Det mättade fettet är fortfarande kontroversen

Jag jobbade hela dagen och hela kvällen igår, så jag kunde inte följa tumultet i media om SBU-rapporten om Mat vid fetma.
Jag blev dock uppringd av några journalister, vilket kan rendera artiklar i tidningar (länkar?). Lokal TV4 Nyheter gjorde ett reportage med mig på jobbet.
Jag hörde att Mai-Lis Hellenius sade i TV att LCHF (Rapport) kanske var bra i vissa fall, men hon blev rädd vid tanken på att äta smör och ägg. Detta med skräcken för det naturliga mättade animaliska fettet är den sista bastionen att fälla. Det finns, vad jag vet, inga riktiga bra jämförande studier som visar nackdel för hälsan av dessa. Historiskt åt vi mest animaliskt fett för mer än hundra år sen, och då var hjärtinfarkt en  nästan obefintlig sjukdom.
Uppgiften är alltså att bevisa att industrimargariner och matoljor är ofarliga att äta, och inte smöret, som går fritt av historiska skäl.
Var finns de studierna? På Livsmedelsverkets hemsida?

 

Comments

 1. 1

  Vad dog folk av kring år 1913?

 2. 2

  Pekka S Skrev:

  Vad dog folk av kring år 1913?

  Tuberkulos till stor del. Åtskilliga av svält. Mycket sällan av hjärtkärlsjukdomar

 3. 3

  ”Uppgiften är alltså att bevisa att industrimargariner och matoljor är ofarliga att äta…”

  Det kommer inte att gå. Här är en sammanställning jag hämtade från Barry Groves:

  Fleromättat fett stimulerar befintliga tumörer och bidrar till att skapa nya. Se:
  https://www.second-opinions.co.uk/fats_and_cancer.html
  och 19 där citerade primärkällor

  Fleromättat fett undertrycker immunsystemet. Se:
  https://www.second-opinions.co.uk/immunity2.html och 6 där citerade primärkällor.

  Samband mellan fleromättat fett och bröstcancer hos kvinnor har påvisats. Se
  https://www.second-opinions.co.uk/cancer-breast2.html
  och 9 där citerade primärkällor.

  I övrigt se sid. 179 i Piltsons bok.

 4. 4

  Tack för svar Piltson! Vilka källor har du kollat på?

 5. 5

  Maj-Lis rabiata motstånd mot mättat fett (och tom ägg) är ytterst förvånande och sätter nästan inkompetensstämpel på henne och hennes värv i dagsläget
  (Vad tycker pfizer om att deras förespråkare inte är uppdaterade öht på modern forskning??)

  WHO har i starka ord fastslagit att det inte finns något som tyder på att mättat fett är skadligt
  Vad gäller ägg och kolesterol är det sedan länge känt (tom SLV säger detta) att det är ett nollsummespel att jaga kolesterol i mat

  Äter vi mer ägg drar kroppen ner sin egenproduktion och vice versa
  Kolesterolvärdet styrs alltså av annat än vad vi stoppar i ansiktet

  Dessutom är kolesterol nyttigt men det är ju en annan diskussion.

 6. 6

  Om jag inte missminner mig helt försökte t.om. Ancel Keys att framkalla högt kolesterol genom hög äggkonsumtion vilket misslyckades. Sedan började fusket med det mättade fettet tror jag. Totalkolesterolet lär ha accepterats som måttstock utan studier för att ”rädda liv”!

  Innan Keys fick uppmärksamheten introducerade han margarin i nödprovianten för Amerikanska trupper under WW II. Hade han då gjort några uppdrag för margarinindustrin ?

 7. 7
  Ann Kristin säger

  @ Pekka S:
  Här finns en hel del intressant att läsa:
  https://www.fhi.se/PageFiles/3497/r2005-08-svensk-folkhalsohistoria.pdf

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Pekka o 2 Piltson:
  Fler dödsorsaker var: alla sorter av infektioner, skador, hög ålder, cancer…

 9. 9
 10. 10

  En komprimerad anekdot. En syster började vid 63 års ålder utveckla klart synliga skakningar i huvud och händer som vi märkte när vi besökte henne, fast vi sa inget eftersom det betraktades som ärftligt. Ett år senare var skakningarna borta, och samma efter två år!
  Jag påpekade då detta eftersom även hennes man bekräftade att hon hade skakat, och nu var det borta ”permanent”. Hon hade inte ändrat på någonting efter vårt besök tre år innan, sa hon, jo, bortsett från att kastade ut allt margarin och alla växtoljor efter mitt besök, la hon till! Då kom jag ihåg att jag pratat med henne en hel del om inflammation som omega-6 kan orsaka i kroppen och att smör var ett säkrare alternativ utprovat i hundratals år.

  Sedan läste jag att MS som är en annan nervsjukdom ökade 600% 1920-1930 efter att ha varit stadigt varje tidigare dekad.
  Växtoljemargarin lär ha introducerats 1913, vilket borde föranlett höjda ögonbryn.

  Nervernas isolering måste göras av fett eftersom det är det enda kända naturliga byggnadsmaterial kroppen har för att elektriskt isolera. Om snabboxiderande fett – altså PUFAs -använts som material borde det kunna ställa till problem på längre sikt om fettet oxideras eller bryts ned.

  Eftersom fett utgör ett byggnadsmaterial för just styrsystemen av våra kroppar som hjärna och grå celler utplacerade på många ställen borde det för hållbarheten vara extremt viktigt att det mest hållbara fett som finns används, inte använda otestade industrifetter, som jag ser det.

  Förr talades det ofta om kloka gubbar och kloka gummor som ”kunde veta”.
  Idag associeras ålderdom alltför ofta med demens och Alzheimers.

 11. 11

  Ursäkta mej, är det inte någonting som är fel här.
  Uppgiften är alltså att bevisa att industrimargariner och matoljor är ofarliga att äta, och inte smöret, som går fritt av historiska skäl.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 SAM:
  Jag menar att industrin bör tvingas att bevisa att deras produkter är ofarliga, för att de ska tillåtas att säljas. De har aldrig avkrävts dessa uppgifter.
  Eller hur menade du med frågan?

 13. 13

  Man kan inte bevisa att något är oskadligt. Det går inte att bevisa frånvaron av något, det är endast närvaron av något som är bevisbart. Det återstår då att försöka bevisa, eller visa, att ena och/eller andra fettet är skadligt. Bevisa någots oskadlighet går inte.

 14. 14

  Jag läste för fort fick inte med bevisa Ursäkta mej….

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ stenbj:

  Intressant resonemang!

  1999 ”läste jag på” efter min infarkt och kom ganska snabbt fram till att just margarinet med sina omättade transfetter var den största ”boven” i hjärtdramat och då blev alla ”partiellt härdade vegetabiliska fetter” bannlysta för evigt och ersatta med smör. Tyvärr kom jag inte fram till LCHF förrän 10 år senare.

  Som jag förstod den, antagligen mycket förenklade, hypotetiska logiken då är skillnaden i metabolismen av den raka transformen och den naturliga vinklade sisformen av samma omättade fettmolekyl att kroppen blir lurad att lagra in den raka transforrmen av den omättade fettmolekylen i cellväggarna istället för en mättad fettmolekyl som också är rak men inte lika biologiskt reaktiv som de omättade fetterna. Möjligen kan kroppen också bli lurad att ersätta en ”naturligt” inlagd vinklad omättad fettmolekyl med den motsvarande raka transformen. Om dessa förhållanden verkar man veta väldigt lite.

  I cellväggarna ingår både raka och omättade fettmolekyler i de fosfolipider som de båda cellmembranen i cellväggarna består av. Tillsammans med det kolesterol som är inlagrat mellan fosfolipiderna är proportionerna mellan mängden av dessa olika fetter och kolesterolet helt avgörande för för cellväggarnas egenskaper.

  Jag kommer ihåg (från min påläsning 1999) en forskare som då uttryckte det hela på följande sätt: ”Hade vi vetat vad vi vet om margarin så hade margarinet knappast godkänts som ett livsmedel!”

  Margarin är ett stort och långvarigt kemiskt experiment som utförs på befolkningen i världsomfattning.

 16. 16

  Intressant att det faktiskt står i rapporten på sidan 454 ”Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt” Hellenius kanske inte läst ordentligt.

 17. 17

  Allting i för stor mängd är dödligt.

 18. 18

  Inte var det många sekunder du fick i lokala TV 4 men det viktiga budskapet att LCHF inte är någon diet, utan något man väljer för resten av livet, kom med.
  https://www.tv4play.se/program/nyheterna-sundsvall?video_id=2448838

  Grattis till gårdagens SBU-rapport! Även om du ödmjukt säger att det inte är du som är det viktiga, så måste det väl ändå innerst inne kännas som en stor upprättelse efter allt du fått utstå. Så tycker jag att du har rätt att känna! Jag är full av beundran för dig och att du har stått ut under alla dessa år. TACK!

 19. 19

  @ stenbj:
  Om Ancel Keys prövat att överdosera ägg det vet jag inte. Men om jag inte missminner mig så har Uffe Ravnskov gjort ett experiment på sig själv genom att enbart äta ägg en period och skriver om det i sin bok Fett och Kolesterol är hälsosamt eller i den tidigare boken Kolesterolmyten.

 20. 20

  Kjell Asplund säger i inslaget
  https://www.tv4play.se/program/nyheterna-sundsvall?video_id=2448838
  att på 1-2 års sikt är alla kostdieter likvärdiga. Då borde väl alla människor vara lika smala? Kjells påstående stämmer dock inte på mig. När jag körde med läsk, japp och wienerbröds dieten var jag fet, i flera år.

 21. 21

  @ Piltson:

  Piltsons bok? Vilken bok snälla Piltson? Jag är mycket intresserad

 22. 22

  @ Margareta Lundström:

  Jag har bett förlaget höra av sig.

 23. 23
  Ingvar Bejvel säger

  Den skotska studien från i februari i år, som avslöjade Keys falsarier med klassificeringen av ’biscuits, cakes and bakeries’ som mättat fett bör fram i ljuset! Denna studie visar ju klart hur dagens grundläggande medicinska hypotes – mättat fett – kolesterol – hjärt- /kärlincidens saknar giltighet. Länken till studien finns ju på denna blogg.

 24. 24
  ADHD mamman säger

  Ägg som är världens bästa livsmedel! Alltför mycket smör och enbart mättade fetter är jag mer försiktig med, tycker inte jag mår så bra av det, men ska bli intressant att följa vidare debatt och forskning! Försöker blanda olika naturliga fetter, smör, nötter, frön,avokado, fet fisk, kokosfett, naturliga oljor mm tills vidare, men margariner går iallafall helt bort för mig.

 25. 25

  Jag undrar också hur du vet att hjärtinfarkt var en obefintlig sjukdom förr i tiden? Självklart dog man av en massa andra saker än vad vi dör av idag, men det utesluter väl inte att hjärtinfarkt var obefintlig?

  De flesta som ägnat sig åt släktforskning har väl stött på begreppet bråd död som dödsorsak i kyrkböckerna och det lär nog definitivt innefatta hjärtinfarkt. Slaganfall var ju välkänt och kan som bekant både innefatta hjärnblödning som blodpropp i hjärnan. Fick man blodproppar i hjärnan fick man det väl sannolikt också i hjärtats kranskärl utan att någon tog reda på om det var så.

  Någon som vet bestämt får gärna förklara.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Margareta Lundström:
  Piltsons bok: Kulinaria: Mat, makt och myter.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Lars M:
  Jag skriver inte att hjärtinfarkt var obefintlig, utan att den var näst intill obefintlig. Om man läser medicinhistoria så ser man att hjärtinfarkt beskrevs på 30-talet som en ny sjukdom.

 28. 28

  @ Professor Göran:
  Jag tror också att det går ganska mycket av Kajsa Warg i vårt system!
  Men det kanske finnas ytterligare okända/oupptäckta (?) mekanismer för att klara våra system långsiktigt, t.ex.: Om fetter som visar sig dåliga/felaktiga eller ”härsknar på plats” använts ( temporärt): Någon skrev mycket intressant att om man äter björn som skjutits innan vintervilan smakar den fisk, men björn som skjutits på våren lär smaka utmärkt. (Man skulle kunna trott tvärtom efter att ha björnen legat stilla så länge !)
  Möjlig slutsats är att kroppen vid fettdrift alltså smart nog bränner de lättoxiderade eller ”kortvariga” fetterna, alltså pufas först.
  I så fall en genial mekanism som under t.ex NATURLIGA förutsättningar gradvis ser till att endast långlivat mättat och omega-9 fetter blir kvar, något som kan hållas i god form med måttligt med antioxidanter.
  Men i denna tid utan (naturliga) fastor kan ju resultatet istället lätt bli att pufa fett i kroppen (utan tillräckligt med antioxidanter) passerar sitt ”bäst före” datum långt innan det hinner förbrännas, alltså blir det då inflammation och sjukdom. T.ex förstörd nervisolering, och ”plack”.

  Därför startade jag daglig fasta 23 timmar om dan följt av en lagom måltid rik på smör och annat mättat fett (+ en omega 3 kapsel om dan!) för ca 3 veckor sedan. En variant av 5:2 alltså. Mår utmärkt och midjemått m-fl. markörer har förbättrats. (Startvikt 93 målvikt 80. Ca 87 just nu.)
  Midjan, som jag betraktar som viktigast, har gått från 108 till 102 med mål 93 cm.
  Eftersom min tidigare kärlsjukdom försvann redan med LCHF har jag i stort sett bara midjan kvar att
  titta på, eftersom den helt klart associerats med visceralt fett och det metabola syndromet!

  I den här länken : https://ajcn.nutrition.org/content/74/5/585.long om fettkomposition , diet, sjukdom och bukfetma fann jag något intressant i abstraktet:
  ”Central obesity was positively associated with n−6 polyunsaturated fatty acids and inversely associated with monounsaturated fatty acids and n−3 polyunsaturated fatty acids in adipose tissue (P < 0.05" Saknar här uppgift om mättat fett, men första gången jag sett diabetes/kärlsjukdomar direkt associerat till högt omega-6.

  Har sökt på teorin ovan men inte hittat något annat än att intermittent fasta är bra för det metabola syndromet och alltså risk för kärlsjukdomar vilket jag antar är välkänt.
  Studie som jämför t.ex underhudsfett ( samma komposition som visceralt fett !) före och efter en period med (intermittent) fasta sökes alltså!

 29. 29

  Ja, en enkel googling gav detta från Medicinhistoriska Sällskapet:

  ”Kranskärlssjukdomar

  William Hebeerdens beskrev angina pectoris, det vill säga ansträngningsutlösta centrala bröstsmärtor vid mitten av 1700-talet. Hans beskrivning är klassisk och har alltid tjusat mig. Den bygger på direkt patienterfarenhet, pregnanta iakttagelser och har en målande språklig utformning. Moderna läkare har inte mycket att lägga till. Jag återger nedan Hebeerdens ord:.

  But there is a disorder of the breast marked with strong and peculiar symptoms, considerable for the kind of danger belonging to it, and not extremely rare, which deserves to be mentioned more at length. The seat of it, and sense of strangling, and anxiety with which it is attended, may make it not improperly be called angina pectoris.

  They who are afflicted with it are seized while they are walking, (more especially if it be up hill, and soon after eating) with a painful and most disagreeable sensation in the breast, which seems as it would extinguish life, if it were to increase or continue; but the moment they stand still, all this uneasiness vanishes.

  Hjärtattack

  Man noterade efter hand att den av Hebeerden beskrivna sjukdomen hade dålig prognos och ofta var förenad med plötsliga dödsfall. Med tiden blev det också klart att man vid obduktion av på så sätt avlidna personer ofta fann kraftiga förträngningar i kranskärlen. Kombinationen angina pectoris, plötsliga dödsfall och svåra förträngningar i kranskärlen betecknades med tiden som hjärtattack, “heart attack”, vilket var ett begrepp som under 1800- talet dominerade tänkandet inom hjärtsjukdomarnas område. I litteraturen förekom fallbeskrivningar, vanligen i samband med spektakulära dödsfall hos framstående personer. Berömd är den av angina pectoris lidande engelske kirurgen John Hunter som menade att hans liv var i händerna på förste bäste drummel som behagade att förarga honom. Han dog plötsligt i samband med ett sammanträde med sjukhusdirektionen. Obduktionen visade kraftiga förträngningar i kranskärlen. Ett annat mycket omskrivet fall av hjärtattack var den berömde danske bildhuggaren Bertel Thorvaldsens hastiga och oväntade död på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Obduktionen visade svåra kranskärlsförändringar.

  Numera vet vi att cirka 15 % av dödsfallen sker plötsligt och oväntat och att orsaken till sådana dödsfall oftast är förträngningar i hjärtats kranskärl. I slutet av 1800 – talet hade ett syndrom “hjärtattack” utkristalliserat sig – ett syndrom präglat av angina pectoris, plötslig död och fynd av uttalade kranskärlsförändringar vid obduktion. Samtidigt hade nitroglycerin som första effektiva läkemedel mot angina pectoris börjat användas. Nitroglycerinets effekt beror på avslappning av blodkärlens väggar. En av de första användarna var Alfred Nobel , som var pionjär inom forskning och utveckling beträffande nitroglycerin och som dessutom själv led av kärlkramp.”

  https://www.msw.org.se/forelasning_goran_nilsson_2004_02_25.htm

 30. 30

  @ Lars M:
  Hebeerdens beskrivning väcker obehagliga minnen… Den stämmer exakt på hur mina symtom var!
  Även sista raden helt korrekt: ” but the moment they stand still, all this uneasiness vanishes.”
  Man verkligen KAN inte röra sig ur fläcken innan värken släpper.
  Sedan tog det mig sju år och flera närmissar innan jag stötte ihop med LCHF, varefter det tog 6 veckor innan jag kunde gå igen som vanligt, medicinfri. ( Numera springer jag också en del intervall!)

  Stenter hade jag tackat nej till eftersom det verkade mer lapptäcke än reparation. Men när det blir livräddande så går det naturligtvis bra, dock har väl kärlvidgande temporärt samma resultat.
  Med det senare (om det behövs) och lågkolhydratskost ser det ut att gå att stoppa kärlväggsinflammation, och (enligt Dr William Davies) går det utmärkt att minska placken OM blodsockret kan hållas under 5-6 1 timme efter måltid! Alltså STRIKT LCHF.
  Fungerade åtminstone perfekt för min del !

 31. 31
  ADHD mamman säger

  Tror att det är svårt att spekulera i historiska siffror, men man behöver inte gå så långt bak i tiden. Sedan 80-talet har iallfall incidencen/100 000 invånare avseende hjärtinfarkter minskat och 80-talet var ju i mångt och mycket lightprodukternas årtionde. Man skulle äta fettsnål yoghurt istället för fet naturell, sorbet istället för glass mm och fick på det sättet i sig stora mängder socker istället. Flytande margarin istället för smör, ja listan kan göras lång.

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ stenbj:
  @ Lars M:

  Intressant länk och föreläsning.

  Denne professor Göran och kardiolog verkar vara både intelligent och klok! Synd att jag inte har fått kontakt med en sådan klok person istället för min egen ”berömda” kardiolog.

  Men vad som slår mig, och det är ju det som i mina ögon just förvandlar medicinen till mer tro än vetenskap, är att man inte ens diskuterar själva orsaken till kranskärlssjukdomen och utan en sådan inställning till att ”bota” sjukdomen i grunden så ser i alla fall inte jag någon medicinsk ”vetenskap”. Förstår man inte orsaken till ett fenomen så kan man knappast förhindra uppkomsten av fenomenet eller eventuellt reversers förloppet. Denna tanke verkar vara totalt främmande inom den medicinska världen på alla plan.

  Därför är din berättelse stenbj, för mig, både intressant och ”vetenskaplig” i ordets sanna betydelse. Det är också sådana berättelser som gör att jag ser LCHF som en del av en i sann mening medicinsk vetenskap.

 33. 33

  @ ADHD mamman:
  Det är nog viktigt att inte blanda ihop orsak och verkan. De senaste 20-30 åren har rökning minskat dramatiskt och är såvitt jag förstår en stor orsak till att både hjärt- och kärlsjukdomar som lungcancer har minskat.

 34. 34

  @ Professor Göran:
  Föreläsningen visar iallafall att hjärtinfarkt definitivt inte var en ny sjukdom först på 1930-talet.

  Faran med att säga så är att det sprider internetmyter om kopplingar mellan margariner och hjärtinfarkt som inte alls behöver vara relaterade. Hjärtinfarkter hos män ökade dramatiskt från 50-talet till 70-talet och tillskrivs oftast rökningen. Rätt eller fel, det vet jag inte.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Lars M:
  Vid tillfälle ska jag forska mera i medicinhistorien. Men om du tror att margariner är nyttiga, vilka välgjorda jämförande studier baserar du den bedömningen på?

 36. 36

  @ Lars M:
  Vad jag förstår var rökningen vida utbredd bland män i början av 1900 talet, och lungcancerfall var högst runt 1900 , se länk: till Engelsk studie: https://bmjopen.bmj.com/content/2/5/e001676.full

  Vid den tiden var det mycket ovanligt att kvinnor rökte vilket snedvrider statistiken om totala antalet rökare.

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Nu förstår jag inte riktigt hur du resonerar.

  För mig är kopplingen mellan margarin och hjärtinfarkter så långt från myter man kan komma.

  I margarin finns framför allt de skadliga transfetterna som just är den önskvärda produkten av margarinprocessen för att den helt enkelt höjer smältpunkten och som därför förvandlar de fleromättade sisfetterna i växoljorna till en bredbar pasta som är själva slutprodukten.

  Det var som sagt länge (1999) sedan jag ”dök” i denna fråga men det jag fann då var att det redan på 80-talet, inom vetenskapen, var ställt utom allt tvivel att det fanns en väldigt stark koppling mellan transfetter och hjärtsjukdom. Det är knappast någon tillfällighet att man redan har förbjudit dessa fetter på flera håll i världen. För mig är det därför förvånande att myndigheterna här i Sverige så här 30 år senare ännu inte lyckats rensa upp i detta ”matträsk”.

  Det går knappast att frigöra sig från misstanken om att det här finns starka industriintressen som, på samma sätt som tobaksindustrin tidigare, knappast är intresserad av någon vetenskap och dessutom befinner sig i en ohelig allians med våra myndigheter.

 38. 38

  @ Lars M:
  Enligt en lång artikel med referenser skriven av Chris Masterjohn som finns här:
  https://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous
  kom den största ökningen av omega-6 1961.
  ”Precious yet perilous” är rubriken.

  Med hjälp av antioxidanter som uppmärksammades mycket senare bör skadeverkningar av för mycket omega 6 minskas, om dessa orsakas av fettets sönderdelning, alltså härskning.

  Europas längst levande kvinna, Jeanne Calment -122, dränkte sin mat i olivolja. Hon åt dessutom kilovis med mörk choklad per vecka, vilket mycket väl kan ha försett henne med tillräckligt med antioxidanter (flavonoider) för att klara omega- 6 delen av olivoljan.
  Hon rökte dessutom dagligen tills hon slutade vid ca. 120 års ålder då henns syn försämrades så att det blev svårt att tända cigaretter och besvärligt att fråga jämt, lär hon ha sagt.
  En mycket kvicktänkt och humoristisk dam som det finns många historier om!

 39. 39

  LenaK Skrev:

  Inte var det många sekunder du fick i lokala TV 4 men det viktiga budskapet att LCHF inte är någon diet, utan något man väljer för resten av livet, kom med.
  https://www.tv4play.se/program/nyheterna-sundsvall?video_id=2448838
  Grattis till gårdagens SBU-rapport! Även om du ödmjukt säger att det inte är du som är det viktiga, så måste det väl ändå innerst inne kännas som en stor upprättelse efter allt du fått utstå. Så tycker jag att du har rätt att känna! Jag är full av beundran för dig och att du har stått ut under alla dessa år. TACK!

  Instämmer med dig LenaK 🙂 Och som Annika säger så är inte LCHF en kur utan ”så här tänker vi äta resen av livet – och må bra”.

 40. 40

  @ ADHD mamman:
  ” … enbart mättade fetter är jag mer försiktig med, tycker inte jag mår så bra av det … ”

  Vissa som mår bra av viltkött/naturbeteskött mår dock inte bra av fläskkött; jag tycker mig ha märkt detsamma och funderar varför 😉

 41. 41

  1940 Skrev:

  mår dock inte bra av fläskkött

  Om jag får tro Ulrike Gonder skulle det kunna bero på att nutida fläsk inte är naturligt. På grund av avel avsedd att frambringa lågfettfläsk har grisarna nu övervägande omättade fettsyror, enligt Gonder. Normalt har fläsk mest mättade. Förlåt att jag ständigt tjatar om ”Piltsons bok”, men detta hade vi faktiskt också där, sid 207f.

 42. 42

  @ 1940:

  Det finns mycket att läsa om problemet med omättade fetter. De härsknar lätt, och då bildas ”fria radikaler”, som man inte mår bra av. Här har jag saxat ett par meningar:

  ”Excess consumption of polyunsaturated oils has been shown to contribute to a large number of disease conditions including increased cancer and heart disease; immune system dysfunction; damage to the liver, reproductive organs and lungs; digestive disorders; depressed learning ability; impaired growth; and weight gain.31

  One reason the polyunsaturates cause so many health problems is that they tend to become oxidized or rancid when subjected to heat, oxygen and moisture as in cooking and processing. Rancid oils are characterized by free radicals-that is, single atoms or clusters with an unpaired electron in an outer orbit. These compounds are extremely reactive chemically.”

  Hela texten finns här:
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/08/21/saturated-fat2.aspx

 43. 43

  @ Piltson: Du tjatar verkligen inte. ”Piltsons bok” är på väg även hem till mig 🙂

  Jag har funderat på om det kanske är så att grisarna är fullproppade med antibiotika eller nåt annat ”hurvel”? Kommer inte ihåg att man mådde dåligt av mormors hushållsgris.
  Häromdagen köpte jag bacon (ekologiskt). Inte förrän jag kom hem upptäckte jag att det stod ”rapsgris” på paketet … så då kanske Ulrike Gonder har rätt. Vad i all sin dar innebär ”rapsgris”?

 44. 44

  @ 1940:
  Kanske för att raps innehåller mer omega -9 än omega-6; Alltså vet man att omega 6 inte är ofarligt. Fett i grisen blir i storts samma som det fett den äter, medans idisslare kan konvertera till enkelomättade och mättade fetter vilka håller sig längre. Ett visst intag av omega 3 behövs och kan hanteras väl när det bäddas in av de långsamt oxiderande nämnda fetterna, enligt Ray Peat.

  Vi är mer som grisar med 1 mage vilka måste ha rätt fett för att klara sig längre.
  Som sagt ovan misstänker jag att griskött förbjöds i sydliga länder för att det var orent (gris kan äta vad som helst), vilket medför att dess fett i allmänhet innehåller för mycket lättoxiderade fetter, alltså fleromättade, vilket inte blir bra om köttet konserveras med gamla torkmetoder:
  Det härsknar för snart helt enkelt. Hvudproblemat uppstår om vi som äter grisen använder en del av fettet för vävnad. Om vi bränner det direkt så ska allt gå bra.
  Grisar som ätit hududsakligen oliver (…nästan omöjligt !) borde altså få ett mycket bättre fett, men mycket dyrbart.
  Beträffande raps vet jag inte om detta är genetiskt modifierat (som Canola) eller hårt industriprocessat med potentiell skadliga bi-effekter.

 45. 45

  @ 1940

  Men OBS att mera välplacerade auktoriteter än Piltson har annat att meddela i denna fråga. Till exempel Livsmedelsverket just nu på hundrafemton ställen på sin hemsida. Eller den bekante professorn S. Rössner i boken ”Hälsa till alla”:

  på sid. 141: ”Idag har man fått klart för sig att det är fleromättade fetter som vi behöver istället för de mättade.”
  och på sid. 143 ”Genom att övergå till fleromättade fetter i kosten när så är möjligt minskar vi risken för åderförkalkningssjukdomar.”

  Slaktarna i USA använder antibiotika på slaktdjur i förebyggande syfte. Det är ett oskick, eftersom det bidrar till bakteriesistensen i hela samhället. Men myndigheterna går i slaktarnas ledband (”Kulinaria” sid. 62). Men jag tror inte det går för sig inom EU.

 46. 46

  @ 35 Annika Dahlqvist:
  @ 37 Professor Göran

  Jag vet inte hur ni kom fram till att jag tycker margariner är nyttiga. Vad jag menade var att det kan leda fel om man påstår att det knappast fanns hjärtinfarkter före 1930-talet och kopplar ihop dessa med margarinet som kom i början av 1900-talet. Uppenbarligen fanns kärlkramp och hjärtinfarkter beskrivna sedan mitten av 1700-talet och dessa var ”not extremely rare” – inte speciellt ovanliga – enligt min länk ovan. I mitten av 1700-talet fanns definitivt inget industriframställt margarin, så den statistiska kopplingen mellan hjärtinfarkter och 1900-talet har kanske andra kopplingar än just det faktum att industrin började göra smörsubstitut i form av margarin. Min tro är att den ökande hjärtinfarktfrekvensen under 1900-talet är kopplat till rökningen, men som sagt, jag vet inte. Däremot vet jag att det är lätt att skapa myter på internet om man upprepar felaktigheter tillräckligt ofta, och det är det väl ingen av oss som vill!

 47. 47

  @ stenbj:
  Jag är inte helt säker på vad du vill ha sagt med länken till den långa skriften från WP?

  Vad gäller rökning är det naturligtvis individuellt, precis som att vissa individer kan supa ohejdat ett helt liv utan att få skrumplever.

 48. 48

  Lars M Skrev:

  kärlkramp och hjärtinfarkter

  President Eisenhower fick hjärtinfarkt 1955. Hans läkare Paul Dudley White var utbildad i början av seklet och hade inte fått lära sig om sådant, eftersom det knappast förekom, sade han.

  Sedan blev Eisenhower tydligen felbehandlad, för man fixerade sig på kolesterolvärden och han fick ytterligare två hjärtattacker. Om detta finns att läsa på diverse ställen bl.a. i början av Taubes´ bok.

 49. 49

  @ Lars M:
  Vad jag vill ha sagt….med länken.

  Se tabellen Fig. 1 som visar att lungcancer och alltså rökning kulminerade runt 1900.’
  Du skrev ”..Min tro är att den ökande hjärtinfarktfrekvensen under 1900-talet är kopplat till rökningen,…”
  Det stämmer alltså inte med den klara pik i cancerfall runt 1900 som visas.
  Att hjärtinfarkter/cancer succesisvt ökade undr 1900-talet bör alltså ha andra förklaringar. Växtoljemargarin, omega 6-oljor och/eller ökad sockerkonsumtion gissar jag i min enfald på!

 50. 50

  stenbj Skrev:

  Det stämmer alltså inte med den klara pik i cancerfall runt 1900 som visas.

  Läs länken i inlägg #7 ovan om svensk folkhälsohistoria, citat:

  ”Under 1900-talets första årtionden sågs en kraftig ökning av antalet
  cancerfall på många håll i världen. I USA steg antalet registrerade dödsfall
  i cancer från 48 000 år 1900 till 158 000 år 1940 (5). (Sid. 320 ff.)

  5. Goodman J. Tobacco in history. The culture of dependence. London and
  New York: Routledge; 1994.”

  Du hittar säkert många andra referenser till/om hjärt-/kärlsjukdomar också.

 51. 51

  Margareta Lundström Skrev:

  @ stenbj:
  Om Ancel Keys prövat att överdosera ägg det vet jag inte. Men om jag inte missminner mig så har Uffe Ravnskov gjort ett experiment på sig själv genom att enbart äta ägg en period och skriver om det i sin bok Fett och Kolesterol är hälsosamt eller i den tidigare boken Kolesterolmyten.

  Här har vi en man som kunde äta ägg! 20 – 30 ägg per dag i minst 15 år. Han hade vid 88 års ålder perfekta blodvärden.
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306

 52. 52

  @ LenaK:
  Då kan jag med gott samvete unna mig ett par ägg tll frukost. Som jag gör de flesta dagar!

 53. 53

  @ Annika Dahlqvist:
  @ Piltson:
  Tack! Har beställt boken Kulinaria : mat, makt och myter, och ser fram emot att läsa den

 54. 54

  Hej.

  Att bara vara kritisk och varna för än det ena, än det andra,
  som t.ex. Hellenius gör visavi fetare mat, borde då kräva att man kan bevisa sina egna teser.

  Jag tycker att Annika fångar detta väldigt bra i sitt inledande inlägg. (Se kopia här nere).

  Hellenius bör snarast visa VAD som är bättre i hennes argumentation.
  Kan hon där, övertyga mig, skall jag mer beredvilligt ’lyssna på’ hennes argumentation.

  Intill dess, känns hon för mig, mer som någon som belackar allt, som hon själv inte kan tillgodogöra sig, eller acceptera.

  Citat från Annikas rader i första inlägget:

  ”Uppgiften är alltså att bevisa att industrimargariner och matoljor är ofarliga att äta, och inte smöret, som går fritt av historiska skäl.
  Var finns de studierna? På Livsmedelsverkets hemsida?”

  Slut citat

  Jag önskar läsaren en jättefin dag.

  Leif

 55. 55
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Frågan om historiska fakta kring kärlsjukdomar som du tar upp är oerhört intressant!

  Jag tycker att Gary Taubes som vanligt har gjort ett jättebra jobb i sin GCBC i att bena i denna fråga.

  Som vanligt ser vi en oerhört komplex bild framför oss. Massaierna, om jag nu inte minns fel, får t.ex. ”åderförkalkning” men dör tydligen ”aldrig” av detta. Det verkar i mina ögon som om det är själva inflammationen i ådrorna som är det avgörande och att det är här kolhydraterna och PUFA, framför allt omega 6, i växtoljorna verkar utföra sitt underminerande arbete. Vad som talar för detta orsaksammanhang är att när vi upphör att belasta våra kroppar med dessa ämnen så upplever många av oss som anammat strikt LCHF dramatiska förbättringar av just inflammationsnivån i våra kroppar.

  Vad jag inte vet är om eskimåer som levde traditionellt fick några igensatta ådror även om de på samma sätt som massaierna tydligen inte dog i några infarkter. Detta skulle var intressant att få reda på.

  Egentligen är det betecknande för den så kallade medicinska vetenskapen (och som de facto gör den till den officiella dogmatiska religion den är) att man inte har kunnat, eller snarare varit speciellt intresserad av, att reda ut orsakssammanhangen mellan kroppens immunförsvar och kostens sammansättning. Nu talar jag förstås här om de molekylärbiologiska orsakssammanhangen. Så länge läkemedelsbolagen tillåts att dominera den medicinska forskningen lär vi aldrig närma oss den vetenskap som förklarar orsakerna till våra sjukdomar och för mig är just det senare vetenskap.

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  Jag mailade en av medarbetarna i arbetsgruppen på SBU och frågade om motståndet mot smör och ägg. Han svarade:
  ”Du hittar många bra referenser och kommentarer till dem i diskussionskapitlet (i rapporten).
  Det Mai-Lis mfl stödjer sig på är epidemiologi och obalanserade interventionsstudier.
  Egentligen handlar ”konflikten” om synen på värdet av observationsstudier och tolkningen av försiktighetsprincipen.”

  Är det någon som kan titta på detta i rapporten? (Själv har jag fullt upp med jobb och annat)

 57. 57
  ADHD mamman säger

  @ Lars M: Minskad rökning och andra förändringar i livsstilsfaktorer har givetvis betydelse. Att i efterhand titta på vad som har orsakat vad är alltid svårt. Jag konstaterar bara att hjärtproblemen har minskat, samtidigt som forskare för några veckor sedan slog larm om att det har ökat pga LCHF är livsfarligt och vill införa fettskatt. Det finns därmed dom som blandar ihop orsak och verkan på ett betydligt värre sätt än vad jag gör och dessutom har makt för att få genomslag för detta i tidningarna. Och du själv är förstås 100% säker på att det bara är minskad rökning som lett minskningen?

 58. 58
  Eva Wahlbeck säger

  Östra Finlands universitet har i en uppföljningsstudie kommit fram till, att man löper en 65% större risk att drabbas av hjärtinfarkt, ifall man använder över 50g. smör per dag! Nästan 2000 ca. 50-åriga män deltog i uppföljningsstudien.
  O du milde, jag som älskar smör! Ska man bli orolig, eller?

 59. 59

  @ Lars M:
  Det viktigaste är att vara öppen för flera orsaker till kärlhälsa än rökning. Att det blev en topp för dödsfall i hjärtsjukdomar runt 50- 60 talet som senare minskade beror troligtvis på att behandlingstekniken förbättrades avsevärt samtidigt som ren kärlhälsa trots minskad rökning snarare försämrats. Alltså ”ren” kärlhälsa i betydelsen medicinfri, något som blir svårt att få
  statistik på. P.g.a. frikostig övermedicinering via totalkolesterolmätning kan man inte räkna alla som är på någon slags hjärtmedicin. Då skulle siffrorna för kärlhälsa idag förmodligen bli katastrofala!

  Eftersom omega-6 visade sig kopplat till bukfetma enligt referens i inlägg 28
  kan man absolut inte längre frikänna omega 6 oljorna, eller rekommendera produkter baserade på omega 6 oljor. En mycket viktig del av detta studieresultat är att de baseras på fett komposition mätt i vävnader, ej på osäkra dietformulär. Nya resultat från Sydney Heart study pekade också ut att margarinet förvärrade tillståndet för redan hjärtsjuka, viket till okänd del berodde på konstgjorda transfetter, som också kom med margarinet.

  Med kännedom om att högt blodsocker snabbt sätter igång inflammationsförlopp i blodkärlsväggarna (NFAT) kan man heller inte utesluta lågfettkost = högkolhydratskost, t.ex i form av ökat spannmålsintag som en bidragande orsak till förvärrad kärlhälsa under 1900-talets lopp.

  Baserat på hjärtkirurgen William Davies framgångsrika plack reversering (trackyourplaque website) ser det ut som att eftermaten-blodsockret är farligast. För att få plackregression rekommenderar han att hålla blodsockret en timme efter en måltid under 6, helst under 5.5, helt enkelt genom att välja bort de orsakande livsmedlen. En stor vanlig kolhydratsbaserad måltid kan för friska
  gå betydligt högre, beroende på både storlek och komposition. Genomsnittligt normalt blodsocker 1 timme efter måltid ligger strax över 7…, vilket betyder en gradvis ökning av plack för väldigt många friska som föjer t.ex. SLVs direktiv eller äter ”normalt”, utan mängder med ketchup och söta grillsåser.

  Plack behöver inte alls vara åldersrelaterat, enligt Dr Davies.
  Dr Davies ger ett exempel i https://www.trackyourplaque.com/library/fl_04-022postprandialcarbs.asp
  som just behandlar eftermåltidssockret.
  ”Frukost på gröt, skummjölk russin och valnötter: Blodsocker från 5.6 före till 8.5 efter, alldeles för högt och tillräckligt för placktillväxt…”, enligt hans kiniska erfarenhet. Alltså växte min plack lite vid varje frukost förr !

  Slutligen kan rökningen vara en stor bov:
  Via adrenalin höjer rökningen snabbt blodsockret vilket alltså kan utgöra en direkt anledning till att rökningen orsakar och bidrar till plackbildning/kärlskador. Blodsockerhöjningen är vedertagen men jag kan ej hitta några siffror på höjningen!

  Alltså varje blodsockertopp (mat, stress,rökning..) som orsakar tillräckligt hög (?) blodsockertopp
  orsakar en liten inflammation som snart repareras med LDL, vilket orsakar plackförtjockning varje gång. Eftersom plackregression uppnås utan dessa toppar (Dr. Davies) kan det förutom måttligt med kolhydrater räcka med att slopa frukosten om man är frisk.

 60. 60
  ADHD mamman säger

  @ stenbj:
  Tittar man på kurvan för dödsfall av hjärtinfarkt har det sjunkit ännu mer. Tror att siffran för antal insjuknade per 100 000 i så fall säger mer, då man åtminstone vägt bort bias för bättre behandlingsmetoder mm., men båda dessa finns det statistik på.

 61. 61
  Professor Göran säger

  @ stenbj:

  Tack för intressant information om blodsocker och plack!

 62. 62
  Ann Kristin säger

  @ stenbj:
  Mycket intressant. Jag har på eget bevåg satt min blodosckergräns till 6, vilket jag kontrollerade under december månad. Då låg jag på 4,5 i fastesocker, och 5,5 efter måltid. Jag blir mycket nöjd med att dr Davis håller med mig 😉 Ann Fernholm skrev om en dansk studie som kunde indikera att under 6 är bra, på en fråga från mig.

  Jag ska ta en serie tester i oktober igen, och även inkludera min man, och möjligen barnen, om de vill. De brukar vara lite skeptiska till mina idéer, med all rätt. Maken är däremot intresserad.

 63. 63

  @ Professor Göran:
  Tack själv!
  Det är alltid kul att någon tror att det man totar ihop kan vara användbart !

 64. 64

  @ Ann Kristin:
  Tack!
  Notera att Dr Davies mäter en timme efter måltid, just då högsta värde väntas. Test efter två timmar
  användes vid ”glucose challenge” för att testa för diabetes och är inte relevant i sammanhanget.
  Annars är det Ann Fernholms artiklar som inspirerat mig mycket !

 65. 65

  @ stenbj #59:
  ” Eftersom plackregression uppnås utan dessa toppar (Dr. Davies) kan det förutom måttligt med kolhydrater räcka med att slopa frukosten om man är frisk”

  Tack för värdefull info! Det verkar vara en kolhydratstinn kost som är boven i dramat?

 66. 66

  @ stenbj: ” … kan det förutom måttligt med kolhydrater räcka med att slopa frukosten om man är frisk …

  Och här får du ytterligare medhåll – och inte av vem som helst 🙂

  https://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

 67. 67

  @ 1940:
  Tack!
  Kul intervju med Frederik Nyström!
  Med det nu ökande intresset för hälsoeffekterna av LCHF kanske några enkla tester kunde finansieras för att verifiera att plack faktiskt minskar märkbart med lchf kopplat med 5:2 (dagar) eller snabbare 23:1 timmar intermittent fasta. Med tillräckligt noggrannt ultraljud eller annan metod bör man kunna mäta skillnader inom en månad, att döma av mina resultat: Blodtryck har gått från 135 till 129 (medeltal 4 första och sista dagarna) på 21 dagars 23:1, viket (utan medicinering) borde innebära minskad kärlförhårdning = minskat plack.

 68. 68
  Ann Kristin säger

  @ stenbj:
  Jag testade efter en timme, då jag hade läst på wikipedia att blodsockret låg som högst. Wiki är ju inte alltid tillförlitligt, men det verkade rimligt.Jag antog att det inte skulle stiga högre efter det.

 69. 69

  stenbj Skrev:

  Kul intervju med Fredrik Nyström!

  Ja men den centrala frågan blev, som vanligt, inte ställd.

  Den är hur SBU kunnat hålla kvar begreppet ”Energirestriktion” om kollegerna nu äntligten kommit att inse dessa saker. Vilket jag försökte utreda här igår.

  Pressen utför, som vanligt. inte sin granskningsuppgift. Nyström hade f.ö. varit nämndens lämpligaste person att reda ut detta åt. oss.

 70. 70

  stenbj Skrev:

  @ 1940:
  Tack!
  Kul intervju med Fredrik Nyström!
  Med det nu ökande intresset för hälsoeffekterna av LCHF kanske några enkla tester kunde finansieras för att verifiera att plack faktiskt minskar märkbart med lchf kopplat med 5:2 (dagar) eller snabbare 23:1 timmar intermittent fasta. Med tillräckligt noggrannt ultraljud eller annan metod nör man kunna mäta skillnader inom en månad, att döma av mina resultat: Blodtryck har gått från 135 till 129 (medeltal 4 första och sista dagarna) på 21 dagars 23:1, viket (utan medicinering) borde innebära minskad kärlförhårdning = minskat plack.

  Det finns helt andra förklaringar till dina lägre blodtrycksvärden som inte alls har med plack att göra,,,

  Desto mer jag har läst om just blodtrycket – desto mera förbryllad blir jag över hur det skall förklaras – våra tidigare förklaringsmodeller med ”torkade gummislangar” går bra i början men räcker inte långt – här behövs teorier av nobel-pris klass,,,

  Men – jag gissar att dina erfarenheter beror på minskad insulinhalt i snitt och att du därigenom fått in mera ”mjukgörare” i dina celler i form av magnesium – i alla fall till en viss del,,,,

  Minskade inflammationer är en annan komponent,,,

  Och placebo – jag blir alltmer imponerad över dess effekt – tron flyttar på berg,,,

  Ställer mig ytterst tveksam till ”plack”-teorin – det är för kort tid det handlar om,,,

  anser ”hobbyforskaren” Thomas – jag kan ju ha fel men det kan jag inte tänka mig!

 71. 71

  Jag har läst nästan allt som Anna Hallen skrivit – det som du stoppar i dig är inte nödvändigtvis vad som din kropp tar emot är kanske det viktigaste hon skrivit!

  En mycket klok kvinna Anna som ligger steget före många av oss andra – att ha en tillräckligt hög halt av Mg i blodet är inte detsamma som att våra celler skulle få tillräckligt med Mg!

  Mg anses av många ha utomordentlig betydelse för blodtrycket och högt insulin påståss hindra cellernes upptag av Mg!

  Sedan är det intressant av hur stressade vi är – är vi i ”krigstillstånd” hela dagarna så tar vi knappast upp allt vi stoppar i oss – allt löser sig inte bara för att vi slutar äta kolhydrater även om det blir betydligt bättre även för vårt psyke och därmed för kroppen – man blir lugn & go av att dricka grädde – betydligt bättre än lyckopiller för det stora flertalet!

  Anna jobbar på en ny bok som jag ser fram emot – jag anar att hon kommer att ta upp frågor av det här slaget på ett sätt som vi lekmän kan ta åt oss – den boken har jag saknat i flera år och ser fram emot när den kommer!

 72. 72
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  När man försöker sätta sig in i den medicinska fysiologin kring blodtrycksreglering så inser man lätt hur oerhört många mekanismer som är inblandade och hur lite man egentligen förstår av helheten i denna homeostas.

  Min ”informerade gissning” är att blodsockret/insulinet framför allt påverkar de metabola förhållandena i de allra finaste kapillärerna och på sikt möjligen där ökar inflammationsnivån/igentäppningsgraden och att detta åstadkommer en ”kedjereaktion” av homeostatiska processer.

  Gissning min är därför i logikens namn att den grundläggande orsaken till de höga blodtrycken och allt annat elände i våra metabolt sjuka kroppar (inte minst övervikten) har att göra med att vi har plågat och fortsätter plåga våra stackars kroppar med för stora mängder kolhydrater. Orsak-verkan (vetenskapen/homeostasen) säger också att vi kan vända förloppet när vi tar bort orsaken och detta ”bevisas” ständigt av alla LCHFare som får fantastiska blodtryck när de just tar bort själva orsaken till de är höga trycken.

  Hos personer som jag själv och min hustru så har vi därför perfekta (som 20-åringar) blodtryck (110/60) att de inte ens finns med på etablissemanget världskarta för personer i vår åldersgrupp men på den världskartan finns förstås inte personer som avstår från kolhydrater.

 73. 73

  Piltson Skrev:

  stenbj Skrev:

  Kul intervju med Fredrik Nyström!

  Ja men den centrala frågan blev, som vanligt, inte ställd.

  Den är hur SBU kunnat hålla kvar begreppet ”Energirestriktion” om kollegerna nu äntligten kommit att inse dessa saker. Vilket jag försökte utreda här igår.

  Pressen utför, som vanligt. inte sin granskningsuppgift. Nyström hade f.ö. varit nämndens lämpligaste person att reda ut detta åt. oss.

  Det var länge sedan som pressen hade någon kunskap i den mån den någon gång haft det!

  Det är på bloggar och siter som den här som kunskapen finns idag!

  Söker man kunskap & analys av högsta klass finns ett mycket bra plats:

  https://ettsotareblod.se/

  Massmedia kommer bara i närheten av denna site och då endast om det är innehavaren själv som deltar – Ann Fernholm!

  Så Piltson kan sluta läsa tidningar – de är dödsdömda,,,

 74. 74
  kostintresserad säger

  @ Thomas Jansson: ” … är vi i ”krigstillstånd” hela dagarna så tar vi knappast upp allt vi stoppar i oss …”.

  Det stämmer bra med det jag snappat upp, kroppen har helt enkelt ”inte tid” att pyssla med matsmältningen, som ”stängs av” under tiden som ”krig” och kamp/flykt aktiviteter pågår?

  Jag har sett att personer som har problem med stopp i magen rekommenderar magnesium.

 75. 75

  72 @ Professor Göran:

  Vad jag känner till så är ett åldersberoende blodtryck ett tecken på att något är fel – om man tar bort felkällan som i detta fall är överdrivet kolhydratintag så försvinner oxå det höga blodtrycket – i alla fall till största delen – man kan ju tänka sig att en del av ett högt blodtryck har orsakats av ett felaktigt leverne och inte är reversibelt!

  Och av alla de som jag känt till som har levt ett liv med riktig mat har uppnått hög ålder OCH har insjuknat endast en kort stund före sin bortgång. Några har avlidid i sin säng sovande och utan någon som helst förvarning och det vid en relativt hög ålder medan de som levt med ”skräpmat” har haft ett långt utdraget förlopp utan större livskvalité i 10 – 15 år,,,,

  LCHF är absolut ingen garanti för ett långt liv helt utan sjukdomar men det är dumt att chansa!

 76. 76

  74 @ kostintresserad:

  Den enda kända ”biverkningen” med ett för högt intag av Mg sägs vara en lös mage – så om man är förstoppad kan ju Mg vara ett bra tillskott men det finns ju andra sätt oxå att få fart på en förstoppad mage – motion är en metod, linfrö, fikon,,,,

  Många lever i relationer som ger förstoppning – en ny eller ingen partner alls kan vara ett bra sätt att få fart på magen igen,,,,

 77. 77
  kostintresserad säger

  @ Piltson # 69:

  Kan fettförbränning möjligen handla om ”både och”,

  d.v.s. ”kalorier ut och in” samt ”sött blod/insulinpåslag”?

 78. 78

  @ Thomas Jansson:
  Här en länk till Ann Fernholms del-förklaring av hur plack uppstår genon inflammation i kärlväggarna:
  https://ettsotareblod.se/karlskador-orsakade-av-hoga-blodsocker-bromsade-hos-moss/

  Vad jag lagt till är William Davies koncept om ”andra hållet” alltså lågt blodsocker och plackregression ( Läste du pdfen på länken?) plus att jag antagit att placken bildas vid reparation (läkning) med LDL efter inflammationen, vilket resulterar i ett tunt lager som när detta ej hinner gå bort (läka ut) innan ny inflammation uppstår resulterar i accelererande plack, allt drivet av en högkolhydratkost, speciellt större postprandiella blodsockertoppar.

  Dessvärre mätte jag inte placken i mina ådror innan jag började: Jag vet inte ens vilken metod som är enkel och tillförlitlig ! Det bör räcka att mäta in en arm t.ex. Någon ??

 79. 79

  kostintresserad Skrev:

  Jag har sett att personer som har problem med stopp i magen rekommenderar magnesium.

  Instämmer.

 80. 80
  Thomas Jansson säger

  @ stenbj:
  När Ann hänvisar till forskning som innebär skillnad på plackbildning på så liten tid som 4 veckor så tror jag att det är så – tills vidare, hon är betydligt kunnigare och mera uppdaterad än jag själv,,,

  Jag står för min åsikt men bara för dagens och kan ändra den utan prestigeförlust som glad amatör,,,

  MEN – det är inte så enkelt som bara en parameter utan blodtrycket påverkas av många faktorer – och tydligen oxå av plack på så kort tid som några veckor,,,

  vad som påverkar mest är i praktiken oväsentligt – huvudsaken är att det sjunker men visst blir man lite nyfiken på varför,,,

  hursomhelst har du fått sänkningar i paritet med många blodtryckspiller – det är bra och fritt från biverkningar – grattis!

 81. 81
  Thomas Jansson säger

  @ kostintresserad:
  ja – det är så klart en fråga om energi in och ut men det sätt vi anger energiinnehållet i kosten tar ingen hänsyn till dess hormoniella påverkan!

  äter man ett kex vid 3-fikat varje dag så är det sannolikt dess insulinhöjande effekt som skapar övervikt i första hand och inte dess energiinnehåll även om dess energiinnehåll naturligtvis på sikt påverkar vikten,,,

  vad som gör LCHF så effektivt är troligen att kroppens mättnadssignaler fungerar för protein och fett – medan högkolhydratrik mat inte ger någon mättnadskänsla alls tills dess att magen är mekaniskt mätt,,,

 82. 82
  Ann Kristin säger

  @ Professor Göran:
  Jag såg ett program om 100-åringar i Europa, där bl a Sardinien bidrog med att antal. De har fler äldre än andra områden, och det berodde på kosten (fet medelhavskost, inte den degenererade som förordas i Sverige) med gott om animaliskt fett, kött, feta ostar, charkuterier i form av kurerade skinkor, korvar mm, samt det vanliga – bröd, pasta, olivolja och grönsaker.

  Men här vill jag hävda att den italienska kost jag känner till på inget sätt är i huvudsak past och bröd. Frukost äter man inte som vuxen, till lunch äter man en liten pastatallrik som förrätt, en bit bröd till huvudrätten och en likaledes bit bröd till middag. Det är allt i kolhydratväg. Annars är det kött, fisk, eller skaldjur, och en sallad till det, eller andra grönsaker som t ex kronärtsskockor. Potatis är en av många tillbehör, ingen stapelvara. Desserter är i norra italien inte så vanligt. Ofta äter man bara en frukt, men vanligast är en kopp espresso. Något glas vin hör ju till, förstås.

  Livet hade varit makligt,där, på Sardinien, med många timmars djurhållning och jordbruk varje dag, men ingen stress. Gott om sol, så troligen ingen brist på viktiga vitaminer och annat. Inte heller högt blodsocker, när de troligen höll motorn i gång timmavis. Den gamle mannen hade ett sittande tryck på 130/70, om jag minns rätt.

 83. 83

  kostintresserad Skrev:

  ”både och”

  Det är en legitim fråga, och jag är inte fackman nog att reda ut den. Vi har rättat oss efter Udo Pollmer, som skrev att kaloritabeller har praktiskt intresse enbart på så sätt att man kan utnyttja deras energi genom att elda upp dem.

  Men det är väl möjligt att kaloriuppgifter har intresse i något annat sammanhang, när man vill veta hur stort energiintag som förekommit utan att frågan om kroppsvikt är på tal. Men så snart det handlar om kroppsvikt skall de nog glömmas. Taubes och Fernholm ger båda exempel på hur folk tappat i vikt med högt kaloriintag men rätt fördelning.

  Dessutom får man ibland intrycket att fixeringen på energiförvaltning leder vilse på ett mer allmänt sätt. Jag kan t.ex. inte undvika intrycket att denna mening är nonsens:

  ”Det är svårt att kompensera den energiförlust som uppstår när kolhydratrika livsmedel som bröd, potatis, pasta, ris, godis, läsk, juice kakor m.m. uteslutits ur kosten. Det som återstår att äta fritt är i praktiken ost, kött., fisk, ägg och även i helt fria mängder är det svårt att få i sig tillräckligt med energi med enbart dessa livsmedel.”

  Meningens författare? S. Rössner och A.K. Lindroos i samverkan. Läroboken ”Fetma”, sid 356f. Dietister får lära sig detta synsätt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa