SLV: Ingen anledning att börja salta mera

Livsmedelsverket tycker som vanligt att det inte finns någon anledning att ändra kostråden: Inga skäl att börja salta mer på maten.

Vi får ändå hoppas att människor i Sverige slutar att vara rädda för saltet, åtminstone i ”normal” mängd.

 

Comments

  1. 1

    Livsmedelsverket = Livsfarliga Verket är bra på att ej ta till sig nya rön.

  2. 2

    Nej – varför skulle man då ta risken att erkänna att man har haft fel. Hemska tanke!

  3. 3

    Att även flertalet av dom samlade studierna som SLV stöder sina råd på bygger på osäkra observationsstudier är ju något man tydligen ”glömt” när man kritiserar råd som visar annorlunda med just det argumentet.
    Att dödligheten ökade hos patienter med hjärtfel som minskade saltintaget i en New York studie är också något som glöms. En interventionsstudie!
    Hela saltdebatten tycker jag är en diskussion om en röd sill, eller om ett problem som inte finns.
    Används ofta för att avleda besvärande uppmärksamhet
    Effekten här är att uppmärksamheten reduceras från det som verkligen visats orsaka kärlsjukdomar: snabba kolhydrater och transfetter, där SLV inte rekommenderar minskning. ”Fullkornsbröd” ingår i snabba kolhydrater.

    Alltså även kostdoktorn och Annika blir inlurande i meningslösa labyrinter!

    Och att SLV fortfarande sitter på ett riksdagsuppdrag att utreda om att följa Danmark och förbjuda transfetter är skandalöst. En debatt om detta bör snarast ersätta den meningslösa saltdebatten.
    Danmark ligger nu i 3 i topp av länder med störst dödlighetsminskning i infarkt, men det är svårt att hitta siffror på hur antalet hjärtsjuka utvecklas, och eftersom hjärtoperationer har blivit bättre och bättre kan dödstalen visa något helt annat än frekvensen av hjärtsjukdom.

    Det nästan enda viktiga med saltet är att det är viktigt att få i sig tillräckligt under en värmebölja;
    för att undvika ”vattenförgiftning” eller Hyponatremia, när man inte är njursjuk.

  4. 4

    Inte många fler inlägg i den här avledartråden nu är bara bra!

  5. 5

    Jag mötte en gång en dam som sa att innan läkarna sa att salt kunde påverka blodtrycket så hade hon upplevt själv att hon blev sämre av salt men blev utskrattad av läkare. Det kanske är individuellt där också? De som har mycket lågt blodtryck upplever också att de blir bättre med ett högre saltintag.
    Sjävklart är att en viss mängd salt behövs. För mycket och för litet skämmer allt 🙂

  6. 6
    elsie oscarsson säger

    vilket SALT talar ni om här? vad jag läst mej till så är kalium saltet det bästa. vad säger ni om det? rätt eller fel? mvh elsie

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    @ 6 elsie oscarsson:
    Kroppsvätskan består till mycket hög andel av natriumklorid, så det saltet måste vara basen i det vi intar. Sen behöver vi både kalium, jod och magnesium därtill.

  8. 8

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Sen behöver vi både kalium, jod och magnesium därtill.

    Jo… – Annika – bl a magnesium är ju en s k essentiell mineral som kroppen ej själv kan tillverka – utan den måste tillföras via kosten eller som kosttillskott.

    För ca 100 år sedan – så innehöll normalkosten ca 1200 mg magnesium – och idag i bästa fall ca 200 mg. Det hänger samman med att volymen på grödorna idag är flera gånger större än för ca 100 år sedan – och att åkermarken därmed har blivit utarmad på bl a mineralen magnesium.

    Dagsbehovet av magnesium ligger på ca 400 mg magnesium – så därför har som princip alla – som ej doserar magnesium som kosttillskott – mer eller mindre allvarlig brist på magnesium.

    Lite mera ingående i sak om detta livsviktiga ämne på min blogg här.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa