Fruktos ökar risken för gikt

Idag var jag på en föreläsning om Gikt – diagnos och behandling.
I förbifarten nämnde föredragshållaren om kostens betydelse. Han påstod att protein och fett ökar risken för giktattack.
Jag upphov då min stämma och påstod att det är socker och inte fett som ökar risken för gikt. Han svarade att det är aminosyror (purin) i proteinet som är beståndsdelar i urat(urinsyra)-molekylerna vars kristaller utfaller i en led och ger inflammation: giktanfall.
Jag svarade att det är inte proteinet jag protesterar emot utan att fett skulle öka giktrisken. Det är i stället sockret, närmare bestämt fruktosen, som stimulerar till giktattack. (Fruktos ökar risken för gikt)
Jag sade att han kunde forska på det. Då svarade han att han ska göra det när han blir klar med sin rosenträdgård.

Om någon vill läsa mer om giktens diagnostik och behandling kan jag försöka skriva ett stycke om det.

 

Comments

 1. 1
  Bert Olsson säger

  Hej,
  Jag skulle gärna vilja veta mer om gikt och kost.
  Har ätit LCHF i drygt ett år och gått ner 20 kg.
  Jag har ätit blodtrycksmedicin i c:a 50 år med årliga besök på Sahlgrenska sjukhuset under en period på c:a 15 år. (1995 – 2010) Har på eget bevåg gradvis dragit ner på medicinen och är sedan några månader helt fri från all blodtrycksmedicin. Däremot har jag inte klarat av att sluta med min giktmedicin.

 2. 2

  Jag också! Jag tycker det är oerhört intressant att läsa om kostens betydelse för god hälsa – och inte minst hur den kan framkalla/förvärra olika sjukdomstillstånd! Har själv kroniska sjukdomar (3 diagnoser) och läser väldigt mycket om lite allting om (LCHF) kost.

 3. 3
  Elisabeth säger

  Ja, det vore roligt att läsa mera om detta. Vår granne, 34 år gammal, har gikt, kämpar med sin övervikt och kan inte tänka sig att avstå från öl och förstår sig inte på LCHF (antagligen mycket beroende på fettskrämda hustrun).

  En så oförskämd typ, förresten, som började yra om sin rosenträdgård…

 4. 4
  Eva Ivarsson säger

  Vore väldigt snällt om du Annika ville skriva om dina tankar kring denna otrevliga sjukdom-tack på förhand !

 5. 5
  Göran Wiberg säger

  Ja tack. Svårt låta bli äpplen nu på hösten. Det där med puriner är väl gammalt.Hälsn
  Göran Wiberg

 6. 6
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Det vore mycket bra Dr Dahlqvist om vi fick dela Din erfarenhet om vad gikt är och hur man kan behandla det. Det är plågsamt, vanligt och det är många olika uppfattningar om orsaken. De flesta som klagar över gikt enligt min erfarenhet, har blivit varnade för rött kött.
  Det är väl bara en del i problemet förstår jag. Både fruktos och gluten verkar spela roll.

  (Detta hör inte till ämnet men ändå..
  Det där med rosenträdgården kan varieras på många sätt. När professorn på Det Stora Universitets Sjukhuset talade om för oss fåkunniga att det bara handlar om kalorier in och kalorier ut vid viktnedgång.
  Då frågade någon: ”Du har alltså samma uppfattning som professor Rössner som att hallonbåtat eller biffstek är detsamma bara kalorierna är desamma?”, ”Jag tycker inte om hallonbåtar” var svaret. Så fick han skrattarna med sig.)

 7. 7

  Att metabolismen av fruktos och alkohol ökar syntesen av purin är det första som nämns på wiki?
  Gikt har länge varit känt som en vällevnadssjukdom och ibland beskrivits som ”den frossande mannens sjukdom” även om det garanterat inte är tillämpbart för alla. Vidare är s.k. ”portvinstå” ett vanligt namn på giktbesvär vilket också för tankarna till socker…

 8. 8

  Jaa! Skriv! 😀

 9. 9
  Margareta Solberg säger

  Jag har haft två gikt anfall i sommar. Första gången skyllde jag på krusbären och andra på vindruvor. Har aldrig gikt på vintern.

 10. 10

  Ja tack, skriv om gikt och hur man undviker sådana anfall!!

  Jag måste i ärlighetens namn säga att LCHF-kosten tycks öka risken för sådana problem. Min man som tidigare vid några enstaka tillfällen haft problem med s k portvinstå i kombination med kraftig smärta och fått det diagnostoserat som gikt har nu med LCHF-kost fått mycket större och mer frekventa besvär.
  Fruktos eller gluten kan definitivt inte vara orsaken i hans fall. Kan det vara måttliga mängder rödvin ibland? Fast det har vi druckit även tidigare.
  Det som ökat mest i kosten för hans del är konsumtionen av ägg, ca 500 g per dag.

 11. 11

  Vore mycket intressant med ytterligare info om gikt. Vi jobbar inom alternativmedicin och mycket med hästar och faktum är att de får gikt också av allt socker och jäst dom fodras med.

 12. 12

  Gärna!

 13. 13

  Ja tack, skriv om gikt och hur man undviker sådana anfall!!

  Jag måste i ärlighetens namn säga att LCHF-kosten tycks öka risken för giktanfall. Min man som tidigare haft enstaka anfall med s k portvinstå i kombination med kraftig smärta och svullnad har nu med LCHF-kost fått större och mer frekventa problem i sina stortår. Fruktos eller gluten kan definitivt inte vara orsaken. Kan det vara måttliga mängder rödvin ibland? Fast det drack vi även tidigare. Det som han ökat mest av i kosten är konsumtionen av ägg, ca 500 g per dag. Till det kommer kött och/eller fisk. Han väger 80 kg. Urinsyra 530 mikromol/L. Han har alltid ätit stora mängder mat och då mest kolhydrater i form av stärkelse utan att gå upp i vikt så det är svårt att be honom äta mindre portioner för att få ner proteinmängden. Han kräver helt enkelt mycket mat för att må bra för övrigt och något annat än fett måste han ju äta och då är det inte så mycket att välja på annat än proteiner.

 14. 14

  Ja, skriv gärna långt och mycket om gikt! Jag har haft det för tredje gången nu i sommar. Första gången var 2008. Denna gång satt det inte i tålederna, utan mer uppåt ankeln och dessutom i båda fötterna under några dagar. Det gör något så otroligt ont att det är svårt för någon som inte haft gikt själv att föreställa sig smärtan. Tyvärr ingen sjukdom som botas med strikt LCHF heller.

  Min husläkare säger det vanliga; ät mindre kött, sluta med alkohol, framför allt öl, så blir det nog bra. Så skriver hon ut Diklofenak 50 mg som dämpar smärtan hyfsat och brukar knäcka inflammationen på 4-5 dagar.

  Öl dricker jag ytterst sällan, är i övrigt sparsam med alkohol, men kött tänker jag inte sluta med. Fruktos konsumerar jag överhuvudtaget inte, så det skulle vara mycket intressant med lite initierade synpunkter från Dr Dahlqvist i ämnet.

 15. 15

  @ Lars M:

  Före LCHF drack min man (och jag) ganska mycket öl men det är ju nu, utan öl, som problemet med gikt blivit betydligt värre.

 16. 16
  BirgittaE säger

  Har själv erfarenhet av fruktos, från tiden förr då hararna inte ätit upp alla äppelträd. Äpplen var goda, åt många, många dagligen, de är ju så hälsosamma också! På sin tid under hösten började jag undra, vad som hade hänt med mig. Blodtrycket gick upp till 160-165/ 110-115. Slutade med äppelätande, blodtrycket blev normalt. Samma höst hittade jag av en slump en uppgift på nätet att fruktos verkligen inverkar på blodtrycket.
  Min manliga vän har gikt, all information om den sjukdomen skulle vara bra!

 17. 17
  göran wiberg säger

  Slutat med fruktos men äter kött o dricker rödvin som vanligt. Försöker
  hålla nere insulinhalten med LCHF. Sofie Hexeberg skriver att njurarna
  avskiljer urinsyra sämre med högre insulinhalt.
  Hälsn Göran Wiberg
  Nu har jag slutat med min lilla dos allopurinol och hoppas på det bästa.

 18. 18
  göran wiberg säger

  Glömde att jag tar 2-3 msk ekologisk kokosolja.
  Göran Wiberg

 19. 19

  Min 80-åriga mor har fått gikt. Hon äter waran, läkemedel för hjärta och blodtryck, levaxin samt urindrivande. Hur ska hon äta? Det som är bra mot gikten är inte bra för waranet.

  När vi försöker tänka tillbaka började hennes besvär en kort tid efter att hon började med det urindrivande.

  Jag har läst att msm och c-vitamin kan vara bra för gikt. Någon som har någon erfarenhet gikt och dessa mediciner?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Ann:
  Jag skrev för länge sen ett blogginlägg om gikt:
  https://annikadahlqvist.com/2012/09/21/gikt-diagnostik-och-behandling/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa