Statinkrig inom det brittiska medicinska etablissemanget

Inlägg i Lars Berns blogg.

Som professor Göran skriver:
”Detta med statiner och kolesterol är en varböld som någon gång måste spricka!”

 

 

Comments

 1. 1

  SvD Opinion Brännpunkt oktober 2013:
  ”Vilken vård bör vi betala själva”?

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vilken-vard-bor-vi-betala-sjalva_8587602.svd

  …”• Livsstilsförbättring. Behandling som syftar till att förbättra individens prestationsförmåga eller fysiska utseende utöver vad som kan anses krävas för att fungera normalt i samhället bör finansieras privat.”…

  …”I rapporten ”Läkemedel – när är det rimligt att betala själv?” prövar vi kriterierna för egenfinansiering på ett antal läkemedel. Ett av de läkemedel vi studerat är statiner som används för att sänka blodfetter och minska risken för åderförkalkning. I England säljs sådana läkemedel som egenvårdsprodukter sedan 2004. I Läkemedelsverkets rekommendationer framhålls att det är patienter som har hög risk för hjärt-kärlsjukdom och höga kolesterolvärden som i första hand bör behandlas. Dock finns det studier som visar att även andra grupper har nytta av blodfettssänkande läkemedel.

  …”Om man tillämpar våra föreslagna kriterier på blodfettssänkande läkemedel är det flera faktorer som talar för att det kan vara lämpligt att öppna möjligheten för egenvård och privat finansiering. Målgruppen utgörs av personer med förutsättningar att fatta rationella och välmotiverade beslut. Priset är lågt och biverkningarna få. Läkemedlet används framför allt förebyggande för att minska små risker och ge en förbättrad livskvalitet i form av en känsla av trygghet.”…

 2. 2
  Anders S säger

  Efterlyser en lista med svenska praktiserande kardiologer som inte ordinerar eller förskriver statiner. Finns det någon?

 3. 3
  Professor Göran säger

  Detta med statiner och kolesterol är en varböld som någon gång måste spricka!

 4. 4
  Lars Bern säger

  Jag stod på Lipitor i fem år tills jag började studera vetenskapen runt kolesterol och biverkningar av statiner. Då satte jag på eget bevåg ut preparatet. Jag har två fingrar med skadad känsel som minne av den behandlingen.

 5. 5

  @ Lars Bern:
  Usch låter hemskt. Skål för smör och kokosfett! Tog en extra sked nu 🙂

 6. 6
  Mariann säger

  Hurra!
  Att man äntligen har kommit så långt att ett antal stora engelska dagstidningar samtidigt tar upp frågan om statiner, mörkning av forskningsresultat och Pharmas ensidigt ekonomiska intresse av medicinering av friska människor är ju strålande!

 7. 7

  Hur ska man tolka detta tror ni?
  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/stegvist-narmar-sig-12842

  Istället för att utvärdera nya läkemedel med frivilliga försökspersoner i olika faser så ska man stegvis ordinera läkemedlet till riktiga patienter, alltså, riktiga patienter ska bli försökskaniner utan att dom vet om det!

  Är det rätt uppfattat?

 8. 8

  @ Arvid:
  Du har nog uppfattat det rätt. Det skulle också kunna betyda att våra myndigheter skulle kunna få bättre koll på eventuella biverkningar i ett tidigt skede men det krävs då att läkarna har en morot för att rapportera biverkningarna. Läkemedelsföretagen får inte heller ges möjlighet att korrumpera läkarna eller utvärderingsprocessen.

 9. 9

  Föredrag av Ralf Sundberg – Kolesterolets roll i åderförkalkning:
  https://karlarfors.se/verkligheten-bakom-kolesterolvardena/

 10. 10

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa