I senaste Leva med Diabetes, tidningen för Storstockholms diabetesförening SSDF, finns det en artikel om att surdegsbröd är så mycket bättre än vanligt bröd, för att det går långsammare genom magen. Det får lägre GI. (Matfrisk skrev om artikeln) En krönika berättar om hur en diabetiker kan bli behandlad på sjukhus. Det talas i hela krönikan om hur hon bad om smörgås, men inte fick det.
Jag skulle önska att det kom en diabetikertidning som konsekvent berättar att kolhydrater, som bröd, höjer blodsockret, och ska undvikas av diabetiker, och att naturligt fett är bra för diabetiker att äta. Vi har hittills fått nöja oss med små smulor i Leva.
Frågan är om det är möjligt. Alla diabetesföreningar är beroende av sponsorer, och de är alla aktörer på marknaden, och där finns inte något intresse för LCHF. Nutritionisterna är också starka krafter inom diabetesföreningarna.
I så fall är LCHF-magasinet den enda möjliga fungerande diabetestidningen?
Jag bloggade om surdegsbrödet under gårdagen på MatFrisk Blogg, följ länken.
”Jag skulle önska att det kom en diabetikertidning som konsekvent berättar att kolhydrater, som bröd, höjer blodsockret, och ska undvikas av diabetiker, och att naturligt fett är bra för diabetiker att äta.”
SSDF har en öppnare grundinställning mot LCHF än den hittills ensamrådande diabetesföreningen, därav att man bröt sig ur, alternativt blev utkastade. Nu har man dock i styrelsen tagit beslut att lägga ut produktionen av medlemstidningen Leva på en extern ”neutral” samarbetspartner utan att för den skull skjuta till mera pengar.
Min spaning är att denne samarbetspartner följer ekonomiska grundprinciper och strävar efter lönsamhet. Att öka spridningen går långsamt och beror av moderföreningens, SSDF, utveckling. Att sänka kostnader är knappast möjligt då frivilligt arbetande krafter säkert försvinner och stordriftsfördelar i ett så begränsat projekt är få och små. Att öka annonsintäkter är därför avgörande för Leva’s framtid.
Vilka med ekonomiska muskler är framtida annonsörer i Leva, accepterar de att dela tidningsutrymme med idéer som är i stort sett kostnadsfria?
Läs mer om Levas framtid: https://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=1794
/Erik Edlund / MatFrisk Blogg
Tråkigt om SSDFs någorlunda Lchf-positiva linje förstörs.
Till 90% borde en diabetesförenings verksamhet handla om att medlemmarna får lära sig om den mat som gör dem bättre och tom i många fall symptomfria.
Läkemedelsindustrin ser dock säkert inte med blida ögon på att diabetespatienter tillfrisknar bara genom att äta Lchf-mat
Vem äter bröd med vinäger på? Tänk så mycket mera intressant det hade varit om personerna hade jämfört torrt bröd med en smörgås med tjock med smör och ost på. Kan mycket väl tänka mig att resultatet blivit nåt liknande och då hade det i alla fall varit ett verklighetstroget försök.
När jag tycker att jag behöver en smörgås till mitt kaffe blir det ett surdegs-bröd med tjockt lager bregott och flera ostskivor på (mera pålägg än bröd).
Surdegsbröd är bara en annan form att jäsa bröd, det är samma gamla vetemjöl i ett surdegsbröd som andra bröd. Farligheten sitter inte i jästen…
Mjöl höjer ibland blodsockret MER än socker.
Läs Wheat Belly eller på svenska Brödberoende skriven av William Davis en amerikansk hjärtläkare så får ni lära er att det är Vete ni skall undvika.
Gör det ock känn hur kroppen blir mjukare. Läs kapitlen om hur bindväven stelnar när sockerhalterna är för höga i blodet och dessa sockerhalter blir högre med vetebröd än med socker.
Även lederna försockras och ni vet att broskceller i leder förnyas inte under livets gång – en gång försockrat eller karamelliserat som det heter på kockspråk. Kan minimeras om ni håller sockret i blodet så lågt ni kan.
Varför tror ni att arthroser i leder och knän är så vanliga (vi har 800 000, bara i Sverige) Jo för att så många i Sverige äter alldeles för mycket socker och vetemjöl som direkt blir socker.
Läs Wheat Belly hälsar karl
Ja i LCHF-världen vet vi mycket väl att socker och mjöl lämnar skeppet först av allt, ändå verkar det vara helt lögn att släppa i från sig den eviga frågan om ”huruvida vi ska äta bröd eller inte”.
Intressant!
Innan vi blev katastrofalt medvetna om att min hustru led av långt framskriden sockersjuka 1999 (då vi också övergick till väldigt strikt LCHF och i princip löste hennes hälsoproblem på väldigt kort tid) så trodde jag också att surdegsbröd (som jag själv utvecklat och bakade på grovt rågmjöl) var av godo för vår gemensamma hälsa. Min hustru konstaterade dock att hon bara inte tålde det – det var den verkliga verkligheten för henne som sockersjuk. Så det åkte också ut med alla andra kolhydrater.
Är man sockersjuk så tål man bara inte socker oberoende av varifrån de kkommer. Troligvis är det nog inte heller så bra för de som ännu inte drabbats av sockersjuka eller det metabola syndromet men det är förstås aldrig för sent att backa från det som gör en sjuk.
@ Bosse:
Jag bakar ett surdegsbröd på dinkelmjöl. Av detta äter jag varje morgon en liten skiva med Bregott, en rejäl ostbit, avokado och ägg. Denna frukost höjer inte mitt blodsocker, har cirka 5.7 när jag mäter. Däremot måste jag vara strikt när det gäller t.ex potatis eller frukt. Jag tror Ann Fernholm har rätt när hon säjer att man bör mäta blodsockret för att se vad man kan äta. Det kan finnas individuella skillnader. Ligger triglyceriderna bra så ligger man nog på rätt kolhydratnivå.
@ Marianne Josephsson: Att skivan är liten betyder långt mer för blodsockret än att den är bakad på surdeg.
/ Erik Edlund
Artikeln innehåller inget nytt – brödet orsakar ungefär lika hög belastning på kroppen oavsett i vilken form det än förtärs – gång på gång har detta visats,,,,
Att vinäger sänker magens tömningshastighet är oxå välkänt men kanske inte för läsarna av Leva – det finns ju ett gammalt talesätt att ”en kvinna som dricker lite äppelcidervinäger före maten drar en storlek mindre”, huruvida äppelcidervinägern har någon funktion om man äter LCHF har jag dock ingen aning om,,,,
Tycker ni är lite för snabba att ”racka” ned på alla som inte är renläriga LCHF:are, det tar tid att vänja sig med allt nytt,,,
Matfrisk analys får mig nog att fundera på hur man kunde få surdegsbrödet upphöjt till skyarna – snarare är det väl väl så att det i stort sett kan jämföras med vilket bröd som helst – och som flera påpekat – vem äter bröd indränkt i vinäger – enda gången som det har hänt mig är i Grekland och då i samband med sallad,,,,
Vem behöver diabetesföreningarna? Det finns betydligt mera information att hämta på ”fria” siter, matfrisk, denna blogg o s v för att inte tala om all information som finns på alla engelskspråkiga siter,,,,
Och övervikt och diabetes fungerar ju på samma sätt och åtgärdas bäst med LCHF – finns det egentligen någon anledning att ha särskilda forum för enbart diabetiker? Skulle tro att det är en åldersfråga – ungdomar söker fri information medan de äldre söker den sociala gemensamheten i en förening?
Ps
Det har gjorts försök att baka bröd med psylliumfrån oxå i syfte att sänka GI-värdet – vet inte om detta har lagts ned? Det effektivaste är ju att inte äta bröd överhuvudtaget,,,,
Ds
Enda vitsen med surdeg är väl att hålla nere fytinsyran, eller?
Hej allihop!
Väldigt många personer med diabetes äter bröd.
Väldigt många med diabetes kan inte tänka sig att i n t e äta bröd.
Att då få veta att surdegsbröd inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt bröd, gör att man får ett alternativ. Att visa på (bättre) alternativ har varit en av våra drivkrafter under alla de år vi gjort Leva. Av det skälet berättade vi tidigt, och en hel del (även om allt är relativt), om LCHF.
Leva har inte lagts ut på byrå – än. Det är samma gamla skribent(er) som vanligt. Och vi är inte sponsrade av vare sig brödindustri eller ngn annan industri i det redaktionella arbetet.
@Bernt: I testet av vinäger användes brödet bara för att suga upp vinägern, istället för att dricka den alltså.
Lev väl!
Susanna Pagels, redaktör
Leva med diabetes,
Storstockholms diabetesförenings medlemstidning
Susanna Pagels Skrev:
Väldigt många diabetiker trivs då tydligen med sin diabetes. Vore jag nötallergiker skulle jag i n t e kunna tänka mig att ens suga på en liten nöt.
maxiq Skrev:
Många väljer en sämre hälsa för att fortsätta kunna äta som de alltid har gjort – det kan nog liknas vid rökning eller andra droger, nu verkar det finnas belägg för att bröd är beroendeframkallande,,,,
Men det var intressant forskning som låg till grund för artikeln – ännu en gång visas att brödets blodsockerhöjande effekt i stort sett är lika för alla typer av bröd – men artikeln framställde det inte så,,,,
Men det hade varit betydligt mera intressant att ha fått se resultatet av kombinationen LCHF och vinäger – om och hur den långsammare magsäckstömningen påverkar blodsockret,,,,
Jag känner 2 st sockersjuka personer som vägrar i sten att ändra sin kost, den ena är min fd svärfar och värre tvärvigg finns inte. Han har dessutom haft hjärtinfarkt och är opererad, det hände för en 12-13 år sen..han knaprar statiner och blodtrycksmedicin och tar insulin, han skakar som ett asplöv i vinden, han kan knappt ta en kopp kaffe utan att skaka ut innehållet.. Jag kom dit en morron för ett tag sen och då höll han på att kolla sitt fasteblodsocker, det var 13,8.. tydligen inget onormalt för honom, han tog sej ”sitt dagliga bröd” en fralla och bredde på becel och en skiva mager ost och en kopp kaffe. Jag försökte då en sista gång prata allvar med honom om detta med kosten, han blev som vanligt förbannad och bad mej sluta med det där tramset, nog fan visste väl hans läkare och dietist bättre än en fd detta alkis och skogarbetare om vad han skulle äta för nåt.. jag har insett nu i efterhand att sånna jag som tillhör bottenskrapet i samhället ska enbart hålla käft då auktoriteterna talar..
@ Susanna Pagels: ”
”Att då få veta att surdegsbröd inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt bröd, gör att man får ett alternativ.”
Om du läser studietexten och tittar på figurerna 1 och 2 ser du att surdegsbrödet höjer blodsockret praktiskt taget lika, skillnaderna ligger i att topparna blir något lägre samt att effekten förskjuts framåt i tiden samt att blodsockernivån sjunker långsammare.
Dessutom har försöket gjorts på unga ickediabetiker och är därför föga relevant för diabetiker typ 2 som fortfarande vanligen är äldre.
Gör IRL-försök på diabetiker typ 2 med referensbröd, surdegsbröd och en LCHF-måltid med samma energiinnehåll. Då blir utfallet värdefullt.
/ Erik Edlund
Hej!
Tror att ni blandar ihop ett och annat. Elin Östmans studie handlade om vinägers (ättikssyrans) effekt på bls, den handlade inte alls om bröd. Brödet var bara ett sätt att få i sig vinägern på.
Studier om effekterna av surdegsbröd, jämfört med vanligt bröd, finns till exempel här:
Postprandial differences in the plasma
metabolome of healthy Finnish subjects after
intake of a sourdough fermented endosperm rye
bread versus white wheat bread
Isabel Bondia-Pons et al
Nutrition Journal 2011,
Glycemic index and phenolics of partially-baked frozen bread with
Sourdough
Dubravka Novotni et al
International Journal of Food Sciences and Nutrition,
February 2011
The Acute Impact of Ingestion of Sourdough and
Whole-Grain Breads on Blood Glucose, Insulin, and
Incretins in Overweight and ObeseMen
AnitaMofidi et al
Journal of Nutrition and Metabolism
Volume 2012, Article ID 184710
mvh
Susanna Pagels
@ Frisksportaren:
Tag sedan en rejäl runda i löpspåret , väl i mål så steker du 3 skivor färskt fläsk tillsammans med 2 st ägg så mår du som en kung resten av dagen, fortsätt sedan med ägg och fläsk till frukost så presterar du bättre och bättre för varje dag och du kommer att lägga om din kost helt frivilligt när du väl fått smaka på den nyttiga LCHF kosten
maxiq Skrev:
Det kan säkert ingen nötallergiker tänka sig att göra. Att diabetiker mycket väl kan tänka sig att äta det som gör dem sjuka beror nog på 1) kolhydraterna dödar inte genast (som nöten kan göra), 2) auktoritetstro (som JRS:s tjurige f.d. svärfar) och 3) sockerberoende.
@ Kattmoster:
4) tillvaron funkar ju rätt bra, tills vidare, med insulin.
5) varför skulle man bry sig om vad lekmän säger.
Precis som JRS så känner jag en diabetiker som tar insulin och kompletterar med bananer.
Susanna Pagels Skrev:
”Surdegsbröd gör underverk” var rubriken i Leva – jag tror nog att det är artikelförfattarna som blandat ihop ett och annat.
Vinägerns förtjänster finns det redan en hel del forskning på. Vissa amerikanska studier visar att vinägers effekt kan ligga i nivå med 500 mg Metformin (eller så kan man promenera 30 minuter,,,).
Kombinationen LCHF och vinäger har jag dock aldrig stött på – vill man forska på något nytt kunde ju detta vara en möjlighet?
@ JRS:
Jag tycker så synd om dem – de gamla, sjuka med mycket förtroende för sin läkare. MEN, vi ska inte alltid ta ”lögnen” ifrån dem … men det finner vi ut: Som du JRS – den innehar en viktig faktor: TRYGGHETEN!
Ge upp predikera lchf, men ge inte opp besöken …. 🙂
Jag märker fort när jag ska holda inne med mina meningar. Mat är sååååå…. personligt 😉
Men någon gång då och då ….. ska man säga till – ge information: Yepp! Och hoppas…….
Var ska man skriva om man vill poängtera nåt som sägs i tidningen/tv/radio? Jag vill poängtera att Forshaga strider om smör eller Lätta. Jag vill poängtera att i Jönköping kan man få hjälp av dietister i affären. …..huga.
Kanske några minns när TV4s programledare skulle testa sitt blodsocker efter att ha ätit ett antal sockrade hallonhjärtan. Blodsockret blev skyhögt.
Här är en intervju med honom. För alla som inte är så insatta i diabetessjukdomen så rekommenderas en läsning för att förstå varningsklockorna – törstig och trött.
https://www.expressen.se/halsa/sa-har-peter-jihdes-liv-forandrats-for-alltid/
Lite trist är det att läsa en så ensidig faktaruta om vikten av att äta fibrer, kolhydrater och fett!
Susanna Pagels Skrev:
Den studien gav inget stöd till att surdegsbröd ger blodsockerfördelar. På tvärs med studiens målsättning visar grafiken att blodsockret initialt ökar snabbare med surdegsrågbrödet, dock är ytan under respektive kurva i stort sett lika vilket inte är oväntat då båda brödtyperna innehåller lika stora kolhydratmängder.
Läs mer via min länk.
/ Erik Edlund
Ytterligare en studie om surdegsbröd och blodsocker.
The Acute Impact of Ingestion of Sourdough and Whole-Grain Breads on Blood Glucose, Insulin, and Incretins in Overweight and ObeseMen, AnitaMofidi et al.
Inte kan jag upptäcka att surdegsbröden hade några fördelar. Om dom är ”sämst” eller näst intill är svårt att avgöra.
Se grafiken via min länk
@ 23 Tombola:
Efter en LCHF-måltid stiger inte blodsockret. Varför skulle det då vara intressant att forska på blodsockerutvecklingen av vinäger?
Jag är principiellt emot överintag av vinäger eftersom syran fräter sönder tänderna.
Den enda indikationen för vinäger, i vardagslag, är några droppar i olivojan till salladen.
Annika Dahlqvist Skrev:
Även en rejäl portion sågspån höjer insulinhalten och protein påverkar blodsockret – eller har jag missat något?
Därför borde det vara av intresse att se hur vinäger påverkar förloppet,,,,
@ 30 Tombola:
När jag kollar blodsockerserie efter en normal LCHF-måltid så stiger inte mitt blodsocker.
Stiger blodsockret har man sannolikt ätit för mycket protein i måltiden.
Men det är klart att om någon tycker att det är intressant att följa blodinsulinnivåerna efter vinägerintag så kan de ju forska på det. Men jag tycker att det finns mycket angelägnare forskningsuppgifter före.
@ ragnhild:
Ja Ragnhild, jag predikar inte längre för x-svärfar, det löns inte,..men visst blir man frustrerad när man inte når fram med budskapet, att inte ens minsta nyfikenhet finns, tycker den borde göra det särskilt när man är sjuk och jag ändå kunnat visa på dessa bloggsidor och flera böcker i ämnet.. men inte slutar jag hälsa på där för det, jag gillar både gubben å gumman även om dom inte lyssnar på mitt superfina kostbudskap. 🙂
Annika Dahlqvist Skrev:
Ja – det finns massor med mera angelägen ”forskning” att göra men om man nu ska göra forskning på vinäger kan man ju göra det på ett nytt sätt istället för att upprepa det som redan är gjort,,,,
Nu är jag inte så väl insatt i kombinationen bröd/vinäger men jag skulle tro att de resultat som gavs i just detta fall med ganska stor sannolikhet kunnat fåtts genom en litteraturstudie på nätet – något som Erik Edlund verkar ha gjort enligt inläggen ovan,,,,
nizze Skrev:
Svt Smålandsnytt: Guidad tur för allmänheten med dietist
https://www.svtplay.se/smalandsnytt
(Begränsad tid 7 dagar)
nizze Skrev:
Forshaga: Smör i skolan – en knäck(e)fråga:
https://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/#./smor-en-knack-e-fraga?&_suid=1364277276328036626405443121906
Hej igen!
Kanske har någon redan korrigerat min kommentar i någon av kommentarerna ovan? Om inte gör jag det själv.
Jag skrev att vinäger-studien inte undersökte effekten av bröd, utan att brödet användes för att få i sig vinägern. Det sista var ju inte riktigt. Brödet användes ju för att blodsockret skulle ha ngt att stiga på, så att vinägerns blodsockerdämpande effekt kunde studeras. Men studien undersökte inte brödets effekt i sig. (hoppas det blev rätt nu… 😉 )
Susanna Pagels Skrev:
Den var ytterst liten i denna studie och faktiskt omvänd i ett par av de andra du hänvisade till.
Studier på diabetesparametrar blir relevanta när de görs på diabetiker, inte på friska. Sök reda på surbrödsstudier som gjorts på diabetiker typ 2, de vars kroppar har svårigheter att metabolisera kolhydrater.
/ Erik Edlund / MatFrisk Blogg
@ Susanna Pagels:
https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/9836/Alla-far-lackande-tarm-av-gluten.aspx
Mvh.
Susanna Pagels Skrev:
Men på första sidan står det att ”Surdegsbröd gör underverk” – de flesta läsare tror nog att detta är något positivt för diabetiker medan det i själva verket valdes bröd för att få blodsockret att stiga så kraftigt som möjligt i syfte för att kontrollera vinägerns GI-sänkande effekt?
En smula märklig journalistik – fullt i klass med våra aftontidningar och ännu mera märklig då det ju handlar om en mycket homogen grupp läsare och med skribenter som borde ha grundläggande kunskaper om det metabola syndromet!
Har artikelförfattaren förstått vilka konsekvenser i form av en kraftigt försämrad och betydligt mera svårhanterad diabetes denna artikel kan få för den som tar artikelns innehåll på allvar?
Och man kan ju undra över vem som betalar för Elin Östmans forskning, det är ju lite märkligt att man till varje pris skall få diabetikerna att fortsätta äta det som gjort dem sjuka – men de glättiga annonserna för blodsockermätarna inbringar kanske en rejäl slant och med dessa kostråd lär de nog behövas ännu mer i framtiden!