Vetenskapens värld

Jag har just sett Vetenskapens värld om kolonisationen av våra kroppar, både utanpå och inne i vårt magtarmsystem. Mycket intressant. Särskilt uppskattade jag att de nämnde att vår tandhälsa förstördes av socker och mjöl när jordbrukskulturen tog över från jägar-samlar-kulturen och ännu mer efter industrialismens genombrott från 1850-talet och framåt, med skräpmatens framväxt.

 

 

Comments

 1. 1
 2. 2

  https://www.svtplay.se/video/2681607/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-5

  Fast man får skynda sig. Länken fungerar endast i 14 dagar.

 3. 3

  Tack för tips – låter mkt intressant, ska kolla! Mina socker/mjöl-älskandes kollegor tittar faktiskt på Vetenskapens Värld. Ska bli intressant att höra om de har några kommentarer.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Tack för detta tips – ett verkligt intressant program.

  Här fick jag mycket att fundera på!

  Grundtemat om den oerhörda komplexiteten i vår fysiologi i ett minst lika komplext evolutionärt samspel med vår omgivning stämmer med min egen syn på vad vi kallar hälsa. Det är ytterst sällan jag är så positiv till något TV-program vilket förstås också förklarar frånvaron av TV hos oss.

  Att få ordning på tarmfloran verkar nu alla vara överens om är oerhört viktigt. Frågan är väl bara hur detta ska gå till i vårt moderna samhälle.

  Själv tror jag att det ligger väldigt mycket förnuft i den ytterligt strikta LCHF-linje som Dr Natasha förespråkar för att ersätta de dåliga bakterierna med nyttiga i ett ’havererat’ tarmsystem. Nolltolerans mot kolhydrater tillsammans med köttbuljong är enligt henne det bästa sättet att få tarmirritationerna och inflammationerna att upphöra.

  Själv har jag just nu ett nytt långkok (ett dygn ungefär) på köttben från Norrbete på gång. Då blir det fyra liter buljong till. Men snart är mina 35 kg köttben slut men det går säkert att beställa en ny omgång även om de ännu inte är vana vid sådana här benbeställningar.

 5. 5

  Var det någon mer än jag som märkte att Kandida var med hela programmet utan att en gång nämnas vid namn eller som företeelse.

  Det är uppenbart att tarmbakterier är en dimension. Men det finns tydligen många dimensioner i den här beskrivningen. Och det är ingen nyhet har jag lärt mig här. vi är komplicerade biokemiska varelser och om det finns något att tro på så kan man vara ganska säker på att det förmodligen är fel. Jag tänker på att jag i hela mitt liv älskat fermenterade produkter och därigenom har jag hållit svampen vid liv och när jag föll en gång i sockerträsket. så har jag fått uppleva hur svampen inrättat ett system som kan få mig att falla.

  Det otäcka är att så mycket av vår mat som vissa av oss handlar i dagligvaruhandeln måste ha genomgått pastörisering. Där alla bakterier dött och dessutom finns det väldigt ofta bakteriedödande medel i behandlade råvaror. all ost till exempel är doppad i antibiotika. Det rimmar illa med att vårt privata symbiotiska wildlife är på utdöende. Endast ekologisk ost saknar penicillin. Omedelbar och total bojkott av alla antibiotiska ostar

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Nu är vi överens igen!

  Av den 5 kg (?) ost vi gjorde för styvt en vecka sedan från den 40 liter spenvarma mjölken är nu bara hälften kvar när vi provsmakar den vid varje ompackning i rena handukar. Då tar vi också bort en och annan mögelfläck som dykt upp. Men genom att ha saltat ordentligt utanpå osten när vi formade den är detta med mögel inget större problem.

  Hur som helst är osten ’gudomlig’!

 7. 7

  @ 4 Professor Göran:
  Har du något recept på ditt långkok av köttben – så där på ett ungefär i alla fall?

  @ 5 Georg W
  Här på Småländska Höglandet finns tack och lov Boxholms Ekologiska ost – men är ofta slut i affären…

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ EvaLi:

  Inte är det svårt inte! Men som alltid lite stökigt.

  Först och främst köttben från gräsbetande djur – i mitt fall frusna som kom i lådor från Norrbete. Men Gröna Gårdar borde också vara ’säkra’ tycker jag.

  En stor kastrull som man fyller ’lagom’ med ben så att man kan lägga på locket.

  Sedan kokar man upp och låter det sedan under lång tid nätt och jämt koka, sjuda helt enkelt. Vi har skaffat en enkel reglerbar kokplatta från Rusta som vi har på placerat på balkongen för att inte få in matos inne hela tiden. Som den tekniker jag är har jag även en digital stektermometer så jag ser att temperaturen håller sig runt hundra grader hela tiden och inte sjunker. Det är trist när det kokar över och säkringarna går i huset vilket har hänt.

  Efter ett dygn trillar köttet lätt av benen som nu är renkokta. Då är i stort sett köttsoppan också klar – väldigt fet, näringsrik och fin. Är man sugen på morötter (alltid lika gott och farligt 🙂 !)och andra grönsaker kan man tillsätta sådana för att få lite rikare smak förutom nu kryddor och rejält med havssalt.

  Själv tillsätter jag en hel del av min hemgjorda surkål i soppan när jag äter den och som ger en härlig smak.

  Till denna soppa blir ett glas hemgjord filmjölk och en bit hemgjord ost kanske bra.

 9. 9

  Annika, jag tycker inte att man fick någon bra förklaring till varför vi har en epidemi av karies nu för tiden. Det nämndes lite luddigt att vi nuförtiden äter processad mat, men vad i alla världen var det som hände 1850? Ingen förklaring.

  Man åt minsann kolhydrater på stenåldern också, bl.a. honung, frukt, rotsaker och andra vegetabilier, och ÄNDÅ så fick man nästan aldrig hål.

  Det antyddes att de onda bakterierna hade tagit överhanden i munnen, och att karies berodde på detta, men även här så var det otydligt.

  Och jag kan ge mig sjutton på att om VI började att äta som på stenåldern, och inte borstade tänderna, så skulle vi fortsätta att få hål i tänderna.

  Men mycket intressant gåta som jag hoppas får en lösning.

 10. 10

  Kul också att man fick en insyn i det effektiva och enkla botemedlet mot diverse hälsoproblem – bajstransplantation. Jag hoppas dock att det i framtiden går att separera de goda bakterierna till en kapsel så att man slipper hela bajsgrejen…

 11. 11

  @ 8 Professor Göran:

  Tack för beskrivningen! Jag har ca 6 km till en Eko-gård med nöt -och lammkött med gårdsbutik. De slaktar sitt kött i Virserum så jag ska kolla upp hur jag kan få tag i fina ben.

  Kanske ska jag skaffa mig en elektrisk slow-cooker. Köpte nyligen en till min bror i födelsedagspresent, han blev jätte-glad. Jag köpte den via ”Bagaren och Kocken” från deras nätbutik. De har även en ”fysisk” butik i Göteborg. De har ett fantastiskt sortiment för matlagning och bak…

 12. 12

  @ 9 Mikael:
  Håller med dig. Det är nästan alltid mest fokus på hur man med allsköns piller och metoder ska angripa ohälsan. (Helst inte bota). Nästan aldrig ett ord om hur man ska förebygga ohälsa med hjälp av t.ex. historiska data. Det ligger helt enkelt inte i de flesta forskares intresse, det handlar hela tiden om att tjäna pengar på vår ohälsa.

  Trots det en del intressanta saker tycker jag. Jag missade första avsnittet så jag får snabba på att titta på avsnitten igen på Svt Play.

 13. 13
  Professor Göran säger

  EvaLi Skrev:

  Nästan aldrig ett ord om hur man ska förebygga ohälsa med hjälp av t.ex. historiska data. Det ligger helt enkelt inte i de flesta forskares intresse, det handlar hela tiden om att tjäna pengar på vår ohälsa.

  Jag tror att du har helt rätt i detta!

  Däremot tror jag inte att det är frågan om någon ’illvilja’ utan snarare att man av olika skäl bitit sig fast i en förhastad dogm som har kommit att omfattas av de flesta i den profession man nu råkar tillhöra. Att stiga ur sin egen ’box’ och där man investerat sin karriär gör man nog bara om man själv har gått igenom en ’mirakulös’ omvandling – t.ex. ’blivit av’ med sin diabetes med hjälp av LCHF och kanske tappat 30 kg på kuppen. Först då vågar man söka alternativa förklaringar och eventuellt också ta ’striden’.

  Som du påpekar är man inom sjukvården egentligen väldigt ointresserad av orsaken till patienternas sjukdomar. Det gäller istället att ’vårda’ sjukdomen och dämpa symptomen och därför knappast att verkligen ’bota’ någon. Här finns heller inget ekonomiskt incitament inom systemet som du också noterar.

  Jag har nu börjat läsa ”THE BIG FAT SURPRISE” av Nina Teicholz där hon, på samma sätt som Gary Taubes inledningsvis går igenom hur det kom sig att vi nu för 60 år sedan förvandlade det mättade animaliska fettet och kolesterolet till mänsklighetens fiender medan det nu blir alltmer klart att de i själva verket är våra bästa vänner.

  Som bekant var Ancel Keys här nyckelspelaren bakom denna dogm men han trodde verkligen att det mättade fettet i kosten var den verkliga boven för folkhälsan och det är väldigt svårt att föreställa sig att han drevs av någon ’illvilja’. Däremot lär han ha varit väldigt vidrig mot sina motståndare och inte minst mot dem som hävdade att det var sockret som var boven, John Yudkin t.ex.

 14. 14
  Ingvar Bejvel säger

  Den största bluffen med Ancel Keys är nog inte att han fuskade med det statistiska urvalet, det har han fått mycken kritik för, med rätta, utan att han som mättat fett lät klassificera ’cakes and bakeries’! Detta ställde ju ’mättat fett’ lätt i strykklass, och få har uppfattat denna kvalificerade falsifikation. För övrigt dog AK som en mycket högaktad samhällsmedborgare i 90-årsåldern! Men du kan lura människor länge, men inte alla i alla tider!

 15. 15

  Professor Göran Skrev:

  EvaLi Skrev:
  Däremot tror jag inte att det är frågan om någon ‘illvilja’ utan snarare att man av olika skäl bitit sig fast i en förhastad dogm som har kommit att omfattas av de flesta i den profession man nu råkar tillhöra. Att stiga ur sin egen ‘box’ och där man investerat sin karriär gör man nog bara om man själv har gått igenom en ‘mirakulös’ omvandling

  Nej Göran, jag tror inte heller att det beror på illvilja utan många håller sig helst i den trygga ”boxen”
  Jag tror det kommer att bli som med amalgamet, d.v.s. ”motstånd – motstånd – motstånd.” När tillräckligt många har ”fattat galoppen” d.v.s. mättade fettets icke-farlighet och i stället socker, gluten och kemikalierna som är boven så kan det svänga om ganska snabbt (precis som med amalgamet). Etablissemanget kommer att låta som om de allltid trott så. Matindustrin anpassar sig blixtsnabbt så de kan tjäna pengar på hälsotrenden. Det är ju redan på gång, det finns t.ex.mer och mer EKO-mat i våra affärer. Smörhyllan är ofta mer eller mindre halvtom, hyllan med margarinkletet ofta proppfull och med reapris.

  Många människor har fortfarande en hel del amalgam i sina tänder – hur påverkar DET tarmfloran – kan man undra… Amalgam och kvicksilver är det inget som man överhuvudtaget pratar om idag även om många säkert har problem med det fortfarande. Är det något man helst vill glömma??

 16. 16

  Nja, det har väl aldrig riktigt svängt över vad gäller amalgamet!? 🙂 Amalgamet (50% kvicksilver)
  förbjöds ju för att rädda/akta vår miljö och då var det inte munmiljön man tänkte på i första hand!!
  Fortfarande är det ju så att tjänstemän/myndigheter har svårt att erkänna det tokiga med amalgamet och därmed får många som hade behövt saneringshjälp inte detta! Pengar för detta avsattes ju men används inte utan återlämnas till staten!!
  Som du skriver, många har amalgam kvar….. självsanering sker efter hand som dom spricker sönder…. och annat bättre material insätts. Så tandläkare fortsätter ju att jobba med detta farliga material. De verkar dock vara befriade att följa arbetsskyddsbetämmelserna med kvicksilver vad gäller det arbetet .

 17. 17

  @ 16 Zonen:

  Jag är tillräckligt gammal (65 snart) så jag kommer ihåg motståndet från tandläkare, myndigheter o.s.v. Tandvårdsskadeförbundet drev frågan envist. En Lundaforskare som engagerade sig i detta blev av med sitt jobb. Men han fortsatte i Tandvårdsskadeförbundets regi – STORT TACK till Mats Hansson med flera i Tandvårdsskadeförbundet! Etablissemanget påstod att amalgamet var en ”stabil förening”. Fler och fler sanerade – ofta på egen bekostnad. Även tandläkare skaffade så småningom skyddsutrustning vid sanering för att både skydda sig själva och patienterna. Förbud till slut. Det var nog som du skriver att de hänvisade framförallt till miljön – kanske för att inte tappa ansiktet helt i denna hälsoskandal.

 18. 18
  LCHF-Bengt säger

  Har precis tittat på programmet som var bra och har lärt mig lite mer, men det blir bara knepigare ju mer man försöker förstå. Riktigt kul faktiskt, och ger mig ännu mer intresse frågan.

  Att dessa mikrober styr oss är det väl ingen tvekan om, med tanke på hur människor tycks gasa för fullt ända in i väggen.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Mikael:
  Jag vet inte om det bevisar något, men jag har inte fått några hål i tänderna sedan jag började äta LCHF, trots att jag inte borstar tänderna med tandkräm, utan med bara vatten.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 EvaLi:
  Vi som har munnarna fulla med amalgam är nu en utdöende generation.
  När slutade man att fylla ut alla ojämnheter i barnens tänder med amalgam? Någon som vet?

 21. 21
  Lars Henrik säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det finns ett generellt förbud mot användning av tandamalgam sedan 2009 i Sverige.

 22. 22
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Det finns ett generellt förbud mot användning av tandamalgam sedan 2009 i Sverige.

  Intressant!

  När jag ’sanerade’ mina amalgamfyllningar för ett par år sedan tyckte min tandläkare att detta i och för sig var onödigt men om kunden betalar så gjorde man detta. Tandläkaren skruvade på sig lite då han berättade att han själv faktiskt hade varit med i den kommittén som hade beslutat om förbudet här i Sverige. Försiktighetsåtgärderna de vidtog var dock imponerande – det var lite operationsrum över hela tillställningen.

  I USA är det fortfarande tillåtet men Mercola för en idog kamp mot detta.

 23. 23

  Annika – Lars-Henrik – Göran

  Jag tror att för vissa grupper t.ex gravida så tog man beslut om amalgamförbud ännu tidigare än 2009, men jag är inte riktigt säker. I Australien (tror jag det var) forskade man på dräktiga tackor och såg att kvicksilver gick över till fostret. Jag var med i Tandvårdsskadeförbundet i många år för jag ville verkligen stödja deras kamp. Många av medlemmarna var svårt sjuka.

  Många menade att om man inte har direkta problem med fyllningarna är det bättre att låta dem vara så länge. OM man ska ta bort dem och om de helt eller delvis går sönder så är man nog idag oftast klar över hur man på bästa möjliga sätt skyddar både patient och tandläkare/tandsköterska – därav skyddsutrustningen du nämner Göran. Om man råkar ut för det är det dock säkrast att man kollar med tandläkaren att hen tar detta på allvar och har de skydd som finns att tillgå. Att Sverige var tidigt ute (i jämförelse med t.ex USA) är till mycket stor del Tandvårdsskadeförbundets förtjänst.
  En gissning: Om man har amalgamfyllningar kvar och äter LCHF så tror jag man ligger mycket bättre till än om man äter ”sockermat” som fräter på tänderna och kanske också på amalgamet…

 24. 24

  EvaLi: En tanke jag har haft kring detta är att tungmetaller lagras i fett – varpå jag tänkte att fet mat kanske pö om pö löser upp amalgamet och att man långsamt förgiftar sig själv? Dock har du ju också en poäng med att sockermat fräter.

 25. 25

  Professor Göran: Kan du inte lite kortfattat återge hur det var att ta ut fyllningarna? Smärtsamt? Bara tanken på att ta ut en fyllning (jag har tre) gör mig knäsvag. Vet inte om jag skulle klara av det rent mentalt …

 26. 26

  Amalgam är tändernas dynamit. När tanden behöver lagas så är det oftast tanden som gått sönder och plomben sitter kvar.

 27. 27

  @ 12 Emma K:

  Jag tror det är så att tungmetaller och andra gifter kan lagras i kroppsfettet. Om du ligger lågt med kolhydrater så får du inte mera kroppsfett av att äta fet mat – oftast är det tvärt om. Men att hålla sig borta från gifter är ju bra – därför EKO-mat i första hand. Att byta ut amalgam ur tänderna är inte värre än att laga på annat sätt. Det du ska förvissa dig om innan är att tandläkaren vet att hen ska använda en s.k. kofferdam (tror jag det heter). Det är en slags gummiduk som spänns över den tand där amalgamet ska tas bort. Detta för att inga amalgambitar ramlar ner i svalget. Tandläkaren ska också använda en sug hela tiden så amalgambitar och ångor sugs bort genast. Om det är större fyllningar så kan man ta en i taget och vänta några veckor till nästa, men det vet troligen tandläkaren. Det är länge sedan jag tog bort mina amalgamfyllningar så det kanske hänt mera på detta område.

 28. 28
  Professor Göran säger

  @ EvaLi: #27

  Det var just så som du beskriver det med gummiduk, sugar och avancerade munskydd som det gick till.

  Intressant var att han som utförde saneringen samtidigt utbildade två andra tandläkare som ville lära sig den korrekta tekniken.

 29. 29

  Tandläkare refererar alltid till sina lärare på tandläkarhögskolan när man ifrågasätter dem med vetenskap. De verkar sakna eget tänkande. Jag tänker inte gå till någon tandläkare, förrän de bevisat att de inte är dumma i huvudet. Jag tänker på fluordebatten. Ganska roligt egentligen, Fluor dödar de bakterier som skyddar tänderna!

  Jag har fått in en debattartikel i Västervikstidningen under pseudonymen ”Proletären”. Den handlar naturligtvis om rötslam och LCHF. Tidningen som inte riktigt gillar mig, har gett texten titeln ”Bönderna förgiftar åkrarna”. Vilket är en titel jag inte skriver under på. Men den gör att texten lockar läsare.

  Snälla, passa på att sprida lite kunskaper till allmänheten? Håll debatten vid liv! Vore tacksam om fler kunde gå in och skriva något om matgalenskapen? Nu när vi lokalt fått folkets öga/öra.

  https://www.vt.se/opinion/bonderna-forgiftar-akrarna-8132995.aspx

 30. 30

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 15 EvaLi:
  Vi som har munnarna fulla med amalgam är nu en utdöende generation.
  När slutade man att fylla ut alla ojämnheter i barnens tänder med amalgam? Någon som vet?

  Har man gjort det – fyllt ut alla ojämnheter i barnens tänder med amalgam? Mitt minne är att det inte alls var amalgam utan det var något vitt fyllningsmedel?

 31. 31

  @ Georg W:
  https://www.svt.se/opinion/skicka-in-din-text/

  Fler möjligheter att bilda opinion.

 32. 32

  #19 Annika

  Jodå, för mig duger det bra, men jag förstår inte hur det fungerar. De kolhydrater du äter, även i mindre utsträckning borde ändå påverka negativt, även om det inte är i lika hög utsträckning.

  Det borde inte vara skillnad på en viss sockermolekyl i rent strösocker och samma sockermolekyl i mat, men det verkar vara det.

  Alf Spångberg (om det är någon som minns honom) som var det stora namnet inom hälsorörelsen på 80-talet, vida större än både kostdoktorn och andra, skrev i tidningen hälsa hur de sockerplantagearbetare i Västindien som tuggade sockerrör, och fick i sig kilovis med socker, inte fick vare sig hål i tänderna eller diabetes, medan de sockerplantagearbetare som åt det raffinerade sockret fick både hål i tänderna och diabetes, TROTS att de åt mindre mängd.

  Vad ska man dra för slutsatser av detta?

 33. 33

  PS

  Det glömde jag, Alf Spångberg menade att de som tuggade sockerrör fick i sig en massa andra näringsämnen också, t.ex. mineraler och vitaminer, och att dessa skyddade mot karies och diabetes. Jag tyckte redan då att det lät konstigt…

 34. 34
  Professor Göran säger

  Det här med tandbakterier och hälsan tycker jag själv är oerhört intressant inte minst för att man länge har sett tydliga kopplingar mellan dessa bakterier och kranskärlsproblem.

  Jag har själv haft stora tandproblem under många år men som Annika har jag inte drabbats av några kariesangrepp eller problem med tandköttet sedan jag gick över till LCHF. Det är många som rapporterat om sådana anmärkningsvärda förbättringar.

  Däremot har jag haft djupt liggande problem med några tandrötter i snart trettio år. Efter att ha läst boken av Bruce Fife ’Stoppa Alzheimers nu!’ har jag nu äntligen beslutat mig för att utföra ett dyrbart experiment på mig själv. Jag ska ta bort dessa rotfyllda rötter och ersätta dem med titanskruvar – passar en flygmotormaterialspecialist alldeles utmärkt 🙂

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 65+:
  Jag har fått förklaringen att amalgamet långsamt sväller under åren och spränger tanden. Det kallas ”långsam dynamit”

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 65+:
  Jag har i alla fall alla mina kindtänder fyllda av amalgam. Jag fick förklaringen att det var för att skydda tanden från kariesangrepp på tuggytorna. Det användes inte något annat tandlagningsmaterial på den tiden.
  Jag minns att jag i slutet av 70-talet pratade med en tandläkare som forskade på andra tandlagningsmaterial än amalgam.
  Men jag skulle tro att man på den tiden för länge sen hade slutat att fylla barnens friska tänder med amalgam.

 37. 37

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag har fått förklaringen att amalgamet långsamt sväller under åren och spränger tanden. Det kallas ”långsam dynamit”

  Detsamma har jag hört av tandläkaren som kvicksilversanerade min tänder för ca 10 år sedan.

 38. 38

  Visst sprängs det med tiden och just kvicksilver användes ju i bl a termometrar för den ”förmågan” väl? Vi alla fick lära oss i grundskolan att sätter man ner två olika metaller i sur vätska så bildas elektriska spänningar…. och det var väl det som gjorde att många med både amalgamfyllningar och sen dessutom guldlagningar mådde dåligt. Dvs ökad korrosion och mer kvicksilverånga fälldes ut i munnarna.

 39. 39

  #19 Annika

  Det skulle vara intressant att få veta om bakteriefloran i munnen förändras när man äter LCHF. Vet du om det finns några studier på det? Jag menar, om kariesbakterierna är kvar så producerar de väl fortfarande sura restprodukter? Försvinner kariesbakterierna och det kommer andra bakterier?

  Och så undrar jag varför du inte borstar med tandkräm? Jag har hört att om man inte använder tandkräm så drar man bara omkring placket, det försvinner inte.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Mikael:
  Jag vet inte om bakteriefloran i munnen ändras vid LCHF-kost, men det är bakterier tillsammans med socker som ger den syra som fräter på tänderna och inflammerar tandköttet. Så äter man inte kolhydrater försvinner den skademekanismen.
  Jag insåg först att fluor är ett skadligt ämne för kroppen, så då ville jag sluta med det. Men jag hittade ingen fluorfri tandkräm. Den som fanns på hälsokosten innehöll i stället stärkelse och det ville jag inte smeta runt i tänderna. Så då slutade jag med tandkräm och borstade med vatten i stället. Och med det har jag friska tänder och friskt tandkött, det räcker för mig.

 41. 41
  I Like Neil Young säger

  Jag är 70-talsbarn och råkade ut för detta
  https://www.metro.se/kolumner/hillevi-wahlde-borrade-i-vara-friska-tander/EVHnck!7t2cV26RiiS2E/

  Tandläkarna/Tandvården fick tydligen också betalt efter hur ”mycket” dom gjorde.

  En fråga till er som sanerat – vilket material används istället för amalgam?
  Innehåller inte detta nya fyllningsmaterial Bisfenol-A?

 42. 42
  Maria G säger

  @ Mikael:
  Jag slutade med tandkräm för ett par år sedan och började borsta tänderna med en blandning av kokosolja och en ekologisk, eterisk olja ”Thieves” som innehåller bl.a. nejlika. Numera har jag slutat med kokosoljan och använder enbart ett par droppar Thieves på tandborsten.

  Det som är det intressanta är att jag för ca fem år sedan hade två hål när jag var till tandläkaren som var borta nu när jag var dit igen i våras. Jag fick t.o.m beröm för att min tandhygien var så bra. Ingen tandsten hade jag knappt heller. Jag ska i detta sammanhang erkänna att jag är en slarver med att borsta tänderna. Borstar dem aldrig på kvällen och ibland ej heller på morgonen om jag inte ska någonstans. Däremot äter jag nästan bara ekologiskt och undviker tillsatser. Äter inte heller särskilt mycket charkprodukter och försöker undvika bröd.

 43. 43

  Zonen Skrev:

  och det var väl det som gjorde att många med både amalgamfyllningar och sen dessutom guldlagningar mådde dåligt. Dvs ökad korrosion och mer kvicksilverånga fälldes ut i munnarna.

  En sådan kombination måste fungera som rena ficklampsbatteriet. Tittar man på materialkonstanterna finner man att guld har potentialen +1.50, silver +0.799 och kvicksilver +0.793. Detta innebär ett galvaniskt element med spänningen 0.7 volt i munnen – skulle nästan kunna mata en lysdiod, så att leendet glittrar lite extra. Dessutom frigörs både silver och kvicksilverjoner i processen. Klart man mådde dåligt!

 44. 44
  Lars Henrik säger

  I miljön är det visst metylkvicksilver som är det farliga och som bildas av naturliga processer från kvicksilver. Är det samma eländiga ämne som är faran i munnar med amalgam?

 45. 45
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Tittar man på materialkonstanterna finner man att guld har potentialen +1.50, silver +0.799 och kvicksilver +0.793. Detta innebär ett galvaniskt element med spänningen 0.7 volt i munnen – skulle nästan kunna mata en lysdiod, så att leendet glittrar lite extra.

  Kul kommentar även om verkligheten kanske inte är så kul med tanke på detta.

  För länge sedan vet jag att jag tog en vanlig enkel voltmätare och satte en elektrod mot en fyllning och det var inga problem att få ett tydligt utslag på instrumentet. Nu har jag inga fyllningar kvar eftersom jag sanerade för ett par år sedan men jag tror att Annika skulle kunna testa om hon nu har någon voltmätare hemma. Jag har för mig att hon nämnt att hon har några gamla amalgamfyllningar kvar.

 46. 46
  foie gras säger

  Min salig morfar gick på de sju haven i 48 år hade fantastiska tänder och förklarade det med tandborstning i SALTVATTEN.
  Mormor – som avskydde sjön- hade urusla tänder och använde tandkräm.
  Själv tror jag bra tänder är en fråga om det genetiska arvet.

 47. 47
  Jörgen säger

  När jag var ung gjordes många amalgamlagningar av mina tänder. De håller ännu.
  Det känns en extra smaksensation om jag kortsluter två tänder med silvergaffel. I övrigt har jag inga känningar av det och nu 50 år senare så får det vara. Att sanera tror jag är mer riskfyllt än att ha dem kvar, tror jag.
  MIn tandkräm numera är Aloedent. Den som många andra tandkrämer innehåller förstås någon form av sötningsmedel om jag tolkar deklarationen rätt.

 48. 48
  Mikael säger

  Jag pratade en gång med en tandläkare som var tandläkare för så länge sen att folk (åtminstone på det stället) inte borstade tänderna. Vänta, det var på 50-talet kom jag på…

  Han hette Lennart Edrén (född 1916) och har berättat om tandhälsan för länge sen. Alla hade hål, och många hål. Men en dag stötte han på en ung kille som inte hade ett enda hål. Det hade aldrig hänt förut. Han intervjuade killen, och fick då veta att killen hade en vana som skiljde sig från de andra. Varje gång han hade ätit sköljde han munnen med en skopa vatten tre gånger. Han sköljde på så vis bort det mesta av matresterna som brukar ge upphov till hål.

  Om det inte var en ren slump så är det tydligen en bra sak att göra.

 49. 49

  Att kosten har stor betydelse för vår hälsa vet vi.Det har många före oss förstått.
  https://www.2000taletsvetenskap.nu/gammalt/uppladdning/are/waerl12.htm

 50. 50
  Professor Göran säger

  foie gras Skrev:

  Själv tror jag bra tänder är en fråga om det genetiska arvet.

  Enligt världens bästa tandläkare och forskare på sin tid för hundra år sedan, Weston Price, och han verkar i mina ögon ha varit väldigt seriös, hade ’alla’ kvarvarande naturfolk som han besökte på 30-talet i stor sett perfekta tänder. Hos de folk som var mer inriktade på en vegetarisk kost kunde han dock hitta ett och annat kariesangrepp. Hos folk som uteslutande levde på animalisk mat hittade han dock inte ett enda kariesangrepp på någon enda tand bland de tiotusentals han undersökte.

  Han konstaterade dock att när dessa folk kom i kontakt med den västerländska kosten med socker och vitt mjöl gick hälsoförfallet ruskigt snabbt. Han fann därför ingenting som talade för några genetiska skillnader mellan olika folk vad gällde tandstatus trots att han levde i en tid då de rasistiska idéerna var högsta mode. Det mesta talar därför i mina ögon för att inverkan av kosten är det som är helt avgörande för vår tandhälsa.

  Sedan jag själv helt slutade med kolhydraterna har min tandstatus dramatiskt förbättras med perfekt tandkött och de problem som jag för tillfället brottas med beror på mitt ’kolhydratsmissbruk’ för 50 – 60 år sedan och nu får jag verkligen betala dyrt för detta ’historiska’ missbruk.

  Som jag sa till tandsköterskan igår. ”Hade alla för 50 år sedan vetat vad jag vet idag och varit LCHF-are hade ni varit helt arbetslösa idag. Ni måste helt enkelt vara emot LCHF av självbevarelsedrift!” Hon blev då lite fundersam måste jag säga.

 51. 51
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  .”Hade alla för 50 år sedan vetat vad jag vet idag och varit LCHF-are hade ni varit helt arbetslösa idag. ”

  Och ganska många i sjukvården och läkemedelsindustrin hade också fått söka annat levebröd!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa