Debatt om köttskatt

En länk till programmet. Eller en bättre länk?

Blev vi något klokare?
Själv blev jag förundrad över mannen från Chalmers som påstod att metanet från korna inte ingår i det naturliga kretsloppet.
Man blir mållös över okunskapen hos vissa akademiker idag.

Jag tar upp en kommentar nedan:

”Läs kommentaren av Maria Dalén:  https://debatt.svt.se/2013/01/24/infor-debatt-241-kottskatt-och-fallet-nora/

…”Vi är hELT beroende av kött från gräsätare här uppe i norden, och att äta kött som äter soja är att skriva under sin dödsdom. Kor som äter soja får mineralbrister därför att alla födoämnen som innehåller fytinsyra bryter ner mineralerna fosfor, kalcium och magnesium. Soja och baljväxter har högst halter av fytinsyra. När vi äter sojabaserat kött, äter vi mineralfattigt kött och får själva mineralbrister.”…

…”Alla som är seriöst intresserade läs boken! Författaren är fd vegetarian som fött upp även sina barn på den kosten. Han fick till slut så dåliga tänder, även hans barn, att han började forska och fann till sin förvåning att kött läker tänder. Om det är bra kött så att säga!”…”

 

Comments

 1. 1
  Kattmoster säger

  Ööh? Menar han att kor inte hör till den naturliga faunan? Vilken planet är han ifrån? Jag får lust att säga som Manuel i Fawlty Towers: Que?

 2. 2
  Debatt Svt säger
 3. 3

  Läs kommentaren av Maria Dalén:
  https://debatt.svt.se/2013/01/24/infor-debatt-241-kottskatt-och-fallet-nora/

  …”Vi är hELT beroende av kött från gräsätare här uppe i nordend. och att äta kött som äter soja är att skriva under sin dödsdom. Kor som äter soja får mineralbrister därför att alla födoämnen som innehåller fytinsyra bryter ner mineralerna fosfor, kalcium och magnesium. Soja och baljväxter har högst halter av fytinsyra. När vi äter sojabaserat kött, äter vi mineralfattigt kött och får själva mineralbrister.”…

  …”Alla som är seriöst intresserade läs boden! Författaren är fd vegetarian som fött upp även sina barn på den kosten. Han fick till slut så dåliga tänder, även hans barn att han började forska och fann till sin förvåning att kött läker tänder. Om det är bra kött så att säga!”…

 4. 4
  Debatt Svt säger
 5. 5
  Anders S säger

  Kött-debatt i TV:

  ”Sacramento idioto, jag skall giva dig på moppo!”

  Säger som salig Josef Anér. ”Jag tackar min Gud att det inte är jag som är dum.”

  Varför ska vi betala licens för statlig propaganda, nonsens och åsikter sponsrade av GMO-tillverkaren Monsanto. Lägg ner eller sälj SR, SVT, Radiotjänst och marknätet snarast.

 6. 6
  ADHD mamman säger

  Även om man inte äter kött eller dricker mjölk är boskapsdjuren viktiga. För att odla livsmedel behövs gödsel. En viktig beståndsdel i gödsel är fosfor. Fosfor tas upp av djuren och återvinns genom gödsel som i sin tur tas upp av växterna. Alternativet utan en värld med boskapsdjur är att gödsla med konstgödsel men utan betande djur blir det ingen återvinning av fosfor. För att få konstgödsel, måste man bryta fosfor som är en ändlig resurs. Om man gödslar utan fosfor utarmas jordarna och skördar uteblir, en ond spira som till slut leder till världssvält. Det har till och med talats om fosforbrist som nästa stora kris.

  Så vill man sluta äta kött av miljöskäl finns anledning att tänka till. Korna är en naturlig del av kretsloppet både för växthusgaser, fosfor/mineraler och biologisk mångfald i kulturlandskapen. Om man håller med så långt och därmed inte tycker att vi ska utrota betesdjuren och alla de insekter och växter som lever i beteslandskapen, så finns det ingen miljövinst i att sluta äta kött. Tvärtom att hålla boskap utan att ta tillvara näringen från köttet vore ett enormt resursslöseri, då korna pruttar oavsett om vi äter köttet och dricker mjölken eller inte.

  Däremot äter vi för mycket kött, men huvuddelen av det är ju billigt industrikött från kor som får en stor mängd resurskrävande kraftfoder med onaturliga tillskott av bla fosfor så att det paradoxalt nog istället blir för mycket och leder till fosforutsläpp i våra sjöar och vattendrag, samtidigt som fosfortillgångarna utarmas.

  Slutsats. Gör skillnad på kött och kött. Inför gärna skatt på billigt industrikött uppfött på resurskrävande kraftfoder, men inför istället skattelättnader för ekologiskt gräsbetat kött, så minskar vi köttkonsumtionen till måttliga mängder och får ett naturligt kretsloppstänk med bra näringsrikt kött från glada djur som fått utlopp för sitt naturliga beteende.

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  @ ADHD mamman:

  Oj, vilken bra kommentar. 😉

 8. 8
  Eva Ivarsson säger

  ADHD mamman
  Utmärkt inlägg hoppas många läser här och börjar förstå vad det handlar om! Såna tokerier man fick höra på ”debatt”! ”Vegomyten ”av Lierre Keith kan inte nog rekommenderas, mitt ex. är tummat och full med hundöron. Vad vore vi utan alla betesdjur?

 9. 9
  Lennart N. säger

  När det gäller naturbeteskött så säger SLU så här i sin nyframtagna köttguide:

  Nötkreatur som betar magra naturbeten växer ofta långsammare än djur som föds upp på mer energirikt foder (t.ex. vallfoder från åkrar som gödslats eller spannmål). Det leder till att de riskerar att släppa ut mer metan under sin livstid än snabbuppfödda djur. Klimatavtrycket för det genomsnittliga svenska nötköttet är ca 26 kg CO2e/kg benfritt kött (1). Variationen i utsläpp från köttproduktion mellan olika gårdar är stor. Med bra planering av bete och foder kan även djur som betar naturbeten växa bra.

  Det är alltså det ökade utsläppet av metan som gör att SLU (och antagligen också miljörörelsen) tycker att produktion av naturbeteskött ger ett högt ”klimatavtryck”! Vitsen verkar vara att se till att korna lever så kort tid som möjligt. Man upphör aldrig att förvånas?

 10. 10

  Vårt myckna köttätande är en veganmyt.

  https://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/myt-att-vi-ter-85-kilo-k-tt-om-ret

  ”De 85 kilo kött som Jordbruksverket redovisar i sin rapport Hållbar köttkonsumtion är en produktionssiffra som inte alls anger vad vi äter. Siffran inkluderar dessutom 18 kilo fågelkött. 85 kilo är slaktvikten innan köttet styckas och görs benfritt.

  Jordbruksverket redovisar även konsumtionen av benfritt rött kött, alltså den mängd som konsumenten verkligen äter. Det är 36 kilo per person och år innan det tillagas. Köttet tappar cirka 35 procent i vikt när det tillagas.

  Världscancerfonden rekommenderar att köttintaget av tillagat rött kött per person ska ligga mellan 300-500 gram per vecka. Omräknat till en årskonsumtion blir det mellan 16 – 26 kilo rött kött om året. Den siffran kan jämföras med den svenska konsumtionsstatistiken på 36 kilo som omräknat till tillagad vikt blir 23,4 kilo.

  Detta innebär att medelsvensson inte har en överkonsumtion av kött. Men det är klart att några äter för mycket, liksom andra skulle behöva äta mer. En tredjedel av de unga kvinnorna i Sverige har idag järnbrist. De skulle behöva äta mer rött kött, leverpastej och blodpudding som är oslagbara livsmedel för att få upp järnvärdet.”

 11. 11

  Det tycks råda enighet om att djuruppfödning på kraftfoder som majs och soja ger stora utsläpp. Utsläppen kommer inte i första hand från djuren (de är kolsänkor) utan från själva produktionen av kraftfodret.

  Gräsbetande djur ingår i det naturliga kolkretsloppet men för kraftfoderuppfödda djur tillkommer ett stor fossilt tillskott. Det åtgår inte mer energi att producera 1 kilo gräsbeteskött än att producera 1 kg bönor.

  Sedan har vi frågan om GMO.

  Resultaten från oberoende studier om GMO är oroande.
  Det mesta av kraftfodret är genmanipulerat, som förutom de katastrofala följderna för biologisk mångfald och andra skador på miljön, ger hälsovådliga produkter.
  De som vurmar för att vi ska äta mindre kött och istället själva äta dessa GMO-produkter borde kanske tänka en gång till.

  Även köttet blir dåligt av kraftfodret. Dels blir fettsammansättningen dålig men sedan vet man heller inte vad genmanipuleringen medför. Oroande forskningsresultat visar både på skador på inre organ, cancer och sterilitet.

  Frågan om GMO talar inte för att vi ska undvika kött och äta sojan och majsen själva och frågan om matkvalitet och folkhälsa talar för kraftigt ökad produktion av gräsbeteskött. På köpet får vi mindre utsläpp, inte bara av växthusgaser, utan också av växtgifter och skadligt genmaterial i naturen.

 12. 12
  Maja gräddnos säger

  Till och med en psykläkare i TV-debatten kunde mera om det naturliga kretsloppet än ovanstående uttalande från SLU och flera högljudda debattörer. Lyckligtvis finns även olika åsikter om detta vid SLU så än finns det hopp om att bönder som vill satsa på naturbeteskött har en framtid.

 13. 13

  Enligt Maria Dalén:

  …”Vi är hELT beroende av kött från gräsätare här uppe i norden, och att äta kött som äter soja är att skriva under sin dödsdom. Kor som äter soja får mineralbrister därför att alla födoämnen som innehåller fytinsyra bryter ner mineralerna fosfor, kalcium och magnesium. Soja och baljväxter har högst halter av fytinsyra. När vi äter sojabaserat kött, äter vi mineralfattigt kött och får själva mineralbrister.”…

  Är det på grund av mineralbrist i flera generationer som vi fått så många korkade akademiker, bokstavsbarn och andra med defekter belägna i de övre kroppsdelarna?

 14. 14

  Tombola.
  ”Är det på grund av mineralbrist i flera generationer som vi fått så många korkade akademiker, bokstavsbarn och andra med defekter belägna i de övre kroppsdelarna?”
  Tack för den kommentaren, jag tror det stämmer!

 15. 15
  Helge Andersson säger

  Här är beviset på att alarmism alltid skadar samhället. En överdrift leder till att människor tar det för sanningen och extrapolerar konsekvenser som inte har med verkligheten att göra.

  Hela det seriösa etablissemanget inom klimatforskningen har aldrig ställt upp på Klimatlarmen, utan det är ett politiskt påfund som media har hängt på och basunera ut, bakgrund och orsak till detta kan variera.

  Nu håller vetenskapen dessutom på att backa från tidigare påståenden, med stor sannolikhet har växthusgaserna mindre effekt än tidigare modeller antagit, naturliga faktorer har större påverkan, återkopplingar fungerar lite annorlunda än antagits osv.

  Hjordar av djur har alltid vandrat på vår jord, de är tom en förutsättning för att växter ska kunna leva.
  Kött och växter lever i symbios, det ena kan inte vara utan det andra. Båda går att ”odla” i miljöovänlig form.

  Att vi människor behöver animaliska produkter för att må bra är bevisat så många ggr att själva grundfrågan inte ens behöver diskuteras. Däremot kan man säkert diskutera hur mycket och vilka animaliska produkter som man i första hand ska äta, vidare givetvis hur vi ska få fram det för konsumtion på ett för alla parter. inklusive miljön, bra vis.

 16. 16

  Oavsett vem som äter det som odlas så blir det ju gödsel.

 17. 17

  ”Vi bör äta mindre med kött”

  -Om fler och fler minskar sitt intag av ffa snabba kolhydrater
  -Då minskar ”överätningen”
  -Då minskar automatiskt ”överätarnas” intag av kött
  -Problemet löst!

 18. 18
  ADHD mamman säger

  MJ Skrev:

  Oavsett vem som äter det som odlas så blir det ju gödsel.

  Fortsätta använda konstgödsel? det funkar ett tag till, forskarna är oense om hur länge lättillgängägligt fosfor som går att bryta räcker.

  Återvinna fosfor från vårt eget avloppsvatten? Visst finns det även fosfor i mänsklig urin och avföring som teoretiskt sätt skulle kunna återvinnas. Problemet är att slammet är full av en massa annat skit, läkemedel, tungmetaller och annat och det blir väligt dyrt och svårt att rena avloppsslammet från detta i praktiken.

  Strunta i att odla och hålla boskap, utan gå ut och samla rötter och vilda växter och jaga vilt som på stenåldern? Ja skulle kanske funka, om vi vore en tiondel av jordens befolkning.

  Överdriven konsumtion av kött leder till att vi massuppfödning av industrikött Kossorna får tillsatt fosfor i fodret för att inte få mineralbrist, stallgödslet återvinns inte utan hamnar i vattendragen och orsakar övergödning. Så man kan se kossorna både som ett hot och en lösning till problemet.

  Lösningen är att se till att vi har ett naturligt kretslopp där djur och växter lever i symbios. Där vi gödslar våra grödor med naturligt gödsel som betesdjuren tar upp via sin naturliga kost och där vi även tar tillvara på det näringsrika köttet och mjölken med konsumtion i måttliga mängder.

 19. 19

  Nästan det enda man klarar att konsumera i omåttliga mängder är socker och produkter relaterade till socker (alkohol t.ex.). Min kropp vägrar att överkonsumera kött och fett. Hur mycket jag än försöker.
  Kaffe kan man tydligen dricka hur mycket som helst av, fast det inte är relaterat till socker. Där kan jag drabbas av överkonsumtion.

 20. 20

  Intressant det är med vad nu Chalmersmannen sa om bilar, bensin(drivmedel) och skatt på miljöförstöringen/nedsmutsningen! Men hur är det nu? Var är logiken?
  Miljöbilar skattebefrias i många år och det borde väl även gräsbetesuppfött nöt/kött också, när nu det är MILJÖVÄNLIGT med sina gröna ängar/kolsänkor! Satt och väntade på den kommentaren… men den kom förstås inte i det programmet!

 21. 21

  orkade inte ens lyssna på vad han sa..

 22. 22

  ADHD-mamman
  Men du får exakt samma underskott om man bara återanvänder det gödsel som korna skapar.

 23. 23
  ADHD mamman säger

  @ MJ:
  Hur kan det bli exakt samma underskott? Om man tillämpar växelbruk och låter korna beta på nya ställen och låter jorden vila emellan, minskar man risken för att jorden utarmas. I ett ekologiskt tänk ingår även andra naturliga källor till gödsel och näring till jorden, såsom kompost, benmjöl mm. Hur som helst är det helt tokigt som det är idag i konventionellt jordbruk, att tillföra en på tok för mycket mineralfoder utan att återvinna det fosfor som finns i spillningen, och låta det rinna ut i sjöar istället.

  Sedan kan man inte bara räkna på vad korna äter och vad som återvinns via gödslet tll nya grödor, kossan själv är ju en rik fosforkälla. Både mjölken och köttet är mycket rika källor och även benmjölet som kan användas i gödsel.

 24. 24

  @ Frank Nilsson:
  @ ADHD mamman:Alla djur behöver tillskott av mineralfoder,även betesdjur.Du nämner fosfor,
  beakta att allt levande är beroende av fosfor, brist medför nedsatt växtlighet.Stallgödsel hamnar inte i vattendragen vi har kontroll på det. En liten förklaring om stallgödsel. Djuren äter en viss mängd foder.
  magar och tarmar nyttiggör ca 30 % av ingående värden, ut kommer resten som vi kallar stallgödsel, som
  återföres till marken. Men det sker förluster i lagring och hantering, så värdet är oftast överdrivet.

 25. 25

  Den 15 december 2010 stadsfäste de 5 svenska vattendomstolarna det nya EU-direktivet om Europas vatten.
  Det är en mycket omfattande skrivning som gör mig som är gammal miljökämpe riktigt lycklig. Hårddrar man riktlinjerna kan man säga att det är förbjudet för en bonde (eller vem som helst) att urinera i det vattendrag som rinner genom hens 🙂 marker. Det Svenska jordbruket har de senaste 20 åren gjort enorma förbättringar för att minska fosforutsläppet i våra vattendrag och de har lyckats över förväntan. Men mycket återstår. Konsekvensanalysen av denna nya vattenlag är deprimerande. Räddningen av vår natur är beroende av hur många handläggare och tjänstemän kommuner och länsstyrelser har råd med, dessutom är våra mänskliga kommunala reningsverk långt ifrån en ljusglimt i vår skärgårds och Östersjös ekologi. De kemikalier (schampo, balsam, tvål osv) och avföring vi spolar ner i våra avlopp dödar och förstör allt levande på sin väg i kretsloppet. Bonden jobbar hårt på det här problemet. Vad gör du?

 26. 26

  Herre Gud, hur kan människan ha mage att beskylla korna för att skada miljön..! Det är ju vi människor som har skapat köttindustrin och matar dom stackars djuren med föda vars framställning verkligen belastar miljön och dessutom gör djuren sjuka. Vi måste alla hjälpas åt att skapa efterfrågan på gräsbetat kött och kött från grisar som har fått ”jord på trynet” och kött och ägg från frigående höns utomhus som också föds upp med artegen föda. Det är vi konsumenter som har makten att förändra så att dom djur vi konsumerar ska ha levt ett så bra, naturligt och hälsosamt liv som möjligt!

 27. 27
  ADHD mamman säger

  @ Georg W:
  Att växtodlings- och djurgårdar inte ligger i anslutning till varanda leder till att gödseln inte finns där grödorna odlas. Istället används i hög utsträckning mineralgödsel in till växtodlingen och mineralfoder används in till mjölk- och köttkreaturen. Den naturliga kopplingen mellan växt- och djurproduktion är därmed rubbad. Dessutom återförs ej fosforn och kvävet i avloppslammet från det vi äter och släpps ut, så kretsloppet bryts på flera sätt här. Du har därmed i att avloppsreningen är därmed också ett bekymmer, men man kan inte försvara ett problemet med att det finns andra problem. Även om mycket har gjorts och jordbruksläckagen har minskat står ändå jordbruksläckagen fortfarande för en större andel av både fosfor och kväveutsläppen än reningsverken och mycket kvar finns att göra. Dock inte bara i Sverige, gällande Östersjöproblematiken så finns det ju flera länder som behöver göra mer.

  @ Larserik:
  Det är klart , allt levande behöver fosfor och mineraler och tillskott kan behövas. Problemet med att vi inte återanvänder gödslet och annat fosfor i det naturliga kretsloppet kvarstår. Näringsinnehållet i det naturliga betet, grovfoder och kraftfoder varierar dessutom mycket.

 28. 28

  Även skogen och vägarna bidrar med mycket försuring och förorening i vattendragen. Och jag vet inte hur stora proportionerna är mellan lantbrukets och kommunala reningsverks del i mordet på Östersjön. Men jag vet att nyinrättade skyddszoner vid vattendrag och en helt ny mer utvecklad medvetenhet om problemet har i modern tid resulterat i att lantbrukets utsläpp minskat radikalt. Alla mina länkar finns i en död dator. Så den som vill finna sanningen får själv leta reda på den. Rapporterna finns att hämta hos länsstyrelserna.
  Endast Polen med sitt snabbt moderniserade och internationaliserade lantbruk förgiftar Östersjön mer än vad vi gör. Finland ligger som god trea. I rapporterna är lantbrukets utsläpp förbjudna och det krävs en politisk vilja att tillsätta tillräckligt med tjänstemän som kan prioritera och ratificera det som faktiskt är SVEA RIKES NYA VATTENLAG. Den politiska viljan är LÅG (RRRrrrrr).
  Du ger intryck av att du inte förstått den enskilda människans ansvar i den nu rådande palliativa ekologiska situation vår Östersjö, som fött oss i 6000 år, nu befinner sig i. Alla kemikalier som vi köper på Ica och alla gifter vi får i oss från besprutade grönsaker och frukter som transporterats hit från storföretagsodlingar i utvecklingsländerna. Allt detta är det som dödar vår Östersjö och min skärgård. Bonden skulle vi kunna ha full koll på om vi bara ville. Men vad gör vi åt att varje enskild människa medvetet häller giftiga kemikalier i avloppet? Hur vänliga är miljömärkta tvättmedel? Som vanligt kan vi inte skylla på bonden utan vi måste bli lite mer egocentriska och fundera på. Vad håller jag själv på med då? Förstör jag min livsmiljö när jag duschar flera gånger om dagen kanske?

 29. 29
  ADHD mamman säger

  @ Georg W:Georg W Skrev:

  Jag håller med dig om all problematik du räknar upp, men nu handlade denna tråd om kött och inte tvättmedelskatt eller besprutade grönsaker. Bara för att jag fokuserar mina inlägg kring kött, ekologi och kretsloppstänk i jordbruket, som jag anser är viktiga både för miljön och för djurvälfärdens skull, utesluter det inte att jag tycker att tycker att andra miljöfrågor är viktiga.

  Jag är för övrigt väl medveten om den enskilda människans ansvar och tar själv ansvara både privat och i mitt yrke där jag arbetar med mat och miljöfrågor.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa