Mer omega 6: kolesterol ner – men dödligheten upp

LCHF.se, och Stenbj i min bloggkommentar, pekar på en artikel i BMJ (British Medical Journal) där man påvisar att ett högre intag av fleromättade omega-6-fetter, och mindre mättat fett, medförde lägre kolesterolvärden men högre dödlighet, både totalt och i hjärtkärlsjukdom.
Själva studien: Use of dietary fatty acids…  BMJ 2013, Christofer E Ramsden m fl.
Detta är ett resultat som förhoppningsvis för gott tar död på myten om att fleromättat fett är bättre för hälsan än mättat fett.
Spara länken till artikeln och använd den som argument mot personer som anser att naturligt mättat fett är farligt.

Kostdoktorn har skrivit om artikeln.
Och Dagens Medicin. De intervjuade prof Joep Perk som tyckte att studien inte var något att bry sig om. Han tycker att vi ska fortsätta att varna för mättat fett. Något relevant argument för detta hade han dock inte att komma med.

 

Comments

 1. 1
  Malin Rehnstedt säger

  Jaa… Det var ju goda nyheter.
  Jag hoppas så det nästan gör ont i hjärtat. Men jag tror dessvärre att SLV tar ytterligare minst 10 år på sig att ändra kostråden. Dom styrs ju av SNF med bl.a. Unilever och Carlshamns mejerier. Och dom lär kämpa HÅRT mot ändringar av kostråden i den riktningen.

 2. 2
  ulf pohl säger

  Omega 3 är en nyttig fleromättad fettsyra. Ur detta har fötts myten om att ALLA fleromättade fetter är lika nyttiga som omega 3. Dessutom har man aldrig brytt sig om obalansen omega 3/6. Det här avslöjandet är välkommet, undrar vad som händer nu. Vi har fått vatten på våra kvarnar – kul.

 3. 3
  Helge Andersson säger

  Tror inte på någotvis detta är slutet, kunskapen har funnits sen länge, motståndet mot mättat fett har andra bevekelsegrunder än vetenskap. Det handlar om ekonomiska och politiska krafter vars syfte är något grumliga.

 4. 4
  Malin Rehnstedt säger

  Helge Andersson Skrev:

  Tror inte på någotvis detta är slutet, kunskapen har funnits sen länge, motståndet mot mättat fett har andra bevekelsegrunder än vetenskap. Det handlar om ekonomiska och politiska krafter vars syfte är något grumliga.

  ”…något grumliga” ?!?
  Nej det är inte det minsta grumligt!!
  Pengar, pengar, pengar!
  Money, money, money som ABBA sjöng.

 5. 5
  anna andersson säger

  Varför skulle fleromättade fetter vara nyttiga? Inte ens växtätare får väl i sig större mängder vegetabiliskt fett? Kaniner dricker inte sojaolja. Håll er till smör och späck kamrater! ; )

 6. 6
  Malin Rehnstedt säger

  anna andersson Skrev:

  Varför skulle fleromättade fetter vara nyttiga? Inte ens växtätare får väl i sig större mängder vegetabiliskt fett? Kaniner dricker inte sojaolja. Håll er till smör och späck kamrater! ; )

  De fleromättade fettsyrorna omega 3 och omega 6 är nyttiga, ja till och med oumbärliga. Det kallas att de är essentiella. Vi kan inte bilda dom själva i kroppen. Vi behöver få dom genom kosten. Men viktigt!! Det ska vara rätt förhållande mellan dessa fettsyror, ca. 1:1. När alla våra bytesdjur (för typ 10 000 år sedan) åt gräs, blad och örter så innehöll deras fett mer omega 3. Vi åt dessutom mer fisk samt inget margarin eller fröoljor. Vi åt nötter som innehåller en del omega 6. På den tiden fick vi i oss rätt kvot omega 3/6.

  Idag äter våra kor, grisar, och kycklingar spannmål, soja, majs mm. och får då en helt annan fettsammansättning. Mycket mer omega 6 och lite eller inget omega 3. Dessutom äter vi för lite fisk i dagens samhälle. Vi äter halvfabrikat och brödprodukter med vegetabiliskt fett, rikt på omega 6. För att inte tala om margarin, detta djävulens påhitt. Summan blir att vi får i oss en omega 3/6-kvot på ungefär 1:10 istället. Kraftigt överskott på omega 6. Men kroppen måste ju bygga sina celler ändå. Med fel ”byggmaterial” så byggs dessa fel in i kroppen och leder till inflammation och mycket annat tråkigt.

  Sedan så kan du inte jämföra olika djur och deras föda. Katter kan tillverka C-vitamin i sina kroppar. Hundar blir förgiftade av choklad. Kor mår bäst av att äta gräs och hö. Kaniner gnager gärna på kvistar och skulle dö av socker i större mängder. Ingen dricker sojaolja och det ska ingen, varken djur eller människa, göra heller. Växtätare behöver inte äta fett, de kan bilda fett av gräset de äter.

  Summan är: Jo, fleromättade fetter är nyttiga, men bara i rätt mängd. Och i övrigt håller jag med dig om smör och späck med tillägget talg från gräsätare.

 7. 7

  Det där stärker mig i min tro att den hjärtinfarkt (liten, men dock) som jag drabbades av 2006 kanske till viss del (eller stor del) berodde på ca 24 års användning av fleromättat. Lätt o Lagom och Lätta och margarin till stekning. Regelbundet tränande och noga med kosten har jag varit så proppen kändes som världens orättvisa.
  En liten propp satt i ett av de ytligare små kranskärlen, enligt läkaren på kardiologen vid kranskärlsröntgen. I övrigt kranskärl utan några förträngningar.

 8. 8
  Mättat fet mättar säger

  Häromdagen hörde jag någon som tvärsäkert visste att det mättade fettet i älgkött är farligt och då i motsats till det mättade fettet i renkött. Observera att detta inte sades av en renägare. Hur troligt låter detta? Två viltbetande djur …
  Personligen är jag innerligen glad att jag halkade in på Annikas och kostdoktorns kunskapsspäckade bloggar. När man steker magert älg- och renskav är det ultimata att tillsätta ett par rejäla klickar kokosfett /smör i stället för vatten. Perfekt för den som inte tål grädde. Mättat fett mättar 🙂

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Malin Rehnstedt:
  Med en väl avvägd LCHF-kost är det ingen risk att vi får i oss för lite omega-6. Det finns helt tillräckligt i tex gräsbeteskött.

 10. 10
  Mättat fett mättar säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 6 Malin Rehnstedt:
  Med en väl avvägd LCHF-kost är det ingen risk att vi får i oss för lite omega-6. Det finns helt tillräckligt i tex gräsbeteskött.

  Visst gäller detsamma viltkött som exempelvis ren och älg?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Mättat fett mättar:
  Absolut. Allt som lever på ovanjordsföda får i sig tillräckligt av omega-6. Det är bara de som bara får i sig föda från kallt vatten som har överskott av omega-3, som ishavsdjur och -fisk.

 12. 12
  Professor Göran säger

  Mättat fett mättar #8

  Längst bak på renen vid ryggslutet samlar renarna på sig fett för vintern. Denna del av renen kallas på sydsamiska piskanen och avnjutes som den största delikatessen vid de så kallade lappkoken där även blodkorv och blodpalt ingår. Ordentligt med smör ingår också och speciellt till blodpalten. Måltidsdrycken är själva buljongen som köttet kokats i. Det brukar vara någon eller några centimeters fettlager i glaset ovanpå buljongen. Mästerkocken Vögli var oerhört imponerad av denna kost.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Professor Göran:
  Jag har hört att denna fettansamling vid ryggraden på älgar och renar på svenska kallas ”Fetan”.

 14. 14

  @ Mättat fet mättar:
  Nu var väl frågan hur farligt det var. Jag har inget svar på det, men hur fettrikt älgkött resp renkött är framgår av livsmedelsdatabasen: http://www.fineli.fi

  Älgkött: 24% fett
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=735&lang=sv

  Renkött: 31% fett
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=734&lang=sv

 15. 15
  Storstadsbo säger

  Vart tar allt renkött vägen? Äter samerna upp det själva eller säljs det bara lokalt?
  Djurpfryst renskav säger ju precis vad det är – restskav från benen. Något annat ser jag inte i storstadsaffärerna.

 16. 16

  En ren äts upp av mej varje år,..köper direkt av lappen. och den har ett minimum av 5 cm fett längs ryggen, tunga, hjärta och lever ingår..

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:
  Där jag bor kallas det helt enkelt bara för ”åvafeta”

 18. 18
  anna andersson säger

  Jo jag fattar ju så mycket, försökte bara skoja till det litet. Vad jag menar är att de djur som äter rena fetter gör det inte i form av att hälla sojaolja (eller ens oliv- eller rapsolja) på salladen. Du verkar ju känna till detta ämne. Kan du förklara vad det är i omega-6 och omega-3 som gör dem essentiella? Undrar bara. De bryts alltså inte ned i fettsyror, innan de byggs in i lipoproteiner etc?

  Malin Rehnstedt Skrev:

  anna andersson Skrev:

  Varför skulle fleromättade fetter vara nyttiga? Inte ens växtätare får väl i sig större mängder vegetabiliskt fett? Kaniner dricker inte sojaolja. Håll er till smör och späck kamrater! ; )

  De fleromättade fettsyrorna omega 3 och omega 6 är nyttiga, ja till och med oumbärliga. Det kallas att de är essentiella. Vi kan inte bilda dom själva i kroppen. Vi behöver få dom genom kosten. Men viktigt!! Det ska vara rätt förhållande mellan dessa fettsyror, ca. 1:1. När alla våra bytesdjur (för typ 10 000 år sedan) åt gräs, blad och örter så innehöll deras fett mer omega 3. Vi åt dessutom mer fisk samt inget margarin eller fröoljor. Vi åt nötter som innehåller en del omega 6. På den tiden fick vi i oss rätt kvot omega 3/6.

  Idag äter våra kor, grisar, och kycklingar spannmål, soja, majs mm. och får då en helt annan fettsammansättning. Mycket mer omega 6 och lite eller inget omega 3. Dessutom äter vi för lite fisk i dagens samhälle. Vi äter halvfabrikat och brödprodukter med vegetabiliskt fett, rikt på omega 6. För att inte tala om margarin, detta djävulens påhitt. Summan blir att vi får i oss en omega 3/6-kvot på ungefär 1:10 istället. Kraftigt överskott på omega 6. Men kroppen måste ju bygga sina celler ändå. Med fel ”byggmaterial” så byggs dessa fel in i kroppen och leder till inflammation och mycket annat tråkigt.

  Sedan så kan du inte jämföra olika djur och deras föda. Katter kan tillverka C-vitamin i sina kroppar. Hundar blir förgiftade av choklad. Kor mår bäst av att äta gräs och hö. Kaniner gnager gärna på kvistar och skulle dö av socker i större mängder. Ingen dricker sojaolja och det ska ingen, varken djur eller människa, göra heller. Växtätare behöver inte äta fett, de kan bilda fett av gräset de äter.

  Summan är: Jo, fleromättade fetter är nyttiga, men bara i rätt mängd. Och i övrigt håller jag med dig om smör och späck med tillägget talg från gräsätare.

 19. 19

  Gudiol håller som vanligt inte med ! Tycker att nyare studier snarare visar att vetenskapen som finns nu att det om något är lite positivt att byta ut mättat fett mot fetter som innehåller både omega-3 och omega-6 … han gör sig ju bara löjlig !!

 20. 20
  Malin Rehnstedt säger

  Nej, jag vet inte VAD som gör att de är essentiella, bara ATT de är det. Jag är bara en påläst lekman här.

  Andra läsare, kan ni hjälpa till här?

  anna andersson Skrev:

  Jo jag fattar ju så mycket, försökte bara skoja till det litet. Vad jag menar är att de djur som äter rena fetter gör det inte i form av att hälla sojaolja (eller ens oliv- eller rapsolja) på salladen. Du verkar ju känna till detta ämne. Kan du förklara vad det är i omega-6 och omega-3 som gör dem essentiella? Undrar bara. De bryts alltså inte ned i fettsyror, innan de byggs in i lipoproteiner etc?

  Malin Rehnstedt Skrev:

  anna andersson Skrev:

  Varför skulle fleromättade fetter vara nyttiga? Inte ens växtätare får väl i sig större mängder vegetabiliskt fett? Kaniner dricker inte sojaolja. Håll er till smör och späck kamrater! ; )

  De fleromättade fettsyrorna omega 3 och omega 6 är nyttiga, ja till och med oumbärliga. Det kallas att de är essentiella. Vi kan inte bilda dom själva i kroppen. Vi behöver få dom genom kosten. Men viktigt!! Det ska vara rätt förhållande mellan dessa fettsyror, ca. 1:1. När alla våra bytesdjur (för typ 10 000 år sedan) åt gräs, blad och örter så innehöll deras fett mer omega 3. Vi åt dessutom mer fisk samt inget margarin eller fröoljor. Vi åt nötter som innehåller en del omega 6. På den tiden fick vi i oss rätt kvot omega 3/6.

  Idag äter våra kor, grisar, och kycklingar spannmål, soja, majs mm. och får då en helt annan fettsammansättning. Mycket mer omega 6 och lite eller inget omega 3. Dessutom äter vi för lite fisk i dagens samhälle. Vi äter halvfabrikat och brödprodukter med vegetabiliskt fett, rikt på omega 6. För att inte tala om margarin, detta djävulens påhitt. Summan blir att vi får i oss en omega 3/6-kvot på ungefär 1:10 istället. Kraftigt överskott på omega 6. Men kroppen måste ju bygga sina celler ändå. Med fel ”byggmaterial” så byggs dessa fel in i kroppen och leder till inflammation och mycket annat tråkigt.

  Sedan så kan du inte jämföra olika djur och deras föda. Katter kan tillverka C-vitamin i sina kroppar. Hundar blir förgiftade av choklad. Kor mår bäst av att äta gräs och hö. Kaniner gnager gärna på kvistar och skulle dö av socker i större mängder. Ingen dricker sojaolja och det ska ingen, varken djur eller människa, göra heller. Växtätare behöver inte äta fett, de kan bilda fett av gräset de äter.

  Summan är: Jo, fleromättade fetter är nyttiga, men bara i rätt mängd. Och i övrigt håller jag med dig om smör och späck med tillägget talg från gräsätare.

 21. 21
  Lennart N. säger

  Professor Göran

  Att lagra på sig fett i dessa regioner gäller troligtvis alla idisslare. Efter att ha slaktat och styckat hundratals får och lamm ser jag samma fenomen där. Smaken på detta fett är den som vissa tycker är likvärdigt med ”kofta” så det brukar inte vara så populärt att skicka med utan det får bli föda till talgoxarna. Jag kommer att tänka om här och för egen del försöka krydda eller på annat sätt manipulera smaken så att det blir ätbart. Ett annat sätt är kanske att försöka ändra sin egen hjärnas smakupplevelse? Gick det att lära sig äta gorgonzola, gamle ole, inlagd sill m.m. så skall det väl även gå att lära sig tycka om fårfett? 🙂

  Eftersom mina får enbart går på naturbete så borde förhållandet mellan omega3 och omega 6 vara idealiskt i detta fett så det är kanske synd att ge det till småfåglarna.

  Någon som har förslag på ”fårfettskrydda”?

 22. 22

  anna andersson Skrev:

  Kan du förklara vad det är i omega-6 och omega-3 som gör dem essentiella? Undrar bara. De bryts alltså inte ned i fettsyror, innan de byggs in i lipoproteiner etc?

  Alla dessa omega-någonting är fettsyror. Att något betecknas som essentiellt betyder att kroppen inte kan syntetisera fram ett sådant ämne själv. Några fettsyror och några aminosyror, byggstenar för proteiner, räknas till gruppen. Omega-3 och omega-6 används av kroppen som byggstenar, och sönderdelas inte av matsmältningen.

 23. 23

  @ Lennart N.:
  Vitlök!!! Rosmarin!!! Timjan!!!

 24. 24

  @ Gäst:
  Fast jag tror det gäller om man äter hela djuret, alla delar. Putsar man köttet bedrar man sig själv om man är LCHF-are.
  Professor Görans inlägg nr12 Känns oerhört inspirerande. Får val fälla en hjort, renar finns bara på kort här hos oss.

 25. 25
  Lennart N. säger

  @ Dacke:
  Klassiska kryddor! Tack, jag får börja där!

 26. 26
  Malin Rehnstedt säger

  Lennart N. Skrev:

  Professor Göran

  Att lagra på sig fett i dessa regioner gäller troligtvis alla idisslare. Efter att ha slaktat och styckat hundratals får och lamm ser jag samma fenomen där. Smaken på detta fett är den som vissa tycker är likvärdigt med ”kofta” så det brukar inte vara så populärt att skicka med utan det får bli föda till talgoxarna. Jag kommer att tänka om här och för egen del försöka krydda eller på annat sätt manipulera smaken så att det blir ätbart. Ett annat sätt är kanske att försöka ändra sin egen hjärnas smakupplevelse? Gick det att lära sig äta gorgonzola, gamle ole, inlagd sill m.m. så skall det väl även gå att lära sig tycka om fårfett?

  Eftersom mina får enbart går på naturbete så borde förhållandet mellan omega3 och omega 6 vara idealiskt i detta fett så det är kanske synd att ge det till småfåglarna.

  Någon som har förslag på ”fårfettskrydda”?

  Slaktar och styckar du själv? Akta dig för att ta i ullen och sedan i köttet. Då blir det kofta.

  Annars gör jag underbar indisk-inspirerad fårgryta med kanel, spiskummin, ingefära och gurkmeja. Samt en hackad lök och en hel apelsin i fyra bitar.

 27. 27
  Lennart N. säger

  Malin Rehnstedt Skrev:

  Slaktar och styckar du själv? Akta dig för att ta i ullen och sedan i köttet. Då blir det kofta.
  Annars gör jag underbar indisk-inspirerad fårgryta med kanel, spiskummin, ingefära och gurkmeja. Samt en hackad lök och en hel apelsin i fyra bitar.

  Nja, så känsligt är det nog inte. När man flår så vill skinnet gärna rulla tillbaks på kroppen vilket innebär att ullen ständigt kommer i kontakt med köttet men jag har aldrig märkt att detta ger smak. Däremot kan vissa delar av ”det vita” (senor, fett m.m.) ge associationer till ull.

  Indisk lammgryta gör vi också. Mycket gott!

 28. 28

  @ Lennart N.:
  Jo Lennart, så känsligt är det, se till att ha någon som håller i och undan skinnet, ta inte i skinnet själv när du flår, så det inte kommer i beröring med köttet så slipper du äta kofta..

 29. 29
  Lennart N. säger

  @ JRS:
  Här verkar finnas ämne för en ny debatt som kanske inte har så mycket med LCHF att göra? 🙂

  Har slaktat och styckat lamm/får i 25 år och aldrig upplevt smaken av ”kofta”. Så inte heller släkt och vänner som har bjudits på middag hos oss eller fått med sig en bit hem. Skall man få smak av ”kofta” behöver man nog tugga på rejäla mängder ull. Däremot har jag som jag tidigare skrev känt en smak/lukt som kan associera till ull i senor/brosk/fett när det blivit för mycket av dessa ”ingredienser”. Det är denna smak man trollar bort med hjälp av timjan, rosmarin, vitlök m.m. De hårstrån och de föroreningar som blir vid ev. kontakt mellan kött och ull putsas bort vid styckning och ger ingen smak på djupet i köttet.

  Nu är mina får av rasen Gute som enbart går på naturbete vilket troligtvis tillsammans ger en mycket angenäm smak jämfört med andra varianter på raser och produktion. Även gamla tackor smakar bra. Som sagt, ingen har klagat trots att jag inte slaktar och styckar i steril miljö.

 30. 30

  @ Lennart N.:
  Ja då verkar du ju ha rutin å vana när det gäller att slakta och stycka, jag har själv en hel del vana från de jag kallar ”skogsslakt”, men då är det älg det handlar om och där är det viktigt om man skjutit en älg som börjar närma sej brunsten eller redan är däri att inte låta skinn eller händer som rört i skinnet att komma i kontakt med köttet.. får har jag aldrig slaktat men har en kusin som håller sej med en liten fårskock som betar gräs sommartid och ensilage vintertid.. när jag växte upp hade ju alla där jag bor både får, getter och kor som ströva omkring,, men det jag alltid fick höra var hur noga man skulle vara då ett får skulle slaktas, att inte låta skinnet komma i kontakt med köttet.. sen måste jag ju säga att jag alltid älskat just fårkött, även fettet smakar gott..och det har inte smakat kofta iaf..men jag vet som som klagat över just det och då har det hetat att den som slaktat inte varit så noga när han flått fåret..
  Jag är väl lite gammaldags men jag kryddar aldrig fårkött, där gåller samma som med ren, enbart salt..ljuvligt gott är det att ugnsteka och sen ha som kaffekött..

 31. 31
  Lennart N. säger

  @ JRS:
  Brunstiga djur av hankön luktar inte gott (det gäller även får) och där finns det säkert en risk att förorena köttet om nu inte köttet i sig har en annorlunda smak på grund av brunsten?

  Tror att det här med att ta i ull och kött under slakten påverkar köttsmaken härrör sig från en tid när man tog tillvara på allt både ätbart och ”knappt” och kanske också hanterade dessa råvaror på ett sätt som vi aldrig skulle drömma om idag. Vår gamle slaktare varnade också för detta för 25 år edan trots att kvalitén hans eget hantverk inte imponerade på mig. Här är det bäst att lära sig själv – tänkte jag.

  En granne till mig, uppvuxen i slutet av kriget i forna Östtyskland, berättade att man sålde flådda katter till svältande stadsbor under namnet ”takhare”. 🙂 Det kanske fanns ett motsvarande sätt att bli av med animaliska lantbruksprodukter även i Sverige vid den tiden?

  Skall testa det här med att ta tillvara på fettet samt minska ner på kryddningen. Tack för tipset!

 32. 32

  Min slaktare håller undan fårskinnet och ullen, även viltskinnet, för att undvika de bakterier som finns där. Det är lätt att få till en galopperande bakterietillväxt, när man styckar kött och det förkortar livslängden på köttet betydligt. Under älgjakten kom det in ett hundratal djur och man kunde känna direkt på lukten om djuret var slarvigt slaktad. Bakterierisken är det som förhindrar ett fritt flöde av kött mellan producenter och konsumenter.
  Att en del tycker att lamm smakar kofta är bortskämd oerfarenhet och bristande förmåga att tillgodogöra sig nya smaker. De missar bland det fetaste och godaste grönbetesköttet som finns att få. Älg däremot blir lite neutralare i smaken om man kokar köttet i mjölk, har jag lärt mig.

 33. 33
  Lennart N. säger

  @ Georg W:
  Håller med i alla delar! Självklart gör man allt man kan för att köttet skall vara så rent som möjlig.

 34. 34
  Berittis säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa