Dr Briffa: What are the risks of ”coming off statins”?
Eftersom statiner räddar så oerhört få liv, och orsakar så många biverkningar, finns det ingen anledning att tro att det är farligt att sluta med dem.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Dr Briffa: What are the risks of ”coming off statins”?
Eftersom statiner räddar så oerhört få liv, och orsakar så många biverkningar, finns det ingen anledning att tro att det är farligt att sluta med dem.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024-09-19 till 22 Kurs på LCHF Nolaskogs , Kursinfo . Jag … Se evenemangen
16 augusti, 2024 Annika Dahlqvist 7 kommentarer
21 juli, 2024 Annika Dahlqvist 10 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
”…De allra flesta personer som tar statiner har ingen historia av hjärtinfarkt eller stroke, och tanken på att ta statiner är att förhindra att en sådan händelse sker – så kallad ”primär prevention”. I detta sammanhang behöver statiner inte rädda liv. För friska individer, så finns det belägg för att många individer kan stoppa sina statiner, men ingen av dem kommer att förlora sitt liv som följd. …” – slut citat av Googleöversättning.
Som icke läkare så kan jag ej förstå vad statiner skall vara bra för – ifall jag bortser ifrån att tillverkarna av statiner tjänar pengar på på att läkare förskriver dem.
Sidoeffekter och direkta faror med statiner glömde Dr Briffa men inlägget var en god start !
Först låt oss ej glömma att det är allmänt accepterat att riskerna för det metabola syndromet manifesteras i bl.a. följande:
Lågt HDL (1) och förhöjda triglycerider(2), VLDL(3), små farliga LDL partiklar(4) samt högt blodtryck(5).
LCHF förbättrar samtliga dessa markörer, inklusive 4: De små farliga LDLpartiklarna ersätts genom LCHF av nyttiga stora LDLpartiklar. Dock mäts ej partikelstorleken vanligen vilket innebär att det vanligen uppmätta totalkolesterol blir totalt osäkert, framförallt när kolhydrater reduceras. Klart accepterade riskfaktorer är emellertid Apokvot men byter man ut SAD eller SLV-kost kan man sluta mäta helt och hållet efter ett par år eller när alla riskfaktorerna ovan försvunnit.
Statiner förbättrar (4) ovan, men de ersätter inte de små farliga LDL med viktiga större LDL partiklar. Samtidigt sänks det goda HDL kolesterolet , Nettosumman blir +5.5 för LCHF (+1,+1,+1, +1.5, +1) och 0 för statiner (-1, 0,0,+1, 0). Lågt LDL kan medföra allvarliga problem i hjärnan framförallt för de som har någon tendens till psykisk obalans. Alzheimerobduktioner har t.ex visat enormt låga LDL värden i sådana hjärnor och vissa forskare misstänker att både statiner och lågfettkost kan vara viktiga direkta orsaker till sjukdomen.
Men statiner är mycket farliga i andra avseenden. Muskelvärk och andra sidoeffekter är ganska oskyldiga.
Studier gjorda av läkemedelsföretag har visat att en förhöjd risk för hjärnblödning funnits med att ta statiner, men endast för patienter som redan haft liknande har man snabbt lagt till. Problemet här är att inga andra studieresultat har ens redovisats!
Eftersom man i åratal har försökt att finna alla möjliga andra fördelar med statiner antar i varje fall jag att man gjort en hel de studier som ”misslyckats”, vilket betyder att nästan alla studier som visat statiners nackdelar med säkerhet har begravts. Precis som ”Sidney Heart Studien” eller de ”hemliga = opublicerade” studier som klargjorde tobakens skadeverkninga för tobaksbolagen. Vad som sedemera fällde dessa bolag till de enorma skadestånd det blev var just att man visste att det man sålde var skadligt. Nästa jätteskandaler med whistleblowers kan säkert bli inom farma.
Rent mekaniskt är LDL ett reparationsmedel och minskar man på sådana medel när man har en läckande båt t.ex så gäller det att se till att läckan hålls liten eller bättre att orsaken åtgärdas. Men mindre reparationer av inflammerade blodkärl betyder mindre ”sårskorpor” i blodkärlsväggar, vilket betyder att den plack som byggs upp inte blir lika tjock och får det svårare att lossna. Som att måla tunnare lager färg; livsförlängningsprincipen via statiner, som jag ser den.
Risken att alla läckor inte tätas blodkärl ej förtunnas vid olika statindoser för olika inivider har mig veterligen aldrig ens nämnts eller provats trots att det mekaniskt sett rör sig om uppenbara risker för läckage. När läckor blir för stora i hjärnan eller förtunnade blodkärl brister där så blir det hjärnblödning. Aortabråck kan ske genom förtunnade/försvagade blodkärlsväggar. Bägge tillstånden kan naturligtvis fördröjas genom ett lägre blodtryck. Här finns uppenbarligen mycket att göra för de som vill fortsätta med statiner.
Men det stora problemet med statiner är att de inte löser grundproblemet: kärlväggsinflammation. Istället FÖRVÄRRAR statinerna just grundproblemet! Modern forskning har klart visat att:
1/ plack uppstår genom kärlväggsinflammation och denna uppstår direkt genom hyperglykemia = blodsockerförhöjning. Studier i Lund. Ann Fernholm, NFAT, Osteopontin etc.
2/ Klinisk forskning har visat att plackreduction följer direkt genom eliminering eller reduktion av blodsockertoppar. (Hjärtkirurgen W, Davies)
1+2: Här finns alltså klara relationer åt bägge håll!
3/ Forskning har visat att en av de många sidoeffekter statiner ofta har är att HÖJA blodsockret!
Alltså denna symptombotande medicinering – statiner – förvärrar det underliggande problemet enligt 3. Suck!
Jag antar att detta är en olyckshändelse samtidigt som det är klart att den orsakade försämringen genererar ett hela tiden ökande antal livstidskunder med gradvis klart ökande behov av ett flertal andra mediciner. Alltså en ny typ av ”snake oil” som säkert den förste Rockefeller, som gjorde första delen av sin förmögenhet just på ”snake oil” säkert skulle ha varit omåttligt förtjust i.
Tack Annika för att jag upptäckte LCHF i tid!
Hej Annika!
Har varit hos en läkare o kollat mina blodfetter o blodtryck.
Läkaren blev orolig för mig, vill sätta in mediciner på mig.
Har ätit ganska strikt LCHF i 2 år o mår alldeles utmärkt, jag kan hantera mitt
Sötsug , sluppit gaser i magen mm, helt underbart, mina värden är
S-Kolesterol 12,4(låter högt tycker jag)
Triglycerider 0,82
HDL 3,1
LDL 8,4 (låter oxå högt)
LDL/HDL kvot 2,7
Glukos 4,7
Njurvärdet var bra, sa min läkare.
Har redan fått Enalapril 1/2 tablett om dagen, för blodtrycket 144/94
Vill tillägga att det finns hjärtinfarkt stroke alzheimers på min pappas sida, därför läkarens oro,
Har mått väldigt dåligt av det här , tycker själv att jag äter exemplariskt, har fått tid hos en dietist i jan, jag får panik,
Snälla hjälp mig, är mina värden så hemska,
Med vänlig hälsning. Eva 50 år
@ Eva Gustavsson:
Detta med att mäta kolesterolet i blodet är vad jag har kunnat komma fram till ett enda stort kvacksalveri som iscensatts av läkemedelsbolagen som genom detta kvacksalveri har gjort sig helt gigantiska vinster. Det finns bara inget vetenskaplig förnuft i detta.
De stackars läkarna är tyvärr tvungna att följa de officiella riktlinjerna och då skriva ut statiner vid vissa värden på kolesterolet för att inte riskera sin legitimation. Det enklaste för dem är därför att inte ens fundera över de riktlinjer de måste följa. Det är också lätt att inse att den läkare som trots allt ser igenom denna medicinskandal men ändå är tvungen att skriva ut dessa statiner per definition måste må dåligt psykiskt.
Jag undrar bara hur långt denna skandal ska få fortsätta innan den avslöjas – för den dagen måste komma!
Min egen hjärtspecialist skrev för ett tag sedan ut statiner till mig trots att jag hade ”perfekta” kolesterolvärden enligt normerna och skrev även ut blodtrycksmedicin fast mitt blodtryck är rent löjligt bra (110/60). ”Jag följer bara riktlinjerna!” var hans kommentar men jag har faktiskt inte mycket till övers för denna typ av läkare.
@ Eva Gustavsson:
Be läkare att ta nya blodprover och få apokvoten uppmätt!
Om du hamnar under har du lägre risk än normalt för hjärtsjukdom, vilket är högst sannolikt med ditt låga fasteblodsocker och LCHF i 2år, och då finns ingen som helst anledning att ta statiner!
Här länk till Apokvot på Svenska: https://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot
Läs även vad jag skrev ovan om riskfaktorena för ”det metabola syndromet”, något man brukar ha ett längre tag innan man får hjärtattack och det manifesteras i bl.a. följande:
Lågt HDL (1) och förhöjda triglycerider(2), VLDL(3), små farliga LDL partiklar(4) samt högt blodtryck(5).
LCHF förbättrar samtliga dessa markörer, inklusive 4: De små farliga LDLpartiklarna ersätts genom LCHF av nyttiga stora LDLpartiklar. Dock mäts vanligen ej partikelstorleken vilket innebär att det då uppmätta totalkolesterol blir totalt missvisande som riskfaktor, framförallt när kolhydrater reduceras!
Alltså med LCHF blir ett högt LDL nyttigt istället för skadligt.
Apokvoten tar hänsyn till detta oavsett kost!
Lycka till!
@ Eva Gustavsson
Har du blodtrycksmätare hemma, så att du kan ta trycket regelbundet själv?
Mitt tryck är alltid normalt när jag tar det själv hemma.
Det är inte ovanligt att blodtrycket stiger när man är hos doktorn (white coat syndrome) – speciellt om man är emot föreslagen medicinering!!
Mitt tryck var alltid högt vid läkarbesök – tills jag bytte doktor!
Förr togs alltid trycket efter 10 minuters vila. Det gör man inte nu .. blir förstås mer piller att skiva ut!!
Efter allt vad jag läst om kolesterol oroar det mig inte det minsta. Kroppen tillverkar det kolesterol den behöver och i vilket fall som helst mår man, speciellt kvinnor, bättre med högt värde.
Hoppas du oroar dig mindre efter allt stöd och fantastisk information på denna blogg.
Allt gott, Mayne
Hej igen,
Tack för era snabba svar.
Har redan frågat om apokvoten men det gör inte det.
Undrar var dom gör detta prov i Växjö?
Med vänlig hälsning Eva 50 år
@ Eva Gustavsson:
Hitta läkare som kan 1) ta blodprov för apokvot och 2) skicka till ett labb som gör analyser.
Om nuvarande läkare misslyckas med att hitta labb fråga runt tills du hittar en som kan.
The customer is king even in health issues, but it can be a very tough area!
@ 3 Eva Gustavsson:
Jag är inte tillåten att ge konkreta kontroversiella råd på bloggen, men jag kan säga att jag själv skulle inte ta statiner om jag hade ett totalkolesterol på 12, eftersom dessa har en minimal effekt på infarktdödligheten, men stora risker för biverkningar. Uffe Ravnskov har skrivit mycket om detta, och jag rekommenderar alla att läsa hans böcker och artiklar.(Googla)
Dina Triglycerider och HDL var utmärkta, och de är de viktigaste att ta hänsyn till. Om dessa hade varit avvikande så hade rådet blivit att äta (ännu mer) strikt LCHF.
Ett blodtryck på 144 systoliskt skulle jag inte ha satt in medicinering på. Alla blodtrycksmediciner har risk för biverkningar, och man kan gärna ha is i magen och avvakta. Fortsätter det att hålla sig på detta värde så behöver man inte sätta in mediciner. Om man blir tvungen att medicinera är Enalapril ett bra (så vitt vi vet i nuläget) preparat.
Innan du går till dietisten i januari, försäkra dig om att h*n förespråkar LCHF.
@ Professor Göran:
Som när man tar järn oxid och tar blodprov då visar det bra värden, men att kroppen sen inte kan ta upp järnet från blodet spelar ingen roll. Allt du äter hamnar ju i blodet först som jag förstått det och sen ska blodet transportera det. Så om många lastbilar med paket åker på motorvägen betyder det inte att alla som beställt sina paket får dom. Eller har jag förstått det hela fel ?
@ Annika Dahlqvist:
Kan inte 1 timmes promenad per dag vara bra, eller räcker det inte med sån låg puls?
@ Professor Göran:
Kanske det genom introduktionen av LCHF snart kan bli dags att återgå till en gammal kinesisk läkarmodell. Den byggde på att man hyrde en läkare för att regelbundet kontrollera hälsostatus (hos familjen) och tog råd om justeringer för att behålla hälsan. Så länge familjen höll sig (någorlunda) frisk betalades läkaren sitt årliga arvode. Men blev man sjuka blev det stopp, eftersom råden då tydligen kunde varit betydligt bättre.
Intressanta jämförelser kan man åtminstone fantisera om!
@ tss:
Jag hoppas jag förstår dig rätt nu.
När det gäller maten vi äter sönderdelas den som bekant i matsmältningen till olika fettsyrorna från det fett vi ätit, glykos från kolhydraterna och aminosyror från proteinerna och som tas upp i blodet och sedan distribueras runt i kroppen på olika sätt som du påpekar.
Med kolesterolet är det lite speciellt för det är ett ämne som kroppen själv framställer efter behov i levern och på andra ställen. Äter vi en kolesterolrik mat behöver inte kroppen framställa denna komplexa molekyl och får vi i oss för mycket utsöndras detta kolesterol som galla. Kolesterol är ett oerhört viktigt ämne i kroppen men som inte fungerar som bränsle utan som byggnadselement överallt i kroppen men speciellt i hjärnan. Därför är en av de vanligaste biverkningarna med statinerna mentala problem.
läkarna vill inte göra någon frisk då blir dom arbetslösa. Som stenbj säger om kina vore en bra modell där vi alla betalar läkarna en fast summa varje år så behåller dom sina jobb och slipper ta emot bonusar för ev utskrivna läkemedel.
Har verkligen läkare bonus för medicinordinerande?
Aldrig, i bland eller alltid?
@ Brelle:
Aldrig direkt tror jag.
Men har sett ”semesterreselotteri” eller liknande om man skriver ut över vissa kvoter.
Men det finns flera läkare här som bör veta bättre hur det kan gå till idag!
@ 15 Brelle:
Jag vet inte av att läkare har bonus på läkemedel för egen del, åtminstone inte i offentlig verksamhet. Men vad gäller statiner till diabetiker får vårdcentralen ekonomisk ersättning för högre andel. Orsaken till det sägs vara att professorerna anser att statiner är så viktiga för diabetiker att man måste sätta ett ekonomiskt incitament för att läkarna ska ordinera dem.
Sen kan man undra om läkemedelsföretagen har ett finger med i spelet när professorerna blir övertygade om statinernas förträfflighet.
Tex ges det sken av att diabetiker med höga kolesterolvärden har större risk för hjärtinfarkt, och att kolesterolet bör tas ner med statiner. Uffe Ravnskov har påvisat att studier har visat att diabetiker med höga kolesterolvärden har bättre hjärtprognos, eller åtminstone inte sämre än de med lägre kolesterol.
@ Annika Dahlqvist:
I studiekommentar nedan sägs att kvinnor med medelålder 63 ökar risken för diabetes genom att ta statiner, alla sorter. Det stämmer dåligt med professorernas övertygelse att ”statiner är viktigt för diabetiker”.
Men med mer insulin kan man ju enkelt kompensera för högre blodsocker kanske profeterna tycker.
Dom borde studera vad Ann Fernholm skrivit om NFAT och kärlväggsinflammation istället….
Studien var gjord på 150,000 kvinnor. Knappast sponsrad av statinbolagen för då hade den säkert begravts eller ”omtolkats”.
https://www.nydailynews.com/life-style/health/cholesterol-meds-raise-diabetes-risk-women-study-article-1.1004479
@ Annika Dahlqvist:
Jag har läst Uffe Ranskovs böcker och han är övertygande. Han för mycket logiska och intressanta resonemang. För mig växer bilder fram av kolesterolet som ett hormon som är viktigt inte minst för cellreglering, då kolesterolet reglerar elastisiteten i cellmembranen.
Jag tycker den teorin, resonemangen verkar vettig. I så fall skulle kolesterolet ha en mycket viktig funktion för vår hälsa i och med att det borde underlätta energiförsörjningen till våra celler. Man kan i sammanhanget tänka sig att fett har det bäst lämpade energiinnehållet för våra kroppar!?
Enligt Ranskov så är det naturligt att vi får lite högre nivåer av kolesterol med stigande ålder.
@ Brelle:
Sedan reglerna för mutor och bestickning ändrades för ett antal år sedan är det i princip omöjligt att ge någon form av direkt bonus till enskilda läkare. Innan dess kunde man ha ett antal läkare som man ansåg speciellt viktiga på lönelistan. Dessa läkare utförde då vissa specifika ”tjänster” åt bolagen. Man kunde också muta genom att bjuda på resor och konferenser. Idag handlar det mest om att utbilda och informera till så små kostnader som möjligt. Läkemedelsrepresentanterna har en betydlig tuffare tillvaro idag än för 10-15 år sedan. Detta gäller i Sverige – hur det funkar i våra nordiska grannländer samt i övriga Europa är jag lite osäker på?
@ Lennart N.:
Min tandläkarsvåger spenderade åtminstone en utbildningssemester med fru på två veckor i Croatien på lyxhotell.
Kanske det var amalgambolaget som betalade för han var alltid varit mycket envis om att detta material var det bästa innan han pensionerades.
Kostnaderna för ”utbildningen” läggs synligt på Svensk representat och osynligt på det utländska moderbolaget, även idag.
@ natan:
”Enligt Ranskov så är det naturligt att vi får lite högre nivåer av kolesterol med stigande ålder.”
Med försämrad upptagning p.g.a ökad ålder verkar det vettigt med lite högre nivåer då. Hur annars kan man skydda sig från Alzheimers, utom genom att se till att man undviker kolhydrater så att kolesterolpartiklarna inte blir små och farliga ?
@ 21 stenbj:
När hände det?
@ 22 stenbj:
Enligt Mary Newport m fl, se Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife, är kokosfett enastående effektivt mot Alzheimer. Vi är många som även tar det förebyggande. Vi få se med tiden hur det går med demensen.
@ stenbj:
Om hela resan plus uppehälle i 14 dagar är kostnadsfritt för deltagaren låter det inte som att det skulle tåla en granskning idag? Betalar däremot deltagaren själv resa och uppehälle är givetvis ”utbildningen” kostnadsfri.
Får snart svar på när det var…
Roligt att man vaknat, åtminstone inom skatteverket, eller ?
När Socialstyrelsen eller – det otroliga – SLV vaknar upp om korruptionen kan det bli riktigt stora kors i taket.
@ 26 stenbj:
För 25 – 30 år sen åkte jag på bjudresor utomlands, jag minns inte när det var senast, men nog minst 20 år sen. Nu är det flera år sen jag ens var med på en läkemedelslunch. Skönt att slippa, det var ganska tradiga tillställningar.
Nu kommer i stället påbuden uppifrån, vad vi ska skriva ut. De kommer från ”Key Opinion Leaders”, dvs professorer som anses vara de främsta experterna inom sitt område, och det är dessa som nu utsätts för läkemedelsindustrins ömma omsorger.
@ 24
Jag gör som Piltson äter kokosfett mot min astma. Min fru säger åt mig att äta kokosfett när hon hör på min andning att det är dags med en dos.
Då får jag hoppas att hjärnan också mår gott.
Dessutom försöker jag äta på LCHF vis med Göran Peterssons tolkning av HF dvs Healthy Fat.
https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/170320/local_170320.pdf
Vore en dröm att kunna köpa fädbosmör i handeln.
https://authoritynutrition.com/grass-fed-butter-superfood-for-the-heart/
mLCHFh B-) .
27 @ Annika Dahlqvist:
Har du någonsin som läkare ordinerat tillskott i form av D-vitamin, Mg och liknande – torde vara betydligt effektivare än det mesta av de piller som normalt ingår i ”verktygslådan” för matförgiftade?
Senaste tidens ”hobbyforskning”
Har provat att äta godis för att kolla blodsockersvaret – kan konstatera att den dos godis som förr gav ett blodsocker på 15 – 16 mmol/l efter en timme numera ”bara” ger ett blodsocker på 10 – 11 mmol/ – borde rimligtvis betyda att min insulinkänslighet förbättrat en hel del?
Synen har fortsatt att bli bättre – är knappast placebo,,,,
Är nu tillbaka på en nivå som var för uppskattningsvis 5 år sedan.
Trevligt med reversibelt åldrande!
@ Thomas Jansson:
Häftigt, nu kan du alltså snart byta ut bilden och jag kanske vågar byta ut fisken!
Har inte siffror som du ännu men klar tillbakagång i åldern ser det ut som även här!
@ 29 Thomas Jansson:
Jag brukar försöka att komma ihåg att rekommendera riktigt naturligt fett, D-vitamin, Mg, och varna för högt intag av kolhydrater, ffa socker; industrikemikalier mm.
Det är många patienter som ivrigt förnekar att de äter socker, men sen framkommer det att de äter godis och kaffebröd, och dricker läsk, juice och saft.
30@ stenbj:
Köpte en bs-mätare för ett par månader sedan – tog 60 prov under en vecka för att lära mig lite (10 stickor följde med + 50 st)
Kompletterade sedan med Mg, omega 3 och C-vitamin, har ätit D-vitamin sedan februari i år. Numera lägger vi oxå större vikt på matens kvalite vilket verkar ha sänkt matkostnaderna ganska mycket – dyrare kg-pris men vi äter betydligt mindre – min teori om att vi överäter p g a näringsbrist gäller i alla fall mig,,,,
Märkbart är att mitt blodsocker är något lägre i snitt numera och det ökar uppenbarligen mindre när jag äter socker och jag kan oxå se att även relativt måttlig motion sänker blodsockret mera nu än tidigare.
Uppenbarligen har något hänt med min insulinkänslighet vilket ju är intressant.
Inget har hänt med vikten men ett par nya hål i livremmen har kommit till under de senaste 2 månaderna – uppenbart är att kroppen har ändrat sig till det bättre,,,.
31 @ Annika Dahlqvist:
Du ger väl dina patienter din egen LCHF-folder som egentligen är det enda man behöver?
Tycker nog att det vore bättre om läkarkåren började ordinera LCHF och diverse tillskott istället för blodtryckpiller & statiner,,,
Jodå – vi stoppar nog i oss lite av varje – hemma är det inga problem men blir jag påtrugad diverse godis brukar jag ha svårt att motstå – fast de 2 senaste gångerna har jag mätt bs så det har ju varit intressant att se hur det fungerar,,,
Kan oxå konstatera att fastesockret fortfarande är relativt högt men att det sjunker relativt snabbt när jag gått upp – kanske motion borde utföras på morgonen för största nyttan?
@ Annika Dahlqvist:
Och ömma omsorger består i att bolaget finansierar t.ex. ett forskningsprojekt i ”allmänhetens intresse” och därmed betalar professorns lön i 1-2 år. När projektet är klart och resultatet levererat får professorn vara så snäll att gå ut och söka nya bidrag från andra finansiärer. Skall det bli några pengar att tala om så är det läkemedelsbolag som gäller. Allmänna medel till forskningsprojekt är både små och svårfångade. Har professorn varit duktig i sitt tidigare uppdrag finns kanske chansen att fortsätta med ett nytt projekt i samma bolag? På så vis skapas s.k. Key Opinion Leaders vars huvudsakliga uppgift är med hjälp av en gedigen lunta dokumentation övertyga bl.a. läkemedelsförskrivare om bolagets produkters fantastiska egenskaper. Denna verksamhet faller inte under mutor och bestickning.
Thomas Jansson Skrev:
Du är uppenbarligen på rätt väg, bara att gratulera! Fast levern har kvar lite insulinresistens, därav Ditt förhöjda fasteblodsocker. Den reagerar lite dåligt på insulinet och stänger inte av sockerproduktionen, som den skulle. Thomas Jansson Skrev:
och på samma gång göra sig själva arbetslösa! Den Du!
@33
”Kan oxå konstatera att fastesockret fortfarande är relativt högt men att det sjunker relativt snabbt när jag gått upp – kanske motion borde utföras på morgonen för största nyttan?”
Varför inte ”gosa” med din partner innan du stiger upp… Energi finns i överskott i kroppen.
mLCHFh 😉 .
Med tanke på Thomas Js förbättrade syn (underbart ..grattis!), börjar jag undra om man kanske borde leta upp sina gamla glasögon ..som ligger i en låda nånstans! De kan ju komma väl till pass ..kanske! 😉
@ Erling:
Dacke , du skrev: ”Fast levern har kvar lite insulinresistens, därav Ditt förhöjda fasteblodsocker. Den reagerar lite dåligt på insulinet och stänger inte av sockerproduktionen, som den skulle. ”
Håller med om insulinresistens och effekt. Men den omedelbara orsaken har nog mer att göra med bukspottskörteln, som jag förstår det. Den avkänner bl. a. blodsocker och avsöndrar glukagon när det blir lågt och som vi vet insulin när det blir högt. Om ”glukagon-på” – punkten ligger lite högt kan det bli för högt blodsocker (BS) och ligger samtidigt ”insulin-på” – punkten lite lågt kan man t.o.m. kanske få bägge de motverkande hormonerna att dosera samtidigt…..
Alltså är stabila vilolägen utan någon ”dosering” viktiga, men även fördröjning eller tröghet..
Här ett spekulativt scenario som reglertekniskt är korrekt: om glukagon doserar från BS under 4.5 up till 5.4 och insulin från BS över 6.5 ned till 5.6 bör allt gå bra, men lite tröghet i systemet medför direkt ”overshoot” som kan manifesteras i att när glukagon ges signal ”stäng av” fortsätter doseringen ett tag till och blodsockret kanske stiger till 5.5 och om det går över 5.6 kommer insulin börja doseras samtidigt vilket blir en kollision som säkert någon diabtiker-0 här kanske känner igen….
Om börvärdena aldrig ändras men intervall bredden ändras kan liknande hända, framförallt om intervallbredden ökas p.g.a lägre känslighet kan igen fås situationen att de bägge hormonerna arbetar mot varandra så att insulin hela tiden lagrar undan samtidigt som levern producerar nytt blodsocker! Då blir man hungrig nästan jämt och ofta fetare dag för dag alltså, tills kanske en dag insulinet inte räcker till mm. Riktig hormonfetma!
Men det var ”dawn phenomen” eller ”förhöjt fasteblodsocker” jag ämnade svara om… På dagarna klarar sig blodsocker bra med LCHF och andra low carb program, men på morgonen blir det ofta för högt. Som vi vet förbrukas mindre glukos på natten så att leverns produktion räcker till att skapa överskott. Men den förklaringen räcker inte: Om glukagondoseringen stängs av i tid, eller om levern reagerade i tid på att inget mer glukagon avkänns så kan det inte bli ansenliga överskott!
Alltså endast tröghet eller fördröjning i det här systemet kan förklara fenoment.
Men varför fungerar det ibland bättre med en dos kolhydrater dan innan ? Ungefär som om dessa plötsligt stabiliserar systemet ? Detta har kallats ”fysiolgisk insulinresistens” vilket jag tycker är motsägande: Varför skulle vi plötsligt – ibland t.om. under ketos få ett behov av blodsocker över 6 på morgonen när allt fungerar utmärkt med ketoner och blodsocker under 4 resten av dygnet ?
Min åsikt är att det tröga systemet utan kolhydrattillskott och med lågt blodsocker under dagen och vid nattens början står i glukagondosering-tillstånd, alltså levern har producerat blodsocker i stort sett hela dan och fortsätter med detta när man somnar. Ett friskt system utan metabolt syndrom reagerar snabbt när ”rätt” blodsocker nåtts, kanske 5, medan det sjuka kanske inte ”hinner stänga av” förrän 6, 7 eller 8.
Men en ”kick” med kolhydrater kvällen innan medför att glukagonet stängs av tidigare på natten och alltså har hunnit sjunka när man vaknar på morgonen. Därmed döljer man alltså problemet då blodsockertoppen inträffar när man sover istället!
Den rätta lösningen måste alltså vara att rätta till regelersystemet, alltså att bli av med ”allt” gammalt visceralt fett en gång för alla. Frågan är hur ? Intervallträning, styrketräning, m.m. Åtminstone bör det räcka en enda gång om förklaringen håller, och man sedan fortsätter med LCHF!
35@ Erling:
Helt klart är att något har hänt eller håller på att hända.
Ska prova med att tillsätta krom oxå – det fanns en amerikansk läkare på 50-talet som hävdade att diabetes var krombrist.
Läser man på siter från USA är det vanligt att det rekommenderas tillskott förutom LCHF. Som regel rekommenderas både Mg och krom.
Senaste miraklet verkar dock vara bikarbonat som verkar fungera från att göra rent badkaret till att bota cancer,,,,
@ Thomas Jansson:
Ju mer jag läser om de mineraler och vitaminer som våra kroppar behöver verkar det tydligt att vi vet förvånansvärt lite om vilka nivåer som är ”rätt”. Det måste handla om okunskap om hur vår artegna kost ska vara komponerad avseende dessa ämnen. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Det är så många motsägande besked och rekommendationer.
Först när vi vet mer om hur paleolitiska folk för mer än 10 000 år sedan verkligen åt och hur mycket järn, krom, zink, selen, B6 o s v som deras mat innehöll kan vi ta fram ett recept och en meny. Som det känns för mig så har vi bara skrapat på ytan hittills, även om vi kan vara helt rätt vad gäller fett kontra kolhydrater…
Då är det bra att få ta del av erfarenheterna från dina och andras experiment. Du fick mig att börja läsa på om krom nu och när jag åker hem från jobbet köper jag en burk i butiken!
40@ Lars:
Vi vet i alla fall att ingen åt vare sig statiner, blodtryckspiller eller margariner på stenåldern,,,
Sökte på ”diabetes krom” och den första som jag öppnade såg ut så här!
https://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=248033
Nu litar jag faktiskt inte på just apoteket och dess varor men tydligen så verkar kromets inverkan på blodsockret inte vara helt okänt,,,,
När det gäller rekommenderade dagsintag får man nog söka på nätet och bilda sig en egen uppfattning så gott det går,,,
@ Lars:
En annan väg kan vara att studera de bristsjukdomar som upptäcktes när industrialismen bredde ut sig. Dessa identifierades av läkare och forskare långt innan dagens korruption började, alltså då de flesta läkare hade den klara målsättningen att bota patienter. Idag har man – genom läkemedelsbolagens inflytande över läkarutbildningen (?) – ändrat ”bota” till ”behandla” !
Alltså från målsättning till en resa utan mål.
Verkar svårt att hitta en komplett lista på Vitamin, bristjukdom och beskrivning av de
man upptäckte för 100-200 år sedan. Här är några:
Vitamin C – skörbjugg. ”subklinisk” svaga vävnader, muskel- och även åderbristningar, mm Sport skador?
Vitamin B1 – hud Beriberi
Vitamin B3 – nerver, hud ”redhead” pellagra
Vitamin D – skelett, rickets, immunsystem, hjärnan. Benmjukhet. Även skörhet??
Jag tycker detta är ett viktigt och intressant område eftersom milda symptom ofta kan peka åt rätt håll. Annars gäller det ekologisk mat för att komma närmare vad vi åt före industrialismen, alltså ofta före bristsjukdomarna.
Beriberi t.ex orsakades av att riset polerades så att viktiga näringsämnen avlägsnades….
Glukosreceptorer tar även upp Vitamin C. Gissar att även flera andra vitaminer och mineraler delar p.s.s. Alltså lågt blodsocker när man ”matar” sitt system gör i så fall att man tar upp mer vitaminer från kosten med LCHF än med lågfettkost, pga minskad konkurrens med glukos.
@ stenbj:
Jag kommer fram till samma slutsats, som Professor Göran ofta uttrycker: Människokroppen är ett otroligt komplicerat system. Sk brist på vitaminer och mineraler har som det mesta fler än en sida: Antingen tillför vi mindre än vi behöver eller så konsumerar kroppen mer än vi tillför pga den kost vi lever av. Vitamin C tävlar med glukos om samma receptorer på de vita blodkropparna. Mat med stor stärkelsemängd blockerar alltså i viss grad vårt immunförsvar. Dessutom krävs mer vitamin C för att processa glukos till energi. Sjömän, som levde på kolhydrater, läs skeppsskorpor, fick skörbjugg, medan inuiter, som levde på fett och proteiner, klarade sig undan skörbjuggen.
Läste för ett tag sedan om zink och zinkbrist på bl a kurera.se. Där informerades om ett enkelt test man kunde göra för att avgöra zinkstatusen. Sä här skriver man:
”Det absolut enklaste testet är att göra ett så kallat smaktest med zinksulfat. Fråga i till exempel hälsokostbutiken. Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder. Vid svår och långvarig brist smakar det bara vatten. Smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har personen bra zinkvärden.”
Kan vara bra att känna till om det stämmer. Möjligen är det på detta vis kroppen säger till om man har fått tillräckligt med zink eller om det behövs mer?
Här beskrivs krom ganska omfattande som tex, mm mm
Historik
1929 upptäcker Glaser och Halpern att jästextrakt förstärker insulinfunktionen.
1959 upptäcker Schway och Mettz en ny glukostoleransfaktor (GTF) där krom är en aktiv ingrediens.
1962 upptäcker Schroeder att vävnadsnivån av krom sjunker med åldern.
1969 beskriver Merty GTFs inverkan på insulin.
1975 beskriver Jeejeebhoy krombrist hos människa.
https://kurera.se/krom-cr/
@ Erling:
Kul nyhet för mig att skeppskorpor = rena kolhydrater som behöver extra Vitamin C för att metaboliseras vilket förstärker skörbjuggstrycket enormt (kvadratiskt åtminstone) jämfört med om dom hade haft ett flertal djur med sig och slaktat när inget kunde fiskas eller fångas.
Lågfettkost med söt fruktjuice till en gamling blir alltså nästan lika effektivt som arsenik fast 100% spårlöst, kunde Agatha Christie skrivit om hon känt till mekanismerna, t.o.m utan statiner.
stenbj Skrev:
Och de tänder som återstår efter kariesangreppen ramlar ut pga skörbjugg. Löständer ramlar också ut oberoende av skörbjugg. En god LCHF-jul ger bra hälsa, särskilt i munnen.
Vet någon varför tänderna inte anses höra till kroppen i sjukvårdshänseende? Tandhälsa har stor påverkan på övriga kroppsfunktioner, men när det gäller vård av tänder kommer helt andra ersättningssystem in i bilden, än t ex nageltrång. Måste ligga någon skum politisk gravad hund där, ett uttryck som Refat el Saied en gång myntade.
Hej Annika, jag känner mig ganska orolig.
Gjort en glykosbelastning häromdagen (nr 4). Hade 4,3 i fastevärde på min sockermätare på morgonen. Jag har ätit LCHF sedan 22 nov-14. Blev lite stressad när jag kom till provtagningen eftersom jag glömt remissen. Var tvungen att rusa iväg till dr för en ny. När jag kom hem efter ca 2,5 tim tog jag ett nytt prov, hade 13,1!!. Kan detta bero på stress alt att min kropp fick en chock av sockerlösningen eftersom jag numer äter under 20 kolh/d?
Några dagar senare träffade jag dr. Hon hade inte fått de sista proverna men hon hade talat med kollegor och hänvisade nu till tidigare prover och menade att jag har diabetes.
De tidigare proverna var:
2014-11-10 fastekp-glukos 6,6,efter glukosintag 9,3
2014-10-07 6,7 12,6 ( vet att det skall vara max 11.3)
2014-01-10 6,1 12,6
Sedan dess har jag ju gjort livsstilsförändringar gm LCHF, tränar mer. Detta informerade jag dr.om.
Nu har jag hemma mellan 3,8- 4,8 i fastesocker varje gång jag tar prov.
Dr vill helst sätta in mig på Metformin men jag har nekat. Till saken hör att hon också vill öka mina statiner. Hon har inte sett några nya prover. Jag har tagit 0,5 tabl snart i ett år men sedan 4 dagar slutade jag tvärt med dessa. Har ont i lederna samt läst mycket om statiner. Jag skall träffa henne igen om några veckor. Hon kommer att framhärda att jag skall ta statiner och diabetesmedicin. JAG VILL INTE TA MEDICIN!!!
Så undrar jag om du eller någon har hört talas om Moringa Supermix. Ett pulver som man blandar med vatten. Innehåller frön, frukt och bark från moringaträdet, 10,3 kohl varför jag drar ner övriga kolh. med alla vitaminer i. Ätit detta i 6 dagar men har nu slutat med detta också. Orolig att detta inte heller är bra för mina sockervärden.
Jättetacksam för svar.!!
@ 48 Renee:
Hej Renee,
Gå in på ett nyare inlägg och fråga igen. Detta är en så gammal tråd att Dr Annika nog inte sett den. Har sett att hon brukar svara rätt snabbt – så ge inte upp. Det finns andra i samma situation som du som säkert har bra råd att ge också.
Hälsningar, Mayne 🙂