Debatt om ortorexi och fredagsmys

Jonas Colting var med i Debatt ikväll, om fredagsmys och ortorexi.
Det är klart att det alltid finns en viss andel av befolkningen som av någon anledning går till överdrift med alla hälsobudskap.
Frågan är hur stort det problemet är.
Man fick en känsla av att Kung-fu mästaren Yvonne Lin tyckte att det problemet var vanligt. Jag förstod dock inte vad hon tyckte att man ska göra åt problemet. Ska man inte få tala om för människor att det är bra för hälsan att äta nyttig mat och att röra på sig?

 

Comments

 1. 1
  MickeB säger

  Problemet i detta är ju att definiera nyttig mat. Coltings definition är säkert inte detsamma som många av de som tränar på gymmen varje dag i veckan och dessutom springer flera gånger i veckan och försöker äta så nyttigt som möjligt dvs fettsnålt och lite kalorier, har läst en del inlägg på olika forum där de äter 800-1000 kalorier och tränar varje dag. Inte konstigt om hjärna och kropp kommer i olag.

 2. 2

  Ok, har jag förstått det rätt??

  Vi blir allt fetare i landet pga att vi rör på oss alldeles för lite men överdriven träning och starkt fokus på kosten är ett så stort problem att vi måste röra oss mindre och äta mer skräpmat…

  Något som inte stämmer??

 3. 3
  Arvid säger

  Från Coltings blogg:
  https://coltingblogg.com/2014/05/01/infor-svt-debatt-ikvall/

  …”Vårt samhälle lider av diagnoshysteri där allt som faller utanför normen ska diagnosticeras som någonting. ”… osv

 4. 4
  natan säger

  Man misstänker starkt att de som förordar tallriksmodellen vill lägga ut dimridåer och komma bort från kärnfrågan nämligen den viktiga hälsoaspekt som ligger i att inte vräka i sig för mycket kolhydrater och samtidigt idka ett stillasittande liv. Det handlar i mångt och mycket om hälsoupplysning (Lchf) framförallt där folk i gemen ska få en chans att utifrån dessa hälsoråd ta tag i sin egen situation. För nog är det så att många ligger i riskzonen att drabbas av prediabetes osv och allvarliga störningar på sin hälsa om man sitter på fredagar och konsumerar en massa chips och annat skräp. Inte tycker jag att Lchf ”rörelsen” är några nitiska hälsofreaks som vill missunna folk lite fredagsmys utan det handlar i stället om att hjälpa framförallt metabolt störda personer och sådana som riskerar att hamna i den situationen. Man ser hur tom att många unga drabbas av allvarliga sjukdomar och störningar och nog har den överdrivna socker-kolhydratkonsumtionen en del i den utvecklingen.

 5. 5
  Ankan säger

  Känns spontant som de med ortorexi faktiskt kanske har bakomliggande psykiska sjukdomar. Exempelvis kvinnan i Debatt bedömde jag direkt sände ut rätt tvångsmässiga signaler redan i hållning och kroppsspråk. Och tro mig när jag säger att jag vet en helt del om tvångsmässighet och vad som kännetecknar dessa människor i hållning och uttryck (ni kommer säkert gissa er till varför när ni bevittnar fortsättningen av denna kommentar). Det handlar snarare om de omänskligt höga krav man har på sig själv som individ som är orsaken, inte nyttigheten och träningssamhället i sig runtom. Psykiskt friska människor klarar av att hantera sådana variabler, medan vi andra kan springa 4 mil om dagen bara för att annars får vi en djup existentiell kris.

  Att sitta där och påstå att deprimerade, psykiskt sjuka inte mår bättre av att äta nyttigare, undvika kolhydratrik föda och röra på sig så att cellerna har en lite högre metabolism i vila vilket är lika med lägre fasteblodsocker, lägre IGF1 och ge starkare och mer flexibel kropp, hjärta och kärlsystem vittnar om en absurd ignorans och okunskap.

  Låt mig ta ett exempel: Idag har människan ett intag av 220 mg magnesium per dag via kosten när det kommer till den kolhydratrika kosten. Gluten förhindrar delvis upptag därtill av detta ämne. Vid 1900-talets början hade människan runt 1200 mg magnesium i intag. Vi behöver mellan 360 och 410 mg om dagen.
  Kolhydrater innebär att metabolisera glukos – i stora mängder. För att metabolisera 1 glukos krävs 287 joniserat magnesium. Detta leder till att brist på magnesium hela tiden föreligger.
  För att kompensera denna brist och upprätthålla nivån i blodet, utarmas detta från intracellulärt (insidan av cellerna) samt skelettet. Det är ett långsamt förfarande. Vad händer om man får ens lite brist av magnesium i blodet? Man får akut hjärtattack. Därav ges intravenöst magnesium till patienter med akut hjärtinfarkt om jag tolkat en massa dokument rätt.

  Så vad är övriga symtom på magnesiumbrist?

  Lågt kalium är en. För att återställa lågt kalium ska magnesiumtillskott även fasas in, samtidigt som försiktighet med kalcium föreligger.
  Varför försiktighet med kalcium?
  Därför att när magnesium utarmas inne i cellerna, vilket även kallas för den naturliga magnesiumantagonisten, läcker kalcium in i cellerna och förhindrar dem att gå ner i viloläge. Detta medför att muskler och kärl börjar spasma, dra ihop sig. Man får högt blodtryck.

  Depressioner är ett annat symtom. Som ger stress. Som utarmar magnesium! Då ges SSRI preparat – som utarmar magnesium ytterligare!
  Detta ger sig även på D3-vitamin och vidare myelinsyntesen – själva isoleringen runt våra nerver…

  Vid dessa symtom är det inte helt ovanligt att panikångest även visar sig hos patienten. De åker vanligen in till akuten för de tror de håller på att dö, att det är hjärtat. Där konstaterar de att hjärtat är som det ska. Allt ser bra ut, förutom att blodtrycket är högt… Så de får blodtrycksmediciner som vanligen börjar med betablockerare. Som inte funkar så väl, de ger mer ångest. Så de ger Enalapril istället.. som inte funkar så väl.. de tar inte ner diastoliska trycket.. Så de får Amlodipin ovanpå maxdos av Enalapril.. vilket är en… *drumroll* Kalciumantagonist!

  Och blodtrycksmediciner, speciellt med vätskedrivande.. utarmar… magnesium… (någon som börjar se ett mönster här?).

  I alla fall.. Amlodipin tar ner blodtrycket och även diastoliska, men samtidigt börjar helvetet med 10 gånger värre panikångest i förekomst, svullna fötter och stenhårt sammandragna vader, doft tryck över bröstet, andfåddhet (därför att viss blodtrycksmedicin även försvagar hjärtmuskeln), framkallan av tietzes syndrom och hela tiden lägre och lägre kaliumvärden!
  (Hypokalemi som orsakar brist på koldioxid i blodet är i övrigt fullständigt krav för att panikångest alls ska kunna fungera som process. Ju lägre värde av kalium i blodet, ju närmare till den temporära hypokalemin. Rätt logiskt, inte sant?)

  Så.. Gissa vad som hände för en annan när denne som äter strikt LCHF sedan snart 3 år gick helt av blodtrycksmedicinerna, slutade äta ost, grädde och bara äter smör, ökade intaget av magnesium till 600 mg per dag och såg till få i sig minst 1-2 mg kalium och mellan 5-12 gram natriumklorid om dagen?

  Jo.. två dagar senare går ett blodtryck som legat mestadels konstant i 3 månader på 140-160/105-122 till 120-135/85-95.
  Och så har blodtrycket legat sedan dess – förutom när för mycket kalcium intagits. Specifikt mjölkprodukter, vilka resulterar att 8-10 timmar efter intag går blodtrycket kraftigt upp och går inte ned förrän efter 1-2 dygn (med krav på undvika kalciumrika produkter) – samt begynnande förekomst av en sorts vibration i alla muskler i kroppen – som om något ”spasmar”.

  Detta är roligt, för när jag presenterade denna teori för min dåvarande läkare blev jag kallad hypokondriker, trams och fick luren slängd i örat.. Underbart med läkare som saknar förmåga att samarbeta med sina patienter..

  Den som påstår att det är vansinne att undvika kolhydrater, speciellt socker och dumheter med läsk och glutenbombade produkter vet inte vad de pratar om. På 3 år har jag alltså gått ner snart 5 hål i skärpet där det verkligen tog fart efter mjölkprodukter plockades bort. Gått ner från 120 kilo och konverterat mot mer muskelmassa och starkare benstomme, samt att jag 2 år efter diagnos högt blodtryck tagit ner detta genom kosten och röra på mig samtidigt. Samt låga triglycerider, höga HDL och LDL som består nästan fullständigt helt av VLDL. Vi varje blodprov numera rinner blodet ut lätt. Innan LCHF hade de stora problem få ut blodet, och prover visade på ”trögt blod” samtidigt.

  Frågan är hur många med förhöjt/högt blodtryck och/eller depressioner som egentligen har intracellulär magnesiumbrist, sjunkande kaliumvärden, brist på D3 vitamin (vilket förvärras i denna innesittande tidsålder)?
  Med tanke på att man på senare observerat hur 5-10% av de med hypertoni i själva fallet har problem med så kallad primär aldosteronism (även kallad Conn’s sjukdom, där patienten kissar ut kalium istället för natrium grovt förklarat) och att det är behandlingsbart så att patienten inte behöver äta blodtrycksmediciner resten av livet, säger det något om att det kan vara bra om sjukvården satsar på fokus att utreda patienter noga istället för att pytsa i dem piller som är framtagna för att någon ska tjäna pengar på att sälja dem, knappast egentligen bry sig om patienten som tar dem eller de biverkningar som man tydligen ignorerat att utreda på allvar innan man släppte preparaten till försäljning.

  Kan förresten någon förklara för mig varför jag får högre blodtryck när jag äter för lite salt om dagen, under 5 mg en tid, än när jag intar upp mot 6-18 gram natriumklorid?
  Den enda förklaringen jag ser som rimlig idag är att för lite natriumklorid rubbar renin-angiotensin-aldrosteron balansen som reglerar om blodtrycket via binjurarna.
  Jag har en egen M6 blodtrycksmätare hemma, därav jag har kunnat följa blodtrycket noga och hur det betett sig i förhållande till kosten.

  Har du någon teori om detta, Annika? 🙂

  Vidare skulle det vara väldigt intressant att få veta varför sjukvården påstår att intracellulärt magnesium ”naturligtvis ej kan analyseras”, när det uppenbarligen finns metoder att göra detta. Syftar man på att svensk sjukvård ej har möjlighet eller kunskap till det?

 6. 6
  Professor Göran säger

  Ankan Skrev:

  Detta är roligt, för när jag presenterade denna teori för min dåvarande läkare blev jag kallad hypokondriker, trams och fick luren slängd i örat. Underbart med läkare som saknar förmåga att samarbeta med sina patienter..

  Detta förvånar mig inte ett ögonblick. Det påminner om vad min egen ”berömde” kardiolog inledningsvis kläckte ur sig när jag efter 10 år uppsökte sjukvården igen för en genomgång. ”Du kan snacka omkull vem du vill men inte mig!” Att jag själv har ett blodtryck på 110/60 hindrade honom inte ett ögonblick från att skriva ut blodtryckssänkande medicin – ”Jag följer guidelines!”

  Förutsättningen för att vårdapparaten ska fungera ”friktionsfritt” är därför att patienten inte är påläst och dessutom litar på alla ”dumheter” de då blir utsatta för. När man som du uppenbarligen har skaffat ordentliga kunskaper hamnar läkaren i en ren försvarsposition med sina bristande fysiologiska kunskaper och då har rollerna blivit ombytta. Det kan inte vara så roligt att som ”professionell” bli undervisad av sin patient och vilket som i ditt och mitt fall snarare upplevs som ett utmanande hot.

 7. 7

  Sanslöst. På grund av samhällsproblemet ortorexi uppmanas allmänheten att inte göra avkall fredagsmys eller vilket mys som helst. Det är onyttigt att inte i viss mån äta onyttigt…
  Ogillar egentligen programformen ” debatt ”.
  Skrik högst!
  Tycker att Colting gjorde bra ifrån sig.
  Ändock – kontentan blir ju ändå att stillasittarmysarsyndromet ges legitimitet som en motpart
  gentemot sunt förnuft.
  Ungefär som att det står och väger och kanske inte spelar så stor roll.

 8. 8

  Ankan Skrev:

  Vidare skulle det vara väldigt intressant att få veta varför sjukvården påstår att intracellulärt magnesium ”naturligtvis ej kan analyseras”, när det uppenbarligen finns metoder att göra detta.

  Jo… – Ankan – för att få reda på kroppens VERKLIGA magnesiumhalt – så måste t ex en muskelanalys av magnesiumhalten göras – därför att blodvärdet kan se bra ut – trots att magnesiumhalten i kroppscellerna är på tok för lågt.

  Jag sökte för allmän trötthet mm ca 1980 – men blev förklarad fullt frisk. Ca 15 år senare kom jag själv på att jag under alla dessa år hade lidit av akut magnesiumbrist.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ Josef Boberg:
  Boberg har helt rätt – vill man veta hur det fungerar med Mg kan man få reda på detta här:

  https://www.masrabassan.com/blog/insulin-den-felande-lanken/

  Den här kunskapen som beskrivs i boken ovan är det få läkare som känner till vilket både jag och Josef kunnat notera!

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Ankan:
  Jag sökte upprepade gånger olika läkare för arytmi utan att någon läkare kunde spåra någon orsak. Det gick mer än ett årtionde innan jag förra året via webben på egen hand kunde upptäcka att det var ett symptom på magnesiumbrist.

  Sedan dess har jag framgångsrikt behandlat åkomman själv med magnesiumtillskott! Tillskottet botade även en 4-5 andra symptom. T ex iritabillitet, kramper och darrningar i händerna.

  Läkare har verkligen släppt kopplingen mellan kost och hälsa! Är detta en följd av att man i stort sett tagit bort nutrition från läkarutbildningen?

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  @ Lars Henrik:
  Ofta så är ju Mg brist förknippad med höga insulinhalter. Det hjälper inte att ta tillskott om Mg inte släpps in i cellerna,,,

 12. 12

  Lars Henrik Skrev:

  Sedan dess har jag framgångsrikt behandlat åkomman själv med magnesiumtillskott! Tillskottet botade även en 4-5 andra symptom. T ex iritabillitet, kramper och darrningar i händerna.

  Jo… – Lars Henrik – och det är förbluffande att skolmedicinen har så minimala kunskaper om magnesiums fundamentala betydelse för god hälsa och därmed också hur man på ett relevant sätt mäter magnesiumhalten i kroppen.

 13. 13

  Ankan! I din mycket intressanta text blandar du kalium och kalcium om varandra. Bra om du kan klargöra vilket du menar ! Kalcium och kalium har helt olika funktioner i kroppen.

 14. 14
  Lars Henrik säger

  Thomas Jansson Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Ofta så är ju Mg brist förknippad med höga insulinhalter. Det hjälper inte att ta tillskott om Mg inte släpps in i cellerna,,,

  Ok, det tror jag inte jag kände till. Då var det ju bra att jag redan börjat med lchf. Hade jag tagit tillskottet innan dess är det alltså möjligt att det inte haft samma goda verkan.

  Var det inte så att även vissa ämnen i vete har negativ effekt på upptaget av mg (kanske även andra mineraler)?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Ankan:
  Eftersom jag arbetar inom ”skolmedicinen” kan jag inte hålla på med dessa resonemang i mitt arbete.
  Men om en patient pratar med mig om detta så snäser jag inte av den.
  Som flera har påpekat så är det inte meningsfullt att mäta magnesium i blodet, eftersom magnesium befinner sig intracellulärt. Det sista som händer vid magnesiumbrist är att värdet i blodet sjunker.
  Man måste provbehandla. Mår man bättre av magnesiumtillskott så hade man sannolikt brist.
  Har man tillräcklig magnesiumhalt i kroppen så blir mage-tarm livligare.

 16. 16
  Ankan säger

  @ AN:

  ”Ankan! I din mycket intressanta text blandar du kalium och kalcium om varandra. Bra om du kan klargöra vilket du menar ! Kalcium och kalium har helt olika funktioner i kroppen.”

  Det har att göra med att det otroligt viktiga ämnet magnesium samverkar med kalcium såväl som kalium. Där kalcium har flera olika funktioner, varav en är reglera blodtrycket. Ett av magnesiumets uppgift är att få muskulatur och blodkärl att slappna av efter kontraktion. Kalcium får dig alltså att spänna och aktivera muskler, magnesium tvärtom. Och därmed säger det något om hur viktigt det är för hjärtat som är en muskel. Kalcium får hjärtat dra ihop sig, magnesium det att slappna av.

  Magnesium behövs även för att kalcium ska kunna absorberas i skelett, emalj. Har man brist på magnesium så lagras det i vävnad och kan leda till att man förkalkas i muskler, organ, blodkärl och så vidare.
  Njursten är exempelvis förknippat med magnesiumbrist och högt intag av kalcium.

  Magnesium reglerar även kalium. Därför påtalas i flera dokument, från 90-talet vad gäller hjärtarytmi som är ett led i kaliumbrist (hypokalemi) att magnesiumbrist samtidigt måste återställas bland annat.
  Kalium reglerar ned blodtrycket i sin tur, i förhållande med natrium då dessa styr vätskebalansen grovt förklarat.

  Det finns även en relation mellan kalium och kalcium på detta vis genom vätskeregleringen.

  Kalium i samband med panikångest handlar om att när orolighet inträffar i kroppen förbrukar det stora mängder magnesium och kalium. Grundförutsättningen för panikångest är respiratorisk acidos, där blodgaserna rubbas och man får koldioxidbrist i blodet. Det i sin tur leder till mycket obehaglig reaktion där kroppen drar ihop blodkärlen i extremiteterna, blodtrycket ökar kraftigt, hyperventilation tar vid och ökar blodets koncentration av syre, vilket gör att för mycket syre hamnar i huvudet och man blir väldigt yrslig. Vilket leder till mer rädsla. En mekanism i detta är även temporär hypokalemi.
  Även här kan man ha bra värden i blodet, men kaliumdepåerna är likväl uttömda.

  Men, jag märker nu att jag missat dagliga intaget av kalium. Det ska helst ligga på 3.5 gram per dag för män. 3.1 för kvinnor. Inte minst 1 gram som jag hade för mig. Fast det var i och för sig ”minst” inte RDI.

  Var det mer tydligt hur jag resonerar nu med magnesium, lägre intag av kalcium samt högre intag kalium och varför konsekvensen betydligt lägre blodtryck var resultatet i mitt fall?

 17. 17
  Ankan säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 Ankan:
  Eftersom jag arbetar inom ”skolmedicinen” kan jag inte hålla på med dessa resonemang i mitt arbete.
  Men om en patient pratar med mig om detta så snäser jag inte av den.
  Som flera har påpekat så är det inte meningsfullt att mäta magnesium i blodet, eftersom magnesium befinner sig intracellulärt. Det sista som händer vid magnesiumbrist är att värdet i blodet sjunker.
  Man måste provbehandla. Mår man bättre av magnesiumtillskott så hade man sannolikt brist.
  Har man tillräcklig magnesiumhalt i kroppen så blir mage-tarm livligare.

  Jag förstår det. Jag var mer ute efter en reflektion varför blodtrycket sjunker och inte ökar vid ökat intag av natrium till 5-12 gram. Det vill säga information från ”skolmedicinen” som du är en pärla på 😉 Det verkar rätt bakvänt. Men det kan jag spekulera i med min familjeläkare också om.

  Men det kan vara som så att jag måste upp i 800 mg Mg eftersom jag trots allt har ett djupt rotat utmattningssyndrom, stress och sömnrubbningar som inte ger sig på grund av andra sjukdomar, eller snarare störningar.. Ska testa lägga på 40 spray uppdelat på två av Holistic Magnesiumolja om dagen. Det motsvarar ca 600 mg magnesium utöver de 300 från Pure Pharma M3.
  Eventuellt konsultera med läkaren om de har något sorts tillskott eller annan beprövad medicinsk terapi. Men det verkar som om det magnesium som används inom vården antingen är av fel variant, eller så har det fyllnadsmedel som aspartan, dextros och inte så önskvärda ämnen.
  Att återställa magnesiumbrist tar lång tid ryktas det. Samtidigt berättar dokument om att det kräver kontroll av balans med minskat intag av kalcium och just högre kalium för att återställa ordningen.

  Även fast det är lite strul, så känns det verkligen som att LCHF kan ha ”räddat” livet på mig. Det fanns tydliga indikationer på att det var på väg dra åt h-e för 3 år sedan. Var det inte för LCHF hade jag nog haft statiner, blodtrycksmediciner och troligen även diabetes typ-2 idag.

  Den som lever får se, antar jag 😉

 18. 18

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Som flera har påpekat så är det inte meningsfullt att mäta magnesium i blodet, eftersom magnesium befinner sig intracellulärt. Det sista som händer vid magnesiumbrist är att värdet i blodet sjunker.
  Man måste provbehandla. Mår man bättre av magnesiumtillskott så hade man sannolikt brist.
  Har man tillräcklig magnesiumhalt i kroppen så blir mage-tarm livligare.

  Jo… – Annika – så är det – och det tar 3-6 månader att med kosttillskott återställa en för låg intracellulär magnesiumspegel. Så provperioden bör ju därför vara åt hållet ca sex månader.

  För 100 år sedan så fick Wi via normalkosten i oss ca 1200 mg magnesium per dygn – och idag mindre än 200 mg – och som princip oavsett vilket kosthåll Wi tillämpar.

  För en bra funktion av cellerna så bör intaget av magnesium vara 2-3 gånger högre. Det som begränsar intaget är att avföringen blir för lös. Någon annan ”biverkning” av för högt intag av magnesium känner jag ej till.

  Så rimligen har alla som ej tar magnesium som kosttillskott mer eller mindre brist på magnesium intracellulärt – och det kunde ju vara bra om skolmedicinen kom på någon enkel metod för att konstatera hur stor den är – och ha det som standardprov vid t ex hälsoundersökningar osv.

  Håranalys är en enkel och billig metod och sägs kunna ge ett bra svar – men det kanske ej passar in i den skolmedicinska världen ?

 19. 19
  Majsan säger

  Jag tar Mg tillskott och min läkare lät bara positiv till det. Jag började ta det eftersom jag fick så mycket muskelkramper. Hon justerade även min medicinering då och mina kramper har minskat markant. Detta var i januari så nu borde det stabiliserat sig.

 20. 20

  Josef Boberg Skrev:

  enkel metod för att konstatera hur stor den är – och ha det som standardprov

  Det där är intressant, och jag hoppas att någon kan svara på det.

 21. 21
  Majsan säger

  För övrigt tyckte jag debatten var dålig. De pratade ju om äpplen och päron. Fredagsmys kontra ortorexi!! Det blir ju självklart urbota dumt. Vad är nästa att ta upp fredagsmys kontra kroniskt trötthetssyndrom eller någon annan sjukdom där träning på något sätt kan involveras…

 22. 22

  Här sägs att brustabletter med magnasium inte är mycket att ha, eftersom det inte går in i cellerna. Det skall vara ”kolloidalt” magnesium, heter det. Nån som vet nåt om det?

 23. 23
  Annelie säger

  Som jag skrev till Colting så har skolan ett stort ansvar att sluta att felaktigt lära ut kalorihypotesen så att småtjejer börjar äta minimalt med mat och fettsnålt för att sedan släpa sig ut i joggingspåret och våndas över en inbillad fettvalk. Idag får fortfarande ungdomar höra att de måste kolhydratladda och att man blir fet och hjärtsjuk av smör. Det är inte konstigt att tjejer då utvecklar anorexi/bulimi/ortorexi. Jag har sett exempel på alla varianter i min närhet och alla beror på i grund och botten dålig kunskap om hur kroppen fungerar. Det är vidrigt att de får fortsätta med att sprida denna missuppfattning i skolorna. Till råga på allt så är hemkunskapsboken reklampelare för Unilever där de uppmanar barnen att använda Milda och Becel.

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  22@ Piltson:

  Kan kanske vara till hjälp?

  https://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Ankan:
  Vid panikångest är det väl hyperventilation, med för hög utvädring av koldioxid, med påföljd respiratorisk alkalos, som gäller?

 26. 26
  Ankan säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 16 Ankan:
  Vid panikångest är det väl hyperventilation, med för hög utvädring av koldioxid, med påföljd respiratorisk alkalos, som gäller?

  Det stämmer, men det är inte hyperventilationen som initierar panikångestattacken.
  Ursäkta att jag citerar Wikipedia om respiratorisk alkalos, men har läst detta i många andra dokument utöver:

  ”Vid respiratorisk alkalos förekommer ofta hypokalemi som är ett tillstånd då halten av kaliumjoner i blodet sjunker till en onormal nivå.”

  Panikångest initieras på grund av olika orsaker, exempelvis hormonrubbningar och förskjuten flykt kamp axel. Psykets kamp mellan en högst naturlig reaktion.
  Har man då låga depåer av kalium, och även kalium i blodet är min teori att symtomen av rubbning av kalium och magnesium triggar panikångest mycket lättare. Men också att den temporära hypokalemin tar ner nivån mycket tidigare i skedet och förvärrar panikångesten ytterligare.

  Eftersom bland annat reglerar blodtrycket men också hjärtrytmen blir konsekvensen att utvädringen av koldioxid förvärras ytterligare. Det är en mycket otrevlig cirkel.

  Enda trevliga är att man verkar bli osynlig för mygg, eftersom de verkar inte kunna ”se” en när man är på väg in i panikångest, och under denna – eftersom det är koldioxidgaserna från vår kropp de hittar oss genom. Men de ser en direkt och börjar sätta sig på en och börja suga blod när man ”andas i påse” och återställer nivån av koldioxid i blodet.

  Det som fick mig att lära mig ta mig ur panikångesten var att jag en dag råkade se en sida som verkade en för att lura av desperata människor med panikångest lite pengar och pratade om en metod som en amerikansk läkare tagit fram vid namn ”Panic Away Program”. Jag gick istället till ”piratbukten” och hittade faktiskt dokumentet som var över 100 sidor långt. Och kan numera säga att det var sannerligen inget skämt. Det var metodiskt och mycket utbildande information. Det är ett dokument som borde översättas och vara tillgängligt gratis inom svensk sjukvård eftersom det lär ut en själv-KBT-konfrontativ metod som är överlägsen men ack så enkelt och logisk.
  Detta skedde dock innan blodtrycksmedicinen. När den kom in i bilden började attackerna komma igen, dessutom mycket oftare och rejält mycket kraftigare därtill.

 27. 27
  Sparristroll säger

  Det är skillnad på fredagsmys och frosseri. Kolla länken så förstår ni.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3600085

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa