HCHF ökar insulinbehovet

En artikel i senaste tidningen Diabetes nr 3 2013: ”Räkna med fett”.
Jag hittade även om studien i Dagens Medicin: Dietary Fat Acutely Increases….

Det är Wolpert HA m fl,  Diabetes care 36: 810-816, 2013,  som har jämfört koster med olika mängder av mättat fett, men med fast mängd av kolhydrater och protein. Högfettkosten krävde mera insulin än den med lägre fettmängd.

Jag tycker att studien har fel upplägg. Det blir som att jämföra äpplen och päron, när man har olika energimängd i kosterna. Då vet man inte vad som beror på kalorimängden och vad som beror på makronutrientandelarna.

Självklart måste man ha mindre kolhydrater i maten om man ökar på fettet, LCHF, så att det ger samma energimängd i kosterna.

 

Comments

 1. 1
  Tombola säger

  Hade de ätit en rejäl portion sågspån till kolhydraterna & proteinet hade detta oxå krävt mera insulin,,,

  Den här studien tillför nog inte mycket som inte hade gått att lista ut utan ”forskning”?

  Däremot så tycker jag den här rubriken låter mera läsvärd;

  ”Diet lika effektivt som kirurgi?
  Forskare hävdar att det är färre kalorier som orsakar hälsoförbättringen vid gastric bypass och inte operationen i sig.”

 2. 2

  ”Självklart måste man ha mindre kolhydrater i maten om man ökar på fettet, LCHF (ca 20 % kolhydrater/socker eller mindre), så att det ger samma energimängd i kosterna.”

  Jo… – Annika – självklart är det så. Märkligt att det skall vara så svårt för professorer i normalkost (ca 60 % kolhydrater/socker) att fatta det.

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag undrar jag – om inte den här studien var ytterligare ett ’beställnigsjobb i vetenskapens namn’..?!!

 4. 4

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Jag undrar jag – om inte den här studien var ytterligare ett ‘beställnigsjobb i vetenskapens namn’..?!!

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 5. 5
  Christina Johansson säger

  Skrev ett mail till förbundet och avsade mig medlemsskapet när jag läste detta. Tycker att det är en ren lögn att skriva att ”fettet i maten höjer blodsockret”. Ju mer fett vi äter, desto större mättnad och därmed mindre intag av det som höjer blodsockret. Så tänker jag. I förra numret skrev de dessutom att solrosolja var bättre än animaliskt fett, nu vill jag inte läsa denna tidning mera.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 4 Josef Boberg

  Tack för den intressanta, men icke desto mindre skrämmande, artikeln. Ja, så är det med mycket i samhället – styrt utifrån av det sedvanliga maktgalna ’follow-the-money’ gänget. Samma elände över hela linjen: utbildning, hälsovård, åldringsvård etc ..från vaggan till graven!

  En sådan ’skyddad’ värld vi levde i ..före internet!!

 7. 7
  stenbj säger

  @ Josef Boberg:
  Tack för länken !
  Artiklen visar verkligen varför forskningen idag inte ger mycket andvändbara resultat längre sedan enskilda professorerna numera var och en sköter om egen stämpelförsäljning.
  Universiteten har gjorts om till reklaminstitut där skräddarsydda resultat erbjuds till lägsta pris gissningsvis med högsta aktivitet inom medicin och näringsforskning eftersom de är de mest andvändbara av de största industrierna, eftersom hela idén går ut på att få någon som är oberoende att sätta sin stämpel på att en produkt är bra vilket senare kan exponeras i massmedia ofta världen runt. Egentligen ett oerhört stort bondfångeri. En ny Moliere behövs för att det ska förstås hur illa det ligger till.

  Det beklagliga med dessa professorer är att många motvilligt tvingas till forskningsfusk/undanhållande av opassande resultat för att behålla sina jobb, men å andra sidan känner vi exempel på de som villigt säljer både själ och namn i alla media som går.

  I diskussionen som föregick denna nya era lät en del argument vettiga, som att forskningen skulle vara ”industriorienterad” istället för att professorena satt i sina elfenbenstorn och var beroende av staten. På det viset fick vi denna nya oberoende ”forskning”.

 8. 8
  tombola säger

  Christina Johansson Skrev:

  Skrev ett mail till förbundet och avsade mig medlemsskapet när jag läste detta. Tycker att det är en ren lögn att skriva att ”fettet i maten höjer blodsockret”. Ju mer fett vi äter, desto större mättnad och därmed mindre intag av det som höjer blodsockret. Så tänker jag. I förra numret skrev de dessutom att solrosolja var bättre än animaliskt fett, nu vill jag inte läsa denna tidning mera.

  Det gjorde du nog rätt i,,,,,,

  https://diabetes.ifokus.se/discussions/4d713acbb9cb46222105265e-svenska-diabetesforbundet-visar-flagg

 9. 9
  Gunnar Lkpg säger

  Jag har alltid trott att diabets typ 1 varit en svårare sjukdom än typ 2. Det är klart att den är allvarlig och den debuterar ju ofta tidigare. Men med rätt mängd insulin (svårt) och en bra kost går det ju att få det att fungera. Men typ 2 hänger ju ofta ihop med insulinkänslighet. Vid behandlad T2 (och en ”normalkost”) susar det omrking höga insulinnivåer i blodet för att hålla blosdockret på rätt nivå. Då blir det omöjligt att inte gå upp i vikt och bli sjukare och sjukare med tiden. En LCHF-kost måste vara det självklara alternativet, speciellt vid T2.

 10. 10
  tombola säger

  @ Gunnar Lkpg:
  Det går ju att äta sig insulinresistent även som T1 om man anstränger sig lite,,,,

 11. 11
  Ann Kristin säger

  Jag förvånas över hur människan försvarar sina älsklingar i livsmedelsväg – särskilt bröd, fett och socker (inget gör mig så sjuk som wienerbröd). Naturligtvis är mat oerhört psykologiskt laddat. Redan som väldigt ung visste jag att den norrländska vanan att äta kakor till frukost fick mig att må dåligt (avskydde småkakor hett) men utsattes för en hel del påtryckningar från släkten. Alla dessa kalas, som fortfarande får mig att må fysiskt illa 😉

  Ingenting verkar väcka så mycket känslor som mat, och om man inte kan äta allt, så finns det hela tiden till viss del att man är ”bortskämd” eller ”otacksam”. T o m en äggallergiker jag känner drabbas av detta, trots att det där handlar om livsfara.

  Jag tror att vårt heliga, dagliga bröd kommer att försvaras ett bra tag till. Till detta kan vi lägga vissa människors foglighet och tro på myndigheter. De flesta äter dessutom utan vidare alla piller de får från sin läkare.

  Jag misstänker att de som diskuterar här är ”krångliga” människor som tänker själva och letar svar. Internet är i sanning en gudagåva.

 12. 12

  Om man tar hänsyn till förutsättningarna, är resultatet inte så konstigt. Man har ett antal personer, som sedan länge är glykosdrivna. Man ger dessa ett extra tillskott på 500 kcal, i dethär fallet fett. En kropp, som inte kan annat än glykosförbränning tar hand om fettet och via leverns glykoneogenes gör om det till socker, som måste lagras via insulin. Alltså går det åt mera insulin, därför att det kom in mera energi.

  En gammal kropp, som är väl inarbetad i glykosdrift kan ta uppemot en månad på sig att lära sig fettförbränning och komma i ketos. Detta enligt Dr Ron Rosedale. Den här undersökningen varade endast knappt ett dygn.

  Resultatet var det inget fel på. Slutsatsen att det går åt mer insulin om man äter mera mat innehållande proteiner, kolhydrater och fett är inte särskilt märklig. Men att extrapolera från ett dygns observationer till en livsstil är halsbrytande. Undersökningen är designad för att belysa fettets farlighet, medan den egentligen visade vad som händer om man överäter, kort och gott.

  Jag har inte orkat läsa mer än den amerikanska länken ännu. kopplingen till LCHF är i alla fall oerhört lös, så drar man slutsatsen att LCHF skulle dra mera insulin har man gjort en tankevurpa.

 13. 13

  @ Ann Kristin:
  Ja mat är viktigt för oss, inte enbart som föda, men också som social situation. Tryggheten via mat när mamman ammar sin bebis, den sociala tillhörigheten: norrlänningar äter sursrtömming och palt, skåningarna ål på längden och bredden, midsommarfirandet med flagga, sill gräslök nubbe, sång och skrål. Har för övrigt varit på IKEA och köpt några sillburkar för ändamålet. Rubbar man traditionen tappar många fotfästet. Inte ens fredagssupandet får man ha kvar med LCHF.
  Det gäller att erbjuda och införa en ny tradition om en ny livsstil ska bli varaktig.

 14. 14
  stenbj säger

  @ Dacke:
  Helt klart. Första julen för mig var 2011 och jag mådde utmärkt genom att äta allt utom det vi alla vet. Men det gäller att plocka ut och lägga till några riktiga godbitar för en bestående ny tradition.
  T.ex renens ryggfett byggs upp under sommaren och användes av renen normalt under vintern. Detta utgör visst en ypperlig delikatess, kanske eftersom detta fett aldrig hinner bli ”gammalt”.
  Jag tror att du är på rätt spår Dacke! Vi kan behöva en Linne som kartlägger det potentiellt användbara!

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  En link från European Referendum Initiative Newsletter – The Dr. Rath Health Foundation: https://www4.dr-rath-foundation.org/Newsletter/archive/newsletter_20130617.html

  Bland annat en artikel beträffande T2-medicin ..som bidragande orsak till pancreas-cancer.
  https://www.yorkshirepost.co.uk/news/main-topics/general-news/diabetes-drug-linked-to-cancer-of-the-pancreas-1-5753536

  Om nu inte forskare har förmågan (eller får lov!) att acceptera att det finns ett samband mellan kost och hälsa (..eller sjukdom!), så tycks antalet ’gräsrötter’ som tagit till sig detta ’enkla’ faktum ökat betydligt på senare tid.

  Beträffande socker, mår jag också (som inte har Db) definitivt bättre utan. Som väl är, är det ingen i UK som trugar eller ens kommenterar om vad jag har på tallriken – kan det va’ ett svenskt fenomen tro? Kanske behöver jag hålla koll på mig själv ett tag, i händelse jag tjatar på andra utan att va’ medveten om det. Mycket i vårt beteende är ju inlärt ..sedan generationer(!) och kanske är det det som gör att jag fortfarande, någon enstaka gång, saknar bäska-droppar-snapsen (malört trivs inte här ..för varmt). Malörtssnaps drack man ju för att hålla parasiter på avstånd 😉 ..eller kan det ha varit för de muntra visornas skull? I Sverige sjunger man ju till både mat & dryck ..iallafall förr! Nuförtiden skålar jag i ett glas rött.. Gla’ midsommar på er!

 16. 16
  Kattmoster säger

  Åh, Mayne, är du aldrig på besök i Sverige? Du skulle smaka systemets ”Piratens bäsk”. Den är fantastisk och något helt annat än min halländska barndoms bruna ”Bäska droppar” (och den var i och för sig inte dålig). Den är svagt grön i färgen och smakar ljuvligt. Och – funkar alldeles utmärkt som magmedicin (inte för att vi behöver det men man kanske har slarvat och ätit kolhydrater).

  Borde du förresten inte (med tanke på EU) kunna beställa Piratens från svenska systembolaget?

 17. 17
  Tombola säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Efter att ha jobbat ett antal år med engelska fordonskonstruktörer är jag helt övertygad om att folk i England tillåts vara betydligt originellare än här – de var minst sagt exentriska herrar men mycket korrekta och trevliga om än lite snobbiga stundtals,,,,

  Vi har ju en åkomma här som psykologerna kallar för ”halva människor” – om inte jag kan avstå från sockerskålen så ska du inte göra det heller. Ett mycket påtagligt fenomen som alla människor som på ett eller annat sätt försöker att förändra sin livsstil stöter på.

  Av någon annledning är just maten högexplosiv – många gånger har jag tvingats jobba med intellektuella lättingar som gått i taket om man råkar föredra ett par ägg istället för fredagstårtan,,,

  Men det håller på att ändra sig – den här varianten av människor håller på att försvinna – idag är det svårt att hitta någon svensk som inte känner till fördelarna med LCHF.

 18. 18
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 16 Kattmoster
  Tack för tipset. Javisst medicin för magen ..då man varit oaktsam med kostvalet. Det har gått ett par år sedan jag var i Sverige. Ska kolla upp om jag kan beställa ..annars får gästande släkt o’ vänner agera skickebud! 🙂
  Hemma gjorde vi alltid vår egen besk, på Renat, i litersflaska fylld(!) med malörtskvistar från buskar i trädgården bakom krogen. Besken var extra stark och god, eftersom smulchet (’kvistskräpet’) inte silades bort. Måste leta upp den fina svenska dikten om malörtsbrännvin ..var har jag den tro? Nu blev jag sugen ..vi sjöng gärna danska snapsvisor (ofta av den oartiga sorten ..hehe) 😉

  @ 17 Tombola
  Ja, det finns alla sorter. Här pratar man med vemsomhelst, när man är ute på stan, även en uteliggare t ex behandlas (i regel) med respect ..oavsett ålder.
  När man träffas över en bit mat t ex, pratar man om allt annat än maten – det tog tid att vänja sig vid, eftersom vi (svenskar) pratar väldigt mycket mat. Här är man i allmänhet väldigt intresserade av samhällsfrågor och böcker och konst och.. alla åldrar deltar och allas åsikter respekteras. Undantag finns naturligtvis ..och snobberi finns nog kvar det också på sina håll.
  ’Halva människor’ har jag aldrig träffat på i UK. Jag brukar skoja om att jag fått lära mig att ’plocka undan’ mitt svenska pekfinger. De första åren sa’ jag säkert alldeles för ofta att ’..i Sverige gör man verkligen inte så!’ ..eller tvärtom, osv. Ja, jisses! ..måste ha varit påfrestande för omgivningen ..haha. Fast aldrig var det nån som blev ’putt’…
  På senare tid har jag börjat prata lite om LCHF och har bara mött intresse. Flera vänner har redan skippat margarinet, slutat med statinerna och börjat smörja in hela kroppen med kokosolja… 😀 osv.
  Ja, det sås små spirande ’LCHF-frön’ (ekologiska förstås!) hela tiden – och rätt vad det är, kommer det att växa LCHF-skog både här och där i världen! 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa