I Expressen om LCHF mot diabetes typ 2

Expressen.se: Lars-Erik blev kvitt sin diabetes med LCHF, och:  Diabetiker kan bli friska med LCHF-kost, av Elin Gunnarsson.
Bra artiklar om LCHF mot diabetes.
Mette Axelsens kommentar var bra förutom att hon fortfarade tror att diabetiker behöver äta en viss mängd av långsamma kolhydrater. Den var befriande fri från varningar mot naturligt mättat fett, men det var kanske en tillfällig miss.

 

Comments

 1. 1

  Det tar sig ❗

 2. 2
  Pre-diabetiker säger

  Guide – Bort med ris och pasta – byt ut tillbehören!
  https://www.expressen.se/halsa/bort-med-ris-och-pasta—byt-ut-tillbehoren/

 3. 3
  yvonne lofquist säger

  Dom kan om dom vill!

 4. 4

  Ingen tillfällig miss, Annika. Omsvängning pågår även om den är långsam…….. hon har ju tydligen förstått att evidensen för de gamla diabeteskostråden är ytterst svag. 🙂 … och då måste det till något nytt / något nygammalt!

 5. 5

  Håller med om att det var bra artiklar, men tycker att det är synd att påstå att man kan bli frisk från diabetes. Det kan man väl inte ännu? Med samma logik skulle jag kunna säga att om jag tar hissen i stället för trapporna så slipper jag bli andfådd – och då har jag alltså inte längre dålig kondition.

 6. 6

  @ us

  Det påstår dom väl inte!

  Bli frisk från din diabetes med LCHF-kost står det i rubriken och det stämmer bra!

  Och det utan biverkningar vilken varit och till stor del fortfarande är med det arbetssätt/arbetsmodell vår sjukvård än har….

  Dvs. Är du nötallergiker så äter du väl inte nötter…. enkelt sagt! Gå i trappor är nyttigt! 🙂

 7. 7
  Pre-diabetiker säger
 8. 8
  Pre-diabetiker säger

  Njut av sommaren och kom i fast form… (med LCHF)
  https://www.expressen.se/halsa/njut-av-sommarmaten—och-kom-i-fast-form/

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 us:
  De påstår ändå inte att man sedan man ätit sig frisk med LCHF åter kan äta lika mycket kolhydrater som innan kostomlggningen. Hur tycker du att man ska uttrycka diet? Jag brukar säga att man äter sig frisk i sin diabetes.

 10. 10

  @ 9 Annika

  Om man ska vara petig så tycker jag att man kan skriva frisk inom citationstecken, eller skriva symtomfri i stället.

  Jag tror att det alltid är bäst att försöka säga som det är. Om man får för sig att man kan äta sig frisk från diabetes så tror man kanske inte att det är så farligt att fortsätta mumsa i sig kolhydrater. Det vore olyckligt tror jag.

  Bara en tanke.

 11. 11

  Undrar när kunskapen skall nå förskolor och dagis, där små barn fortfarande serveras vatten / lättmjölk till maten, Lätta på smörgåsen, o.s.v.

 12. 12

  Hej Annika, jag skulle behöva Din hjälp. Min mamma som är 67år har ätit LCHF med några få avsteg sedan ca 7 månader. I tors förra veckan blev hon dålig med yrsel, lätt tryck i huvudet och svårt med balansen. Vi åkte ambulans till sjukhus. Efter 6h väntan på akuten fick vi träffa läkare som såg en svaghet i höger sida. Läkaren misstänkte en lättare stroke och mamma skickades på röntgen samt lades in på strokenheten. Man har tagit blodprover som alla var bra. två olika sorters röntgen visade inte på någon blödning i hjärnan. Däremot sade dom att hon hade något höga kolestorolvärden och mamma är satt på statiner (simvastatin). Jag bad om att få kika på hennes värden iom att jag själv äter LCHF sedan förra sommaren och iallaf har liite koll. Och jag blev fundersam över medicineringen. Men JAG är ju ingen läkare. Mamma är hemma sedan i förrigår och läkarna utgår från att det var en mindre stroke somsagt. Yrsel, svaghet osv har gått tillbaka tack och lov. Mamma blir dock trött lättare än vanligt. Med LCHF har mamma gått ner från 115kg till 86kg och har helt blivit av med sin kroppsvärk (fibromyalgi), hon har aldrig haft problem med blodtryck och hade bra tryck när ambulansmännen kom. Något förhöjt övertryck men inte mkt. Hennes värden gällande kolestorolet är: Kolestorol-P 7.0, HDL-kolestorol-P 2.0, LDL kolestorol-P 4.42 samt LDL-kol/HDL-kol (kvot)-P 2.2 Skall detta medicineras efter det mamma varit med om? Hur tänker ni insatta om detta? Överläkaren tyckte inte att mamma skulle fortsätta äta LCHF, sköterskorna stod i två läger, vissa tyckte det, andra inte. Jag vet inte vad jag ska tänka. Jag SER ju att mamma mår så bra av LCHF. Går det att kontakta dig via mejl? Många hälsningar från Annis

 13. 13

  Tillägg: triglycerider låg på: 1.27

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Annis:
  Det finns som sagt ingen garanti mot att få vare sig stroke eller hjärtinfarkt under LCHF-kost, men risken minskar troligen avsevärt med nyttig kost. Forskning får utvisa detta.
  Höga kolesterolvärden ger inte högre risk för stroke. Tvärtom påvisar Uffe Ravnskov att strokepatienter snarast har lägre kolesterolvärden än friska. Detsamma gäller hjärtinfarktpatienter.
  Statinmedicin kan ev minska risken för återinsjuknande i stroke, oavsett kolesterolvärde, men de har biverkningar som kan vara mera besvärande och farliga.
  Vi måste bestämma själva om vi vill äta LCHF eller ej. Läkare och annan sjukvårdspersonal har vanligen inte en aning, även om de utger sig för att veta. De är hjärntvättade sedan alla år att mättat fett är farligt för hälsan.

 15. 15
  Lekman säger

  Här kan man jämföra sina egna värden med Kostdoktorns värden, vad gäller kolesterol och annat.
  Dessutom finns en mängd info om blodprover..
  https://www.kostdoktorn.se/mina-halsovarden-efter-5-ar-pa-lchf/

 16. 16

  Tack för Dina svar Annika, när jag stod och tittade på mammas värden i sjukhusdatorn så såg sköterskan som tog fram dom att det stod i journalen att mamma åt LCHF. Direkt sade hon ”jahaa LCHF ja” och menade på att det var därför mamma hamnat på strokeenheten. Medan nästa sköterska sade att mamma hade förmodligen hamnat där för eller senare ändå om hon inte hade gått ner i vikten tack vare lågkolhydratkost. Jag blir så förvirrad av alla olika bud. Jag vill min mamma väl. Det är jag som hjälpt henne in på LCHF. Jag har kollat runt om olika värden gällande kolesterol men jag blir inte klok på det. Det står på flera ställen att dom värden mamma har är helt okej. OM man inte haft stroke eller annan hjärtsjukdom tidigare. OM man haft det då är det höga värden och man bör kanske behandla med statiner. Men hur ska man veta? Jag blir rädd när jag ser biverkningarna av statiner. Men hur ska jag veta vad jag ska råda mamma till gällande det när ingen läkare verkar kunna ge mig klarhet i om det är mer fördel än nackdel för henne att äta dom?

 17. 17
  Dennis säger

  Anni, om man äter mindre kolhydrater så betyder inte det att man får frisedel från sjukdomar och man kommer ändå så småningom antagligen hamna i en trälåda.
  Du får försöka ”ta in att livet är ändligt”, handlar mycket om det också.

 18. 18

  Annis, hur har din mamma det med alkohol, rökning, motion och sömn? Stress eller oro?

 19. 19

  Hej, mamma varken röker eller dricker. Hon sover bra vad jag vet och verkar sällan stressad. Hon går inga megalånga promenader men rör sig med hundarna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa