiologiska molekyler med bindningar alltså av proteiner eller fett med glukos, och går på dom med två olika försvarsmekanismer…inte bara en, utan två…och så uppstår dels foam cells dels aktivering av vårt infödda immunförsvar…
  Det mättade fettet och kolesterolet hjälper vita blodkroppar att överkomma inflammationen så att kroppen kan läkas….så har jag fattat det i alla fall…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa