Mitt kostprogram 2005

Etablissemangsförespråkarna har på senaste tiden börjat säga att LCHF från början var mera extremt och inte tillät grönsaker, men nu har liberaliserats med tillåtande av mera grönsaker.
Det var ju jag som initierade begreppet LCHF, och mitt Kostprogram är därför det första förslaget till definition. Därför är det mitt första Kostprogram som ska beaktas i denna fråga. Här är Mitt Kostprogram från nov 2005. Jag tror att det är från en av de första dagarna av min blogg, så det är inte så proffsigt inlagt. Det är en överföring från ett worddokument.

Det är endast mindre detaljer som skiljer från mitt nuvarande.

 

Comments

 1. 1

  Synd att LCHF-förespråkarna ej viftade med Ditt kostprogram framför näsan på normalkosttanten och barnmatsdoktorn i kvällsöppet-programmet.

 2. 2

  Ja inte var det väl så extremt. Det man verkar haka upp sig på är frånvaron av potatis (okänt i europa före columbus iallafall.
  Ris, förekom knappast före jordbruket och har letat sig till europa, men knappast varit speciellt viktigt generellt.
  Spannmål med alla nyttiga fibrer som verkar kunna bota allt möjligt är inte heller speciellt gammalt, relativt sett.
  Vad f#n åt man tidigare och hur kunde man hålla hälsan??? Skulle vara intressant att höra experterna svara på det.

  Hellenius hade förvisso nån utläggning (minns inte var och när) där hon filosoferade att man gick ut och samlade vildhavre, nötter, frukter, bär och ätbara rötter som man sen tillredde en måltid av.

  Tror det var enklare att fälla en älg…

 3. 3

  Marcus m.fl. väljer ut det som passar. Att ”experter” som påstår sig arbeta i folkhälsans tjänst, är så totalt ointresserade och som följd härav dåligt informerade/okunniga om den kost som ger så dramatiska hälsovinster för bl.a. överviktiga och diabetiker blir allt mer obegripligt för var dag som går.

  Hur som helst arbetar de systematiskt mot sin egen undergång. Det finns en god portion högmod med i bilden. Det blev helt tydligt under gårdagens ”Debatt”. Har inte Marcus förstått att han nu genomskådas av allt fler konsumenter 😉

 4. 4

  Jag skrev ut detta precis i denna veva och körde igång i januari 2006. Kommer ihåg precis allt för man läste det ju gång på gång. Jag fattade inte att man kunde kommentera blogginlägg förrän långt senare. Nu fick jag ett gott skratt eftersom jag skrev som en gammal kollega Glen Sörfeldt. Hoppas han inte googlat sig själv:)

 5. 5
  Maggan A säger

  Bevisar återigen hur dåligt pålästa motståndarna är. Det minsta man bör kunna begära av kritiker är att de vet vad de kritiserar….

 6. 6

  ja men då en fråga:du skriver grönsaker ovan jord och det har jag hållt mig till, kan jag äta andra grönsaker också och ändå tappa kilon?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ helena:
  Var har jag särskiljt grönsaker ovan jord från rotsaker?
  Vill man tappa vikt får man prova sig fram till hur mycket rotsaker man kan äta utan att riskera viktminskningen. Själv kan jag absolut äta en rå eller kokt morot per dag utan att gå upp i vikt.

 8. 8

  Super! Mycket bra att du gjort detta inlägg! Kan du inte också lägga nedanstående länk på framsidan – snyggare med din folder som man antingen kan beställa eller skriva ut. I foldern står grönsaker, helst ovan jord. Men helst betyder inte att man inte får äta grönsaker från under jord! Man får väl prova hur känslig man är utifrån vikt, sockersug, diabetes eller andra hälsoproblem. Tror att många har problem att förstå att rotfrukter också är grönsaker, utan av någon lustig anledning är grönsaker grönsaker medan rotfrukter är – ja vadå om inte grönsaker ?! Frukt står också nämnt – men inga lass av det!

  Hoppas verkligen att du skickar både din folder men också länken till ditt kostprogram från 2005 till panelen, men helt klart behöver fler både bland förspråkare och motståndare läsa på bättre! Även Kostdoktorn nämner i sitt program att rotfrukter är okej i måttliga mängder och att varje individ får avgöra vad den tål, liksom bär fast inte i mängder samt frukt men mer ibland och som istället för godis.

  Inget nytt under solen! Bara vissa som glömt ta på sig solglasögonen och kisat för mycket – då är det svårt att läsa!

  https://pagina.se/filer/DR_Dahlqvist_kostprogram.pdf

  Länk till Kostdoktorns program så alla kan läsa själva. Angående rotfrukterna får man läsa lite mer noga!
  https://s3.kostdoktorn.se/wp-content/2011/03/LCHF-folder110326c.pdf

 9. 9
  Maggan A säger

  Varför är det så svårt att ta till sig det enkla faktum att vad man kan äta beror på utgångsläget?

  Den som vill gå ner i vikt har anledning att se upp för rotsaker, medan den som ”bara” vill behålla vikten kan tillåta sig ett större urval på grönsaksavdelningen.

  Det är bara läsa på – info finns och har funnits sedan dag ett för den som vill VETA och inte bara gnälla om detaljer.

 10. 10

  Det är LCHF-motståndarna som påstår att det är en extremdiet. När de får veta vad vi egentligen äter så säger de att nu har ni ändrat er och tillåter bär och grönsaker! Jag säger som ungdomarna säger ORKA!
  Bra Annika att du gjorde detta inlägg!

  Marcus sa till Andreas att det inte skulle kastas undersökningar på varandra. Tacka för det, han hade ingen att kasta och Andreas hade minst 16 st!

  Att Marcus jobbar åt Wasa, Mc Donalds osv stärker inte hans trovärdighet precis. CEA har tydligen någon form av bantningspreparat som hon säljer, tacka f-n för att hon inte vill att det ska komma fram att LCHF fungerar då får hon inte sälja sina preparat.

 11. 11

  @ Lilian:

  Bra kommentar – inte minst den att Claude Marcus inte har några rapporter att slänga på varken Kostdoktorn eller någon annan! Ingen har väl missat chatten idag på Aftonbladets med Claude Marcus, där det framkom att de inte hade några rapporter som visar att LCHF är farligt, däremot någon undersökning som inte visade att LCHF gav bättre viktnedgång och att medelhavskosten gav bäst resultat för diabetiker, men att de hade rapporter om farligheten med LCHF på sin hemsida, men lite längre fram i chatten visade det sig att hemsidan fortfarande är under konstruktion, om någon månad så där kanske det kommer – bäst vi håller utkik!

  Du har så rätt ORKA!

  https://www.kostdoktorn.se/claude-marcus-helt-svarslos/

 12. 12

  Men mycket fisk innehåller ju mer kolhydrater per 100g än dina 5g?

  och det finns ju nästan bara ett bär som innehållee mindre än 5g/100g , så hur tillåts det?!

  och beasås är ju inte braaa….

  https://www.valutronic.se/weightloss/khtabell.pdf

  finns flera tabeller

 13. 13

  Maggan: För att om man tillåter sig att äta rotfrukter så är det inte längre en LCHF-diet/livsstil. Och det är det här som väldigt få verkar förstå.

  Många som är emot LCHF är inte emot ett minskat intag av socker och kolhydrater eller ett ökat intag av fett/protein. De är däremot emot vad de anser vara det överdrivna minskade intaget av kolhydrater.

 14. 14

  Nr 11

  Bra skrivet – det är nog som så att dom har lika svårt att plocka fram dessa studierna som skall visa LCHF-kostens farlighet, som nu SLV hade med studierna som skulle visa att mättat fett är farligt!

  Den där hemsidan som Marcus pratar om kommer aldrig att skapas….

  Möjligen försöker hans extra arbetsgivare få till nåt……..?? 😉

  Jättebra inlägg Annika! Etablissemangsförespråkarna faller på eget grepp. Dom vet inte vad dom pratar om, när dom angriper LCHF-kosten!

 15. 15
  Maggan A säger

  Sophia #13

  ”För att om man tillåter sig att äta rotfrukter så är det inte längre en LCHF-diet/livsstil.”

  Hur fick du ihop det när Annika nyss har visat att det gick utmärkt redan 2005 (hon som gav namnet till kosthållningen)?

  Jag förslår en kurs i läsförståelse.

 16. 16
  Daniel Jones säger

  Claude Marcus är en slug räv.

  Han är förstås mycket väl medveten om vad LCHF innebär och vad man får äta. Han har nu insett att han håller på att förlora trovärdigheten i sin kamp mot lågkolhydratförespråkarna.

  Vad gör han då? Påstår att LCHF har anpassat sig till den kost han förespråkar och kan därmed göra en kontrollerad reträtt istället för att lida ett fullständigt nederlag.

  Tror dock inte det spelar någon roll, folk kommer sluta att lyssna på honom och hans gelikar. Vidare är vetskapen om att de innerst inne förstår att de hade helt fel fullt tillräcklig för mig.

 17. 17
  Vox Humanae säger

  Annika

  Nu är jag off topic, men det här https://www.aftonbladet.se/nyheter/article14373932.ab är vad du varnade för när alla skrek ”grisen kommer, grisen kommer”. Det var väl också en stort bidragande del till att du utnämndes som ”årets förvillare”. Även här i mörkaste småland börjar folk förstå att man inte alltid ska lita på myndigheterna och att kvällspressen ska tas med en nypa salt. Annika, du har uppnått något på bara några få år! du har räddat livet och hälsan på många människor och hade räddat ännu flera om de vågat lyssna. Annika, fortsätt stå rakt, vi är fler och fler som står bakom dig.

 18. 18

  Sophia Skrev:

  Maggan: ”För att om man tillåter sig att äta rotfrukter så är det inte längre en LCHF-diet/livsstil”.

  Vad som skrivs och sägs beror i hög utsträckning på läsaren / lyssnaren. Vitsen med LCHF – i motsats till tallriksmodellen – är att ALLA – d.v.s. diabetiker / icke diabetiker, normalviktiga / överviktiga kan äta individanpassad LCHF kost. Återigen det är UTGÅNGSLÄGET som avgör.

  DEn fettskrämda tallriksmodellen är endast avsedd för den friska normalviktiga och normalt rörliga delen av befolkningen! Bara det faktum att SLV underlåter att betona att kostrekommendationerna INTE vänder sig till diabetiker och överviktiga är skumt 😉 Detta borde SLV ständigt konfronteras med i debattprogram.

  Undanhållande av information är en väl känd och i det här fallet lika effektiv som cynisk härskarmetod 😉

 19. 19
  Hanna Tolander säger
 20. 20

  Sophia Skrev:

  Men mycket fisk innehåller ju mer kolhydrater per 100g än dina 5g?

  och det finns ju nästan bara ett bär som innehållee mindre än 5g/100g , så hur tillåts det?!

  och beasås är ju inte braaa….

  https://www.valutronic.se/weightloss/khtabell.pdf

  finns flera tabeller

  Tror nog att du ska ta och använda livsmedelsverkets tabeller istället för ett PDF dokument som verkar väldigt otydligt. Bearnaisesås kommer i en stor mängd olika skepnader där det är socker och det ena och det andra tillsatt. Margarin har använts i vissa till och med.
  Den mest vänliga köpbearnaisesåsen jag sett är Lallerstedts tror jag. Innehåller smör och inga andra dumheter. Den låg rätt okej till med kolhydrater. Med tanke på att man knappast äter 100g bearnaisesås utan mycket mindre så är mängden kolhydrater i den okej.
  Men helst vill man göra egen bearnaisesås. Det gäller även majonäs och pesto.

  Sedan att du kommer och påstår att fisk innehåller mer än 5g kolhydrater per 100g får en bara att undra vad du har för förmåga att utvärdera information och vad du gjorde på skolans lektioner. Kan ta lite exempel på vanliga sorters fiskar vi har och hur mycket kolhydrater de innehåller:

  Aborre: 0%
  Gädda: 0%
  Tonfisk: 0%
  Makrill: 0%
  Lax: 0%
  Torsk: 0%

  Exakt vad är det för fisk som innehåller kolhydrater?
  Men det är klart, om man tror att fisk simmar runt i sjöar och hav panerad i ströbröd från början, då kanske man kan få till att det blir 5 g / 100 g, men då ska det vara ett rätt tjockt täcke med ströbröd med tanke på hur mycket ströbröd 100g är. Och då består också ströbröd av 70% kolhydrater, varav ca 95% är polysackarider, dvs den långsammaste formen av kolhydrater.

 21. 21

  @ Sophia:

  Inte riktigt sant. Innehåller rapsolja pga att smör härsknar så fort. Jag googlade.

 22. 22
  ulf pohl säger

  Lchf är ju inte huggen i sten och utvecklas i takt med nya erfarenheter och rön.Dessutom är vi alla olika och måste göra våra egna anpassningar.Det viktiga är ju inte vem som sagt vad när utan att man förstått principen och skaffar sig egna erfarenheter.Då blir det ibland ren paleokost utan mjölkprodukter eller en och annan rotsak upp till den egna KH gränsen.Fett-och proteinfördelningen påverkas också,just nu till förmån för mera fett osv. Allt är öppet och får diskuteras,hoppas det förblir så.

 23. 23

  Kopierar in en kommentar från Kostdoktorn.

  ”Stort tack för länken;

  https://www.kostdemokrati.se/frank/2012/02/15/konsten-att-ljuga-i-tv-m

  Ett bra inlägg, där han gjort en bra diskursiv analys och slutsatser, väl värt att läsa!

  I kommentarerna hittade jag en länk till ett kandidatexamensarbete från Göteborgs Universitet, där de har intervjuat 10 personer som under en längre tid ätit LCHF, i första hand för att gå ned i vikt något de lyckats med och som de anser vara enklare än de trott samt att de bibehållit sin vikt, men att de också fått så många hälsofördelar, efter de initiala övergångsbesvären, att 9/10 tänker fortsätta äta enligt LCHF.

  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/24516/1/gupea_2077_24516_1.pdf

  Här finns alltså en studie som Kostdoktorn, Annika Dahlqvist tillsammans med forskare skulle kunna använda som förstudie, som avstamp till en mycket större studie! Har skrivit det förut, men skriver det igen; önskar verkligen att forskare och läkare gemensamt skrev en forskningsansökan om att studera kort- och långsiktiga effekter av LCHF-kost. Visst det är svårt att bli beviljad medel, men det är inte omöjligt!”

 24. 24

  Off-top

  Idag onsd 15/2 har Svd på framsidan på papperstidningen en jämförelse om Svinvaccineringen
  Rubrik: Minimal effekt av massvaccinering.
  Svd avslöjar Dödligheten samma som i länder där bara högriskpatienter fick vaccin.

  En grafisk jämförelse visar 60% vaccinerade i sverige. 8% vaccinerade i Tyskland.

  Sverige Tyskland
  Antal dödade per 100 000 i svininfluensan 0,31 0,31

  Antal narkolepsifall 168 29

  På nätet finns: https://www.svd.se/nyheter/inrikes/massvaccinering-raddade-sex-liv_6851143.svd

  Tänk vad skäll Annika fick när hon yttrade sig om svininfluensan! men tänk vad rätt hon hade!

  PS
  Svd har skrivit en hel del om svinnisen.

 25. 25

  Jag hängde inte riktigt med.
  Rapsolja borde härskna betydligt snabbare än smör som ju är ett stabilt fett.

 26. 26

  Hej Annika!
  Frågade dig tidigare om du har någon åsikt om medicinsk Marijuana?
  Nyligen godkändes det i form av Sativex.

  Jag är ofta trött och saknar motivation. Troligtvis ADHD-relaterat. Marijuana har gjort mig till en ny människa. Använder det några gånger per vecka.

 27. 27

  @ Helge:

  Bra att du lyfter artikeln om svininfluensan – får hoppas Annika Dahlqvist gör ett inlägg om det!

  Här är lite mer intressant läsning för alla.

  https://www.kostdoktorn.se/att-rekommendera-lagfettkost-kan-skada-patienten/

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ Per #26:
  Nej jag har inga erfarenheter av medicinsk marijuana, och har inga åsikter om det.

 29. 29
  Professor Göran säger

  Det känns just nu som det är läge för en typisk ”Professor Göran”.

  Med andra ord en längre filosofisk utläggning som troligen få orkar läsa på en blogg där inläggen oftast tenderar till att bli mer eller mindre ”one-liners”. Detta är absolut ingen kritik av one-liners – de behövs verkligen och ger ett demokratiskt tillskott till debatten och helst när de också länkar till något mer substantiellt på nätet. Det är nog bara att jag själv som forskare som är lite ”miljöskadad”.

  Och som många vet är jag också en ”hard core” anhängare av att minska kolhydraterna till ett minimum och där passar Annikas kostprogram alldeles utmärkt in i min världsåskådning och jag tror helt enkelt på att det är väldigt hälsosamt att stadigt befinna sig i det ketogena metabola tillståndet – fettbränningsmoden. Ingenting har jag heller kunnat hitta någonting som jag själv anser vara vetenskapligt och som skulle visa att det ketogena tillståndet är skadligt på något sätt – tvärtom.

  https://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

  Läs den boken och bli ”vetenskapligt övertygad”!

  Om jag inte vore så vetenskapligt övertygad skulle jag och min hustru knappast fortsätta som vi har gjort nu under snart tre år. Men det är klart att om man nu inte är så skadad i det metabola syndromet som jag själv och min fru är så kanske man inte behöver ta till så kraftig ”hälsokost” utan kan fuska med en hel del kolhydrater. Lyckliga är förstås dessa människor som kan fortsätta med ”kolhydratsdrogen”. Jag kommer själv ihåg hur härligt det var.

  I eftermiddags gav jag ”järnet” på en LCHF-föreläsning i samband med ett medlemsmöte för Unionen där jag blivit inbjuden som en extra ”krydda”. På mötet dök även vår företagsläkare upp. Trots alla böcker och vetenskapliga artiklar jag försett honom med under de senaste åren och hans ärliga inställning till sina patienter har jag tyvärr inte lyckats ”omvända” honom. Jag återkommer till detta senare i mitt långa blogginläggning. Igår hade jag också mitt andra möte i den studiecirkel som ABF i Trollhättan organiserar. Jag tycker det är ”hur kul som helst” att ”frälsa världen” med vetenskaplig tro. Förtjänsterna är dock måttliga eftersom jag som en ”sann frälsare” inte är ute efter någon ”personlig vinning”. ”Jag gör alltså inte detta för att tjäna pengar utan för att mitt ’hjärta’ brinner för detta!” som jag burkar säga. En flaska rödvin av hyfsad kvalitet, en vinkaraff och en ganska snygg värmeljusstake (grön) har jag dock kasserat på mina ”frälsningsförsök”.

  Vad som slår mig är hur otroligt intresserade folk är av detta med kost och hälsa och då framför allt LCHF. Det är nog bara att konstatera att det ”officiella etablissemanget ”som vi tenderar att kalla dem har blivit tagna på sängen och börjar formera sig till motangrepp. De har levt i ”godan ro” i många, många år och i oheliga allianser av olika slag där inte minst läkemedelsindustrin bedrivit sitt smutsiga spel och där läkarna har fått den väldigt otacksamma rollen att verkställa de smutsiga besluten som fattats på ”hög nivå” inom ”läkarvetenskapen”.

  Jag värjer mig dock oavbrutet mot alla konspirationsteorier av den enkla anledningen att dessa förutsätter kartellbildningar på en global nivå. (Nå kartellbildningar avslöjas ju oavbrutet men jag känner inte riktigt till hur det är ställt med detta inom läkemedelsindustrin – man kanske delar upp marknaderna men konspiration på ”forskningsnivå” har jag ändå svårt att föreställa mig .) Att mängder av professorer är köpta är nog ändå allmänt vedertaget i samband med publikationer. Varför skulle man annars ha infört jävdeklarationer? Trots att jag i dagsläget inte tror på globala konspirationer på forskningsnivå finns ändå logiken som säger att det trots allt finns kollektiva globala företagsintressen att inte sticka hål på myten att läkemedelsbolagen skulle vara intresserade av vår hälsa. Ingen på Unionens möte trodde att det skulle finnas ett sådant intresse men detta var ju förtås ett fackföreningsmöte.

  På Unionen-mötet var det också flera som var inne på konspirationsteorier men jag tror att det ligger en viss fara i detta tänkande för helt plötsligt så ser man en mängd representanter från dessa globala koncerner mötas på hemliga platser för att lägga upp smutsiga strategier kring forskningen i sitt ruttna spel och med människor rädsla och hälsa som brickor. Jag tror helt enkelt inte att det fungerar på det sätter.

  Det hela är troligen mycket mer subtilt än så skulle jag misstänka. Alla ser som vanligt möjligheter att optimera sin egen verksamhet på något sätt – från enskilda aktörer till stora företag. Det blir helt enkelt en balans mellan att tjäna pengar (för att överleva) och moralen som lägger band på de mest cyniska uttrycken. Detta hindra förstås inte heller att ett antal medicinskandaler har avslöjats under årens lopp och detta ligger i just affärsmoralen. Om du inte blir avslöjad med ditt forskningsfusk som t.ex. övervärderar fördelarna med den medicin du utvecklat så kan du på detta maximera dina vinster. Att forskningsfusket är utbrett inom ”läkarvetenskapen” tvivlar jag inte ett ögonblick på och där ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg eldar på denna övertygelse.

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216

  Som forskare inom metallurgin skäms jag faktiskt över att läkarvetenskapen försöker framställa sig som vetenskaplig. Den drar helt enkelt vad jag vill kalla vetenskap i smutsen – helt enkelt en stor skam enligt min uppfattning. Allt som dyker upp som tenderar till att avslöja det hela är det också rimligt att dessa bolag efter bästa förmåga försöker att motarbeta. Man måste nog vara otroligt naiv för att inte inse att det förhåller sig på det sättet. Samtidigt har de förstås inga problem att njuta om en konkurrent avslöjas med ”fingrarna i syltburken” även om det kanske kan kännas lite skakigt med tanke på att man vet att man själv har tassarna i samma syltburk.

  På den allmänpraktiserande läkarens nivå materialiseras förstås detta ovetenskapliga forskningsfusk i ”förordningar” som de måste följa om de inte ska riskera sin läkarlegitimation och som i mina ögon är helt absurda där man angriper kroppens försvarsmekanismer av olika slag och som den tar till för att den har hamnat i ett sjukt metabolt tillstånd på grund av just kolhydraterna. Vi talar här framför allt om höga blotryck och höga halter av kolesterol. Att bekämpa dessa försvarsmekanismer med kemiska preparat där man inte har en susning om vilka långtgående effekter detta kan föra med sig är för mig kvacksalveri. Och att rekommendera patienten att upphöra med det som gör honom eller henne sjuk var ju innan prejudikatet med Annika förbjudet. Den stackars läkaren försöker förstås få sin värld att hänga ihop och söker då efter de halmstrån som kan försvara vad han eller hon håller på med trots att läkaren inser att det är läkemedelsindustrins intressen som gynnas trots att läkaren kan misstänka att patienten egentligen inte mår bra av dessa kemiska attacker. Läkartidningen verkar fungera som ett sådant halmstrå.

  Intressant är att jag misstänkte att frågan om att ”hjärnan tar skada av LCHF” skulle dyka upp på min föreläsning på Union efter lundaprofessorn Erlanson-Albertsson utfall i TV-debatten och det gjorde att jag var ganska påläst och också hade tagit fram den bakomliggande ”vetenskapliga” artikeln som Ralf Sundberg hade länkat till. Som vanligt så visade den att det hela var frågan om pseudovetenskap. Lite skumt är att det var så många författare som medverkade i denna publikation. Någon som har en idé varför? Vad jag inte visste var att vår företagsläkare hade med sig det aktuella numret av Läkartidningen med artikeln av Erlanson-Albertsson till min föreläsning men å andra sidan visste förstås inte han att jag hade gått till botten med denna fråga inför min föreläsning.

  Jag avslutade min föreläsning med en bild av Mattias Ribbing och hans bok ”Vägen till mästarminne” och även ett par citat där han berättar om fördelarna ned strikt LCHF (dvs. en ketogen kost). Nå – vår företagsläkare hade ju fått tag i halmstråt genom Erlanson-Albertsson artikel i läkartidningen och påpekade då mekaniskt att ”hjärnan behöver socker” trots att det var uppenbart att mitt citat av Mattias Ribbing att han inför de stora tävlingana i minneskost var väldigt noga med att inte äta några kolhydrater över huvud taget för att hjärna skulle kunna prestera optimalt på ketoner.

  Ärligt talat så tycker jag oändligt synd om dessa allmänpraktiserande läkare (som inte är cyniska utan ärligt och efter bästa förmåga försöker hjälpa sina patienter) och som måste följa dessa absurda ”tvingande rekommendationer” och återigen så stämmer mitt favoritcitat från den store filosofen Bertrand Russell.

  ”De flesta människor skulle hellre än tänka! Och de gör det”

  Tillsammans med mitt eget tillägg:

  ”Anledningen är att de skulle dö om de gjorde det!”

  Med andra ord måste dessa officiella rekommendationer fungera som ett slags ”självlobotomering” och för att undvika detta så måste alla halmstrån var väldigt välkomna om man nu inte vill se sin läkarlegitimation i framtiden flyga iväg som en vilsen fågel.

  Möjligen är Annika här ett undantag i läkarkåren vilket kanske bevisas av att galgen har varit framme flera gånger och att hon med nöd och näppe klarat sig undan ifrån denna. Detta är starkt tycker jag.

  Tur att jag själv är metallurg!

 30. 30

  @ Professor Göran:

  Tack för ett som vanligt mycket intressant och tänkvärt inlägg!

  När anser du att ett blodtryck för en fullt frisk sjuttioåring, som orkar med 1 timmes fysisk ansträngning och medelpuls 120 utan att bli anfådd inklusive återhämtning inom en halvtimme till puls runt 75 och blodtryck runt 145/85 bör medicineras?

 31. 31

  Du är en sann och stabil förespråkare för LCHF. Det är dina tips jag har använt mig av sedan starten och det var ju otroligt att dessa människor inte visste att nötter(pinjenötter framförallt, men även andra nötter i mindre mängder) samt bär(hallon, blåbär etc) är lchf. Vet inte folk om det, blir dessa debatt ”experter” felinformerad.
  Ja nu struntar jag i vad andra äter men min LCHF är densamma som du skrivit om.

  Hoppas nu McDonalds får en nergång i sin försäljning, För det behövs bra kost bland svenskar för att bygga en stark inhemsk produktion med bra mat.

  26

  Per says:
  Troligtvis ADD isåfall?

 32. 32
  ragnhild säger

  #41
  ”Vet inte folk om det, blir dessa debatt ”experter” felinformerad” (sitat slut);

  Ja, tenk om det hadde varit informationen som inte hadde nådd dem?
  Informationen er jo rett foran nesen på dem – men hvorfor og hvordan ta den inn?

  Jeg har en hypotese:
  Fettet, fettberget har stått i veien, de har ikke kunnet komme over det, ikke gå rundt heller – da flyttet det (fettberget) bare på seg. Ikke kunne de grave seg gjennom det heller. Det var for massivt….. !

  Men nå er det så mange (slike som du og jeg), som har kommet over fettskrekken, at de (establissemenetet) ikke kommer utenom lengre. De må begynne å ”KLATRE” . Dessverre blir det litt krångligt, de har mistet litt styrke i form af ” tillit och respekt” på veien. MEN ”klatre” det må de …. och gremme seg også over både sin oppförsel og ”syke” aktiviteter – eks. gbp-operationer. Vi vil dessverre aldri kunne tilgi myndighetene nettopp disse = samme sak, men nok om det her.

  Prof. Göran – det går veldig bra når man bare tar et avsnitt om gangen, och ikke sonderer terrenget dvs. ser hvor långt inlägget är – 1,2,3 så är man ferdig – fint å få med seg 🙂 god natt på er – alla!

 33. 33
  ragnhild säger

  #41
  ”Vet inte folk om det, blir dessa debatt ”experter” felinformerad” (sitat slut);

  Ha,ha,ha – ser ni – jag har fått en extra sans – jag ger respons på inlägg #41 här … absolut velkommen; ”den sansen” 😉

  p.s. jeg skriver litt dårlig, betoner galt og skulle gjerne både tatt bort og forkortet, men så er det… ikke altid man mestrer redigeringen i tide. Skit au. Håper dere forsto hypotesen min. Jeg tenker at når livlögnen har truet dem (estblmt) så har der absolut inte varit någon motivation for innhenting av kunnskap, absolut ingen.
  Nå kommer de ikke utenom, vil jeg tro og mene.

 34. 34

  Björn Skrev:

  Hoppas nu McDonalds får en nergång i sin försäljning, För det behövs bra kost bland svenskar för att bygga en stark inhemsk produktion med bra mat.

  Jag håller så med – det är ett mycket skrämmande uppvaknade att inse vilken typ av ”slakt” eller rättare sagt grov djurmisshandel eller ännu mer liknande ren tortyr som McD och så många fler företag ställer sig bakom och sponsrar. Men det är klart, med en statsminister som tycker att detta ska få fortgå och att de som inte hänger på tåget med denna typ av ”slakt” är inskränkta m.m., då de, enligt statsministern, inte ser hur mycket pengar som går att tjäna på detta!!! Jag är i mycket stor chock! Kött från denna typ av slakt serveras också på såväl skolor som äldreomsorg, och det enda de bestämmande hade att säga om det var att varje individ måste fråga vad som ligger på deras tallrik! Hur många svenskar har ens kunskap, än mindre kan uttala ordet, att fråga om detta – vem kunde någonsin föreställa sig och tro att detta skulle ske här i landet?! Man gråter mer och mer för varje dag. Efter jag sett hur denna tortyr går till, börjar jag alltmer förstå veganernas argument. Men då har vi istället monokulturen och dessa företag. Jag tycker man för var dag blir alltmer motivationslös och desperat på det rådande samhället och alla de som sätter agendan över folkets huvuden – politik, religion och kapitalism i en ohederlig och grotesk allians. Jag hoppas verkligen LCHF och starka representanter för LCHF tänker och vågar ta fighten. Detta är mycket viktigare än att fokusera på ”gräsbetande djur”, även om det självklart är hälsosammare och bättre för miljön än de uppfödda på spannmål. Men som sagt denna typ av ”slakt” måste LCHF reagera mot!

 35. 35
  ragnhild säger

  #34 – ”Men som sagt denna typ av ”slakt” måste LCHF reagera mot”!
  Nå ble jeg nysjerrig – kan du gi info om dette via noen lenker, eller fortelle kort hva det handler om ?

 36. 36

  Synd att ingen frågade Claude Marcus om sina extraknäck och om han tror att det det finns någon möjlighet att det påverkat hans inställning till LCHF.

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ 1940:

  Som vanligt var mitt inlägg av ”filosofisk” natur och därför kanske passar bättre i Annikas nya tråd om skygglappar inom forskningen utifrån Sven Erik Nordins krönika.

  Om vi nu tror på att våra kroppar försvarar sig om de angrips av lejon eller av bakterier men på olika sätt utom kanske då det gäller blodtrycket så är tanken naturlig att det är bra att den gör detta.

  Det filosofiska ligger i att det då måste anses som absurt att angripa de mekanismer med vilka kroppen försvarar sig. Denna inställning anser jag själv var ”sjuk” och det är framför allt läkemedelsindustrin som står för denna sjuka inställning. Vi kan vara väldigt säkra på (utan att själva vara cyniska) att denna industri ”älskar” att folk är så lagom sjuka att de har dragit ingång sina försvarssystem som sedan kan bekämpas med kemiska medel som dessutom har kunnat patenterats.

  När det gäller blodtrycksmediciner så tyckte min företagsläkare på en direkt förfrågan vid föreläsningen att mitt blodtryck på 110/60 ”var bra” och att det nog inte heller var fel att jag gått ned 20 kg på min LCHF livsstil och nått en idealvikt men han ”gillade” ändå inte det där met ”fettet”. Och speciellt kokosfettet med sina 90% procent mättat fett var han väldigt skeptisk till.

  Vad det gäller att ”bekämpa” höga blodtryck så ser jag ingen ”logik” (filosofiskt) men om det finns kliniska fakta som tydligt visar att vissa funktioner i kroppen helt enkelt tar stryk av ett högt blodtryck och att kroppen helt enkelt har ”överreagerat” med att höja blodtrycket så kan man förstås se ett försvar i att sänka blodtrycket med mediciner. Jag har ännu inte sett något förnuftigt resonemang kring detta – är det någon som kan tipsa mig om någonting? Som ärlig forskare måste man helt enkelt vara nyfiken och villig att förkasta en hypotes man tror på (i det här fallet logiken att det är nonsens att bekämpa en sund försvarsmekanism i kroppen med kemiska preparat). Annars är man ju tillbaka på ruta gå när man frågar vad som ligger bakom våra officiella kostråd och någon professor Marcus slänger ur sig att det finns ”tusentals rapporter som visar detta” men när man ber om en enda så går det inte att spåra upp någon trots den oerhörda datorkraften i alla söksystem.

  I min ”filosofiska värld” så är man då man bekämpar höga blodtryck på samma sätt som med statinerna inne och ”rotar” i kroppens otroligt komplicerade maskineri utan att egentligen ha en susning om vad man håller på med. I min värld är detta helt enkelt vetenskapligt nonsens. Liknelsen med att släppa in en elefant i en porslinsbutik för att städa upp ligger nära till hands. Var det inte också så att hälften av alla som vårdas på sjukhus gör det på grund av de skador som medicineringen gett upphov till? Om det är på detta sätt så vore detta i min ”filosofiska värld” också helt logiskt.

  ”Ta bort grundorsaken – ät strikt LCHF!” är min enkla uppmaning i denna fråga om blodtrycket och det fungerar ”perfekt” för min fru, mig själv och troligen också för en och annan av de övriga i vår växande skara.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ Professor Göran #37:
  Angående detta med effekt av blodtrycksmediciner. Jag har inte under mina utfrysta år följt med perfekt i forskningen, men av vad jag har uppsnappat så har man inte sett någon överlevnadsvinst av Calciumblockerare (Amlodipin, Felodipin m fl) och inte heller av betablockare (som Seloken, Bisoprolol m fl) däremot av diuretika, framför allt tiazider som Salures, ACE-hämmare (ex Enalapril), A2-antagonister (ex Atacand) har nog visat viss överlevnadsvinst. Men för ACE-hämmare och A2-antagonister också livsfarliga biverkningar och interaktioner, framför allt vid njursvikt.
  Däremot vet man ju inte om det är blodtryckssänkningen i sig, eller andra mekanismer, som gör överlevnadsvinsten.
  Någon som vet mer om detta?

 39. 39

  Tack professor Göran och Annika!

  Det här har jag funderat en hel del över, sökt och fortsätter att söka information om. Själv äter jag LCHF sedan ett par år tillbaka, har läst både Ralf Sundberg och Uffe Ravnskov. Båda ifrågasätter väl blodtrycksmedicinering? Eftersom jag själv omedicinerad oftast med något enstaka undantag sedan 65 års ålder (tidigare normalt) ligger på det som av WHO:s experter benämns som lindrig hypertoni (runt (160/90) och hittills med 25 mg Losartan på högt normalt tryck (runt 140/75) så borde jag väl slå mig till ro om det inte vore så att kroppen känns starkare utan medicin när jag motionerar .

  Jag har förstått att det är jag själv som måste ta ställning till medicinering och att mitt problem närmast är att betrakta som ett ”lyxproblem”, men eftersom jag är vetgirig och inte bara vill finna mig i läkemedelsindustrins gränsvärden utan att forska närmare så tog jag chansen till diskussion.

  Tänk om det i själva verket är med blodtryck som med kolesterol – att man borde vägra att mäta och oroa sig för att det inte ligger där det ”borde” enligt WHO?

  Finns det överhuvudtaget några studier som visar när trycket är hälsovådligt för friska människor i olika åldrar? Finns det några studier som visar att den pensionär som i snitt ligger på 120/60 lever längre/inte får problem med hjärta och kärl oftare än den som ligger på 170/90 omedicinerad eller på 140/80 medicinerad?

 40. 40

  @ Annika Dahlqvist:
  Om jag inte minns helt fel så skriver Ralf Sundberg i ”Forskningsfusket!” att hjärtinfarkt inte kan behandlas med förebyggande blodtrycksmedicinering. Tyvärr har jag lånat ut boken så jag kan inte lämna ett exakt citat, men jag minns att det stod under rubriken Blodtryck långt upp på en vänstersida. Om samma sak gäller för stroke minns jag inte.

 41. 41
  Professor Göran säger

  Ju mer jag hör och läser ju fler elefanter ser jag i vår mer eller mindre vackra proslinsbutik. Att påstå att de befinner sig därinne för att ”städa upp” av vetenskapliga skäl tror jag idag inte för ett ögonblick på.

  Jag är idag stolt över journalanteckningen från mitt sista återbesök 2005 på hjärtkliniken på NÄL.

  ” …. men inga farmaka av oss förskrivna.”

  PS Jag är inte mot medicin och ska nu på ”after work” och ta mig en redig whiskey och det gör jag bara för att det troligen är den ”bästa hjärtmedicinen” men de visste man redan för 100 år sedan. (Whiskey innhåller för övrigt inga kolhydrater 🙂 )

 42. 42

  Dr Annika #38

  Kvinna 65, har medicinerats sedan 25 år tillbaka, med säkert tiotalet olika sk blodtryckssänkare…utan att det… blodtrycket …stabiliserats…?

  Herrarna, mina doktorer…skakar på huvudet.. förstår inte varför medicinerna INTE sänker trycket…, trots förhöjda doser och utbyten till nya ”bättre” sorter…?

  De första 15 åren fick jag betablock, diuretica, sedan ACE hämmaren och nu med tillägget calciumblock. Amlodipin sedan ngr år….
  Mitt blodtryck har inte sänkts eller stabiliserats , jag har däremot tydliga tecken på njurskador, ödem, inflammatoriska symtom, ökad smärta i muskler och leder, metabolism ?

  Min fråga är, törs jag, får jag, kan jag…på eget initiativ…sätta ut mina mediciner eller måste jag få sk ”godkännande” av utskrivande läkare……inser starkt.. detta… får jag aldrig..?.

  Mina jämnåriga kamrater, får hjärtinfarkter, strokes och dör…trots eller för att de ”matas” med samma farmaka som jag…

  Med ena foten… ena hjärnhalvan, i LCHF övertygelse,,,den andra…fastlåst i ”förändringsrädsla” och ”patientunderkastelse”………

  ” man ska vara stark… för att vara sjuk”.. är en klyscha som stämmer, på många av oss….<3

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ ”Gilla”:
  Det enda jag kan säga är att det bästa för blodtrycket, och hälsan, är att äta LCHF. Sen hur du ska göra med medicinerna vågar jag inte råda om. Det är mellan dig och din läkare.

 44. 44

  Dr Annika….. jag ställer om frågan…..

  Vad kan hända… under några veckor utsättande…..?.

  Har Du personligen ”satt ut” kolesterol / blodtryckssänkande farmaka….före, under eller efter kommenderad dietförändring?

  Du skriver i SAMRÅD med min läkare….det rådet, upplever jag ”dubbelbottnat” tyvärr..

  .Hur många primärvårdsläkare , bryr sig om en ”den lilla” patientens funderingar och ev egna initiativ ang förbättrad hälsa ?

  Pudelns kärna….moment 22…..stå på egna ben.. ta personligt ansvar…. skyll dig själv om du blir sjukare !

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ ”GILLA”:
  Dels kan jag inte råda dig, eftersom jag inte har behandlingsansvar för dig, dels har Socialstyrelsen förbjudit mig att ge individuella råd på bloggen.
  Jag brukar inte sätta ut blodtrycksmediciner om blodtrycket är väldigt högt. Men det är alltid patienten själv som i slutänden bestämmer vilka mediciner den ska ta.

 46. 46

  @ ragnhild:

  S.k. religiösslakt. Sker i Sverige, men då med viss bedövning, godkänt och uppmuntrat av vår statsminister, som tycker de handlare som inte vill sälja den här typen av ”slaktat” kött är fördomsfulla! och att de inte är smarta då det finns så mycket pengar att tjäna. Sen är majoriteten av allt importerat kött i Sverige utfört enligt denna form av ”slakt” / tortyr och den ökar mer och mer då ett mellanled i djurbehandlingen kan avvaras (veterinärer osv.) och det finns mycket pengar att tjäna på det. Utomlands skärs djurets (exv. kor) hals av, utan någon bedövning, och djuret tappas på blod. Självklart dör inte djuren direkt, utan det är tortyr, något även representanten för veterinärförbundet sade, efter sitt besök vid ett slakteri i Frankrike och de fick se detta av misstag. Enligt uppgifter är också McD allt kycklingkött ”slaktat” på detta sätt. Om du söker på svenska hemsidor borde du kunna hitta mycket information. Det var nyligen – igen – på nyheterna i Sverige. Det har varit uppe tidigare, men då det är så ”känsligt” har det alltid tystats ned, men det finns information på nätet. Men den här gången i nyheterna togs det upp mer ordentligt. Uppenbarligen får handeln inte skriva att det INTE är ”slaktat” enligt denna religiösa sed, däremot får kött markeras som är ”slaktat” på detta sätt! Även de större kedjorna säljer den här typen av religiöst ”slaktat” kött. Däremot tror jag att City Gross inte gör det.

 47. 47
  ragnhild säger

  #46 – Tacksam för att du tog dig tid att svara. Ska läse mig upp på nätet. Ingen grunn til å støtte dette,
  Undrar mig på det stora ”omfanget” – har länder rasjonelt valgt metoden så dom inte behöver differensiera?
  Vel, jag ska läsa på.

 48. 48

  @ ragnhild:

  Vid slakt i Sverige görs djuret helt medvetslöst innan det slaktas. S.k. religiös ”slakt” i Sverige tillåts, men med krav på bara viss bedövning, alltså inte alls lika ordentligt som vid riktig slakt i Sverige där djuret görs helt medveslöst. Trots detta är, enligt uppgifter i svenska TV-nyheter för några dagar sedan, Sverige och ytterligare 1 möjligtvis 2 länder trots allt undantag i Europa (eller om det var EU), då de har krav att även vid s.k. religiös ”slakt” ska djuret i alla fall bedövas åtminstone något. I samtliga andra länder finns inte detta krav, utan där skärs djurets hals av utan att djuret på något vis är bedövat (än mindre då medvetslöst). Skälet och kraven kommer från religiösa grupper, men man ”slaktar” mer än detta krav, utifrån att det blir billigare, då de slipper ett mellanled, veterinären osv. Representanter från veterinärförbundet som var i Frankrike och som de själva tror av misstag fick se hur en sån här s.k. ”slakt” går till, kallar det för grovt djurplågeri och tortyr.

  Europa på 2000-talet – visst är man stolt – not! Vi är tillbaka till de mörka tiderna. Jag gråter. Jag hoppas innerligt att LCHF-rörelsen vågar addressera detta, vågar visa sitt stöd för de organisationer – de är inte många men de finns – som faktiskt motarbetar och vågar motarbeta denna tortyr! Något stöd från regeringen lär man inte få, då vår statsminister står bakom denna s.k. religiösa ”slakt” i Sverige, och inte heller har han yttrat sig vara emot importen av kött utförd genom s.k. religiös ”slakt” helt utan bedövning!

 49. 49
  ragnhild säger

  #48
  Djurskydd är absolut än viktig sida ved lchf. Kan du kopiera detta över til länken; LCHF och Miljön?

  Jag kom över denna bloggen, http://www.gunnela.nu – hon beskrev hur kyllinger (fransk varumärk) ble håndtert/behandlad. Jag har aldig hört ell. kunne tänka mig något så skräkligt och vill inte ref. här – helt sjukt.

  Tack för mera info 🙂

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  @ M #48:
  Vi har ju svårt att påverka ute i Europa. Men jag tycker att vi ska se till att vi äter svenskt kött, och verkligen se till att behandlingen av djuren i Sverige är värdig.
  Vi har, om inte annat, vår konsumentkraft att ta till.

 51. 51
  Professor Göran säger

  Ragnhild, M

  Lyckligast är kanske bara de som lyckas äta strikt LCHF i smyg utan att överhuvud taget tänka på något annat än sin egen hälsa.

  Detta är nog inte mer omoraliskt än att äta på Mcdonalds.

  Nu ska man förstås inte underskatta våra officiella motståndare för de tvekar knappast att förvandla LCHF till just ”omoral ” trots att de själva står för den omoral som genomsyrar hela det nuvarande sjuka systemet på alla håll och kanter. Har man lätt för att gråta är det nog också lätt att fylla alla de floder som har dikats ur i jordbrukseffektivitetens namn.

  Tårar över jordens alla fattiga och sjuka människor, om man nu är benägen att se in i detta tabuområde, kan också lätt fylla torra flodfåror.

  Men då har man ju förstås börjat grubbla, tänka och blivit olycklig för annars behöver man inte gråta. Men mental olycka går ju också att tjäna pengar på och ca 10 % av västvärlden lverkar nu gå på psykofarmaka för att lindra ångesten.

  (när jag kollade på Wikipedia så verkade man ha skrivit ut mer än 200 miljoner recept på antidepressiva medel)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Antidepressant

  Behovet lär knappast minska så kursutvecklingen på läkemedelsaktier torde därför bli väldigt positiv enligt min mening.

  Och – framför allt – läs inte ”Veganmyten” av Lierre Keith. Då är det väldigt lätt att börja tänka obehagliga tankar och sedan bli deprimerad. Boken borde därför ha leverats med en burk Prozac eller något liknande preparat.

  Tur att man tar D-vitamintillskott.

 52. 52

  @ ragnhild:

  Här är några länkar. Vet inte om Annika vill publicera dem eller inte. Är inte säker på vad LCHF och Miljö är för något – men vill du kopiera över länkarna m.m. kan du göra det.

  https://tidningen.djurskyddet.se/2011/09/kott-fran-obedovade-djur-saljs-i-svenska-butiker/

  https://tidningen.djurskyddet.se/2012/02/over-11-000-vill-ha-markt-kott/

  https://tidningen.djurskyddet.se/2012/02/passivt-av-eskil-erlandsson-i-fragan-om-obedovad-slakt/

  https://www.axfood.se/sv/Miljo-och-ansvar/Bloggar/Asa-Domeij/Dates/2011/8/Halal-fortsatter-engagera/
  (Åsa Domeij är en f.d. politiker på riksdagsnivå – miljöpartist – nu anställd av Axfood.)

  https://tidningen.djurskyddet.se/ledare/
  (Bl.a. 15 sept. 2011)

  https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Religios-slakt_GV02MJ381/?text=true
  (3:e stycket)

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-finns-pengar-att-tjana_1649355.svd

  https://www.danpo.com/main/default.asp?id=51&subid=118&langID=1
  (Kedjor år 2009 köper härifrån, Kronfågel m.fl. köper år 2011 bl.a. härifrån, se även länk nedan)

  https://hd.se/landskrona/2011/04/13/halalkott-serveras-pa-skolorna/

  Sök på nätet, you tube, finns intervju med Sveriges statsminister och rörliga bilder från ”slakt”, inte som när det för några dagar sedan var med i svenska nyheter – igen – då valde man av förklarliga skäl stillbilder! En film är överförd den 8 mars 2010 av grozzisten. Finns kanske andra upplägg också.

 53. 53
  ragnhild säger

  Takk alla, och njut af dagen i morgon 🙂 Och jodå, man är modig nog – ska läsa 🙂

 54. 54

  Vare sig det är partipolitik eller inte så ser vi svart på vitt här vad regeringen vill göra och vilka signaler de sänder.

  Det är såklart stötande att yttra sig negativt om denna kedja i dagens Sverige. Etik och moral är som bortblåst. Vi ska äta på mcdonalds, har vi inget jobb ska vi jobba på mcdonalds. Jag gillar inte att den sänkta restuarangmomsen gynnar dessa matkedjor mest av alla. Utvecklingen mot övervikt och fetma breder ut sig. Detta kan tydligt påvisas och har förmodligen diskuterats här tidigare, att de som står utanför samhället och är låginkomsttagare i USA är de som har mest och allvarlig övervikt. Detta kan härledas till skräpmat, då det är det enda de har råd med.

  Det är så enkelt att svänga in på mcdonalds när blodsockret är lågt och ungarna skriker.

  https://www.aftonbladet.se/kultur/article14354419.ab

 55. 55
  pensionär säger

  @ Professor Göran:

  Det gör du rätt i. Man får passa sig så att man inte blir slav under dygden 🙂

 56. 56

  Någonstans såg jag en bra kort sammanfattning av LCHFdär det också står att det är ok med rotsaker i viss utsträckning.tror att det var kostdoktorn som länkade hit.Hittar det inte nu

 57. 57

  @ Ve:

  Kopierar in delar från en av mina kommentar i inlägget nedan, där jag sammansatt vad som står i olika kostprogram om GRÖNSAKER/ROTFRUKTER, BÄR/FRUKT.
  https://annikadahlqvist.com/2012/02/16/skygglappar-i-forskningen-eller-trons-makt/#comments

  Min kommentar: (Det som är skrivet i versaler, har jag gjort, pga det inte går att göra fetstil osv.)

  Annika Dahlqvist program från år 2005 betonar inte där att GRÖNSAKER helst ska ha vuxit ovan jord, något hon däremot gör i sitt kostprogram tryckt som folder år 2008. I båda kostprogrammen sätts GRÖNSAKER – oavsett du vuxit ovan eller under jord – under rubrikerna ”Du får äta” / ”Fritt fram med mat du kan äta”. BÄR nämns inte separat i något av programmen, troligtvis ingår dessa i FRUKT-begreppet (liksom rotfrukter är en grönsak – som vuxit under jord – och därmed ingår i grönsaks-begreppet). Därmed hamnar FRUKT (BÄR) under rubrikerna ”Du får äta lite av” / ”Mat du får äta lite av”, tillsammans med en tydligare förklaring om FRUKT (BÄR), samt kommentaren 1 FRUKT/DAG är okej, helst som efterätt.

  Kostprogrammet från Karin inlagt vid KiF från år 2008 sätter ROTFRUKTER, FRUKT och BÄR under samma rubrik ”Undvik helst”. Samtidigt inleds kostprogrammet med en text där det framgår att det är individuellt och också utifrån behov, exv. viktnedgång osv.

  Kostdoktorns, Andreas Eenfeldts, kostprogram från 2011, sätter BÄR under rubriken ”Ät också gärna”, med kommentaren att det ska ske i måttliga mängder. Han sätter ROTFRUKTER och FRUKT under samma rubrik ”Undvik helst”, och skriver en kommentar till ROTFRUKTER kan intas i måttliga mängder beroende på individuella förutsättningar och att FRUKT ska intas bara undantagsvis.

  (Nedan, kostprogram från Karin, KiF – finns hos både Annika Dahlqvist och Kostdoktorn år 2008)
  080129/KE (Datum och signatur från januari 2008)
  https://www.pagina.se/filer/LCHF.pdf
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/category/LCHF+folder
  https://s4.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lchf-5.pdf
  ”Undvik helst”
  ”Mycket kolhydrater finns i dessa produkter,
  så MINSKA SJÄLV UTIFRÅN DINA FÖRUTSÄTTNINGAR
  OCH ÖNSKEMÅL. Vill du gå ned i vikt,
  undvik det mesta, vill du ”bara” må bra, eller något
  annat kan du vara mera tolerant.”
  ”Potatis, ROTFRUKTER, pasta, bröd, spannmålsprodukter;
  är också socker, bara i en
  annan form. Även i fullkornsformat. Och
  som skräpmat, chips, pommes frites..”
  ”FRUKT är godis, alltså socker! Och torkad
  frukt är därför koncentrerat socker.
  BÄR är bättre, hallon har minst kolhydrater.”

  (Nedan, Annika Dahlqvists första kostprogram, inlägg från 02 nov kl 10:38, 2005)
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/mitt_kostprogram
  ”Du får äta:”
  ”GRÖNSAKER,…”
  ”Du får äta lite av:”
  ”…. FRUKT (inte torkad frukt, koncentrerat socker)”

  (Nedan, Annika Dahlqvist kostprogram som folder, inlägg 10 mars kl 12:22, 2008)
  https://pagina.se/filer/DR_Dahlqvist_kostprogram.pdf
  ”Fritt fram med mat du kan äta”
  ”Grönsaker, HELST de som vuxit OVAN JORD ”
  ”Mat du kan äta lite av”
  ”…FRUKT (inte torkad)”
  ”FRUKT är möjligen nyttigt, men frukt innehåller mycket socker (särskilt bananer och
  vindruvor). Fruktosen går rakt in i fettväven och lagras upp där som fett, varför man
  bör vara restriktiv vid viktnedgång. Håll dig till EN FRUKT OM DAGEN, gärna som efterrätt.”

  (Nedan, länk till Kostdoktorns eget kostprogram/folder, mars 2011)
  https://s3.kostdoktorn.se/wp-content/2011/03/LCHF-folder110326c.pdf
  ”Ät också gärna”
  ”BÄR: Okej i måttliga mängder, om du inte är
  superstrikt/-känslig. Gott med vispad grädde till.”
  ”Undvik helst”
  ….”Måttliga mängder ROTFRUKTER kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.”
  ”FRUKT: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.”

 58. 58
  Sophia säger

  @ Maggan A:

  Jag skulle föreslå en kurs i vett, men sure, jag förstår att din hjärna är lite mossig.

  Nej jag är ingen motståndare mot ett lägre intag av kolhydrater eller ett högre intag av fett och protein.

  Men jag utgår ifrån att LCHF är en diet, för den har regler, strikta, normala och lite mer liberala (den sista antagligen för att få in så många som möjligt att vara anhängare).

  Om jag skulle äta den strikta eller normala så skulle det antagligen inte finnas något kvar av mig, jag behöver inte banta. Därför tycker jag att det är bättre att hålla sig till en normal nivå istället för att höja upp en diet och göra om den till en livsstil.

  Det hela började som en diet om jag inte missminner mig, ett sätt att förlora vikt. Så varför har ni så svårt för att andra tycker så?

 59. 59
  Sophia säger

  @ Ankan:
  Hatar inte ni livsmedelsverket? De ljuger väl bara?

 60. 60
  Sophia säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ska vi inte äta odlat kött istället eller är onaturligt alldeles för farligt för kroppen?

 61. 61
  Sophia säger

  @ Ankan:
  HAHAH och nej jag tror inte att fiskar finns i panering, jag äter sällan panerat i alla fall. Föredrar torsk, lax och tonfisk (men tonfisk ska man ju inte äta på grund av andra anledningar, typ miljön) men vem bryr sig om den. Inte ni i alla fall 🙂

  Jag länkade till en tabell, jag har sett flera, som visar att flera fiskar innehåller mer än 5 g kolhydrater / 100 g. ALLA tabeller har jag tagit från LCHF-anhängare så det är inte mitt problem om de inte stämmer, det är ju bara himla synd om alla de som tror sig leva på en LCHF-diet med missvisande tabeller i så fall.

  Jag är för odlat kött, hoppas att det snart kommer igång ordentligt. Frågan är hur alla här kommer tycka om det, för allt ska ju va så jäkla naturligt. Att naturligt alltid är bäst är ett spännande antagande som jag hoppas många förstår inte är sant, även om man kan ifrågasätta vad för skit som stoppas i maten många ggr.

  Till skillnad från de flesta här har jag aldrig haft problem med min vikt så jag tror inte jag är den som ska bli uppläxad över vad som är nyttig mat – jag har full koll själv.

  Vad jag förstår så handlar det inte om hur mycket man äter utan hur stor del som är kolhydrater? Alltså är mer än 5 % kolhydrater i en bearnaisesås för mkt, oavsett om man äter lite eller mycket. Men det kan ju också bero på att det är en jäkla djungel med LCHF-dietister som alla har sin egna tolkning av det hela och hur ska då jag kunna fatta vad de surrar om.

 62. 62

  #61 Fiskpinnar är inte en fisk.

  Hel fisk innehåller alltid mindre än 0.1 g kolhydrater per 100 g.

  För min egen del och vad jag rekommenderar mina medlemmar så är det alltid det totala antalet kolhydrater i måltiden som är det intressanta och i vissa fall också vilken sort. Men visst tycker folk olika och så är det väl ändå med alla dieter eller olika sätt att äta beroende på vad man nu vill kalla det?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa