Inte ett ord om kosten, från Hjärt-Lungfonden

Jag hittade en länk till Hjärtrapporten 2016 från Hjärt-Lungfonden. Där står om trender inom området hjärtsjukdomar.
Jag hittade inte ett ord om kosten. Allt handlar om läkemedel och sjukvårdsteknik.

När jag Googlade på ’hjärt-lungfonden – kostråd’ fick jag fram en länk: https://www.hjart-lungfonden.se/-Nyheter-/Halverad-risk-att-do-i-hjartsjukdom-for-den-som-foljer-kostrad/
Det är Livsmedelsverkets kostråd som gäller där förstås.

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  Dvs det stavas Money talks.
  Få tjänar pengar på friska, starka individer som förstått kostens betydelse medans däremot
  lämpligt sjuka & krassliga är en kassako för väldigt många.

 2. 2
  Spanstind säger

  Skattebetalarna ( och de är allt annat än få ) tjänar definitivt på att folk är friska och starka. Och därmed samhället i stort. Men motkrafterna är tveklöst starka, dessvärre.

 3. 3
  Nisse Hult säger

  @ Spanstind:
  Klart du har rätt i det, jag menar ju att pillersäljarna, socker och mjölmaffian, diverse vita rockar etc lever gott på krassliga och sjuka för vore dom friska skulle dom tjäna klart mindre dvs ha mindre kunder.

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Kommentarer anser jag numera vara överflödiga i samband med Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden m.fl. Det smärtar mig djupt att jag under ca 20 år var bidragsgivare till båda.

  Fraud är ordet som kommer för mig.

 5. 5
  Bengt D Nilsson säger

  På sidan 15 i den kompletta rapporten på 44 sidor nämns ”sund kost”

  https://www.hjart-lungfonden.se/Documents/Rapporter/Hj%C3%A4rtrapporten2016.pdf

  Vid det kardiovaskulära vårmötet i Göteborg i april presenterades därför en ny modell för den sekundärpreventiva vården. Den nya modellen omfattar bland annat ett bättre utskrivningssamtal, en skriftlig hälsoplan med fastställda mål och ett ”remissförfarande” för att tydliggöra vikten av fysisk träning, rökstopp och sund kost. 41 (där 41 hänvisar till Swedeheart: Årsrapport 2015, sid 18)

 6. 6
  Nisse Hult säger

  @ Bengt D Nilsson:
  Snacka om att försöka dölja kostens betydelse så långt det går.
  Money talks

 7. 7

  I alla sammanhang tycks kosten komma allra sist – även när den alldeles uppenbart måste vara en viktig del (kanske den viktigaste) i sammanhanget.

  I Dagens Nyheter (”Insidan”) den 3 november kunde man läsa en artikel om professor Martin Blaser, som är professor i mikrobiologi vid New York University School of Medicine. Han uppges ha forskat i 30 år om bakteriernas påverkan på vår hälsa – vilket naturligtvis är ett viktigt och spännande område.
  Men åter får man bekräftat att nästan varje professor tycks bli fånge i sin egen specialitet, och liksom en snickare kan se hammare, såg och skruvdragare som lösningen på varje problem, så verkar en professor också kunna se sin egen specialitet som ”lösningen”. Det är absolut så, att vår bakterieflora i hög grad påverkar vår hälsa på ett sätt vi bara för några år sedan inte kunde föreställa oss. Men den stora delen av bakterierna finns faktiskt i vår tarm. Vore det då inte på sin plats att åtminstone ägna en tanke åt vad vi erbjuder dessa bakterier som föda i deras livsmiljö?
  I artikeln nämns dock inte ett ord om vår kost. Professor Blaser konstaterar bl.a. att fetma, diabetes, astma och allergier har ökat dramatiskt efter andra världskriget, och det anser han kan förklaras av förändringar i vår mikrobiom (den sammanlagda mängden av mikrober i vår kropp)… Det kan så vara, men är inte mikrobiomet s.a.s. bara en mellanliggande variabel, medan vår förändrade kost och livsstil är den egentliga orsaken till nämnda sjukdomar (möjligen just via förändringen av bakteriefloran)?

  Det är ju faktiskt så, att kost och övriga livsstilsfaktorer på ett avgörande sätt har förändrats under den aktuella perioden. Det är också utan tvekan så, att just t.ex. en förändring av kosten kan förbättra vår hälsa dramatiskt. Möjligen sker detta i hög grad via bakteriefloran, men nog måste man ändå betrakta dessa faktorer som primära, medan bakterierna som sagt snarast är en mellanliggande variabel.

  När professor Blaser talar om överanvändningen av antibiotika, som förorsakar resistenta bakteriestammar, är han förstås helt rätt ute. Men att t.ex. kolloidalt silver tycks kunna klara av de flesta av dessa resistenta bakterier känner han förstås inte till. Och, som sagt, kostens avgörande betydelse i sammanhanget verkar han över huvud taget inte ha tänkt på. En reservation här naturligtvis för reportern Peter Letmarks förmåga att rätt återge professorns version av sitt arbete.

  Som vanligt bortser man alltså från det enkla och självklara – och fördjupar sig i komplicerade och vetenskapligt kanske mer ”spännande” faktorer. Detta kan förstås vara bra för akademiska karriärer – och ofta i slutändan också för de stora läkemedelsbolagen, när resultaten blir farmaceutiska produkter, som kan patenteras och säljas för dyra pengar. Men för folkhälsan tycks denna inställning närmast vara kontraproduktiv. En faktabaserad upplysning om kostens betydelse – och om vilka naturliga produkter som kan bota även svåra sjukdomar – skulle sannolikt kunna innebära en revolution för folkhälsan. I stället lär vi oss i hög grad att förlita oss på ”mediciner” – som i dag står för vart tredje dödsfall i vårt land!

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  @ Sven Erik Nordin:
  Det här är hyperintressant! Bra att du tog upp det.

 9. 9

  Bakterier, svampar och parasiter är numera ett frågetecken, lika stort som universum. Det är ingen tvekan om att vi lever i symbios med dessa invärtes varelser. Det är heller ingen tvekan om att vi människor bekämpat dessa varelser effektivt och även om det inte går att utrota dom så gör vi allt för att förstöra deras mödosamma arbete, för vår hälsa och positiva utveckling.

  Allt livsmedel som säljs i våra butiker måste vara garanterat bakteriefria. därför dödas bakterierna inför försäljning till konsumenten. För att vara säkra så levereras livsmedlet ofta i bakteriedödande vätska. Som livsmedlet är impregnerat med. Det mest flagranta exemplet är ostar. Där vi nu i 20 års tid fått löften om att ostarna INTE ska doppas i penicillin längre. Men fortfarande äter så gott som varje ostätare penicillin varje dag. Trots att vi alla vet att det är vansinnigt att äta antibiotika, nu när det är resistens mot antibiotika som växer i tillvaron.

  Det är min övertygelse att den opastöriserade mjölk jag dricker ger mina tarmar ett nytillskott av bakterier varje dag och att mata dom med resistent stärkelse, enligt salig Per Wikholms övertygelse. Det tror jag är grunden till min goda hälsa och motståndskraft mot smittsamma sjukdomar, vid 61 års ålder. Jag har övervunnit min skräck för dessa bakterier! De gör mig frisk och stark!

  Samspelet mellan vårt ego och och vår bakterieflora gör det svårt att definiera vad vårt ego och vilja egentligen är. Risken finns att vi bara är farkoster för organismer från universums och livets födelse. Risken finns till och med för att vi saknar en egen vilja. Allt kanske är en biokemisk, naturlig reaktion, i förhållande till omständigheterna. Till och med kärlek kan förklaras kemiskt vetenskapligt idag!

  Svampen vet vi kan manipulera vårt belöningssystem genom piska och morot. Visst är det bättre att ge sig själv en väl unnad och förtjänad belöning än att bli förgiftad av kandidasvampens straff i bukhålan. Får denna svamp greppet om oss så blir vi dess viljelösa slavar.

  Eftersom så lite är känt om vår symbios med dessa organismer så är all privatspaning välkommen och den kan tydligen vara hur galen som helst. Slutsatsen är som vanligt: Vi begriper ingenting!

  Skillnaden är väl nu att vi nu kunnat konstatera att vi absolut inte förstår det här och att vi blixtsnabbt behöver förstå även den här dimensionen av tillvaron.

 10. 10

  UPPROP för Dr Fettke i Australien som är förbjuden att prata med sina patienter om kost.
  Skriv under protestskrivelsen som du hittar i länken nedan
  https://www.change.org/p/dr-andrew-mulcahy-chair-stop-ahpra-from-gagging-gary-fettke?recruiter=232974941&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=des-lg-no_src-reason_msg

 11. 11
  Nisse Hult säger

  Inte ett ord om kosten gäller även programmet ”Fråga Doktorn” på SVT
  Sista avsnittet som sändes i Måndags 14-11 var bara ännu ett exempel.
  Snacka om hyckleri
  Piller, krämer etc. är recept på allt

 12. 12

  Varför inte kolla in gratis-serien Betrayal av amerikanske läkaren Tom O’Bryan i 7 avsnitt, (det tredje ges i dag), handlar om kosten och dess betydelse för digestiva mikrobiomet och förmågan att försvara oss för de mest förskräckliga sjukdomar…..mycket givande och såå intressant.. 85 forskare och läkare från olika länder som föreläser och betonar vikten av kosten, ingen fettskräck där inte… Verkar som om dom flesta av våra sjukdomar är autoimmuna och beror på ”leaky gut”…. vi kanske är lite bakom här i landet, när det gäller kost-hållningen på den officiella nivån!?

 13. 13
  foie gras säger

  Apropå Georg W av 5 november ovan om penicillinet i osten: skulle det vara omöjligt hitta opastöriserad ost och smör i Sverige? Är detta rentav förbjudet? Vilket vanvett.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa