Stigande priser på grönsaker

SVT  Nyheter.

Vinterväder i södra Europa skadar grönsaksskörden, och priserna i butik stiger därför.

 

Comments

 1. 1
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Grönsaker klarar vi oss bra utan!

  Det är någonting för veganer!

  Eller som min svärfar sa: ”För kaniner!” Han var för övrig själv uppväxt på renkött och fisk som han fångade själv i Lapplands älvar.

 2. 2
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Skulle vi inte kunna lansera en kampanj för en ”Grönsaksfri måndag!”

 3. 3

  Gärna Dr. Göran, bara jag får behålla min vitlök och surkål så.. 🙂

 4. 4

  Och min svärfar vägrade äta ”dessa giftpumlor” (grönsaker och frukt); i övrigt uppvuxen på ren- och älgkött samt fisk från Norrländska sjöar och älvar 🙂

 5. 5

  Min mormor blev 102 år gammal. Hon hade svart hår och höga kindknotor, Hon var minst ½ Same. Mamma hälsade på henne på ålderdomshemmet. Personalen kom in med maten och hon petade alla grönsaker åt sidan. Mamma sa att grönsakerna är nyttiga för dig. Mormor svarade att de säger det men jag äter dem inte i alla fall.

  Om vi skulle våga äta mer inälvsmat så behövs nog inga grönsaker. Själv så äter jag lever en gång i veckan och 3 – 5 ägg om dagen. Visst äter jag min broccoli men tror inte det behövs egentligen.

 6. 6
  Karl Lindholm säger

  Finns det fibrer och vitaminer i grönsaker?

 7. 7

  Vitaminer och spårämnen finns det massvis i både frukt och grönt, fettlösliga. Men när det konsumeras med en fettsnål diet har studier visat att hälsan tar skada jmf med att inte äta frukt och grönt alls ! Men när f&g konsumeras med fett kan det bli ordentligt nyttigt, enligt bl. a en Svensk undersökning från 2010 referat läkartidningen

  Studien visar klart att hjärt och kärlsjukdom ökade när frukt och grönt kombinerades med en nyckelhålsdiet, men minskade däremot kraftigt vid kombination med högfettdiet! Nyckelhålsdiet med f&g kanske lika farligt som rökning eftersom den gav över 30% fler fall av hjärtsjukdom än nyckelhålsdiet utan f&g , 60% mer hjärtsjukdom jmf med högfettkost utan f&g och slutligen 400% mer hjärtsjukdom än när f&g kombinerades med högfettkost!

  Studien baserades på ca 1700 Svenska medelålders män som följdes under 12 år.
  Det enda man bör tänka på att det kan vara bättre att vara sparsam med f&g om det inte är ekologiskt eftersom en del växtgifter också kan vara fettlösliga…

  Alltså kan bär med grädde vara viktigt för hälsan medan bara bär kan vara rent skadligt….! (Bara socker kvar när det goda spolats bort utan fett.)

  Idag kokar vi ibland soppa på sparris som får sjuda med lite smör eller kokosfett med peppar, en spets gurkmeja och oraffinerat havssalt i ca en halvtimme. Sedan lägger vi till ca 1/3 vispgrädde och kör med spad och allt direkt i en smoothie mixer och serverar. Utmärkt välsmakande och mättande. Valde sparris eftersom det är extra rikt på spårämnen mm.

 8. 8
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Mayne,

  Vitkål och vitlök är knappast grönsaker.

  Surkål gör jag själv sedan länge och tar till maten – gifter sig bra med fet sås och enligt Stenbj bör ju detta vara optimalt.

  Idag stekte jag 6 feta kasslerkotletter i rejält med ister (min nya favorit) och som fick puttra tillsammans med en bit purjolök, en liten morot, en hel vitlök och en burk krossade tomater.

  Surkålen ska ju inte kokas för då förstörs de nytta bakterierna.

 9. 9

  Hm, en hel vitlök! Jag TROR att vintern är den tid då nordeuropeérs tarm vilar från biomassa och läker de sår de fått av sommarens jäsningsprocesser. Jag börjar tro att avsaknaden av klimatgaser i magen är vår frälsning. Biomassa på tallriken är en estetisk, psykologisk lyx som ska kosta skjortan. Det finns ingen riktig MAT i biomassa. All näring finns i kött mjölk och ägg, plus kosttillskott.

  Jag har ju likt Göran genomgått en pennicillinkur och undrar om du, liksom jag, känner vad bristen på bakterier ställer till det i tarmen. Döden är nära när man mördat sina bakterier. Hoppas att tarmarna återställer sig snabbt. Det är otäckt! Men candidan är stendöd!

 10. 10
  Dr. Göran Sjöberg säger

  George,

  Det enda positiva med min lunginflammation och den långa antibiotikakuren var att tarmfloran nollställdes och sedan återställts med hemgjord kefir, surkål och någon specialbrygd (kumbucha?) som hustru jäser med några stora svampar. Just nu är läget ”toppen” i tarmarna.

  Men jag kunde ha avstått från lunginflammationen.

 11. 11

  Göran, förstår att ditt intag av C-vitamin alltså inte hjälpte då, mot lunginflammationen..!? Är ett tag som jag funderat på om jag vågade komma med en liten fingervisning om ditt sätt att inta det på…för enligt mej borde du kanske undvika att göra hela dosen på en gång och sen då och då under dagens lopp ta en klunk…som du har skrivit i något inlägg, det bästa vore nog om du gjorde den ”from scratch” och drack den färsk varje gång…!? För om du pressar apelsinsaft låter du väl inte glaset stå hela dan..?? C-vitamin är ju känsligt både för ljus och luft…plus för temperatur och metaller, och så röra om med en träsked t ex?
  Sen jag ögnade igenom Irwin Stones bok om The Healing Factor så har jag ökat dosen betydligt, blev ganska övertygad om att det inte ens är ett vitamin utan en livsviktig substans, som kroppen bara inte kan göra själv, tar nu för tiden ca 2 kryddmått några ggr per dag…när jag kommer ihåg!…och klarar mej från olika influensa-bekymmer…och får jag känning, ökar jag ännu mer…hittills har det gått bra, håller mej alltid på benen och slipper ta antibiotika.

 12. 12
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Mormor,

  Under sju år efter omläggningen till strikt LCHF hade jag inte en enda förkylning värd namnet, lite snuva någon gång då och då. Tidigare missade jag aldrig en enda förkylning eller influensa som var i faggorna.

  Att jag nu drabbades av en influensa som sedan övergick i en allvarlig lunginflammation kom därför som lite av en chock för mig som varit ”så kaxig”. Så här efteråt lyssnade jag på en föreläsning där en företrädare för just ortomolekylär medicin berättade hur han också hade drabbades av lunginflammation men då utsatte kroppen för en ”chockbehandling” med C-vitamin – så mycket kroppen kunde ta emot och han ”motade då Olle i grind”. Jag hade nog satsat på detta också om jag hade vetat om möjligheten.

  Min lunginflammation slog omedelbart till med full kraft och jag tvekade därför inte ett ögonblick på att ta den antibiotika jag hade liggande i reserv (mot Borrelia). Efter fyra veckor i sängläge drabbades jag som avslutning av halsfluss och sedan fick jag direkt en ny förkylning som varade en vecka. Tyvärr känner jag mig fortfarande som en ”konvalescent” även om jag hela tiden blir bättre.

  Jag undrar förstås varför jag drabbades och det enda jag kan komma på är att jag hade börjat fuska med LCHF och med kosttillskotten månaden före attacken. Nå – LCHF är knappast någon garanti för evig hälsa men oddsen bör vara bättre än för kolhydratsoffren 🙂

 13. 13

  Låter verkligen jobbigt….fyra veckor i säng var en lång tid…!! Men när man mår bra så börjar vi nog alla att slarva lite med både mat och kosttillskott och vanligtvis får man betala för det efter ett tag……du ska se att du slutar vara konvalescent ganska så snabbt efter den här läxan!? Och du fortsätter väl med C-vitaminet..??

 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  Häromdagen såg jag att en vanlig färsk gurka EKO KRAV kostade 74 kr/kg.
  Skulle gissa att en sådan gurka väger straxt under 500 g.
  Köpte inte.
  🙁

 15. 15

  @ Dr Göran

  För mig är de flesta växter, som vi odlar för att äta, grönsaker ..oavsett färg 🙂

  Ja, vad surkål e’ gott! Gör också egen emellanåt (köper också) som jag äter ’direkt ur burken’ s a s ..utan uppvärmning förstås. Har t o m en burk med mig vid resor ..surkål är rena medicinen för magen. Vitlök skivar jag lite i grytan, för smakens skull, men har alltid 2-3 råa klyftor, finhackade, direkt på maten.

  Jag brukar alltid säga att vitlök kan man ha till allt! Detta ledde till att några vänner (? 😉 ), då vi var på kurs, bad personalen att servera mig en vitlöksklyfta till desserten – som var chokladtårta ! (..tat’ lugnt! det var i ’ett tidigare liv’ ..långt före LCHF). Jag var inte den utan åt den goa klyftan tillsammans med vispad grädde o’ allt det där (goda tyckte jag då) klibbiga söta tårtan. Konstigt nog längtar jag aldrig efter ’sött och gott’ – är så nöjd med mitt eget hemlagade ekologiska kosthåll.

  Varken min man eller jag har haft någon som helst infektion sedan vi började ’hutta KS’. Vi tar ca 2cl morgon o’ kväll – verkar funka trots att vi träffar många kroniskt sjuka (och infektions-känsliga) människor varje vecka.

  Har du provat Maria Trebens gamla hederliga recept mot infektioner?
  Man tar en liten flaska cognac (spara flaskan!) och häller över innehållet på en större (gärna mörk) flaska. Sedan stoppar man i vitlöksklyftor (tre huvuden om stora annars mer). Jag skär klyftorna i mindre bitar, så att jag kan få ur dem ur flaskan igen (sätter piff på såser och grytor). Detta ska marinera i mörkt skåp i tio (10) dagar. Skriv upp på almanackan ..lätt att glömma annars. Sedan häller man tillbaka vätskan på den lilla flaskan som man placerar i medicinskåpet. Dos vid infektioner: 1tsk i lite vatten flera ggr/dag.
  Denna ’dekokt’ varar ..hur länge som helst. Vitlöksklyftorna förvarar jag i glasburk i kylen.

  Jag tar mitt C-vitamin delvis som Acerola-pulver (1 tsk på morgonfilen) dels 2000mg i tablett till brunch och middag – ca 5000mg totalt/dag. Ska nog prova nyponpulver om jag kan få tag i ekologiskt.

  Jag hoppas du snart känner dig ’som vanligt’ igen – jobbigt att vara ’under the weather’ så länge.

  Allt gott, Mayne

 16. 16
  Konsument i Sverige säger

  Inte behöver vi någon sallad mitt i vintern.
  Varför frakta sallad från Medelhavet eller USA till Sverige!
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/salladsbrist-efter-ovader-vid-medelhavet

  ”Priset på grönsaker skjuter i höjden och snart kan det bli tomt på hyllorna som en följd av snöovädret som dragit in över medelhavsområdet. Nu försöker de stora matkedjorna att lösa krisen genom att flyga in sallad ifrån USA.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa