RS

Igår kväll höll jag föreläsning i Djursholm, i aulan i Viktor Rydberg gymnasiet. Det var en trevlig kväll.
Men – när jag försökte förklara om resistent stärkelse såg alla i publiken mycket förbryllade ut.
Så där har vi en svår nöt att knäcka.

 

Comments

 1. 1

  Jo… – Annika – när det kommer upp något helt nytt på bordet – så är det ju alltid så att Wi blir mer eller mindre förbryllade = vilsna. Så var det ju när Du började med torgföra artegen LCHF-kost också.

  Nöten att knäcka får väl helt enkelt bli att fortsatt oförtrutet nöta på om resistent stärkelse också.

 2. 2

  Instämmer med Josef. Om man kommer från att ha varit en kolhydratsbrukare som t.ex jag själv i över 50 år och inser att det var en anledning till akuta hälsoförlusten, behöver man inte höra att det finns bra kolhydrater! Istället kan man börja med WIlliam Davis message i Brödberoende som mycket träffsäkert skjuter ned den svartaste svanen, det moderna hybridvetet som idag finns i allt. Sedan gå vidare som Davis och förstå att det finns en hel mängnd snabba kolhydrater som vi inte tolererar bra om vi vill hålla oss friska en bra bit över 70. Efter det kan RS komma in men vi vet inte om det permanent reparerar eller/och skyddar så små korta steg med RS i början tycker iaf även jag.

 3. 3
  Lars M säger

  Det kanske är så enkelt att du inte ska försöka argumentera för frågor du inte riktigt själv tror på?

  Låt Per Wikholm driva sina teser om resistent stärkelse till dess att vi andra, inklusive du själv, är övertygade om att det är korrekt, innan du inkluderar det i dina egna föredrag.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  RS kanske inte är något som man bör ta upp för nybörjare,,,,

  Det kommer att bli intressant att se vart diskussionen om RS tar oss, själv tror jag det kommer att mynna ut i massor med forskning om tarmfloran och hur man ska rätta till den.

  Sedan tidigare finns det ju starka misstankar om att vi har för rena förlossningar, man kan ju ibland undra över vår konstruktion och då i synnerhet kvinnors anatomi men det finns nog en anledning till att det ser ut som det gör,,,,,

  Lägger vi därtill all antibiotika som vi knaprar i oss plus massor med konserveringsmedel så har vi nog förklaringen till varför industriländerna är överrepresenterade i vissa sjukdomar.

  Tydligen så används fekalietransplantation av veterinärer redan, i vilken omfattning vet jag inte.

  Men detta med tarmfloran kommer att bli mycket stort framöver, en ny stor industri kommer att växa fram med piller, syrade grönsaker och transplantationer,,,,,

 5. 5

  @ Thomas Jansson:
  Tänk på djuren, de rentav äter sin egen avföring. Inget förklenande i det konstaterandet. Djuren tycker förstås inte att det är gott men nödvändigt. Man kan enkelt kolla det i en ex en kaninbur.

  Borta i öster så har barnen inte ens hälften av de allergibesvär vi har i de kliniskt rena svenska förskolorna. Där är i stället det stora problemet för mycket renhet, samtidigt som många är dåligt ventilerade och mögelskadade med ständigt växande barngrupper.

 6. 6

  Det stora pedagogiska problemet med resistent stärkelse är ju just namnet. Om det istället hade döpts till stärkelsefibrer hade allt varit mycket lättare i LCHF-kretsar. Jämför med hur fiberhusk snabbt slog igenom och togs till många LCHF:are hjärtan med alla LCHF-bak-och-kak-böcker. Även kokosmjölet som också nästan bara är fibrer har slagit igenom. Ja, till och med Pofibrer som är restprodukten som blir kvar efter att man utvunnit potatismjölet (stärkelsen) används i LCHF-recept utan att någon slår bakut.

  Men nämner man resistent stärkelse och några matskedar potatismjöl så rycker genast Anna Hallén ut, slår på varningstrumman med samma frenesi som hon en gång gjorde då några hade börjat stoppa en matsked kokosfett i morgonkaffet. Potatismjöl är ”processat”, en modediet, onaturligt och kommer att leda till ätstörningar… nu är världens undergång nära. Att det finns vetenskapliga studier av allra högsta kvalitet som belagt att RS har positiva effekter på insulinresistens och blodsocker hos såväl friska som metabolt sjuka spelar ingen roll.

  Nej, precis alla kommer inte att få önskvärd effekt av RS (liksom LCHF inte heller inte funkar för precis alla) men väldigt många kommer att få det. Redan nu får jag nästan dagligen rapporter från LCHF:are, framför allt diabetiker som ger vittnesbörd om radikalt sänkta blodsockernivåer, i något fall till den grad att insulindosen måst sänkas. Detta räcker för mig som motivation för att fortsätta skriva om RS. Sedan får Anna Hallén tycka och tro vad hon vill.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  Att potatismjölet på sätt och vis är lite onaturligt håller jag med om men det spelar ju ingen roll – om det fungerar för diabetiker så tyder det ju på att det rättar till en brist och då är vi ju något större på spåren!

  Kan inte du Per som har lagt ned så mycket jobb på RS försöka samla in lite värden för blodsocker före och efter RS för några personer?

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  En del djur äter ju avföring hos andra, hunden är ju sådan att den gärna slafsar i sig allt den hittar men det är nog inte på grund av tarmfloran.

  Däremot finns det väl andra djur som äter sin egen avföring för att ”processa” den en gång till?

 9. 9

  @ Thomas Jansson:
  Någon slags nytta har ”skiten”, säkert. Om det sen är processa eller bevara tarmfloran är väl frågan. Har för mig att sett något program på tv där en fågelart var experter på att äta sin egen avföring. Katter äter faktisk av långa grässtrån(ibland) om det är för matsmältning eller varför det är frågan. I den kultur jag växte upp, bondesläkter, så sågs skit i lagom dos inte som farligt, tvärtemot dagens kemiskt rena samhälle, där vi ska köpa produkter för att hålla kliniskt rent från munnen ner till andra kroppsöppningen. Allt s.k munvatten med allsköns alkoholer är ett bra sätt att ta död på en sund bakteriflora i kroppen. Vill man städsla dessa ev bakterier är det nog betydligt effektivare att ta sig en sup nån gång emellanåt.

 10. 10

  Att rs har goda effekter på tarmfloran tror jag det flesta hänger med på. Man matar den lixom. Men För mig är det pedagogiska nöten att förstå hur tarmfloran sedan tar hand om sockret bättre. Det måste finnas enkla logiska samband som är lättbegripliga för att folk skall köpa konceptet. Och kan man själv inte förklara det för en kompis vill man heller inte ge sig på det….

 11. 11

  Thomas,
  Prioriterar annat just nu än att konsekvent samla in BS-data före och efter RS. Det finns redan högkvalitativa vetenskapliga studier om detta och massvis av självuppmätta anekdoter om detta på en rad olika forum.

  Så till den intressanta frågan om varför djur äter bajs! En viktig pusselbit är att det är en vitamin B12-källa. Det är just tarmbakterierna som producerar B12 men vi kan inte absorbera det den vägen. Det är också därför indier (jahinister och kasten brahminer) som är veganer av religiösa skäl inte får B12-brist. Vatten kontaminerat av fekalier som dricks eller som har använts för att konstbevattna grödor fixar det hela. I u-världen räknar man med att det dagliga intaget motsvarar ungefär en tesked bajs per dag. Nog med skitsnack!

 12. 12
  Kattmoster säger

  5 @ natan:

  Inte bara sin egen. Alla hundar vi har haft har varit oerhört förtjusta i kattbajs.

 13. 13
  Kattmoster säger

  6 @ Per Wikholm:

  Anna Hallén har väl lämnat LCHF efter vad jag kan förstå av vad hon skriver (om hon alls var där, det fanns en del konstigheter som trots påpekanden aldrig rättades till).

  För egen del har jag nu tagit 1 tsk potatismjöl om dagen, utrört i vatten, i en veckas tid. Resultat: magen har blivit mycket bättre (numera tål jag kaffe) och jag har tappat 2,9 kg; kilon som tidigare suttit som berget, trots att det fortfarande finns mycket att ta av. Jag tror att detta kan bero på sänkning av blodsockret (även om jag inte mäter och alltså inte vet). Det ska bli oerhört spännande att se vad detta kan få för verkan på mina autoimmuna sjukdomar (svår psoriasis och psoriasisartrit) där inte ens strikt LCHF är tillräcklig. Antagligen är jag så pass metabolt förstörd att det behövs ytterligare doningar och kanske är potatismjölet rätt väg. Så jag fortsätter!

  Stort tack till dig Per, som tagit upp och skriver om detta! Och bry dig inte om de som gastar om ätstörningar och annat. Vi andra behöver din kunskap.

 14. 14

  @ Kattmoster:
  Det är kanske därför – jag omedvetet – vägrar att sluta helt med potatis, råa morötter och någon banan ibland för jag tycker magen funkar bättre. Nu är inte jag metabolt störd – har samma problem som professorn, blir nästan inget kvar av mig – då kanske jag enbart tagit potatisstärklese. Men bra att känna till och fundera kring. Inte minst det sista med B 12 och varför djuren äter sin egen och andras avföring!!

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Anna har nog inte lämnat LCHF men ägnar sig nog mera åt nästa steg, vår miljö och annat. Det kommer en ny bok av henne i augusti som heter ”Gnisselzonen” och det tror jag kan bli en fullträff,,,,

  Själv verkar jag inte påverkas alls av potatismjöl på något sätt men fortsätter ett tag till. Däremot så har jag lyckats ta mig ut på cyklarna efter en tids uppehåll och det ger resultat i storleksordningen upp till 1 mmol/l lägre fs dagen efter 1 timmes cyklande.

  Dessutom verkar jag ligga på gränsen, minskar jag på metforminet går jag upp, om jag sitter stilla händer inget men motionerar jag sjunker vikten sakta. Min teori om ett medelvärde på insulinnivån som skall underskridas verkar stämma för mig,,,,

 16. 16
  Bo Blomberg säger

  Dr Art Ayers skriver om sin antiinflammatoriska diet, som han trodde var Paleo, eller lowcarb, men mest skriver han om bakteriernas roll i vår kropp och nödvändigheten att det man äter är i samklang med tarmfloran. Om inte följer en lång rad sjukdomar. Som man kan bli botad ifrån om man ”fixar” sin tarmflora. Det sker dock inte med automatik bara för att man byter kost… RS var tydligen en överraskning även för honom, som dock argumenter för att man ska ”mata” sina bakterier också… och RS är tydligen mumsigt för några av våra mest godartade bakterier..
  Så här skriver han i
  https://coolinginflammation.blogspot.se/2014/02/paleo-gut-flora-repair.html?m=1

  ”Paleo Diet without Soluble Fiber is Hard on Gut Flora
  People get sick on paleo, because they don’t feed their flora. Gut flora are needed to supply vitamins, short chain fatty acids and immune system stimulants. If you don’t feed your flora you get vitamin deficiencies, gut inflammation and autoimmune diseases (Treg deficiency). It is very important to remember that feeding your flora means matching the soluble fiber with the existing flora. Most people make the mistake of assuming that if they change their diet, then their flora will also change. Their flora will adapt with each of their hundred different species of gut bacteria increasing or decreasing in numbers, but no new genes will be present to digest new soluble fiber. Eating a meat diet will eventually eliminate gut bacteria needed to digest some plant materials and produce intolerances. The missing bacteria will not be regained upon return to eating plants again.

  Changing Diet Does Not Repair Gut Flora
  Many people lose species of gut flora as they change from diet to diet, eat processed foods lacking soluble fiber or use antibiotics. The loss may be permanent, but need not be. Food intolerance and most “allergies” merely reflect missing species of bacteria, and introducing new bacteria fix the problem. Lactose intolerance, for example, can be cured by eating live yogurt. Similarly, many immunological problems, such as autoimmune diseases, result from species of gut bacteria that are needed for the development of the immune system, which takes place in the lining of the gut in response to gut bacteria. New bacteria need to be introduced to fix the deficiency and diet alone is not enough. Just to be clear; meat-exclusive paleo can lead to autoimmune diseases, because of deficiencies in gut flora diversity/species and adding back soluble fiber can only cure the diseases, if the bacteria needed to digest the fiber polysaccharides are still present or are reintroduced. Also note that there is soluble fiber polysaccharide sufficient in a carnivorous diet to support properly adapted gut flora.”

 17. 17

  @ Kattmoster:
  En ”kattmoster” som har hundar 🙂 ? Eller du kanske har både och ?

 18. 18
  Kattmoster säger

  18 @ natan:

  Har haft både ock. Numera har vi på grund av svår värk ”bara” katter. När vår siste golden lämnade oss, nästan 14 år gammal, bestämde vi att inte skaffa någon ny. Det vore inte rätt mot en hund att tvingas till ett så stillasittande liv som nu gäller för både maken och mig. Men visst saknar jag hund ibland.

 19. 19

  Ja, hundarna och deras bajsätande! Mina två äter all slags avföring, utom andra hundars. Katters avföring verkar vara en ren delikatess, gräsätares bajs är fullt ätbart men inte i nivå med kattens. Mänsklig avföring kan de rulla sig i.
  Hundar siktar ju verkligen ned och det lär ju vara en bra sak, vad gäller vår hälsa.
  Jag har barfat mina hundar och nu på sistone har en och annan kall potatis slunkit ned också. Potatismjöl får de inte, där går gränsen.

 20. 20
  Rose-Marie Arbman säger

  Har haft en tia.Vid utredningen upptäcktes att jag hade 30 procents förträngning av en halsartär. Har ätit lchf kost i 9 år. Är nu orolig över om orsaken kan vara kosten.Kan någon ge mig ett gott råd. Bör jag acceptera statiner vilket jag tror att min doktor kommer att rekommendera.Är 70 år och fö frisk. Rose-Marie

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa