LCHF-krig?

LCHF-ingenjören skriver om att det pågår ett LCHF-krig. Falangerna är den strikta som äter enligt Skaldeman vs den liberala som  bakar och har sig.
Jag är väl för disträ som inte hänger med och förstår. Jag tycker att det är helt OK för de som klarar att äta bakverk med mandelmjöl och Sukrin och Stevia, men själv är det väldigt sällan som jag känner för att producera sådana saker.
Så jag har inte märkt av något krig inom LCHF. Kriget känns för mig fortfarande väldigt levande mot etablissemangets skräck för det mättade fettet.

 

Comments

 1. 1
  Helge säger

  Måhända är det väl så att de som inte har kvar så många insulinproducerande betaceller äter färre kolhydrater för att det krävs för att må bra, medans de som fortfarande har ganska många betaceller kvar kan äta en liberalare LCHF
  Det kommer väl att visa sig om de äter tillräckligt få kolhydrater, för att inte förlora fler betaceller,
  så att de också tvingas bli striktare, eller om deras nivå är tillräckligt låg för att inte försämras.

 2. 2
  Majoren säger

  Jag har inte heller märkt av något krig och inte hört något om allmän mobilisering heller?

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Inte heller jag har uppfattat något krig. Jag tyckte det var en del omotiverade övertoner i RS-debatten men om det var en front i det påstådda kriget vet jag inte.

 4. 4
  Anne Marie säger

  @ Helge:
  Hei Helge.
  Hvordan finner man ut hvor mange betaceller man har eventuelt ikke har?

  På forhånd takk for hjelpen 🙂

 5. 5
  natan säger

  Det är nog mer av att media som vill skapa ”krig” för att sälja reklam och liknande!?

 6. 6
  Bustas säger

  Visst, det förekommer hårda ord ibland i LCHF: bloggarna, men inte i närheten av antalet positiva, stöttande, förklarande och hjälpsamma kommentarer. De som satte samman bokstavskombinationen LCHF en gång i tiden gjorde detta för att ge livsstilen en benämning. Några år senare, efter det att det debatterades i bloggarna, om när man kan kalla livsstilen man valt för just LCHF, vilka kriterier kan man luta sig mot? Ja då föreslog Skaldeman (kanske mm) följande:
  5 E% kolhydrater = Strikt lågkolhydratkost
  10 E% kolhydrater = Lågkolhydratkost
  20 E% kolhydrater = Kolhydratreducerad kost
  Dessa nivåer presenterades i något av de första LCHF-magasinen och det verkar som de allra flesta tyckte att dessa nivåer var rimliga och bra att luta sig mot då folk emellan diskuterade sina intag av kolhydrater. En hjälpreda med andra ord. Men, därmed är det ingen lag skriven att man måste äta enligt dessa procenttal. Däremot kan det vara lite svårt att acceptera att någon säger att denne äter enligt LCHF och det visar sig att denne någon intar 40 och kanske upp till 50-60 E% kolhydrater och i samma andetag påstår att LCHF inte fungerar. Det är då jag tror att det kan ske ordväxlingar som kan mynna ut i kommentarer som, ”jag äter väl vad jag vill”! Det blir snett på något vis. Om jag är inne på en vegetarian-blogg och skriver att jag inte mår bra av kosten och speciellt inte efter en blodig biff, ja då får jag ju svar därefter, eller hur? ”Va, får jag inte äta en blodig biff bara för att jag är vegetarian! Är ni sekteristiska eller”? Det blir lite ”goddag yxskaft” liksom.
  För övrigt tycker jag LCHF: aren har ett jämt och fint temperament. 🙂

 7. 7
  Bosse säger

  @ Bustas:
  Ja det behöver inte vara svårare än så, 5,10,15,20 % enheter (du glömde hardcorarna 0%) Själv är jag en 5% are och det fungerar för mig.

 8. 8
  natan säger

  @ Bosse:
  En 30% 40% här men brukar ligga lägre. Nu har jag ”dille” på fil och bananer 🙂 vet inte vad det är, kalciumbrist kanske? Eller så är det väl ”sockerdjävulen” som vägrar släppa greppet.

 9. 9
  Bosse säger

  @ natan:
  Ligg på 30-40% om det fungerar för dig, men kalla det inte LCHF. Kalla det rabatterad tallriksmodell 🙂

 10. 10
  Peter Andersson säger

  Som t.ex LCHF-vännen och professorn Tim Noakes har påpekat så finns det ju faktiskt människor som av genetiska skäl KAN leva på höga procent kolhydrater utan några som helst problem – så vill de göra det kan de göra det.

 11. 11
  natan säger

  @ Bosse:
  Det var ett orginellt namn men i mitt fall är jag nog mycket av en ”periodare”. Är väl nån brist nånstans, om det är i huvet eller kroppen (mineralbrist) vet jag ej 🙂 En kombination kanske.

 12. 12
  Bustas säger

  @ Peter Andersson:
  Japp, så är det absolut!
  Men, de är inga LCHF:are. De är ”lyckans ostar”.

 13. 13
  Georg W säger

  @ Bustas:
  ”lyckans ostar”, har genom årtusenden vant sina kroppar vid kolhydratrik mat. Det betyder att de inte härstammar från herremän, som ju alltid ätit LCHF. Nej, dessa människor har slav/träl-gener och är anpassade till att arbeta hårt. I modernare tid har de varit fattiga torpare, drängar eller fattighjon.
  Deras metabolism och gener är formade till att arbeta hårt och inte ifrågasätta auktoriteter. Det stora flertalet m.a.o.

  Vad gäller kriget så har det väl alltid funnits en kamp mellan de olika mentala utvecklingsstadier som medvetandet genomgår.

  Jag kommer ihåg i början när LCHF-are ansåg att vi INTE simmade hundra meter bröstsim i fett. Nu är det väl ingen som ifrågasätter att vi faktiskt gör det.

  Det finns LCHF-are som tror att grönsaker är nyttigt och LCHF-are som har grönsaker som garnering på tallriken. Mellan dem pågår ett litet världskrig, som grönsaksätarna tids nog kommer att tröttna på att slåss för.

  🙂

 14. 14
  Kattmoster säger

  6 @ Bustas:
  Mycket bra inlägg, Bustas!

 15. 15
  Anna säger

  Anna Hallen brukar ha for vana att raljera over andra lchf-ares matvanor pa ett ganska osympatiskt vis, pa Facebook framforallt. Annars kan jag inte komma pa nagon lchf-are som inte ar respektfull och oppen i sitt satt att resonera.

 16. 16
  Zonen säger

  Tycker som du Kattmoster. Bra inlägg av Bustas!
  Förekommer det nu något krig så är väl det i så fall mot SLV och dess anhängare som mer och mer visar ett ”sektbeteende” i och med fortsatt negligerande av även nyare studier som motsäger sig deras dogmer och myter! När nu redan SoS för många år sedan gick på Annikas linje och medgav att LCHF är enligt Vetenskap och beprövad erfarenhet så borde det varit en aha-upplevelse för dom som anmälde, men märkligt nog var det inte det…..
  1981 skrev docenten Mats Hansson ett brev till SoS och varnade för fortsatt amalgamanvändning och det rörde om i grytan och mest för honom. Han miste jobbet då och fick inga forskningsanslag.
  Försvaret för amalgam mobiliserade och därför tog det 20 år innan det äntligen förbjöds av miljöskäl! Dock inte i första hand för munmiljön även om det han nu skrev i sin anmälan bekräftats….. lite märkligt. Nåväl, det är stoppat och med tiden minskar förstås detta problem! Krematorier har dessutom fått bättre ”avgasrening” så erkänt problem verkar vara störst efter vår död!

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Zonen:

  Intressant om amalgam!

  När jag för några år sedan bestämde mig för att ”sanera” mina gamla lagningar (efter att ha läst ”Stoppa Alheimers Nu” av Bruce Fife) sa min tandläkare han inte såg några direkta skäl till att göra det men att ”kunden alltid har rätt” så länge han betalade.

  Han berättade också att han faktiskt själv hade suttit med i den kommitté som hade beslutat att man skulle upphöra med amalgamfyllningarna. Jag frågade om det inte hade funnits något underlag för kommittén när den förbjöd dessa fyllningar och det var han tvungen att medge.

  Det är inte bara inom den vanliga medicinen som vetenskapen tycks vara långt borta.

 18. 18
  Fundersam säger

  Bra bloggpost Annika! Jag ser inte heller något ”krig”, inom lågkolhydrat rörelsen och det finns heller inget skäl till konflikt, debatt är ju däremot nyttigt och viktigt. Man behöver dock kunna hålla minst två tankar i huvudet; att det finns medmänniskor som behöver äta strikt av t ex medicinska skäl och vi behöver ”mainstream lågkolhydrat” för den som är metabolt friskt. Samt en förståelse för att kolhydrattoleransen är olika mellan olika individer.

  Om man utesluter socker och mjölmat i tid, borde man ju aldrig behöva räkna kolhydrater om man är frisk. Det känns betydligt viktigare att diskutera vilken mat som är bra för oss. Detta ser jag som ett mål i sig; att vi äter riktig mat och lär oss den respons som kroppen ger när vi är i balans. Det borde ju i förläningen ge oss ett sunt och naturligt förhållande till mat igen.

 19. 19
  Kattmoster säger

  16 o 17:

  Jag har för mig att jag har hört att så länge man inte rör i amalgamfyllningarna så ska de vara ofarliga där de sitter. Å andra sidan finns det uppgifter som motsäger detta så jag tror nog att det finns skäl att ta bort sina amalgamfyllningar. Maken har gjort så men själv har jag hittills nöjt mig med att bli av med dem efterhand som de rasar ihop. Med min psoriasisartrit orkar jag helt enkelt inte med att ”sitta” i en tandläkarstol mer än absolut nödvändigt. Jag fasar redan för nästa kontroll.

  Det bästa tandlagningsmaterialet verkar annars vara guld. Jag har sedan några år tillbaka en guldtand och alla tandläkare jag träffat därefter har prisat min klokhet att kosta på mig detta. 🙂

 20. 20
  Kattmoster säger

  18 @ Fundersam:

  Det ligger mycket i det du skriver. Själv är jag övertygad om att om jag i 20-årsåldern fått vetskap om (och börjat äta, förstås) LCHF så hade jag aldrig behövt vara så strikt som jag måste vara nu. Antagligen hade jag också varit frisk eller, i vart fall, mycket friskare.

 21. 21
  Zonen säger

  Nr 17 och 19.
  Vad gäller detta så finns det ju experter på det i din stad (Trollets). 🙂
  Är du fullt frisk så skall du nog(?) låta dom vara kvar för det som ofta händer med tiden är att dom spricker dvs. en självsanering….. Att ”vissa” även kan vara överkänslig mot guld har en tandläkare i Malmö visat för några år sedan. Sen å andra sidan att ha guld och amalgam samtidigt i munnen är ofta inte bra(ökar korrosionen)! Bl a detta skrev docenten Mats Hansson om i sin anmälan 1981 och även att enbart amalgamfyllningar avgav kvicksilverånga, mer eller mindre.

 22. 22
  Ann Kristin säger

  Jag tycker nog att kriget pågår mellan sjukvården och LCHF. Jag har kommit i kontakt med en mycket sjuk ung kvinna, som har diabetes och andra sjukdomar, njurtransplanterad flera gånger, som nu väntar på en ny transplantation, men nekas av Ängelholms lasarett, för att hon äter LCHF och inte har de kolesterolvärden som vården vill se. Hon tvingas nu äta statiner och kolhydrater, men hänger i luften fortfarande. Donatorn är klar, allt är redo, hon går i dialys, men tränar och är enormt stark för att klara detta, men är på väg att ge upp.

  Får man neka någon vård bara pga kosten? Jag har god lust att anmäla dem, men avvaktar tills en ev operation kan genomföras, men då ska jag göra vad jag kan. Detta är galenskap.

 23. 23
  Fundersam säger

  @ Kattmoster:

  Så tänker jag med, om jag hade vetat (och ätit) enligt liberal LCHF, hade jag troligen inte hållit på att banta sedan 1986.

  Intressant är när man, hos Kostdoktorn, läser vad många småbarnsföräldrar skriver vad som händer när deras barn äter riktig mat. Ungarna är helt enkelt inte speciellt intresserade av godis och bakverk.

 24. 24

  Ann Kristin Skrev:

  ny transplantation, men nekas av Ängelholms lasarett, för att hon äter LCHF

  Det där är väldigt svårt att tro på. Finns skriftväxling som belägger detta?

 25. 25
  Ann Kristin säger

  Nej, det måste ju finnas dokumenterat i hennes journal, men detta är muntlig information som hon har fått. Hon har rimliga kolesterolvärden för någon som äter LCHF, men tvingas till medicin och kost hon inte vill ha. Hon har besökt Ralf Sundberg idag, som erbjöd sig att föreläsa på hennes sjukhus, men i övrigt inte kan göra något. Vi är en liten grupp som försöker stötta henne. En del av oss har träffat henne i Skåne desutom.

 26. 26

  Ann Kristin Skrev:

  Nej, det måste ju finnas dokumenterat i hennes journal, men detta är muntlig information som hon har fått.

  Patienten äger alltid rätt till att få en kopia av sin egen journal.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Josef Boberg:
  Det är inte alls säkert att det finns skriftligt dokumenterat i journalen. Det kan snackas mellan läkare utan att det skrivs ner, särskilt när det gäller tveksamma ställningstaganden.
  Men det är klart att hon har rätt att läsa sin journal.

 28. 28
  Ann Kristin säger

  Hon har inte riktigt orkat med allt detta, eftersom hon naturligtvis inte kunde föreställa sig att kosten och hennes värden skulle innebära ett problem. Vi är alla upprörda och gör vad vi kan för att hjälpa henne. När vi vet utgången av detta kommer vi att anmäla sjukhuset och samtliga inblandade. Om ni kan komma med råd och stöd på något sätt är vi tacksamma. Vi finns på facebooksidan Olydiga diabetiker.

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin: #22

  Jag tror att du har helt rätt i att ”kriget” står mellan LCHF och sjukvården.

  Det är ju faktiskt den mytiska tron på det mättade fettets och kolesterolets farlighet som fortfarande är den moderna sjukvårdens själva fundament och det är precis detta som vi LCHF-are med stöd av all genuin vetenskap utmanar. Det medicinska etablissemanget känner sig helt enkelt hotat och då kan de hitta på många dumheter.

 30. 30
  Anders S säger

  Föredrar att säga att jag äter anti-inflammatoriskt istället för LCHF. Det är då svårt att säga emot och hävda att jag bör äta mer inflammatoriskt! Fast den legitimerade läkemedelsförsäljaren på VC skrev ”äter extremkost” i journalen när han försökte sälja statiner.

  Bacon och rapsolja/Bregott-margarin ingår inte i min tolkning av anti-inflammatoriskt. Inte heller E-tillsatser även om en något äldre dam en gång påpekade. ”Du måste förstå Anders, att vid min ålder behöver man alla konserveringsmedel man kan få”.

  Nu propagerar ju även Erik Enby för ”konserveringsmedel” så hon kanske hade rätt. Fast Erik Enby avser nog främst C-vitamin.

  https://www.enby.se/svenska/behandla.htm

  Om danska svin:

  https://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2358814-danska-grisar-sprider-sjukhusbakterier

 31. 31
  Zonen säger

  Nr 30
  Den är bra…. jag äter ”anti-inflammatorisk” istället för LCHF. Den beteckningen/benämningen var väl något som kom från USA (?) för några år sedan vilket även Sanna Edin började tillämpa.
  Dvs. AIF-mat är bäst att äta! ”Kul med äldre damers humor!!”
  Får man vara så ”Sekttroende” som man nu verkar vara på Ängelholms lasarett! Allvarligt! Kunde inte låta bli att skriva så…… men dom är ju inte pålästa om kostbitar! Detsamma inom cancervården där läkare förnekar att det finns studier som informerar om sambandet mellan socker (högt blodsocker) och cancer! Har sådana trista erfarenheter vad gäller anhöriga….
  Nr 29 har rätt!

 32. 32
  Ann Kristin säger

  Ja, vi fortsätter med stöttning och förfrågan på dokumentation av de krav som ställs från vården på vår medlem och vän. Tydligen har ingenting getts skriftligt.

  Vi ska ha klart för oss att vård nekas den som äter LCHF. Det finns åtskilliga fall där diabetiker som äter LCHF inte blir kallade för prover och uppföljning. Alltså inte ett eget val, utan vårdens val.

  Vi bedriver också kampanjer för att stötta att barn med T1D ska slippa den kost som erbjuds i skola och förskola. Många kommuner åberopar SLV, trots att den bara är uttryckligen för friska. Just nu är det Vetlanda kommun som är i skottgluggen.

 33. 33
  Stina säger

  Majoren Skrev:

  Jag har inte heller märkt av något krig och inte hört något om allmän mobilisering heller?

  Tack för dina fyndiga kommentarer! 😀

 34. 34
  Annelie säger

  @ Zonen:
  Nej du, det är katastrof att ha en massa kvicksilver i munnen. Det är många som efter en amalgamsanering blivit av med migrän och en massa andra besvär. För att man inte ska dö av kvicksilverförgiftning så använder kroppen selen för att ta hand om eländet, vilket i sin tur leder till selenbrist som sedan kan orsaka cancer, sköldkörtelproblem, andra hormonella dysfunktioner etc. Selen är en otroligt viktig komponent i vår kropp och kvicksilver utarmar det lilla vi har lagrat, till råga på allt har vi i dagsläget extremt selenfattiga jordar som medhör att vi får svårt att fylla på depåerna.

  Ang vad som är lchf eller ej så tycker jag som en tidigare talare att om man äter närmare 50% kolh så kan man knappast påstå att det är lchf, men att börja tjafsa om grönsaker så är det bara larvigt.

 35. 35
  Zonen säger

  @ Annelie:
  Jag vet Anne-Lie – en massa är inte bra! Det finns Kanadensiska studier som säger att det räcker med 3 amalgamfyllningar så kan gränsvärden för farliga kvicksilverångor passeras.
  Sen å andra sidan…. så länge du är fullt FRISK….. så skall du kanske inte rota i det!

 36. 36

  Professor Göran Skrev:

  Det medicinska etablissemanget känner sig helt enkelt hotat och då kan de hitta på många dumheter.

  Det medicinska etablissemanget har uråldriga och tillika bristfälliga kunskaper om hur kroppen reagerar på olika födoämnen (nutrition) och kan därför inte ge professionella råd om kost. Därför blir den enskilde doktorn pressad och stressad när patienter tar upp dessa frågor. Han har ofta inget på fötterna när de gäller kostfrågor.

 37. 37

  Anders S Skrev:

  Föredrar att säga att jag äter anti-inflammatoriskt

  Jättebra benämning, ger direkt information om kostens funktion. Jämför Insulinbrist och Insulinresistens som namn föe de två diabetestyperna.

 38. 38
  Professor Göran säger

  @ Erling: #36

  Jag tror att du har helt rätt!

  Den kliniskt verksamma läkarens roll är att ”veta” och detta är vad den ”normale” patienten tar för givet vid sitt besök och som gör att patienten därför inte heller ifrågasätter de mediciner läkaren skriver ut. Man skulle kunna säga att läkare måste ”döda sin egen nyfikenhet” för att överleva i sin förväntade roll vid det löpande band som dagens sjukvård utgör idag.

  Jag har, utmattad, precis avslutat läsningen av ”Mad in America” av Robert Whitaker som visar på ett fullständigt obefintligt vetenskapligt underlag inom psykiatrin. En nyfiken, fantasifull psykiatriker är inom denna del av den ”medicinska vetenskapen” därför något otänkbart. Mina personliga erfarenheter av kardiologin talar samma språk.

  För att bryta den letargiska känsla som därför smugit sig på mig plockade jag fram den fullständigt befriande ”barnboken” ”Le Petit Prince” av Antoine de Saint-Exupéry. Här ställs de facto den ”vuxna” fantasilösa störtade flygarens pragmatik (läs den ”evidensbaserade medicinen”) mot barnets nyfikenhet och fantasi inför en komplicerad verklighet (läs den ”Hippokratiska medicinen”).

  Jag hoppas att denna barnbok inte bara ska väcka upp min avsomnade franska utan även få lite fart på min fantasi i största allmänhet.

 39. 39

  @ Professor Göran:
  Le petit Nicolas är också en avkopplande bok om barnets syn på vuxenvärlden.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa