Saltsnåla kostråd kan vara dödliga

Kostdoktorn skriver om en studie som visar ökad dödlighet hos hjärtsviktspatienter som äter saltsnålt.
Tycker någon att det känns troligt att salt är bra för hjärtsviktspatienter, men farligt för friska?

Jag tycker att det känns troligt att den saltmängd som smakar bra för oss är den rätta. Vi behöver inte äta saltsnål mat. Eventuellt måttligt saltöverskott gör sig njurarna av med i första njurpassagen.
Vi behöver naturligtvis inte äta översaltad mat.

 

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Artikel på Kostdemokrati:
  Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

  https://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/11/04/saltbrist-kan-ge-cirkulationskollaps-och-plotslig-dod-och-kanske-orsakar-lagt-saltintag-dessutom-hogt-blodtryck/

 2. 2
  Lars Henrik säger

  OT: Mats Lindgren skriver om en aktuell nyhet och Hans-Olov Adami

  https://fethalsa.wordpress.com/2016/01/06/cancerbluffen/

 3. 3

  Använder 4-6 krm seltin per dag, kan det vara för lite?

 4. 4

  Om man får vara konspirationsteoretisk kan man misstänka att saltvarningarna endast uppkommit för att dra bort uppmärksamheten från socker och mjöl.

  Finns det studier på hur mycket saltintag korrelerar med ökat blodtryck?

 5. 5
  Nisse Hult säger

  @ Johan:
  Hej Johan
  Tror inte alls du är konspirationsteoretisk utan är inne på helt rätt linje med stor säkerhet, industrin känner av vågen av att fler och fler börjar fatta att socker, mjöl & margarin är dom stora bovarna och säkert börjar siffrorna i deras resultatrapporter oroa aktieägare med flera så då är det lägligt att ge Livsfarlighetsverket & media order om varning för salt för att folket skall återgå till socker & mjöl träsket så fort det bara går så förtjänsten återgår till det normala. Man måste tänka på att det rör sig om ofantligt stora summor som står på spel hela tiden och att ingen håller på med någon form av välgörenhet och att den enskilde individens hälsa har noll betydelse utan max förtjänst är det som gäller kosta vad det kosta vill.

 6. 6

  Jag tycker mig minnas att SLV varnat för salt i decennier, långt innan fler och fler började se mjöl och socker som farligt snarare än bara tomma kalorier.

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  @ T:
  Jepp saltvarningarna är gamla som gatan ,,,,av nån anledning…

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Johan:
  Det finns säkert studier på det, men hur rättvisande de är vet man ju inte. Sen kan det vara så att man får för lågt blodtryck med för lågt saltintag, och det är inte bra.
  Sen är det ju inte blodtrycket i sig, som ändpunkt, som är intressant, utan sjukdom och död. Och det är död de har tittat på i denna studie, och den visade nackdel för saltrestriktion.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Lolise:
  Det låter inte för lite, men jag tror att det kan vara bra att växla med vanligt joderat natriumklorid.

 10. 10
  Hanveden säger

  Det här allternativet låter vettigt!

  ”Annas supersalt”

  https://www.annahallen.se/annas-supersalt#comments

  mLCHFh B-) .

 11. 11

  Havsvattnet är en av de största källorna till vårt salt. När man dunstar in havsvatten får man en grovkornig produkt med gråaktig färg och lite klibbig koncistens. Detta beror på att havsvatten innehåller en mängd olika och för oss viktiga mineraler. Detta salt fungerar dock inte i ströare och har inte den klara vita färg, som vi tycker är fint. Därför raffineras saltet och de flesta mineraler utom natriumklorid tas bort. Dessutom tillsätter man fuktabsorberande salter för att det inte ska klumpa sig. Det raffinerade saltet har mycket spetsigare sälta än oraffinerat havssalt och jag undviker det helt. Ska man tänka Paleo borde man spola ner det raffinerade saltet och i stället använda det rikare havssaltet, som ju i tidernas begynnelse var vårt huvudsakliga kostsalt. Jag tror att havssaltet, som innehåller en del kaliumklorid påverkar blodtrycket mindre dessutom.

 12. 12
  Lisabet säger

  Angående havssalt: Finns det så rent hav någonstans att man kan äta saltet oraffinerat?

 13. 13
  Gunilla Jansson säger

  Läs om salt http://www.halsovagvisaren.se så ser ni hur viktigt det är med rätt salt

 14. 14
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Havsvattnet är en av de största källorna till vårt salt. När man dunstar in havsvatten får man en grovkornig produkt med gråaktig färg och lite klibbig koncistens.

  Själv köper jag ett sk. flingsalt som påstås vara gjort genom indunstning av havsvatten enligt ett gammalt recept och detta salt är definitivt inte klibbigt och dessutom inte gråaktigt. Det kostar också en ’förmögenhet’ i jämförelse med vanligt salt och jag är väldigt frikostig med salt i maten. Nu undrar jag om det kan vara något ’lurt’ med detta salt och i så fall har ännu en av mina tidigare illusioner om livsmedelsindustrin blivit grusad.

  Jag kanske nu får trösta mig med de 50 kg gräsbetade köttprodukterna från Norrbete som kommer i morgon men utan salt är det nog svårt att få i sig dessa garanterat nyttiga matvaror.

  Var ska allt detta sluta?

 15. 15

  Har också hört att en del havssalt är grått, t.ex. ”keltiskt havssalt” som är en stor grej i amerikanska hälsokretsar. Tycker man ser det på bilden här.
  https://www.bodystore.com/celtic-salt-finmalet-227-gram?gclid=CM7U9on3mMoCFaLhcgodJLELng&gclsrc=aw.ds&dclid=COPK_on3mMoCFYkOGQodZ3kIGA
  Men att bara raffinerat salt är vitt, det är jag tveksam till. Har vandrat bland salinerna i Camargue mer än en gång och jag lovar att det ”solindunstade” saltet är vitt, så vitt att det gör ont i ögonen i det starka solljuset.

 16. 16

  Tack, Annika, då gör jag det!

 17. 17

  Det är väl lite förenklat att säga att den saltmängd som smakar bra är den rätta. Vänjer man sig vid stort saltintag så tycker man det känns bra och tvärtom. Och den som har anlag för högt blodtryck ska definitivt vara försiktig med salt. Sen är det ju viktigt att veta att man behöver mer salt vid vätskeförlust på grund av värme eller magflunsa t.ex.

 18. 18

  @ hemul:
  @ Docent Göran:
  Frankrike har kuster dels mot Medelhavet och dels mot Atlanten. Flingsaltet, som kostar mycket och är vackert förpackat, kommer dels från Camargue, nära Marseille och dels från Atlantkusten, Isle de Ré. Saltkristallerna skummas av för hand och får en vacker vit färg. Antagligen kristalliseras NaCl vid lägre koncentration än de andra salterna, därför kan man kanske säga att saltet ä raffinerat redan från början. Medelhavet och Atlanten har nog inte riktigt samma saltsammansättning. Jag har också sett att salinerna i Camargue glimmar vitt i solen, medan de på Isle de Ré är gråare i tonen. Medelhavet är ju nästan ett innanhav, som får sitt vatten huvudsakligen från Europa och främre Asien. Utbytet med Atlanten är förhållandevis sparsamt. Det lite klibbigare grovkornigare och gråare kommer från Atlanten och marknadsförs i halvkilospåsar av plast helt utan glamour, men personligen tycker jag det smakar bäst. Jag har försökt få reda på det kemiska innehållet av de olika produkterna genom att fråga producenterna via mail, men har inte fått någon respons.
  Är havssalt OK som livsmedel? Så länge vi törs äta fisk och skaldjur från havet tror jag inte det är något problem.

 19. 19

  viola Skrev:

  Och den som har anlag för högt blodtryck ska definitivt vara försiktig med salt.

  Det gäller dock en väldigt liten andel av befolkningen, Annika vet säkert hur vanligt det är bland svenskarna?

 20. 20

  @ Docent Göran:
  Paleo igen: Kom ihåg att för väldigt länge sedan klättrde fiskarna upp ur havet och blev ödlor, varifrån allt landlevande härstammar, åtminstone om man inte tror på skapelseberätelsen i Bibeln. Havet är vår vagga och saltvattnet vårt fostervatten – livsviktigt och nödvändigt.

 21. 21
  Mikael Nordström säger

  @ viola:
  Om det nu är salt som höjer blodtrycket. Vi vet att socker gör det, så grundorsaken till att saltet fått stämpeln att det höjer blodtrycket är nog relaterat till att saltet har varit en ridå för grundorsaken socker.

 22. 22

  Mer ä 1/4 av oss har högt blodtryck. De allra flesta med högt tryck har andra symtom inom begreppet Metabolt Syndrom. Metabolt Syndrom orsakas av insulinresistens, varvid kroppens reglering av blodsockernivån utsätts för onormala ansträngningar. Enklast och mest universellt för att ta hand om högt blodtryck är att byta från kolhydratstinna levnadsvanor till LCHF. Man får så många hälsovinster och väjer dessutom för livslång medicinering.

 23. 23
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Paleo igen: Kom ihåg att för väldigt länge sedan klättrde fiskarna upp ur havet och blev ödlor, varifrån allt landlevande härstammar, åtminstone om man inte tror på skapelseberätelsen i Bibeln. Havet är vår vagga och saltvattnet vårt fostervatten – livsviktigt och nödvändigt.

  Jag tror också på evolutionen. Om jag inte kommer ihåg fel så var den ’felande länken’ mellan de havs- och landlevande djuren någon typ av slamkrypare.

  https://www.alltomvetenskap.se/nyheter/de-forsta-landdjuren

  Det är ju därför ett rimligt antagande att vi på något sätt är evolutionärt anpassade den typ av ’sälta’/mineralsammansättning som finns i havsvatten. Som ”vetenskapsman” har jag blivit oerhört fascinerad av de grundläggande molekylärbiologiska mekanismerna i våra celler och en disciplin som också utgör en stadig favoritläsning för mig de senaste åren. Hela tiden slås jag då av den oerhörda komplexiteten som möter en redan hos de mest elementära livsformerna som de encelliga organismerna som bakterier utgör och fylls därför med en stor vördnad inför denna ”obegripliga” komplexitet som möjligen kan kalla för en religiös känsla inför det ’obegripliga’.

  Av samma anledning blir jag väldigt upprörd över hur hela etablissemanget med livsmedels- och läkemedelsindustrin i spetsen missbrukar den lilla ’vetenskap’ vi trots allt idag äger om dessa mekanismer. Om man skulle vilja utrycka sig ’kreationistiskt’ skulle man kunna säga att det faktiskt är horribelt att man på detta sätt sätter sig över ’Guds skapelse’ – detta tror jag också påven ganska nyligen uttryckte i någon av sina ’invändningsfria’ skrifter och som möjligen var inspirerad av William Engdahls bok ”Hotet mot livet” som han lär ha läst. Det är därför också möjligt att all påvens inspiration inte kommer ’uppifrån’.

  Jag har nu avslutat läsningen av ”Illusionen om Gud” av världens mest framstående ateist Richard Dawkins, vars lysande stjärna är Darwin, och jag har inga invändningar mot det han hävdar i sin bok. Spännande läsning från en person som inte skäms för sin ateism.

 24. 24

  Betrf Salt & Evolutionen

  Salt är säkerligen ett livsnödvändigt mineral. Men jag tror att det måste vara havs-salt
  gärna medelhavssalt som innehåller mer salt och mineraler än oceanerna. Och håller
  också med Doc Göran, att vår biologi badat i havssalt, och att förmodligen våra gener
  älskar det.

  En av mina favoriter är liksom Doc Göran ”Richard Dawkins”.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 viola:
  Har du några studier med hårda ändpunkter, som sjukdom och död, som visar att personer med anlag för högt blodtryck får sämre utfall av mera salt?

 26. 26

  En gammal myntad uppfattning är att ett ökat intag av mer salt gör förhöjd risk för njursten.
  Jag är personligen rätt säker på att den är korrekt dock har jag ingen studie att referera till.
  Det är värt att undvika njursten det om det går.

  Vad gäller studier så har det kommit en sådan nu som visar på ett högre HbA1c vid exponering av radiofrekventa fält.

 27. 27

  @ Mikael Nordström:

  Min dotter har för lågt blodtryck. Varför hjälper det att höja saltintaget då?
  Då är det väl ytterst logiskt att det är bättre med mindre salt om man har högt…
  Jag har länge varit försiktig med salt men äter nu en låg dos blodtrycksänkande.
  Men det har debuterat mycket senare för mig än för min mor och syster så något har det betytt kanske….

  https://illvet.se/manniskan/halsa/ger-salt-hogre-blodtryck

 28. 28
  Lars Henrik säger

  En spekulation: Raffinerat salt innehåller oftast enbart NaCl och det verkar vara just natriumet som kan leda till högre blodtryck. ’Naturligt’ salt, t ex havssalt, innehåller en hel del andra salter, t ex magnesiumsulfat.

  Då borde naturligt salt innebära ett lägre natriumintag vid tillfredställt saltbehov än vanligt koksalt (NaCl).

  Bortsett från genetiska variationer: kan det alltså främst vara människor som tillfredsställer saltbehovet med enbart NaCl som drabbas av högre blodtryck?

  Hemma använder vi numera enbart Seltin eller havssalt, av försiktighetsprincipiella skäl 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa