Vegetabiliskt fett skyddar inte mot hjärtsjukdom

I Dagens Medicin: Vegetabiliskt fett skyddar inte mot hjärtsjukdom.

De som åt mera av omega-6-rika vegetabiliska oljor blev mera hjärtsjuka än de som åt mera naturligt mättat fett.
Trots att kolesterolet sänktes av veg oljorna.

Studien: Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis..., av Christopher E Ramsden m fl

Jag har nu mailat till Livsmedelsverket att de måste tillse att Bregott får komma tillbaka i skolmatsalar och i förskolor i Sverige.
Jag fick svar från SLV den 20/4:
Livsmedelsverket känner till studien och gör bedömningen att den inte tillför något nytt i sammanhanget.”
Jag skickade svar och frågade hur de motiverade den bedömningen. Avvaktar nu svar på det.

Fler som skrivit om Minnesotastudien:
Kostdoktorn, Kostdoktorns forum, Ett sötare blod, Matfrisk, Anthropocene.
Mercola har också skrivit om saken.

 

Comments

 1. 1


  ”Men den nya analysen visar att kost rik på fleromättat fett inte minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt eller ateroskleros. Enligt resultatet fanns i stället en 22-procentig ökad risk att dö för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet.” Enligt metaanalys i BMJ

  Förhoppningsvis kommer man att ändra överförskrivningen av kolesterolsänkande statiner. Slutsatsen är ju att de kan bidra till ökad dödlighet.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  kicki Skrev:

  Förhoppningsvis kommer man att ändra överförskrivningen av kolesterolsänkande statiner. Slutsatsen är ju att de kan bidra till ökad dödlighet.

  I varje fall är det ännu en spik i kistan för någras omhuldade kostråd 🙂

 3. 3

  Det här är en gammal studie som pågick från 1968-1973, men som gömts undan av ”vetenskapen”

 4. 4

  Det är ett hemskt och sorgligt experiment hur man trots så mycket hårda fakta framhärdar med sina oriktiga ideer om att man måste sänka sitt blodkolesterol. Läkare och sjukvården måste vakna upp, man kan inte få fortsätta med denna ovetenskapliga felbehandling.
  I stort sett varje patient blir utsatt för sjukvårdens försök att påtvinga statiner trots att man har låga värden. Har läkare blivit läkemedelskrämare?? Man känner som patient osäkerhet och obehag inför den oriktiga ”rådgivning” som pågår, kan man lita på sin doktor? Håller läkare på att tappa sin trovärdighet? Bekymmersamt tycker jag.

 5. 5

  Fick in denna kommentar i Dagens Medicin.

  KE 2016-04-13 14:56:42
  Det är ett hemskt och sorgligt experiment, hur man trots så mycket hårda fakta framhärdar med sina oriktiga ideer om att man måste sänka sitt blodkolesterol. Läkare och sjukvården måste vakna upp, man kan inte få fortsätta med denna ovetenskapliga felbehandling. I stort sett varje patient som är medelålders eller äldre och som får sitt blodkolesterol undersökt blir utsatt för sjukvårdens försök att påtvinga statiner trots att man har låga värden. Man känner som patient osäkerhet och obehag inför den oriktiga ”rådgivning” som pågår, kan man lita på sin doktor? Håller läkare på att tappa sin trovärdighet? Bekymmersamt tycker jag.

 6. 6
  Lars Henrik säger

  kicki Skrev:

  Fick in denna kommentar i Dagens Medicin.

  Tack Kicki!

 7. 7
  Stefan säger
 8. 8
  Mormor säger

  Metabolismen består ju som bekant av två faser, en anabolisk och en katabolisk…den anaboliska är uppbyggande och använder energi som kommer från den kataboliska fasen….och eftersom insulin är vårt främsta anaboliska hormon, som alltså stimulerar uppbyggnad av cellens komponenter, inklusive kolesterol…så verkar det logiskt att om du vill minska din kolesterolproduktion borde du dra ner på din sockerkonsumtion, alltså mindre kolhydrater….inte äta statiner….elementary, Watson…eller?

 9. 9

  @ Mormor:

  Right!

 10. 10

  @ Stefan:

  Roligt med litet mer saklig input från SR! 🙂

 11. 11

  @ kicki:
  Kicki, den kommentarer var nog ”för bra” så den är borttagen nu !
  Jag skrev också en kommentar, som sitter uppe nu. Misstänker att den också snart åker.
  Skriver in den nedan på Annikas blogg så den får vara kvar, hoppas jag!

 12. 12

  @ Mormor:
  Mycket bra och enkel logik. Åtminstone bör det peka åt rätt håll då! Gissar att Jason Fung borde kunna hitta studier som stöder hypotesen !

 13. 13

  Man fick ursprungligen från Minnesotastudien fram att 1/ kolesterolet sjönk vid fleromättat, något som då antogs minska risk för kärlsjukdomar. Att man inte kunde förklara 2/ en ökad dödlighet -som man inte kunde undgått att se – som inte stämde med t.ex kolesterolfarlighetshypotesen kan aldrig förlåta att man lät bli att publicera detta oerhört viktiga faktiska fynd! Att kolesterolsänkning skulle vara bra är inget faktiskt, endast en hypotes. Hypotesen är fullständigt motbevisad av resultaten.

  Eftersom ingen patient eller vuxen skulle acceptera att samtidigt som kolesterolet sjunker ökas risken att dö genom att äta (de nya!) växtoljorna i stället för gammaldags mättat fett, måste man anta att studiesponsrarna satte stopp för publicering av detta resultat. Kan bli mycket dyrbart fortfarande eftersom man fortfarande kan bli stämd.
  Man kan som jag ser det anta att både den här växtoljestudien och den sk Sydney heart studien var sponsrade av växtoljeindustrin. Hur många andra liknande? Kanske t.o.m tobaksindustrin snart ligger i lä när det gäller medveten sjukdomsalstrande försäljning? Dessutom kan man, baserat på dessa exempel, dra slutsatsen att man bör – för säkerhets skull – alltid bortse från alla industrisponsrade studier, åtminstone när det gäller kost.
  Om SLV skulle följa den säkra modellen blir det inte många studier kvar som stöder deras kostråd. Dessvärre. Hur många fler skall behöva lida av deras råd?

 14. 14

  Den som vill kan i studiens text finna att en av propellrarna i Minnesotastudien var Ancel Keys. Mer finns här: https://matfrisk.com/2016/04/13/doda-genom-att-fortiga-fakta/

 15. 15

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

  Tack för analysen.

  Vilken media vågar rota i det här? Blir det bara tyst tolkar jag det bara på ett sätt.

 16. 16

  @ sten:

  Den får vara kvar fortfarande Sten, men ganska så redigerad.
  Min kommentar var alltför klandrande, kan jag tänka, och det verkar man har svårt att ta.

 17. 17

  @ kicki:
  Konstigt. Ser bara 3 kommentarer:
  Nisse 16.25
  Henrik 18.32
  och min 19.12

  Inga andra !
  Ser ni andra ngt annat ?

 18. 18

  @ sten:

  Ser bara de 3 kommentarer du nämner.

 19. 19
  Ingrid säger

  Det är det sista halmstrået dem har krämarna av billiga vegetabiliska fetter har. Att kolesterolet sänktes, vilket i sig är en stor fet myt skapad på 70-talet och hålls vid liv än idag.
  Läs ’Hur kolesterolmyten hålls vid liv* där är det en bra sammanfattning.

 20. 20

  Jag ser på morgonteve varje dag trots att jag mår illa av det och undrar varför jag betalar dessa 5 kr varje dag för detta nonsens.
  I morse handlade det om att hjärt- lungfonden åker runt med en buss och ska ta blodprov på hela befolkningen för att hitta alla dem med ärftligt förhöjt kolesterol. Inom två minuter får man reda på om man har förhöjda kolesterolvärden och man uppmanas då att uppsöka läkare för adekvat behandling.

  Det roliga är att de använder en fotomodell-liknande sköterska som utför hantverket. Frågan är väl om inte den senaste tidens kampanjer var för att bereda väg för detta fantastiska folkhälsoinitiativ från hjärt lungfonden. Mer statiner till folket!

 21. 21
 22. 22
  Mormor säger

  Jaaa, det kan väl hända att kolesterolet går ner med fleromättade fetter, men det behöver ju inte betyda att det är en bra grej…..är väl samma sak som med alkohol…alla vet vi vad som händer om man tar alkohol på en fettfläck, blir väl samma effekt på en cellmembran, den blir sladdrig och lös helt enkelt…och vad gör kroppen då?? Tar det kolesterol den hittar i blodet för att göra cellmembranen mer stabil och på så sätt fortsätta att upprätthålla en balans mellan cellen och den extracellulära vätskan…och då tror många att det är så nyttigt att dricka alkohol..gott är det ju, men därifrån att säja att det är nyttigt..??

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa