Minskar komplikationerna hos diabetikerna?

Jag kom häromdagen i samspråk med en distriktsläkare i Norrlands inland. Han berättade att han uppfattar att allt fler av t2-diabetikerna har övergått till LCHF-kost. (Troligen uppmuntrade av honom)
Han uppfattade även att diabeteskomplikationerna hade minskat avsevärt hos hans patienter.

Tänk om det skulle bli så över hela linjen – att det blev en utbredd kunskap hos diabetikerna att de får ett friskare och längre liv med LCHF än med den av mittströms-diabetesbehandlarna påbjudna högkolhydrat/lågfett-kosten. Det skulle ju vara en revolutionerande utveckling, och jag undrar om vi inte redan är en bit på väg i den riktningen?

 

Comments

 1. 1
  Göran Löwenberg säger

  De är vi säkert men läkemedelsbolagen kommer garanterat att kriga för motsatsen. Här gäller det att vara beredd på det mesta. De kommer säkert att användas smutsiga grepp för att hålla försäljning av insulin uppe!!

 2. 2
  foie gras säger

  Även cancerpatienter behöver LCHF:s ketogena profil.

 3. 3

  Jag tror definitivt att komplikationerna har eller kommer minska för alla med diabetes, genom det ökade antalet personer som äter LCHF-kost.

  Ett problem är dock hur det kan mätas, tror jag. Visst kommer det över tid kunna mätas genom att det blir färre patienter som behöver behandlas för komplikationerna, men vad finns för möjlighet att ta fram data som visar på att detta kan vara beroende av val av kost? Har för mig att NDR (Nationella DiabetesRegistret) inte lagrar någon kostrelaterad information. Rätta mig om jag har fel. Som diabetiker så har jag aldrig behövt ange vilken typ av kost jag äter i de formulär man ombeds fylla i. Det har bara framkommit i samtal med personalen, och för min del, med måttligt eller negativt bemötande.

  Förbättrade ögonbottenfotografier och bättre ögonskärpa, verkar vara väldigt vanligt. Mina ögon har blivit avsevärt bättre än tidigare vilket syns väl på ögonbottenfotografierna. Så mycket att vid senaste besöket sa undrade min undersökande sköterska vad jag gjort, och när hon fick höra att jag åt LCHF-kost; ”En till alltså…när ska de på diabeteskliniken fatta vad bra det här är för våra diabetiker.”

  I värsta fall så kan det bli så att sjukvärden hävdar att anledningen till komplikationsminskningen beror på att patienterna ”lyssnat bättre” till deras traditionella råd och ännu mer trycker på för att man ska följa just dem.

  Jag tror att antingen behöver NDR göra tillägg för att också samla in kostinformation, eller så behövs ett nytt register så att man kan dra bättre slutsatser för kostens betydelse för alla diabetiker.

 4. 4
  Josef Baranyi säger

  Tänk att läkemedelsbolagen har lika stor legitimitet som vapentillverkarna. Att döda och invalidisera så många möjligt för så dyrt som möjligt!

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Ett tips skicka infot till pillerkramarna på SVT program ”Fråga Doktorn” där har man inte mycket övers för nått som heter frisk genom att byta kost

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  3 POS
  Ja NDR (Nationella DiabetesRegistret) tar inte in registrering av vilken kostmodell patienten äter. Typ LCHF, lågfett, vegetarisk, kalorisnål, ’normal blandkost’, annan?
  Hur kan vi pressa NDR att ta in kostuppgifter?
  Det skulle ju vara ett smart, och gratis, sätt att koppla kost till hälsoeffekter.

 7. 7

  Är bara att hoppas att dom som haft diabetes och blivit stympade för livet inte börjar lista ut vilken grav betydelse den dåliga sjukvården med sina kostrekommendationer har haft på deras lidanden…..

 8. 8

  3 POS
  Förbättrade ögonbottenfotografier och bättre ögonskärpa, verkar vara väldigt vanligt. Mina ögon har blivit avsevärt bättre än tidigare vilket syns väl på ögonbottenfotografierna

  Ja, det ar fantastiskt att forandringarna kan gå tillbaka med LCHF-kost! Vården har laseroperation att ta till. Tyvarr har det visat sig att den lamnar efter sig arrbildningar på nathinnan, som vaxer sakta ut alldeles av sig sjalv och långsamt forstor den. LCHF vinner i alla lagen och man behover inte vara sjuk på något satt for att i alla fall ha fordel av kosten!

 9. 9

  Det sprids mer och mer! Men många behöver stöd och information, både för att våga lägga om kosten samt för att orka stå emot sjukvårdens åsikter om detta. Sedan förra måndagen (Solstrålen) har vi i Smarta Diabetiker fått två tusen nya medlemmar. Det ser jag som ett tydligt tecken på att det finns ett missnöje med nuvarande diabetesvård. Vi fortsätter göra allt vi kan för att nå ut till så många som möjligt. Behovet finns verkligen.

  Jag har tappat räkningen på hur många 2:or i grupperna som berättat om sänkt HbA1c, minskad eller helt borttagen medicinering efter övergång till LCHF/lågkolhydratkost! Många gånger i kombination med fasta. Så nog hjälper det allt!

 10. 10

  Till admin:
  svara och citera-funktionerna funkar inte for mig!!!

 11. 11
  Fredrik Söderlund säger

  Jag tycker mig se en stor skillnad på alla sociala forum hur diabetiker blir bemötta i dag på diabetesmottagningarna jämfört med för kanske tre år sedan. Det är väldigt många positiva rapporter numer om sköterskor och läkare som ”bejakar” och framförallt respekterar diabetikernas kostval efter att de sett hur fina resultat de får på LCHF-kost. Det känns absolut som om vi nått en omslagspunkt. I går var jag dessutom inbjuden av en LCHF-positiv dietist att föreläsa för andra dietister i Stockholm. Det hade jag aldrig vågat drömma om för tre år sedan.

 12. 12

  Ja här har lchf gjort all skillnad i världen.

  Kommer ihåg enveckaskursen på Danderyds sjukhus diabetesavdelning, tio diabetiker dvs nio plus jag. De andra stackarna hade blodsocker på både 10 och 15 mmol/l jag hade runt 5, hela tiden. Före mat, efter mat, före fika och efter fika.

  Alla fick efter avslutad kurs en lapp med den uppsättning medikamenter som skulle intas. På min lapp var det att rakt streck.

  Chefsläkaren frågade om jag åt lchf och det kunde jag ju inte neka till. 🙂

 13. 13
  jane håkansson säger

  Jag har sagt till dssk att skriva in i journalen att jag äter lchf. Vet inte om hon gjorde det.

 14. 14
  Pre-diabetiker säger

  Grattis Lipofil…

 15. 15
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Är det inte så idag, sedan 2008, att hälsovården är tvungen att stötta patienter som valt LCHF istället för mediciner?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Doc. Göran Sjöberg:
  Jo sjuk- och hälsovården har skyldighet att ställa upp på LCHF, men de gör inte det, utan avråder i stället.

 17. 17
  Seppo Eskola säger

  Efter en operation för snart ett år sen så ville de ha kvar mig över natten men kunde inte erbjuda mig någon riktig mat. Däremot kunde jag ju gå och handla i ”mattemplet” Willy:s som låg alldeles bredvid. Resultat: jag åkte hem.

 18. 18

  Här ligger det nog en gravad hund, ställer man upp på LCHF måste det till extra uppföljning och rapportering. Sånt kostar resurser = mer arbetsinsats = pengar.

 19. 19
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Seppo,

  Det är kanske det enda positiva med sjukhusvården att de inte kan tvinga en kvar eller tvinga en till någon behandling. Min fru har utnyttjat denna möjlighet med framgång två gånger. Man behöver inte förklara sig; man lämnar som du helt enkelt sjukhuset.

  Detta gäller dock inte psykiatrisk vård där de t.ex. fortfarande kan utföra elektrochocker – en modern variant av lobotomi – efter gottfinnande. En nära bekant har på detta sätt förvandlats till en foglig zombi och till låg kostnad. Strömmen kostar inte så mycket.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa