Potatis – sötpotatis

Vanlig svensk potatis innehåller ca 16% kolhydrater i form av stärkelse. I många LCHF-recept ser man en ganska generös användning av sötpotatis. Sötpotatis, som är en importvara, innehåller ca 20 – 25% kolhydrater, varav en viss andel fruktos.
Jag har inte förstått varför sötpotatis skulle vara OK i mat, men inte lite potatis. Någon som vet?

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Är sötpotatis alltid importerad? Aldrig svenskodlad?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Konsument i Sverige:
  Sötpotatis kräver mera värme än potatis. Den kan odlas i växthus i norden.

 3. 3

  Ingen aning. Jag har då själv aldrig gjort så. Kolhydratsmässigt är den ju ”sämre” men kanske många inte vet det och tänker att den är ungefär som morot som ligger runt fem. Men vad vet jag?

 4. 4

  Här ett utlåtande från Nordic Wellness. Sötpotatis tycks ha lägre GI, det är det enda positiva med den.
  https://nordicwellness.se/nyheter/halso-bloggen/2014/mar/sotpotatis-och-vanlig-potatis-en-jamforelse/

 5. 5

  Sötpotatis har lägre GI än vanlig svensk potatis.
  ”Lånas” det recept mellan LCHF och GI-metoden? Kan en begreppsförvirring ligga bakom?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Kim:
  Detta att sötpotatis har lägre GI är troligen beroende på att sötpotatis innehåller mera fruktos.
  Fruktos smakar sött (och gott) men har sämre metabola effekter än stärkelse.

 7. 7

  Förhoppningsvis är det inte pga ganska hög fruktoshalt som sötpotatisen inte höjer blodsocker som vanlig potatis. Totalt socker utom 20 g stärkelse (glukos) per 100 g läser jag ca 2 g fruktos plus 2 g glukos.

  Fruktos ansågs ett tag som en ypperlig lösning för diabetiker, tills man upptäckte dess förmåga att verka ”likt en medicin (t.ex insulin)”: Symptomen (högt blodsocker) försvann eller förbättrades men osynligt leverfett kunde skapas och förvärra diabetes på lite längre sikt. Kanske inte alls är så med sötpotatis.
  Sötpotatisen liknar sockerrör INNAN sockret raffinerats fram, med en mängd nyttiga mineraler, vitaminer och antioxidanter som tillsammans kanske t.o.m gör dess socker ofarligt !

  Enligt Weston Price var det det vita mjölet och vita sockret, våra raffinerade stapelvaror, som orsakade de enorma hälsoras han iakttog hos ursprungsbefolkningarna när de bytte till vår industrikost.

  När det gäller mjöl är viktiga fetter mm idag alltid borttagna även för ”fullkorn” för att det ska bli lagringsbart. Man måste mala från kärnorna direkt innan man använder det, för i kärnorna håller det sig länge.

  Ser fram emot vad andra kommer fram till i tråden !

 8. 8

  Om jag tar mig själv som exempel så får jag inte samma sockerdipp av sötpotatis som av vanlig potatis. Den är även mer näringsrik än vanlig potatis och jag låter därför hellre mina barn äta det framför vanlig potatis. Att det innehåller mer fruktos spelar väl inte så stor roll eftersom man äter hela knölen med fibrerna? Tror knappast att det är många som väljer att juica den 😉

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Annelie:
  Sockerdippen av potatis – efter hur många potatisar, och hur länge efter måltid får du det, och hur lågt ner går då ditt blodsocker?
  Sötpotatis och vanlig potatis har ju ganska lika näringsinnehåll, förutom att sötpotatisen har avsevärt högre kolhydrathalt.

 10. 10

  Jag tror att stärkelsen i sötpotatis ger en jämnare blodsockerkurva.

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag vet inte hur lågt blodsockret blir (är ej diabetiker och tar inte prov på regelbunden basis) men jag blir trött, hungrig, grinig efter ca 1,5-2 timmar efter måltid. Äter jag samma mängd sötpotatis blir jag hungrig tidigare efter måltid än med LCHF, men utan samma påverkan på blodsockret. Är väl därför den ligger bra till hos GI-förespråkare? Var nog betakarotenet jag tänkte på ang näringsinnehåll, vanlig potatis innehåller mer av vitamin C, när den är rå. Kokt vanlig potatis har tappat mycket av sin näring…

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Annelie:
  Om du får hypoglykemibesvär efter en liten kokt potatis till middagen är du troligen mycket kolhydratkänslig. Då borde du kanske inte heller äta sötpotatis.

 13. 13

  Eftersom sötpotatis används i många LCHF recept så trodde jag att de var OK. Dumt av mig 🙁

 14. 14

  @ Annika Dahlqvist:
  Haha, nä, jag äter bara litegrann ibland. Är mest till barnen 🙂
  De enda kolhydratrika tillbehör jag tillåter hemma till maten är potatis, sötpotatis eller quinoa. Ungarna tycker det är bra och jag tycker det är en bra kompromiss 🙂

 15. 15

  Då jag dristar mig att äta potatis blir det kall potatis. (Resistent stärkelse)
  Tärnad kall kokt potatis.
  Gräddfil.
  Finhackad purjo.
  Senap.
  Kryddor efter smak.
  Mmmm….

 16. 16

  Agneta Månlid Skrev:

  Eftersom sötpotatis används i många LCHF recept så trodde jag att de var OK. Dumt av mig

  Snarare dumt av receptförfattaren! Ska man ha så stärkelserika råvaror i LCHF-mat får det bli i minimala mängder. Potatis, pasta (även fullkorn), mjöl, ris, socker och sötningsmedel borde ha varningstext i LCHF-sammanhang, annars är det inte seriöst!

 17. 17

  Bustas Skrev:

  Då jag dristar mig att äta potatis blir det kall potatis. (Resistent stärkelse)
  Tärnad kall kokt potatis.
  Gräddfil.
  Finhackad purjo.
  Senap.
  Kryddor efter smak.
  Mmmm….

  Lägg gärna till en stor klick majonnäs, i st f gräddfil och senap, för att få upp fetthalten och smakupplevelsen. Men se upp med att kolhydratinnehållet håller sig inom Din LCHF-budget, det är inte uteslutande resistent stärkelse Du äter!

 18. 18

  Rå kall skivad potatis med lite salt, betydligt mer resistent stärkelse än kokt kall potatis.

 19. 19

  @ Erling:
  Njaä. Med majonnäs blir det limmigt. Äter denna blandning kanske en gång vart annat år och efter 8 år som stenhård LCHF:are så kan ja ”ta det”.

 20. 20

  Tillåter mig som liberal LCHF-menyist kall kokt potatis lite då och då med en klick smör/bregott eller ihop med nån dipp/sås med majonnäs… – resistent stärkelse! Finns ju så många goda potatissorter numera. Och är den ekologiskt odlad, så är det ett plus. Samt till nån av favoriträtterna av kött, ugnsbakad ekologisk klyft-/eller halverad (med skal) potatis. Sötpotatis smakar Blää…!

  Tyvärr!!! har jag mycket svårt att avstå min frus suveränt goda hembakta bröd! Men det blir så tunna skivor det nånsin går att skära, bre dubbelt med smör/Bregott på mot tidigare. Och så älskar jag sen barnsben Anton Berghs marsipanbröd, som nu finns i miniformat. Njuter verkligen av denna syndfullhet mot den rätta läran. Men enligt trovärdiga källor, så tar Vår Herre även emot en syndare.

 21. 21

  Nej, jag har aldrig förstått denna vurm för sötpotatis. Den är ett arvegods från amerikansk paleorörelse. Närproducerad potatis är ett bättre alternativ om man vill äta mer kolhydrater (men minimalt med fruktos) och få i sig en hel del näringsämnen. Men visst, för den som inte har problem med metabolt syndrom så funkar även sötpotatisen utmärkt. De fysiskt aktiva Okinawaborna klämde i sig närmare 850 g per dag (!) under 50-talet och levde länge. Skriver om det i nya numret av LCHF Magasinet.

 22. 22
  Pernilla säger

  Är det inte att potatis är ”dåligt” för att det innehåller lektiner?

 23. 23
 24. 24
  Göran Wiberg säger

  När jag fick upp ögonen för LCHF
  2011 (genom ett uppslag i AB med Annika D) fick jag lära mig att när potatis värmebehandlas faller den sönder i sina molekyler. Därav det höga GI-et. Däremot har kyld kokt potatis lågt GI. Mjöl från rå p. har mycket hög halt av resistent stärkelse – väl värt att veta.

 25. 25
  Pernilla säger

  @ jala:
  Tack för länk, fast jag kom bara till ett forum där folk spekulerade om det är bra eller dåligt!? Har en autoimmun sjukdom och då en del anser att lektiner, läckande tarm och autoimmuna sjukdomar kan ha samband så har jag uteslutit potatis. Inte pga kolhydrater, gi-värde eller annat. Tänkte att det kanske är lektinerna i potatisen som gett den dålig stämpel till skillnad mot sötpotatisen.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Är det någon som vet när och varför potatisen från början fick en dålighetsstämpel?
  Var det paleolitikerna som hittade på att sötpotatis var bättre än vanlig potatis? I så fall varför?

 27. 27
  Lena Alsmo säger

  Hej! Sötpotatis, nyttig…..men med måtta enl Mercola:
  https://articles.mercola.com/sweet-potato.aspx

 28. 28

  Om man studerar potatisplantan som växt. så kan man omedelbart dra slutsatsen att det rör sig om en av djävulens växter, tillsammans med belladonna och spikklubba. Den verksamma substansen är det oerhört potenta giftet solanin.

  Enligt historieberättelserna, så användes potatisblasten till att gnida in kvastskaftet. Sedan gnider man kvastskaftet mot innanlåren, då kan man enligt uppgift, uppleva sexuellt umgänge med Hin Håle. Det rapporteras också om flygresor till Blåkulla.

  Själv tog jag inte fasta på att det gröna skulle vara så farligt, när jag var ung. Jag struntade helt enkelt i att det var farligt.

  Gammalt husmorstips: Är gubben för jobbig? Mata honom med det gröna på potatisen, då dör han inom tre veckor.

 29. 29
  Rjouminna säger

  Sötpotatis är OK enligt stenålderskost (Paleo och Primal). Så här ser jag på saken:

  1. Vi ska äta naturlig mat som människan anpassat sig till. Det betyder att vi håller oss borta från raffinerat socker, spannmål (våra spannmål, majs, ris mm), fröoljor (solros-, majs- mfl oljor men inte t.ex olivolja, kokosolja, avokadoolja) och färdigmat med alla sina konstigheter. Då det gäller mjölkprodukter kan man testa sig fram – men säkrast är att hålla sig till feta syrade produkter. Nyckeln här är att äta mat som inte är giftig för oss – sånt som t.ex inte skadar tarmen – och att äta näringstät mat (t.ex. lever).

  2. När vi äter naturlig mat hålls kolhydraterna automatiskt nere. Vi har inte normalt tillgång till söta frukter hela tiden och via rotfrukter och grönsaker (eller lever för den delen) får vi inte samma enorma kolhydratmängder som från spannmål. Det är lätt att föräta sig på spannmål och få i sig ett par hundra gram kolhydrater i ett nafs. Med stenålderskost hålls kolhydraterna antagligen under 100-150 gram om dagen, och mindre om man dessutom undviker mjölkprodukter och söta frukter.

  3. Om vi rör på oss väldigt lite eller är metabolt sjuka eller är överviktiga har vi ett onormalt tillstånd där vi ytterligare behöver begränsa mängden kolhydrater för att hållas friska och inte gå upp i vikt eller kunna gå ner i vikt.

  Om jag förstått rätt har potatis sina giftiga solaniner i skalet. Dessutom besprutas potatis mycket. Ekologisk potatis som skalas före den kokas är inte så giftigt. Vi kan t.ex. koka den och låta den svalna (och kanske hetta upp igen) så får vi lite nyttig resistent stärkelse ur den också. Rotfrukter hör till människans naturliga kost. Men det innebär förstås ganska mycket stärkelse – undvik om man känner igen sig i punkt 3.

  Sötpotatis saknar gifterna som finns i potatis. Den har som rå ca 30% resistent stärkelse, vilket är mindre än i potatis. Sötpotatisen är god och det är naturlig människokost. Helt bra mat om man inte har problemen i punkt 3. Vi behöver ju inte trycka i oss en hel stor sötpotatis i gången heller.

  Varken potatis eller sötpotatis är LCHF. Men LCHF ser jag snarast som en kost som korrigerar skador som uppstått. Med en lite mera kolhydratliberal fet stenålderskost får man knappast kostrelaterade sjukdomar – även om den skulle innehålla lite sötpotatis då och då.

  Slutsats: vi ska koncentrera oss på att motarbeta de värsta sakerna i kosten. Dit hör inte sötpotatisen. Men vi ska komma ihåg att sötpotatis inte är LCHF. Om vi behöver medicinera oss genom LCHF-kost är sötpotatis för kolhydratrikt.

 30. 30

  Men om det är gumman som är jobbig! Biter gröna potatisar även på djävulens lärjungar?
  En sann potatishistoria från Österlen:

  Em numera avliden mkt god vän, var kriminalkommissarie. Han brukade ta en runda på bygden för att se till sina skyddslingar. Personer som på rent oförstånd hamnat i klammeri med rättvisan. En av dem, en äldre man ute på landsbygden, som hade en satkärring, var ledsen en gång min vän var på besök. ”Va sitter du o ojar dig för?”, frågade min vän. ”Kärringjävelen har fared ifrå mi!”, sa gubben.”Men du ville ju bli av med henne!”, varpå gubben svarade: ”Kärringen gir ja faen i, men hon hade ju ente behövt ta pantofflestöden me si!”. Gubben hade inte så många tänder kvar, så han behövde mosa potatisen (pantofflerna på skånska).

 31. 31

  Är inte sötpotatis importerad skräpmat? Från svältkulturer? Helt onödigt att skapa monokulturer för att tillfredställa matmodenycker i Europa som inkräktar på gamla lokala matkulturer.

  Det är de multinationellas metod för att uppehålla blodsockernivån och skapar bruttonationalprodukter, när dipparna ska tillfredsställas. Ät lokalt producerad ekologiska livsmedel direkt från producenten! Minska livsmedelshandelns enorma vinster.

  Kom ihåg! Frukt och grönt är INTE nyttigt! Snarare onyttigt! Det ser man om man jämför kött med grönsaker på fineli.fi. Det behövs 200 äpplen för att motsvara ett enda ägg! Hur mycket metangasproducerande sötpotatis som motsvarar ett kg nötkött kan ju någon räkna på?

  Summa summarum: Onödig och skadlig importerad bukfylla. Förmodligen skadlig för tarmen också. Förutom att det är klimatvidrigt och oetiskt.

 32. 32

  Jag har läst att sedan potatisen kom till Europa (som vi tydligen kan skylla på Sir Walter Raleigh (1544-1618) ..som också tog hit den förfärliga tobaken!! ..men han fick ju sota för sina synder s a s!), så försvann intresset för sötpotatis – som lär ha odlats i Europa före Sir Walters expeditioner.

  Hittade bl a detta:
  On a whole host of web sites, they say about the potato ”The ancient Incas were cultivating this humble tuber thousands of years ago. The potato was not readily accepted in Europe, however, because it was known to be a member of the nightshade family (as are the tomato and eggplant) and therefore thought to be poisonous. In the 16th century, Sir Walter Raleigh was instrumental in debunking the poisonous potato superstition when he planted them on property he owned in Ireland.” (1579 började han odla potatis på sina ägor i Cork.)

  Därför borde ju sötpotatis passa oss bättre än den giftiga potatisen ..egentligen.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  Det finns många åsikter och synpunkter på potatis, men finns det riktiga vetenskapliga jämförande studier på att de är farliga att äta?
  Potatis är ju ändå en basvara i svensk matkultur sedan några hundra år och kan inte förkastas bara pga förflugna åsikter och ryktesspridning.

 34. 34

  @ Annika Dahlqvist:
  Precis samma tanke fick jag för någon timme sedan och beslöt mig för att vänta på någon klok kommentar. Få se om det dyker upp några andra åsikter.

 35. 35

  Har inget svar på frågan jag heller men faktum är att jag inte upplever samma stärkelsekick av sötpotatis som av vanlig potatis. Vanlig potatis kan jag inte äta normala mängder av, det är för gott och jag vill hela tiden ha mer. Sötpotatis är inte lika gott och jag får inte samma känsla av beroende. Dessutom är det väl sisådär 500% dyrare än vanlig potatis …

  Givetvis ingår inte sötpotatis i en LCHF-kost dock.

 36. 36

  Jag vill noga poängtera att det jag skriver varken är förflugna åsikter eller ryktesspridning 🙂

  Vad skulle forskning på potatis hoppas uppnå? Att potatis höjer blodsockret och att den efterföljande dippen resulterar i spontaninköp av mellanmål? Dessutom kan de konstatera att potatis innehåller solanin även om den inte är grön och det är känt sedan gammalt att S. är bland de farligaste gifterna som finns. Dessutom innehåller konventionell potatis och lök massor av pesticidrester. Något mer ointressant forskningsområde finns inte att slösa tid på.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ Georg W:
  Jag tänker att en liten potatis mitt i maten kanske inte höjer blodsockret så mycket. Så då skulle man vilja se effekten på sjukdomsvariabler på det.
  Men det är väl inte att tänka på. Jag fick en länk där man fann att potatis ökar risken för T2D, men då var det pommes inräknade. Dessa är ju oftast friterade i solrosolja som är sannolikt farligt för hälsan. Jag skulle vilja ha undersökningen på endast kokt potatis, som är det normala i svensk traditionell folkkost. OBS att potatis är enkel att odla själv, och man behöver inte köpa besprutad.
  Så det blir komplicerat – och var och en får själv bestämma hur den vill göra.

 38. 38

  Det är väl människor som ätit två-tre potatisar till varje måltid under hela deras liv, som nu kraschar pensionssystemet, genom att bli hundra år eller mer.

  Att garnera sin dagliga tallrik är nödvändigt har jag lärt mig. Bara kött och fett funkar inte i längden.

  Det är väl en livsstil som baseras på grundlivsmedel som potatis och sötebröd som resulterar i en förslavning under blodsockerkurvan. I min egen tradition och kultur så är köttet sovel som ska ätas sparsamt. Magen ska fyllas av potatis och bröd. Med mycket grönsaker. Lilla Mor, snart 87, jobbar tre gånger mer och hårdare än jag och hon äter bara skräpmat påbjuden av andra världskrigets nödvändighet. Brödet är heligt!

  Nyligen har jag konstaterat att det är ett under att civilisationen kunnat utvecklats. Med tanke på vilken otroligt dålig skräpmat folk i olika kulturer lever av. De lever alla på vetemjöl, växtoljor och kryddade grönsaksgrytor. Hela världen! Kosttillskott är okända begrepp och det krävs naturvetenskaplig utbildning för att förstå de resonemang om näringslära som vi för.

  Enligt vårt LCHF-sätt att se på saken så håller Jordens befolkning på att utrota sig själva genom näringsbrister. Eller så har vi missuppfattat alltihop och vi är allihopa planetens soptunnor.

  Lilla Mor är ett metabolt vrak, men jobbar hårdare än någon annan.

 39. 39

  Det vore väl oerhört intressant att forska på potatis! Man vet inte vad man inte vet, och det är väl just det som gör det spännande. Det är ju inte direkt en liten obskyr rotfrukt som få butiker säljer och som få äter …

 40. 40

  Om det är potatisen som kraschat pensionssystemet? Ha ha ha. Tror nog det kanske är så att politikerna prioriterar annat än pensinärerna. Men att potatisen ligger bakom statens dåliga finansierar var verkligen en helt ny teori.

 41. 41

  @ Emma K:
  Det var bara ett konstaterande. Att de som nu blir riktigt gamla faktiskt åt en stor del potatis i sitt liv. Så även om jag inte äter potatis, så tror jag inte den är direkt farlig. Däremot är blodsockerdipparna som potatisen medför en stor hälsofara.

  När våra gamla var aktiva så var godishyllan en halv kvadratmeter. Hur stor är godishyllan nu, 20kvm? Blodsockret skötte sig själv före kriget. Men på 80-talet kom de på att det gick att tjäna pengar på mellanmål, det var inte bra.

 42. 42

  Efter att läst en del om solanin så tycker jag det verkar som rädslan är vida överdriven. Det lär inte finnas någon som drabbats av dessa tänkbara svåra skador som kan uppstå. Var inte rädd för att äta den som tillbehör vid något enstaka tillfälle.
  Rimmad oxbringa är en delikatess som jag varmt rekommenderar.

 43. 43

  @ jala:
  Läs en gång till! Solanin är mycket giftigt och ska behandlas med yttersta respekt. Grönsaker tål inte ljus. De blir giftiga då! Kan man tänka sig. Det kanske är solanin som knäcker vegetarianernas metabolism.

  Jag upprepar något som inte många vet om. Grönsaker tål inte att utsättas för ljus!!! Kanske därför som de ska förvaras i jordkällare?

  Livsmedelsbutikens grönsaksdisk ligger bara och bygger växtgifter.

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 Georg W:
  Menar du rotsaker? Grönsaker som växer ovan jord måste väl tåla ljus?
  Vad gäller solanin, hur många är det som har tagit allvarlig skada eller dött, av solanin? Jag har inte hört något om det.

 45. 45

  @ Georg W:
  Jag har läst och upprepar det jag skrivit. Du verkar vara otroligt skrämd och tycks inte ha helt koll.
  Läs vad Annika skriver och kom med ett svar på en hennes fråga eller sluta med att skrämma folk.

 46. 46

  Sötpotatis testade vi någon enstaka gång då vi åt efter blodgruppsdieten. Inte god, tyckte vi.

 47. 47

  @ jala:
  ”Solanin är en glykoalkaloid som förekommer naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Den är väldigt giftig för både människor och djur, även i små doser. En dos på 24-48 milligram kan vara dödligt för en vuxen människa, men som regel behövs en betydligt större dos: 400 mg.

  Potatis som utsätts för angrepp i form av fysisk skada eller ljus kan utveckla förhöjda solaninnivåer. Är en potatis grön till färgen, så har den utsatts för ljus och är ej lämplig som föda eftersom solanininnehållet då är ökat. Det gröna är dock inte solanin, utan klorofyll.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Solanin

  https://www.vaxteko.nu/html/sll/spor/potatisodlaren/PON98-1/PON98-1C.HTM

  Dessutom har jag för mig att du äter Bregott, Jala? Är det så, så ska du veta att den produceras med gmo-producerad grädde från Danmark och Tyskland!

  Jag skrämmer ingen med det jag skriver. Jag informerar om viktiga saker och fällor i tillvaron som jag avslöjat. Jag delar bara med mig av mina livserfarenheter. Av vilka Solaninet var känt före skolåldern. Hur har ni kunnat missa det?

  Ett nytt uppslag är att Solanin är svampdödande? Vågar man använda giftet för att ta kål på sina invärtes cancerbyggare måntro? Eller skadar kanske giftet ännu mer.

  Jag googlade Solanin och fick massor av entydiga svar, skummade igenom och såg att grönsaker tar skada av ljusbestrålning. Glykoalkaloider verkar finnas i många grönsaker. Kanske bäst och kolla upp den saken?

 48. 48

  @ Georg W:
  Med tanke på att du har fått för dig att jag äter ”Bregott” så är jag inte imponerad av vad du skriver, dessutom så skriver du fortfarande inte ord om Annikas fråga så min uppmaning till dig kvarstår.
  Saken blir inte bättre av att du tycks stå ensam.

 49. 49

  @ jala:
  Jag har dåliga kunskaper om dig över huvud taget. Det enda jag egentligen vet om dig är att du är en rättshaverist. Du har rätt, det var en man med snarlikt namn som dig som jag informerade. Plus alla de som inte vet om att Bregott är dansk gmo.

  Hela det sista lilla stycket var ägnat till att svara Annika. Jag har med andra ord inga svar att erbjuda. Ni får helt enkelt ta reda på det själva. Ni som äter dessa grönsaker.

  Det finns nog ingen som kan svara på om en krämpa emanerar från potatis eller något annat. Men man kan nog på god grund TRO att det är många som skadar sig själva, liksom jag själv gjorde en gång i tiden.

  Det är uppenbart, för dem som läser länken, att potatis inte är lämplig att äta utan en grundlig vetenskaplig analys av innehållet 🙂

  Jag blir lite bekymrad, när jag får 900 000 svar på solanin och du Jala får ett annat google-svar än mig. Vi borde få samma svar, tycker jag.

 50. 50
  Docent Göran säger

  Kan vi inte försöka hålla oss bort från personligt affekterad argumentation här hos Annika? Det finns bloggar som kännetecknas av en sådan ton i kommentarsfälten och själv tycker jag att dessa bloggar innebär lågvattenmärken på internet.

  Det konstruktiva i diskussionerna (t.ex. angående solaninet och solljuset) bleknar tyvärr i mina ögon bort när aggressiviteten tar över och den skrämmer troligen också bort tillfälliga besökare som försöker skaffa sig kunskaper om LCHF.

 51. 51

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Potatis är ju ändå en basvara i svensk matkultur sedan några hundra år och kan inte förkastas bara pga förflugna åsikter och ryktesspridning.

  Som med allt, som har med maträtter och näringsbalans att göra, handlar det väl om mängder och proportioner. Har man en kolhydratbudget på ca 40g/dag kan man inte fylla tallriken till brädden med potatismos. En liten potatis mitt i maten kan nog de flesta fixa.
  Du har rätt att potatis hör till basvarorna i svensk matkultur sedan Ahlström tog hit den och man kan med fog säga att Sverige är ett riktigt potatisland – har träffat på vägkrogar där enda tilltugget till köttet var 4 olika beredningar av potatis. Senast åt vi älggryta i Småland med en tilldelning av ett tiotal knölar till två portioner, lyckades förhandla ner mängden till två och åt slutligen endast en! Matkultur innebär inte endast ingredienser utan också mängder och proportioner och det jag sett av utveckling i Sverige är att portionsstorlekarna ökat enormt under de 15 år jag bott utomlands – och folk äter dessutom upp sina portioner!

  Vad gäller giftigheten – tomater och potatis är nära släkt. Potatisens frukter och blast är inte nyttiga ens för korna att äta, de får diarre, men överlever. Hur är det med giftigheten i tomatblast och frukter? Själva plantan har visat sig mycker motståndskraftig mot allehanda angrepp. Sniglarna t ex ger sig på frukten, men inte blasten!

 52. 52

  @ Docent Göran:
  @ Erling:
  Jag ber om ursäkt för mina två första meningar i svaret. Men det har varit min övertygelse i snart 10 år att LCHF är integritetskränkande. Tänk er för tio år sedan när vi högtidligt deklarerade att motparten hade grundläggande fel i sin tro att fett är onyttigt och att kolhydrater är skadlig energi utan näring. Jag vet inte hur många människor jag kränkt med de orden och de blir alla arga mot mig och hävdar att de allihop minsann vet bäst och jag ensam vet inte vad jag pratar om.

  Vi har ätit potatis i 300 år och det är nog väldigt svårt för en genomsnittssvensk att acceptera att potatis inte är en lämplig grundläggande föda att fylla tallriken med. Det är integritetskränkande för de som ätit potatis med självklarhet i generationer.

  Frågan blir då om inte den vetenskapliga diskursen ska ta sönder de illusioner som allmänheten uppenbarligen lider av. När jag själv levde under den illusionen, att potatis skulle vara lämplig basföda så tog inte jag larmet om gröna potatisar på allvar. Jag var inte larvig, utan åt det med god aptit.

  Samtidigt har det inte hänt att en människa som söker hjälp mot sjukdom får solaninhalten i kroppen undersökt. (tror jag)

  Ni måste få samma svar som jag när ni söker på era sökmotorer. Därför förstår jag den här diskussionen som emotionell och inte vetenskapligt verklighetsbaserad OCH JA, jag är en mycket ensam människa, om man bortser från mina barn, syskon och lilla Mamma. Lilla Mamma använder potatisar som jetbränsle när hon arbetar, vid snart 87 års ålder.

 53. 53

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 Kim:
  Detta att sötpotatis har lägre GI är troligen beroende på att sötpotatis innehåller mera fruktos.
  Fruktos smakar sött (och gott) men har sämre metabola effekter än stärkelse.

  Annika, hur kontaktar man dig?

 54. 54
  Annika Dahlqvist säger

  @ 53 Alvi:
  Nere i hö bloggmarginalen finns länken ”Maila mig”. Där finner man mailadressen
  annika.dahlqvist(a)telia.com

 55. 55
  ove byqvist säger

  jag äter lchtf och undrar om sötpotatis eller vanlig potatis är bättre

 56. 56
  Maritta Sundin säger

  55
  De är väl ungefär likvärdiga. Sötpotatis har lite fler kalorier, betakaroten och fibrer. Gör potatismos på kokt blomkål. Potatisgratäng på rättika.

 57. 57
  Katarina Botwid säger

  Hej, apropå solanin som finns i alla solanumarter, som potatis, tomat, aubergine mfl så kallade nattskatteväxter. Det finns sedan länge ”regler” om att inte äta ”grön” potatis. Det är ett gott råd. Solanum(glykosalkaioider) är ett nervgift. För många med ”potatismage” som IBS kallades historiskt kan ett uteslutande av potatis vara helt avgörande. För smärtor i kroppen som inte beror på inflammatoriska sjukdomar kan förbättringar ske om personer utesluter solanin. Intressant är att fritering slår sönder glykosalkaoidernas kedjor och därmed tål kroppen ”strips”. Sötpotatis innehåller inte solanin och många tål den bättre för ex IBS eller smärta. Detta har förstås ingenting med lchf att göra men kan vara intressant. En del människor reagerar starkt även på tomat och paprika. Linné var starkt emot att föra in potatisen pga giftigheten.

 58. 58
  Katarina Botwid säger

  En länk till diskussionen om nattskattor, finns mycket även vetenskapliga artiklar om nattshades: https://www.foodsmatter.com/allergy_intolerance/nightshade/articles/potatoes_morrow_b_08_11.html

 59. 59

  Tack Katarina.

  Det är intressant också att människor förr i tiden bara behövde se en nattskatteväxt, för att veta att det är ”djävulens frukter”. Ryssarna vägrade äta potatis och kyrkorna och kungarna var tvungen att använda all sin makt för att tvinga folket att äta ”djävulens rotfrukter”.

  En vegetarisk råkostare skulle förmodligen ha blivit bränd på bål på 1600-talet. Det skulle vara intressant om någon kvinna provade det gamla husmors-trixet att gnida in kvastskaftet med potatisblast och sedan gnida den mellan innanlåren. Enligt gammal forskning så upplevde kvinnorna att de flög till blåkulla och hade intimt umgänge med någon som kallas Hin Håle. Finns det någon modig kvinna som kan bekräfta den historien?

  Jag börjar tro att det inte är meningen att vi ska äta en massa grönsaker. Listan på växtgifter bara växer och det är ett under att det över huvud taget är lagligt att hantera dessa substanser.

  Jag kommer ihåg när jag var barn. Då var det bara fegisar som inte vågade äta det gröna på potatan Idag hoppas jag att folk är så informerade att de inte äter det.

  Mer glömd kunskap för vetenskapen att återupptäcka. Idag VET människan ingenting om Naturen. Människan är totalförstörd för sitt jordiska liv.

  Allt det som folk kämpar med som nyttigt är i själva verket motsatsen. Det som skadar kroppen och bryter ner den. Domedagen är nära! Det är inte meningen att vi ska äta växter! Det är meningen att vi ska droga ner oss med dem (:

  Till Youl så tar vi fram granen som vi torkat flugsvamp på. Granen drar ur det mesta giftet och sedan delar hela familjen en måltid på flugsvamp och kräks. Sedan upplevde familjen, i vintermörkret. ett psykedeliskt rus? Jultraditionen har moderniserats, men det är faktiskt ännu värre i dessa ”upplysta” tider.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa