Jag i Dagbladet

Idag är det en artikel i Dagbladet Sundsvall, om mig och kostråd.
I faktarutan står det att LCHF står för Low Calorie High Fat. Det är så vanligt att journalister skriver calorie i stället för carbohydrate. Varför blir det så?
(De rättade detta senare i webbupplagan, men det står förstås kvar i papperstidningen)

På slutet erkänner Åsa Brugård Konde att det kan finnas ett korn av sanning i LCHF. Det kornet kanske kan växa med tiden?

Jag tycker mig minnas att jag sa till journalisten att jag inte ville bli kallad Fettdoktorn. Men den hälsningen nådde tydligen inte fram till rubriksättaren (som vanligt).

Ett exempel på en norsk artikel som håller med mig om kostråd: Ett sykt folk trenger nye kostråd.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Annika!

  Alldeles utmärkt som vanligt – rakt på sak!

  Intressant tycker jag den avslutande kommentaren från Åsa Brugård Konde från SLV är kring LCHF där hon underförstått nu verkar bädda för en ’reträtt’ i fråga om det mättade fettet. Det är tydligen OK att äta smör om man samtidigt inte äter vitt bröd och socker – väldigt nära LCHF eller har jag övertolkat detta.

  Socialstyrelsen har ju godkänt LCHF som behandling för överviktiga och diabetiker och då är snart halva befolkningen ’godkänd’ för LCHF-behandling och det blir då svårt för SLV att vara alltför kaxiga.

 2. 2

  Märklig journalist att inte ha bättre reda på sig. En faktaruta borde ju vara rätt. Nog borde han väl läsa sin egen artikel och be om redigering om inte annat. Tycker att tidningen och journalisten gjort bort sig.

 3. 3

  Annika och Göran,
  Först vet vi att det gamla vanliga ”100 forskare har gått igenom forskningen , så det kan man lita på” är rent munväder så länge detaljerna ej redovisas. God vetenskap sitter i kvaliten på forskningen, inte i konsensus eller majoritetsbeslut. Det är inte vetenskap utan politik. Men för att gå till botten med dessa som jag ser som grundlösa SLV-påståenden borde vi be om en lista på ”de 100”, med allt jäv inkluderat.
  Alla SLV’s beslut går ju rakt tillbaka till dessa okända ”100 forskare”. Vilka är dessa de facto beslutsfattare?
  Sen vet vi att ny forskning om mättat fett frikänt mättat fett, vilket tydligt helt ignoreras av de 100.

  Intressant nog stöder SLV sina rekommendationer av vegetabiliska oljor på gamla studier, framförallt en finsk studie gjord på två mentalsjukhus, som i många kretsar betraktas som ett guldkorn i sammanhanget, välgjord, randomiserad och lång, interventionsstudie.
  Chris MasterJohn har på dom två länkarna nedan visat att den Finska studien varken var randomiserad eller hade kontroll på en rad sidovariabler som rökning, margarinförbrukning, eller medicinering; dessa variabler kunde ej randomiseras.
  Andra oegentligheter fann Chris i Wadsworth Veteran hospital studie, som även visade en kraftig cancerökning efter ca 5 år, i växtoljegruppen. I stort sett visar Chris att de studier man har tagit med stöder hypotesen om att växtolja är bäst är tvivelaktiga , medans man uteslutit studier som visar motsatsen att mättat fett är bäst, av skäl som dom flesta studier man tagit med också skulle kunna ha uteslutits. Han beklagar också att få studier nått över 10 år, med tanke på att cancer p.g.a. fleromättade oljor vanligen tar mer än 5 år för att utvecklas
  Skrivna 2010 och 2012. Mycket intressant läsning tycker jag.
  https://www.westonaprice.org/health-topics/precious-yet-perilous/
  https://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/ajcn-publishes-a-new-pufa-study-that-should-make-us-long-for-the-old-days/

  Det som kommer fram när man söker på dom här sakerna är två otäcka ting:
  1/Fleromättat måste åtföjlas av antioxidanter, men inte bara så att högre intag kräver mer. Problemet är att allt vävnadsfett i kroppen omsätts hela tiden så att efter några år med mycket högt intag av mest fleromättat blir nivån av fleromättade byggstenar i kroppen högre vilket innebär att mer antioxidanter krävs för att hindra att detta sönderfaller/oxideras. Med enkelomättat blir den lägre oxidationskänsligheten lättare att hantera och med mättat fett kan problemen försvinna helt.
  (Det här kan väl förklara varför stress, trauma, ansträngningar kan utlösa diverse sjukdomar eftersom
  detta ökar genomsnittsoxidationen utan automatisk ökning av antioxidation. )

  2/ När det gäller kärlsjukdom är det känt att det är oxiderade LDL partiklarna som lagras in i kärlväggar och blir plack. Vi LCHF-are vet att mättat fett ger stora LDL som är svåroxiderade, vilket vi gör våra beslut på, medans andra ofta kanske skakar på huvudet, oförstående.
  Men varför/när oxideras LDL partiklarna då? Även dessa tillverkas av det fett vi äter. När de konstruerats med en större del fleromättat fett, alltså. Vi är vad vi äter. Endast de omättade fetterna kräver antioxidanter. Mättat fett oxideras inte vilket betyder hållbart LDL, alltså andelen fleromättat fett är låg, LDL som klarar sig betydligt längre även på låga antioxidantnivåer, i transport och senare som byggstenar, delar av organ.
  Den här kan t.o.m. betyda att plack i ådror blir ett mindre problem eftersom nästan alla våra funktioner är beroende av, byggs upp av och repareras av LDL!
  Knappast nån höjdare att sätta in tveksamma kortlivade reservdelar i ådror, hjärna, ögon eller några organ. (Men är LDL riktigt lättoxiderat kanske t.om. statiner kan vara nyttiga för att bli av med dom. Selektiva statiner, nästa?)

  Man kan även enkelt mäta hur mycket ”oxidation” av fleromättade fetter sker i kroppen. När bröst- och lungcancerpatienter jämfördes med frisk kontrollgrupp hade dom 140% högre värden. Man mäter mängden MDA (Malondialdehyde) i blodet, en förbränningsprodukt av oxiderade pufas i blodet, på väg till urin. MDA är även mutageniskt; alltså höga värden kan ge ett exponentiellt förlopp när cancer väl satt igång.
  Man har även mätt pufa-oxidation p.g.a mobiltelefoni genom att mäta MDA i blodet. Signifikanta skillnader med utan. Intressant att det går att skydda sig även mot sånt på ett ”andra sätt”. LCHF med mättat fett igen!

 4. 4

  De har dålig koll på tidningsredaktionerna nu förtiden, och alldeles för bråttom pga tidspress. Lite av en pudel från SLV där?

 5. 5
  Hanveden säger

  SLV har mycket att förklara bland annat detta att: ”Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.

  Läs här: https://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor#comments

  mLCHFh B-) .

 6. 6
  Steffen säger

  Har någon tipsat dem om fel i faktarutan? Numera står det: ”Förkortningen LCHF, Low Carb High Fat, står för en diet där man begränsar kolhydratintaget och äter mycket fett.”

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ sten:

  Intressant resonemang!

  Börjar man fundera finns det ’hur mycket som helst’ att gräva i och vrida och vända på.

  Hos Mercola såg jag nyligen en övertygande förklaring till hjärtinfarkter och en förklaring som ställer konsensusidén om att själva orsaken till dessa infarkter skulle vara att hjärtats artärer blir blockerade genom att en ’sårbar’ plack brister på huvudet. Jag blev själv rent ut sagt chockad av denna nya läsning eftersom jag hela tiden trott på den etablerade. Detta nya synsätt stämmer dock med min egen erfarenhet av att vara vid ’gott liv’ trots att alla mina artärer är mer eller mindre blockerade sedan 15 år tillbaka och mitt, som jag nu inser, alltmer ’förnuftiga’ beslut att tacka nej till by-passoperationerna

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/17/real-cause-heart-attacks.aspx?e_cid=20141217Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20141217Z2&et_cid=DM62427&et_rid=765396513

  Dr. Cowan som framför denna hypotes är en del av ledningen för Weston A. Price Foundation. Jag har beställt en bok av honom för att kunna syna hans teorier närmare.

  Efter denna läsning har jag helt plötsligt ’svårt’ med alla hypoteser som bygger på den etablerade förklaringsmodellen. Dr. Malcom Kendrick som jag har stor respekt för bygger i sin senaste tråd hela sin förklaringsmodell på den konventionella synen på hjärtinfarkter. Malcom Kendrick har för övrigt skrivit en ny bok om forskningsfusk som också är beställd.

  Problemet som jag ser det och som avspeglas i min senaste krönika är att de enskilda pusselbitar måste falla väl på plats i ett övertygande helhetsmönster för att man ska tro att det hela rör sig om någon vetenskap. Och det räcker, som vetenskapsfilosofen Karl Popper hävdar, med att en enda väsentlig pusselbit inte kan pressas in i förklaringsmodellen för att den i sin helhet måste förkastas.

  Vetenskap kan till skillnad mot religion inte vara dogmatisk om den ska kunna hävda att den är vetenskap som stämmer med verkligheten.

  Att vifta med hundra ’vetenskapliga studier’ som dessutom knappast har med själva frågeställningen att göra hjälper knappast SLV i sitt nuvarande mumbo-jambo – det är bara ett retoriskt knep för att slinka undan sitt ansvar som myndighet.

  För övrigt tycker jag att tidningsartikeln inte är ’så dålig’. Faktarutan verkar stämma och Annikas ståndpunkt är knappast förvanskad. SLV’s velande framträder också om man nu vill se detta.

 8. 8
  Lars Henrik säger

  @ Steffen:
  Jag skickade ett mejl till journalisten igår kväll och fick svar i morse att det var ändrat. En groda!

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ sten:
  SLV har väl inte ens kunnat plocka fram några enskilda studier som stödjer deras påstående i detta sammanhang (de hundra forskarna).

 10. 10
  Lars Bern säger

  Det du skriver är ett typexempel på hur vissa journalister förfar när de vill förminska en annan människa och företeelse utan att själv stå för sin åsikt. Tro inte för en sekund att dessa felskrivningar var en olyckshändelse.

 11. 11

  Lars Bern Skrev:

  Det du skriver är ett typexempel på hur vissa journalister förfar när de vill förminska en annan människa och företeelse utan att själv stå för sin åsikt. Tro inte för en sekund att dessa felskrivningar var en olyckshändelse.

  Håller med dig, typexempel stämmer att man gärna förminskar. Det säger ju en del om redaktionen när Annika ber om att inte bli kallad Fettdoktorn och ändå blir det. Sen gör man dessutom ett faktafel i Faktarutan! Personligen känner jag mig också lite tveksam till att söka upp henne på arbetsplatsen. Troligen har väl artikeln funnits i papperstidningen också, och där går det ju inte att ändra.

  Det är väl dock ett samarbete på redaktionen, varför fler har ansvaret. Journalistens jobb är att få ihop en A4-sida per dag, kanske fler A4-sidor om något annat.

 12. 12
  piltson säger

  ”…erkänner Åsa Brugård Konde att det kan finnas ett korn av sanning ”

  Sedan kanske ett halvår har det kommit antydningar att man börjar tycka det är obekvämt hos livsmedelsverket. Det gäller att erbjuda dem möjlighet att få en helomvändning att se ut som en liten kurskorrigering

  En metod som används vid ”förhandlingar” är att tillvita motparten yttranden till ens egen fördel.
  Ja, säger man, ”precis som du sade en gång…”

  Motparten vet att han/hon aldrig sagt detta men skulle aldrig säga att det hade hon/han aldrig sagt. Tvärtom han/hon får här en möjlighet att gå med på en ändring som han av prestigeskäl inte själv skulle ha föreslagit. Förslår att man tänker ut lämpliga sådana repliker.

 13. 13
  Spanstind säger

  Lite OT, men ändå. Efter terroristattacken i Paris vurmar nu ledarskribenterna för det ” fria ordet och yttrandefriheten ”. Nåja, här i Svedala är väl ordet bara fritt så länge det är politiskt korrekt.. Åtminstone tidningsredaktioner och övrig media tycks efterleva den devisen.

 14. 14

  @ Lars Henrik:
  För snart 6 år sedan refererades en artikel i Dagens Medicin på Kostdoktorn
  Den kan ha svidit för SLVpolitikerna eftersom dom vad jag vet inte producerar listor längre.
  Antagligen eftersom det öppnar för detalkritik och masslakten som måste ha orsakat rejäla näsbränningar.
  Så politiken lades då tydligen om till att bara referera till ”100 forskare”; namnlösa för att eliminera möjligheter till diskussion och detaljkritik. Ungefär som när USA&UK gick in i Iraq utan stöd i fakta. ”Vi vet att vi har rätt”.
  Är inte felet vi måste påpeka för SLV och våra politiker att politiken som livsmedelsverket nu driverr helt saknar öppet redovisat stöd i forskning. Man säger att man stöder sig på ett större antal forskares konsensus men kan varken ange dessa eller studierna som dessas stöd bygger på.
  En situation som säkerligen är acceptabel i länder med diktatur eller utbredd korruption, alltså knappast i Sverige.
  Vilka en del av SLV ”100” är framgår i det här klippet från Kostdoktorn 2008:

  ”SNF, Swedish Nutrition Foundation, är en paraplyorganisation för livsmedelsindustrin. Bland medlemsföretagen finns Coca Cola, Kraft Foods, Danisco Sugar, Kellogs, ICA, sammanlagt 41 företag.
  Flera ledamöter i SNF´s styrelse och expertgrupp sitter också med i Livsmedelsverkets grupp för kost- och hälsofrågor.”

  Så här gick det med SLV-listan 2009:
  ”…Nyligen offentliggjorde Livsmedelsverket en lista på 72 studier, som påstås stödja dess varningar mot det mättade fettet, och en annan lista på åtta studier som talar emot. Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl att vilseleda oss.

  …Av tabellen framgår att det finns två studier, som kan ses som ett stöd; resten kan det inte.

  Elva studier handlar över huvud taget inte om mättat fett.

  Några få pekar på att mättat fett är hälsosamt. Troligen har de medtagits därför att Livsmedelsverkets ”experter” inte förstått innebörden av deras resultat.

  …Ett av de främsta bevisen på det mättade fettets oskuld är Ronald Krauss upptäckt att den starkaste riskmarkören bland lipiderna är en hög halt av små, täta LDL-partiklar. och att deras antal ökar när man minskar intaget av mättat fett och därmed ökar mängden kolhydrater, och tvärtom. Innebörden av denna upptäckt har man tydligen inte förstått på Livsmedelsverket, eftersom två dylika studier (30,41) har uppfattats som stöd för kostråden.

  …Verkets lista över åtta studier som sägs tala emot kostråden (I-VIII) ger en prägel av vetenskaplig öppenhet, men är minst sagt ofullständig. Till exempel har man ignorerat de många studier som visat att människor som frossar i mättat fett inte har högre kolesterol och inte är mer åderförkalkade än andra. Och var finns de talrika studier som visat att infarkt- och strokepatienter inte har ätit mera mättat fett än andra? …det finns minst 30 fler, däribland sex som visat att strokepatienter har ätit mindre mättat fett än andra.

  …Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning. ”

  Från : https://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-avfardas-i-dagens-medicin

  Vilka de två studierna kvarvarande studierna var och om de fortfarande håller är intressant, om någon vet!

 15. 15

  sten Skrev:

  Även dessa tillverkas av det fett vi äter

  Nja, små täta LDL bildas med glukos som bas i en process som kallas Novolipogenes och försiggår i levern.

 16. 16

  @ Erling:
  Hej Dacke, kul att någon lusläser!
  Det är helt rätt att dessa partiklar bildas i levern. Men var kommer ”råvarorna” från ?
  Används endast nybildat fett ?
  Är mättnadsgraden på fettet som levern bildar känt/alltid samma?
  Jag skrev baserat på en studie som jag inte hittar nu, men ska leta upp den igen!

  Kruxet som jag ser det är huruvida LDL partiklarna kan oxideras om ingående fetter är mättade!

 17. 17

  @ Erling:
  Här är en bra artikel av Chris Kresser: https://chriskresser.com/how-to-increase-your-risk-of-heart-disease#comment-555047
  Om jag hittar de referenser jag läste tidigare postar jag dom länkarna.
  Eftersom vi redan vet att förhöjt blodsocker orsakar inflammation i kärlväggar är det här spåret intressant. Hypotesen: Primär kärlväggsinflammation från för långa och för höga blodsockertoppar, orsakat av insulinresistens. Vid följande reparation med oxiderat LDL läker skadorna aldrig riktigt utan kärlväggarna blir istället gradvis tjockare. Plackbildning.
  Med rätt fetter – alltså minsta möjliga Pufas eller alltid tillräckligt med antioxidanter för det pufa man intar OCH det lager man har byggt upp – bör iaf blodkärlsskadorna inte ackumulera som de vanligen gör idag. Efter ett par år med stor pufaansamling kan man se de extra antioxidanterna man är tvungen att äta för att skydda sig som en slags skatt! Och betalar man inte dagligen kan hälsan ryka snabbt. Fetterna förbränns ofta, lagras ibland men används också i alla våra organ anaboliskt. Här kan alltså massor bli helt fel.

  Att LDLet oxideras mest när det är gjort av SLVs ”flagskepp”, fleromättat fett, är oförsvarligt om det visar sig att bevisen kan radas upp och stämmer. Men när verket baserar sin rådspridning på så lösa grunder som nämnts ovan kan man inte vänta sig annat än fiasko.

 18. 18

  Fettdoktorn är inget fult epitet!
  Då vet alla vem vi pratar om. Och skrattar bäst som skrattar sist. LCHF suger till sig fler och fler och fler av uppenbara skäl. Den intressanta kommentaren ”ett korn av sanning” ska nog inte förbises. Är man nutritionist och läser på lite i bloggosfären borde ju ett litet intresse infinna sig. Kanske vederbörande själv prövar.
  För eller senare sitter Annika i direktsändning och kan breda ut sig efter eget gottfinnande på bästa sändningstid. Då kommer ”fettdoktorn” att klinga vackert!

 19. 19
  Professor Göran säger

  BJA Skrev:

  Då kommer ”fettdoktorn” att klinga vackert!

  Intressant fundering!

  LCHF står som bekant definitionsmässigt för en ökad andel fett (av rätt sort) i vår kost och som dessutom ger oss hälsan tillbaka och gör oss magra. Själva ordet ’fett’ har trots allt en negativ klang men framför allt av rent kulturella skäl idag i västvärlden. (I Etiopien var abnorm fetma istället det högsta idealet inom hovet för så där hundra år sedan.) Ingen vill idag var fet av just detta skäl. Att själva ordet ’Fettdoktorn’ uppfattas nedvärderande är därför helt begripligt men som du är inne på borde det istället vara ett hedrande epitet och kanske blir det också så i framtiden när ’vindarna har vänt’.

 20. 20

  ”– De kan säkert också ha sina fördelar om man håller sig till dem, åtminstone på kort sikt. Problemet är väl om man bara tar till sig valda delar, som att vissa börjar äta mycket smör och kött utan att samtidigt dra ner på vitt bröd och socker. En sådan diet kan i stället bli riktigt farlig för folkhälsan, säger Åsa Brugård Konde.”

  Vem som tände ljuset på vinden hos Konde? Livsmedelsverket och Konde har gjort allt för att blanda korten när det gäller LCHF. Nu har hon fattat att LCHF fungerar inte om man inte följer den.
  Det finns hopp.

  God fortsättning på det nya året på dig Annika.

  MVH veijo

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Helt OT men viktig god nyhet:

  ”Hälsotrenden får Coca-Cola att sparka tusentals”

  ”Hälsotrenden gör att kunderna ratar sockrade drycker. Efter att ha försökt bemöta trenden med lanseringar av nya drycker tvingas nu Coca-Cola att sparka tusentals anställda globalt.”

  https://www.va.se/nyheter/2015/01/09/halsotrenden-far-coca-cola-att-sparka-tusentals/

  Kostdoktorn har skrivit om det.

 22. 22
  Kattmoster säger

  Helt OT:
  Eftersom jag i dag upptäckt att det finns en person som – i och för sig på andra sorters sajter – börjat använda den signatur jag använt i närmare tio år vill jag härmed meddela att hon inte är jag. Jag kommer hädanefter inte att använda mig av nicket Kattmoster.

 23. 23

  Kattmoster Skrev:

  Helt OT:
  Eftersom jag i dag upptäckt att det finns en person som – i och för sig på andra sorters sajter – börjat använda den signatur jag använt i närmare tio år vill jag härmed meddela att hon inte är jag. Jag kommer hädanefter inte att använda mig av nicket Kattmoster.

  Namn och märkesskydd är knepigt. Allt för frestande att snylta på ett vinnade märke.

 24. 24

  @ Kattmoster:

  Det kan ju förstås vara oavsiktligt, men vilken signatur kommer du att använda fortsättningsvis. Kanske kan du göra ett tillägg till Kattmoster?

 25. 25
  F.d. Kattmoster säger

  Ska fundera på saken. Jag får skaffa en signatur där det, åtminstone övergångsvis, framgår vem jag är.

 26. 26

  Jag föreslår Kostmaster!

 27. 27
  F.d. Kattmoster säger

  Det var snällt sagt, Georg! 🙂

 28. 28

  @ F.d. Kattmoster:
  F.d. Kattmoster är väl en bra signatur.
  Då vet vi ju att det är du (som alltid skriver bra kommentarer)!

 29. 29
  F.d. Kattmoster säger

  @ Gäst:
  Tja, det är kanske ingen dum idé. Tack för berömmet! 🙂

 30. 30

  Jag läste Björn Hammarskjölds inlägg i valdebatten och fann att han i slutet, presenterade en global artikel om kostbehandling vid diabetes, i en vetenskaplig medicinsk tidskrift. Där en av de 26, numera världsledande pionjär-författarna och paradigm-skiftarna, ÄR vår egen förebild, initiativtagare och ”Jeanne D´arc”, Annika D.

  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2014/08/26/slanga-ut-elefanten-fran-koket-och-politiken/#more-3571

  Vi får gratulera Annika till den välförtjänta platsen, på den globala scenen!

 31. 31

  @ Georg W:
  Saxat ur den välskrivna sammanfattningen du länkade till:

  ”…..den sjukdomsframkallande tallriksmodellen, en extrem högkolhydratkost som lägger grunden till sockersjuka och fetma.”
  Skicka gärna vidare till SLV. Gissar att dom kan smälta en mening i taget.

 32. 32

  sten Skrev:

  Att LDLet oxideras mest när det är gjort av SLVs ”flaggskepp”, fleromättat fett, är oförsvarligt om det visar sig att bevisen kan radas upp och stämmer. Men när verket baserar sin rådspridning på så lösa grunder som nämnts ovan kan man inte vänta sig annat än fiasko.

  LDL och HDL är partiklar bestående av protein, kolesterol och triglycerider, har jag för mig. Proteinet är där, för att tillåta transport i blodbanan. När de små täta LDL-partiklarna, som jag tidigare nämnt produceras i levern med glukos som bas, på grund av sin litenhet tränger in i inflammerade kärlväggar reagerar proteinet med socker, sk glykering, och ger slutligen olösliga och irreversibla slutprodukter. Kärlet får en ärrbildning. Enligt min mening utgör glykeringen det största hotet mot kärlhälsan, men förutsättningen är förstås inflammation, förorsakad av en mängd faktorer, varav högt socker och högt insulin multiplicerat med tobaksbruk spelar övervägande stor roll, särskilt hos T2.

 33. 33

  @32 Erling:

  Skulle det vara så att – utan inflammerade kärlväggar så skulle inte små täta LDL fastna utan driva vidare…?

 34. 34

  Hönan eller ägget? Båda är resultat av högt socker. Rent hypotetiskt kanske de små LDL inte kommer åt, men jag vet inte.

 35. 35

  @ Erling:
  Det här är nog den bästa sammanfattningen om oxiderat LDL jag kan hitta; av Stephan Guyenet. https://wholehealthsource.blogspot.ie/2009/07/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html

  Oxidation av LDL partiklarna sker och kan mätas i blodet, och små partiklar är mest utsatta.
  Det är det yttersta lagret (phospolipids) på partiklarna som oxideras. Lagret består delvis av pufas.
  Verkar troligt att sådana skadade partiklar glykeras lättast, överallt eftersom inte längre skyddade av ett ”fetthölje”.
  Olika metoder att uppskatta risk för kärlsjukdom jämförs på länken och eftersom man finner att halten av oxiderat LDL beskriver risken ca dubbelt så bra som andra vedertagna metoder tror jag inte längre att små LDL-partiklar i sig är en riskfaktor som kommer nära oxiderad LDL-mätnig
  Man kan idag beställat testet om man lyckas få tag i en läkare som är samarbetsvillig.
  Dåligt resultat ”botas” med antioxidanter som Vitamin -E, -C, CoQ10, Lycopene, etc.; statiner har ingen effekt.
  Att dessutom begränsa kärlväggsinflammation och glykering och bildandet av små LDL genom LCHF borde ge en enastående kombination: Den primära kärlväggsinflammationen verkar ju uppkomma direkt av förhöjt blodsocker orsakat av dålig insulinkänslighet.

 36. 36

  sten Skrev:

  Det här är nog den bästa sammanfattningen om oxiderat LDL jag kan hitta; av Stephan Guyenet. https://wholehealthsource.blogspot.ie/2009/07/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html

  Jo, men han nämner inte glykering av proteindelen! Tror inte han grävt tillräckligt djupt!

 37. 37

  Erling, kanske du kan hitta några studiereferenser till hur små LDL-partiklar glykeras inuti kärlväggarna, eller i blodet. Och ännu bättre om du kan hitta studie som tar upp både små LDL, glykering och oxiderat LDL. Gissar att gränslinjerna är suddiga mellan defunkta glykerade och defunkta oxiderade LDL partiklar, åtminstone när det gäller att skilja dom åt.
  https://atvb.ahajournals.org/content/21/5/844.full visar en del om ox-LDL jmf. med vanliga markörer, i vilka dom små LDL ej var medtagna.

  Märk även att jag tror att många pufas kan se bättre ut än mättat fett vid byte: De är mer flexibla med lägre smältpunkt vilket bör ge bättre funktion i många avseenden, så länge de tillförs skyddade av rikligt med antioxidanter. Problemet, som jag ser det, är att högt intag under längre tid bygger upp både funktionella och lagrade fetter i kroppen till nivåer som måste tillföras ett dagligt intag av antioxidanter i proportion till hur mycket man har, vilket står i proportion till konsumerad mängd under senaste 5 år! Lägg härtill reserver för kedjereaktioner som kan uppstå vid tätt packade pufas eller ökad oxidation vid stress inklusive större ansträngningar och mycket kan gå snett utan varning.

  Det mättade fetter blir däremot som en dieselmotor jämfört med pufas: Tyngre och långsammare men varar ”i evighet”. The ”veteran study” som Chris MasterJohn beskrivit väl visade just att försämringen i pufa-gruppen uppstod efter ca 5 år högt pufa intag, då i form av kraftigt ökad mortalitet i cancer. Alltså studier som jämför pufa med mättat fett på friska lär inte visa några större skillnader efter ett par år. På sjuka bör man däremot se tidigare skillnader !
  Här finns ett företag som ser ut att ha mycket detaljerad information om LDL, dess detaljuppbyggnad och hur oxidation sker.
  https://www.caymanchem.com/app/template/Article.vm/article/2129

 38. 38

  @ sten:
  Perlmutters Grain Brain sid 42 är det närmaste jag kan komma just nu! Jag hyser stort förtroende för hans kunskaper.

 39. 39

  @ Erling:
  Hej, vi ska nog nå till botten av det här också. Min ”Grain Brain” är i kindle format vilket gör den mycket sökvänlig på allt utom pappersboksidreferenser…
  Dessutom har jag en procent som visar hur långt fram jag är och ”Location” som jag inte vet hur det baseras på. t.ex 5% är visar location 241 of 5107..
  Säkrast om du ger något ovanligt ord med pekare åt vilket håll och hur långt från detta…

  Hur passar pusselbiten att oxiderat LDL finns redan i blodet med att ”små LDL partiklar” tränger in och oxideras in blodkärlsväggarna? Tränger bägge typer in? Isf vilken fördelning på ej oxiderade och redan oxiderade?

 40. 40

  @ sten:
  Kapitlet heter The Cruel Irony: Statins. Lite drygt en sida in i det kapitlet finns problemet omnämnt.

 41. 41

  Hittade det, en bra start punkt. ”…And how does LDL become so damaged that it’s no longer able to deliver cholesterol to the brain? One of the most common ways is through physical modification by glucose. Sugar molecules attach themselves to LDL and change the molecule’s shape , rendering it less useful while increasing free radical production.”

  Perlmutter, David (2013-09-17). Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar–Your Brain’s Silent Killers (Kindle Locations 569-571). Little, Brown and Company. Kindle Edition.

  Perlmutter är lite dålig på referenser märkte jag när jag läste hans bok häromåret.
  Det kan ju även vara så att glucose (och fruktos!) fastnar (öht eller lättare) på oxidade LDL partiklar när dess yttre skal av lipider oxiderats=skadats. Jag letar vidare !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa