Nya tallriksmodeller – inget fett

På SVT.se.
Livsmedelsverket har kommit med nya kostrekommendationer. En tallriksmodell för de som har en hög fysisk aktivitet – med större andel kolhydrater, och en med mindre kolhydrater för de som rör på sig mindre.
Men fortfarande finns inget fett att se på någon av tallrikarna. Inte ens de som kroppsarbetar får äta något fett. Fettskräcken härskar tydligen fortsatt oinskränkt.

 

Comments

 1. 1

  I rekommendationerna till tallriken för den mindre rörlige avslutar man med följande: ”För att bibehålla eller minska vikten krävs samtidigt flera andra åtgärder.”

  Vilka ytterligare åtgärder föreslår man för att bibehålla vikten? Mindre tallrikar?

 2. 2
  Cavewoman säger

  Ringde till Livsmedelsverket angående fettet. Det finns ingen fettskräck längre, utan man kan hälla på så mycket oliv- eller rapsolja man vill. Inga restriktioner. Mättat fett ska man vara försiktig med enligt verket.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Cavewoman Skrev:

  Mättat fett ska man vara försiktig med enligt verket.

  Just det alla spädbarn – se upp med det mättade livsfarliga fettet som mammas bröstmjölk består till stor del av. Moder natur förstår givetvis inte sitt eget bästa. Man kanske borde blanda flytande statiner och sockerlösning direkt i nappflaskan i stället?

  Ancel Keys – ja, han kan ju inte ha fel – hur mycket han än fuskade. Det har vi ju nämligen byggt ett helt dogma på.

 4. 4
  Mikael säger

  Ja, Annika, men det är väl bra att de rekommenderar mindre kolhydrater för dem som rör mindre på sig?

 5. 5

  Det verkar som en liten etappseger har uppnåtts. Utifrån min erfarenhet av rigida arbetsplatser får den insiktsfulla vara oerhört försiktig i sin kamp för att förändra något. Ett litet steg i taget är den enda framkomliga vägen. Då tappar inte gamla motsträvare ansiktet och sin heder utan en ordnad reträtt är möjlig. När uppnås nästa etappmål? Dröjer nog ännu en tid, tror jag..

 6. 6
  Mariann säger

  Ska det vara rapsolja med eller utan glyfosfat? Och vilket val finns det?

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  @ Mariann:
  Blanda i lite diesel så blir det perfekt….;)
  Just ja – bre på med lite xtra neonikotinoider också..

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/insektsmedel-livsfarligt-for-humlor-och-bin

 8. 8
  Cavewoman säger

  Man kan ju alltid välja ekologisk rapsolja. Om ni är rädda för rapsolja, vad gör ni majonnäs på?

 9. 9

  LIVSMEDELS – VERKET = FOLKETS FIENDE NR !

  Ingen kunskap. Bara agera till industrins belåtenhet

  Pråfessårer i mängder. Höga löner. Folket betalar

  Tur att det finns alternativ. Vi som tänker själv

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  @ Cavewoman:
  Ekologisk rapsolja i moderata mängder är väl sannolikt okej.Även om jag blivit mycket försiktigare med rapsolja personligen.

  Titta under punkt 10 här.

  https://www.kostdoktorn.se/sa-far-du-dina-barn-att-tycka-om-riktig-mat

  och här

  https://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk

 11. 11
  Cavewoman säger

  @ I Like Neil Young:
  Jag äter inte heller mycket majonnäs, undviker fleromättat fett, men till vissa rätter passar det väldigt bra.

 12. 12
  Cavewoman säger

  @ I Like Neil Young:
  Tittade på det som du länkade till. Rapsolja hade ju en låg allergikvot. Lägre än bacon och fläskkött.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  @ Cavewoman:
  Ja generellt är det väl inte så illa med rapsolja – det ingår ju t.ex i vårt omhuldade Bregott, MEN och det är mitt största problem med det hela, jag tror det pushar GMO och jag anser att det är förödande med dessa odlingsmonokulturer som dessutom besprutas så hårt. Jag tycker synd om bin, humlor, andra småkryp, fåglar och livet nere i jorden.

  Men visst rapsfält är vackra att se på – bara dom inte vore så giftiga,

 14. 14
  Cavewoman säger

  @ I Like Neil Young:
  Då får man köpa ekologisk olja för de tillåter inte GMO. Garant (Hemköp) har en neutral ekologisk rapsolja som är perfekt när man tillverkar majonäs.

 15. 15
  Dennis säger

  Verkar som det endast är olivolja som gäller.

 16. 16

  Livs’farlighetsverkets’ kostråd kan man inte följa! Undrar hur länge det ska dröja innan den myndigheten tar sitt förnuft(!) till fånga?!

  Jag använder bara ekologiska produkter och när det gäller fett är det smör, olivolja och kokosolja som gäller.

  Jag är stört-allergisk mot raps – måste andas genom näsduk om jag kör i närheten av ett rapsfält ..eller hålla andan. Detta fick jag göra väldigt mycket då jag bodde i Skåne ..mkt obehagligt.

  Så rapsolja får allt vara för min del – skulle inte ens välja ekologisk sådan. Men visst är fälten vackra att se på ..speciellt (på bild 😉 ) mot en blå himmel.

  Ack om hela svenska folket valde ekologiskt ’allt’ ändå …

 17. 17
  Mormor säger

  Ärligt talat förstår man inte varför en av de 3 grupperna av makronutrienter – fett, kolhydrater och proteiner – är helt förbigången i den här tallriks-modellen: var i all sin dar är fett-kvoten?? Vi som bl. a. nu på sistone har följt Seyfrieds teorier om cancer varande en metabolisk sjukdom, har fått bekräftat uppfattningen att energin bildas i andningskedjan i cellens mitokondrier…… Den energi i form av ATP som bildas i glykolysen utgör bara en bråkdel av den energi som frigörs i mitokondrierna… Hur kan då Livsmedelsverket och de officiella näringsrekommendationerna bortse från den viktiga tredje delen, som utgörs av naturligt mättat fett och i stället rekommendera en kosthållning med praktiskt taget bara stärkelse och mindre del proteiner?? Enligt mej är det såna här råd, som ger dålig folkhälsa…

 18. 18
  Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

  Mormor Skrev:

  Den energi i form av ATP som bildas i glykolysen utgör bara en bråkdel av den energi som frigörs i mitokondrierna…

  I cancerceller fungerar mitokondrierna dåligt eller inte alls. Det betyder att det är bara de första två ATP av en glukosmolekyl som bildas, det sker i cellvätskan utanför mitokondrien. De återstående möjliga upp till 36-38 går i putten. Det gäller i cancerceller.

  I friska celler kommer glukos, proteiner (ger energi som glukos eller ketoner) fettsyror och ketoner samt några till att förbearbetas utanför mitokondrierna för att sedan gå in och ge den absoluta majoriteten ATP via elektrontransportkedjan.

  Fett är energitätare än kolhydrater då, vid samma vikt, fettmolekylen innehåller betydligt mindre syreatomer än kolhydrater. Det återstår färre användbara energigivande bindningar i glukosen då flera av dem redan är ”använda”

 19. 19
  Arvid säger

  Intressant dokumentär, del 1, om Tore Wretman (apropå SLV:s Tallriksmodeller…)
  Detta är verkligen mannen som inte gav upp, trots många motgångar och en svår barndom.
  Mycket sevärd svtplay,
  https://www.svtplay.se/video/8530414/tore-wretman-kokspojken-avsnitt-1/tore-wretman-kokspojken-svt

 20. 20
  Arvid säger

  Tallrik nr 9 /Tallriksmodellen

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tore_Wretman

  …”Wretman var en av grundarna av Gastronomiska akademien och innehavare av dess tallrik nummer 9. Han utnämndes till hovtraktör 1963 och filosofie hedersdoktor 1986 samt ”
  tilldelades professors namn år 2000. Han är känd för sitt värnande om den svenska husmanskosten.”…

 21. 21
  Lasse J säger

  Det mest frapperande i den nya tallriksmodellen är väl att SLV inte rekommenderar att man äter mejeriprodukter. Är det nån som har någon uppfattning vad man bygger det på?

 22. 22
  Gäst säger

  @ Lasse J:
  Det har du rätt i, det finns inga mejeriprodukter alls!!! Och inget fett!!!

  Citat ”Tallriksmodellen består av tre delar:
  •Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.

  •Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.

  •Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.” Slut citat.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Gäst:
  Enligt Cavewoman ovan hade hon ringt till SLV, där man uppgivit att de inte avråder från fett, utan tillåter valfria mängder av oliv- och rapsolja – men inte mättat fett.
  Att de inte tar upp något om mejeriprodukter kanske härstammar från mättat fett-skräcken?
  Någon som vet hur de resonerar?

 24. 24
  Lars Johansson säger

  En kommentar till Annikas fråga nr 23 om mejeriprodukter och hur de resonerar. Det finns riktilinjer om ett miljötänk i de nya kostråden, vilket är nytt som jag har fått reda på av dem som har Köttfri måndag, där jag är med på Facebook. Man vill byta ut eller minska ner på kött. Det är nog också i princip meningen att man ska kunna byta ut köttet helt till baljväxter för om man bläddrar vidare och tittar på några av exempelrecepten med de nya kostråden så är det så. Sedan så har man varit inne på att ost och mjölk är miljöskadligt, detta också vad som har förts fram av Köttfri måndag bland annat. Därför kan dessa produkter vara minimerade eller borttagna i tallriksmodellen av miljöskäl. Jag ville bara komma in här och skriva detta så ingen behöver gå och undra när det finns en väldigt bra förklaring.

 25. 25

  Märkligt att de inte följt med i de senaste årens utveckling.
  Skrivit om min syn på tallriksmodellerna på bloggen idag:
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/21/min-tallriksmodell-kontra-livsmedelsverkets/

  Den senaste veckan har Ulrika Davidsson förespråkat potatis och Fredrik Paulùn pasta, de vill väl hänga med i de nya kostråden… 😉

 26. 26
  Docent Göran säger

  Här är en intressant ”omvänd” matpyramid/tallriksmodell från Mercola.

  https://media.mercola.com/assets/images/infographic/Mercola-Food-Pyramid-v2.jpg

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  @ Birgitta Höglund:
  Det finns inget incitament att följa med i dom senaste årens utveckling för företag, myndigheter och politiker i allmänhet i detta ämne. Varför? Billioner av nerplöjda Euros/Dollar/Kronor. Ska man bara slå ut med händerna , Utbrista – Vi hade fel! och lämna allt det man investerat i? Givetvis gör man inte det – Man kommer att plöja vidare så länge man kan.
  Därför kommer vi att se denna idiotiska polariserade debatt som ibland verkar nästan för dum för att vara sann om man ser till vad MSM-media , Politiker , Myndigheter och BigCorporate håller på med.

  Den enda som kan vända denna skuta är DU, Gräsroten. Då blir ledarna till slut tvungna att följa efter, eftersom brallorna kommer att vara alldeles för långt nerdragna för att det ska vara bekvämt till slut. Lita på en sak – INGEN vill framstå som en ren Idiot, allra minst människor med makt, pengar och ”utbildning” – och det är där ovan nämnda hamnar inom en relativt snar framtid om rörelsen fortsätter att ha styrfart.

 28. 28
  Konsument i Sverige säger

  SR – P1 – Meny

  Så går det till i matfabriken:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/721827?programid=950

 29. 29

  Kan inte låta bli att undra om det inte är så att Skeptiker-rörelsen nästlat sig in i det ’verket’ ..också..

 30. 30
  Piltson säger
 31. 31
  Piltson säger

  Det är medborgargruppen Public Health Collaboration som skrivit en raapport som stämmer precis överens med den kunskap som Wolfgang Lutz predikade for 50 år sedan och LCHF-rörelsen sprider idag:

  https://phcuk.org/healthy-eating-guidelines-weight-loss-advice-for-the-uk/

  Den får också uppmärksamhet i BBC:s morgonprogram just nu. Men kommer officiella folkhälsoorgan att låta sig påverkas?

 32. 32
  Piltson säger

  HAHA, Public Health England, som ger ut brittiska kostråd, har redan uttalat att detta är ”oansvarigt nonsens”.

 33. 33
  Piltson säger

  Till och med mättat frett rekommmenderas. Nåt annat har varit ”största misstaget i modern medicinhistoria”, kan man läsa i Daily Express.

  https://www.express.co.uk/life-style/health/672772/eat-more-fat-Britain-obesity-health-epidemic-cholesterol-NHS

 34. 34
  Ingrid säger

  @ Piltson: (33):

  Succesiv upprättelse!

 35. 35
  Piltson säger
 36. 36
  Piltson säger

  Likaså Telegraph:

  https://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/22/eat-fat-to-get-thin-30-years-of-flawed-dietary-advice-is-disastr/

  Här har vi de auktoriteter som redan kastat sig över rapporten:

  ”…scientists from a range of fields have criticised the report and questioned its evidential basis.

  Dr Mike Knapton, Associate Medical Director at the British Heart Foundation (BHF), said the NOF findings were “full of ideas and opinion” but could not be counted as a comprehensive review of the evidence. “This country’s obesity epidemic is not caused by poor dietary guidelines; it is that we are not meeting them,” he said.

  Professor Naveed Sattar, Professor of Metabolic Medicine at Glasgow University, said: “the report’s main headline – simply to eat more fat – is highly contentious and could have adverse public health consequences.”

  Meanwhile, Dr Alison Tedstone, Chief Nutritionist at Public Health England, defended the body’s latest advice. “The refresh of the Eatwell model was conducted openly using robust scientific approaches,” she said. “Advice was generated from an external reference group engaging interested stakeholders, including health voluntary and industry representatives to ensure a wide range of views were considered.” ”

 37. 37
  Ingrid säger

  @ Piltson:

  – Mycket intressanta artiklar!

  – Jag vet att du Piltson någonstans berättade hur mycket cocosfett du använder per månad, och jag har försökt att finna var det var, och mängden… – Eftersom jag själv nu är i en ”upptrappningsfas” vad gäller mitt eget nyttjande av cocosfett, så undrar jag… – Nu har jag en chans i sammanhanget att fråga dig hur mycket du själv använder?

  – Jag tänker mig också att ditt svar kan relatera till de som förnekar fettets betydelse i kosten…

  Hälsningar Ingrid

 38. 38
  Piltson säger

  @ Ingrid:
  Här kommer en pyts med 2,5 liter ungefär 5:e vecka. Används framför allt som inblandning i frukost, som består av 2 eller 3 kokta ägg hoprörda med några skivor strimlad skinka och kryddat med ganska mycket gurkmeja. Däremot steker jag i smör, när jag kommer ihåg att köpa det. Men man kan lätt steka ägg med kokosfett, det släpper lättare från stekpannan. Även i hönssoppa med broccoli kan man vräka i rätt mycket kokosfett för hönsen ’är så magra numera.

  Just nu drabbade dr Malhotra ihop med Susan Jebb, officiell auktoritet. Det blev lite hetlevrat och båda måste kopplas bort av programledaren. Jebbs ”forskning” har finansierats av Cocacola, fick vi lära oss, .Malhotra hänvisade till en dr Unwin i norra England, som lyckats befria folk från Diabetes2. ”Cherrypicking”, sa Jebb.

 39. 39
  Piltson säger
 40. 40
  Ingrid säger

  @ Piltson: 38:

  Piltson, Stort Tack för ditt tips på morgonföda: – Jag kommer garanterat att framöver använda så mycket mer cocosfett än vad jag hitintills har gjort… – Tyvärr tål jag inte mjölkprodukter, och de få gånger jag har använt det nu, ju mer känslig verkar jag med tiden ha blivit… – Desto mer förtjust är jag dock i cocosfett, som jag utan tvekan mår ypperligt utav, och bättre kommer det nog att bli med en betydligt större mängd…

 41. 41
  Mikael säger

  Mindre kolhydrater blir automatiskt mer fett i förhållande till kolhydrater. Ni förstår väl att det här är ett försiktigt närmande till LCHF?

 42. 42
  Piltson säger

  @ Mikael:
  Nej, det är verkligen inget ”närmande”. Jag gör en sammanställning av motståndskommentarer i pressen, dom är mycket tydliga. Kommer innan dagen är slut.

 43. 43
  Piltson säger

  Rapporten har bemötts med massivt mostånd. Här är de auktoriteter som citerats idag, fritt översatta:

  Dr Alison Tedstone, chefsnutritionist hos Public Heath England: ’Det är oansvarigt att på tvären mot all erfarenhet uppmana folk att äta mera fett, slopa kolhydrater och strunta i kalorierna. Våra oberoende experter går igenom allt tillgängligt material – ofta tusentals vetenskapliga rapporter – har omfattande rådslag och bemödar sig att vara fördomsfria.“

  Professor Tom Sanders, of King’s College London, said: “Förslaget att man inte blir fet av att äta fett är absurt. Om man äter mycket fett blir man fet.“

  Professor John Wass, läkarsällskapets speciella rådgivare om fetma: “Det finns pålitliga tecken på att mättat fett ökar kolesterol. Vad som behövs är en balanserad kost, regelbunden motion och normal hälsosam vikt. Att selektivt citera ur studier är att vilseleda allmänheten.“

  Folkhälsoprofessor Simon Capewell: “Vi står helt bakom Public Health England’s nya vägledning rörande hälsosam kost. Deras anvisningar är baserade på evidensbaserad vetenskap som vi kan lita på. De har inte påverkats av industrin“.

  Dr Mike Knapton vid British Heart Foundation: “Rapporten har inte nog med bevismaterial för att kunna tas på allvar. Fetmaepidemin vållas ej av dåliga kostråd utan av att vi ej följer dem. Koster med mycket mättat fett har visat sig öka kolesterol, vilket är kopplat till större risk för hjärtkärlsjukdoim, därför betonar råden att dessa skall reduceras“

  Professor Naveed Sattar, University of Glasgow, ”Rapportens centrala rubrik – ät mera fett – är ytterst tvivelaktig och kan ha negativa konsekvenser för folkhälsan.”

  Professor Susan Jebb: ”Aktuell kostrådgivning är baserad på bästa tillgängliga bevismaterial. Vi äter för många kalorier – om vi vill bekämpa fetma måste folk äta färre kalorier och det betyder mindre fett och mindre socker.”

 44. 44

  Piltson Skrev:

  Professor Tom Sanders, of King’s College London, said: “Förslaget att man inte blir fet av att äta fett är absurt. Om man äter mycket fett blir man fet.“

  Vi måste inse att ena halvan av mänskligheten är osmartare än den andra. Genom att uttrycka sig så förenklat når han fram till en mycket stor publik.

  Antag att han istället sade: ”Om man äter mycket blir man fet. Varför äter man mycket?”

  mvh / Erik Edlund

 45. 45

  Piltson i #43:
  Det är en gedigen samling professorer du citerar. Det första intrycket är att de måste representera det yppersta av kunnande, men så flyger dj*vulen till mig med följande tanke: Det är docenter som i många fall övertagit ansvaret för att skaffa fram egen lön. Då gäller det att källan inte sinar.

 46. 46
  Ingrid säger

  @ Piltson: 43:

  Dessa herrar och damer ljuger så bra att de tror sig själva… Haha, tänk så förda bakom ljuset de alla är…

  – Vad skulle hända om sanningen en vacker dag går upp för dem? – För sanningen är dem faktiskt ”hack i häl” – om man så säger…

  – Och jag som en gång trodde på vetenskapen, det gör jag faktiskt inte längre efter att ha förstått hur sanningen falsifieras av diverse samlingar av så kallade vetenskapliga företrädare… – Däremot finns det dem som verkar inom det nya paradigmet, och som gör strålande insatser för att återställa ordningen…

 47. 47
  Piltson säger

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Vi har sett allt detta i olika sammanhang i minst tio år. Samtidigt har det blivit allt tydligare att det inte stämmer och jag har länge undrat varför de framhärdar. Susan Jebb är en ledande auktoritet som slentrianmässigt släpas fram när det behövs en kommentar, ungefär som Rössner förr. De andra har jag inte hört om tidigare.

  Vad som länge bekymrat mig är att de får stå oemotsagda. BBC går mycket hårt åt politiker som har en ställning att försvara, Men i folkhälsofrågor får en ”professor” alltid sista ordet, behöver inte ens besvara följdfrågor. Detta gäller både svensk och brittisk radio/TV.

  Mediafolket har läst statskunskap och nationalekonomi och vet hur de skall ställa frågor om sånt. Men rörande folkhälsa har de inte motsvarande grund. Därför har jag ibland föreslagit att LCHF-rörelsen borde ordna endagsseminarier för mediafolk.

  Det säregna är ju att det nu finns öronbedövande dokumentation som visar hur fel de har. Eftersom ingen annan gör det bör LCHF-rörelsen erbjuda upplysning, och det finns t.o.m. ett par ”professorer” som kunde engageras, om det behövs etiketter för att man skall bli trovärdig.

 48. 48
  Piltson säger

  Ingrid Skrev:

  de tror sig själva…

  Det är vad jag länge undrat över. Är det hederliga människor som säger vad de kunnat fastställa (hur?), eller säger de saker som de tror lönar sig i längden?

 49. 49
  Ingrid säger

  @ Piltson:

  Frågorna du Piltson ställer dig här, är de samma som återkommer överallt, vare sig det handlar om kost, TTIP eller något annat… – De som föredrar och förordar ett visst perspektiv, är alla delar av ett system – ett system som totalt håller på att fallera, ett system där få eller ingen vågar säga något annat ”än gängse tidigare framlagd så kallad vetenskap” – oavsett om det är totalt fel…

  – Den som vågar gå utanför de gängse ramarna. blir exempelvis fråntagen sin legitimation… Se gärna den ypperligt informativa filmen om Andrew Wakefield – som gjorde motstånd mot vaccinationer, och hur barn påverkades av dessa:

  https://www.youtube.com/watch?v=mT0VzAvfnb4

  – En strålande insiktsfull film…

  Åtskilliga andra som har gått emot strömmen, har tagits av daga i USA… och det börjar bli alltför många nu för att vara de ”olyckshändelser” som man vill få det till…

  – Dessa som du här har räknat upp ”sitter fast i systemet” – och hur skulle det då se ut om den ena efter den andra skulle börja vackla vad gäller den kost de sedan alldeles för många år har förespråkat…

  – Nej, troligen kommer systemet att krackelera med små steg, vilket redan har börjat… men inget kommer att ske omedelbart…

  – Vi gräsrötter är således alla förda bakom ljuset, inte bara en gång… utan i mängder av sammanhang…

  – Hur kan det ens vara möjligt att TTIP-diskussionerna har kunnat pågå bakom stängda dörrar? – Hur man än funderar, finns det inget möjligt sätt att ens tro att det kan vara möjligt att det får gå till på ett dylikt sätt – och ändå gör det det…

  Dessutom en sak till, den vars hjärna inte är flexibel – stagnerar… och då blir det ju ändå svårare med att ”skifta perspektiv” – och att kunna erkänna eller förstå att den forskning som har drivits – den var totalt tokig…

  Och som du säger – absolut behövs mera starka motkrafter som kan stå upp och förklara hur hälsan återkommer med LCHF… – Ja, jag själv hade inte överlevt utan egna initiativ, och en radikal kostomläggning…

 50. 50
  Piltson säger

  @ Ingrid:
  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Det borde vara mediernas uppgift att visa hur dessa auktoriteter är helt inträngda av verkligheten.

  Mediafolket borde därför få lära sig att de inte skall rätta sig efter folk som läst eller sysslat med akademiska “studier“ i nåt speciellt syfte utan åberopa fackmän som kan visa fram och siffermässigt belägga KLINISK FRAMGÅNG under längre tid. Sådana finns som bekant, både idag och i historisk erfarenhet sedan ett halvsekel. Taubes identifierade ett halvdussin utan att ens nämna Wolfgang Lutz.

  Och hur skall de få lära sig detta? Jag kan inte se annat än att läromästarna finns inom LCHF-rörelsen. Jag tror att det nu är femte gången som Piltson föreslår detta, ännu har jag inte sett en bärkraftig invändning.

  Sådan undervisning skall underbyggas med framvisning av levande exempel, som kan ge vittnesbörd. ”Kostdoktorn” har massvis med sådana personer. Man kunde också erbjuda föreläsningar på journalisthögskolorna.

 51. 51
  Piltson säger

  Ingrid Skrev:

  ett system som totalt håller på att fallera

  Men är det verkligen så?!

  Det trodde vi när vi skrev kommentarer till Rössners böcker för tio år sedan. Men så var det inte.

  Sedan kom Taubes bok 2007, och då trodde vi att nu är sista ordet sagt, och med enorm historisk och vetenskaplig uppbackning, det finns ju inget i sak att sätta emot. Men så var det inte. Boken sjönk utan att lämna ett märke i folkopinionen

  Sedan kom Teicholz bok. Den var mera effektivt uppbyggd och mera lättillgänglig. Blev uppmärksammad i breda kretsar, flera stora tidningar i USA och England. Då tänkte vi att äntligen har detta slagit igenom i folkmedvetandet och bland journalisterna. Men så var det alltså inte.

  Varje gång det kommer en ny bok eller rapport som handlar om dessa saker så blir det en enorm överraskning och häpna TV-intervjuer. Och då tror man att saken äntligen är slutbehandlad.

  Och så blir det inte mer. Uppståndelsen igår är redan glömd. Hur kan dessa officiella auktoriteter fortsätta prata som dom gör, och tillåtas prata som dom gör, när verkligheten bör slå emot dem så snart de öppnar ögonen? Om du gör en sökning skall du finna att det finns långt flera böcker som predikar low-carb än det finns böcker som stöder den officiella synen.

 52. 52
  Ingrid säger

  @ Piltson:

  – Jag skrev också följande (minns du Piltson?): ” Nej, troligen kommer systemet att krackelera med små steg, vilket redan har börjat… men inget kommer att ske omedelbart… ”

  Optimisten i mig talar nu: – Bara det att du Piltson skriver att det numer ”finns långt fler böcker som predikar low-carb än det finns böcker som stöder den officiella synen – det är väl ett framsteg om något, eller hur?

  – De som går före i en förändringsprocess, måste ha ett enormt stort tålamod, med dem som släpar efter i processen… – och nu råkar dessa, i detta fallet, höra till ”en skara som ihärdigt biter sig fast i sin trogna tro på gamla falsarier”… Och så tenderar det väl att ha varit alltigenom historiens gång… En gång var jorden, världens centrum… MEN, vi kommer nog knappast att behöva vänta så länge som Galileo exempelvis behövde vänta på upprättelse…

  – Troligen kommer de som du räknade upp på listan, och tillsammans med gänget från livsmedelsverket, att vara de allra sista som övergår till ”en fettrik kost ämnad för vällevnad”… och då kommer de att behöva det (kanske) på grund av ohälsa… – Den resan önskar jag dem, efter allt vad jag själv har behövt gått igenom… (även om jag inte brukar önskar någon något illa alls, inte ens i tanken)…

  – Auktoriteter skall man bara lyssna till, när de har något väsentligt att förmedla, eller hur? – Konsten är bara att urskilja dem, och det förmår absolut inte alla av oss…

  – Tyvärr släpar ju också läkarutbildningen efter med kost-utbildningen, och på grund av ovanstående faktum, och det är ju för bedrägligt…

  – Därför tror jag stenhårt på ”mun-mot-mun-metoden” vad gäller LCHF – samt att så många fler ger sig ut och föreläser om denna kosten, till exempel för journalister – som du själv föreslog Piltson… – Uppfinningsrikedomen i detta avseende – kan komma att göra skillnad…

  – Hälsningar från den ”obotliga optimisten”…

 53. 53
  Piltson säger

  Ingrid Skrev:

  de allra sista

  Nää, det rekryteras ständigt nya till denna skara. När vi uppmärksammade Rössner hade ingen hört talas om Hellenius. Ett par i listan på 42 ovan är ganska unga.

  Man frågar sig på vilken saklig grundval och i vilket syfte, eftersom all underbyggd information talar emot.

 54. 54
  Ingrid säger

  @ Piltson:

  Systemet är genomkorrupt, läs bara på denna länk som någon nyligen lade in i en annan tråd:

  https://www.svd.se/ms-lakare-bolag-vill-diktera-val-av-behandling/om/debatt

  – Så länge verkligheten är styrd av dylikt, tror du då Piltson att systemet kan omdanas… ??? – Jo det är faktiskt möjligt, när en tillräckligt stor andel har vaknat upp… – Det är starkt av dessa läkare att skriva den artikeln, och att därmed berätta om hur deras verklighet ser ut – och till oerhört stort men för patienten…

  – Sedan länge påverkas både Livsmedelsverket och alla andra likande organisationer av politiska beslut, och det verkar tyvärr som om de är vägledda av ”den ekonomiska tillväxtmodellen” in absurdum… – Fastän den absolut inte borde kunna påverka den här delen av systemet, eftersom det handlar om folkets hälsa… – Fortsätter vi då att vara sjuka, än mer än vad vi skulle behöva, håller väl den ”negativa ekvationen” också systemet igång… Tyvärr!

  – Allas vår goda hälsa är alltså inte i fokus bland alla dessa som du räknar upp… – Somliga vaknar oerhört långsamt, och somliga aldrig… – Även om hoppet är det sista som lämnas oss…

  – Dessutom, är det troligen så mycket mer fruktbart att satsa på att lägga sin energi på det nya paradigmet, och verka för att det skall födas än mer… istället för att ”brottas med det gamla” – som ändå alltid enbart leder till en obegriplig återvändsgränd… – Detta är en av vägarna till genomgripande förändring…

  – För min egen del ser jag numer enbart framåt… och inte bakåt… – Dock har jag hitintills lärt mig så pass mycket av det gamla… att det nu räcker för mig…

 55. 55
  Docent Göran säger

  Ingrid Skrev:

  – Och jag som en gång trodde på vetenskapen, det gör jag faktiskt inte längre efter att ha förstått hur sanningen falsifieras av diverse samlingar av så kallade vetenskapliga företrädare… –

  Jag undrar om du verkligen menar vad du säger.

  Själv skulle jag vilja uttrycka detta på följande sätt.

  ”Och jag som en gång trodde att forskarsamhället i sin helhet stod för vetenskap, det gör jag faktiskt inte längre efter att ha förstått hur sanningen falsifieras av diverse samlingar av så kallade vetenskapliga företrädare…”

  Detta gäller mig själv och var också vad jag försökte få fram i mitt tal.

  Bland annat med denna formulering.

  ”Med andra ord har jag forskat inom naturvetenskapen i mer än 40 år och älskar denna vetenskap för att den förklarar den fysiska verkligheten vi lever i på ett sanningsenligt sätt. Under femhundra år har naturvetenskapen varit en kraft som kämpat mot de mörka bakåtsträvande och hemliga krafter som med inkvisitionen i spetsen inte har varit intresserade av att se vår materiella verklighet som den är. Jag anser att vi som här tror på framtiden med näbbar och klor måste försvara naturvetenskapen mot dagens krafter som vill mörka vår verklighet på samma sätt som för fem hundra år sedan.”

  Det är själva missbruket av vetenskapen som står mig själv upp i halsen och som jag försökte få fram med denna formulering.

  ”Det är ingen tillfällighet att skiljelinjen idag går kring inställningen till GMO. Åter igen ser vi missbruket av naturvetenskapen när Monsanto inte vill erkänna de allvarliga skador som deras grödor ger upphov till. Systematiskt har denna obehagliga verklighet sopats under mattan.

  Det oerhörda som redan har hänt inom naturvetenskapen är att hela forskarsamhället villigt låtit sig köpas upp och spelar med i detta omoraliska spel. De få röster som berättar sanningen om hur jordbruksgifter och GMO-grödor långsamt ger upphov till skador på njurar och lever och så småningom ger cancer och andra sjukdomar utsätts för det mest infama förtal.”

 56. 56
  Piltson säger

  Ingrid Skrev:

  Systemet är genomkorrupt

  Hur skall man då som patient agera i detta korrupta system?

  När jag låg på sjukhus för några år sedan skulle man kryssa för vilken frukost man ville ha. Det fanns tre optioner men ingen av dem erbjöd ett kokt ägg, och alla innehöll bröd. Ost gick att få men bara på pastöriserad mjölk. Jag förklarade för personalen att pastörisering tar död på enzymer, så att den resulterande osten bidrar till förstoppning. Det togs inte på allvar.

  En patients första dygd är “följsamhet“ (eng. compliance),. Det betyder att man skall lyda vårdpersonalen och inte ha en egen uppfattning. Om man har egen kunskap om vad som pågår så skall den inte framföras, inte ens om kunskapen är bättre än vårdpersonalens. En patient antas inte kunna ha egen kunskap.

  När dom släppte ut mig efter knappt två veckor hade jag ett halvdussin oanvända piller för blodtryckssänkning i plånboken. Jag hade själv bestämt att de inte behövdes, vilket var rätt.

  Var det fel att kommentera deras frukost? Skulle jag ha talat om för personalen att jag inte svalde deras piller? Var det fel att tala om för personalen hur jag reagerar på pastöriserad ost? Var det fel att inte äta osten?

  Som patient på ett “korrupt“ sjukhus hamnar man i ett besvärligt dilemma. Hur skall man agera?

 57. 57
  I Like Neil Young säger

  Piltson Skrev:

  Som patient på ett “korrupt“ sjukhus hamnar man i ett besvärligt dilemma. Hur skall man agera?

  Ja du? Hur agerar andra som har en stark övertygelse – t.ex Jehovas Vittnen , vissa av dom tar ju inte ens emot blod trots att dom kanske verkligen skulle behöva det.

  Man kanske kan ta den approachen fast på LCHF-vis då – vad jag vet så är det ju än så länge fortfarande ett fritt samhälle , vårdpersonal vet verkligen inte alltid bäst.

 58. 58
  Docent Göran säger

  @ I Like Neil Young:

  Som en bekant sa till mig nyligen: ”Om du handlar på sjukhuset kommer du ligga risigt till!”

  Jag höll livligt med honom och påpekade att jag med alla medel därför måste kämpa för att inte hamna där över huvud taget. Hamnar jag där är det nog ’kört’ om det nu inte är för ett benbrott eller liknande.

  Just nu kämpar jag emot med hjälp av en bit Brieost till morgonkaffet där jag sitter och myser framför min kamin. Snart ska jag gå loss med motorsågen och klyvyxan på de sex sista stockarna. Vedförrådet för nästa vinter bör då vara fixat och kanske också lite fler kollateralkärl.

 59. 59
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Du har det för mysigt du…:)

 60. 60
  Docent Göran säger
 61. 61
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Piltson:
  När man inte kan få ägg på sjukhus, borde väl möjligheten finnas att ta med sig egna ägg och en äggkokare?

 62. 62
  I Like Neil Young säger

  Följde en länk som jag hittade hos Kostdoktorn:

  https://www.rt.com/uk/231639-sugar-industry-health-scandal/

  Om jag vore NWO och BigBank och funderade på hur jag skulle kunna styra utvecklingen
  skulle jag göra enligt nedan , ett klockrent sätt att se till att Industrin sätter Agendan och inte Samhället.Om inte det är korruption så är jag Kalle Anka.

  Universities are estimated to have lost over £460 million in government research funding between 2009-10 and 2012-13, a financial burden which has seen them turn to business for over £2 billion over the past decade.

  Jackson said scientists were encouraged by the government to develop a “mixed portfolio of support” for their research which explicitly included help from industry.

 63. 63
  Ingrid säger

  @ I Like Neil Young:

  Nej, du är inte ”Kalle Anka”…

  Sannerligen närmar vi oss alltmer ”pudelns kärna” – rörande all industriell korruption – vilken inte i något som helst etiskt avseende borde ha att göra med människor och deras (o)hälsa…

  @ Annika – bra förslag med medhavda ägg till sjukhus-institutionerna… – Men ännu bättre är att ”sprida lärandet” så att alltfler – lever som vi lär… 😉

  Jag själv delar Piltsons upplevelser av underligheterna på sjukhus… – Jag kan glädja er alla med att jag överlevde… – Numer håller jag mig borta från dylika institutioner… – Med den nyvunna hälsan i behåll…

 64. 64
  Piltson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ah, skall alltså vara förberedd nästa gång, om det blir någon. Min erfarenet är att man hamnar helt oförberedd på sjukhus – går dit för att få lite hjälp, OCH BLIR KVARHÅLLEN utan varning och utan hänsyn till att katten då måste klara sig själv.

  Nå, men jag borde ha sagt att detta om enzynmer och ost främst gäller äldre männniskor. Vårt inneboende enzymförråd utarmas med åldern. Så småningom når man ett läge där kvarvarande enzymer inte klarar pastöriserade mejeriprodukter. Så om du tror dig utan problem kunna äta svensk ost – alltid pastöriserad – vänta bara!

 65. 65
  Ingrid säger

  @ Piltson:

  Piltson Skrev:

  Hur skall man då som patient agera i detta korrupta system?

  Ja du Piltson: – Hur sjutton överlever vi som patienter? – En sanning är att många inte gör det, tyvärr… Och om det kan vi läsa i media titt som tätt…

  Andra prövas genom att inte bli trodda – som jag själv… Och när jag tänker tillbaka på den tiden, blir jag genast starkt illamående…

  Akutvård är väsentlig… – Och kanske kan du Piltson glömma att du inte fick ägg i den situation som du berättar om… – Även om ägg kanske hade hjälpt dig med acceptansen, och måendet i den situationen… – De behöll dig, och det är ju inte vården helt kända för… Antagligen gjorde de trots allt en ”god gärning” i den handlingen… Och att du därmed kryade på dig, vad jag förstår…

  – Antar att du har tagit igen äggätandet efter den vistelsen… 😉 – Jag hoppas också att din katt klarade sig… – Och betänk då framsteget med ”djur i vården”… – I en gyllene framtid kanske vi får ta med oss djuren till våra vistelser inom vården… – En kul tanke bara, men då stupar det väl på att man på institutionen inte har mat hemma till djuren 🙂

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  @ 63 Ingrid:
  Jag tror att medhavd äggkokare skulle väcka en viss uppmärksamhet, vilket kunde vara pedagogiskt.

 67. 67
  Ingrid säger

  @ Annika Dahlqvist:

  – Jag är absolut för så många nya sätt som möjligt – för att väcka uppmärksamhet… – Vem blir först med äggkokaren?… – Hm, det kanske redan har hänt?

  – Men jag tror också på att vi alltmer behöver delge vårt engagemang på ännu fler kreativa sätt… – För att allt fler gräsrötter skall förstå LCHF-kostens fantastiska betydelse för hur bra man kan må… – Jag grunnar på vad jag kan göra framöver… – Det bir nog något tids nog…

 68. 68
  I Like Neil Young säger

  @ Ingrid:
  Men nog är det väl bra mycket underligt att man inte ska kunna få en så basal matvara som ÄGG på ett sjukhus. Alltså vad är det frågan om?

 69. 69
  Ingrid säger

  @ I Like Neil Young:

  Visst, absolut borde man kunna få ett ynka ägg på ett sjukhus…- När jag var planerat inlagd, hade jag noga förberett dem via flera samtal, och via insända papper – och rörande mina matallergier… – Jag fick inget jag kunde äta, allt hade uppfattats ”precis tvärtom”…

  – Ja du, hur kan vi ha så pass enorma systemfel, att snart inget fungerar längre… ??? – Det verkar som om människorna i systemet slutat att tänka…

  – Därför får man vara tacksam för de få ögonblick där någonting fungerar…

 70. 70
  Docent Göran säger

  Hela tiden får jag bekräftat att man kan bli av med krämpor om man satsar helhjärtat på LCHF.

  Idag pratade jag med ett arbetslag som reparerade en anläggning på vår tomt och kom som vanligt in på sambandet mellan mat och sjukdom. Andreas som arbetsledaren heter berättade då att han hade haft ledbesvär med värk i en axel och ett knä men när han satsade på LCHF gav besvären nästan omedelbart med sig. Han hade sedan haft svårt att hålla fast vid vår kost och nu hade tydligen besvären börjat dyka upp igen.

  En bekant, som mår bra på liberal LCHF, var och hälsade på idag men hans dotter har nu blivit sjukskriven för ledbesvär men hon är tyvärr ren motståndare till LCHF. Dessutom är hon sockerberoende förutom att hon som sjuksköterska är starkt troende vad gäller skolmedicinen. Nu är det därför smärtstillande tabletter som gäller för hennes del.

 71. 71
  Mormor säger

  Var det Strindberg som sa ”det är synd om människorna”?
  Och en fråga till Piltson apropå ost av pastoriserad mjölk och förstörda enzymer…då kan man ju inte ens koka ett ägg för då förstörs proteinerna??

 72. 72
  Piltson säger

  @ Mormor:
  Uppvärmning slår ut alla enzymer, några vitaminer och diverse mikrober, både skadliga och hälsosamma. Äta rå mat innebär risk att drabbas av infektioner. T.ex. salmonella när det gäller ägg, läs här om det:
  rticle/520501-detrimental-effects-of-eating-raw-eggs/,

 73. 73
  Mormor säger

  Men rå mjölk kan väl också innehålla otrevliga baciller….och förstörs enzymerna av uppvärmning på ena stället gör dom väl det även på det andra??

 74. 74

  Efter att ha läst din hänvisning till ägg kan jag inte annat än fundera över var förnuftet och logiken tog vägen.

 75. 75
  Piltson säger

  Mormor Skrev:

  Men rå mjölk kan väl också innehålla otrevliga baciller

  Ja, det var ursprungligen avsikten med pastörisering. Jag menar att pastörisering är en föråldrad teknik som inte längre behövs, men detta är en enorm, delvis laddad fråga som kan ägnas hundra sidor. Låt mig bara anföra några punkter.
  Ny mjölk från friska kor är steril, Moderna mjölkmaskiner kan behålla den steril tills den kommer på flaska.
  Opastöriserad mjölk har eget immunförsvar, som förstörs av värme. Alltså mindre känslig flör infektioner.
  Pastörisering fungerar idag som producenthjälp men lanseras av SLV som konsumentskydd.
  Brittiska kungafamiljen uppges använda enbart opastöriserad mjölk från sina egna kor.
  Flera andra länder har en mera avspänd inställning till detta än man har i Nordeuropa.
  Men jag blev faktiskt chockad av att se hur den i Österrike säljs i lösvikt från tankar i hälsokostbutiker – fast nån epidemi pga detta har vi inte hört om.

 76. 76
  Mormor säger

  Vi har faktiskt också en liten butik här i vår lilla by just utanför Milano, som säljer rå mjölk i lösvikt sen flera år tillbaka……fast själv har jag aldrig riktigt vågat köpa den…? Men kanske borde jag göra ett försök…!?
  För övrigt ville jag bara få fram att så fort man upphettar maten så koagulerar ju proteinerna, sen spjälkas dom upp i kroppen, som sen producerar sina egna enzymer…lite synd att avstå från ost p g a den anledningen…!? Var bara en tanke…

 77. 77
  Piltson säger

  Mormor Skrev:

  butik här i vår lilla by just utanför Milano

  Det var intressant att höra. Fråga handlarn om han/hon känner till några sjukdomsfall, Det handlar främst om ”listeria”. Måste han ta emot och sälja under speciella regler?

  Vi gick en gång runt i Trieste och frågade efter opastöriserat utan framgång. Några sa att det var förbjudet, så jag har trott att det inte erbjuds i Italien, och inte heller i Slovenien strax intill. Men i Frankrike kunde man köpa opastöriserat på lantbruksmässan i Paris. Och i Schweiz finns det på flaska i hälsokostbutiker. I Tyskland kommer den från gårdar med övervakning och specialtillstånd, men reglerna är så strikta att det inte lönar sig att hålla på, Sist jag hörde var det bara 80 sådana gårdar kvar. I Kalifornien finns en producent som räknar bakterier och varje dag redovisar dem på internet, skall leta rätt på adressen. I New York är det förbjudet men i Connecticut tillåtet, alltså smugglar man mjölk där.

 78. 78
  Mormor säger

  Piltson…ok, återkommer…!

 79. 79

  Jag kanske blandar ihop det, men som jag förstår är det EHEC som är risken med opastöriserad mjölk. Därför är det förbjudet för allmänheten att besöka ladugårdar och köpa obehandlad mjölk.

  Det konstiga är att ehec finns i alla djurbesättningar! En ko per 200 har EHEC-bakterier i mjölken?
  Så varför skyddar man sig mot något som redan finns där? Och varför sprider det sig inte till alla korna?

  Ska man köpa mjölk av en bonde så måste man informera bonden om att man är medveten om risken för att drabbas av EHEC. MEN att man inte tål homogeniserad mjölk! Vilket ingen levande varelse gör. Fettmolekylerna läcker in i bukhålan, genom tarmen och förorenar kroppen.

  Jag och mina barn köper vår mjölk av närmaste mjölkbonde. Vi dricker sedan några år tillbaka stora mängder mjölk för 5 kr litern. Vi är nästan aldrig sjuka, aldrig magsjuka eller förkylningar, barnen är bäst i skolan och fungerar socialt i alla sammanhang, äter allt som bjuds.

  Jag tror att mjölk är ett superlivsmedel. En garant mot näringsbrist, för en fullt fungerande människa och jag kan idag, inte konstatera några som helst negativa konsekvenser av att dricka flera liter mjölk varje dag i flera år. Jag känner inte behov av att köpa ostar och grädde längre, endast ekologiskt smör.

  Mjölken talar omedelbart om ifall den börjat surna! Frågan är vad som händer om man dricker förstörd, illasmakande surnad mjölk? Någon som vet? Blir man sjuk?

  Nästa gång min favorithund och kostrådgivare, besöker mig ska jag kolla om hon dricker surnad mjölk 🙂

  Det roliga var att jag var laktosintolerant under 30 år som vegetarian!

 80. 80
  Sadiye Us säger

  Hej,
  Själv gör jag färskost av den, brukar koka upp mjölken och tillsätter 1/2 pressad citron i den små kokande mjölken tills den skär sig sedan silar jag bort vasslet som man kan dricka om man så vill. Sen har man färsk ost i silen. Enzymerna ??? De är kanske borta….
  Det går bra göra med sur mjölk också.
  En fråga, när man gör egen yogurt och värmer mjölken till 40-42 grader vad händer med enzymerna? ? Någon som vet?

 81. 81
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Du är verkligen en inspirationskälla! 🙂

 82. 82

  Georg W Skrev:

  Mjölken talar omedelbart om ifall den börjat surna! Frågan är vad som händer om man dricker förstörd, illasmakande surnad mjölk? Någon som vet? Blir man sjuk?

  Obehandlad mjölk omvandlas till filbunke, som kan njutas väl kyld kryddad med ingefärspulver. Fyll den surnande mjölken i små skålar och låt stå! Se Länken:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Filbunke
  På Åland kan man köpa den i affärn!
  https://www.aca.ax/mejeriprodukter/filbunke

 83. 83
  Annika Dahlqvist säger

  @ 79 Georg W:
  Min pappa drack en gång mjölk som stått och surnat i rumstemperatur över natten. Han blev rejält magsjuk, men tillfrisknade av sig själv efter en dag.

 84. 84

  @ Annika Dahlqvist:

  Precis, det finns ett mysterium här och jag kan inte ens formulera frågan. Det skulle kunna vara en nocebo-effekt? Eller så finns det olika former av mjölks förruttnelse?

  Jag tror aldrig jag blivit sjuk av att äta illaluktande kött. Men för ett par år sedan var jag lite illamående ett par timmar av en gammal krabba. Dessförinnan var det i barndomen som jag en gång blev magsjuk av gamla räkor. Annars börjar jag tvivla på att mat i förruttnelse är något som vi inte tål att äta. Eller så är jag tåligare än de flesta.

  Men mjölk som börjat surna aktiverar kräkreflexen? Det borde bara bli godare ju mer det surnar?

  Det kanske är ett psykologiskt fenomen att vi blir illamående av surnad mjölk?

 85. 85
  Mormor säger

  @Piltson
  I dag var butiken med försäljning av rå mjölk öppen, dvs den var bemannad, det är den bara tre dagar i veckan, övrig tid kan man köpa mjölken från kl 7 på morronen till kl 9 på kvällen, och detta direkt genom en automatisk distributore, där mjölken hålls vid konstant fyra grader…i ett annat glasskåp stod det nya glasflaskor upp o ned, som man kunde köpa för en euro styck…

  Mjölken inkommer varje morron direkt efter mjölkningen och körs ut till olika butiker, där den säljs…jag såg på sajten tuttogreen.it att det finns många såna där affärer och 1300 automatiska distributorer i 92 provinser i landet, är tydligen mycket mer poppis än vad jag anat..!! Varje kväll töms tanken på ev osåld mjölk, tvättas och skjöljs noggrant…varje morron kontrolleras mjölken.

  Innan den hämtas, av den cooperativa som har hand om distributionen och dessutom förekommer rigorösa kontroller både i själva bondgården plus i affären av l’Azienda Sanitaria Lombarda.

  En liter kostar 1 euro, men man kan förstås köpa både mindre eller mera… Dock står det tydligt på en skylt att produkten måste kokas före användning, men enligt la signora var detta enbart en uppmaning för säkerhets skull…hon sa att många dricker den utan uppvärmning och ger den även till sina barn och något fall av sjukdom hade hon under dessa tio år hon och hennes familj haft rörelsen, aldrig hört talas om..!

  Jag köpte i alla fall en liter, börjar nog med att göra filbunke av den….det gjorde min mamma när jag och mina fyra systrar var små, på den bondgård i närheten av Östersund som hon kom ifrån, och där vi tillbringade våra ljuvliga sommarlov…då traskade man iväg till sommar-lagårn tidiga mornar och fick vara med att mjölka kossorna och hann dricka mjölken fortfarande ljummen…bei
  tempi!! Fast här har vi inte fil…får försöka med kefir!?

 86. 86
  Piltson säger

  Mormor Skrev:

  fortfarande ljummen…

  Det kallades ”spenvarm” mjölk och ansågs speciellt nyttigt för barn då i början av 1900-talet. . Torsten Fogelqvist skrev om hur storsstadsbarn forslades ut på landet för att få uppleva detta.
  Idag anses den istället livsfarlig, tänk att den kunde byta karaktär så plötsligt.

  Det var intressant att få veta att det är så spritt i Italien, Anvisningen att koka först kan vara krav enligt lagen. Så är det på sina håll. t.ex. i England tror jag. Där kan man abonnera på sådan mjöljk hos dem som kör ut, men den finns inte i butikerna. Ingen tar anvisningen på allvar, därmed faller ju själva idén att ordna speciell distribution.

  Det tycks gå en ideologisk gräns, så att man i Skandinavien och Skottland förbjuder allmän distribution av sådan mjölk men har en mera avslappad inställning i resten av Europa. Jag har behållit en fransk kartong i över tio år här, erbjuder en bit av kartongtexten som läsövning:

  ”…il ná pas été chauffé ni subi aucune transformation. Il conserve ainsi la totalité de ses composants d´origine (proteines, matières grasses, sels mineraux, vitamines A, B1, B2, D et C.)…

  Vi önskar lycka till med filbunken.

 87. 87
  Mormor säger

  Tack…och tack även för alla superintressanta länkar från Daily Mail et al.!! Det verkar gå framåt i alla fall, med få steg i taget…mer kan man kanske inte begära?
  Och klart att Brittiska kungafamiljen dricker sin egen mjölk, direkt från stallet antagligen, med den ekologiska filosofi som prince Charles driver sin urtjusiga Dutchy Home Farm med….skulle jag oxå göra….!! Och mamman reser ju tydligen runt med t o m sitt eget thévatten..??
  Måste säja att jag också blev överraskad av att det fanns så många butiker här som säljer rå mjölk…och förutom mjölken sålde just ”min” butik flera olika typer av ost, allt från Ricotta till Stracchino och Primolatte och många andra, alla gjorda med den råa mjölken…! Plus nyvärpta ägg…och färska grönsaker, t o m färska rödbetor, som jag aldrig hittar i min vanliga supermercato….dom finns ibland, men lustigt nog aldrig färska, bara ugnsbakade…..det här har faktiskt varit en intressant upptäckt…det är så lätt att gå på i gamla spår….en liten spark då och då är väldigt nyttig

 88. 88
  Piltson säger

  @ Mormor:
  Mormor, om du bor intill Milano är du ju inte långt från Bra, en stad där SlowFood brukar ha sina konferenser.

  Åk dit nästa gång, sök upp deras ostevenemang och fråga hur det går med fäbodostarna. Italien har (eller har haft?!) en mängd intressanta osttyper som är (var?) en förutsättnming för fäbodväsendet. När jag var där för flera år sedan var man bekymrad över EU:s nya regler, som sades förinta denna näringsgren.

  Överdriven hygien är ödesdiget för ostar med lokal särprägel, något som man inte hade fattat i Bryssel. Några osttyper hade redan förlorats, andra var direkt hotade. (Skrev lite om detta på sid. 136 i boken “Kulinaria“).

  Dessa ostar är en del av Europas kulturarv, även om upplagorna är så små att man sällan ser dem i Nordeuropa. Dessutom dör alpsluttningarnas landskap när fäbodar överges. Jag minns hur upprörda vi var, men sedan kom andra frågor i vägen så jag har inte tänkt vidare på detta förrän just nu.

 89. 89
  kicki säger
 90. 90
  Docent Göran säger

  @ kicki:

  Bra att du länkar tiii Mercola som är en av mina absoluta favoriter just på grund av den här typen av intervjuer och djupdykningar. Jag förstår att du som jag prenumererar på hans nyhetsbrev; detta var hans senaste.

  För mig blir vetenskapen kring en strikt LCHF med just begränsat proteinintag nu alltmer så övertygande att jag faktiskt tenderar att bli ”religiöst troende” 🙂

  Den sjuka sjukvården i händerna på läkemedelsbolagen framstår därför som en ”falsk religion” som endast tjänar Mammon 🙂

  De flesta bitar i detta vetenskapliga pussel passar nu nästan perfekt in i ett övergripande mönster och ger förklaringar som belyser alla våra inflammatoriska sjukdomar på ett övertygande sätt och där cancer ”bara” råkar vara en av dessa.

  LCHF kan bli en ny ”väckelserörelse” om det inte redan är det.

  Nu ska jag gå och ta mig en sked cocosolja som jag tyvärr fuskar med en del för att den inte smakar någonting och därför inte heller triggar mig på samma sätt som de beroendeframkallande kanelbullarna gjorde för 20 år sedan.

  Jag ska också tina upp min sista makrill till lunch – där finns det mer smak EPA och DHA!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa