Kolesterol som riskfaktor

I Läkartidningen: Kraftigt sänkta kolesterolnivåer i norra Sverige. Det gäller en ny utvärdering av befolkningsstudien MONICA.
Man har funnit att kolesterolnivåerna har sjunkit i norra Sverige, och man ser det som en framgång för livsstilsprojektet.

Verkligheten är emellertid att kolesterolvärden inte har något prognostiskt samband med hjärtinfarkt.
Sachdeva m fl har visat att infarktpatienter inte har högre kolesterolvärden än friska. (Fast forskarna själva förstod inte innebörden av sina forskningsresultat, utan trodde att kolesterolvärdena borde sänkas ännu mer!)

 

Comments

 1. 1
  Lena Nyberg Johansson säger

  Så här står det i sista stycket: ”En viktig del i minskningen av insjuknande och död i hjärtinfarkt beror sannolikt på lägre kolesterolnivåer i befolkningen. Det finns naturligtvis alltid förbättringspotential, men att förändringen är mest markant bland högriskindivider talar för ett framgångsrikt arbete med primär och sekundär prevention såväl inom primärvård som vid hjärtkliniker. Resultaten styrker också att hälsoupplysning och vård i stort ges på lika villkor.”
  Stämmer detta månntro att insjuknande och död minskat minskat i norr? Torde ha andra orsaker än sänkt kolesterolvärde, typ ändrad kost, mindre rökning m.m.

 2. 2
  Johan säger

  Fast små LDL är väl ändå inte bra (dålig apo-kvot?) eller är det också en ”myt”?

 3. 3
  ulf pohl säger

  Skrämmande att läkartidningen fortsatt håller liv i kolesterolhypotesen trots att den vetenskapligt är stendöd sedan åtminstone ett decennium. Att läkarna inte känner till fakta verkar osannolikt-så korkade kan de rimligtvis inte vara. Återstår rädslan att bli åthutad och förlora sin försörjning.Därav bristen på civilkurage. Att kolesterolhalten sjunker kan ha en mycket enkel förklaring nämligen minskad reparationsbehov. Det kan räcka med att man läser på, äter mera förnuftigt, äter sina kosttillskott och vitaminer (t.ex. C och D) osv. Att utifrån uppmätta laboratorievärden försöka bedöma någons hälsotillstånd är ju öht. tämligen korkat. Hälsa och sjukdom är skilda saker. Frånvaron av sjukdomsmarkörer/-symptom är inte lika med hälsa. Det behövs omgående ett tillsättande av en medicinsk haverikommission betr. allopativ (skolMEDICINSK) vård. Den är ju numera erkänt kriminell till sin natur. Den dödar långt fler människor än den räddar enligt all tillgänglig statistik. Och den dödar långt fler än trafikolyckor och våldsbrott tillsammans. (Bara i USA ca 783 000 människor ÅRLIGEN). Kan det vara en dold agenda bakom detta? Kan inte helt frigöra mig från tanken.

 4. 4

  Efter en presentation av Norsjöprojektet, en föregångare till Monica, frågade jag i enskildhet föredragshållaren Lars Weinehall om hur mycket av de hälsoförbättringar man lyckades åstadkomma som skulle kunna förklaras av att deltagarna slutade röka.

  Efter en stunds eftertanke svarade han: ”Allt”

 5. 5

  Johan Skrev:

  Fast små LDL är väl ändå inte bra (dålig apo-kvot?) eller är det också en ”myt”?

  En livsstil som resulterar i små täta LDL skall definitivt inte åtgärdas med preparat. Då skall livsstilen ändras istället.

  mvh / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Johan:
  Små täta LDL är säkerligen ett sämre tecken på kärlhälsa är stora fluffiga. Men detta mättes inte vad jag förstod i denna undersökning.
  I klinisk praktik är det inte meningsfullt att mäta dem heller. Om man äter bra kost = LCHF så får man en bättre hjärthälsa. Det är det enda som betyder något.

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
  Efter en stunds eftertanke svarade han: ”Allt”

  Detta visar hur korrupt dagens forskning. All förbättring i detta fall är kopplat till minskat rökande.

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Här är ytterligare ett exempel på falsk forskning från Uppsala Universitet. Där man hävdar att äldre får näringsbrister av fet mat.

  Nutritional Screening of Older Adults: Risk Factors for and Consequences of Malnutrition
  Sedan sprids dessa alster till media och blir ”sanningar”. Världen är galen.

 9. 9
  Docent Göran säger

  När man, som intresserad LCHF-are, har förstått hur kolesterolhypotesen uppkom för 60 år sedan och bet sig fast inom det medicinska etablissemanget, och detta utan vetenskaplig förankring, men med enorma ekonomiska intressen från läkemedelsindustrins knutna till denna hypotes, står den här typen av artiklar en lätt upp i halsen.

  Det hela är som sagt rent kriminellt och som praktiserande läkare får man inte heller börja tänka självständigt utan att må dåligt. För att ’överleva’ om man ändå förstått vad det hela går ut på finns det inga andra alternativ än att bli en cyniker om man nu vill ha jobbet kvar.

  Jag tycker därför synd om de nyutexaminerade läkare som kommer ut med ett ärligt uppsåt att vilja hjälpa patienter att bli friska och hamnar i denna sjuka vårdapparat. Den enklaste är kanske att bestämma sig för att tro på alla dogmer.

  ”Professorerna kan ju inte ha fel!”

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  @ Lena Nyberg Johansson:
  Mindre Sprit?

 11. 11
  Docent Göran säger

  Uffe Ravnskov har lett en studie av tillgänglig forskning tillsammans med många andra läkare och som bekräftar att äldre lever längre om de har högre LDL-kolesterol än om de har lägre. Den har nyligen publicerats och kan läsas här.

  https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full.pdf+html

 12. 12
  Lars Henrik säger

  @ Docent Göran:
  Tack för den studien Göran!

  Jag letade upp den i html-format också eftersom min ”arkivapplikation” (Pocket) inte klarar av att spara ned pdf:

  https://m.bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa