Att lita på ledningen

Julkrönika av professor Göran Sjöberg:Professor Göran Sjöberg
Att lita på ledningen 

Tjänstemannen i Åre som ”stal” skolbarnens julmat framför näsan på kocken litade på sin ledning och följde därför bara ”order” vilket kommunledningen också påpekade i en kommentar men att tjänstemannen samtidigt kunde ha varit ”smartare” och istället jobbat ”förebyggande”. Nu hade detta knappast varit möjligt för denna lägre tjänsteman att göra detta eftersom det var kocken själv som på eget initiativ, genom att spara in på matkontot veckan innan, lyckats finansiera julmaten. Som alltid har ledningar i alla organisationer en dubbelmoral.

Denna dubbelmoral innebär alltid ett glapp mellan ledningen och de som arbetar i organisationen och de som ska genomföra de impopulära beslut som ledningen tar. På den arbetande nivån finner man därför ofta en ”bristande entusiasm” eftersom man på denna nivå också ser igenom det hyckleri som ledningens dubbelmoral innebär. Men det finns alltid enskilda individer i varje organisation som i ”övernit” vill fjäska in sig hos ledningen för att ta sig upp i organisationen och dessa är individer är väl kända bland sina arbetskamrater. I dubbelmoralens högborg, USA, kallas dessa, som saknar den kollektiva moralen, för ”brown noses” av någon anledning. Det lutar ju åt att den aktuella tjänstemannen i Åre tillhör denna senare typ av människor men att han kanske här sköt sig själv i foten.

Läs mer

Själv fick jag en inblick i dubbelmoralens triumfer när jag under drygt ett år arbetade i USA på ett av världens största företag, General Electric (GE). Ledningen hade här insett att det största problemet man hade, med att ligga på topp när det gällde konstruktionerna av sina flygmotorer, var att ingenjörerna saknade den nödvändiga entusiasmen och ”ge järnet” för att de helt enkelt inte litade på ledning. På väggen vid min arbetsplats dök det upp en affisch med rubriken ”Instill Trust” som tog upp denna fråga. Jag frågade mina arbetskamrater vad detta uttryck egentligen och denna kampanj innebar och de berättade att andemeningen var att gradvis återuppbygga ett förtroende för ledningen hos medarbetarna, men samtidigt pekade mina kollegor på papperskorgen och skakade på huvudet när det gällde den kollega som talade om hur fantastisk denna kampanj var. För de av mina läsare som känner till den amerikanska serien om ingenjören Dilbert (med den karaktäristiska kvaddade slipsen som står rätt ut i en krok) så är detta dubbelmoraliska scenario väl bekant. Underförstått finns det ingen ingenjör som kan vara så ”idiotisk” att han går på detta mambo-jumbo från ledningen. Alla förstår vad det är frågan om! De som deltagit på de medarbetarseminarier som de flesta stora företag anordnar i Sverige, någon gång per år, känner igen mönstret efter att ha varit med några gånger. Glappet mellan ledning och medarbetare är ständigt närvarande och blir större ju större organisationerna är.

Samma sak gäller sjukvården, och de som jobbar inom denna är väl medvetna om ledningens dubbelmoral och det är därför egentligen otroligt att så många av patienterna inte inser de katastrofala följderna av denna moraliska och ekonomiska korruption förrän de själva drabbats av följderna som t.ex. av statiner eller by-passoperationer. Det finns trots allt några personer som har modet att avslöja vad som pågår inom de flesta stora organisationer och det är ingen tillfällighet att dessa sedan jagas med blåslampa av personer från ledningen eftersom de avslöjar själva dubbelmoralen. Uffe Ravnskov och vår Annika är väl kända exempel i Sverige.

I den senaste tråden hos den cyniskt bittre brittiska läkaren Malcom Kendricks blogg tar han upp denna dubbelmoral inom det engelska sjukvårdssystemet.

The State of the NHS Today

Det handlar om den engelska myndighet som är satt att utvärdera sjukvårdens effektivitet och som kallas ”National Health Services”  (NHS) och hanterar samma system som vi nu har i Sverige. Kendrick jämför här det hycklande språkbruket som NHS använder med det språkbruk som den totalitära staten använder i George Orwells roman ”1984”: ”Krig är Fred, Misslyckande är Framgång, Lögner är Sanning”. Detta är samma sjuka dialektik som filosofen Hegel använde sig av för att fjäska till sig egna fördelar (t.ex. sin professur i Berlin) i det totalitära Preussen för nu två hundra år sedan och som Schopenhauer så obarmhärtigt avslöjar.

Vi känner igen mönstret. SLV som är ledande vad gäller våra officiella kostråd, och som i total avsaknad av en myndighetsmoral som ska skydda oss, ständigt fjäskar för livsmedels- och läkemedelsindustri på samma sätt som den amerikanska myndigheten FDA gör. Slutligen kan man ifrågasätta om professorer som Rössner och Hellénius verkligen kan betraktas som ”brown noses” när de nu inte ens tillhör SLV utan bara försvarar det ovetenskapliga nonsens som denna myndighet de facto representerar.

 

Comments

 1. 1

  Jag antar att fjäsk inte bara beror på att vederbörande vill skaffa sig en fördel, t ex i karriären. Det kanske oftare handlar om ett lite okritiskt men ganska mänskligt bekräftelsesökande? Kanske är det även en drivkraft för en livsstilsforskare? I all synnerhet när deras livsverk är under angrepp.

  Bekräftelsesökande är kanske en svaghet som gör en känslig för ledningens eller uppdragsgivarens nycker men man kan nog inte ”kräva” civilkurage av alla tyvärr.

 2. 2

  Lars Skrev:

  Bekräftelsesökande är kanske en svaghet som gör en känslig för ledningens eller uppdragsgivarens nycker men man kan nog inte ”kräva” civilkurage av alla tyvärr.

  Jo… – Lars – men jag tror att det är omedveten okunskap hos etablissemanget som i allt väsentligt gör att det blir så fel som det blir.

  Det finns bara ett sätt att ta reda på om det är så = om och om igen ”tugga” om samma sak, t ex att mättat fett = animaliskt fett är rena hälsokosten – och att det är ett övermått av kolhydrater i kosten som är ”boven i dramat”.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 3. 3

  @ Josef Boberg:
  Ja, det är vi överens om. Men jag tror att även andra mänskliga svagheter kan vara grynnor att bemästra om man vill styra skutan rätt.

 4. 4

  Lars Skrev:

  Ja, det är vi överens om. Men jag tror att även andra mänskliga svagheter kan vara grynnor att bemästra om man vill styra skutan rätt.

  Japp.

 5. 5
  Professor Göran säger

  All organiserad verksamhet måste ha en grundläggande idé för sin verksamhet och en verkställande ledning. Hos vår sjukvård borde denna vara att patienterna skall bli av med sina sjukdomar men som få blir med medicinering och/eller operativa ingrepp som idag genomsyrar sjukvården.

  Här blundar man därför i stort sett helt för att det är vår kolhydratstinna kost som orsakar de flesta av våra sjukdomar. När man sedan marginellt tar upp kostfrågan genom att hänskjuta den till dietesterna finns det inte längre någon koppling till vår verklighet eller till någon grundläggande molekylärbiologisk vetenskap.

  Det är här dubbelmoralen kommer in. Enskilda individer inom organisationerna måste arbeta utifrån den idén för verksamheten och en besluten från den verkställande ledning. Det är inte de enskilda medarbetarna som står för själva dubbelmoralen – den finns alltid i toppen

 6. 6

  Professor Göran Skrev:

  Enskilda individer inom organisationerna måste arbeta utifrån den idén för verksamheten och en besluten från den verkställande ledning. Det är inte de enskilda medarbetarna som står för själva dubbelmoralen – den finns alltid i toppen

  Jo… – Göran – så är det ju överallt i samhällets styrning = vanstyrning. Makt över andra har ju alltid varit, och ej minst ÄR, också att betrakta som en i omedveten okunskap grundad beroendeframkallande drog.

  Men alla dom som är beroende av makt – dom har ju ingen som helst aning om att dom är fast i en drog – lika lite som att alla dom som i sin omedvetna okunskap är fast i kolhydrat-drogen har det.


  Lösningen på det här världsomspännande bekymret bör rimligen finnas i att fler och fler av oss av vanligt folk själva = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – kommer till självinsikt om att Wi också i mångt och mycket fungerar som vilken alkoholist som.

  Avseende kolhydrat-drogen så kom ju Annika på det för ca 9 år sedan – och med det har hon sedan ”smittat” åt hållet ca två miljoner andra bara i Sverige. Hur många som i andra länder har ”drabbats” av den vällovliga smittan har jag ingen ide´om – men det skulle ej alls förvåna mig om det är åt hållet lika många eller än flera.

  Det skulle ej heller förvåna mig ifall den ”kritiska massan” snart är uppnådd för ett större genombrott för – att vara återhållsam med att konsumera ett övermått av kolhydrater – till förmån för att konsumera mera av mättat fett = animaliskt fett.


  Jag håller på och läser boken ”Lady Almina och verklighetens Downtown Abbey”. Den handlar i mycket om det här med att makt över andra är en i omedveten okunskap grundad beroendeframkallande drog – som även bankirfamiljen Rothschild kan ses som drabbad av – ifall jag skall tro på vad som finns skrivet i boken – och det gör jag.

  Jag blev så fascinerad av innehållet i boken – att jag håller på med att citera en del ifrån boken på min blogg här.

  För mig börjar börjar nu pusselbitarna att mer och mer av sig självt falla på plats – om man så säger.

 7. 7
  Ingvar Bejvel säger

  Allt nog! Men Göran, borde du inte med din fantastiska förankring i världshistorien, kunna gå på direkt angrepp mot t ex Livsmedelsverket? Dessa människor har ju inte många siffror rätt!

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Tack för den intressanta kommentaren!

  Det slår mig, när hustru och jag nu läser Herodotos Historia skriven för 2500 år sedan, att de kungar som kom till makten då bet sig fast vid denna med näbbar och klor och dessutom gjorde allt för att utvidga sin makt och utplåna alla som försökte ifrågasätta den.

  Maktens sötma lurar nog överallt och fungerar som en drog får man misstänka.

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ Ingvar Bejvel:

  Alla bidrar vi här efter förmåga till ”LCHF-stacken”!

  LCHF är trots allt en gräsrotsrörelse men som faktiskt har den oerhörda fördelen av att den är vetenskaplig för att den stämmer med verkligheten och därmed också bevisar att den officiella ”kostvetenskapen” är nonsens eftersom den inte gör det.

  Var man än som LCHF-are försöker göra sin röst hörd bestäms effekten av de egna förutsättningarna och räckvidden av de media som man kan få tillgång till.

  Även om jag nu efter några år anser mig själv hyfsat påläst inom den kemiska molekylärbiologin och även seriöst börjat sätta mig in i grunderna för den medicinska fysiologin så är jag ändå till min profession metallurg vilket i klartext betyder att jag knappast kan komma in ”på plan” när det gäller den offentliga debatten kring kost och hälsa. Betecknande är kanske Rössners senaste påhopp på Kostdoktorn där han hävdade sin ”oändliga” akademiska överlägsenhet över Andreas genom att hänvisa till sina 600 publikationer. I mina ögon låter 600 papper faktiskt lite ”väl mycket” och det kanske skulle intressant att syna dessa lite närmare. Det lilla jag sett av hans skriverier har knappast varit några höjdare. Med sin recension av ”Matrevolutionen” i Läkartidningen firade han kanske sitt lågvattensmärke och här fick jag till min stora förvåning också in en kommentar till hans recension och möjligen på grund av min ”titel”.

  Det spelar därför egentligen ingen roll att jag idag slår alla ”normala” läkare på fingrarna när det gäller kost och hälsa men detta gäller nog för de flesta av oss seriösa och väl pålästa LCHF-are.

  Förutom rena medicinare som Annika , kostdoktorn och några professorer så är det nog bara aktiva vetenskapsjournalister som Gary Taubes och Ann Fernholm som kan få eget seriöst utrymme i media med stor tyngd och spridning.

  Så vi får göra vad vi kan!

  Mina krönikor här hos Annika är ett sätt som jag själv trivs bra med och jag tror inte det skulle vara bättre om jag hade en egen blog.

  Sedan håller jag en del offentliga föredrag och det trivs jag också med.

  Har du några tankar kring detta är jag intresserad!

 10. 10

  Professor Göran Skrev:

  Det slår mig, när hustru och jag nu läser Herodotos Historia skriven för 2500 år sedan, att de kungar som kom till makten då bet sig fast vid denna med näbbar och klor och dessutom gjorde allt för att utvidga sin makt och utplåna alla som försökte ifrågasätta den.

  Maktens sötma lurar nog överallt och fungerar som en drog får man misstänka.

  Jo… – Göran – det tror jag på goda grunder = egna gjorda erfarenheter ÄR åt hållet hälsosamt att tänka så. Detta då i meningen att i första hand lägga sin egen energi på att påtala hur man kan rätta till sådant som i omedveten okunskap har blivit fel – och i försumbar grad ägna sig åt att påtala vem/vad som är orsak till det pågående eländet.

  Sedan jag blev nätmedborgare för ca sex år sedan – så har två av sådana nätmedborgare – som i stort sett bara ägnade sig åt att leta syndabockar – dött efter ett fåtal år av sådant ”tuggande” – bokstavligt talat. Den ene genom att ta sitt eget liv av daga – och den andre med en sjukdom som ursäkt.

  Sen finns det en tredje på nätet, som jag har följt sedan flera år tillbaka, som lägger mycket av sin energi på att leta syndabockar – för att världen styrs = vanstyrs i så hög grad i dags dato som sker. Men han lever än – för i hens syndabocks-budskap kommer det då och då blänkare om lösningar på det eländet.

  Så det kan uppfattas som att det ej är helt riskfritt att enbart ägna sig åt syndabocks-syndromet – om man så säger.


  Apropå Herodotos författarskap – så sägs det att Wi har dom makthavare Wi har gjort oss förtjänta av. Detta då i meningen att mååånga – måhända dom allra flesta, kanske… – på matkhavarnas taburetter skulle bete sig åt hållet mer eller mindre på exakt samma sätt.

  Detta därför att väldigt få har någon medveten kunskap om att makt är en beroendeframkallande drog = det går ju därmed ej att ha makt och undvika maktens sötma som drog. Makt över andra är ju åt hållet att likna vid den för dom flesta omedvetna okunskapen om att kolhydrater är ett beroende-framkallande gift för kroppen.

  Så länge som den omedvetna okunskapen råder – så är det ju som princip helt omöjligt att göra något åt vare sig det ena eller det andra. Detta sagt utifrån hur jag själv, tills för ca fyra år sedan, glad i hågen stoppade i mig kolhydrater så att det stod ”härliga till”. Först när kärlkrampen kom som ett ”brev på posten” som en effekt av det – så tänkte jag till och ändrade mitt kosthåll. Och ”vips” så försvann min livshotande kärlkramp.


  Men en tjuv är en tjuv – oavsett ifall hen stjäl hundra kronor eller hundra miljarder. Så vem kan svära sig fri ifrån att vara beroende av makt egentligen ? Att t ex vinna en ”duell” i kommentarsfältet på en blogg – vad är det annat än en form för utövande av makt egentligen ?

  Själv föredrar jag numera öppna interaktiva dialoger – som jag t ex haft en del med Dig – för de öppnar ju upp för att vidga bådas begreppshorisonter – bokstavligt talat.


  ”Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi ju som princip alltid mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket.”
  – försöker jag hålla i minnet när jag kommenterar. Men visst… – då och då så blir det att misstag ändå sker – och så blir det en ”råsop” istället.

  Men vaddå… – misstag kan ju rättas till – och min besserwisser-ådra är ju väl förankrad i mitt ego sedan mer än 70 år tillbaka. Rom byggdes ju ej på en dag – om man så säger – så att få hejd på min besserwisser-ådra kommer nog att ta sin tid, tror jag…

  Avslutningsvis så kan jag ju i o f s ha åt hållet helt fel i det ovanstående – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 11. 11

  @ Josef Boberg:
  Tack för de orden Josef!

  Den första av de sju fraserna som Jesus, enligt evangelierna, yttrade när han hängde på korset äger verkligen sin riktighet! Även om vi, inte minst jag, ofta glömmer bort det. Men vi är nog alla barn av den moderna och teknikoptimistiska tiden och som sådana kanske vi slänger lite väl mycket gammal visdom på sophögen bara för att den är gammal?

 12. 12

  Lars Skrev:

  Men vi är nog alla barn av den moderna och teknikoptimistiska tiden och som sådana kanske vi slänger lite väl mycket gammal visdom på sophögen bara för att den är gammal?

  Jo… – Lars – det håller jag till fullo med Dig om, men…

  Sen lärde jag mig att… – jag skall inte gå in på varför… – att en människa som vill någonting kan egentligen göra vad som. Om hon inifrån och ut känner att hon vill göra det. Det behöver inte vara rätt och det behöver inte vara fel… – utan det räcker med detta att man vill något hellre än allt annat i världen… – så går det att genomföra.

  Maria: Det var ett viktigt kunskap.

  Josef: Ja… – det var det.

  Maria: Hur tänker du ?

  Josef: Jag har ju nu på sista åren har jag börjat se på andra människor som att dom speglar en del av mig själv. Om jag tycker om eller inte tycker om andra människor… – så är det ALDRIG någon annan människa som jag tycker om eller inte tycker om… – utan det är den delen av mig själv som den här speglar.

  Wi har ju då ett samhälle som på något sätt fixas och drivs av system, företag, organisationer av olika slag. De här systemen kräver ju så att säga energi för att leva… – och använder ju då människor som sin Livsenergi. Wi måste ju lära oss igen då tydligen på något sätt att inse… – att ursprungligen så skapade ju människan system som sina verktyg… – för att bygga samhället med och förenkla vissa saker.

  Och på något sätt så har… – om du tittar på folkrörelserna, fackföreningsrörelser, även sammanslutningar mellan företag och korporation och allt det här… – det har ju utvecklats till någon sorts egen Livsform som KRÄVER människor som energi för att leva. Alltså systemen har TAGIT ÖVER… – och människor räknas på något sätt inte som något annat än någon form av ”mat” för de här systemen.

  Och på något sätt så måste Wi ju då som människor försöka och inse att det ÄR så för det första. Och sen för det andra konstatera då vill Wi ha det så ? Och vill Wi inte det så är det ju bara att ändra på det… – för systemen i sig har ju ingen kreativ skapande förmåga… – om inte Wi som människor ger dem det. Då dör de ju direkt.

  Jag menar att ta konsumenterna i det här landet. Dom kan ju göra vad som helst med de företag som tillverkar mat… – genom att bestämma sig för att nu köper Wi inte det här. Vad händer då med det här företaget som gör saker som man inte vill ha ? Ja… – det dör ju.

  Det är ju Wi som människor… – ENSKILDA människor… – som ALLTID bestämmer hur det här samhället skall se ut. Inte något system… – det har det aldrig varit (eller ÄR ?)… – om Wi inte GER systemet den fullmakten. Men Wi blir ALDRIG utsatta för några system. Det har människan ALDRIG blivit (eller blir ?). Utan Wi TILLÅTER systemet att plåga oss… – eller bejaka oss.

  Maria: Men när Wi kommer hit – har Wi haft frihet att leva just det goda ?

  Josef: Wi kommer inte hit. Wi (InstinktEn ?) BESTÄMMER oss för att komma hit… – och väljer våra föräldrar och de förutsättningar Wi skall leva under. Wi drar på oss det precis som allt annat Wi råkar ut för. Men hela tiden i vårt resonemang… – vårt tankesystem då… – så konstruerar Wi att… – jamen det är du som utsätter mig för det här… – eller det är han eller det är systemet eller det är statsministern eller det är någon EG-tjänsteman eller… – ja faen vet – men det är i alla fall inte jag. Det är fel.

  Maria: Men då menar du att i Paradiset ingår även detta elände ?

  Josef: Nej… – det finns inte där. Men Wi skapar det i våra huvuden. Wi har lagt på ett filter som omvandlar Paradiset till ett hell-vete… – fysiskt och mentalt.

  Maria: Men var det meningen att Wi skall lägga på det… – eller är det någonstans… ?

  Josef: Det är INGEN annan än Wi själva som bestämmer det. Återigen… – Wi får inte räkna bort oss själva. Det är inte… – om Wi vill kalla det Universums gud eller vad du vill… – det är inte denne någon eller något (InstinktEn ?) som har bestämt det här. Det har Wi själva bestämt. Wi har dragit på oss det här. Och i och med att Wi har dragit det på oss – så kan Wi också dra det… – dra oss ur det NÄR WI VILL.

  Maria: Jo… – men vad jag vill komma fram till… – att de faktiska omständigheterna… – som kan vara eländiga… – ta en situation där man sitter och svälter… – inte har mat. Den är helvetisk i sig. Men vad Wi kan göra det är att betrakta det på ett annat sätt.

  Josef: Javisst… – för då försvinner den. Om Wi släcker ljuset i det här rummet… – så blir det mörkt… – eftersom persiennerna är fördragna. Och om Wi drar för gardinerna så kan det bli becksvart. Om du och jag då… – för det är vad Wi gjorde för tre miljoner år sedan (ca 450 000 år ?)… – om du och jag då sätter oss i det här rummet och prata om det här mörkret… – kan Wi sitta i hur lång tid som helst… – så händer ju INGENTING.

  Men om Wi vet om att det finns ett ljus… – och det vet Wi… – och börjar prata om ljuset… – och sedan kommer på… – jamen Wi har ju en ljusknapp där… – om Wi tar oss dit då och tänder så blir det ljust. Var blir mörkret av då ? Det finns ju inte längre.

  Och det är samma med det här Paradiset då som jorden ÄR …- och som Wi vägrar och se. Om Wi börjar se Paradiset… – jamen var är mörkret då ? – om Paradiset är ljuset så att säga. Men det finns ju inte. Det har ALDRIG funnits. Men Wi måste så att säga dra på strömmen till de lampor som finns. Alltså Wi måste börja se det här Paradiset. Eller rättare sagt… – Wi måste fatta intresse för att lära oss och dra oss mot ljusknappen och tända.

  Men det är inget beslut som någon annan än Wi själva fattar. Det är ingen regering eller politiskt parti eller något företag som fattar det åt oss. Det fattar Wi väl själva. För Wi har själva fattat beslutet att dra för gardinerna och släcka ljuset. Och därför vet Wi att ljuset finns… – varenda en av oss. Men av någon anledning så har Wi bestämt oss för att sitta i mörkret och prata om mörkret. Och det är ju eländigt.

  Aldrig få se solen… – uppleva värmen… – och njuta av det Paradis då som Wi har levt i tre miljoner år i (ca 450 000 år ?) och aldrig sett.

  – slut citat från en bra bit ned i texten här.


  Vad jag med detta vill försöka uttrycka är att det förefaller vara åt hållet så att varje ny generation av människor måste lära sig av sina egna gjorda erfarenheter = Wi kan egentligen ej lära oss någonting överhuvudtaget av wår skrivna eller mun-till-mun-historia som art. Det förefaller vara åt hållet så i såväl det långa som ej minst i ett kort tidsperspektiv sett.

  Ovedersägliga bevis för det förhållningssättet finns ju bl a i att Wi fortfarande, efter tusentals år av krigande, fortsatt dagligen krigar på nationsnivå med varandra – och ej minst i smått person till person emellan – trots att det finns tonvis med böcker skrivna om hur eländigt ALLT sådant har varit.

  Kort och gott – Thats Life ! – som jag ser det just nu.


  Kommer det att kunna bli annorlunda i en framtid ?

  Javisst kan det bli det – därför att drömmar kan slå in = Allt Är Möjligt !

  Men det kräver ju i så fall att Wi, framförallt enskilt, men också kollektivt håller drömmen synllig och eftersträvansvärd.

  Kommer Wi att göra så ?

  Tja… – faen vet – men så länge det finns Liv så finns det hopp.

 13. 13

  Hej, alla!

  Frågan är om Wi – i mängd åt 2-miljonerhållet i Sverige – har lyckats göra något avtryck i ”maktens korridorer”. Har vi någon politiker som för vår talan? Har livsmedelsutbudet förändrats i våra butiker? Detta bara för att nämna två plattformar där vi önskar eller borde sett förändring i stort.

  Efter 10-talet år med LCHF på den offentliga arenan önskar vi ju att makten kunde förskjutas åt vårt håll. (Med makt menar jag inte diktatorsmakten utan, säg, kärleksmakten.)

  En kontroversiell fråga kan ställas: ”Är det möjligt att komma åt omedveten okunskap i ledarskiktet utan våldshandlingar?” Ty man bör ha klart för sig, att det förekommer klarsyn även i maktsfärerna. Dock – dessa strävar efter världsherravälde! D. v. s. det handlar fortfarande om makt. Kommer Wi undan detta?? Finns det en möjlighet att agera enskilt (vi talar här alltså om kostinnehåll), utan egoismen inblandad, och på det sättet förändra en hel populations/generations kostvanor??? Utan våld i nämnda scenario.

  Detta handlar alltså om hur mycket högre medvetenheten om kostens innehåll har blivit efter ett decennium samt parallellt härmed avtrycken en enligt ovan.

  Sena decemberhälsningar 2013

  Rolf Aronsson

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ Rolf Aronsson:
  En viktig fråga, som jag tänker, är att få rättighet att äta LCHF inom den offentliga restaurangen, dvs skola, vård och omsorg. Där har vi hela kost- och kostråds-etablissemanget emot det fria valet.
  Den andra frågan är hur vi ska få genomslag för LCHF i politiken. Ett förslag är att vi får ta reda på vilka personer inom partierna som är positiva till LCHF och sedan personrösta på dem, samt att engagera sig politiskt och försöka påverka partierna inifrån, om det är möjligt.

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Eftersom en fjärdedel av vår befolkning uppenbart är intresserade av LCHF så är det faktiskt lite underligt att inte fler enskilda politiker har nappat på detta (även bland dom bör andelen LCHF-are vara minst lika stor) med tanke på just personröstningen.

  Det är ju också få frågor som väcker ett så stort engagemang. Jag förstår inte riktigt detta.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Professor Göran:
  Det är rädslan för ”ministerstyre” som gör att politikerna inte vågar visa färg i kostfrågan. Politikerna får inte ha någon åsikt i frågor där det finns ”experter”, utan där ska experterna råda.
  Men experterna i kostfrågan är vilseförda sedan flera decennier, de har koncensus-beslut, och industristöd, på att naturligt mättat fett är farligt och kolhydrater och lightprodukter är nyttiga. Så till slut måste politikerna ändå sätta ner foten och bestämma att folket ska få tillgång till mat som gör dem friska i stället för sjuka.

 17. 17

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Men experterna i kostfrågan är vilseförda sedan flera decennier, de har koncensus-beslut, och industristöd, på att naturligt mättat fett är farligt och kolhydrater och lightprodukter är nyttiga. Så till slut måste politikerna ändå sätta ner foten och bestämma att folket ska få tillgång till mat som gör dem friska i stället för sjuka.

  Jo… – Annika – sant.

  Ja kan nu undra över hur många av riksdagsledamöterna som i smyg äter artegen LCHF-kost ❓

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Intressant svar!

  Och jag tror att du som vanligt har rätt!

  I klartext betyder detta förstås att vi inte kan vänta oss någon förändring i kostfrågan från politiskt håll. Vår riksdags beslut att förbjuda transfetter för ganska länge sedan nu har t.ex. ännu inte genomförts i praktiken på grund av denna servilitet för industriintressena. SLV är ju ytterligare ett exempel på detta. Regeringen skulle väl kunna skrota detta verk till att börja med om de hade haft kurage nog.

  Och att tro att marknadskrafterna skall börja tänka på folks hälsa och vår miljö, om detta nu inte gynnar deras bokslut, anser jag, som jag påpekade i en kommentar på tråden om Lars Berns bok, vara väldigt naivt.

  Kvar har vi vår LCHF gräsrotsrörelse stöttad av vårt ”demokratiska” internet och en rörelse som växer för att den har vetenskapen och verkligheten på sin sida på ett så dramatiskt och övertygande sätt till skillnad mot ”etablissemangets” ständiga ”misslyckanden” på alla plan.

  Och det är ju kanske därför jag är här på din blog och skriver mina krönikor och inte engagerar mig i några politiska forum.

 19. 19

  Professor Göran Skrev:

  Och att tro att marknadskrafterna skall börja tänka på folks hälsa och vår miljö, om detta nu inte gynnar deras bokslut, anser jag, som jag påpekade i en kommentar på tråden om Lars Berns bok, vara väldigt naivt.

  Du har förmodligen alldeles rätt i det!

 20. 20

  Det är alltså följande utveckling vi ska hoppas på och som ska ge resultat under nästa decennium: Vi bloggar, skriver på facebook. Vi skriver böcker och öppnar hemsidor i parti och minut. Vi räknar med genomslag med hjälp av Internet och djungeltelegrafen. Eventuellt dyker det upp studier som bevisligen utförs utan särintressen. Efter några år är vi 3 eller 4 miljoner i folkhavet som praktiserar LCHF. Gräsrotsrörelsen är en maktfaktor, eller?

  Det låter som en saga. Men man kan notera att det har gått till så under den gångna tioårsperioden. LCHF-rörelsen är nu starkare än någonsin. Men – kommer detta att fortsätta?

  Det är ekonomiska intressen som styr i realiteten. Det verkliga ledarskiktet är inte politiker utan ekonomer, koncernchefer och dylika. De utövar en oemotståndlig makt på alla plan. Vi talar ju om att våra ledare, medier och även reklamvärlden är slavar under livsmedelsindustrin och inte minst läkemedelsindustrin. Och, som jag nämnde tidigare, inom ”penningvärlden” har man huvudet på skaft, är insiktsfulla och drar sig inte för manipulationer, för att inte nämna starkare ord. Jag menar att en ”snäll” gräsrotsrörelse mycket väl kan styras så som hände på 50, 60-talen. Det finns förstås viktiga skillnader från den tiden och nutiden.

  Men ingen skall tro att inte nätverken i Internetvärlden kan manipuleras. Ett effektivt sätt är bl. a. att skapa förvirring med dubbla budskap, som sker då och då. För en nyväckt konsument blir det problem med vem man ska lita på. Och de många bekväma vanemänniskorna bryr sig inte när det blir komplicerat.

  Ytterligare tankar i slutat på december 2013

  Rolf Aronsson

 21. 21

  Rolf Aronsson Skrev:

  Det är ekonomiska intressen som styr i realiteten. Det verkliga ledarskiktet är inte politiker utan ekonomer, koncernchefer och dylika. De utövar en oemotståndlig makt på alla plan.

  Nja… – Rolf – då hade ej åt hållet ca två miljoner av svenskarna fått bättre och bättre hälsa – genom att själva bestämma sig för att tugga i sig artegen LCHF-kost.

  Men visst har etablissemanget fortfarande ett visst mått av makt kvar – men i dags dato ingen ”oemotståndlig makt på alla plan”. Åt hållet så var det ju före nätets tidevarv – men den tiden är ju för evigt förbi – om man så säger.

  Jag håller på och skriver lite om den före detta ”oemotståndliga makten på alla plan” på min blogg bl a här.

 22. 22

  @ Rolf Aronsson:
  Jo, motståndet kommer kanske att hårdna och möjligen bli fulare. Men det är inte bara via bloggar, tidskrifter, artiklar och böcker som LCHF sprids. Den påtagliga hälsa som utövarna visar upp talar sitt eget tydliga språk och blir i längden svår att blunda för.

  Trots det tar det nog år snarare än månader innan en kritisk massa uppnås. Kunskap tar lång tid att spridas, i all synnerhet när det krävs ett paradigmskifte. Låt oss först visa att LCHF är mer än en ”modediet” och att vi inte allihopa kolar vippen pga allt mättat fett vi trycker i oss 🙂

 23. 23
  Professor Göran säger

  @ Rolf Aronsson:

  Intressanta tankar!

  Jag är helt övertygad om att du har rätt när det gäller att de enorma ekonomiska krafterna, som styr världen inklusive alla våra politikerna från vänster till höger, kommer att reagera om de känner sig hotade men det är nog långt kvar innan detta sker på någon global nivå.

  Det som talar för att vår gräsrotsrörelse skulle kunna lyckas ”mot alla odds” är att hela världens befolkning inom en ganska snar framtid (20 år?) definitivt kommer att ha nått vägs ände när det gäller fetma och sjukdom och detta är ALLA ”ledare” överens om. Men det är också ett faktum att de inte har någon vetenskap på sin sida och att de därför inte kan lösa problemen de ställt till med med sin anarkistiska ”utvecklingsoptimism”.

  Men om och när de ledande skikten i samhället tar till sig LCHF, i första hand av personliga skäl, så kommer det också att bli ”fint” med LCHF och sådant ”drar” också med sig medelklassen.

  Jag tror därför att LCHF har en stark framtid, och framför allt för att vi just har vetenskapen på vår sida, men jag inser samtidigt att det knappast finns någon garanterad framgång eftersom jag inte är någon anhängare av en ”determinism” i strikt filosofisk mening.

 24. 24
  Bo Blomberg säger

  Den kommersiella världen är väl medveten om att socker håller på att ta död på världen, följ t ex den här länken (jag får det inte riktigt att funka i min Ubuntu…)

  Incredible Presentation From Wall Street Bank Shows How Sugar Is Destroying The World

  Jag tror inte att livsmedels- och läkemedelsindustrin kommer att lyckas med sin destruktiiva politik, även om dom är mäktiga. Kärnan som jag ser det ligger faktiskt inte hos dessa industrier utan hos våra myndigheter. Det är Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och Jordbruksdepartementet som är dom aktörer där vi borde sätta in stötarna, det är faktiskt dom som ska värna oss, inte sälja ut oss till kommersiella krafter som aldrig går ifrån sånt som säljer – och socker säljer! Att så många ser LCHF som en lösning är det som kommer att stjälpa lasset för sockerintressenterna. Vi har redan passerat krönet – the tipping point – vi måste ligga på dom politiker vi känner och känner till med frågor och fakta så att dom inser att det inte längre går att fortsätta i dom gamla hjulspåren. Nu är det snart ett valår – om var och en ligger på ”sin” politiker så kan vi ha en ändring redan om nåt år. Det är i alla fall fullt möjligt!

 25. 25

  Bo Blomberg Skrev:

  Nu är det snart ett valår – om var och en ligger på ”sin” politiker så kan vi ha en ändring redan om nåt år. Det är i alla fall fullt möjligt !

  Instämmer.

 26. 26
 27. 27
  Professor Göran säger

  Tack för länken!

  Det var ”uppfriskande” att se denna ”osannolika” video igen!

  https://www.youtube.com/watch?v=HMKbhbW-Y3c&feature=youtu.be

  Det anmärkningsvärda är att det är en stor världsbank som har producerat den och därför på ett väldigt proffsigt sätt.

  För mig bekräftar detta att man knappast kan vara någon anhängare av konspirationsteorier.

  Kan man tänka sig att någonting liknande skulle kunna inträffa när det gäller diabetes och kolhydrater?

  ”Sockersjuka blir så sjuka av att äta kolhydrater att de måsta ta mediciner med allvarliga biverkningar!”

  Detta är nog ett mer osannolikt scenario men knappast otänkbart om man nu inte är en anhängare av konspirationsteorier.

  På samma sätt som tobaksindustrin, och sockerindustrin slagit bakut så är samma sak än mer trolig från läkemedels- och livsmedelsindustrin och här får man nog misstänka att ett visst samarbete kan förekomma. Båda industrierna har väldigt mycket att förlora.

  Därför är jag lite förvånad när jag i det senaste numret av LCHF-magasinet läser att den norske läkaren Sofie Hexebergs bok som förespråkar LCHF har köpts i stort antal av läkemedelsbolag och som de sedan delar ut till läkare. Det kanske till och med ligger någon hund begraven här.

 28. 28
  Anders S säger
 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  Det här är precis samma sak som händer i England och son Malcolm Kendrick tar upp (i länken i min krönika) och som Maciej Zaremba tog upp i sina DN-artiklar för ett tag sedan.

 30. 30
  Bo Blomberg säger

  @#26 Lars: ja det var den jag menade

 31. 31
  Anders S säger

  300 läkare åtalade:

  https://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2225604-300-lakare-atalade-i-kroatisk-mutharva

  Det skulle inte kunnat hänt i Sverige. Att de blir åtalade menar jag…..

 32. 32
  Anders S säger

  Lönsam välgörenhet:

  ”Cancerfonden, Världsnaturfonden och Röda Korset tillhör välgörenhetsorganisationerna med högst chefslöner. Generalsekreteraren på Cancerfonden toppar listan med en lön på 1190000 kronor om året. Minst tjänar chefen för Frälsningsarmen med en årslön på 412000 kronor.”

  Chefernas lönelista:

  Cancerfonden
  1 190 000

  WWF
  1 128 000

  Röda Korset
  1 108 000

  Hjärt och lungfonden
  1 087 000

  Barncancerfonden
  1 060 000

  UNICEF
  1 039 000

  Rädda Barnen
  996 000

  SOS Barnbyar
  908 000

  Sjöräddningssällskapet
  865 434

  Stockholms stadsmission
  808 000

  Radiohjälpen
  780 000

  Plan Sverige
  777 722

  Naturskyddsföreningen
  770 000

  Svenska Kyrkan
  768 000

  Amnesty
  649 000

  Läkarmissionen
  611 686

  Läkare utan gränser
  601 942

  Barnfonden
  482 033

  Erikshjälpen
  454 000

  Frälsningsarmén
  411 828

  https://www.svd.se/naringsliv/sa-mycket-tjanar-cheferna-pa-valgorenhetsorganisationerna_8856624.svd

  Som jämförelse. Sjuksköterskornas löner:

  https://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Sjukskoterska-1226

 33. 33
  Anders Rydén säger

  Eftersom det finns en del litterära personer här som talar om att motarbeta livsmedelsverket vill jag tipsa om ett citat av Étienne de La Boétie.

  ”I do not ask that you place hands upon the tyrant to topple him over, but simply that you support him no longer; then you will behold him, like a great Colossus whose pedestal has been pulled away, fall of his own weight and break in pieces.”

  Jag tror inte att det är den rätta vägen att be politiker om hjälp för att ändra kostråden till vår fördel, det blir liksom svårt att samtidigt klaga på att de nuvarande råden är påtvingade på oss i så fall?

  Är det inte fullt tillräckligt att visa andra att vi är friska och fulla med energi?
  Sedan får livsmedelsverket med anhang stå där och vifta med armarna bäst de vill, jag bryr mig inte så mycket längre vad de gör.

 34. 34
  Professor Göran säger

  @ Anders Rydén:

  Hm………..

  Nu måste jag ärligt erkänna att jag inte känner till Étienne de La Boétie även om namnet låter bekant. Troligen en litterär brist som ofta finns hos naturvetare. (Men ofta ingenting mot de stora brister inom naturvetenskapen som man ofta finner hos humanister.) Finns han med bland de 40 ”läsvärda” författarna som räknas upp i ”Västerlandets Kanon” av Harold Blom, som hävdar att livet är alltför kort för att läsa meningslösa texter, så är det förstås en allvarlig brist och en intressant läsning jag har framför mig.

  Jag har dock konstaterat att det är en uråldrig litterär tradition att citera ”stora tänkare” och noterar ständigt detta och inte minst i de två böcker jag just nu läser, ”Herodotos Historia” och ”Plutarch’s Morals”. Även den store 1500-talsfilosofen Montaignes ”Essäer”, som finns i en utmärkt svensk översättning i tre band – oerhört läsvärd, genomsyras av historiens lärdomar genom just citat. Montaigne var nu förstås oerhört bildad när det gällde just de grekiska och romerska ”klassikerna” som en mogen frukt av renässansen.

  När jag nu Googlade på Étienne de La Boétie så ser jag att han måste ha varit samtida med Montaigne.

 35. 35
  Anders Rydén säger

  @ Professor Göran

  Étienne var en stor inspiratör för bland annat Ghandi och Lysander Spooner, länk till boken
  https://mises.org/document/1218
  Boken hinner du lätt läsa på ett par timmar, inklusive det långa förordet.

  Han var inte bara samtida, han var även en nära vän med Michel de Montaigne

  Ekonomer är väl ändå ännu sämre än humanister på att förstå naturvetenskap.
  Evig tillväxt i en ändlig värld?

 36. 36
  Bo Blomberg säger

  Det där var ju en intressant länk Anders R! Det leder dock till utflykter långt ifrån LCHF, t o m långt bortom ”klimatalarmismen”… fast kanske är det som du påpekar tillämpbart på Livsmedelsverket. Det är ju ändå ingen som följer deras råd utom dom som tvingas via skolbespisningar och maten på äldreboende och, dessvärre, på sjukhusen.

  ”Alla andra” ger ju sjutton i det verkets råd, antingen för att dom, som vi, kommit underfund om att det är LCHF som är det rätta ”kosthållet” eller så för att dom är ”kolhydratdrogade” och vräker sig i socker, bröd och läskedrycker… Sett på det viset så måste jag ändå tycka det är viktigt att vi gemensamt försöker ”detronisera” livsmedelsverket eftersom unga, äldre och sjuka – dom som har svårast att försvara sig – blir berövade sin livskvalitet pga av dessa ointresserade, uppenbarligen obildade och okunniga byråkrater. Dom måste bort!

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ Anders Rydén:

  Apropå ”litterärt” och frågan om ”tillväxt i en ändlig värld” är en av mina favoritförfattare Gérard de Nerval som in sin ”Voyage en Orient” (tyvärr inte översatt till svenska) som i mitten av 1800-talet ingående tar upp denna fråga inte minst när han ”skildrar” mötet mellan drottningen av Saba och kung Salomo.

  En pikant detalj är i detta litterära verk hur Salomos chefsmetallurg Adoniram kommer ivägen för giftermålsplanerna – kärlek vid första ögonkastet om man ska tro Nerval. Det gick förstås illa för metallurgen – Salomo var ju inte känd som någon dumbom.

 38. 38

  Bo Blomberg Skrev:

  Det där var ju en intressant länk Anders R! Det leder dock till utflykter långt ifrån LCHF, t o m långt bortom ”klimatalarmismen”…

  Apropå ”klimatalarmismen”…

 39. 39

  Professor Göran Skrev:

  Apropå ”litterärt” och frågan om ”tillväxt i en ändlig värld”

  Apropå ”tillväxt i en ändlig värld”

 40. 40
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:

  Läkemedelsindustrins begravda hund ser ut så här: (kanske):
  Låt folk tugga LCHF några månader, vi ”vet” ju ändå att det inte funkar och så kommer dom till oss.

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Det låter ganska troligt.

  Ärligt talat är det inte lätt att hålla sig på ”den smala LCHF-stigen” och det visar sig ständigt att de flesta som av olika anledningar kommit in på den faller ifrån efter något år. Det är mycket godis man måste avstå ifrån. Det verkar som de som håller ut är de som har noterat dramatiska hälsovinster och när de sedan någon gång gjort avsteg åter drabbats av sina gamla krämpor och detta med kraft.

  När det gäller diabetes eller förstadierna i det metabola syndromet kan man med medicinering fortsätta på den ”breda vägen” som tidigare och då behöver man inte omedelbart gå på den smala stigen. Det är väl detta som läkemedelsbolagen kallt räknar med på samma sätt som tobaksbolagen inte är så värst oroliga för att de tvingas sätta på varningstexter på cigarettpaketen – de räknar med att folk har svårt att bryta sitt drogberoende

  Det metabola syndromet är ett samhälleligt världsproblem som bara blir värre och värre och samhälleliga problem måste lösas med samhälleliga medel och genom att gå på själva orsakerna.

 42. 42

  Min hustru lades in med en knäfraktur juldagen, låg bemanning och oacceptabel mat för lchf.
  Med hjälp av dottern, som arbetar på samma sjukhus, kunde vi ordna maten. I dag 11:20 startade operationen, som tog 3,5 timmar. I går kväll ca.19:30 kom man in med med en plastflaska innehållande en kolhydratrik näringsdryck, som hon skulle dricka för att klara operationen och även underlätta läkningen. sic. Den småstilta texten var knappt läsbar och klarar inga normer för produktinnehåll, men uppgav näringsvärde 5 kcal/ml och bestod av fruktos !!!!!! och okänt sötningsmedl. Enligt Robert Lustig är fruktos inget näringsmedel utan ett gift !!!! Hur går vi vidare????

 43. 43
  Professor Göran säger

  @ Dr JGL:

  Rom byggdes inte på en dag och det är på få ställen inom sjukvården som LCHF idag accepteras och jag undrar om man inte också sätter en ”ära” i att medvetet eller omedvetet, bryta sådana ”ovanor” hos patienterna om man har möjlighet. Själv fasar jag inför tanken att min allvarligt sockersjuka hustru skulle hamna på sjukhus och få glukosdropp. Det är svårt att försvara sina anhöriga mot sjukvården.

  Mitt svar på din fråga är därför att fortsätta som ni gör, dvs. att utifrån komma med riktig mat till din hustru. Jag skulle själv göra det. Näringsdryck kan vara en köttbuljong gjord på riktigt fett kött och märgben – kan man ta med sig i termos. Ett alternativ som säkert också är kanon ur energisynpunkt är choklad gjord på kokosmjölk (den som säljs i paket smakar bäst – och inte i burk) och kakaopulver. De korta fettmolekylerna i kokosmjölken är idealiska för att optimerad energiproduktionen via de ketonkroppar som bildas.

  För att inte väcka ”ont blod” kan man ju smyga ut sjukhusmaten i en soppåse där den egentligen också hör hemma.

 44. 44

  Tack för ditt snabba svar prof G. Själv är jag Tekn. Lic. i icke järnmetallurgi från KTH Bm 63 och jag har med stort intresse följt dina krönikor i mer än ett år. Min hustru har tagit reda på en ny flaska av
  denna suspekta dryck och jag känner att detta måste följas upp och analyseras vidare för att
  fastställa om detta är bara vanvård eller direkt kriminellt och hälsovådligt? Synpunkter?

 45. 45
  Professor Göran säger

  @ Dr JGL:

  Ja nu blir det spekulationer!

  När jag själv inte kan läsa det finstilta brukar jag ta fram min kompaktkamera och aktiverar närbildsfunktionen. Om det överhuvud taget är läsbar information kan man sedan läsa på bilden. Moderna I-Phones kanske klarar detta också.

  Icke förty, om drycken enbart innehåller fruktos så överlever även en allvarlig diabetiker en sådan dryck. Fruktos påverkar inte blodsockret utan går till levern och metaboliseras där ungefär på samma sätt som alkohol. Det är en ganska komplicerad process med många steg. (Professor Robert Lustig har i sina föreläsningar redogjort för denna men det är bara att Googla på så kan man reda ut sådant i detalj.) Hur fruktos i måttliga mängder omsätts till energi i våra celler är jag dock osäker på men jag har svårt att här se ”några kor på isen”. Det viktiga är att fruktos knappast är farligt på kort sikt men som björnarna kan man bli tjock om man äter för mycket frukt (fruktos) förstås.

  Innehåller drycken rent socker (eller glukos) skjuter blodsockerhalterna i höjden hos strikta LCHF-are. Annika själv fick t.ex. efter en glukostest (75 g glukos) så höga blodsockervärden att Expressen diagnosticerade henne som diabetiker på grund av just LCHF-kosten. Nå – EN blodsockertopp i den storleksordningen är trots allt knappast någon katastrof. Om man däremot äter så strikt LCHF att man ständigt befinner sig i det vällovliga ketogena tillståndet (som jag själv och min fru) så kan en sådan sockerchock förstås innebära att man faller ur detta tillstånd och behöver några veckor på sig för att återvända dit. Inte heller detta är någon katastrof även om det inte är önskvärt. Min fru skulle dock omedelbart bli allvarlig sjuk av en sådan glukostest på grund av sin allvarliga sockersjuka.

  Själv är jag för övrigt en Bm 66 men doktorerade sedan på Chalmers där jag nu är adjungerad professor.

 46. 46

  Nu är det dags igen…


  God avslutning av 2014

  och

  Gott Nytt 2014 ! (…och hela året !)

  önskar Josef  2 + 0 +1 +4 = 7. Sju kan ses som ett fullbordandets tal. Sedan ca 6 000 år har mänskligheten styrts = vanstyrts av framförallt religionerna till att tro (tro = att ej alls veta) att: ”Den som har mycket skall få mer – och den som har lite från hen skall det lilla hen har tas” – och att: ”Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – skall slita i wårt anletes svett – för att få det Wi behöver för wår överlevnad.”

  Den niten är ju åt hållet optimerad 2013. Detta därför att bankirfamiljen Rothschild – har sedan början av 1800-talet snapppat budskapet i religonerna – och sen med pengar som vapen utvecklat ett globalt pyramidekonomiskt system – som så vitt mig känt aldrig har varit så världsomspännande som det är i dags dato.


  Nathan Mayer Rothschild, som kontrollerade Bank of England efter 1820, förklarade som bekant: ”Jag bryr mig inte om vilken marionett som har placerats på Englands tron för att styra imperiet där solen aldrig går ned. Mannen som kontrollerar Storbritanniens penningmängd kontrollerar det brittiska imperiet, och jag kontrollerar den brittiska penningmängden.” – slut citat ifrån kap 6, sid 59 – i boken Bankerna & Skuldnätet av Ellen Hodgson Brown.

  Bankirfamiljen Rothschild styr = vanstyr – utifrån sin omedvetna okunnighet om artegen global- och nationalekonomi – övergripande som princip ALLA länder i världen i dags dato – som jag ser det. På LO-bloggen uttrycktes det 28/11-11 som: ”Ett Sverige med växande klyftor och girighet som ledstjärna”. Bevisligen är det så att dom sämst ställda i Sverige (i världen i övrigt också för den delen) får det sämre och sämre – och dom redan besuttna får det bättre och bättre.


  Men att det i grund och botten skulle hänga samman med genuin girighet – hos alla dom som i sin omedvetna okunskap ”håller liv i” det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska systemet – det tror jag på goda grunder = egna gjorda iakttagelser under ca 40 år – helt enkelt är en missuppfattning. Ett pyramidspel fungerar helt enkelt så att dom i toppen av pyramiden får mer och mer – och den stora massan i botten blir mer och mer utarmade. Det går helt enkelt ej att göra något åt.


  När det har gått så långt att dom i botten av pyramiden ej längre kan tillföra mera – så rasar pyramidspelet som ett ”korthus”. Det kan ses som ett ovedersägligt faktum – därför att dom i botten (antingen det är människor i ett pyramidiskt ekonomiskt system eller stenar i en vanlig pyramid) är ju den bärande grunden för hela pyramiden som sådan. Inget konstigt alls.

  Pyramidiskt fungerande samhällssystem är inget nytt under himlen precis. Men de allra första faraon-samhällena var ej sådana. Någon gång i början av fördynastisk tid (för 15-20 000 år sedan) uppstod ett samhälle – vars ”överhuvud” kallades Farao – som kunde vara man såväl som Qvinna. Där var faronen (= den farande av folket ?) en av folket – som reste omkring i landet och förmedlade kunskap om det som folket han mötte på sina resor frågade om. Kunskapen som sådan – hade hen ju tidigare på någon av sina resor i landet fått av folket – och behöll den ej för sig själv. På den tiden existerade vare sig personliga eller andra hemligheter – för alla ”läste” varandra som öppna böcker.


  Senare kom någon av dessa faroner på att ifall hen behöll kunskapen hen hade fått av folket på sina resor för sig själv – så visste hen därmed lite mer än folket i gemen (ifall det var en man eller Qvinna har jag ingen aning om). I det upptäckte hen då också att det fanns en stor makt i över folket. Senare kom någon av dessa faraoner också på att kombinationen av mera kunskap än folket i gemen hade och mera pengar än någon av folket hade – som princip gav helt oinskränkt makt över folket. Detta hände lång tid före 3150 f. Kr.

  Det kan jag tänka mig då var en man – därför att de allt överskuggande flesta av de ”oändligt” många omedvetet okunniga storpåvar mänskligheten on mass i ”evigheheter” nu har funnit sig i att släpa på – har ju varit och ÄR män.


  Dessa faraoner drev i sin omedvetna okunskap om att makt är en beroendeframkallande drog – den stora massan av sitt folk som slavar och byggde i slutet av sin era pyramider. Men som alltid: ”Allt som har en början har ett slut !” – och 30 f. Kr. var faraonernas rike slut. Då erövrades det av av Rom och införlivades i det romerska riket som en provins. Men Romarriket var exakt detsamma för folkets vidkommande, fast lite större – och det föll ju också 476 e.Kr.


  Konstantin den store försökte förhindra det år 324 genom att kalla till det första kyrkomötet i Nicaea – dit såväl världsliga som religiösa ledare runt Medelhavet var kallade. Detta av skälet att det ej längre gick så bra att då hålla folket i ”herrans tukt och förmaning” = slaveri. Utfallet av dessa möten blev att man skrev en helt ny variant av bibelboken = den som i stort gäller än i dag. I den står ju t ex: ”Den som har mycket skall varda än mera givet – och den som har lite – från hen skall tas det lilla hen har.” = pyramidekonomi = guds ord ?
  Kan det finnas en så jävlig gud ?

  Eller att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – skall slita i wårt anletes svett för att få det Wi måste ha för en dräglig överlevnad, står också i samma bibelbok, som den tidens pyramid-makthavare uppfann = hittade på år 324 – och framställde som guds ord.
  Kan det finnas en så jävlig gud ?


  Att veta lite mera än en annan – och ej oreserverat dela med sig av det till vem som – är ju också detsamma som makt över andra. Detta visste de allra första Faronerna också – men dom höll ej på med sådant. Detta gäller ju pengar också = ha mer än man själv behöver och ändå ej dela med sig till dom som behöver.

  Som sagts – makt är kort och gott en beroendeframkallande drog. Därför kan som princip ingen bestående form av samhälle bygga på att det skall finnas hemligheter i någon form – punkt.

  När kommer den medvetna kunskapen att bli uppenbar för mååånga – och grundsten i samhällen – inledningsvis lokalt och sen globalt ?

  2014 ?


  Tja… – faen vet – men så länge som det finns Liv så finns det hopp.


  Resultat av det sedan början av 1800-talet startade pyramidspelet. Bankirfamiljen Rothschild förfogade år 2009 som princip ENVÄLDIGT över ca 50 % av världens samlade ekonomiska tillgångar. Det finns ingen anledning för att tro att den siffran är lägre 2013.

  Rothschilds världsomfattande pyramid innefattar ett ”oändligt” antal mindre och mindre pyramider – inom ramen för vad Rothschild tillåter. Kardinaltecknet för varje enskild pyramid är att det finns bara EN person som vet hela sanningen i just den specifika pyramiden. År 1820 var det Nathan Mayer Rothschild i den övergripande globala Rothschild-pyramiden.


  När jag på annat sätt än detta för första gången ”fick nys” om Rothschild-agendan hösten 1995 – så kom tanken blixtsnabbt upp om att det måste vara illvilliga teorier utan någon faktagrund. Nu har det gått drygt 18 år sedan dess – och nu VET jag annorlunda.

  Jag har tämligen ingående ”scannat” av – ifall det finns något i det Rothschilds har gjort under nu ca 200 år – som på ett bra och utvecklande sätt har tjänat oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – men i princip ej funnit något av sådant. Det hänger samman med att Rothschilds slaviskt har följt och följer mottot: ”Skapa problemet – invänta reaktionerna – presentera lösning.”

  Men den presenterade lösningen kan aldrig bli någon lösning – därför att i den lösningen ingår ju ej att det är Rothschild som skapare av problemet som ÄR problemet. Att satsa på ”rätt hörn” för att få igång krig – och sen satsa på ”rätt hörn” för att få stopp på dem leder ju ingen stans.


  Men alla principer har undantag som bekräftat principen som sådan. Undantaget är att Rothschild satsade på ”rätt hörn” för att chips-tekniken skulle komma till. Trådbundna datorer och bredbands-internet (den trådlösa tekniken kan ses som LivsFarlig – och då särskilt uttalat för barn och tonåringar) är ju i högsta grad i dags dato användbart för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – som SJÄLVA vill ta reda på saker och ting.


  Det finns en medfödd inneboende önskan hos de allt överskuggande flesta (bl a pyramidtopparna i bankirfamiljen Rothschild är att se som undantag som bekräftar principen) – att när Wi har kommit på något som fungerar ”perfekt” – så vill Wi också gärna tala om det för så många andra som möjligt.

  Avsaknaden av personliga och andra hemligheter är kardinaltecknet på det Wi kallar för upplysta individer. Den skaran i wår ca 450-tusenårade historia är ju ej särskilt stor. Till dom mer kända hör Buddha och Jesus. Till det kommer några få tusen individer som ej har gjort något större ”väsen” av sin upplysta livssituation. Inte särskilt många på 450 tusen år – om hen så säger.


  I omedveten okunskap har bankirfamiljen Rothschild gjort det dom har gjort i nu mer än 200 år – och gör det dom gör i dags dato. Detta därför att makt över andra är en drog precis som alkohol, knark osv – och ej minst att ett övermått av beroendeframkallande giftiga kolhydrater i kosten är det. Men maktdrogen är åt hållet ”oändligt” mera försåtlig – för till synes mår dom flesta bra av den drogen. Men strax innan dom drar sitt sista andetag – så ”ser” dom klart hur eländigt dumt dom i sin omedvetna okunskap har levt sina liv. Det är ingen rolig upptäckt – om man så säger.


  Jag vet på goda grunder = egna gjorda erfarenheter att det är så – enär jag under hela mitt yrkesverksamma liv i stort sett enbart har haft någon form av arbetsledande funktion. Jag blev pö om pö medveten om att makt är en drog – och kom sen pö om pö ur det drogberoendet när jag blev arbetslös 1991 – och sen ej fick något nytt löneslaverijobb innan jag blev folkpensionär.

  Så som alltid: Allt som har en början har ett slut ! = tiden löser förr eller senare alla bekymmer – tack och lov. I människosläktets ca 450-tusenårade historia har det funnits mååånga föregångare till Romerska imperiets fall – och i dags dato kan den bortre parentesen för det ca 200-årade Rothschild-riket skönjas.

  I mitt nuvarande perspektiv sett – så har bankirfamiljen Rothschild enbart gjort och gör så gott dom kan – utifrån att dom ej har någon sjukdomsinsikt om att makt över andra är en beroendeframkallande drog. Deras omedvetna okunskap om sin maktdrog är ju lika dan som den är för alkolisterna, nikotinisterna, knarkarna osv. Inget konstigt alls.


  Det mest naturliga sättet att för suveräna stater att göra något åt bekymret att den globala ligan av banksters – med bankirfamiljen Rothschilds som ledande – och sin i omedvetna okunskap ej har någon sjukdomsinsikt – ÄR rimligen någonting åt hållet det följande.

  Den svenska författningen stadgar att all nyproduktion av pengar skall ske genom Riksbankens försorg. Detta gäller fortfarande – enär Sverige ej ingår i EUR-samarbetet. I länder som ej har den skrivningen – så kan ju folkförsamlingarna ”lätt som en plätt” – bokstavligt talat – lägga till det. Det gäller även ”paraplyorganisationer” mellan länder av typ t ex EU-eländet osv.


  Konkret innebär det att staten SJÄLV producerar räntefria pengar – för att täcka sina budgetunderskott med – och att bankerna fungerar som ”riktiga banker” skall göra = har balans mellan in och utlåning med en viss övervikt för inlåningen. Istället för att som nu Staten direkt – och ej minst indirekt via medborgarna med skyhöga skatter och avgifter – lånar LuftPengar till hög ränta av globala banksters (deras förlängda armar är ju affärsbankerna !). Inget konstigt alls.

  Bl a Mexiko (som i dags dato har en stasskuld av ca 5,5 dollar per capita), Island och Ungern har redan påbörjat den processen – och flera är på G. Jag kan nu bara innerligt hoppas på att Sverige (som i dags dato har en statsskuld på ofattbara 124.670 kr per capita) ”hänger på” den ”vågen”.

  Vad väntar finansminister Anders Borg & Co på ?


  Ifall Du tar till Dig något av innehållet i detta så kan det vara bra – och ifall Du ej alls tar till Dig så är det lika bra – vad mig anbelangar. Ditt liv är Ditt liv – och det har jag INGEN rätt att ”lägga mig i”.

  Fridens…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa