Skolan vägrade Emil LCHF-kost

Artikel i Dagbladet (Sundsvall)
Emil gick ner i vikt – och blev av med sin besvärliga migrän och pollenallergi, sedan han gick över till LCHF. Men skolan vägrar att hjälpa honom att få äta det till skollunchen också.

Skolsköterskans argument är förbluffande. Hon säger att LCHF är godkänt för diabetiker, men hon kan inte ta ansvaret för vad som kan hända om en migräniker äter det. Och det handlar i stort sett om att slippa äta kolhydrater. Det Emil behöver förutom att slippa kolhydraterna är mera naturligt fett, så att han inte får energibrist. Samt att han inte ska behöva äta proteinmat som är uppblandad med kolhydrater.

Jag tycker att det är självklart att om en överviktig person har gått ner i vikt, och blivit av med allergi och migrän, med hjälp av en enkel kostomläggning till LCHF, så ska sjukvårdspersonal stötta detta inför skolstyrelse, och andra som kan bestämma över personens mathållning.

Och skolläkaren som erbjöd honom migränmedicin istället!

Läs även kommentarerna.

Kostdemokrati.se har skrivit om saken.

 

Comments

 1. 201

  Örjan hänvisar också till vad Livsmedelsverket har att säga om detta:

  ”Även elever med behov av specialkost har rätt till god och näringsriktig mat som de tryggt kan äta utan att riskera att bli sjuka. Skolan ska ha rutiner för att det fungerar.”

  Eftersom dom så blint hängt upp sig på Livsmedelsverket har du här en mening att köra fram.

  OBS att verket aldrig går in på detaljer om vilka koster som kan förekomma (eller ev. INTE förekomma!) Hela dess anvisning kan läsas här:

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Maltider-till-elever-med-behov-av-specialkost/

 2. 202

  Vid närmare eftertanke är Örjans besked ganska nedstämmande. ”Vi har aldrig fått frågan”, skriver han.

  SLVs program för skolmaten är säkert en bidragande orsak till de ordningsproblem och psykiska störningar som skolbarn uppvisar idag (nånstans läste jag att de får piller för att hålla sig lugna) på grund av för lite fett och felaktigt fett med övervikt på Omega6.

  Det är därför beklämmande om det inte förekommer någon efterfrågan på lämpligare mat. Och dessutom överraskande, eftersom en fjärdedel av folket nu sägs ha anammat ”LCHF”.

 3. 203

  Nytt besked från Örebro:

  ”…vi har inte smör till det hårda brödet MEN det jag menar att våra varmrätter är möjliga att kombinera själv (vi har ekologiskt bregott till brödet). Om man har intyg så kan vi givetvis se till att smör finns då det ändå används i mycket av vår matlagning så har vi det alltid hemma”

  Man skall ha läkarintyg för att få smör!

 4. 204

  Ser jag tillbaka till mina egna barns uppväxt så gick de på fritis 1 termin vardera för att de ville träffa lite kamrater (vi bor mitt i skogen,,,).

  Ofta satt de och fikade när jag hämtade dem, vitt bröd, marmelad och saft. för att skapa lite lugn hade personalen dragit upp värmen ordentligt så att ungarna var lagomt dåsiga, ett välkänt trick för att hålla stojet nere då barnen var rätt så speedade av trötthet och snabba kolhydrater.

  Nej – detta hände i Sverige och inte i Nordkorea,,,,

 5. 205

  @ Thomas Jansson:
  Det är väl samma på äldreboenden. De äldre hålls i lugna med söta krämer och kaffebröd och allt skräp som tänkas kan. En del har väl uppåt 15 olika mediciner. Tänk för en dement hjärna få en sådan behandling. Inte konstigt att många är förvirrade.

  Och vad folk inte tänker på är att åldern på intagna sjunker, så nu är inte 60 åringar så sällsynta! En del kan vara läskigt feta och lida av metabolt syndrom och diabetes osv. Överdrivet alkoholintag (menar inte sen de blivit intagna :), har säkert också en plats i problemscenariot.

 6. 206

  @ Thomas Jansson:
  @ natan:

  Här uttrycker ni precis det som min kompis Ursula Morin kallade FIK. Hon slutade titta i bloggarna på grund av FIK. Det var inte bara FIK, det höll hon med om, men det var så mycket att hon inte ville bläddra i det för att komma fram till det som var värt uppmärksamhet.

  Varför hänger det i sig? Här bemödar vi oss att åstadkomma något värdefullt för Emil Elmqvist, men hur vi än anstränger oss som möter vi bara detta förbannade gnällande, FIK. – Forum Intern Kverulans.

 7. 207
  Annika Dahlqvist säger

  @ 206 Piltson:
  Det fungerar inte i verkligheten att ha öppna forum, och samtidigt kräva att alla kommentarorer, och bloggare, agerar på en rak linje, och skriver exakt rätt saker på exakt rätt ställe, enligt en viss persons åsikt.
  Vi måste gilla läget att internet är vildvuxet, och försöka göra det bästa av situationen. Internet är ändå det bästa vi har.
  Du kanske bör skriva en egen blogg, där du kan bestämma exakt vad som skrivs.

 8. 208

  Om två dagar ordnas mötet mellan Emil Elmqvist och skolledningen. Eftersom han tilllåtits att sjunka undan totalt här citerar jag vad han skrivit om detta:

  ”Nu är det två dagar kvar tills det är dags för möte med Skvaderns gymnasieskola. Det ska bli intressant att höra vad de har att komma med denna gång. Deras förslag var att dr Camilla Söderholm som även är skolläkaren och kollega till Annika Dahlqvist skulle sitta med på mötet. Detta eftersom att hon till en början varit aktiv i skolan avslag mot kosten.

  ”Det var något jag sa nej till. Jag har ingen lust att sitta och argumentera mot en vägg med fettskräck som rekommenderar migränmediciner istället för riktig mat. Dessutom så har ju redan en annan läkare (Annika Dahlqvist) som kan sin sak redan skrivit två stycken intyg om min specialkost. Skvadern bad om ett utförligare i tyg där vissa saker skulle framgå för att de skulle kunna godkänna det hela. Därefter skrev Annika ett sådant utförligt intyg men trotts detta vägrade skolan förfarande. En av reaktionerna hos dom var att Annika inte hade någon rätt att skriva ett sådant intyg.”

  Mina försök att identifiera skolor som han skulle kunna hänvisa till misslyckades helt, eftersom ärendet tydligen ansågs sakna intresse.

  De får bli Piltsons sista bidrag här.

 9. 209

  @Emil
  Hoppas du kan ge oss ett referat från ditt möte på onsdag, antingen här eller på din blogg. Det hade varit intressant att höra deras resonemang oavsett utgång.

 10. 210

  Emil har skrivit på sin blogg om mötet han hade idag med representanter för Skvaderns gymnasieskola.

  https://www.emilelmqvist.n.nu/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa