Ralf Sundberg om studien ”Kolhydrater är bättre än fett”

Lennart Thol mailade Ralf Sundberg om en analys av studien om att ”Kolhydrater är bättre än fett” som refererades i Land.

Ralf svarade:

Hej Lennart!
Artikeln ifråga är mycket intressant. Två av författarna har haft avgörande roller i tillkomsten av kostråden för diabetiker från Diabetes Nutrition Study Group från EASD som härrör från 2004. Båda dessa har haft samröre med ILSI. Sedan dess har ju alla studier gått dem emot så därför publicerade de denna pseudostudie. I abstraktet ser det ut som om detta var en observationsstudie men så är inte fallet.
Författarna har i själva verket utgått ifrån de data som fanns vid baseline i en planerad läkemedelsstudie där ytterst få hade ett lågt kolhydratintag eller högt fettintag. De har gjort en så kallad kovariansanalys (ANCOVA), en statistisk metod med vissa begränsningar, bland annat om grupper skiljer sig väsentligt åt i storlek, vilket är fallet här. Författarna har nämligen delat in sitt material i grupper utifrån de gränsvärden för rekommenderat intag av fett och kolhydrater de själva rekommenderar, och inte utifrån en statistiskt naturlig indelning i tredjedelar, fjärdedelar eller femtedelar. De som åt mer fett och mer kolhydrater än rekommendationerna var ytterst få. Därför är statistiken inte att lita på.
Till yttermera visso, även om man antar att den statistiska metoden hade varit korrekt så är de demonstrerade skillnaderna mellan grupperna kliniskt obetydelsefull. Skillnaderna i HDL- och LDL-kolesterol, HbA1c och inflammationsmarkörer är så liten, att jag som kliniker gäspar. Det faller inom felmarginalen på från dag till dagvariationen på mina patienter när sådana analyser utföres.
Artikelförfattarna hör ju dock inte till gruppen kliniskt verksamma läkare och den tidskrift artikeln publicerats i läses knappast av den kategorin heller.
Vad tycker du och Annika att vi skall göra? Det var ju bara en liten notis i Land.
Vänliga hälsningar
Ralf ”

Uppenbar fuskforskning. Ja vad gör man?

 

Comments

 1. 1

  Som univ.lektor i företagsekonomi (marknadsföring), så visade jag ett exempel på vad man kan göra med statistik, bara man väljer ”rätt” saker att studera.

  T.ex så visade jag att det fanns ett statistiskt säkerställt samband mellan barnafödslar och storkfrekvensens! Det gäller bara att se till så att urvalet av observationer – oberoende och den beroende variabeln – görs på ”rätt” sätt för att bevisa fenomenet. Det är väl så läkemedelsbolagen gör i de epidemiologiska studier som de gör för att bevisa den positiva effekten av sina preparat.

  Det finns mycket här i världen, där man kan påvisa starka samband, bara man ser till att urval och observationer ligger i det egna intresset.

  Vet ej om boken finns numera i handeln. Men när jag läste 1 betyg i statistik en gång i tiden, så fanns det en bok ”Hur man ljuger med statistik” av Durrel Huff (tror jag han hette). Lättsam och rolig läsning om hur man kan missbruka statistik för egna syften.

 2. 2

  Det någon av er kan göra är väl att som Javo @1 skriver påpeka i en kort kommentar att studien är ett bra exempel på ”hur man ljuger med statistik”. Det vore bra om det Land skrev inte gå helt obemärkt förbi. Det är ju inte säkert de tar in det, men varför skulle de inte göra det ? Kanske bäst att Ralf Sundberg svarar som har argumenten klara?

  Javo – Det statistiskt säkerställda sambandet mellan storkarna och barnafödslar – kul!!

 3. 3

  Glöm nu inte att tidningen Land har nära koppling till socker och mjölindustrin där många
  arbetstillfällen står på spel hela tiden. Hela Lantmännens slogan ” Bra mat från Lantmännen”
  är ju endast stor reklam att vi ska fortsätta äta socker och mjöl som inflammerar våra
  kroppar så det är inte förvånande att redaktionen söker artiklar som ger stöd för att kolhydrater är toppen.

 4. 4
  I LIke Neil Young säger

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21786027.ab

  Vicket vansinne – palmolja kan jag hålla med om – men resten verkar vara ren idioti.

 5. 5
  I LIke Neil Young säger

  Och det här får vi ju snart med TTIP – det lär ju i sådana fall inte få märkas eftersom det kan utgöra ett handelshinder – Cecilia Markström …kommentar?

  https://www.dn.se/ekonomi/usa-godkanner-superlax-kan-vara-hot-mot-miljon/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa