Fusket inom läkemedelsindustrin

Artikel på People’s Pharmacy: FDA Fails to Catch Generic Drugs Disaters. Det är både orginal- och generikaföretag som fuskar vid tillverkningen av läkemedlen. FDA har ingen möjlighet att övervaka allt som tillverkas, utan det är ofta ”Visselblåsare” som uppmärksammar missförhållanden.

Generika = när apoteken byter ut till ett läkemedel med samma aktiva substans som originalprodukten. Exempel:  Lipitor (produktnamnet) byts ut mot atorvastatin (substansnamnet).

FDA = amerikanska läkemedelsverket

 

Comments

 1. 1
  Lekman säger

  Det fanns fler texter på People´s Pharmacy om detsamma.
  https://www.peoplespharmacy.com/2013/05/13/generic-drug-maker-pleads-guilty-to-felony/

  Jag själv fick en översättning till svenska som jag delar med mig av.

  ”Tillverkare av generika erkänner brottslighet

  Läkemedelstillverkaren Ranbaxy USA har nyligen erkänt sig skyldig till att ha tillverkat förorenade läkemedel vid fabriker i Indien. Produkterna var avsedda för den amerikanska marknaden. Det är den största uppgörelsen hittills när det gäller läkemedelssäkerhet.
  Trots FDA:s ständiga försäkringar att all generika är identisk med de ursprungliga produkterna visar detta erkännande att vissa generika-tillverkare inte levt upp till bestämmelserna.
  När det gäller Ranbaxy kommer de att få betala 500 miljoner dollar i böter m.m.”

  ”Vilka fel begick de?
  Ranbaxy har erkänt att en del av läkemedlen som de sålde i USA var förorenade. De tillverkades i deras fabriker i Paonta Sahib och Dewas i Indien. Bolaget erkände till slut att kvalitetskontrollen var otillräcklig, att protokollen var ofullständiga, att de hade otillräcklig planering (?) och att det förekom avvikelser från ”good manufacturing practice” (=god tillverknings-sed). Det gällde speciellt partier av läkemedlet gabapentin som inte överensstämde med kraven, hade orenheter och vars hållbarhetstid inte skulle stämma.”…

 2. 2
  Lekman säger

  Forts föregående kommentar (1)

  …”FDA:s lista på läkemedel som tillverkats vid de två fabrikerna i Indien inkluderar: ” acyclovir, amoxicillin, amoxicillin and clavulanate potassium, carpidopa och levodopa, cefaclor, cefadroxil, cefuroximte axetil, cephalexin, ciprofloxacin HCI, clarithromycin, fenofibrate, fluconazole, fenofibrate, fluconazole, fosinopril sodium, fosinopril sodium and hydrochlorothiazide, gabapentin, ganciclovir sodium, glimepiride, isotretinoin, loratadine (OTC), metformin HCI, nefazodone HCI, nitrofurantoin, nitrofurantoin och macrocrystalline, ofloxacin, pravastatin sodium, ranitidine, terazosin HCI, valacyclovir HCI and zidovudine” (min anm.= citerat, stavningen kan skilja något jämfört med den svenska).

  De två aktuella fabrikerna i Indien har inte fått leverera till USA sedan den 16 september 2008. Det var då som FDA förbjöd Ranbaxy att leverera tills man visat på att man, helt och fullt, följer de krav som FDA ställt.”…

 3. 3
  Lekman säger

  Forts föregående kommentar (2)

  …”Det här kanske förefaller som en bra nyhet, men vi oroar oss för hur tillverkningen ser ut i de länder där FDA:s inspektionskapacitet är begränsad. I länder som Indien och Kina måste inspektörerna ofta begära tillstånd från regeringen för att få besöka anläggningarna, vilket inte är så känt. Läkemedels- eller kemikalibolagen får, i god tid, kännedom om inspektörernas ankomst och kan då ”städa upp” i både papper och anläggningar.
  Tänk Er om restauranginspektörer skulle meddela ägarna i förväg.
  Där förstår myndigheterna att en sådan inspektion skulle vara meningslös.
  Det är därför som livsmedels- och FDA-inspektörer gör oanmälda besök.
  Borde inte samma sak gälla utanför USA?

  FDA har erkänt för oss att de fortfarande inte har resurser för att inspektera de flesta utländska tillverkningsställen. Det betyder att majoriteten av generika som importeras till USA kommer från fabriker som inte har någon officiell FDA-tillsyn. För att vi skall kunna lita på FDA:s försäkran att de generiska läkemedlen från Indien, Kina, Thailand, Brasilien eller Mexico håller godkänd standard behöver vi vara säkra på att inspektörer gör oanmälda besök och noga undersöker tillverkningsprocessen och pappersexercisen för att säkerställa att det inte förekommer ”förfalskningar” som de som gjorde hos Ranbaxy.”…

  forts finns på engelska enligt länk.

 4. 4
  sten b säger

  Innan LCHF skulle man blivit allvarligt oroad.
  Men nu blir det inga mediciner!
  Just pga mycket sidoffekterna letade jag och hittade till slut hit och ersatte med riktig mat.
  Men alla andra stackare….

 5. 5
  Dacke säger

  Ännu ett exempel på när moralen blivit till salu. Hur fungerar Läkemedelsverket i detta sammanhang? Är det tekniskt svårt att analysera pillren i fråga? Måste man ut till resp fabrik och kolla? När det gäller idrottsmännens doping har man ju ganska förfinade processer till förfogande. Hur vet man att originaldrogen håller rätt standard? En världsomfattande skandal har ett franskt bolag stått för, genom att tillverka bröstproteser med billig industriell sillikon. Hur många svenska kvinnor bär sådana inlägg?
  Vad får man i sig när man köper kosttillägg, som inte klassas som läkemedel och därför inte alls har samma kontrollsystem implementerade, när man inte kan lita på generika?

 6. 6

  GLAAAD PINGST ❗ / Josef

 7. 7
  Vox Humanae säger

  Jaså Josef, du är lite pingstvän fortfarande 😉 ,själv är jag hänryckt över att vara hänryckt från dietismen.

 8. 8
  Gustav säger

  Oj är det pingst ? Vi vann hockeysemifinalen mot finnarna !!! 🙂
  Ja instämmer Vox, dietismen är en sjukdom eller religion ?

  Angående fusket .. blir inte ens förvånad längre .. fusk och rena falserier ! Tur att man äter LCHF och slipper mediciner ! 🙂

 9. 9
  Roffe säger

  =På tal om läkemedelsfusk, läs boken PILLER & PROFITER av John Virapen.
  Memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan. Manipulerade forskningsresultat,
  om dödsfall med nya obeprövade läkemedel. Mutor till en svensk psykiater med uppdrag för
  Socialstyrelsen för godkännandet av läkemedlet Prozac (Fontex).
  John Virapen var VD för läkemedelsföretaget Ely Lilly & Co i Sverige.
  Boken kan verkligen rekommenderas.

 10. 10
  Gäst säger

  Roffe Skrev:

  =På tal om läkemedelsfusk, läs boken PILLER & PROFITER av John Virapen.
  Memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan. Manipulerade forskningsresultat,
  om dödsfall med nya obeprövade läkemedel. Mutor till en svensk psykiater med uppdrag för
  Socialstyrelsen för godkännandet av läkemedlet Prozac (Fontex).
  John Virapen var VD för läkemedelsföretaget Ely Lilly & Co i Sverige.
  Boken kan verkligen rekommenderas.

  Mycket bra bok, men han kan inte förlåtas!

 11. 11
  Spanstind säger

  Bota sjukdomar? Nja.
  Vinstmaximera ? Ja.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa