Behöver barnen kolhydrater?

Artikel i Aftonbladet: De har satt sina barn på LCHF-diet.

Barnen har blivit friskare sedan de började med LCHF. De har fått färre och mildare infektioner.
Men Charlotte Erlanson-Albertsson säger att barn behöver kolhydrater. Vilken riktig jämförande studie baserar hon det uttalandet på?

Man får en känsla av att i kampen mot LCHF är alla medel tillåtna.

 

Comments

 1. 1

  Jag har själv två döttrar, 1 och 2år som äter LCHF-mat. Jag kan intyga att de är så friska att jag undviker att prata om det när sådant kommer på tal bland föräldrar.
  En diskussion om snörvlande barn och förkylningar som bara går runt runt bland syskonen och hosta som aldrig släpper blir lite konstig om man hävdar att ens barn aldrig varit febersjuka eller så snuviga att man varit tvungen att hålla dem hemma, för så är det med mina döttrars tre sammanlagda levnadsår.

  Jag har ingen annan logisk förklaring än att det är kosten, jag har själv bara två sjukdagar under de fyra år jag ätit LCHF.

 2. 2
  Kattmoster säger

  Jag tycker det låter som en alldeles utmärkt kost för barnen. Lite mycket kolhydrater för en redan kostsjuk vuxen men helt perfekt för friska barn.

 3. 3
  Malin Rehnstedt säger

  Mina barn äter också LCHF hemma. 5 år och snart 4 år gamla. Har gjort så ett par år nu. På förskolan får de samma hel- och halvfabrikat fullproppat med modifierad stärkelse, smakförstärkare och andra tillsatser, uppvärmt, nerkylt och uppvärmt igen, som alla andra barn i kommunens verksamheter. De mår som bäst precis i slutet av semestern. 🙂

 4. 4

  Jag började med LCHF i Jan och har gått på den kosten sen dess. Jag har tidigare varit väldigt förskonad från förkylningar och bakterieinfektioner. Däremot i år åkte jag på halsfluss i mars och nu har jag åkt på någon riktigt långdragen virusinfektion med nu hittills 3 veckas hosta. Detta om man resonerar som er skulle då bero på min kost. hmm… mån kan inte dra sådana slutsatser. Det krävs vetenskap! Var lite försiktiga med era uttalanden annars kommer bara fler bli anti-LCHF.

 5. 5

  @ Helena:

  För min del så blev det tvärtemot det som du upplevde, jag har inte haft en enda sjukdag sen sept. 08 och jag tillhörde dom som var rejält förkyld 3-4 gånger per år samt att jag vajre år sen 88 alltid åkte dit på halsfluss med tillhörande penicillinkur.. ledvärk och muskelinflammation sen slutet av 90, men efter 3 månader med riktigt fettrik lchf så var dom problemen helt borta.. Jag iaf behöver ingen vetenskap för att veta om denna kost är bra för mej, att andra inte ens vågar prova för att det inte finns tillräckligt med vetenskap får mej att undra hur människan klarat av att utvecvklas och överlevt i flera miljoner år på den ”natuliga mat” som då endast fanns att tillgå.

 6. 6
  jennie säger

  @ Malin Rehnstedt:
  Oj vad jag håller med dig i det du skriver och jag blir så upprörd. Likadant med mina barn, glada, friska, smärta och smidiga på sommarlovet. Jag har 3 stycken och det är så frustrerande att man inte har något att säga till om när det gäller skolmaten. Inte heller har man (i den kommun som vi bor i) möjlighet att skicka med matlåda, så hur än jag vänder och vrider i denna fråga är jag tvungen att låta mina barn äta det som jag är övertygad om hämmar, eller rent ut sagt, skadar deras hälsa. Jag fick stånga mig blodig för att få glutenfri kost till min dotter pga att det inte visade något på testerna. Att hon låg och grät av smärta i kroppen, magen svullen och utbrytande av vitoligo, i samband med att skolan började efter sommarlovet och att hon då vart tvungen att äta gluten, var enligt läkaren inte tillräckligt tunga argument (glad att vi tillslut fick träffa en bra dietist som skrev ett intyg, och idag mår hon bra). Dessa frågor kring skolmaten gör mig så upprörd, jag är även less på att ständigt behöva ”föreläsa” för människor runt omkring mig om varför jag inte låter mina barn äta en skål med socker till frukost (så som sockrad yoghurt och flingor) och att höra att jag är en elak mamma på grund av att man inte ger saft och kakor varje dag, Argument som ”lite gott ska man unna sig” och ”man måste ju får leva också” får mig att skaka på huvudet och fundera på hur folk i allmänhet tänker på livet, utan god hälsa är ju inte livet så bra att leva och lite gott är i dagens samhälle är visst både godis och dricka flera gånger i veckan för att inte tala om resterande sockerbomber som tex frukostar. Enligt WHO´s nya rekommendationer kring socker får den som följer livsmedelsverkets matrekommendationer i sig så gott som hela dagsdosen redan till frukost….

 7. 7

  @ jennie:

  Jag skulle föreslå att alla ni som är förtvivlade över att barnen blir sjuka av mat i skolan riktar kommentarerna till de maktmänniskor som på allvar menar att landet har världens bästa skolmart. Här:

  https://maltidsbloggen.blogspot.de/

  De får aldrig, alltså ALDRIG, några kommentarer till sina fromma presentationer.

 8. 8
  Jennie säger

  Anledningen till att de aldrig verkar få in några kommentarer på blogg kan faktiskt bero på att de helt enkelt väljer att inte lägga ut dem. Iaf har de inte lagt ut min där jag ifrågasatte skolmaten och hur de kan med rubriken ”nu har vi vinden i ryggen” skriva att de är stolta över att 20% av Sveriges befolkning anser att skolmaten är bra/näringsrik. 20% är ju enligt mig en löjligt låg siffra och jag frågade om deras stolta ton kring ynka 20% ”nöjda kunder” var ett skämt (en restaurang med sådan låg % nöjda besökare skulle med all sannolikhet gå o konkurs ganska fort, tror jag).. Visst kanske jag också lät lite ”fundersam” när jag sedan frågade om reglerna kring varför vissa får välja bort fläsk, kött (utan läkarintyg) medan andra inte får välja bort sådant som gör dem sjuk…ett svar skulle varit intressant och jag får väl se om jag får nått eller om de helt enkelt lägger min fråga i papperskorgen, som jag tror de redan har gjort.

 9. 9

  Jennie Skrev:

  kan faktiskt bero på att de helt enkelt väljer att inte lägga ut dem

  Jestanes, kan det stämma?! Ja, då lägger jag in där några idéer om hur en skolmåltid bör se ut, eller inte se ut. Om de inte visas i morgon eftermiddag skall jag lägga fram dem här också.

 10. 10
  Jennie säger

  @ Piltson:
  Intressant, mitt inlägg har ju inte lagts ut än så då antar jag att det helt enkelt gjort valet att det var allt för kritiskt för att offentliggöras.

 11. 11

  @ Jennie:
  Förlåt, Jennie, jag fick annat att göra, och sedan glömde jag hela saken. Men nu har jag lagt in en kommentar om skolmat hos Måltidsbloggen. Det sades att den skulle visas när det ”godkänts”. Ser ut så här:

  ”God morgon,
  Era framställningar om skolmat tycks oss egendomligt avlägsna från den verklighet som så många föräldrar upplever. Vi erbjuds läsa om

  ”fantastiska eldsjälar och vardagshjältar fick ta plats på stora scenen och prisades för sina insatser”

  men utan att vi får veta vad dessa insatser består av. Innebär det att ni nu tagit fasta på de föräldrauppror som jäser på många håll i landet och arbetar på att rätta er efter dessa föräldrars önskemål?

  Eller innebär de något annat? Vad i så fall?

  Många allmänna fraser erbjuds att läsa, men faktiskt inget om skolmatens substans. Därför vill jag här föreslå lite sådan.

  Skolmaten skall innehålla smör och mjölk med full fetthalt. Den skall inte innehålla margarin och fettreducerad mjölk. Fettet bör övervägande vara animaliskt, inte konstgjorda växtoljor av majs och solros.

  Anledningen är att barnen behöver fett för att känna sig tillfredsställda och hålla sig lugna i klassen. Den ökända distraktionen i skolorna kan bero på att maten är för mager och fyller utan att mätta.

  Maten bör vara fri från industritillverkade färdigrätter. Det finns två anledningar:

  1. Sådana rätter är numera ofta fettreducerade. För att kompensera smakförlusten tillsätter tillverkarna socker som smakbärare. Och socker är som bekant inte nyttigt för vare sig kropp eller själ.
  2. Sådana rätter innehåller ofta ”smakförstärkare” som i längden kan skada nervsystemet. Ett ökänt exempel är mononatriumglutamat – sista stavelsen är förvillande, eftersom detta inte har med mat att göra.

  Mjölmat som vetebröd, spagetti, pannkakor, gröt m.m. bör undvikas, eftersom det är fettbildande och barnfetma har blivit ett allt värre problem. Istället bör det vara fisk ganska ofta. Många barn gillar inte fisk så som den normalt serveras – med så mycket entusiasm som ni omvittnar kanske ni kan experimentera fram fiskrätter som barnen godtar? Det vore en värdefull insats.

  Totalt bör upphandlingen av råvaror för skolmat vara så stor att den kan vara en väsentlig marknadsfaktor. Om kommunerna kunde agera samfällt finns en chans att de kan påverka djuruppfödare och slakterier, så att vi återigen kan få naturligt fläsk med full späckrand. Här kan ni kanske göra en intressant insats – sånt fläsk har inte setts till på 25-30 år,

  Återhållsamheten med socker bör beaktas även för efterrätterna. Viss frukt är rätt sockerhaltig, t.ex. bananer. Det finns bättre optioner. En av dem vore färska blåbär med vispgrädde – en fin möjlighet att få i barnen ordentlig grädde.”

 12. 12

  @ Jennie:

  Jennie, om de verkligen sorterar undan kommentarer de inte gillar, så måste det vara en rätt ny sak. När Måltidsbloggen just lanserats hade de ett konstigt inlägg om fleromättat fett, som vi kunde avvisa genom att hänvisa till en mängd forskningsrapporter. Det kom in utan krångel, skall se om det fortfarande går att hitta.

 13. 13

  @ Jennie:

  Ja, det var 26 november 2011, inlägget hade lockat fram 38 kommentarer. Kan ses här:

  https://maltidsbloggen.blogspot.de/2011/11/fleromattat-fett-ar-bra-for-halsan.html

  Hela det året var Måltidbloggen riktigt intressant, efter ett inlägg om skolmat kom 77 kommentarer, flera alltjämt läsvärda. Men redan nästa år var det glesare. Jag hittar bara tre kommentarer på hela året, alla tre uppskattande eller neutrala. Och 2013 var likadant.

  Man hade börjat med fina förutsättningar men efter någon tid funnit att bloggen tagit formen av en uppriktig vox populi, vilket inte kunde tålas. Alltså började man censurera, och sedan dess har Måltidsbloggen aldrig fått några kommentarer och är rätt ointressant med sina allmänna fraser. Precis som Stephan Rössners agerande på Seniorbloggen. Men han kan inte censurera, så han har tystnat helt.

  Så vi kan räkna med att Piltsons förslag om skolmat inte kommer att se dagens ljus.

 14. 14

  @ Jennie:
  Jennie, kommentaren i 11 ovan har nu legat en full arbetsdag hos Måltidsbloggen utan att bli ”godkänd”. Jag tror vi närmar oss bekräftelse på din idé om att de inte tar in kommentarer som de inte gillar. Såvitt vi kunde se har ingen kommentar ännu tagits in i år. Det är nåt helt annat än hur det gick till när bloggen var ny 2011.

 15. 15
  Jennie säger

  Intressant på ett skrämmande sätt kan jag tycka. När jag var i kontakt med skolmatsansvarig i vår kommun var hennes argument att det aldrig ringde någon och hade åsikter om skolmatens utformning. Hon var inte heller speciellt trevlig eller förstående och bemötandet på min fråga angående e.nr fri kost gjord får grunden var: vad äter ni egentligen då?! Visar stor brist på kunskap. Att inte bemöta kritik eller ens offentlig göra andras åsikter bör ju, om något, vara ett tecken på feghet och brist på positiv feedback! Irriterade är det för det gör ju det helt omöjligt att föra en dialog…

 16. 16
  Anders S säger

  Stoppa GMO-mjölken i skolor och förskolor! Bättre barnen får vatten!

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2341459-gmo-policy-overges-av-mjolkbranschen

 17. 17

  Jo, där finns EN kommentar i år, nämligen av Piltson den 24 januari. Så här presenterar de sig:

  ”Vi välkomnar olika åsikter, så länge de levereras i en respektfull ton.”

  Jag tycker nog man skall fortsätta att skriva kommentarer, även om de inte ”godkänns” De uttrycker synpunkter som bör vara av intresse för de dem som driver bloggen. De har nog inte så roligt på Livsmedelsverket, men frågan är om de förtjänar att ha det.

 18. 18

  Anders S Skrev:

  Stoppa GMO-mjölken i skolor

  Får de GMO-mjlk?! Jag trodde det var förbjudet i Sverige. Se sid. 123 i Piltsons bok.

 19. 19
  Jennie säger

  @ Piltson:
  Nä Livsmedelsverket har det nog ganska hett om öronen nu när fler och fler vetenskapliga studier visar att deras rekommendationer missgynnat befolkningens hälsa. Att de däremot inte tar till sig av kritik eller ens bemöter det utan istället censurerar befolkningens åsikter är ju väldigt störande…de har det nog inte lätt och de ska absolut inte ha lätt. En vän visade rekommendationerna som skolsystern gett ut till ett överviktigt barn, det var enligt mig skrämmande, mindre potioner, light yoghurt, muslie, fiberrika mackor, fiberpasta, lättmjölk och att ta promenader (ungefär så såg papperet ut), allt från Livsmedelsverkets rekommendationer. Jag förkastade hela grejen, att vi, enligt livsmedelsverket, ska låta våra barn äta sockrade lightprodukter och minska portionerna (alltså banta barnen!) så de ska gå hungriga istället för att ge dem mat som mättar och håller dem slanka, mätta och friska, är för mig helt obegripligt.

 20. 20

  @ Jennie:

  Jo, nu har kommentaren faktiskt tagits in hos Måltidsbloggen:

  https://maltidsbloggen.blogspot.de/2014/04/skolmat-utsikter-och-insikter.html#comment-form

  De censurerar alltså inte? Eller också har de tagit in den eftersom vi dragit uppmärksamheten till den på andra håll?

  I varje fall är den bloggens andra kommentar i år. Gå dit och kommentera!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa