Hazards on sugar

Mercola intervjuar dr Richard Johnson om sockrets effekt på insulinresistens och leptinresistens.

 

Comments

 1. 1

  Utmärkt inlägg! Försökte få tag på Richard Johnson’s bok: ”Fat Switch” men den finns ännu endast i pappersutgåva. Själv föredrar jag e-bok för att det går att söka tillbaks på det man läst om senare.

  Innehållsmässigt verkar boken mycket intressant från vad det går att läsa på Amazon t.ex..
  Annars är det igen att fruktosen är det som långsiktigt orsakar det metabola syndromet men det riktigt intressanta är alla exempel från djurvärlden som visar att insulinresistans och metabolt syndrom i grunden är enkla överlevnadsfunktioner: Johnson menar att Darwin’s teori om ”survival of the fittest” lätt kan bli meningslös när det gäller större och verkliga överlevnadshinder som långvarig kyla eller torka. Då gäller istället vanligen ”survival of the fattest”, or ..”the biggest”.
  Inte dåligt att degradera Darwin med så enkla medel!

  Om livsmedelsindustrin sedan har använt de kartlagda mekanismerna för att öka försäljningen genom att fokusera på ämnen som är aptitretande eller hungerstimulerande är en annan historia. Men som många idag ser det så har det Svenska SLV tydligen helt aningslöst bidragit till dagens situation där fruktos fortfarande anses vara ”ofarligt” eftersom det inte höjer blodsockret direkt.
  Egentligen är det en EU-skandal men SLV är tvungen att följa. Eller är SLV verkligen tvungna att följa politiska beslut istället för att se till vetenskap? När blir det dags att skilja SLV från EU-politik med hänvisning till att vi anser folkhälsan viktigare ?

 2. 2
  kost-törstig säger

  Jag har också lyssnat och sett inlägget.

  Han gjorde ingen skillnad på fructos och sucros. Själv har jag fått lära mig att fructos är mycket farligare än sucros.

  Men att de båda sockerarterna är farliga och beroendeframkallande klargjorde han mycket bra!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 kost-törstig:
  Sucros = sackaros består till hälften av glukos och hälften av fruktos.
  Glukos = druvsocker = blodsocker. All stärkelse blir till glukos i kroppen. Glukos höjer blodsockret, och sekundärt blodinsulin. Högt blodsocker och -insulin är skadligt för kroppen, som vi brukar tala om.
  Fruktos är ännu skadligare, på ett lömskt sätt. Det bryts inte direkt ner till glukos, utan blir först fett, som inlagras i levern och ger fettlever, bidrar till insulinresistens, och det blir till urat (urinsyra) som ger giktsjukdomen, etc
  Därför varnar vi allra mest för kolhydrater som smakar sött, eftersom det är fruktosen som ger den söta smaken.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa