DM skriver om studien Look ahead som jämfört intensiv rådgivning till diabetiker med vanlig rådgivning. Den intensivare rådgivningen gav ingen signifikant vinst i minskade hjärtkärlrelaterade händelser.
Interventionen riktade framförallt in sig på viktminskning, och trots att försökspersonerna lyckades rätt bra med den gav det alltså ingen vinst för hälsan.
Det är intressant eftersom diabetesrådgivarna betonar viktnedgången så starkt.
Studien riktade inte alls in sig på att se på effekten av olika makronäringsämnen i födan, dvs andelen kolhydrater och fett. Forskarna nämner också att det hade kunnat göra skillnad.
För 10 år sen när studien startades fanns det redan då personer som sade att kolhydratintaget spelade roll för diabetikernas sockerläge och hälsa. Det är frågan om det är ursäktligt att forskarna inte beaktade den aspekten?
Cardiovascular Effects of Intesive Lifestyle Intervention…
https://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/ADA/40079
Scrolla ner på sidan och notera sponsorerna. Konstigt att resultatet inte blev bättre med de musklerna!
För fem år sedan, då jag började med LCHF, för att komma tillrätta med min övervikt, läste jag i din beskrivning av effekterna att de som har diabetes måste ta hänsyn till att blodsockret kommer att sjunka och att man därför helst skulle kontakta sin diabetesläkare för att tillsammans med henom ställa om medicindoserna så att blodsockret inte skulle bli för lågt. Dessutom kunde blodsockervärdena rentav normaliseras med hjälp av kosten.
Förutom att vara kraftigt överviktig hade jag då, för fem år sedan, nyligen blivit diagnosticerad med diabetes-2 men ännu inte börjat med medicin – jag fick kost- och livsstilsrådgivning av sockersyrran för att i ett senare skede få börja med medicinerna. Jag hade ju nu att invänta det s.k. normalförloppet d.v.s. ökad vikt, ökat bukomfång, sämre blodsocker, sämre blodfettsvärden känselbortfall, ögonbottenskador m.m.
Jag insåg genast att med den här kosten skulle jag kunna slå två flugor med en smäll 😉
Viktnedgång och aktiv behandling av min diabetes.
Jag köpte och läste omgående din Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll och eftersom Sten Sture Skaldeman ingick i ”kittet” köpte jag även hans Ät dig ner i vikt.
Omgående fick jag praktiskt taget normala blodsockervärden, trots att jag fortfarande var fet. Jag vägde då 110 kg till mina 175 cm, så inte berodde de allt bättre blodsockervärdena på viktminskning. Jag fick naturligtvis simvastatin i förebyggande syfte, det ingår i behandlingen av diabetes-2. Efter att ha läst Uffe Ravnskov lämnade jag tillbaka dem till apoteket.
För att anknyta till den här undersökningen.
Enligt mina erfarenheter har man fått precis de resultat man kunde förvänta sig!
Viktminskning och muskelbyggande kan bara ta patienten en liten bit på vägen. När så viktminskningen ska ske genom kaloribegränsning och träning kommer effekten snart att avta, i undersökningen började detta troligtvis efter ca fyra år. Precis som prof. Rössner konstaterat är det omöjligt att varaktigt gå ner i vikt (dvs om man kaloribantar) som det också visade sig.
Målet var ju inte att bota eller lindra diabetes utan det var att minska risken för hjärt- kärlsjukdom och därför medicinerade man dessutom med statiner vilket i sin tur försämrar möjligheten att träna. Kaloribegränsning sker vanligtvis m.h.a. lågfettprodukter och s.k. nyttig mat som fullkornsbröd, fullkornspasta m.m. vilket vi vet undergräver precis det man ville uppnå.
När man nu sitter med facit, och dessutom börjar ana att en annan sammansättning på kosten kanske skulle ge ett annat resultat. Man har kanske hört en liten fågel viska att lågkolhydratkost har inneburit fantastiska förbättringar av status för både bättre kärlhälsa, bättre blodtryck, bättre blodfetter OCH normalisering av blodsocker.
Kanske, kanske, kanske skulle man testa att införa lite medelhavsmat i försöken. LCHF är naturligtvis inte ens på kartan. 😉
@ Margareta Lundström
Betr: https://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/ADA/40079 ”Scrolla ner på sidan och notera sponsorerna. Konstigt att resultatet inte blev bättre med de musklerna!”
Listan av sponsorer etc fick mig att tänka på de tre aporna som ”..ser, hör, eller varken”.
Dagens ’vetenskapliga forskning’ tycks göras av forskare med bakbundna händer (..o’ fötter?!) helt styrd av Corporate International Business. Mänskligheten har hamnat i ett skruvstäd – kan vi ta oss ur?
Det är så otroligt krystat av Hellenius. Resonemanget bygger på att LCHF (och ökad konsumtion av smör) skulle ha slagit igenom flera år innan LCHF ens fanns samt att denna trend främst skulle ha slagit igenom hos lågutbildade, yngre kvinnor.
Spontant skulle jag gissa på att LCHF i denna grupp har ett relativt lågt genomslag. Kvinnor 40+ är LCHF:are i betydligt större utsträckning och utan att veta skulle jag tro att högutbildade är överrepresenterade jämfört med lågutbildade.
Margareta Lundström Skrev:
Man blir ju mörkrädd!!
Har sjäv en bakgrund i ett av dessa företag och jag kan bara bekräfta att man är inte intresserad av att sponsra något som inte kan påverka den egna försäljningen i positiv riktning. Vid enstaka tillfällen delar man ut pengar till behjärtansvärda ändamål men då handlar det om småpengar och det basuneras garanterat ut med pukor och trumpeter för att komma till allmänhetens kännedom.
@ Bertil Lind:
Ett bra inlägg med stor igenkäning.
Tänk så enkelt det hade varit om de som har monopol på vad som räknas som läkekonst, förstod de sammanhang som du och många andra insett.
Uffe Ravnskov citerar Walter WIllet i sin artikel i Läkartidningen: »Fat is not the problem. If Americans could eliminate sugary beverages, potatoes, white bread, pasta, white rice and sugary snacks, we would wipe out almost all the problems we have with weight and diabetes and other metabolic diseases.«
Tänk så enkelt och självklart för oss. Men så svårt att förstå för dem som så febrilt letar efter gener som skall ge dem lösningen.