Vad behöver vi få i oss?

Vad behöver vi tänka på att få i oss under dagen?

Vatten, ca 1,5 – 2,5 liter (inklusive vattnet i maten), beroende på kroppsstorlek, svettning etc.

Naturligt Fett
, ca hälften mättat, hälften enkelomättat (kroppen kan dock  själv omvandla till önskad mättnadsgrad)
Några få gram fleromättatt fett, av typen omega-3 och omega-6. I gräsbetessmör, och annat gräsbetesfett, finns båda i bra andelar. I vegetabiliskt fett finns enbart omega-6, och ev kortkedjigt omega-3 som vi inte kan tillgodogöra oss mer än några procent utav. Därför behöver vi animaliskt långkedjigt omega-3, vilket finns mest av i vildfångad fet fisk.
Nödvändig fettmängd får provas ut för varje person med ledning av vikt och hunger.

Protein av hög kvalitet. Det bästa, med avpassad mängd av essentiella aminosyror, finns i animaliskt protein.
En särskild varning här för sojaprotein. Sojan innehåller ”antinutrienter” som inte är nyttiga för oss, samt östrogen som vi inte heller ska ha mera av än vi själva producerar. Sojan är ofta GMO-odlad, med massor av bekämpningsmedel.
Proteinbehovet brukar anges till 0,5 – 2,5 g per kg (normal)kroppsvikt, per dag. Mängd beroende på graden av fysisk aktivetet.
(Kött innehåller ca 20% protein, så om en 60 kg kvinna vill äta allt sitt protein i form av kött så blir det minst 150 g kött per dag).

Salt. Vår kroppsvätska består av fysiologisk koksaltlösning. Salt avgår i urin och svett, och måste därför tillföras i tillräcklig mängd. Överskott av salttillförsel är inga problem eftersom njurarna utsöndrar det omgående. Saltbrist kan visa sig som trötthet och svaghetskänsla samt kognitiva problem (även hjärnan behöver tillräckligt med salt). Grav saltbrist kan leda till döden.
Obs att vi behöver en viss mängd av jod för sköldkörtelfunktionen.

Grönsaker. Nödvändig mängd är okänd. Vissa vill äta stor mängd av grönsaker, och det är sannolikt OK. Vissa tycker att det går bra helt utan. Frihetsgraden är alltså stor beträffande grönsaker.
En viss mängd av rotsaker, med högre halt av kolhydrater än ovanjordsgrönsaker, är individuellt acceptabelt. En gravt kolhydratkänslig person ska troligen hålla rotsakerna mycket kort.

Denna mat kan vi fördela över tid som det passar varje person bäst. Sannolikt mår kroppen ändå bra av att få mat varje dag. Enstaka fastedagar kan vara av godo.
Om man vill äta allt av protein och grönsaker vid ett tillfälle per dag så är det ok. Fett, vatten och salt kan med fördel delas upp på flera tillfällen under dagen för bästa välbefinnande.

Synpunkter?

 

 

 

Comments

  1. 1

    Gillar den koncisa redogörelsen även om jag själv är mångordig… :-). Ungefär sån är min plan också och har slutat prioritera ätandet. Det ingår i vardagen att ”tanka”. Ibland blir det lite mer sofistikerat men känns inte viktigt.
    Nu har jag ätit enl LCHF-modellen med vissa variationer i 2,5 år och mår bäst när speciellt vetemjölet är lågt. Halsens, näsans och bihålornas slemhinnor vill annars gärna svälla. C-vitaminer får jag från bär och lite nypotatis (inkl deras antioxidanter) som jag inte helt vill undvara.

  2. 2

    Måste man verkligen dricka så mycket vatten?? Varför ska man dricka om man inte är törstig? Törst måste väl få komma naturligt precis som hungerkänslor?? Jag blir bara kissnödig när jag dricker så mycket och det verkar ju som att man då kissar ut en massa vitaminer och mineraler. Men jag kanske har fel?

  3. 3

    @2
    Är starkt tveksam till mycket vatten.Ju striktare LCHF desto mindre vatten.Kolhydrater kräver vatten.

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2 Mona:
    1,5 liter vatten per dygn, inklusive matens, är väl inte så mycket?

  5. 5
    Johan säger

    ”I vegetabiliskt fett finns enbart omega-6, och ev kortkedjigt omega-3 som vi inte kan tillgodogöra oss mer än några procent utav. Därför behöver vi animaliskt långkedjigt omega-3, vilket finns mest av i vildfångad fet fisk.”

    Tror du har fel.

    https://www.etc.se/intervju/algolja-ska-radda-fisken-och-miljon

  6. 6

    Johan

    Hur utvinns oljan ur algerna?

  7. 7
    Johan säger

    Angående protein så tror jag nog att animaliskt är det bästa. Men kroppen behöver kanske inte det bästa, utan nöjer sig med tillräckligt.

    Tillräckligt med protein, tror jag, kan man få utan att äta animaliskt. Å då slipper man ju döda någon också. Väldigt viktigt för en del.

    Jordnötter, valnötter och andra nötter. Mandlar. Finns protein i linser, bovete, grönsaker, havre, frön, hirs, quinoa, ris, potäter och hampa. Hampa är intressant!

    https://www.goforlife.se/produkter/hampa

  8. 8
    Johan säger

    @ Lena:

    Vet ej. Vet du eller? Berätta gärna mer om du vet.

  9. 9

    @ 5 Johan.
    Jag kan inte se att det är någon skillnad på denna oljan beträffande fettsyrorna omega 6 och 3.
    En vegantjej som har snöat in på att vegomat är vår jords räddning och har tänkt sig att tjäna en peng.
    Rätta mig om jag har fel.

  10. 10

    Johan

    Det var ju du som lade in länken här på sidan. Om du tycker att den är OK att äta kanske du kunde ta reda på hur oljan utvinns ur algerna. Tanken med min fråga var att väcka ytterligare frågor- som hur utvinns oljan ur algerna egentligen. Kanske har de använt Hexan och då blir plötsligt oljan inte så miljövänlig längre.

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    @ 5 Johan:
    Man ska ju ha en sund skepsis till nya processade matprodukter. Vilka långa jämförande studier finns det på algoljans hälsoeffekter?

  12. 12
    Johan säger

    @ Lena:

    Ok då förstår jag hur du tänker.

    Nej, jag kan inte svara på hur det går till. Är det något jag behöver veta så får du ju gärna berätta det.

    Jag vet inte hur det går till när man producera kokosolja heller.

    Tänkte bara ge synpunkter på texten Annika skrev. Att hon har fel.

  13. 13

    @ 6 Lena,@ 8 Johan

    Johan i länken du hänvisade till så står det på högerkanten att läsa om hur det går till.ALGODLING

    * Alger kan odlas i stort ………..

    https://www.etc.se/intervju/algolja-ska-radda-fisken-och-miljon

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 12 Johan:
    Om du anser att jag har fel och att algolja är den bästa lösningen på vårt behov av omega-3, så måste du ju kunna hänvisa till undersökningar som visar att den är bra för hälsan.

  15. 15
    Ann Kristin säger

    Jag följer det du skriver, nollar kolhydraterna, i princip. Jag behöver ganska mycket vatten, kaffe och te under dagen. Minskar man på kolhydrater får man i sig mindre vätska.

    Saltets betydese har jag förstått, trots att jag har använt salt hela livet. Nu tar jag lite extra, eftersom lchf verkar göra att saltet inte stannar kvar i kroppen. Ibland blir jag klen, och ett glas vatten med lite salt i gör att jag genast mår bättre.

    Jag behöver D-vitamin, det är så tydligt. Vintern blev bättre med D-vitamin. Likaså äter jag magnesium, zink och B6, som har botat min gamla bäckenuppluckring – otroligt skönt.

    Jag äter fyra ekologiska ägg per dag, varav en rå äggula, för svavlets skull. Jag skulle kunna släppa kött och fisk, men inte ägg. Det är ett fantastiskt näringsämne.

    Jag tycker att mat fortfarande är umgänge, men vi satsar på middagen. Jag äter mina ägg till brunch, och på kvällen blir det ofta kött, fisk och en sallad. Bra, ekologiska råvaror, dyrt gräsbetat kött, javisst, men vi äter mindre nu. Ekologiskt smör, omvandlat till en massa olika såser, ekologisk grädde…vi njuter. Med ett glas rött och en bit ost som dessert. I enstaka fall chokladmousse utan socker, bär (nu när jag har egna i trädgården, med måtta) med grädde.

    Vi äter gärna soppa, så det blir det minst en gång i veckan. Både fisk och kött ger utmärkt buljong. Jag köpte en fin Brösarpskyckling som jag stekte, och skrovet fick koka sakta i flera timmar. Sparsam är jag, så allt kött togs tillvara på. Inget slår buljong, när man är klen 😉 Mycket magnesium.

  16. 16
    Johan säger

    @ Annika Dahlqvist:

    ”Om du anser att jag har fel och att algolja är den bästa lösningen på vårt behov av omega-3, så måste du ju kunna hänvisa till undersökningar som visar att den är bra för hälsan”

    Jag anser inte. Du har fel. Men du har rätt i väldigt mycket annat.

    Jag har inte påstått att algolja är den bästa lösningen på vårt behov av omega-3. Varför drar du till med det kan jag undra.?

    Jag anser alltså inte att algoljan är bäst. Men det är den kanske. Nog ingen som vet.

    Det vi vet är dock att den finns.

  17. 17
    Johan säger

    * Omega 3-fetterna i algoljan har samma egenskaper och är lika nyttig som fiskoljan.

    Källa: Sveriges tekniska forskningsinstitut

  18. 18

    Vad med antioxidanter? Så länge vi andas så oxiderar vi eftersom syre är oxidativt. Sen kanske några har provat på att stressa 🙂 Vilket också är starkt oxiderande.

    Vad med folsyra för att motverka homocysteinet? Tänk på att folsyra är mycket värmekänsligt så du kan inte bara titta på innehåll i en matvara.

    Det är inte vad som finns i produkten som din kropp får. Det är inte ens det du stoppar i munnen som din kropp får. Det är vad din tarm tar upp som din kropp får?

    Vad med vitamin C? (Många har fått kliande utslag som försvinner när de lägger till askorbinsyra. Varför?)

    Vad med magnesium? Någon som provat kramp?Vet ni att Mg-brist ger i stort sett samma trötthet och håglöshet som brist på vitamin D gör. samt hundra andra saker som ni inte vill utsätta er kropp för. Ex depression och dåligt näringsupptag.

    Behövs selen? Kanske? Selenbrist känns inte, den märker du av när du blir sjuk. Vanligast symptom är ämnesomsättningsproblem och cancer.

    Att göra vår mat till fett, proteiner och kolhydrater låter enkelt och smidigt men kan skapa stora hälsoproblem.

    Kolhydrater är inte essentiellt. Du kan äta noll gram i resten av ditt liv och må strålande – gällande kolhydraterna och glukosen i kroppen. MEN kanske finns det saker i våra växtdelar som vi har svårt att få tillgång till i våra val av proteiner och fett? Kanske?

    Källa: Vilken näringslärobok som helst. Detta är inget nytt eller konstigt. Detta är grundläggande baskunskap. Finns att hitta i alla högskoleböcker. Finns att hitta i 2000 talets Vetenskap. Finns att hitta i forskningen.

  19. 19
    Johan säger
  20. 20
    Humlan säger

    @ Johan:
    I kött finns alla dom 8 essentiella aminosyrorna som vi måste få i oss varje dag, för att bilda hormoner, enzymer, antikroppar och celluppbyggnad, i stor mängd.
    Några av dom behövs dessutom för att kroppen själv ska kunna tillverka 5 av dom övriga aminosyrorna.
    Kött kan vi lätt producera i Sverige!
    I växter finns oftast ett fåtal aminosyror och även i lägre mängder (t.ex. soja har låga nivåer av vissa aminosyror).
    Det krävs ett gediget kunnande och pusslande varje dag för att tillgodose kroppen med dom livsnödvändiga aminosyrorna.
    Och framförallt kan vi inte producera alla dessa växter i Sverige!

  21. 21
    Ann Kristin säger

    Jag hoppas verkligen att lchf:are har förstånd att äta paprika och andra c-vitaminrika födoämnen. Jag brukar ta en skvätt ekolgisk citron i mitt vatten, för säkerhetsskull. Räkor och kräftor en gång i veckan, för selenets skull. Lever, i form av paté (lever- och nötfärs bakat i ugnen) för att det innehåller i princip allt, och är billigt.

  22. 22
    Kattmoster säger

    Klockrent!

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 17 Johan:
    Jag köper inte att Forskningsinstituetet påstår att algoljan är lika bra som fiskfetter. Jag vill se bra jämförande studier som visar det.

  24. 24
    Johan säger

    @ Humlan:

    Du har säkert rätt i att det är smidigast att döda någon och äta köttet för att få BÄSTA proteinet.

    Men jag tror att man kan få TILLRÄCKLIGT med protein via en vegetarisk kost.

    Hampa som man kan odla i Sverige är intressant tycker jag.

    https://www.ravarubutiken.se/tillskott/protein/hampaprotein-500-g.php

    Många lever ju gott och äter bara vegetariskt protein.

  25. 25
    Johan säger

    @ Annika Dahlqvist:

    ”Jag köper inte att Forskningsinstituetet påstår att algoljan är lika bra som fiskfetter. Jag vill se bra jämförande studier som visar det.”

    Ok.

    Tror du att det funkar tillräckligt bra då?

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    @ 19 Johan:
    Jag hittar inte i den länken de jämförande studier som visar att algoljan är lika bra för hälsan som annan namngiven olja.

  27. 27

    Anna Hallén Skrev:

    Vad med magnesium? Någon som provat kramp?Vet ni att Mg-brist ger i stort sett samma trötthet och håglöshet som brist på vitamin D gör. samt hundra andra saker som ni inte vill utsätta er kropp för. Ex depression och dåligt näringsupptag.

    Jo… – Anna – det kan jag skriva under på.

  28. 28
    Johan säger
  29. 29
    Annika Dahlqvist säger

    @ 24 Johan:
    De som är friska och fysiskt aktiva kan säkert klara sig rätt bra på vegetabiliskt protein, eftersom de kan äta mycket av det – men de som är överviktiga och inte ska äta mer protein än de behöver, och de sjuka som inte orkar äta så mycket, bör få sitt proteinbehov i animalisk form.

  30. 30
    Annika Dahlqvist säger

    @ 25 Johan:
    Jag tycker inte att vi ska rekommendera algolja till folk i allmänhet förrän vi har sett bevis på att den inte är skadlig att äta.

  31. 31

    Spirulinan innehåller för övrigt 5-8 procent fett, varav ett högt antal essentiella fettsyror, särskilt omega-6.

  32. 32
    Annika Dahlqvist säger

    @ 28 Johan:
    Det är inte diskussioner och spekulationer jag frågar efter, utan riktiga jämförande studier.

  33. 33
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    gräsbetessmör

    Var får du tag i ”gräsbetessmör” ? Har inte hittat någon mjölkbonde som inte använder kraftfoder.

  34. 34
    Kattmoster säger

    Apropå vatten kan det nog vara skäl i att hålla lite koll på att man får i sig tillräckligt. För min del behöver jag mera vatten ju striktare LCHF jag äter. Dessutom kan man, i varje fall inte jag, lita fullt ut på törsten. Det har hänt flera gånger, både för min man och mig, att vi känt oss lite lätt yra och medtagna och att detta försvunnit när vi druckit vatten. Och detta har hänt utan att vi känt någon törst.

  35. 35
    Johan säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 24 Johan:
    De som är friska och fysiskt aktiva kan säkert klara sig rätt bra på vegetabiliskt protein, eftersom de kan äta mycket av det, men de som är överviktiga och inte ska äta mer protein än de behöver, och de sjuka som inte orkar äta så mycket, bör få sitt proteinbehov i animalisk form.

    Frisk och fysiskt aktiva är man när man födds och är ung.

    Jag har hört att vegetabiliskt protein rekommenderas just när man inte ska äta mer protein än man behöver. Men det har jag bara hört. Någon som känner igen detta?

  36. 36
    Johan säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 25 Johan:
    Jag tycker inte att vi ska rekommendera algolja till folk i allmänhet förrän vi har sett bevis på att den inte är skadlig att äta.

    Ok. Jag förstår dig.

    Men en fråga om vad du tror. Tror du algolja är tillräckligt?

    Att du inte vill rekommendera det vet jag.

  37. 37
    Gunnar säger

    Vad behöver vi få i oss:

    Detta var enkelt och lätt att förstå.

    Jag har stött på gamlingar med järnhälsa som enligt det moderna samhällets sätt att se på kost äter helt förkastligt med mest kött, fisk och fläsk så länge de minns. Ofta kött från djur de själva skjutit.

    Min mormor blev 98 år och mamma berättade att en gång för 15 år sedan var hon på vårdhemmet och besökte mormor och då serverades mat enligt tallriksmodellen. Min mormor petade alla grönsaker åt sidan och mamma sa att men nog ska du väl äta upp grönsakerna för de är nyttiga för dig. Mormor svarade att dom säger det men jag äter dom inte i alla fall.

    Pappan till min mormor var en av de mest välkända tjuvjägarna här uppe i Norrbotten och var så lyckosam med jakten att han satt i fängelse flera gånger för sin jakt. Mormor berättade att som barn fanns det alltid gott om mat och hon behövde aldrig vara hungrig.

  38. 38
    Johan säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 28 Johan:
    Det är inte diskussioner och spekulationer jag frågar efter, utan riktiga jämförande studier.

    Ok.

    Tänker du likadant med andra livsmedel? Kräver du riktiga jämförande studier på tex komjölk till människobarn, innan du rekommenderar det som bra livsmedel till växande människobarn?

  39. 39

    Reagerer litt på denne: ”Grönsaker. Nödvändig mängd är okänd. Vissa vill äta stor mängd av grönsaker, och det är sannolikt OK. Vissa tycker att det går bra helt utan.” Å ikke spise grønnsaker overhodet er ikke så smart da det kan bli vanskelig å dekke behovet for vitamin C. Alle bør spise litt grønnsaker mener jeg, men hvilke grønnsaker og hvor mye er opp til hver enkelt. Selv tradisjonelle eskimoer bruker å spise noe av mageinnholdet fra dyr\fisk de fanger for å f.eks få dekket vitamin C behovet ubevisst.

  40. 40
    Johan säger
  41. 41
    Gunnar säger

    @ nils:
    Om du tittar på mitt helt sanna inlägg nr 17 så ser du att det finns skäl till påståendet om grönsakerna.

    I de fallen jag tänker på så kan det helt och hållet bero på att vilt kött är så mycket mer näringsrikt. Kom ihåg att det inte är så länge sedan som vi faktiskt inte haft tillgång till grönsaker året om. I äldre tider var det kanske mest morötter som fanns under vintern. Självklart fick de brist på vitaminer men de som åt fisk klarade sig riktigt bra.

    Jag själv äter grönsaker mest därför att tallriken blir så mer mycket aptitlig med lite fina färgrika grönsaker här och där. Det är av gammal vana och inte för att jag tror att jag måste ha grönsaker.

  42. 42
    Annika Dahlqvist säger

    @ 38 Johan:
    Det är när det gäller införandet av nya produkter som jag efterfrågar riktiga studier innan de börjar användas. Komjölk har människor intagit under många tusen år utan hjärtinfarkter. Hjärtinfarkterna har kommit under de senaste hundra åren.
    Margariner har aldrig studerats hälsoeffektmässigt, nutritionisterna har bara utgått ifrån att de alla är bra för hälsan.
    Men jag vill gärna se flera jämförande studier även på komjölk, mjölkprotein och smör. De som finns, se tex i mina listor på Vetenskapliga studier (i bloggmarginalen), har inte visat negativa hälsoeffekter av mjölkprodukter.

  43. 43
    Annika Dahlqvist säger

    @ 33 Anders S:
    Jag har inte heller sett något ”gräsbetessmör”, men jag efterfrågar det.

  44. 44
    Gunnar säger

    @ Johan:
    Tack för länken och klart intressant.

    Notera att han säger att jag bara äter då jag är hungrig. Visst är gubben i kanonform helt enkelt. Att äta C-vitaminrika frukter är nog rätt men efter vad jag förstår så får vi i oss betydligt mer än vad vi egentligen behöver och resten försvinner ut med urinen.

    Johan, titta på den här länken också från Aftonbladet.
    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16137782.ab

    Det finns tydligen alla varianter och nu är det faktiskt skillnad på frukt och grönsaker men nog tycker jag att det Annika skriver att mängden grönsaker är okänt ligger bra nära sanningen.

  45. 45
    Annika Dahlqvist säger

    @ 35 Johan:
    När man inte ska äta mer protein än man behöver tycker jag att det är självklart att man bör få i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror, och det är bara i animaliskt protein som fördelningen av dem är optimal.

  46. 46
    Annika Dahlqvist säger

    @ 36 Johan:
    Jag förstår inte vad du menar med huruvida algolja är tillräckligt?
    Om det gäller långkedjigt omega-3 är det förstås en mängdfråga.
    Men det jag undrar är om det kan finnas andra ämnen i algoljan som inte är bra för hälsan.

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ 39 nils:
    Se på Vilhjalmur Stefansson, han åt under ett år bara inuitkost och fick inga symtom på C-vitaminbrist då.
    Men jag rekommenderar som sagt inte att man ska avstå från grönsaker, se bara upp att du äter dem så obesprutade som möjligt.

  48. 48
    Annika Dahlqvist säger

    @ 40 Johan:
    Den som finner att den blir frisk på enbart frukt får naturligtvis fortsätta att äta så. Fysiologiskt är det dock inte så bra eftersom frukt i regel inte innehåller nämnvärt av fett eller protein, men desto mera av kolhydrater.

  49. 49
    Humlan säger

    @ Johan:
    Hur har du tänkt få fram vegetariskt protein utan att döda djur?
    Allt som odlas hållbart måste gödslas – kommer från djur som senare dödas.
    Allt som odlas hållbart måste ingå i en växtföljd med gräs – som äts av djur som senare dödas.
    Växter, djur och människor ingår i samma kretslopp!

  50. 50
    Anders S säger

    Annika Dahlqvist skrev:

    @ 33 Anders S:
    Jag har inte heller sett något ”gräsbetessmör”, men jag efterfrågar det.

    På min önskelista:

    ekologisk mjölk, grädde och mejeriprodukter från A2-kor som levt på gräsbete.

    Kanske det skulle gå att övertyga några bönder om att gå samman och göra en framtidssatsning. Efterfrågan finns säkert. Gäller bara att inte blanda ihop olika sorters mjölk som mejerierna gör nu.

  51. 51
    Gunnar säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag kan bara tillägga att under vintern så tvivlar jag på näringsinnehållet i de färska grönsakerna som finns att köpa. De har ofta skördats innan de varit mogna för att sedan mogna under transport.

    Jag vet däremot med säkerhet att all kända varumärken i Sverige som säljer djupfrysta grönsaker är helt galna på att grönsakerna ska vara skördade då de är perfekt mogna och som mest fulla av näring. De fryses riktigt snabbt efter skörd och behåller sina näringsämnen till konsumenten tinar upp dem.

    Fick reda på hur det var med de djupfrysta grönsakerna av en kommersiell odlare och har därefter alltid djupfrysta grönsaker i frysen. Då jag vet att grönsakerna har fått mogna innan skörd (lokalt odlade) så tar jag dem givetvis. Det finns ju heller ingen djupfryst gurka eller tomater.

  52. 52
    Kattmoster säger

    @ 51 Gunnar:

    I år upptäckte vi den djupfrysta gröna sparrisen. Tyvärr är det svårt att få tag i riktigt pinfärsk (fuktig och spänstig) och inte för grov sparris även om man, som vi, bor där sparris odlas. Alltför ofta är sparrisen torr och träig. Men – den djupfrysta sparrisen är perfekt i konsistens och storlek samt smakar alldeles underbart.

  53. 53
    Gunnar säger

    @ Kattmoster:
    Kanon för de djupfrysta alternativen är helt enkelt underskattade. Med tanke på hur noga Findus och de andra är så förvånar det mig inte. Kul att du vill delge dina erfarenheter. Djupfrysta grönsaker är ju praktiskt i ett en persons hushåll som mitt.

  54. 54
    Gunnar säger

    @ Gunnar:
    PS
    Jag har en ångkokare som jag fyller med djupfrysta grönsaker och som får gå några minuter
    och får tina upp grönsakerna och värma upp dem rejält utan att koka dem. På tallriken blir det
    helt perfekt att lägga på lite smör på dem som får smälta i sakta mak. De förnämliga smakerna
    som kommer fram är helt underbara.
    DS

  55. 55

    Det är väldigt intressant och komplext det här med kost och vad som är lämpligast att äta. Min utgångspunkt är den att jag är reumatiker och försöker att hålla sjukdomen i schack via kosten. Jag har massor av böcker i ämnet och har ägnat åtskilliga timmar till att snurra runt på webben och hämta information. Det fascinerande är att mycket verkar fungera. Lilly Johansson och f.d Föllingegårdens glutenfria vegankost får R.A att gå i remission, så även Paleo. Kan den gemensamma nämnaren vara uteslutandet av mjölk och spannmål? Eller har någon en annan idé?

  56. 56
    Mats Lindberg säger

    Anna Hallén med flera,
    det blir lätt knepigt om man skall få i sig allt som rekommenderas. Som Typ1:a rekommenderas man ännu fler tillskott. Hur många piller (eller olika livsmedel) ska man behöva köpa? Själv äter jag daligen O3-kapslar och D3-kapslar, sedan alternerar jag mellan några andra, främst zink,magnesium och C- och B-vitamin. Frågan är hur nyttigt det är att pilla i sig en massa tillskott när man inte orkar äta hinkvis med grönsaker. Några tips?

  57. 57
    Vox Humanae säger

    @ Anna Hallén:
    De flesta av oss som äter lchf är nog överens om att det är bra att äta mycket grönsaker. Idén är ju att vi undviker de kolhydrattäta livsmedlen, dels eftersom de innehåller förhållandevis mycket energi och lite näringsämnen och dels för att många av oss blir sjuka av dem. Då är det ju bättre att äta mycket grönsaker som har det motsatta förhållandet – mycket näringsämnen/lite energi. Ett mindre antal av oss är extremt kolhydratkänsliga och måste äta strikt eller fakir, då kan vi tyvärr bli tvungna att ta kosttillskott.
    För att få c-vitamin äter jag själv broccoli, väldigt lite kolhydrater och väldigt mycket c-vitamin.

    Utslagen som du talar om är mycket intressant. Jag har inte hört talas om det tidigare men kanske är det så att de som får problem med lchf inte vågar skriva på de stora lchfbloggarna. Det är olyckligt, för det är inte meningen att vi ska vagga in oss själva i några vanföreställningar om kostens förträfflighet. Det är MYCKET viktigt att folk informerar om olika problem med lchf, vi utför ju faktiskt en inofficiell och icke sanktionerad jättestudie här på nätet. Då är det inte meningen att vi bara ska få höra om allt som är bra utan även få del av det dåliga.

    Det är bra att du tar upp selenbrist. Jorden i norden har som regel låg halt av selen. När jag var köttdjursuppfödare så hände det då och då att det föddes en kalv med selenbrist. Normalt ska en kalv resa sig inom några få minuter, men dessa stackare låg bara och skakade och hade ingen muskelkontroll alls. Man fick kalla på veterinär och injicera selen, ibland gick det bra och ibland inte, några reste sig inom en minut medan andra aldrig fick muskelkontrollen tillbaka. Därför gav vi våra kor en liten mängd berikat spannmål varje dag under vintern, det tyckte vi var det enklaste sättet att ge våra kor de nödvändiga näringsämnena.

    Jag och flera efterlyser sådana diskussioner. Om du inte kan föra dem bra utan blir störd på kostrådgivarna så flytta diskussionen hit. Här är mest seriösa människor som håller till.

  58. 58
    Kattmoster säger

    @ 55 Janne:

    Jag har en svår psoriasisartrit och har försökt allt från vegankost till LCHF. Det enda som funkar hyfsat för mig är mycket strikt LCHF. I början kände jag att min då rätt obetydliga artrit blev bättre av att undvika mjölk (dock inte smör eller grädde). Numera skulle jag säga att det absolut viktigaste är att undvika spannmål och sådant som är rikt på omega 6.

  59. 59

    #58 Kattmoster.

    När det gäller spannmål och främst gluten finns det lite forskning. Till och med läkarna anser att det finns en koppling mellan glutenintolerans och reumatism. Det kan ha att göra med läckande tarm, det är vad jag tror.

  60. 60
    Kattmoster säger

    @ 59 Janne:

    Det är säkert riktigt. Ju mer jag läser, desto mer övertygad blir jag om att de flesta (alla?) sjukdomar har med läckande tarm att göra.

  61. 61

    Kattmoster, om du tittar på Robb Wolfs blogg så har han ett program för just läckande tarm och reumatism och vilka födoämnen man ska undvika. Bl.a mjölkprodukter, spannmål, ägg och nattskuggeväxter som potatis och tomater samt vissa kryddor. En elimineringskost sålunda, som man ska köra ett par månader för att sedan lägga till ett födoämne i taget, tex ägg.

    https://robbwolf.com/what-is-the-paleo-diet/meal-plans-shopping-guides/

  62. 62

    @ Mats Lindberg:
    I de bästa av alla värdar kan du få i dig allt genom kosten. Men vid diabetes, sockerberoende eller andra yttre krav på kostbegränsningar kan tillskott behövas.

    Annars går det mesta att få i sig även vid glutenfri strikt lågkolhydratkost. (för de flesta, inte för alla. Vi har ju sen upptaget i tarmen att ta hänsyn till. Något som försämras betydligt om man lever för ofta i det sympatiska nervsystemet. Fast det går ju också att rätta till, men inte med kost utan med livet.)

    Jag är generellt emot piller men rekommenderar dem ofta i alla fall. Om du förstår vad jag menar. Tyvärr behövs de ibland.

  63. 63

    @ Vox Humanae:

    Härligt.

    Jag älskar sakliga diskussioner. Bemöter dem gärna var som helst. Trots att EN av Kostrådgivarna gjorde ett illa valt ordval så är det oerhört högt i tak där. Jag har redan förlåtit Johanna för hennes illa valda ord. Hon har ju backat 🙂 Förutom detta klantiga ord är hon oerhört kunnig och jag tycker att alla kan få göra en klumpig fadäs. Vem har inte gjort det?

    Och det är ju ändå kosten vi pratar om. Inget jag kan ta personligt.

    Kostrådgivarna är ingen homogen grupp. Vi/de tycker inte lika. Det är det som gör oss starka. Den gemensamma grunden är glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter.

    Vissa gillar kosttillskott, andra inte. Respekten finns där i alla fall.
    Vissa är mycket strikta, andra inte. det är helt okey.
    Vissa är för MBC, andra känner oro inför detta. Men vi lyssnar på varandras argument.
    Vissa vägrar bakning och fusksocker och andra älskar det. Men vi umgås i alla fall.

    Vi behöver inte vara överens. Det är ju bara mat.

    Jag tror dock att vi behöver vara mer försiktiga om varandra. Men det är min personliga önskan och uppfattning.

    .

  64. 64
    Tombola säger

    Anna Hallén Skrev:

    @ Mats Lindberg:

    Vi har ju sen upptaget i tarmen att ta hänsyn till. Något som försämras betydligt om man lever för ofta i det sympatiska nervsystemet. Fast det går ju också att rätta till, men inte med kost utan med livet.)

    Exakt – där har vi nästa steg som många ännu inte kommit till, det räcker inte med att bara ta bort kolhydraterna om livet är i kaos,,,

    Jag har för mig att din nästa bok ska handla om detta – lyckas inte hitta någon info mer än att det är något på gång?

    Du har ju mycket intressant på din hemsida men allt samlat lite mera utförligt mellan 2 pärmar skulle inte vara fel – såvitt jag vet har ingen gjort detta ännu?

  65. 65
    Kattmoster säger

    @ 61 Janne:

    Tack för tipset! Hittills har jag funnit att strikt LCHF fungerar bäst men jag ska kolla på sajten och se vad den ger.

  66. 66

    Annika Dahlqvist Skrev:

    nils

    Om man lever som eskimoer så kan man jo få dekket behovet, men da må man spise rått kjøtt\skinn fra hval og noe mageinnhold. Husk at 2% av hva Vilhjalmur Stefansson var vegetabilsk føde, bl.a fra mageinnhold i tillegg til rått kjøtt og skinn. Med en slik føde dekker man fint behovet, men har aldri truffet en LCHFer som spiser rått kjøtt, verket av viltkjøtt eller ”grasbetande ecologisk” kjøtt, eller de som spiser dyrets mageinnhold for den del. Vilhjalmur hevder at varmebehandling ødelegger vitamin C i kjøttet uten at jeg har andre enn hans påstand å vise til i den saken. Er det realistisk og gjennomsføres en slik kosttilnæring? Jeg mener at om man ikke lever på denne måten så ber man om å få vitamin C mangel eller man er avhengig av tilskudd. Å ikke spise grønnsaker ender dessuten opp med at mange spiser mer kjøtt og dermed undergraver ditt ønske om at proteininntaket ikke skal øke, men at fettinntaket skal øke. Studier på eskimoene viser at de i perioder har hatt en proteinandel på over 40% og de er genetisk tilpasset et høyere proteininntak.

    Gunnar: I innlegg nr 17 greier jeg ikke å se at du har skrevet noe om som tilsier dette.

    Skjørbuk var tidligere utbredt blant sjøreisende, gammel potet med lite vitamin C og tørket kjøtt som hovedføde regnes av flere som viktige årsaker.

  67. 67

    Jag som älskar god olivolja och använder det i matlagningen i sallader och vid stekning blandat med smör, Tycker även att rapsolja, även den blandad med lite smör, är en bra produkt vid matlagning.

    Är det ”farliga” oljor, som man bör undvika om man använder dem i ren form i sallader? Eller tillsammans 50/50 med smör vid stekning av kött och då vi wookar grönsaker?

    Medelhavskost lär ju vara bra för hälsan, eller? Så när som på massor av risotto och pasta, som jag unnar mig nån gång då och då.
    Tacksam för svar från nån som vet!

  68. 68
    sofia säger

    @ Gunnar: ”
    Min mormor blev 98 år och mamma berättade att en gång för 15 år sedan var hon på vårdhemmet och besökte mormor och då serverades mat enligt tallriksmodellen. Min mormor petade alla grönsaker åt sidan och mamma sa att men nog ska du väl äta upp grönsakerna för de är nyttiga för dig. Mormor svarade att dom säger det men jag äter dom inte i alla fall.”

    Ungefär vad farfar skulle ha sagt 🙂 Han vägrade äta fruktochgrönt” – kallade dem ”giftpumlor” (syftade på besprutningen) och blev 90+. Man känner sig kluven när man står främför fruktochgröntdisken 😉

  69. 69
    Johan säger

    Humlan Skrev:

    @ Johan:
    Hur har du tänkt få fram vegetariskt protein utan att döda djur?
    Allt som odlas hållbart måste gödslas – kommer från djur som senare dödas.
    Allt som odlas hållbart måste ingå i en växtföljd med gräs – som äts av djur som senare dödas.
    Växter, djur och människor ingår i samma kretslopp!

    Man dödar djur hela tiden bara genom att finnas. När man går, kör bil, bygger vägar, bygger städer. Så är det. Så du har rätt i att det inte går att få fram vegetariskt protein utan att döda. Jag hade fel. Det räcker med att gräva en grop så dödar man eller förstör livet för någon.

    Men man kan döda så lite som möjligt. Det känns klart bättre att äta potatis som har växt i människogödsel än att äta människorna som lagt gödslet. Likadant kan man tänka om kor.

    Konstgödsel är ju inte animaliskt. Men inte bra miljömässigt. Men det är inte miljömässigt bra att resa, köra bil eller att vara 6 miljarder människor heller. Bara att finnas är en miljöbelastning.

    Framtidens gödsel kanske kommer från havet?
    https://www.barometern.se/nyheter/oland/framtidens-godsel-kommer-fran-havet(68471).gm

  70. 70
    yvonnel säger

    Himla kul, stark och bra släkt du har. Min morfar blev 98 år och hans äldste son dog 2012 och var nästan 100, tyvärr har några drabbats av cancer så alla har inte passerat 90 men stort sett tror jag att medelåldern uppnåtts med råge i min släkt.
    Vi fick mycket viltkött när jag växte upp, tror nog att det fanns tillgång på ett självklart naturligt sätt, dem som kunde gick på jakt,( tror nog också att man delade med sig av det), fast på min mors sida var det bara bönder (småbrukare) såna som knappt inte finns alls längre. Men hemost, smör, grädde, ägg och höns fanns det alltid och potatis förstås, jag minns faktiskt inte så mycket grönsaker utom vitkål och morötter, lök, purjo och persilja. Vi hade det verkligen inte fett men hungriga var vi inte och jag tror att vi åt ganska bra mat.

  71. 71
    Johan säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 38 Johan:
    Det är när det gäller införandet av nya produkter som jag efterfrågar riktiga studier innan de börjar användas. Komjölk har människor intagit under många tusen år utan hjärtinfarkter. Hjärtinfarkterna har kommit under de senaste hundra åren.
    Margariner har aldrig studerats hälsoeffektmässigt, nutritionisterna har bara utgått ifrån att de alla är bra för hälsan.
    Men jag vill gärna se flera jämförande studier även på komjölk, mjölkprotein och smör. De som finns, se tex i mina listor på Vetenskapliga studier (i bloggmarginalen), har inte visat negativa hälsoeffekter av mjölkprodukter.

    ”De som finns, se tex i mina listor på Vetenskapliga studier (i bloggmarginalen), har inte visat negativa hälsoeffekter av mjölkprodukter”

    Finns det någon skola i hela Sverige som inte har barn som inte tål komjölk? Idag väljer man istället ris, havre, eller sojamjölk till många barn. Förr förstod man inte att komjölken orsakade problem.

    Jag tror komjölk ligger bakom massor av besvär. Men det finns kanske inga studie på det.

  72. 72
    Kattmoster säger

    @ 67 Javo:

    Vet och vet. Bruce Fife varnar, i boken ”Stoppa Alzheimer nu”, för alla slags oljor utom kokosolja. Detta på grund av att oljan börjar oxidera redan vid pressningen och att oxidationen blir allt värre ju äldre oljan blir. Oljan tål inte upphettning heller, enligt honom. För egen del använder jag sällan olja på grund av de höga halterna av omega 6.

  73. 73
    Kattmoster säger

    @ 68 sofia:

    Min far var mycket skeptisk till grönsaker. Kaninmat, kallade han det. Han dog fem dagar innan sin 91-årsdag. Å andra sidan åt han smörgåsar med sirap på och sockrade på bananen så vi ska nog inte ha honom som något föredöme. 😉

  74. 74
    sofia säger

    @ Kattmoster:
    Vi fick lära oss att det var viktigt att äta fett annars skulle ”magsäcken torka fast vid ryggraden” 🙂 utan fett skulle man bli ”skrönaväxt” och orkeslös. Det var grädde i filet, gräddmjölk till rabarberkrämen och potatisen mosades med rikligt med smör … morfar satte en rejäl klick smör i havregrynsgröten som avnjöts med fet mjölk … nu slår det mig att det faktiskt fokuserade en hel del på fett … vildfångad lax/öring/fågel, egenplockade bär/svamp; karameller, glass och läsk var sällan förekommande och då i små mängder;
    när jag läser igenom det jag skrivit så känns det som om min barndoms kosthållning skulle kunna benämnas normal/libral LCHF?

  75. 75

    Kattmoster Skrev:

    @ 67 Javo:

    Vet och vet. Bruce Fife varnar, i boken ”Stoppa Alzheimer nu”, för alla slags oljor utom kokosolja. Detta på grund av att oljan börjar oxidera redan vid pressningen och att oxidationen blir allt värre ju äldre oljan blir. Oljan tål inte upphettning heller, enligt honom. För egen del använder jag sällan olja på grund av de höga halterna av omega 6.

    Katter o hundar lär få fin päls av en matsked (hunden, katten får väl nöja sig med en tesked) rapsolja/dag berättade en rapsoljeproducent (Gunnarshög i Hammenhög) efter att jag hade klappat hans silkeslena Jaktlabrador. Även min högbenta Jack Russelterrier fick fin päls av det, dock dog han i testikelcancer och lungcancer 13 år och 2 dagar gammal, vilket jag knappast tror berodde på rapsoljan, som han bara fick 2 tsk/gång lite då och då sina sista 5 år.

    Skulle olivoljan vara så farlig, så skulle det ju vara katastrofalt för människans mentala utveckling och då tänker jag på våra gamla filosofer Sokrates, Platon, Aristoteles, Diogenes, Epikuros, m.fl. av antikens stora tänkare, som väl knappast led av Alzheimer trots att de med största sannolikhet intog mycket sämre olivolja än den vi kan köpa idag från välrenommerade leverantörer.

    Men stämmer Bruce Fife´s varning kanske de ekonomiska kriserna i Grekland, Italien, Spanien o Portugal är en följd av för mycket intag av olivolja?. Att generna under århundradenas lopp degenererat hos folken runt Medelhavet och det är resultatet av det som vi ser nu. Framtiden för dessa olivoljekonnäsörer verkar då vara mycket dyster och föga hopp finns alltså då att de ska tänka klokare framöver.

    Finns det data om Alzheimers syndrom är vanligare kring Medelhavet än norröver i Europa, söderöver i Afrika och öster om Levanten?

  76. 76
    ruben säger

    Hittade en intressant historik om var myten om fett skräcken startade:
    https://www.2op.se/story/41-ancel-keys-och-den-stora-fettmyten

  77. 77

    Eftersom jag ändå är inne i datorn, så kan jag berätta att nu ska jag se en film på TV. Jag ska ta med några kolhydratrika kex och ett par goda ostar, vartill ett mkt bra vitt vin (har nåra aktier i en fransk vingård och får köpa till rabatterat pris) passar perfekt. Men innan jag går från köket så rullar jag in en rejäl klick Bregott i en skiva 28% lagrad Herrgårdsost.

    Det är mumsfillibabba!

  78. 78
    Gäst säger

    Javo Skrev:

    Eftersom jag ändå är inne i datorn, så kan jag berätta att nu ska jag se en film på TV. Jag ska ta med några kolhydratrika kex och ett par goda ostar, vartill ett mkt bra vitt vin (har nåra aktier i en fransk vingård och får köpa till rabatterat pris) passar perfekt. Men innan jag går från köket så rullar jag in en rejäl klick Bregott i en skiva 28% lagrad Herrgårdsost.
    Det är mumsfillibabba!

    Varför Bregott – ekologiskt smör är bättre och godare! Visst?

  79. 79

    Visst är ekologiskt bättre, men jag är inte helt renlärig LCHF-are och Närbutiken har inte EKO-smör.

  80. 80
    Nizze säger

    Tre år längre liv med grön kost

    En ny studie bekräftar nu tidigare
    konstateranden om att det är nyttigt
    att äta frukt och grönt.

    Forskare vid Karolinska institutet har
    låtit 72.000 medelålders och äldre män
    och kvinnor i Uppsala, Västmanlands
    och Örebro län delta i en studie om
    mat- och dryckesvanor från slutet av
    1990-talet och 13 år framåt.

    Dödligheten var lägst bland dem som
    brukade äta frukt och grönsaker fem
    gånger om dagen och högst bland dem
    som sällan eller aldrig åt frukt och
    grönt, skriver American Journal of
    Clinical Nutrition och UNT.
    -Däremot såg vi ingen ytterligare
    positiv effekt på överlevnaden av att
    äta ännu mer frukt och grönt, snarare
    tvärtom, säger forskaren Susanna
    Larssson.

    -När det gäller möjligheten att
    maximera sina överlevnadschanser
    verkar alltså fem portioner frukt
    och grönt per dag vara det optimala,
    fortsätter hon.

    Enligt forskarnas analys kan människor
    som äter mycket frukt och grönt räkna
    med att leva i genomsnitt tre år
    längre än de som undviker sådana
    livsmedel.

    fortfarande ihopblandning av frukt och grönt …..eller?

  81. 81
    Nizze säger

    -Däremot såg vi ingen ytterligare
    positiv effekt på överlevnaden av att
    äta ännu mer frukt och grönt, snarare
    tvärtom, säger forskaren Susanna
    Larssson.

    -När det gäller möjligheten att
    maximera sina överlevnadschanser
    verkar alltså fem portioner frukt
    och grönt per dag vara det optimala,
    fortsätter hon.

    Enligt forskarnas analys kan människor
    som äter mycket frukt och grönt räkna
    med att leva i genomsnitt tre år
    längre än de som undviker sådana
    livsmedel.

  82. 82
    Kattmoster säger

    @ 75 Javo:

    Såvitt jag minns skriver Fife inget om att Alzheimer skulle vara vanligare vid Medelhavet. Har dock inte läst hela boken än.

    Fife skriver inte bara om oljor utan om många olika saker i kosten, bl.a. naturliga inflammationshämmande ämnen. Han redogör för curcumin som ett av de viktigaste och effektivaste antiinflammatoriska ämnena och som finns i gurkmeja, vilket ingår i curry. Forskare i Pittsburgh genomförde en studie där man jämförde förekomsten av alzheimer mellan en grupp i Pittsburgh och en grupp i ett samhälle nära New Delhi. I Indien, där man äter mycket currygrytor, fann man 4,7 fall av alzheimer per 1 000 invånare. Motsvarande siffra för Pittsburgh, där man sällan använder curry, var 17,5. Fife noterar också att curryrätter ofta tillagas med kokosmjölk och menar att resultatet kan bero på antingen kokosnöten eller gurkmejan eller bådadera.

    Vad gäller Medelhavet är det kanske så att olivoljan kombineras med sådana grönsaker som innehåller rikligt med antioxidanter som tar ut oljans oxidation. Eller så kanske det är lättare att få färsk olja där. Vem vet? Hur som helst är kostens påverkan på vår hälsa ett spännande ämne.

    För den som ännu inte läst Fifes bok kan jag verkligen rekommendera den. Den är ganska tung i början för den som inte har medicinsk utbildning men blir betydligt mera lättillgänglig en bit in.

  83. 83

    Eftersom jag är förtjust i curry och ofta även tillsätter gurkmeja, vilka jag vet är inflammationshämmande, till soppor, så är jag väl lite på den hälsosamma dieten och kommer att lägga till nåra veckor till mitt nu 72-åriga liv.

    Kommer ikväll att tillaga grisköttskav med curry och avnjuta tillsammans med en stor härlig sallad. Ingen potatis eller pasta/nudlar och inget ris. Hustrun är i sommarstugan med vår dotter och hennes familj, så jag får tillfredsställa mina lustar med god mat och ett passande vin till. En Gewürtstraminer från Chile/Alsace eller en Pinot Blanc från Alsace är bra till asiatiskt kryddad mat.

    Efter det blir det några goda franska ostar som dessert med samma vita vin. Det är en missuppfattning hos många att det ska vara rött till ost. Även torra vita passar utmärkt till vissa ostar.

    Nu väntar en runda på golfbanan, vilket säkert också är nyttigt för både kroppen och själen. I synnerhet som jag i min ålder inte är ute för att sänka min handicap, utan bara ”petar på bollen” för nöjes skull. Ska faktiskt köpa en burk kokosmjölk, som är slut i skafferiet, på vägen hem och hälla i istället för grädden.

    I Italien äter de ju en himla massa risotto, pasta och bröd av vitt mjöl. Men även mycket grönsaker,vilket vi också har till rätter från Medelhavsområdet, med Italien som min absoluta favorit – världens mest varierade och spännande kök, där varje enskild rätt står för sig, men kan kombineras till en välsmakande ”sinfonietta” beroende på vad man för tillfället hittar i kylskåpet. T.ex. min dotters och mitt eget recept på ”Crêpes Rensiskaferitto” – en kombination av det Provencalska och Italienska köket. Men då blir det en Rosé från Provence eller Italien till.

    Det kanske jämnar ut sig, så att kolhydratbomberna pasta, ris och brödet bara ”smäller av” som en blygsam fjärt istället för en som en rejäl granat p.g.a. av alla grönsakerna.

  84. 84
    Kattmoster säger

    @ 83 Javo:

    Det låter härligt! Här ska vi ha fisksoppa kryddad med curry samt brieost till efterrätt. Lite rött vin blir det nog också (även om jag är helt öppen för att ha vitt vin till ost). Mums! 🙂

    Med tanke på vad du skrev innan undrar jag förresten om inte vi handlar i samma affär, nämligen i Tom-Eskils utmärkta butik. Vi har en bit att köra men det är det värt.

  85. 85
    Annika Dahlqvist säger

    @ 80 Nizze:
    Ånyo en epidemiologisk studier som inte bevisar någonting. Det finns många möjliga felkällor, tex att de som är angelägna om en god hälsa har hört att myndigheter rekommenderar mycket fruktogrönt för hälsan och att det då kan kombineras med andra hälsosamma vanor som icke-rökning, motionerande, mindre alkohol etc.
    Man måste göra jämförande behandlingsstudier för att kunna åberopa bevisvärde.

  86. 86
    Annika Dahlqvist säger

    @ 71 Johan:
    Jag har inte förnekat att det finns människor som inte tål mjölkprotein. Men det finns inte visat att mjölkprotein är dåligt för alla människor, snarare är trenden motsatt. Så jag tycker inte att det är riktigt att avråda alla människor från mjölkprotein, utan bara de som inte tål det.
    Den som har hälsoproblem trots strikt LCHF kan prova en tid att avstå från mjölkprotein, och se om den blir bättre.

  87. 87
    Tombola säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Däremot såg vi ingen ytterligare
    positiv effekt på överlevnaden av att
    äta ännu mer frukt och grönt, snarare
    tvärtom, säger forskaren Susanna
    Larssson.

    Ja varför inte – hade de här antagligen mycket hälsomedvetna människorna inte ätit några frukter alls kanske de hade öka sin livslängd med 10 år istället för bara 3,,,,

    Säkert kör de bilar av märket Renualt oxå – kan man då dra slutsatsen att detta märke ökar livslängden hos dess ägare?

    Man blir ständigt förvånad över den totala brist på logik som råder inom kostområdet – hur korkad måste man vara för att bli forskare?

  88. 88
    Kattmoster säger

    Tombola Skrev:

    Säkert kör de bilar av märket Renualt oxå – kan man då dra slutsatsen att detta märke ökar livslängden hos dess ägare?

    Tack för gott skratt! 😀

  89. 89

    @ Kattmoster:

    Vi handlar på ICA Malmborgs, Willys och Lidl i Limhamn beroende på vad vi är ute efter för varor.
    Lidl har Sveriges godaste glass, enl.en riksomfattande omröstning i nån dagstidning. Gäller deras Vaniljglass och Valnötsglass av märket Noblissima. Håller med om just de två sorterna. Även Stratiacellan är god, men jordgubbsglassen är förfärligt söt o äcklig. Skippa den!

    Tom-Eskils butik är mig helt obekant. Låter mer som ett dansband än butik. Tom Eskil är kanske gammal dansbandslirare?

    Nu ska jag iallafall göra en maffig sallad med en massa nyttigheter (+ den onyttiga olivoljan) till grisköttsskavet, som ligger o puttrar i vispgrädde och curry eftersom jag glömde köpa kokosmjölk.

    Sen blir det som sagt Chèvre, Brie och en engelsk cheddar till lite kolhydratberikade kex.
    Det är det närmaste jag kan komma renlärig LCHF med min lite liberala LCHF-attityd. Och jag älskar tyvärr min frus god bröd, som hon iallafall inte gör på det allra vitaste ”farliga” mjölet.

    Ich inte minst rågbröd från den danske världsmästaren i ”rugbrödsbagning” i Sorö på Själland, där vi då och då besöker goda vänner och alltid har ett eller flera av hans bröd med hem. Skivar det och lägger i frysen för framtida njutning. Hans senaste var berikat med pumpakärnor (bra för prostatan) och lite valnötter utöver de ordinarie grundingredienserna. Av det gör man ett maffigt danskt smörrebröd med pålägg som uppfyller de mest stränga LCHF krav. Så det förlåter kolhydraterna i brödet tycker jag..

  90. 90
    Kattmoster säger

    @ 89 Javo:

    Aha. Du skrev om Hammenhög och då associerade jag till ICA-butiken där. Vi bor på Österlen och handlar så ofta vi kan i den affären. Den är liten men naggande god. Innehavaren heter Tom-Eskil Hedin men om han har något förflutet i dansbandsbranschen vet jag inte. 😉 Butiken är ett familjeföretag och personalen är supertrevlig och servicen och kvaliteten på varorna utomordentlig. Och fastän det är en liten butik är de inte rädda för att ta hem varor man frågar efter. Toppen, helt enkelt.

  91. 91

    @ Kattmoster:

    Vi har bott permanent i ett hus från tidigt 1800-tal i Simrishamn sen 1996 (Limhamn sen 2011) och tidigare haft huset som sommarbostad sen tidigt 70-tal, så ja känner till affären i Hammenhög, men inte att ägaren hette Tom Eskil.

    Har varit ekologisk odlare då vi bodde i Huskvarna och var med att bilda FOBO – Föreningen Organisk Biologisk Odling, som bildades just i Jönköpings kommun.Hade en odlingslott hos en god vän med gård uppe på Huskvarnaberget och har varit intresserad av miljö-, mat- och hälsofrågor i många år. Men aldrig blivit mer än halvt vegetarisk och numera mer LCHF-inrktad, dock utan att vara helt renlärig, men insett LCHF´s värde och dess idébakgrund.

  92. 92
    Kattmoster säger

    @ 91 Javo:

    Världen är allt bra liten. Vi flyttade till Österlen 2007. Dessförinnan bodde vi i Huskvarna och ännu tidigare i tada! Simris. Men något Limhamn blir det inte. Malmö (och jag vet att Limhamn inte räknas dit men i alla fall) är alldeles för stort för min smak. Däremot kan jag sakna utbudet av affärer och service som fanns i Huskvarna/Jönköping. För att inte tala om den storslagna utsikten från Klevaliden.

  93. 93

    Igår läste jag några kommentarer i den här tråden som ingav lite hopp… från Bertil Lind och ”tombola” vill jag minnas. Verkar som om ett tiotal kommentarer försvunnit ”övernatt” – tekniskt fel eller radering utan vidare kommentar?

  94. 94
    Annika Dahlqvist säger

    @ 93 neoLITE:
    Ja, jag raderade några elaka meningslösa personangrepp igårkväll.

  95. 95

    Och då åkte Bertil Linds kommentar med av bara farten? Den kanske kan plockas upp från papperskorgen igen?

  96. 96
    Annika Dahlqvist säger

    @ 95 neoLITE:
    Jag har inte tagit bort någon kommentar av Bertil Lind. Du kanske har letat under fel inlägg?

  97. 97

    Så var det! Jag ställer mig ödmjukt i skamvrån… och ber om ursäkt!

  98. 98

    1,5 liter vatten låter otroligt lite? Dricker 4-5 på mina 80kg 188cm?

  99. 99
    Konsument säger

    Dagens nyhetsvarningar om för mycket salt i maten gäller inte oss som äter LCHF! Eller hur? Varken hel- eller halvfabrikat finns på LCHF-menyn. Vi får inte i oss dolt salt. Vi saltar själva och vet hur mycket salt som är lämpligt. Oprocessade råvaror alltså.

    Dietisten från Livsmedelsverket värnade om industrin, man kunde ju inte kräva av industrin att de skulle minska på saltet i produkterna. Det var svårt ur konkurrenssynpunkt, sa hon, att få någon del av industrin att minska på saltmängden i hel- och halvfabrikat, likaså vad gäller storkökens produktion.

    Än en gång hamnar LCHF i topp som hälsosam kost!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa