Hur en läkare blir snärjd i läkemedelsföretagsnät

Daniel Carlat, privatpraktiserande psykiater i USA, berättar om hur han blev snärjd i Wyeths försäljningsnät för Efexor, ett antidepressivt läkemedel:
Dr Drug Rep.

 

Comments

 1. 1
  aviator1945 säger

  En intressant artikel. Apropå ”prescription data-mining”, hur fungerar detta i Sverige? Alla förskrivningar registreras ju numera på data, så det vore ju enkelt att åstadkomma denna uppföljning även här.

  @ Dr. Annika: Kan en svensk läkare se i databasen huruvida en patient i verkligheten har tagit ut anbefalld medicin från apoteket? När det gäller statiner, om man helt enkelt inte köper ut dessa, så vore ju detta ett bekvämt sätt att slippa kanske uppslitande diskussioner med läkaren. Man vill ju inte bli klassad och dokumenterad som ”icke samarbetsvillig”, det skulle kunna ligga en i fatet i helt andra framtida sammanhang……

  Tacksam för svar.

 2. 2

  aviator1945 Skrev:

  När det gäller statiner, om man helt enkelt inte köper ut dessa, så vore ju detta ett bekvämt sätt att slippa kanske uppslitande diskussioner med läkaren.

  Nänä, om man inte gör som läkaren säger, vilket det ofta finns anledning att inte göra (även onödiga blocksocker- och blodtrycksänkare, smärtmedel som gömmer problemen etc) , så skall läkaren ovillkorligen få veta detta, om man fortsätter att anlita honom. Lösningen är att anlita en annan läkare..

  Däremot vore det intressant att få höra hur man kan agera när man ligger på sjukhus och blir utsatt för sådana övergrepp.

 3. 3

  Jag ger ett exempel på det sistnämnda.

  Min f.d. partner Ursula Morin hade psykiskt betingat högt blodtryck, som alltid visade sig hos läkare men aldrig vid avläsning i avspända sammanhang. På Filderkliniken utanför Stuttgart fick hon så mycket blodtrycksänkare att hon svimmade i toalettrummet. Då började hon lägga pillren åt sidan. När läkaren sedan kom förbi visade hon fram oanvända piller i en liten ask. Läkaren lämnade rummet i vredesmod, och därefter blev hon mycket riktigt ansedd som besvärlig.

  Hur borde hon ha gjort?.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 aviator1945:
  Jag har inte hört talas om att läkemedelsföretagen i Sverige kan få ut uppgifter om hur mycket varje läkare skriver ut av resp medicin. Men de vet förstås hur mycket det säljs av preparaten på varje Apotek, och kan agera utifrån det. Jag har inte heller hört att läkare kan få reda på huruvida en patient har tagit ut föreskriven medicin.
  Någon annan som vet?

 5. 5
  Stephanie Lestrez säger

  Det enda de vill är tjäna pengar på oss. För 11 år sedan fick jag en hel del medicin för en mycket svår utbränningsdepression. Bland annat fick jag zyprexa, en stark antipsykotisk medicin trots jag inte hade nån form av psykos. Jag mådde mycket dåligt av det och fick en hel del biverkningar, bland annat aptitökning och metabolismrubbningar. Jag blev så arg och ledsen när jag ett par år senare såg på Uppdrag granskning att medicien gavs till hundtatals i hel onödan och säkert för att gynna läkemedelföretag.
  Nu är jag på slutet av min första vecka med LCHF. Jag mår kanonbra, är full med energi och orkar med alla pysselbitar i mitt liv (plugget, extrajobbet, gymmet och mitt socialaliv). Jag ser inte ut som 4 månader gravid nu att min IBS börjat bli bättre. Än en gång, Tack Annika för du stått ut alla dessa år med elaka kommentarer och stått för din sak.

  Stéphanie

 6. 6

  För 2 år sedan låg jag på sjukhus med en brusten blindtarm . Jag mådde jättebra efter
  operationen och behövde inte ta några värktabletter ,” hög smärttröskel ,” dom första dagarna la jag dom i min väska sedan sa jag till ,
  att jag inte behöver dom mera till undersköterskan.
  hon hämtade sjuksköterskan , som sa att visst har du ont!
  Klart, sa jag, men inte så att jag behöver medicin, då hämtade hon Doktorn som skulle övertala mig,

  Hjälp, då kände jag mig liten., men stod på mig… Det kunde bli allvarliga komplikationer !!! sa Doktorn
  Det handlade bara om värktabletter som jag inte ville ha. I mina papper står det nog att jag är besvärlig patient mycket, bl annat maten som jag ifrågasatte . margariner, vitt bröd ,blaskiga middagar. söta yougharter Usch,, Min man kom med bättre mat. till mig.
  Tilläggas bör att jag äter LCHF sedan 4 år och äter aldrig mediciner. och det var svårt att stå emot
  när det står 3 personer och talar om att jag har fel.

  Jag klarade det. och känner min kropp bäst

  Inger

 7. 7

  OT…Vetenskapens värld ikväll TV 2 om bl a vad som göder cancer.

 8. 8
  ragnhild säger

  @Inger
  ”Det handlade bara om värktabletter som jag inte ville ha”.

  Dette tycker jag är intressant. Du hadde opererat blindtarmen, och ble bjuden på värktabletter. Obs. at värktabletter oftast också har ett betändelseshämmande syfte/anti-inflammatorisk. Eks. er tabletter som Voltaren ol. Altså handlar det inte bara om värk, men även förebyggande af komplikationer?

  Inger, jag var för ett år sedan hos doktorn med både ”nakkesyndrom”, och vond fot. Fick recept på de där äkla tabletterna. Jag vill inte ha dem, sa jag. Men du har jo inflammation i kroppen sa hon – och såg mycket ”bebreidende”/besviken på mig. Oi, hon som hadde mött mig sååå snällt – Ja det hade hon. – Dock, jag löste inte in den recepten. Gikk hem och fortsatte med lchf. – p.s. också jag vet vad torturliknande smärta är – då har jag gått rake vägen til apoteket, tatt tabletterna (i mitt-några fall endast 1 vecka).

  Frågor;
  Hur påfrestande kan det vara för kroppen att läka sig själv utan medicin? Olika fall?

  Medicin kan också vara en påfrästnad för kroppen – det vet VI här.

  Jag vet inte om jag skulle våga säga nej till medicin som är värk, men även betändelses-dämpande efter en akutt operation som eks. brusten blindtarm. – Hoppas på svar – vi kan alla komma i den situationen. Dr. Annika?

 9. 9
  Professor Göran säger

  Herregud!

  När man läser vad denna doktor berättar och sedan läser kommentarerna här så undrar jag hur ”rutten” vår medicinska vetenskap egentligen är.

  Från min otroligt naiva syn 1999 på att den ”medicinska vetenskapen” verkligen var en naturvetenskap till min nuvarande övertygelse om att denna ”vetenskap” mer har att göra med religiös tro men att det ändå är frågan om den ärlig naivitet som just kännetecknar sant religiösa så får alltfler sådana här berättelser mig att inse är att det snarare är frågan om ett ”stinkande cyniskt spel” där både praktiserande läkare och deras sjuka patienter kallhamrat offras för att maximera läkemedelsbolagens vinster.

  Det är så man kan gråta – finns det ingen moral överhuvud taget frågar man sig! Finns det ingen ”mänsklighet” i detta system? Och hur kan vi hela tiden gå på detta och kan någon förklara detta psykologiska faktum för mig?

  Det är faktiskt sådana som Annika och Andreas som idag får mig att inte totalt förlora hoppet om läkarkåren.

  Jag tyckte alldeles nyss att titeln på mitt föredrag i nästa vecka, ”LCHF som vetenskap – Medicin som religion”, kankse var lite väl provocerande men nu inser jag att den snarast är alltför förlåtande.

  Det är också lite sent att ändra titeln (och upplägget) men en mer passande titel vore faktiskt ”LCHF som vetenskap för vår hälsa – Medicin som ett cyniskt spel med vår hälsa”. Detta får i så fall bli mitt nästa föredrag om jag inte snart har förlorar hoppet helt och hållet.

  Det hela är ju faktiskt ”sjukt” och korrupt!

 10. 10
  Bokmal säger

  Studie om egentester för kolesterol
  (läs hela artikeln på lakemedelsvarlden.se)

  Jag citerar några rader:

  ” EGET ANSVAR Många patienter slarvar med att ta sina läkemedel mot förhöjda blodfetter. Den så kallade Coll-studien har undersökt om ett självtest för kolesterol ökar patienternas följsamhet och hur kolesterolvärdena påverkas.

  ”Studien genomfördes på 17 centra runt om i Sverige och inkluderade 257 patienter med hyperlipidemi och tillhörde en riskgrupp för hjärt-kärlsjukdom. Patienterna fick ett kit med information om sjukdomen och ett självtest för kolesterol för att själva kunna hålla koll på sitt LDL-kolesterol. Patienterna fick också fylla i uppgifter om följsamhet, motivation och LDL-kolesterolvärde. Studien pågick under 12 månader och sponsrades av Pfizer.” Slut citat

  Pfizer har även haft avtal med vissa apotek (bl.a. statliga). Det har också gått ut på att öka följsamheten.
  Om jag inte missminner mig försåg Pfizer dem med dataprogrammet – Varje Dag Räknas.

  Pfizer har även knutit avtal med landsting (jag känner till ett). Även det gick ut på att öka följsamheten. Men man skulle även diskutera rökavvänjning och det var ju passande eftersom Pfizer tillverkar den mycket omdiskuterade rökavvänjningsmedicinen – Champix (Chantix i USA).

  I Sverige har den väl inte varit så omdiskuterad men i USA har ”läkemedelsbolagens fiende” professor Curt Furberg (Wake Forrest University ?) gjort flera studier om Champix.
  En handlade om vilka läkemedel som kan utlösa våld mot andra. Det var bl.a. antidepressiva (SSRI) och Champix.

 11. 11

  @ Professor Göran:

  Heja Professor Göran!

  Det hade varit fantastiskt roligt att möta dig på en LCHF-kryssning/camping, fast troligen består dessa ”jippon” till större delen av redan ”frälsta”, varför du säkert gör större nytta med din föreläsning i t ex en stor lokal i Trollhättan. Funderat på en riksomfattande föreläsningsturné från norr till söder? I så fall vill jag sitta på första parkett någonstans i Skåne/Småland/Blekinge. 😉

  Du berömmer ofta Andreas och särskilt Annika och de är verkligen värda allt beröm!
  Det är även du, Professor Göran!

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 ragnhild:
  Det skulle aldrig falla mig in att propsa på att en patient som inte vill ha smärtstillande medicin ska ta den ändå. Det tycker jag är en kränkning mot patientens integritet.
  Man får nästan en känsla av att det är något läkemedelsföretag som har varit framme och producerat en studie som visar att opererade patienter bör äta deras värktabletter.

 13. 13

  @ Professor Göran:
  Doktorerna Andreas och Annika är utomordentliga personer. Läs gärna även vad en kloke dr Enkvist skriver om tillståndet i det medicinska riket och vad den klarsynte dr Hammarsköld skriver om vårt förhållande till överheten (Livsmedelsverket) På Kostdemokrati.se

 14. 14
  Fd patient säger

  Inger Skrev:

  För 2 år sedan låg jag på sjukhus med en brusten blindtarm . Jag mådde jättebra efter
  operationen och behövde inte ta några värktabletter

  Jag har opererat mig för blindtarmsinflammation (blindtarmen togs bort år 2009). Jag mådde väldigt dåligt innan och efter operationen, men jag hade ingen särskild värk, bara allmänt nedgången, omtöcknad, nedbruten.

  Efter sju dagar kunde jag med stor möda lämna sjukhuset. Förutom antibiotika fick jag recept på värktablett (Dexofen, numera indragen år 2011), men eftersom jag inte hade värk i den utsträckningen så tog jag endast några alvedon förutom antibiotikan. Jag har inget minne av att läkaren på sjukhuset sa att jag måste ta Dexofen, bara i fall att. I fall att, inträffade inte, dessbättre.

 15. 15

  På Seniorbloggen har en riksdagskvinna skrivit om läkemedelsbiverkningar, verkar förtjäna större uppmärksamhet än det allra mesta som förekommer där:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/nagot-for-jan-bjorklund-och-goran-hagglund-att-bita-i/

 16. 16
  ragnhild säger

  @ Fd patient:
  Da fikk jeg fyldestgjørende svar via dr. Annika, og deg – tror jag.

  Er det regelen etter en slik operasjon å få antibiotika.? Jeg trodde/forsto det slik at värktabletter samtidig er betennelseshemmende og slik tilstrekkelig medisinering. Men der tar jeg nok feil. Etter en slik operation må der antibiotika til? Så värktabletter blir ”smör på fläsk” om smärtorna kan utholdes/mestras?

 17. 17
  F d patient säger

  ragnhild Skrev:

  @ Fd patient:
  Da fikk jeg fyldestgjørende svar via dr. Annika, og deg – tror jag.
  Er det regelen etter en slik operasjon å få antibiotika.? Jeg trodde/forsto det slik at värktabletter samtidig er betennelseshemmende og slik tilstrekkelig medisinering. Men der tar jeg nok feil. Etter en slik operation må der antibiotika til? Så värktabletter blir ”smör på fläsk” om smärtorna kan utholdes/mestras?

  Ragnhild:
  Antibiotika? Jag vet inte om det är regel, men jag fick två sorters antibiotika i tablettform under 10 dagar. De första dagarna på sjukhuset fick jag dessutom antibiotika intravenöst. Jag hade inte brusten blindtarm, men inflammation. Blindtarmen togs dock bort.

 18. 18
  40-talist säger

  Den pensionerade hjärnkirurgen Nisse Simonsson, träder nu fram i Seniorbloggen och berättar att det satsas mer pengar på att muta läkare än på forskning:
  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/”det-satsas-mer-pengar-pa-att-muta-lakare-an-pa-forskning”/

  Citat:…”Sedan har jag under 25 års tid (av och till) suttit med i Läkemedelskommittén. Jag har också under många år låtit mig mutas av läkemedelsföretagen på flotta resor för föreläsningar. Utan att ana hur sofistikerat det hela är upplagt.”… Slut citat.

  Ja, vad ska man säga, å ena sidan, om mutor? Vad ska man säga, å andra sidan, om forskning. Istället för både mutresor och forskning borde man kanske ägna sig åt självreflektion, före pensioneringen. Det hade varit bättre för många patienter, inte minst de äldre.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa