Inför en sockerskatt…

Inför en sockerskatt och subventionera grönsaker. Debattinlägg i DN.se av Göran Greider, Claude Marcus och David Stenholtz. Artikeln är bra för att den tar upp de faktorer som vi alla är ense om: Att sockret är dåligt och att grönsaker är bra. Alla utom Big Food.

Kategori: Socker

 

Comments

  1. 1

    ja det är en bra artikel, kan rekommenderas. Man har genomtänkt argumentering, inte så vanligt att man får läsa en så pass bra artikel, det mesta som skrivs annars om kost och hälsa brukar vara fullt av schabloner och ovederhäftiga påståenden vinklat till förmån för Livsmedelsverkets råd och ideer som är byggda på lösan sand utan substans i många fall. Deras råd är till vissa delar rent skadliga för oss medborgare och man borde helt sluta med sina kostråd enligt min mening.

  2. 2
    Konsument i Sverige säger

    Just det – precis så här brukar LCHF säga – äntligen får LCHF medhåll av ”etablissemanget”!

    …”Sanningen är att det i dagsläget är livsmedelsindustrin som styr vad vi äter genom vilka livsmedel som görs tillgängliga, marknadsförs och förses med lockpriser. Tyvärr dominerar här ohälsosamma livsmedel vilket förhindrat ett mer hälsosamt ätande i befolkningen och styrmedel behövs för att balansera detta.”…

  3. 3

    Vad säger Livsmedelsföretagen?
    ”Punktskatter slår mot priskänsliga konsumenter”…

    https://www.dn.se/debatt/repliker/punktskatter-slar-mot-priskansliga-konsumenter/

  4. 4

    Vad säger Almega Friskvårdsföretagen?
    ”Fysisk aktivitet bästa medicinen”…

    https://www.dn.se/debatt/repliker/fysisk-aktivitet-basta-medicinen/

  5. 5

    En punktskatt på socker kommer bara att ge oss ännu mera kolhydrater under allt konstigare namn på innehållsförteckningarna. En sockerskatt är allt för lätt att runda. Redan nu har statistiken visat att sockerkonsumtionen sjunker, men den samlade kolhydratkonsumtionen stiger. Ändå räknas inte modifierad stärkelse in!

    Det enda riktigt verksamma skulle vara bred och tung opinionsblidning och vidareutbildning av hela läkarkåren i Nutrition.

  6. 6
    Annika Dahlqvist säger

    @ 5 Erling:
    Vilka ska undervisa läkarkåren i nutrition? Nutritionisterna?

  7. 7

    ”Artikeln är bra för att den tar upp de faktorer som vi alla är ense om: Att sockret är dåligt och att grönsaker är bra. Alla utom Big Food.”

    Jo… – Annika – och än så länge bestämmer Big Food – men hur länge till ?

  8. 8

    Vad kommer sedan? Generellt är skatter av ondo. Vad vill man uppnå och hur hög skall sockerskatten vara för att uppnå målet? Hur många släcker lamporna bara för att skatten på elräkningen är högre än elpriset?

    Små, högljudda aktivistgrupper vill också ta bort kossorna från vår natur. Målet är att få ett förbud mot (det feta och upplevda skadliga) köttätandet. De ofullständiga argumenten baserade på ”forskning” om kossornas rapande och pruttande har inte gett eftersökt effekt. Nu sägs att kossorna (i detta fall på Gotland) dricker 40 liter vatten om dagen, vilket även Gotlands hästar gör och kanske också älgarna. Vilka skall bort härnäst? Rådjuren, fåren?

    Om vi räknar med att en kossa väger 700 kg och en veganaktivist 70 kg går det 10 veganer på en ko. Varje aktivist dricker 2 till 3 liter vatten om dagen; skall säkert också duscha varje dag och använder vatten för matlagning och diskning. 10 aktivisters vattenförbrukning överstiger gladeligen det kon dricker. Per kilo förbrukar således veganerna mer vatten än en ko.

    Vad skall gotlänningarna göra om de vill höja grundvattennivåerna? Skall man ta bort aktivisterna eller korna? Räcker det med turistskatt eller köttskatt eller måste det bli ett totalförbud? Hur höga skatter krävs?

  9. 9

    Ingen tycks våga ta upp ämnet ”socker-cancer”. Begreppet cancer tycks ju också ha en förmåga att blockera logiskt tänkande och sunt förnuft. Det är så laddat att man helst inte vill tänka på det. Annars visade ju Nobelpristagaren Otto Warburg redan på 1920-talet, att cancerceller genom sin avvikande metabolism är extremt beroende av socker – vilket också kunde vara ett argument för sockerskatt. För övrigt tycker jag att man också borde kunna se sockerskatt som riktad mot producenterna. Om sockret blev en smula dyrare, så vore det kanske mindre intressant att blanda in i nästan alla matvaror. Möjligen kunde man då i stället låta litet mer av nyttigt fett vara kvar, så att produkten ändå blev ätlig…

  10. 10

    @ Sven Erik Nordin:
    Sven-Erik jag tycker du har bra synpunkter – en sockerskatt är en tydlig markering till producenter och får förhoppningsvis konsumenter att tänka till.

  11. 11

    Man måste förstå att dessa etablissemangspersoner och propagandister, som arbetar för läkemedels- och livsmedelsindustrin, har en agenda. Dom vill centralisera besluten om vad vi skall ha på tallriken till ett antal korrupta forskare och politiker. När första stenen som verkar acceptabel är lagd, expanderar de det implementerade systemet till kött, mättat fett, gmo-produkter etc, dessutom befarar jag att de så småningom kommer att införa fler parametrar som klimathänsyn och blanda ihop detta med hälsoaspekten. Jag kan inte förstå att någon kan ta dessa individer seriöst med tanke på deras tidigare historik.

  12. 12

    Jag läste kommentarer till artikeln någonstans, på Fb troligen. Oja, jättebra med sockerskatt! Och sedan kan man gå vidare med skatt på annat onyttigt, som salt, och kött, och (förmodligen I förlängningen när någon kommit på idén) fett.
    Nej, jag vill inte att någon annan ska bestämma vad som är nyttigt för mig. Ge mig fakta, ge mig förutsättningar, och låt mig välja själv.
    (Och, bara för att undvika missförstånd: det första stycket var en resumé av några åsikter. Jag tror på att salt, kött och fett är nyttigt)

  13. 13
    Melker säger

    Hm, Claude Marcus står plötsligt på vår sida ☺

  14. 14
    Nisse Hult säger
  15. 15

    @ Effie:
    Det är ingen som vill bestämma vad du ska äta, du kan sockra på maten om du vill även om priset blir blir högre om man lägger på en skatt.
    Sockret är alldeles för billigt och vid odling i EU så utgår det ekonomiskt stöd – det är ett problem. Att en produkt som är helt onödig och inte innehåller varken vitaminer mineraler eller något annat som kroppen överhuvudtaget behöver och som leder till allvarlig fetma och sjukdom ska beskattas har i alla fall inte jag problem med.
    Socker ingår i stort sett i all industrimat som produceras och om en skatt ev leder till minskad användning så tycker jag det vore mycket bra.

  16. 16

    @ Melker:
    Ja, kusligt eller hur 🙁

  17. 17

    @ kicki:

    Jag tar tillbaka vad jag skrev – 🙂 istället: Bra att Marcus säger att socker gör oss feta o sjuka, han verkar ha bytt fot – eller vad ska man tro – framtiden får utvisa.

  18. 18

    @ kicki:
    Jo, det är klart att jag kan fortsätta sockra så mycket jag vill. Jag har råd att betala det (särskilt som jag inte sockrar 🙂 ). Vad jag inte gillar är principen att någon ska avgöra ”socker/salt/kött/fett/whatever är onyttigt; lägg på en skatt så att folk äter mindre!”. När det gäller socker är vi överens, men vart kan det leda?

  19. 19

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 5 Erling:
    Vilka ska undervisa läkarkåren i nutrition? Nutritionisterna?

    Antagligen inte. Problemet i dag är att läkarkåren, som har att undersöka, ställa diagnos och ordinera har frånhänt sig en viktig sektor i behandlingsarsenalen. Misstänker man att kost kan ha med sjukdomen att göra remitterar man till dietisterna, som inte kan ställa diagnos och inte heller ordinera. Det metabola syndromets underliggande problematik är inte omhändertaget alls i vården i dag. Man väntar in symtomen och behandlar dom medan naturalförloppet tuffar på ostört. Om det vore något till folkhälsominister skulle han se till att uppdatera utbildningsnivån hos allmänmedicinarna i första hand. De får ju alltid första kontakten med problemen eller hur. Jag kan tänka mig ett litet antal, visserligen pensionerade, professorer, som skulle kunna organisera vidareutbildningen åt arbetsgivarna. Problemet är ju inte att föreskriva utan att inge förståelse för sammanhangen och därmed lägga grunden till och ge auktoritet för utökad beprövad erfarenhet.

  20. 20

    Visst finns det insnöade akademiker, men alla är väl inte dumma i huvudet i alla fall, utan kan tolka sin omvärld. Får en intellektuell människa grundförutsättningarna klara för sig borde hen kunna dra de rätta slutsatserna. I dag ser det ut som om vitrockarna är hjärntvättade. Läste en anekdot igår om en patient, som klarat av sin hjärtsvikt med LCHF-kost. Överläkaren konstaterade att patienten mirakulöst tillfrisknat trots att hen inte tagit sin medicin, men iddes inte fråga hur det hade gått till. En sådan överläkare för inte professionen framåt kunskapsmässigt precis!

  21. 21
    Mikael säger

    Nu skriver de ju grönsaker och FRUKT. Håller du med om det Annika?

  22. 22

    Förse streckkoderna med information om hur mycket kolhydrater eller sockriga ingredienser det finns i produkterna. Så kan en rörlig skatt beräknas redan i kassan. Folk skulle rätt snart lära sig vad som är billigare och förmodligen skulle affärernas spatiösa utrymmen för sockerprodukter minska. Efter lite tillvänjning behöver affärsmännen inte tjäna mindre; de tjänar i stället på bättre produkter.

  23. 23
    Elisabeth G säger

    @ Hans:

    Lysande, Hans! Kan bara instämma!

  24. 24

    PS. Claude Marcus litar jag inte på. Och inte heller Göran Greider. Denne har bara hittat ett nytt område med hjälp av vilket han kan tjäna pengar på inlägg i TV och tidningar. Dessutom är han skatthöjare av stora mått.

  25. 25

    tipp Skrev:

    PS. Claude Marcus litar jag inte på. Och inte heller Göran Greider. Denne har bara hittat ett nytt område med hjälp av vilket han kan tjäna pengar på inlägg i TV och tidningar. Dessutom är han skatthöjare av stora mått.

    Instämmer med dig tipp.
    Estradörer finns det gott om. Göran Greider finns alltid med i olika paneler, oavsett vad det handlar om. ”Han är insatt i allt och kan tvärtsäkert uttala sig”!

  26. 26

    @ Erling:
    Möjligen har jag haft otur – men jag har enbart träffat läkare som vägrat se något samband mellan kost och hälsa. När jag frågade min kirurg varför han inte givit mig några som helst kostråd (jag hade cancer), så blev hans indignerade svar: ”Hur kan du bara tro, att kosten har något med cancer att göra?”. Jag blev honom svaret skyldig – men startade en hemsida med namnet svaradoktorn.se Han påstår i brev att han läst den – åtminstone det som handlar om kolloidalt silver. Detta visar att han är fast i sitt ”medicintänkande”. Att ett ”preparat” som kolloidalt silver kan fungera är kanske möjligt i hans värld – men inte att kosten har betydelse! Och när jag blivit frisk från min ”obotliga” cancer, så har hittills ingen av de läkare jag träffat varit det minsta intresserade av hur det gått till. Inte ens nämnde kirurg, som tvärsäkert fastslog att jag inte hade lång tid kvar i livet, om jag inte gick med på hans föreslagna kirurgiska ingrepp – med efterföljande strålning och cellgifter! Han försäkrat dock, att han ”är glad att jag mår bra”…

  27. 27
    Annika Dahlqvist säger

    @ 21 Mikael:
    Nej jag anser att frukt inte är bra för kolhydratkänsliga personer, pga dess höga sockerhalt – men jag tyckte att det inte var värt att gå in på det i det här inlägget. Frukt är i alla fall bättre än fruktjuice och annan sockerstinn mat och dryck.

  28. 28
    Annika Dahlqvist säger

    @ 19 Erling:
    Innan den styrande klicken, etablissemanget, har insett att de nuvarande kostrekommendationerna är helt fel, är det inte aktuellt att efterfråga nutritionsutbildning till läkarna. Det skulle bara leda till fel resultat.

  29. 29
    Lars M säger

    Kul att Claude Marcus kommit till insikt om sockret. Det är väl hans misslyckade barnfetmaprojekt som fått honom att inse hur verkligheten ser ut. Synd bara att han inte också inser hur mycket andra sockerarter vi proppar i oss dagligen. Hans problemlösning med punktskatter är däremot helt fel metod. Om punktskatter hjälpte, skulle vi varken ha rökare, snusare eller folk med alkoholproblem i landet. Dessutom skulle det bara ge argument till fettskrämda miljömuppar att införa punktskatter på fett och kött också. Sedan förstår jag inte varför alla tycks blanda ihop frukt och grönsaker? Var kommer denna sammanfogning ifrån? Frukt och hallonbåtar låter bättre!

  30. 30

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag tycker Du underskattar Dina kollegor. Kan aldrig tänka mig att Du i Din läkarroll skulle ordinerat något som SLV hittat på. Har man bara något sånär välgrundad kunskap om hur kroppen reagerar på olika näringsämnen borde det vara vanlig enkel slutledningsförmåga att komma fram till att kolhydrater i dagens form tål vi väldigt dåligt. Att lösningen inte står att finna i FASS är ett dilemma, etablissemanget, som fastnat i konventioner och mutor ett annat. Men utan kunskap hos läkarna i första ledet blir det ingen revolution.

  31. 31
    Annika Dahlqvist säger

    @ 30 Erling:
    Jag förstår inte hur du menar. Nutritionsutbildning till läkarna blir ju bara ännu mer Mai-Lis som inpräntar att mättat fett är farligt.

  32. 32

    @ Annika Dahlqvist:

    Nutritionsutbildning till läkarna blir ju bara ännu mer Mai-Lis som inpräntar att mättat fett är farligt.

    Det är inte utbildning enligt mitt huvud, det är utantilläxa. Jag utgick ifrån att en grundsten i högskoleutbildning är kritiskt tänkande och sökande efter sanning. Att professorer föreläser i spridda skurar kan vara vägledande och ibland underhållande, och naturligtvis måste man svara som förväntat på tentorna, men sen är det väl ändå studenternas eget ansvar att kritiskt tillämpa och vidareutveckla sina kunskaper? Må vara att läkarstudenter är följsamma plugghästar – annars skulle det stora flertalet inte klara inträdeskraven, men efter examen stundar verkligheten, som måste hanteras trots att kartan inte alltid stämmer.

  33. 33

    @ Annika Dahlqvist:
    Håller med Annika om hennes åsikt att det just nu inte skulle fungera eftersom hela samhällets grundval just nu vilar på Livsmedelsverkets felaktiga råd. Först måste man få Livsmedelsverket att sluta med sin felaktiga rådgivning eller lägga ner dess verksamheten 🙂

  34. 34
    Annika Dahlqvist säger

    @ 32 Erling:
    I verklighetens läkarutbildning, och fortbildning, är det utantillärning och inpräntning som gäller, inte kritiskt tänkande.

  35. 35
    Ingrid säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    I verklighetens läkarutbildning, och fortbildning, är det utantillärning och inpräntning som gäller, inte kritiskt tänkande.

    – Jag skulle nog vilja säga att detta förhållande även gäller de flesta universitetsutbildningar, därav den verklighet vi lever i idag – och eftersom det kritiska tänkandet då inte heller existerar när man kommer ut i livet, exempelvis för att arbeta som tjänsteman (eller vad det nu är?). – Detta förhållande leder ju faktiskt till en ”slags programmering som är svår att bryta”.

    – Att världen ser ut som den gör, det beror alltså också på systemet i sig, och de utbildningar som kommer att prägla individens förhållningssätt. – Sen tillåter inte heller systemet tankar utanför boxen. – För vad händer då?

  36. 36

    ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”

    Så står det på Universitetet i Uppsala.

    Det borde väl vara tvärt om.

  37. 37
    Ingrid säger

    @ Peter:

    Uppsala universitet är ju ett av våra tidigaste, om inte det äldsta?

    – Och betänk att Descartes ännu hänger på deras väggar, även om det är i en ”målad form” – och tillsammans med en hel del andra ”kuriositeter” – som trots allt har bidragit till vår forskningssituation av idag, och ännu så gör…

    – I och med att vi faktiskt fortfarande har en forskning med en ansats i det mekanistiskt och maskinellt präglade ”förhållningssättet” – och om man betänker detta faktum – kan man finna ledtrådar till dagens ”förunderligt knepiga situation rörande det mesta som vi här ifrågasätter”.

  38. 38

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 32 Erling:
    I verklighetens läkarutbildning, och fortbildning, är det utantillärning och inpräntning som gäller, inte kritiskt tänkande.

    Så klart, annars klarar man inte tentorna, skulle jag tro.

    Men Du är ju i själva verket ett av exemplen där man tänkt utanför boxen. Innanför boxen hade Du ett stort antal krämpor utan stort hopp om bättring, möjligen lindring. Utanför boxen låg kostbehandlingen, som var uppenbart fördelaktig. Du är en av de förelöpare, som revolutionen behöver. Du har ju till och med fått in en liten kil i maskineriet, när LCHF blev erkänt inom ramen för vetenskap och beprövad erfarenhet, visserligen med en del förbehåll och begränsningar, men ändå!

  39. 39

    @ Kicki:
    Livsmedelsverkets råd styr såvitt jag vet bara statliga och kommunala mathållningar. I det enskilda hemmet råder ännu frihet att köpa och tillaga den mat man finner gott. Visst är det synd om sjukhuspatienter, skolbarn och kanske även interner inom fångvården, men vi lite friare varelser har ändå chans att äta oss fria från ohälsa och föra de goda vanorna vidare till nästa generation. Men då får vi inte av ren välvilja förse våra barn och barnbarn med lösgodis varje lördag!!! Ann Fernholms bok Smakäventyret är en viktig byggsten i vår revolution.

  40. 40
    Annika Dahlqvist säger

    @ 38 Erling:
    Man måste nog inse att jag inte är någon dussinläkare.

  41. 41

    @ Erling:
    Inte så ”bara” Erling! Väldigt många personer som hänvisas till mat som tillagas enl Livsmedelsverkets riktlinjer. Naturligtvis har du rätt att vi få bestämma själva. Men jag har märkt att det ofta samtal med andra personer än LCHFare kommer fram att man tycker det är bra och viktigt att följa SLVs råd.
    Eftersom SLV har explicita råd om vad barn i olika åldrar behöver äta så följer man råden i kommunernas förskolor och skolor i största utsträckningen och är inte villiga att tänka ”själva” och göra egna val.

  42. 42

    Tillbaka till fetmaepidimin och folkhälsoministern: Jag tycker det är förtjänstfullt att stanna upp lite och fundera. Kanske kommer man fram till den största orsaken till fetma: kolhydratberoende, som genererat insulinresistens och metabolt syndrom. Då är det inte långt kvar till en omvärdering av kostrekommendationerna, vilket vore ett fall framåt. Skatt är ett svårhanterligt instrument, folkbildning ännu besvärligare.

    Var finns LCHFs Peter Wieselgren?

  43. 43

    kicki Skrev:

    Inte så ”bara” Erling! Väldigt många personer som hänvisas till mat som tillagas enl Livsmedelsverkets riktlinjer.

    Sockerskatten skulle ge dessa ännu sämre mat pga prishöjningen skatten gett, tror jag.

  44. 44

    ”Missriktade subventioner håller priset nere på mat som vi blir sjuka av. Miljarder kronor används varje år till EU-stöd för sockerproduktion”

    Vad är det som säger att en sockerskatt inte skulle ses som handelshinder av EUmedborgarna?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa