Vem fixar maten?

Artikel i TankesmedjanIda.se, av Jörgen Andersson.

”Traditionellt jordbrukande är tyvärr ett ”markernas katastroftillstånd”. Vi vänder upp och ner på jorden, och förhindrar systematiskt de processer och den biologiska mångfald som bygger matjord, och vi reagerar inte när vattendragen flyter mot havet, bruna av jord. De öppna landskapens naturliga tillstånd är permanenta trädbevuxna gräsmarker som betas och trampas av miljontals djur. Växterna, djuren och mikrolivet utvecklades tillsammans i ett ömsesidigt beroende, och de bygger tjocka matjordar som i sin tur binder enorma mängder kol och vatten.”

 

Comments

 1. 1
  Majsan säger

  Det är en intressant artikel. Vi är småbrukare, har några djur och odlar grönsaker. Vi är i princip självförsörjande på flera olika grödor på våran jordplätt. Användning av rotation och att ha egna djur som äter ogräset och gödslar är smidigt. Vi får ta bort matjord från sålådorna, eftersom de annars svämmar över, så det går defintivt att odla så att man både får mat och ökar mängden matjord.

  Vi bor på landet och har hyfsat stora land men vi har flera gånger diskuterat hur man även om man bara har en liten villaträdgård borde kunna vara självförsörjande på flera olika grödor bara man ville.
  Exempelvis kaniner eller andra smådjur går ju att ha även i en liten trädgård så man får gödsel. Om man vill slakta kan man välja själv, men gödsel behöver man hur som helst.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Det är härligt att se hur holistic management börjar synas lite i media. Nu får vi hoppas att ansvariga politiker informerar sig också.

 3. 3
  Graham säger

  I live in England and was diagnosed type two in 1999. Based on my experience with medical care here, I wish this Lady was my Doctor. I’ve had to use trial and error of my own for best blood sugar control which hasn’t been easy. I am in my late 60’s, am 1.76m tall and weigh 76kg. I’ve never been able to get my HbA1c below 7. I’ve always had the impression that our medical personel stick ridgedly to what is becoming an outdated and totaly incorrect practice. I shall now look on Amazon for help from this Doctors books

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Graham:
  I think you had better eat strict LCHF for your best health.
  You can visit Diet Doctor to read about how to eat. If you don’t get your HbA1c down enough with that, you can take Metformin-medication.

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  @ Graham:
  One of the best place to learn more about how to treat diabetes type 2 are found at this address

  https://www.phlaunt.com/diabetes/

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Intressant länk!

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Det bästa jag läst hittills om typ 2 och jag har läst hennes bok, hela siten samt hennes blogg. Det tog ett par dagar.

  Enda felet är att hon inte gillar intermittent fasta utan blandar ihop fasta och svält. Att periodisk fasta fungerar så bra för diabetiker beror nog på att vi tömmer glykogenlagren.

  Boken innehåller amerikanska enheter men det saknar betydelse då man snabbt lär sig nivåerna.

 8. 8
  Anders Nordström säger

  Jag tror inte det är tillfällighet att de med MS som i tid börjar med lchf klarar sig jättebra. De som jag mött har ätit lchf minst 15 år, dvs började före bromsmedicin kom.
  Kommentad.

 9. 9
  Anders S säger

  Blott Sverige svenska blåbär har men läs innehållsförteckningen:

  ICA säljer frysta bär plockade i Sverige men packade i Ungern eller Polen.

  Enligt ICA körs bären med lastbil till Ungern för att packas där. De påstår att det inte finns någon som packar bär i Sverige längre. Har man synpunkter på det kan man kontakta kundkontakt@ica.se

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Oljan är för billigt troligen! Det skulle väl inte löna sig att frakta råvaror mellan länderna om oljan var dyrare. Gissar att nämnda blåbär är odlade? Inte från svenska skogar? Dessutom ska det väl vara någon slags rättvisa inom EU, dvs, man producerar på ett ställe, processar på ett annat och packar på ett tredje. Det kan ju möjligen främja freden i europa. Det ger ju också arbetstillfällen i alla inblandade länder. Alla har jobb.

  Kommer att tänka på ”Sovjet”, alla delade på jobben. En tog fram varan, en paketerade, en slog om snöre och en tog betalt. Fyra arbetstillfällen på en kund.

 11. 11
  Stefan säger

  @ Anders S:

  Vart körs körsbär då?-)

  Har för mig att andra varor också tas till t ex Kina för att där ompackas osv. Fisk t ex som fiskas i Norge, men hamnar i Kina och sen tillbaka till Sverige .

 12. 12
  Konsument i Sverige säger

  Vem fixar maten? ”2/3-delar och 1/3-del”

  ”Två tredjedelar av världens befolkning får sin mat direkt från lokala småföretag. Livsmedelsindustrin som kontrollerar de bästa jordarna och de största resurserna försörjer därmed bara en tredjedel av oss. Samtidigt orsakar den de största miljöskadorna och en global epidemi av kostrelaterade sjukdomar.”…
  https://tankesmedjanida.se/?debate=vem-fixar-maten

  När jag själv kommer hem med mina varor så ser jag att jag köpt mat som producerats i hela Europa samt delvis Asien. Alltså 10-15 olika länder!

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  ”Det blir svårare och svårare att hitta riktig mat i våra butiker”

  …”Det är helt logiskt att livsmedelsindustrin gör vad den kan för att öka sina marginaler. Därför producerar industrins bönder mer och mer spannmål, bönor och sockergrödor. Därför tvingas våra husdjur, i likhet med oss själva, äta detta ”superbilliga” foder. Och därför blir det hela tiden svårare att hitta ”riktig mat” i våra butiker.”…

  Vilket tur att vi har LCHF så att vi kan efterfråga bättre sortiment i butikerna och att vi kan handla gräsbeteskött via Internet.

 14. 14
  Lars Henrik säger

  ”Fler väljer ekologiskt i mataffären”

  https://www.dn.se/ekonomi/fler-valjer-ekologiskt-i-mataffaren/

 15. 15
  Anders S säger

  Sifo-undersökning gör att SLU-docent varnar för flugor!

  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19270545.ab

  ”Merparten vill att det ska finnas djur i landskapet, helst i kombination med träd, vilket är ytterst förvånande, säger Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Djuren kan locka till sig flugor och insekter.”

  Tänk om folk även gillar fåglar som lever på insekter?

 16. 16
  Anders S säger

  En miljon värphöns eldas upp varje år trots att de går utmärkt att äta enligt DN.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-blir-varphonsen-till-buljong-i-stallet-for-att-eldas-upp/

  Det råder ingen brist på eko­varor i Sverige, det är bara att använda svinnet, hävdar Nils Wetterlind på Scandinavian organics.

 17. 17
  Konsument i Sverige säger

  Apropå dagens nyhet om att vi köper alltmer ekologiska grönsaker. Det är nog nödvändigt.

  Detta läste jag hos Rune Lanestrand:
  https://runelanestrand.wordpress.com/2014/07/27/sallad-duschas-med-vaxtgift/

  ”Preparatet heter Fastac50 och är av Kemi (Kemikalieinspektionen) klassad i den näst högsta graden av giftighet.
  Enligt inspektionen dödar Fastac50 humlor, bin och fjärilar, förgiftar fisk och är allmänt miljöfarligt.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa