Kan hälsosamtal för alla förebygga sjukdomar?

I SvD: Hälsosamtal för alla… Tanken är god. Att tala om för folk att de inte ska röka, och inte dricka för mycket, och motionera lagom, och äta rätt, skulle vara jättebra, förutsatt att råden var de rätta.
Men vilka kostråd ges i den konventionella vården? Troligen säger en massiv majoritet av sköterskorna att människor bör akta sig för naturligt mättat fett och kolesterol i födan, och i stället äta margariner och matoljor, och fullkornskolhydrater. Denna rekommenderade kost orsakar sjukdom i stället för hälsa.
Dessutom tar de blodprover på hälsosamtalen och hittar en del ”förhöjda blodfetter”. På så sätt kan de ha omvandlat en frisk människa till patient, som kanske hamnar i statinträsket, med dess skadeeffekter.

Om sköterskorna gav rätta kolhydratsnåla och fettgenerösa kostråd skulle jag vara odelat positiv till verksamheten.

En annan fråga är om sjukvårdsresurserna används rätt. Distriktssköterskor är specialister på att sköta sjuka människor. Där är de unika. Det finns många klagomål i samhället från människor som inte fått hjälp med sina sjukdomar, för att resurserna inte räcker till. Om då distriktssköterskorna ska använda sin tid till att prata med friska människor blir det ännu större brist på tid för sjukvård.
Hälsosamtal skulle kunna skötas av hälsovägledare med rätt utbildning, så frikopplas distriktssköterskornas sjukvårdande insatser.

 

Comments

 1. 1

  Inga råd är helt klart bättre än dåliga råd.

 2. 2
  Kattmoster säger

  Instämmer helt och fullt, Annika! För att kunna ge råd måste man ha kunskap om vilka råd som är rätt. Jag gissar mig till att centerpartisterna, även om de inte skriver det, tänker på dietister och med nuvarande kunskapsnivå hos denna yrkesgrupp skulle sådana hälsosamtal riskera att radikalt försämra hälsan för människor.

 3. 3

  Bra skrivet Annika.

 4. 4
  Eva Persson säger

  Hörde om en man som ville konvertera från Lchf efter att ha sett filmen Forks Over Knives., jag har inte sett filmen.
  Men vill inte gå tillbaka mår för bra nu.
  Undrar om Annika eller Andreas tänker ta upp denna film ?

 5. 5

  Ja vi har ju en hel drös med dietister som ändå måste skolas (programmeras?) om så då kan ju de bli hälsovägledare istället! Med rätt råd så kommer ju distriktssköterskornas arbetsbelastning att minska och fler patienter kan få mer hjälp.

  Problemet med förslaget är ju detsamma som när det bestämdes att alla skolor skulle servera näringsriktig mat: Vem sätter agendan?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Eva Persson:
  Nu har jag sett en trailer som jag hittade på YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=O7ijukNzlUg
  De skyller tydligen den exploderande sjukligheten idag på animalisk kost. Men det är bara att tänka sig tillbaka i historien. På jägar- och samlartiden åt de mestadels animalisk kost, och då fanns inte alla dessa sjukdomar. De fanns inte heller under jordbruks- och boskapsskötsel-tiden. Sjukligheten har kommit under de senaste hundra åren, vilket sammanfaller med industrialismens erövring av jorden. Det är när industrimaten, med halv- och helfabrikat, margariner och matoljor, har invaderat mathållningen. Industriproduktion av mat, besprutning, miljögifter.

 7. 7

  Men denna bok kan förebygga sjukdomar.
  Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ger ut boken ”Ett sötare blod: Om hälsoeffekterna av ett sekel med socker”.
  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127133737
  Ett ovanligt balanserat inslag om detta i ”P1 morgon”
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=1650

 8. 8
  Maja gräddnos säger

  Även i P1 morgon Gunilla Sahlin om sitt sockerberoende, en diagnos som enligt många sk experter inte finns! Det verkar snart som att ”Segerna är vår” som norrmännen säger.

 9. 9
  Eva Lindberg säger

  @ 7 Humlan

  Tack Humlan för länkarna. Har lyssnat och ska skaffa boken. Bra – helt i rätt riktning och bra att hon nämner problemen med att det finns för få OBEROENDE studier och antyder också att många av studier som finns är bekostade av industrin som tjänar pengar på att vi blir sjuka….

 10. 10

  Ny bok av frilansande vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ”Ett sötare blod”.
  Verkar väldigt intressant.
  Annika har du läst den?
  Tydligen hon som gjorde reportaget i Vetenskapens värld där hon granskade kostråden till T2 diabetiker.
  Adress till ny webbsida som hon startat i anslutning till boken: https://ettsotareblod.se/
  Man kan läsa första kapitlet där, väldigt lovande.

 11. 11

  Håller helt med, själv är jag i toppform men blev beskylld för att ha för höga blodfetter och ville absolut att jag skulle boka tid hos läkare. Hälsovägledare med bra och modern utbildning vore inte fel för hälsosamtal.

 12. 12

  Bra skrivet Annika

 13. 13

  Jag lyssnade också på P1 Morgon och inslaget om sockerberoende. Det var bra, med en liten historisk tillbakablick om hur synen har svängt på kolhydrater och fett.

  Men sedan blev det Ring P1. Där var det en distriktsköterska från Sundsvallstrakten som var lite bekymrad över det här sockerreportaget. För alla vet ju att det är bäst att äta lite av varje, vi ska inte utesluta något, Och så går det inte att följa en extrem diet som LCHF mer än ett år. Det visste distriktsköterskan, eftersom flera av hans kolleger bara hade orkat ett år.

  Och dessutom ska vi ju inte överdriva det här med beroenden – ibland handlar det faktiskt bara om dålig karaktär.

  Programledaren Tomas Tengby höll med och poängterade att det viktigaste är att vi inte äter mer än vi gör av med. Och så enades de två om hur lätt det är i teorin och svårt i praktiken.

  Den distriktssköterskan har inte jag lust att gå på något hälsosamtal hos.

 14. 14

  @ Adur:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1120
  7 min in i programmet
  Det var en manlig distriktssköterska från Sundsvall/Matfors som ringde Ring P1 apropå socker och beroende. Han förespråkade tallriksmodellen, där fanns ju allt! Han vet inte mycket om tallriksmodellen, se här vad Livsmedelsverket säger:
  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/

  ”Tallriksmodellen har tre delar:
  •Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
  •Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
  •Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.”

  Inte heller framgick det att han vet något om LCHF. Han kallade LCHF för extremdiet som man inte kunde hålla i längden.

  Han fick bara 1 poäng och det var om Are Waerlands varning från 30-talet om risken med socker och vitt mjöl.

  Denne distriktssköterska kommer inte att göra några bra hälsokontroller, tycker jag.

 15. 15
  Gun-Britt säger

  Fick åka in till lasarettet akut för snabb puls och högt blodtryck blev behandlad med betabockerare och en påse kalium, jag ska samla urin ett dygn och så fick jag kaliumtabletter samt en låg dos betablockerare innan äter jag Blopresid comp och trombyl.
  Vi har ätit LCHF kost i över 3 år Statiner vill han också att jag ska äta Jag vill gärna fortsätta med kosten men ska jag minska fettet? På dessa år som vi ätit LCHF har vi inte haft en minsta lilla förkylning, så kommer detta.

 16. 16
  Eva Persson säger

  Jo, precis Annika, hade själv inte sett den igår, såg den nu.
  Så typiskt beror väl helt på hur djuren levt och vad de ätit.

 17. 17
 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Gun-Britt:
  Tyvärr har man inga garantier mot hjärtsjukdom även om man äter LCHF. Känner du dig orolig för att ditt hjärta inte mår bra av mycket fett så kan du äta lite mindre fett. Huvudsaken att du inte ersätter fettet med en massa blodsockerhöjande och hjärtskadande kolhydrater.

 19. 19
  Gun-Britt säger

  Tack Annika, Statiner känns inte bra att börja med mitt HDL 2.8 LDL4.6 Trig.0.80 var enligt hjärtläkaren alldeles för högt, men jag tror att de är skyddande.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ Gun-Britt:
  Ja kolesterol skyddar hjärtat från sjukdom. Se t ex artikeln ”Är kolesterol en riskfaktor”, https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd, av Ralf Sundberg m fl.,
  där man visar att hjärtinfarktpatienter har lägre LDL-kolesterol än friska människor, och att de som hade lägst kolesterol hade sämsta överlevnadsprognosen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa