Gör LCHF ”på fel sätt” folket fetare?

Artikel i Sundsvalls Tidning.
Ove Öst (ST) har intervjuat Margareta Norberg, medicinsk koordinator för Västerbottens hälsoundersökningar (VHU).
Hon säger att vikt och blodfetter har gått upp på senare år i Västerbotten, och hon menar att det är LCHF:s fel. Folk ”missuppfattar” budskapet och äter mera smör och grädde, men fortsätter att äta mycket kolhydrater.

Vad jag förstår har emellertid ingen kollat huruvida det är LCHF-are som har fått högre blodfetter och gått upp i vikt, utan det är bara som VHU-ledarna tror. De borde ju ha en unik möjlighet att forska på det eftersom de har data. De har heller inte sett efter hur det går för LCHF-are med sjukhusinläggningar och dödsfall. Det borde ju ha visat sig vid det här laget, eftersom flera år har gått.

Ove ringde även och frågade mig: Om folk missuppfattar LCHF så kan jag inte svara för det.
Jag håller med om att det absolut inte är bra om folk äter HCHF. De går upp i vikt och de blir sjuka. Men jag kan inte säga om det är sämre än att äta HCLF. Det skulle vara en bra forskningsuppgift att jämföra vikt och hälsoutfall mellan HCHF och HCLF, för att se vilken som är farligare. Det är emellertid ett etiskt problem att göra den studien eftersom ”vi” vet att LCHF är bättre.  De som tror att fett är farligt och kolhydrater är bra finner ett etiskt problem med att låta en grupp äta HF.
Forskning med förhinder.

 

Comments

 1. 1

  Allt går att missuppfatta.

  Naturligtvis blir det fel om man tror att Nu är det fritt fram med grädde och smör och stora biffar, utan att ta bort något annat, t ex ölen till maten, den söta frukosten med juice och mackor av mustigt fullkornsbröd, med tillsatt socker.

  Vad jag har lärt mig på den här resan är att noga studera alla innehållsdeklarationer. Ett litet förstoringsglas är ett bra hjälpmedel, för bokstäverna i den lagstadgade texten kan bli hur små som helst. En synonymordlista för olika namn, som förekommer på socker och andra kolhydrater är oundgänglig. Den måste dessutom ständigt förnyas, för här är kreativiteten mycket stor.

  Äter man en kost, som gör att det känns nödvändigt med mellanmål för att överleva, då innehåller den för mycket kolhydrater, för att kuna kallas LCHF. Denna tumregel är universell.

  Blodfetter rakt över ger ingen information om mer eller mindre sjukdom. Håll koll på triglyceriderna och FÖRHÅLLANDET mellan HDL och LDL.

  Ökad vikt är kanske inte bra, men varför frågar man inte vad folk sätter i sig, när man ändå är i gång? Margareta Norbergs hypotes är att folk missuppfattar LCHF-konceptet, men redovisar inga som helst mätvärden från hälsosamtalen, som grund.

 2. 2

  Att använda tidsmässiga samband som någon form av stöd för rena spekulationer är väl så nära vilda fantasier man kan komma.

  Om man kan ta den typen av spekulationer på allvar så kan jag lika gärna påstå att ökningen av blodfetter i Västerbotten främst beror på ökningen av antalet gatukök och andra snabbmatställen. Det är ren spekulation från min sida men kan kanske hålla vid en närmare granskning.

 3. 3

  Jag kör med LCHF men tyvärr så fuskar jag lite för mycket ibland och då går jag verkligen upp… ska man använda LCHF så bör man nog vara ganska strikt….;)

 4. 4

  ” Margareta Norbergs hypotes är att folk missuppfattar LCHF-konceptet”

  Jag tror att många försöker följa LCHF men misslyckas

 5. 5

  En annan sak, som upprör mig i artikeln är följande: ”Numera används LCHF främst som viktreduceringskost”.

  LCHF är främst en kostbehandling av insulinresistens, det är så den fungerar och det är genom denna utbalansering av kolhydratmetabolismen, som man uppnår alla övriga hälsovinster inklusive viktnedgång. Det här är väl beskrivet i en nyutkommen bok, som Thomas Jansson just kommenterat.

  Marknadsför man LCHF som bantningsdiet ger man fel signaler – det är inte ens säkert att den fungerar så för enstaka personer.

 6. 6

  LCHF på fel sätt är INTE LCHF, LCHF på rätt sätt är LCHF

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  Vanliga misstag vid övergången till riktig mat kan nog vara:

  – Kvinnor fortsätter äta för mycket frukt

  – Män fortsätter dricka öl

  – Folk äter för mycket protein ”kan betraktas som långsamma kolhydrater”

  – Folk äter för lite fett

  – Mellanmålen med bakverk och annat fortsätter

 8. 8

  Ett övermått av kolhydrater i kosten är troligast ”boven i dramat” – som jag ser det.

 9. 9

  Thomas Jansson Skrev:

  Vanliga misstag vid övergången till riktig mat kan nog vara:
  – Kvinnor fortsätter äta för mycket frukt
  – Män fortsätter dricka öl
  – Folk äter för mycket protein ”kan betraktas som långsamma kolhydrater”
  – Folk äter för lite fett
  – Mellanmålen med bakverk och annat fortsätter

  – Män, så väl som kvinnor fortsätter sitt tobaksmissbruk (inklucive snus) och påskyndar därmed sin gryende inssulinresistens. Visst har svenskarna varit duktiga med att sluta röka, men tar man in snusningen i statistiken är man bara lite lite bättre än sydeuropeerna vad gäller tobaksmissbruk.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:

  Jag läser just nu:

  Blood Sugar 101: What They Don’t Tell You About Diabetes skriven av Jenny Ruhl

  I den boken är det första gången som jag ser att tobaksbruk ökar på insulinresistensen – märkligt att inte fler har tagit upp detta, i böcker som vänder sig direkt till diabetiker?

  Jag själv kom aldrig på tanken att ta med tobaksbruk i listan från inlägg 7 – det får ju vara någon hejd på dumheter och dit hör ju rökning – själv har jag faktiskt ingen i min bekantskapskrets som röker men man kan ju fortfarande se det utanför en del affärer,,,

 11. 11

  Thomas Jansson Skrev:

  själv har jag faktiskt ingen i min bekantskapskrets som röker men man kan ju fortfarande se det utanför en del affärer,,,

  Då har Du sett mig, kanske… – för jag har rökt sedan jag var femton år. Enär jag strax är 73 år LivsErfaren så är det ju en hel del år – om man så säger.

  Är jag insulinresistent ? Ingen aning – men i vart fall så släpar jag ej på någon övervikt. Ca 70 kg och mäter 1,81 meter över den mark jag går på – tycker jag är rätt lagom.

 12. 12
  adhd-mamman säger

  Jag är helt övertygad om att HCHF är värre än HCLF och att många blir feta just för att dom gör fel på den punkten, därför att det innebär att man både får ett energiöverskott från fettet och blodsocker/insulin påslag som bidrar till att det fettet som med ett låg kolhydratintag skulle omsättas naturligt istället lagras in som överskott. Självklart är det bättre att äta en måltid med potatis, mager fisk och grönsaker än en pizza.Frågan är om det inte är bättre att vara öppen för att det som sägs i studien kan vara rätt och understryka och att det är viktigt att hålla nere på kolhydratintaget om man äter enligt LCHF och att snabba kolhydrater i kombination med mycket fett är livsfarligt.

 13. 13
  adhd-mamman säger

  Jag glömde säga att jag tror även att många är ”periodare”.. Känner flera som undviker kolhydrater i veckorna men äter onyttigt och dricker vin på helgerna. Någon gång är väl ok att festa till det, men inte varje helg

 14. 14

  @ Bosse:

  Precis…jag kör med LCHF men misslyckas ibland å då äre ju inte LCHF…:(…;) haha

 15. 15

  @ Thomas Jansson:
  Intressant att du läst What They Don’t Tell You About Diabetes av Jenny Ruhl

  Jag har köpt den och den står ännu oläst i min bokhylla. Ibland gapar jag efter för mycket – mer än jag hinner läsa. Men det vore roligt att höra din uppfattning om den.

 16. 16
  Lilian Röhlander säger

  Min första tanke när jag läste artikeln på nätet i Sundsvalls tidning var: Ännu en skinntorr dam som har (felaktiga) åsikter om LCHF. Suck!

 17. 17

  Thomas Jansson Skrev:

  I den boken är det första gången som jag ser att tobaksbruk ökar på insulinresistensen – märkligt att inte fler har tagit upp detta, i böcker som vänder sig direkt till diabetiker?

  Jag vet inte hur många gånger det förhållandet är omnämnt i Insulin den felande länken, så alldeles nytt kan det inte vara. Tyvärr ligger de flesta böcker till diabetiker på nivån ät mindre och spring mer. De flesta författare i ämnet verkar underskatta läsarnas intelligens. Agneta Schnittgers bok är kanske lite mer i andra kanten, men där finns en ordlista och har man dessutom internet kan man ta sig fram och kanske lära sig lite mer om sin kropp.

 18. 18
  Ethel Loberg säger

  Ja hur vi ska få nån lösning, på alla dessa kolhydratsätande ”LCHF-are” som feta och sjuka kutar till sjukvården och klagar sin nöd vet jag inte riktigt. Att skilja agnar från vete härvidlag, så att sjukvårdare lägger av att attackera LCHF får nog bli nästa stora projekt. Suck!

 19. 19
  Thomas Jansson säger

  15 @ Margareta Lundström:

  Jag har kommit igenom ungefär 1/3 av boken – jag läser den som e-bok då det i fortsättningen inte skall köpas in några mer böcker av den gamla sorten,,,

  Tidigare har jag läst igenom hela hennes hemsida samt i stort sett hela hennes blogg – det tog ungefär 3 dagar och då forserade jag fram. Hon har lagt ned mycket tid på att läsa forskningsrapporter samt att återge dem med ett enklare språk.

  Jennys bok är den bästa boken jag läst hittills som vänder sig direkt till diabetiker T2 – jag är helt övertygad om att du kommer att uppskatta den.

  Hur man upptäcker diabetes i tid var imponerande läsning – att som nu mäta fastesockret verkar inte direkt vara optimalt,,,

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  Tack för ditt svar. Jag har inte riktigt vant mig vid att läsa e-böcker. Men det blir säker nödvändigt eftersom mina bokhyllor är fulla.
  Hur som helst så var det intressant att höra om Jenny Ruhl. Skall gå på hennes blogg och läsa.
  Just nu har jag fullt upp med Deadly Medicines and Organised Crime av mannen med det omöjliga efternamnet som är så svårt att komma ihåg och så omöjligt att stava till utan att ta fram boken. Peter C GÖTZSCHE (fast det skall vara med ett danskt Ö ).
  Jag har läst ungefär en en tredjedel och här är en författare som tar bladet från munnen när det gäller läkemedelsindustrin och jämför den med maffian. Det är så förfärligt att man får ta lite i taget för att orka med det.

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Margareta Lundström:
  Jag fick min Kindle läsplatta igår och den är helt överlägsen vanliga böcker. Det går att läsa på mobil och surfplatta oxå men inte lika bra.

  Batteritiden är flera veckor och det går utmärkt att läsa i solen. Markera ett ord och välj mellan lexikon eller wikipedia,,,,

  Gratis prover finns på amazon.com – bara att ladda ned,,,

  Jag har oxå Peter G bok – den kom igår. Men om jag ska läsa den så kommer jag att köpa om den som e-bok. Just nu jobbar jag halvtid med att producera e-böcker. Jag kommer (nästan) aldrig mera att ägna mig åt tryckta böcker – det finns ingen anledning,,,,

 22. 22

  @ Thomas Jansson:
  Tusen tack för den upplysningen. Jag har funderat så över Kindle läsplatta och hur den fungerar jämfört med dator och surfplatta. Det är ingen i min omgivning som är insatt och som jag kunnat fråga. Att man kan läsa i solen låter ju helt suveränt.
  Köper man Kindle på Amazon.com?

 23. 23
  Thomas Jansson säger

  Ja – välj varianten med bakgrundsbelysning. Min kostade runt 1600 kr. Ett fodral underlättar. Den känns som en lätt pocketbok att hålla i.

  Var observant på att du inte kan läsa e-böcker från biblioteket med Kindle.

  Som vanligt med ny teknik så tar det en stund innan en standard bildas – mycket kommer att hända med denna teknik som ännu bara är i sin linda,,,

 24. 24

  @ Thomas Jansson:

  Tack! Tack!

 25. 25
  Thomas Jansson säger

  Nu har jag tagit mig igenom 2/3 av Jennys bok. Jag hoppar över en hel del som inte är intressant för min del.

  Hon kan vara rätt så liberal med kolhydrater – men det ligger på samma nivå som Karlshamnstudien.

  Metforminet gås igenom. Verkar bra för att minska risken för cancer, viktminskning och naturligtvis för att sänka blodsocker. Tidpunkterna för när metforminet skall tas gås igenom – något jag provat själv och kommit fram till samma slutsatser. Det är inte förvånande då det är enkel logik som gäller men det är första gången jag läst om detta,,,

  Många andra piller gås igenom men det intresserar mig inte.

  Liksom fler och fler anser Jenny att T1 är en sjukdom och T2 är symtom – en vanlig uppfattning på många siter i USA. Om kallar sig frisk eller symptomfri är mera en akademisk fråga utan praktisk betydelse.

  Värt att notera är att Kindle läsplatta med bakgrundsbelysning går att läsa i mörker utan belysning.
  Vaknar man mitt i natten är det bara att öppba fodralet och fortsätta läsa där man slutade utan att tända ljuset – kan vara bra för husfriden,,,,

  Så nu åker i stort sett alla dammsamlande böcker utom några få ”specialare” till återvinningen på samma sätt som skivsamlingen och videofilmerna gjort tidigare.

  Kan nämnas att Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” snart kommer som e-bok – en ny tid är på väg,,,,

 26. 26

  Missuppfattningar om LCHF sprids skandalöst inom Svenska Läkarsällskapet: I senaste numret av SLS aktuellt illustreras LCHF med en bild på en bamsig tournedos dränkt i bearnaises-sås. Köttet verkar läckert rosa och säkert mycket saftigt och gott, men det saknades allt det övriga på tallriken.

  För egen räkning hade jag delat biten i två, kanske tre delar och haft middagsmat flera dagar den veckan. Till det hade jag ätit sallad, ångkokta brytbönor eller platta bönskidor och gärna en stor saftig hög av finstrimlad vitkåls- eller rödkålssallad och två-tre msk olivolja. Den måltiden skulle jag avslutat med en osttallrik och ett mustigt rödvin från egna druvor!

 27. 27

  Visst är det problematiskt att LCHF-kosten är strikt beroende av att vi inte äter kolhydrater alls, nästan åtminstone.
  Det är lätt att falla och då med stora risker på sikt. Det är också lätt att ngt lite vrida sina vanor åt fel håll utan att man egentligen inte vet eller åtminstonen inte är medveten om det.
  Fett + kolhydrater är inte bra. där ligger problemet. Man måste vara väl insatt, och eller, karaktärfast för att inte hamna ”utanför” steg för steg.
  Kan vi se lösningar på det?

  Jag har ätit LCHF i sex år och tycker att alla nya maträtter, behövs ny meny för att tycka det är gott, och vanor luckrar upp mot ngt för mig mindre känt/ okänt.
  Upplever även problem vid mitt skrivande. 90 min djupt tänkande vid datorn ger huvudvärk som blir bättre när jag tar kokosfett och mycket vatten. Men hur mkt kokos kan man eg. äta. Tredje gången nu i dag!

 28. 28
  Thomas Jansson säger
 29. 29

  @ Brelle:
  Det är med livsstilsförändringar som med mycket annat, t ex att behärska ett nytt språk: det går i steg, mognar och går ett steg till.

  Med LCHF blir första steget att lära sig grundläggande näringslära: vad är kolhydrater, protein, fett vitaminer och mineraler för något? Var finns dom, hur fungerar dom etz.

  Nästa blir hur får jag ihop till måltider utan potatis och mjöliga såser, öl och läsk. Vad äter ni då??? frågade en gammal släkting oss en gång. Bra kokböcker finns, läs och försök förstå!
  Karaktären ställs på prov i det sociala livet liksom i personalrestaruangen och fikarummet på jobbet.

  Det tredje steget vill jag kalla frihet och glädje: att upptäcka nya smaker, nya matvaror, färgglada anrättningar och medvetenheten om att man är på rätt väg. Då behövs inga kokböcker längre, man improviserar utifrån vad man hittat i affären och utifrån dagsformen. Man är fri från den konventionella kostens utformning och behöver inte efterlikna något utan utveckla sin egen smak.

 30. 30

  Hej

  Efter under några månader kissat och druckit onormalt mycket, plus då och då haft dimsyn gick jag i måndags till vårdcentralen mitt socker låg på 13 efter 12 timmars fasta. Läkaren sa att jag har diabetes. Jag är mycket överviktig, Mer än jag trodde. Har under åren ätit mycket kolhydrater. Jag la genast om kosten till LCHF, och är nu på min tredje dag. Idag mätte jag blodsockret några timmar efter frukost som bestod av ett ägg den låg nu PÅ 9.6. Jag har inte börjat medicinera ännu. Mitt blodsocker har alltså gått ner på bara dessa få dagar med strikt LCHF jag har ätit kött fisk korv ägg och broccoli.

  Bör jag börja medicinera trots att mitt blodsocker blivit bättra på bara tre dagar?

  Hur ska jag äta för att normalisera mitt blodsocker, ska jag helt ta bort grönt tex? Och bara äta kött, fisk och ägg? Jag måste också snabbt gå ner i vikt då jag har enormt mycket övervikt. Jag funderar på att från imorgon gå ut extremt hårt och bara äta rent kött fisk och ägg. Bör jag tillägga fett eller räcker det inte med fet fisk? Jag ska också promenera två timmar varje dag, i den takt jag orkar, vilket inte är snabbt, med tiden jag går ner kommer jag att kunna gå snabbare.

  Finns risker med att inte att grönt och hur får jag i mig c-vitamin. Jag har små barn och gör allt jag kan för att ÅTERVINNA OCH BEHÅLLA EN GOD HÄLSA. .

  Min tanke är att äta så här (till jag är normalviktig, sen lägga till ovan jord grönsaker.)

  Frukost; ett kokt ägg

  Lunch; fet fisk som lax eller makrill, en bit fet ost

  Middag; omelett med lite fetaost eller annan fet ost, en bit. en köttbit.

  Promenera dagligen 2 timmar, minst. När jag gått ner ca 20 kg ska jag gå på friskus och svettis gympa tre dagar i veckan, promenaderna.

 31. 31
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:

  Det handlar mindre om hur mycket du äter – istället är det vad du äter!

  1) Skaffa en bra kokbok som har färdiga menyer – den här är kanonbra!

  https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-pa-riktigt-at-dig-i-form-9789172412545

  Ditt förslag på matsedel verkar inte bra, för lite mat och för lite fett,,,,

  2) Förstahandsvalet för dig är Metformin – det tar 3 dygn innan de verkar och cirka 14 dgr innan maxeffekt.

  Troligen blir du uppmanad att börja med liten dos och öka den efterhand. Sannolikheten att du minskar ditt blodsocker och går ned i vikt är stor om du börjar med LCHF. Själv minskade jag 20 kg på några månader efter jag började med Metformin,,,

  3) Det är i stort sett omöjligt att motionera sig ner i vikt – däremot kan du ändra din kropp genom motion & träning. Börja med 30 minuters promenad/dag och öka intensiteten efterhand – dock inte nödvändigtvis tiden!

  Tumregel: Kosten gör kilon – motion & träning centimetrar.

  Håll inte på och väg dig – när du börjar äta riktig mat kan du gå upp men bli smalare – muskler utan träning helt enkelt och det finns många som kan intyga att detta stämmer, detta är oxå konstaterat genom forskning av bland andra Jeff Volek!

  4) Det finns ännu ingen riktigt bra bok på svenska om diabetes – däremot en lysande introduktion till LCHF i denna bok som trots att den har några år på nacken är den absolut bästa för nybörjare:

  https://www.adlibris.com/se/bok/doktor-dahlqvists-guide-till-battre-halsa-och-viktkontroll-9789172411494

 32. 32

  Om man är rökfri och ändå röker, ja då är man inte rökfri

 33. 33

  @ Lena:
  Hej Lena! Bra att du tagit bort så mycket energi i form av kolhydrater. Glöm dock inte att ersätta den energin med fett. Mycket kött är inte det viktiga i LCHF, däremot att få i sig tillräckligt med fetter.

  Överjordsgrönsaker fungerar att äta under förutsättning att den lilla kolhydratmängden inte driver upp ditt blodsocker för mycket. Kolhydratkällorna du tagit bort innehåller ju inte bara kolhydrater utan även mineraler och vitaminer så grönsaker kan komma väl till pass.

 34. 34
  Lennart N. säger

  Lena Skrev:

  ……hur får jag i mig c-vitamin.

  Ett kryddmått askorbinsyra upplöst i vatten per dag räcker och blir över. Du slipper då socker eller sötningsmedel i brustabletter. Det är dessutom billigt!

 35. 35

  @ Lena:
  Om du tar till dig de kloka råden av som du fått av både Lars och Thomas så kommer det att att gå jättebra för dig. Det har ju börjat bra.
  Du får läsa på om skillnaden mellan kolhydrater fett och protein och deras effekt på kroppen.

  Var kritisk till råden du får av diabetessköterskan eller dietisten.

  Allt blev uppenbarat för mig för 7 år sen när jag läste boken ”Fettskrämd” av Lars-Erik Litsfeldt. Han har också skrivit boken ”Diabetes inte”. Du kan läsa vilken som. Det kommer att gå bra för dig, det märks att du är målmedveten. Att du skall utesluta kolhydrater, det har du har förstått, men det verkar som du inte riktigt hajat det där med att du måste ersätta dem med fett. Riktigt härligt animaliskt fett. Du är som jag tidigare var, och som många fortfarande är, hjärntvättade med att fett är fettbildande.

  Det är bra att röra på sig av många orsaker men man går inte ner i vikt av det. Det avgörande är hur du komponerar andelarna fett, kolhydrater och protein i din kost.

  Med tillräckligt med fett kommer du att märka att håller dig mätt länge och det blir glesare mellan måltiderna.

  Det skulle vara roligt att höra hur det går för dig på denna bloggen.

 36. 36

  30@ Lena:
  Håll kontakt med denna tjej – LCHFingenjören My.
  Hon kan vägleda dig och du kan dra nytta av hennes erfarenhet att gå ner 79 kg.
  https://lchfingenjoren.se/

  Det finns ju fler att vända sig till för att få stöd och uppmuntran:
  Han har gått ner halva sin vikt.
  Tommy Tappar till exempel:
  https://www.tommytappar.se/

  Lycka till! Jag håller tummarna för dig. Kram till småbarnen som får en ny frisk mamma 😉

 37. 37
  olle holmqvist säger

  @ Lennart N.:

  Brustabletter = kemikalier (mediciner, tillskott) , behövs aldrig. Ta en halv röd grape istället. Visserligen ”framavlad” och med en del fruktsocker – lite tål man. och mkt friskt i munnen.

 38. 38

  @ olle holmqvist:
  Ett par utskurna klyftor av grape på tallriken förgyller allt från köttfärsröra till grillad kyckling: smak, konsistens och färg!!!

 39. 39
  Lennart N. säger

  Erling Skrev:

  @ olle holmqvist:
  Ett par utskurna klyftor av grape på tallriken förgyller allt från köttfärsröra till grillad kyckling: smak, konsistens och färg!!!

  Om C-vitaminhalten skulle kunna garanteras så är grape naturligtvis mycket bättre än ren askorbinsyra. Så även apelsin och kiwi.

  Aldrig brustabletter!!!

 40. 40

  2000-talets Vetenskap nr 2/2013 reder upp begreppen och tillbakavisar påståendet att C-vitamin skulle orsaka njursten, som härrör sig från en studie som kanske var avsedd att skrämma upp oss och få oss att avstå från att hjälpa oss själva.

  Därför orsakar vitamin C inte njursten lyder rubriken på sidan 21.

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Lena:
  Om du fortsätter att äta strikt LCHF så kanske du inte behöver ta någon Metformin. Ha lite is i magen. Lite lagom av grönsaker tycker jag att vi kan äta. Det är gott och innehåller både C-vitamin och mineraler. Frukt däremot tycker jag inte att diabetiker ska äta. Den innehåller för mycket socker.

 42. 42

  Tack för alla svar. Jag är nu på min 6e dag med LCHF och jag känner mig piggare och har redan gått ner ca 3kg. Jag åt en burk makrill och en bit fetaost till frukost kollade sedan blodsockret en timme senare och det låg på 10.3. Igår kollade jag blodsockret efter 14 timmars fasta och det låg ca 9.8. Lite besviken hade hoppats på en större säkning. Hade alltså i måndags 13 i fastesocker, så det har ju gått ner.

  Motionen tror jag kommer hjälpa till att sänka blodsockret. Jag funderar också på att gå hårt ut från måndag och utesluta alla kolhydrater under några veckor för att sänka blodsockret. Kanske bara äta kött, fisk, ägg och smör under 2-3 veckor.

  Jag kommer att återkomma hit regelbundet så ni får veta hur det går. Har fortfarande inte börjat med medicinen.

 43. 43
  Arvid säger

  42@ Lena:
  Bra, vi vill gärna höra hur det går med kosten och blodsockret. Det låter bra att testa sig fram med 2-3 veckor.

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Passa dig för att överäta proteiner – du skall äta ungefär 0,8 gram per kg kroppsvikt och då avses inte den vikt du har idag utan din idealvikt.

  Överflödigt protein omvandlas till förhöjt blodsocker – någon beskrev överflödigt protein som ”långsamma kolhydrater”.

  Ett utmärkt sätt att minska på blodsocker & insulin är periodisk fasta. Själv hoppar jag som regel över frukosten och startar dagen med en kopp kaffe med eller utan kokosfett – detta gör att nattens fasta fortsätter (frukost = break-fast = stoppa fastan).

  Den vikt du hittills tappat består mestadels av glykogen 500 gram samt vatten som glygogenet binder (knappt 3 gram vatten per gram glykogen) vilket totalt blir cirka 2 kg.

  Jag tycker inte du ska vara besviken över ditt blodsocker – du har gjort en rejäl sänkning på kort tid.

  Men jämför jag mina egna värden och med allt jag läst mig till tror jag det blir svårt att komma ned till rätt nivå utan Metformin.

  Själv åt jag LCHF men hade trots det ett långtidssocker på 92 mmol/mol och fasteblodsockret låg på cirka 12. Efter att ha börjat med med Metformin blev långtidssockret 70, 50, 45. Idag ligger det uppskattningsvis på drygt 40 (har inte mätt utan det är min egen uppskattning grundat på min medelvärdesbildande blodsockermätare – drygt 300 prover under 30 dagar gav ett snitt på 6 mmol/liter).

  Det finns en tabell långt ned på denna sida där man kan jämföra lite olika sätt att mäta – tyvärr är amerikanernas mått inte med så jag håller på att göra en egen tabell eftersom jag numera huvudsakligen läser på amerikanska siter och böcker,,,

  https://www.diabetesinfo.se/vard-och-lakemedel/mal-med-behandling/

  Rent teoretiskt kan du motionera bort ditt blodsocker – man brukar ju anse att 500 mg Metformin motsvarar ungefär 30 minuters promenad.

  Men inget hindrar ju att man motionerar och tar Metformin samtidigt – desto fortare du kommer ned i blodsocker- & insulinnivåer desto fortare kommer du att kunna börja tappa vikt och mindre vikt brukar som regel öka känsligheten för insulin,,,

  Uppgifter jag har hittat i litteraturen tyder på att ungefär 90% av alla diabetiker typ 2 kan reversera sin diabetes så att de slipper medicin så chanserna att kunna sluta med eventuellt Metformin är stora.

 45. 45

  Är det någon, som har tillgång till denna studie?

  https://www.unt.se/uppsala/varierad-kost-skydd-mot-stroke-3016846.aspx

  Vore kul att se vad, som fanns på den ”nyttiga” respektive den ”onyttiga” listan. Utan den kunskapen kan man omöjligen tycka varken bu eller bä om saken.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Erling:
  Ja är det någon som har länken till själva studien?

 47. 47

  Hej igen

  Mitt fastesocker låg idag på 8.8! Mycket nöjd.

 48. 48

  Thomas Jansson Skrev:

  15 @ Margareta Lundström:

  Jag har kommit igenom ungefär 1/3 av boken – jag läser den som e-bok då det i fortsättningen inte skall köpas in några mer böcker av den gamla sorten,,,

  Tidigare har jag läst igenom hela hennes hemsida samt i stort sett hela hennes blogg – det tog ungefär 3 dagar och då forserade jag fram. Hon har lagt ned mycket tid på att läsa forskningsrapporter samt att återge dem med ett enklare språk.

  Jennys bok är den bästa boken jag läst hittills som vänder sig direkt till diabetiker T2 – jag är helt övertygad om att du kommer att uppskatta den.

  Hur man upptäcker diabetes i tid var imponerande läsning – att som nu mäta fastesockret verkar inte direkt vara optimalt,,,

  Varför är det inte optimalt? Hur ska man göra då?

 49. 49
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  När man är på väg att bli insulinresistent så är fasteblodsockret relativt normalt under en rätt så lång tid – sedan ”brakar” det iväg upp mot slutet innan det absolut inte finns några tvivel om att man verkligen är diabetiker,,,,

  Vill man upptäcka diabetes i tid så kan det därför vara en god idé att göra en glukosbelastning tidigt men även att mäta blodsockret efter måltid går bra – om man inte äter strikt LCHF då ju blodsockerhöjningen på grund av maten är relativt låg.

  För min egen del så ger en LCHF-måltid upphov till en blodsockerhöjning som ligger mellan 0 och 1,5 mmol/l förhöjning av blodsockret. Äter jag däremot en semla så höjs nivån med ungefär 10 mmol/l.

  https://www.kostdoktorn.se/diabetes/blodsocker-och-diabetes/glukosbelastning-gor-din-egen

  Allra helst skulle man behöva mäta insulinhalten men detta är ju ingen vanlig metod ännu.

  Nu fungerar glukosbelastningen lite olika beroende på hur man äter – man får liksom vid många andra prov korrigera resultatet om man äter LCHF.

  För din del torde det knappast vara aktuellt med ett glukostest – det hade du möjligen haft nytta av långt tidigare. Det fanns säkert en ganska lång tid som du var överviktig men ändå hade ett normalt fasteblodsocker – gissar att ditt svar är ja,,,,

  Själv betraktar jag alla med ”kulmage” eller övervikt över 5 kg som rätt så sannolika framtida diabetiker men trots det så finns det kraftigt överviktiga som inte utvecklar diabetes men de är nog rätt så ovanliga.

  Det är bara att gratulera till ditt lägre FS – är det med eller utan Metformin?

 50. 50

  Thomas

  Utan!

  Min kropp verkar svara bra, mycket bra på denna mat.

  Jag äter ju inte så mycket fett, är det ok? Jag mår inte bra av extra smör på maten.

  Jag åt lunch vid 11.15, ett stekt ägg, en och en halv frukost korv, en broccol ibit, 6 skivor ost 27 %, och en klick färskost 30 %. en timme senare blev det en snabb promenad, snabb för mig alltså fick upp pulsen lite, och nu tog jag blodsockret och det låg på 7.3.

  Vad ska sockret ligga på för att vara perfekt?

  Känner mig mycket nöjd och jag ska äta så här för resten av livet. Jag har kommit på att jag är extremt kolhydratkänslig och har varit överviktig hela mitt vuxna liv, förutom något halv år här och där, de sista åren mycket, mycket överviktigt.

  Konstigt nog ser jag inte ut att vara lika fet som jag faktiskt är, med kläderna på vill säga.

  Tänk om jag redan som 20 åring börjat äta så här…vad mycket jag sluppit som dålig kondis och allmän otrivsel med kroppen…..inte velat gå till simhallen, badstranden osv osv

 51. 51
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Inte undra på att vi både blir f-e och ibland blir lite lyriska som en nyfrälst när man återupptäcker livet – vi har ju blivit totalt grundlurade och fortfarande håller en del kostskojare på och drar sina lögner!

  Man får bestämma sina mål efter egna förutsättningar.

  Själv siktar jag på ett långtidssocker på 35 mmol/mol med full dos Metformin. Uppskattningsvis ligger jag idag på runt 40 mmol/mol och målet på 35 kommer jag att kunna uppfylla om en månad eller två.

  Nästa steg för mig är att komma under 46 mmol/mol utan mediciner – detta är den övre gränsen för mig som är 50+ (i sinnet evigt 23 men prästen påstår att jag fyller 59 nästa gång).

  Målet med mitt fasteblodsocker har jag satt till 6 mmol/l utan piller – kan bli lite knepigare att uppfylla,,,

  Jag har inga som helst betänkligheter mot att äta Metformin men du verkar ha ett bättre utgångsläge än vad jag hade – så länge som din vikt och blodsocker sänks är det bara att fortsätta som du börjat. När du tappar vikt kommer din insulinkänslighet att ökas så du kanske klarar dig utan piller – det är ju det bästa alternativet.

  Ta inte i för hårt med din motion men försök att öka pulsen i intervall – jag håller på att läsa in och praktisera HIT – High Intensity Training och den gör underverk för vår insulinkänslighet. Personligen tror jag det är betydligt bättre med 20 minuters rask promenad än 2 timmar i sakta mak,,,,

  HIT verkar inte höja aptiten som vanlig kontinuerlig träning. Verkar oxå fungera som ”efterförbrännare” – i stort sett all fysisk rörelse kan utföras med HIT, gång, simning, styrketräning,,,,

  När det gäller mat så bör du börja med att beräkna ditt proteinbehov och sedan fylla med lämpligt fett. Själva äter vi numera det mesta taget ur:

  https://www.adlibris.com/se/bok/lchf-pa-riktigt-at-dig-i-form-9789172412545?gclid=CPqKqPDc-7wCFcL3cgodikoAcA

  frukost/lunch brukar infalla vid 10 – 14 tiden för mig och blir ofta bacon/ägg eller kokta ägg med sardiner – eller middagsrester. Jag gör det enkelt för mig,,,

 52. 52

  Thomas

  Hur länge har du haft diabetes?

  Ska man mäta blodsockret direkt efter en måltid och hur mycket ska den ligga på?

  Jag drack en kopp te med grädde och tre skivor ost 27% vid 15.45 ca, en och halv timme senare kollade jag igen och sockret ligger fortfarande på 7.3.

  Ikväll ska jag på middag då blir det lax och grönsallad med fetaost.

  Ska också försöka lägga motionen på morgonen, en bra kickstart för dagen.

 53. 53

  Thomas

  Hur brukar en matdag se ut för dig? Hur mycket har du gått ner? Hur länge har du ätit LCHF?

 54. 54
  Thomas Jansson säger

  Jag var nog prediabetiker alltför länge. Redan 2005 togs insulinprover och de var mycket höga. Fasteblodsockret låg dock normalt – på den tiden kunde jag ingenting men började med LCHF.vilket var mycket enkelt för mig då jag plötsligt fick börja äta det som jag alltid velat,,,
  (hade glukosbelastningen gjorts då hade jag legat betydligt bättre till nu!)

  Jag misstänker att stress ligger bakom en stor del av min diabetes men som alla andra trodde jag på kostskojarna och de normalkorkade läkarna och snålade på fettet – när jag hösten 1989 var på mitt sista läkarbesök som anställd fick man under närmast religiösa former lova att äta max ett ägg i veckan – så korkad var den läkaren och jag var dum nog att lita på honom,,,,

  Jag började med intermittent fasta redan på högstadiet runt 1970 (för att slippa gå upp – inte av hälsoskäl) och skippade frukosten fram till dess att barnen började äta frukost några år in på 1990-talet. Då började oxå vikten att öka i allt högre takt,,,

  Efter att jag började med Metformin i början av sommaren 2012 började jag tappa vikt snabbt och den 16 augusti satte jag mig på min racer och cyklade de dryga 3 milen in till Karlstad – jag köpte ett par byxor i storleken 36 och de skulle jag ha på nyårsaftonen (på den tiden gick jag fortfarande i storlek 42,,,).

  Jag gick ned drygt 20 kg under tiden maj – nyår och 36 passade utmärkt. Nu hänger det ett par byxor i garderoben som har storlek 34 – de ska jag ha på mig till kommande nyår – mindre än så tänker jag inte bli,,,

  Sedan vintern 2013 har vikten stått stilla men kroppen har ändrats – nu är det inte längre magen som bestämmer storleken på skjortorna längre.

  I första hand ska jag minska ned 15 kg till – var jag slutligen hamnar beror lite på hur jag hanterar järnskrotet i form av skivstänger och annat – faktum är att jag får betydligt bättre svar på träningen nu som snart 60 år fyllda än då jag var 25.

  LCHF är en orsak men jag misstänker att en förhöjd insulinhalt kan påverka musklerna positivt – varje kroppsbyggare vet att äta lite kolhydrater före och efter träning i syfte att höja tillväxthormonet insulin. Det är ju oxå vanligt att typ 1 justerar sitt insulin i samband med träning,,,

  Jag har spartanska matvanor – massor med ägg, spenat, smör, kokosfett, sardiner, fet fisk – allt är lättlagat då jag jobbar hemma och inte är särskilt intresserad av att vistas i köket. På kvällar och helger lagas det mat ur Monique Le Roux Forslund’s kokbok – enkelt och mycket gott,,,,

  Nu kör jag sporadisk intermittent fasta – mest liknar det 16:8 men det händer att jag äter frukost både 6 på morgonen och 15 på eftermiddag – syftet är dock att hålla nattfastan kvar så länge som möjligt men har jag gått en mil dagen innan blir det en tidig frukost,,,

 55. 55

  Thomas

  Igår var jag hos diabetessköterskan för första gången. Jag hade gått ner ca 4 kg, idag verkar det vara 5. Men igår mätte mitt blodsocker 9.9 och då hade jag ätit sista måltiden kvällen innan vid 22, så jag blev lite besviken, det kan berott på att jag åt grönsaks blandning där det bla fanns morötter i. Också om det stod på förpackningen 5% kolhydrater.

  Vi var ute och promenerade i sakta mak 2 timmar igår och efter det drack jag 2 koppar te med mjölk och några nötter mätte ca 45 min senare då låg sockret över 9…..vid 17 avslutade jag min middag kokt torsk och omelett på 2 ägg och tog blodsockret 30 min senare då låg det på 8.3…

  Kontentan är jag ska inte dricka mjölk alls och tål inte många kolhydrater alls.

  Blodsockret i morse låg på 8.9 när jag vaknade utan frukost….igår åt jag ett kycklingbröst och en burk tonfisk med olja (hällde ut lite olja) vid 22.

  Jag kan alltså inte heller äta en extra måltid på kvällen beroende på att jag sedan mest ligger på soffan och sen sover, ingen rörelse.

  Åt 2 stekta ägg i morse och sockret ligger nu på 8.3…rörelse är alltså nyckeln och ingen mat sent på kvällen…

  Jag försöker lära känna mig själv…

  Tänker också införa 2 dagars halvfasta enligt 5:2 dieten vilket diabetessköterskan var positiv till…är också lite inne på att äta 600 kalorier per dag under 8 veckor …efter jag läste om professorn i England som fått extremt goda resultat på sina patienter…

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  @ 55 Lena:
  Ditt blodsocker ligger ju lite högt trots att du äter ganska strikt LCHF. Möjligen att du kan minska på proteinet något och öka på fettet(?).
  Högt fasteblodsocker trots LCHF brukar bero på en aktiv glukoneogenes (kroppens egen glukostillverkning)
  Om du var min patient skulle jag föreslå Metformin-medicinering. När du får kontroll över blodsockret kan du prova att trappa ner Metforminet.

 57. 57
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Att promenera i 2 timmar i sakta mak kan vara bra men för din diabetes tror jag att kortare och mera intensiva promenader gör bättre nytta. Det finns oxå forskning som verifierar detta.

  Undvik att sprida ut dina måltider. Ät 2 -3 ggr per dygn och gör det under 8 timmar.

  Oavsett vad du äter kommer det att höja ditt blodsocker och insulin och du skall sträva efter att hålla din insulinnivå så låg som möjlig under största möjliga tid under dygnet.

  Själv äter jag efter 16:8 och äter oftast första målet runt 11 – 12 men variationer förekommer.

  Ibland äter jag tidigare och ibland senare.

  Jag började testa lågkaloridieten men slutade efter en vecka då energin för jobb och motion försvann. Men resultatet efter den första veckan blev att jag slutade äta ost till kaffet och inget grädde i kaffet. Jag började oxå motionera med gång i snitt 45 minuter per dag och då på morgonen i fastetillstånd.

  Jag tror inte på lågkaloridieten utan mera på en LCHf kost utan överätning. Det är inte mängden kalorier det handlar om utan i stället att minimera kolhydraterna.

  Man skall skilja på svält och fasta – fasta är ett naturligt tillstånd om det sker under kortare tider medan svält minskar ned kroppens energiomsättning. Och en fasta som är kortare än cirka 30 timmar anses inte ställa om kroppen i svältläge.

  Skilj oxå på viktminskning och fettminskning. Om du kör en svältkur kommer du att tappa vikt men tyvärr så ryker dina muskler oxå – och det vill du inte,,,

  Så vore jag i din situation (som inte är helt olik min egen) skulle jag fortsätta att äta 0,8 gram protein för din rätta vikt och därefter fylla på med bra fett och hålla kolhydratintaget så lågt som möjligt.

  Jag skulle oxå skippa de långa promenaderna och satsa mer på kortare men intensiva pass.

  Allra effektivast är högintensitetsträning i intervall – all forskning tyder på att den passar utmärkt för att öka känsligheten för insulin och minskning av övervikt – metoden behåller musklerna men bränner fett. Dessutom ger metoden en rent mirakulös förbättring av konditionen,,,,

 58. 58
  Thomas Jansson säger

  Ser att Annika skrev samtidigt – om jag vore i din situation skulle jag absolut lyda hennes råd!

 59. 59

  Thomas Jansson Skrev:

  Ser att Annika skrev samtidigt – om jag vore i din situation skulle jag absolut lyda hennes råd!

  0.8 gram protein per kg kroppsvikt?

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lena:
  0,8 g protein per kg idealvikt låter bra.

 61. 61
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:

  Räkneexempel,,,

  Egentligen skall man äta protein beräknat efter sin fettfria massa men den är ju inte så lätt att få reda på – därför förenklar man och mäter efter kroppsvikten – om man är överviktig så skall beräkningen ske efter sin idealvikt – inte efter den nuvarande vikten.

  En person väger 100 kg men har egentligen en idealvikt på 70 kg

  Detta medför 0,8 x 70 = 56 gram/dygn

  Finns massor med info på nätet om detta – tex här:

  https://xn--svenskagg-12a.com/?p=19787

  När det gäller en idrottare är rekommenderade intag av protein lite varierande men ligger i regel runt 1.5-2 g/kg kroppsvikt.

  Överäter man protein kommer överskottet att omvandlas till vad vi kan betrakta som ”långsamma kolhydrater” och det vill vi inte.

  Underäter vi protein kommer kroppen att konsumera sina egna muskler då muskelprotein börjar brytas ned för att ge energi och reperationsmaterial för prioriterade organ och celler.

  Därför är jag lite skeptisk till 800 kcal/dygn i form av pulverdieter och andra onaturliga påhitt men vi ska naturligtvis inte överäta heller.

  Vill du förkovra dig ordentligt kan du avsätta en dag eller två och gå igenom den här siten som just nu är min favoritplats,,,

  https://www.youtube.com/user/drjasonfung

  eller

  https://kidneylifescience.ca/

  Den senare platsen är inte den mest strukturerade men ger man sig bara tid att hitta rätt är det en guldgruva av kunskap som finns där – och engelskan är föredömligt enkel,,,

 62. 62
  Annika Dahlqvist säger

  @ 59 Lena:
  Om du ska äta ca 56 g protein per dygn får du titta i näringstabell (tex fineli.fi https://www.fineli.fi/index.php?lang=sv) för att se hur mycket proteinmat det blir. Kött innehåller ca 20% protein, så ska du äta säg 30 g protein i form av kött så blir det 150 g kött.

 63. 63
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:

  Ett bra hjälpmedel är att registrera dig här:

  https://www.matdagboken.se/?p=start&PageID=5

  och då kan du direkt se sammansättningen av vad du äter.

  Jag har klarat mig utmärkt med gratisvarianten och det finns fler sidor av den här typen om man letar lite,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa