Karin Bojs: Hög andel fett är inte farligt

Film på Webb-TV DN.se. Bra att hon vågar säga emot Livsmedelsverket.

 

Comments

  1. 1

    Har inte Karin Bojs (marginellt) korrigerat sin uppfattning beträffande LCHF på senare tid?

  2. 2

    JUST NU: Chat på DN om dieterna.

    https://www.dn.se/chattar/chattrum3

  3. 3

    Om kolesterol:
    Margareta Norberg är forskare på Enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet och är också medicinsk koordinator för Västerbottens hälsoundersökningar, VHU.

    I de senaste siffrorna från hälsoundersökningar gjorda 2010 inom VHU ser hon en markant uppåtgående trend med ökad kolesterolnivå. Detta oroar eftersom den tidigare mångåriga och nedåtgående trenden med minskade blodfetter kunde kopplas till en tydlig nedåtgång i sjuklighet och dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.

    -Det är givet, när det nu går åt andra hållet, att man funderar på vad som kommer hända med hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden, säger Margareta Norberg.

    https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4079&grupp=14042&artikel=4943393


    Time will tell…

  4. 4

    #3 Totalkolesterol är helt ointressant, det är fördelningen mellan oxiderat LDL och HDL som är av intresse för hälsan.

  5. 5

    Ikväll handlar Karlavagnen på P4 om mat om bl annat lchf m.m..

  6. 6
    Eva Ivarsson säger

    #Jonas det ska vi lyssna på ! Tycker man saknar Uffe Ravnskovs synpunkter om varför vi får infarkter – homocystein? – i den här debatten?

  7. 7

    Sicken lavin du startade en gång med ditt agerande och din BLOGG, Annika!

    För varje år som går så får du bara mer och mer och mer rätt!

    TACK FÖR DET ! 🙂

  8. 8

    Blev intervjuad av Expressen Hälsa och nu är det med i söndagsbilagan och det finns även på nätet. Elin Gunnarsson intervjuade 3 kvinnor som blev bättre i magen av Lchf. Det är inte bara magen som mår bättre. Jag själv har gått ner i vikt, från storlek 48 till 42. Min dotter 18 år har gått ner 33 kg och hela familjen tillsammans har gått ner -70 kg. Allt tackvare en bok som du har skrivit Annika. Vi vill gärna tacka dig för våran fina hälsa idag. Vi var en överviktig familj med magproblem och vi visste inte hur vi skulle ta oss ur det.

    Här är länkarna till den som är intresserad

    Min blogg

    https://blogg.amelia.se/gottelisa/2012/01/31/har-ar-lanken-till-tidningsartikeln-som-jag-ar-med-i/

    https://www.expressen.se/halsa/1.2695279/tanja-jag-kanner-mig-fast-i-kroppen

    https://www.expressen.se/halsa/1.2695265/svetlana-vilken-otrolig-kansla

    https://www.expressen.se/halsa/1.2695242/malene-nu-ar-min-mage-i-balans-igen

    Mvh Tanja Lind

  9. 9
    Professor Göran säger

    Jag måste erkänna att jag under den senaste tiden fått en alltmer och nästan rent religiöst dogmatisk tro på det absolut nödvändiga i att skaffa äkta vetenskapliga kunskaper om vår verkliga verklighet. Dvs. en kunskap som inte blundar för de allra mest grundläggande och enkla fakta; en kunskap som ger en övergripande och logisk förklaring till de fenomen vi råkar vara intresserade av och inte minst en logik som vi kan testa med kritiska experiment som ger tydliga svar – ja eller nej. Helt enkelt en kunskap som inte är baserad på svammel och forskningsfusk! En kunskap som vågar stå för det faktum att ”Kejsaren faktiskt är naken!”

    ”Om du inte äter kolhydrater blir du frisk!” dvs. LCHF

    Denna min dogmatiska tro har lett mig fram till att LCHF är en vetenskaplig hypotes. Karin Bojs verkar också ha kommit fram till att svaret här är ”ja” när det gäller LCHF ”utom i vissa undantagsfall” där det i så fall med andra ord är ”nej”. Detta kan man formulera (med vetenskapsteoretikern Karl Popper) som att ”sanningen” (det vetenskapliga; ”verisimilitude” som Popper uttrycker det) har en enorm övervikt över den del av hypotesen som kan betraktas som ”osannigen”. När jag säger att jag anser att LCHF är vetenskaplig så räcker det då inte bara att man konstaterar att den överensstämmer med verkligheten. Det måste också finnas en teori med ett högt förklaringsvärde när det gäller denna kost annars är den enbart vad filosofer normal brukar kalla en instrumentalistisk modell: ”OK – LCHF fungerar men vi bryr oss faktiskt inte om varför!”. Detta är det enklaste och mest bekväma förhållningssättet från etablissemanget sida (drabbade Galileo t.ex.) för då slipper man fronderas med de grundläggande felaktigheterna i det existerande kostparadigmet – om kolhydraternas nyttighet och fettets farlighet t.ex. Det jag har kunnat ta del av när det gäller grundläggande metabola vetenskapliga studierna så sopar dessa faktiskt helt bort den enkla och bräckliga förklaringsgrund som de officiella kostråden nu vilat på i mer än hundra år. Nå, teorin om åderlåtning var ju också enkel officiell sanning för att ”få ut det onda ur kroppen” och hade dessutom praktiserats utan framgång i ett par tusen år så där ligger våra officiella kostråd i klart underläge med sina hundra år.

    Man borde faktiskt bli väldigt glad när man ser vilka framsteg LCHF har gjort i Sverige och Norge men det verkar som jag ändå har lätt att drabbas av misantropi och speciellt när jag nu då och då lyckas rycka åt mig Vegomyten från fru och läsa några sidor i smyg.

    Men det går faktiskt lite upp och ned med min människosyn. Idag på nyheterna så hörde jag att Astra Zenica skulle sparka mer än tusen medicinska forskare i Södertälje och då blev jag kluven i mitt sinne. Min favoritfilosof Montaigne (1500-tal) dök upp framför mig och hans berättelse om Romarnas kraftigt förbättrade hälsa då en romersk kejsare lät avrätta hela läkarkåren men att denna kår snabbt återhämtade sig och därmed även romarnas ohälsa. Den omedelbara effekten av att lägga ned denna forskning kan därför tyckas omänskligt effektiv ur hälsosynpunkt men vid närmare eftertanke och efter att ha lyssnat på en Wallenbergare som satt i styrelsen vars bekymmer i första hand troligen inte rör människors hälsa utan snarare den ”dåliga produktiviteten” hos dessa forskare som tydligen specialiserat sig på neurologiska preparat så insåg jag att fördelarna för människors psykiska hälsa nog skulle bli kortvarig.

    Min egen otroligt enkla (Xenofaniska!) vetenskapliga syn på detta neurologiska område har att göra med att jag nyligen läst den mycket intressanta boken ”Stoppa Alzheimer nu!” av Bruce Fife och där fann jag just en enkel, logisk och framför allt övertygande förklaringsmodell som hade med de medellånga mättade fettmolekylerna (MCT) att göra. Herregud! Om man med kokosolja uppnår mycket bättre resultat än med neurofarmaka som läkemedelsbolagen tar fram och kan tjäna stora pengar på då måste det vara otacksamt att vara medicinsk forskare med uppgift att ta fram nya nervpreparat.

    Själv är jag därför väldigt glad att kunna forska på metallurgi. Depressioner skulle jag nog därför tro är ganska vanliga bland dessa neurologiska forskare och bättre lär det nog knappast bli nu. Intressant är i det här sammanhanget att något läkemedelsbolag hade lyckats plocka fram en fettsyra ur just kokosnöt och lyckats få patent på denna – hur man nu kan lyckas få igenom sådant patent förstår jag bara inte. Denna medicin verkar ändå effektiv till skillnad mot många andra för att dessa medelånga fettsyror är de enda som kan passera blod/hjärnbarriären och därmed fungera som näring åt hjärncellerna. Låter logiskt på mig. Problemet är att kokosoljan i sin naturliga form innehåller många olika fettsyror av liknande typ varför denna naturliga olja är mycket bättre än medicinen och dessutom säkert tusen gånger billigare. Nå – att patentera kokosnötter måste nog vara väldigt svårt och tydligen har forskarna i Södertälje gått bet på denna uppgift.

  10. 10

    Ha ha! Tack för mycket underhållande läsning Professor Göran 🙂
    Vanligt kokos fett i lagom mängd verkar, ( som jag läst om tidigare också ), kunna hålla oss fria från Alzheimer, så varför startar inte det den största aktiviteten i våra myndigheters institutioner och forskninglab att verifiera detta fort och att snabbt komma ut med rekommendationer som kan spara 100 tals miljoner i vårdkostnader ganska fort. Även bespara människor onödigt lidande inte minst.

  11. 11

    #9 Professor Göran
    Jag skrattar för att du skriver kunnigt, humoristiskt och inte minst mycket uppriktigt. Det är min känsla av det. Rätta mej om jag har fel 🙂

  12. 12

    Prof G gäller lagen om det uteslutna tredje verkligen kostfrågor ? Finns det bara alternativen LCHF eller tallriksmodellen ?

  13. 13

    Efter två år på större andel mättat fett är jag fortfarande vid liv och vid bättre hälsa än någonsin.
    Förr var jag mullig och bullig och sjuk. Nu är jag en slät figur, tack vare kurvanpassning enligt ”minsta kolhydratmetoden”.

  14. 14

    Tänk om någon som Kamprad, Barnevik, stiftelse eller motsvarande med resurser bestämmer sig för att bilda ett forskningskluster utav dessa snart 1200 friställda hjärnor Astra Zeneca! Och forska i hjärnas sjukdomar och dess botemedel UTAN att det måste vara ekonomiskt lönsamt. Då skulle kanske enkla billaga lösningar som kokosfett kunna hjälpa massor av lidande. Sann medmänsklighet. Sann altruism. Jo, jag är naiv. Men det är en skön tanke i alla fall.

  15. 15

    Professor Göran väldigt underhållande och fyndigt skrivet. Tack!

  16. 16
    Professor Göran säger

    Ruben

    Det är aldrig fel att skratta hur ruskigt allvarlig läget än är!

    Q.

    Jag antar att din tanke är djup!

    Det finns många som har filosoferat om kunskap (epistomologi) genom årtusendena så att de flesta tankegångarna är förstås ”skåpmat”.

    När det gäller enkla förklaringar så är de att föredra framför mer komplicerade (Ockhamns razor/ Einstein och många andra). De flesta människor verkar också att gilla ”oneliners” för att de då slipper att tänka. Att tänka är jobbigt och man kan dö av denna aktivitet vilket drabbade t.ex. Sokrates. Galileo ”vek sig” som bekant så han klarade förstås livhanken – otäcka tortyrinstrument som Inkvisitionen förfogade över.

    Det finns vissa fakta som stöder den enkla teorin. ”Ät inte kolhydrater så blir du frisk!”

    Ett första är att kolhydrater inte är ett essentiellt näringsämnen – kroppen behöver dem helt enkelt inte!

    Ett andra är att jordbruksbefolkningar är sjukare än eskimåer som just inte äter några kolhydrater!

    Ett tredje är att socker är ett gift i blodet!

    Även om det är lätt att bli ”religiös” när man börjar fundera på det mänskliga livets komplexitet och som en slags maskin med 25 000 olika reglerspakar så måste man nog ändå tro att det finns vissa saker som vi inte mår bra av om vi stoppar in i munnen.

    Arsenik är ett sådan exempel och som är ganska snabbverkande men användes ändå flitigt förr i tiden vid försäljning av skröpliga hästar som tydligen blev spralliga.

    Socker och andra kolhydrater är ju också ett sätt att tillfälligt pigga upp våra kroppar men som med arsenik kommer det tråkiga efteråt – närmare bestämt fyra timmar senare när blodsockret dalar.

    Men ingen vetenskaplig hypotes kan förstsås vara helt sann (det strider faktiskt mot vetenskapens själva grundtanke!) och detta gäller förstås också för LCHF men i jämförelse med tallriksmodellen så är den ändå i mina ögon ”hur sann som helst”. Dessutom äger LCHF en teoretiskt väldigt övertygande förklaringsmodell där jag själv inte har hittat något förnuftigt hos tallriksmodellen och som i mina ögon därför mest är ”nonsens”.

  17. 17

    Tack Professor Göran, det var mycket underhållande och sanningsenligt i mina ögon 🙂

  18. 18

    Hej!

    För runt 6 månader sedan började jag domna av i armar och ben plötstligt. Fick problem med att svälja, blev jättekall i armarna med mera och kändes som om jag domnade bort i hela psyket som om jag var på väg att svimma. Jag satt ner vid tillfället. Reste mig upp och började vanka av och an i hallen och trodde att jag var på väg att dö. Troligen var det panikångest eftersom jag lider av utmattningssyndrom, generaliserad ångestproblematik, sömnstörningar och har två andra psykiska problem som har med tvångsmässighet att göra.

    På morgonen åkte jag och min fru direkt till familjeläkaren och han trodde också att det var panikångest, men tog ändå 3-4 rör blodprov eftersom jag har problem med komma ut och gå, motionera och vara bland folk och normal stimuli som de flesta av er klarar av utan att känna av det.
    Provet visade på att mitt levervärde är som vanligt lite över normalt (det har det varit i 12 år, förmodligen på grund av stress, dålig sömn, oregelbundna mattider. Det är inte hepatit eller något sådant heller enligt tester).
    Jag hade dessutom tjockt blod och mitt kolesterol var högt. Tror det låg runt 6. Till detta bör sägas att jag är 36 år och manlig.

    Det var märkligt tyckte jag eftersom jag åt en kost med lite fett. Åt ingen ost alls på grund av att min keratosis pilaris verkade bli sämre av det. Åt jag hamburgare så tog jag alltid bara hamburgare, och aldrig friterat (förutom någon enstaka gång 1 på 30 kanske). I det åt jag väldigt sällan hamburgare eller sådan mat alls ute. Vi köpte helt enkelt svensk nötfärs och pressade egna direkt av färsen, utan några tillsatser.
    I övrigt åt jag mycket japansk mat eftersom jag har ett stort intresse i Japan. Mycket AAAAAA thai och japansk kvalitetsris. Potatis någon gång då och då. Hemmagjord taccos en gång i månaden med mycket grönsaker och så vidare.
    I japansk matlagning ingår det ris som kolhyndrater. I övrigt är fisk, nötkött och en del fågel. Men när man gör marinaderna är det soya, mirin (sött risvin). 1-2 matskedar socker och sake.
    Dessutom drack jag kaffe med en 5-8 sockerbitar i, eller tea med en redig tesked närodlad honung.

    Vid tillfället när jag trodde jag skulle dö, vägde jag 115 kilo, ungefär. Min idealvikt ligger med mina 1.84 cm runt 85-90 kilo. Det var det jag vägde runt 20 års åldern innan jag hade sväng med infektion i hjärtat runt 23 och bröt ihop vid 24-25.

    När jag fick beskedet om högt kolesterol var min första tanke att det troligen bara var medelvärdet av goda och onda kolesterolet. Men fortfarande tyckte jag det var märkligt. Det borde ändå inte vara så högt.
    Till detta har jag haft en syster som pratat sig varm om LCHF och slutat komma över på mat hos oss just därför senaste året. Jag hade väl varit försiktigt inställd till LCHF i samtal med henne, just för att jag lärde mig om dåliga fetter när jag gick naturvetenskaplig utbildning att animaliskt fett är dåligt. Samtidigt hade jag en misstanke om att för mycket socker inte är bra. Men det var mest snabba kolhydrater som jag fokuserade på. Långsamma kolhydrater ansåg jag inte vara farligt.
    Ändå stoppade jag i mig socker, honung. Gjorde egna lemonader för att vara nyttig och så vidare.
    Just då reagerade man inte på det. Nu ställer man sig frågan varför. och svaret blir: Beroende.
    Jag konsumerar mycket chilepeppar också och det är troligen det som gjort att man inte varit förkyld på 4 år, samt att mitt blodsockervärde inte var högt. Capsiacin normaliserar nämligen blodsockret och bränner riktigt aktivt glukosen eftersom mitrokondrierna i cellerna stimuleras att börja köra järnet.

    Det är alltså över 6 månader sedan jag lånade min systers LCHF böcker som Annika skrivit bland annat. Sedan dess har min och min frus kost varit LCHF där vi äter 5-10% kolhydrater enbart. Min fru fuskar nog mest genom att äta en apelsin om dagen. Jag däremot är mest extrem och enbart någon gång tar 1-2 dl apelsinjuice eller blandat 10 ml limesaft i 1 liter kolsyrat vatten (snacka om att det smakar mycket mer sött i dag än för 6 månader sedan då det var 14 teskedar socker blandat i också!)

    Min fru har psioriasis, problem med lederna, bortopererad gallblåsa på grund av gallsten i sin ungdom. Sedan har hon IBS (vilket tydligen misstogs för laktosintolerans trots hon var diagnostiserad med laktos intolerans! Hon kan äta vanlig grädde utan problem och så vidare visar det sig nu).

    Hon går ner i vikt. Inga som helst problem med gallan. Hon har inte problem med lederna eller knäna längre heller förutom när det är riktigt kallt ute. Hon springer inte på toaletten varje dag och morgon som innan med diarre.

    Jag går ner i vikt. Jag har inte haft panikångest eller känt mig domnad alls på samma vis. Byxorna blir större och större. Min ADD är lite ”rundare” och känns lite som att jag har lite mer ork än tidigare.
    Dessutom är min avföring hård numera. Jag kissar dessutom mycket mer än tidigare och känner behov av att dricka 1-2 liter vatten om dagen dessutom.
    Det där med att kissa var lite oroväckande efter 2 veckor. Blev helt plötsligt jättekissnödig och kissade mitt på dagen en mängd som jag bara kissar efter vila (dvs morgonen för er friska vad gäller dygnsrytm).
    20 minuter senare kissade jag samma mängd igen! Jag började bli nervös för det var inte vanligt och ringde sjukvårdsupplysningen. Under samtalet 20 minuter senare fick jag gå på toaletten igen och kissade ytterligare 7-8 dl vatten (jag mätte faktiskt). Efter det tog det stopp. Inte kissat på så vis sedan dess. Jag gissar på att det var den dagen min kropp gjorde sig av med all överflödig vätska den inte kunde bindra längre eftersom jag inte åt 70% kolhydrater längre.

    Just nu har jag dock stannat lite på 110 kilo. Jag har dock gått från 130 cm i midjemått till 115 cm. Frugan säger att jag ser smalare ut och fortsätter bli smalare. Jag har dock börjat gå när det är mörkt och knappt någon ute för att inte psyket ska krisa på mig. Med andra ord, jag har börjat motionera och röra på mig samtidigt även om det är på tider då de flesta av er sover.
    Troligen bygger alltså min kropp muskelvävnad just nu och gör sig av med fett. Därav faller inte vikten i sig, men fettmängden minskar definitivt.

    Det är vikigt att påpeka att jag rådfrågade min familjeläkare om LCHF och om det är någon risk för mig att prova. Han sa att han hade flera patienter som mådde mycket bra av LCHF kost och att mina kostvanor är ett bra exempel på att socker och kolhydrater höjer kolesterolet.
    Vi sa att vi skulle ta nytt blodprov om 1 år, dvs om 6 månader och titta hur det ser ut. Ska bli spännande.

    Hur det än är, är vi av med sockerberoendet och vi mår bättre. Jag har aldrig mått så här bra i magen som jag gör nu, och jag brukade även ha ofta förekommande smärtor av magkatarr. De har jag haft en enda gång på 6 månader nu. Brukade ha minst en gång i veckan innan.

    Detta berättar jag för att det är logik och kunskap i LCHF dieten. Sedan finns det flera olika tolkningar av LCHF, men den vi kör är Annikas. Den verkar mest klok och balanserad av dem alla som betonar att äta sunt och måttligt.
    Och det är därför som jag kommenterar under just detta inlägg. Jag märker hur folk kommenterar om LCHF och uttrycker sig att vi skulle äta på ett speciellt vis. Detta återkommer i DN chatten och artikeln.

    Påstående: Vi skulle äta mer kött och vräka i oss enorma mängder fett.

    Va? Det är inte mer kött än tidigare i Annikas recept eller det hon förespråkar.
    Det är dessutom inte några enorma mängder fett. Dessutom fokuseras på de bra fetterna där man ska hålla sig undan transfetter och andra dumheter av fuskfetter.

    Påstående: LCHF är en dyr diet/livsstil.

    Eftersom vi inte äter mer kött eller vräcker i oss ”enorma” mängder fett så är den väl snarare lika dyr eller billigare? Vi har börjat äta mer kyckling och fisk exempelvis, eftersom denna passar bättre med LCHF i övrigt, tycker vi.

    Vi äter precis som innan, men vi äter mer lax och köper mycket fin kvalité av torsk av fiskbilen (väldigt lite vatten i dem och otroligt fin kvalité och tjocklek), makrill, bacon, ägg, gör egen majonäs på rekommenderat fett. Använder 40% grädde och gör goda såser. Det är aldrig tal om några enorma mängder fett (även fast jag är helt tokig i feta ädelostar, men de får jag ha ifred för frugan).
    Vi har helt enkelt skippat snabba kolhyndrater, dragit ner långsamma med 75%, eller äter runt 50g kolhydrater per dygn (och undviker äta dem efter uppvaknande).

    Våra barn äter inte LCHF bör påpekas. De äter som ”vanligt” innan. De har en stor säck med thai jasmin ris helt för sig själva. Alla bakelser vi idag gör på olika fibrer, grädde, sukrin, stevia (har faktiskt börjat odla upp en sötflockel som stevia heter på svenska) mm äter de dock. Så de får inte i sig en massa snabba kolhydrater som innan i alls samma omfattning längre.
    Detta betyder dock att de får mindre av såserna vi gör och så vidare.
    Men frågan är om inte barnen skulle må mycket bättre om de åt en LCHF kost med 20% kolhydrater. Problemet är att skolan öser i dem snabba och långsamma kolhydrater. Det är svårt att säga vad effekten kan bli när de i skolan matas på så vis och sedan en annan hemma. Men det borde vara en fördel att inte äta högkolhydrat som i skolan hemma. Kan knappast vara en nackdel att de är utan snabba kolhydrater och dessutom får hemlagat med bra fetter.

    Det enda som jag kanske bör tänka på är att eftersom jag rör mig dåligt, så bör jag äta kanske hälften av protein jag äter just nu. Tror knappast att det är mitt 1 liters vatten blandat med 10-15 ml limesaft som jag dricker någon gång i veckan för att lyxa till det lite.
    Men med mitt dagliga intag av habanero chilepeppar så försvinner de minsta delarna av några snabba kolhydrater blixtsnabbt. Ni som är diabetiker bör titta på detta därför att england med flera forskar med capsiacin tabletter därför att de märkt att det kan vara det frekventa intaget av chilepeppar som ligger bakom de goda siffrorna i sydamerika vad gäller diabetes.

    Min fru, som är utbildad kock, anser att hon tycker det är mycket roligare att laga mat med LCHF nu för tiden.

    Dock har jag en fråga, till Annika. Jag fick en LCHF bok av min svägerska i förra månaden.
    Den heter gå ner i vikt med Ullrika Davidsson. Rätt förvirrande när man läser den, eftersom den har mycket högre andel kolhydrater, samt att den innehåller recept på smoothies som jag har svårt att se som LCHF, eller nyttiga då det är lime, glutamatspäckad broccoli (studie visar att naturlig glutamat är lika illa som övrig glutamat). Medan andra är spetsade med ananas, lime och citron.
    Hon tar dessutom upp vad man ska äta och inte äta beroende på vilken blodtyp man har. I samtliga blodgrupper ska man inte äta någon bacon. Eller förresten.. på samtliga ska man undvika i princip allt.
    Kan ta ett exempel på blodgrupp A (alla ser ut så här så är rätt förvirrande om man ska äta något alls om man ens har blod i kroppen):

    Blodgrupp A: Köttätare
    Undvik:
    Bacon, fläsk, skinka, bläckfisk, havskatt, rökt lax, komjölkost, majsolja, solrosolja, cashewnötter, jordnötter, paranötter, pistagenötter, solrosfrön, vallmofrön, avakado, blomkol, champinjoner, gurka, purjolök, svarta oliver, apelsin, björnbär, cantaloupemelon, clementin, honungsmelon, kiwi, kokosnöt.

    Hur seriöst kan dessa listor vara? Måste vara en extremt omfattande studie som är nästintill omöjlig att utföra för att komma fram till ovanstående. Kan ju vara precis vad som helst i övrigt hos en människa under ett liv i kombination med annat som kan ligga bakom orsaker.

    Finns ingen anledning gå tillbaka från LCHF till hur man åt innan om man mår så här markant bättre av den. Man kan direkt konstatera att snabba kolhydrater och högt intag av övriga kolhydrater är inte bra.

  19. 19
    Anna Delin säger

    @ cumulus #14:

    Det skulle bli fruktansvärt lönsamt samhällsekonomiskt sett.

  20. 20

    Hej Ankan, tack för din berättelse. Den längsta kommentaren hittills, tror jag. Min erfarenhet är att LCHF ger sig själv med tiden. Att det är en utvecklingsprocess. Där man plötsligt blivit medveten om kopplingen mellan det man äter och hur man mår och det gör att man inser att man behöver öka en del (fett) och minska på annat. Märker man att ngt triggar sockersuget så blir man rädd för det osv. Urinerandet tror jag är för att man får mycket mindre glukos som binder vätska i kroppen. Dessutom får man mindre vätska i sig genom maten i lchf. Jag ser urinerandet som ngt positivt eftersom jag alltid känner mig lättare efteråt. Det är underbart med en kropp som sköter sig som den ska och inte håller på att dö jämt och ständigt.

  21. 21

    Ankan,
    roligt att du och din fru mår bättre av LCHF. Jag läste om någon som köpt ett promenadband (löpband) som komplement till utomhuspromenader. Min fru och jag köpte ett och det var inte bortkastade pengar. Vi promenerar en stund på morgonen för att få igång blodcirkulationen och senare på eftermiddan ett lite längre pass och/eller ett kortare men mer energikrävande pass. Självklar promenerar vi utomhus också när det passar. Tänkte att ett sånt redskap skulle passa för dig som har problem att vara ute bland folk. Då behöver du inte begränsa dina promenader till sena kvällen. 🙂

    Sen skev du om limesaft. Är den sockrad den som du använder? Det finns ju osockrad, pressad lime på flaska som också ger fin smak åt vattnet och då slipper du det extra sockret.

    Vi har också läst om nyttan med cocosolja, Numera tar min fru och jag ekologisk cocosolja morgon och eftermiddag i lite varmt vatten. Dessutom steker vi i kokosoja och smör numera.

  22. 22
    Professor Göran säger

    Ankan

    Min fru och jag själv läste med stort intresse din berättelse och vi kände igen en hel del. I jämförelse med er så ser vi oss, med våra nu nästan tre år som ”strikta” LCHFare, nästan som veteraner förstås. Ska man vara ärlig så är det här med LCHF mer en livsstil än en tillfällig kostomläggning för att rädda sin hälsa. Vi känner också igen detta med släktrelationer och mat man blir bjuden på och vi har också tenderat till att undvika konfrontationer genom att ofta helt enkelt undvikit att hälsa på för att inte vara ”till besvär”. Nu senast gick det dock bra eftersom släktingarna börjat vänja sig vid våra matvanor och när LCHF nu också har blivit uppmärksammat så har motståndet från vanliga människor också mjukats upp. Dessutom hade vi denna gång med oss ”riktig naturlig mat” för hela gänget och jag lagade själv både frukost och middag och alla tyckte det var förbaskat gott. Min fru lyckades också med ”nöd och näppe” undvika (med en enorm viljeansträngning) den stora minan – en smaskig paj – som hon cirklade omkring mitt i natten när ingen var i närheten.

    Det är också alltför lätt att falla tillbaka i gamla osunda matvanor när man blivit av med sina värsta sjukdomsbesvär och ofta av den enkla anledningen att man troligen fortfarande är någon typ av ”kolhydratsalkoholist”. Just nu läser vi ”Vegomyten” av Lierre Keith och en av hennes huvudteser är faktiskt att människan började med jordbruk för att det finns en beroendeframkallande (opiatisk) effekt hos våra ettåriga jordbruksgrödor. Jag har inte kommit så långt när det gäller att undersöka dessa tankegångar men det stämmer definitivt på mig själv och min fru.

    Sedan kan man i all oändlighet diskutera hur en LCHFkost skall se ut. Jag läste nyligen ”The Art and Science of Low Carbohydrate Living” av två mycket kunniga läkare Volek och Phinney som arbetat många år med just LCHF.

    https://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

    Efter denna läsning blev jag väldigt övertygad om att vår strikta linje har vetenskapligt stöd. Mina nuvarande tankegångar är att om man har starka genetiska anlag för att hamna i det metabola tillståndet så är det kanske som att en viss del av befolkningen har lättare att bli alkoholister till skillnad mot övriga delen av befolkningen och därför måste passa sig väldigt noga för alkohol. Har man sedan ”supit” på kolhydrater nästa hela livet och ”åkt dit” (på det metabola syndromet) så kan man inte heller ta en ”sup” även om hela kroppen är läskigt sugen.

    Lyckliga är förstås de som tål kolhydrater och kan ”festa” utan att åka dit. För oss andra tror jag dock att det är ”nolltolerans” som gäller. Den inställningen gör det lättare att leva helt enkelt! Jag brukar faktiskt säga att jag har så dålig karaktär att jag inte klara den minsta lilla ”sup” och då blir jag oftast ”förlåten” när jag inte hugger in på kakfatet, potatismoset eller vad det nu är frågan om. Dessutom brukar jag påpeka att ingen slår mig i kakätning (räknat under en livstid) hur de än anstränger sig och trots att jag själv slutade ”supa” 1999 med några mindre återfall.

  23. 23
  24. 24

    @ Professor Göran ”Jag brukar faktiskt säga att jag har så dålig karaktär …”

    Numera ursäktar jag mig inte utan säger artigt/vänligt ´nej tack, jag äter LCHF´. Det roliga är att ju oftare jag tränar på att säga`´nej tack´desto lättare går det. Ibland får jag ”napp” 🙂 och får chansen att berätta varför och vad det innebär.

    En av mina väninnor som alltid tackat nej till alkohol, men trugat med sötsaker var det ju lätt att `besegra`med ´du tackar nej till alkohol och jag tackar nej till annat´. Vi är fortfarande goda vänner. Det handlar om ömsesidig respekt.

  25. 25
    Annika Dahlqvist säger

    Ankan #18, Om Ulrika Davidsson förespråkar frukt och andra kolhydratspäckade födoämnen tycker jag att hon är helt fel ute.
    Blodgruppsdieten betraktar jag som fria fantasier. Varför skulle vår kost bero på just blodgruppstillhörigheten? Den kost vi ska äta beror på vad vi är evolutionärt anpassade till, och där är det ingen skillnad mellan blodgrupper. Tokerier.

  26. 26

    Blodgrupper och mat.

    Detta att det anses att blodgrupper och viss sorts mat hänger ihop har en förklaring. Det är nämligen så att genetik och ärftlighet har blivit allt mer intressant. Man ar visat att vissa blodgrupper kan härledas bakåt till vissa geografiska områden som folk kommit från eller gått till. Människan har ju alltid vandrat omkring och slagit sig ner där det funnits möjligheter till mat .

    Så den ursprungligaste blodgruppen bland människor är O-blodgruppen. Så då har människor levt av jakt, fiske och ett visst samlande. Nästa blodgrupp som anses ha muterats fram med tiden är A-blodgruppen, den har då kommit till många ställen, till Europa tex med jordbrukarna. Nästa grupp är B, den anses ha uppkommit och spritt sig bland de nomadiserade boskapsskötande stäppfolken (får, getter, hästar).
    Men detta är ju gammalt tillbaka, tusentals år, och människor har ju blandat sig med varandra så att det inte längre kan finnas någon grund till att anse att levnadssätten skulle behöva bygga på blodgrupper.

    Dessutom har man hittat mängder av varianter med andra beteckningar, men detta ABO-system är ganska grundläggande och används fortfarande . Dock är det, som förstås antar jag, ganska klart att blodgrupperna inte kan ha betydelse för vår metabolism längre.

  27. 27
    en läkare säger

    @ Professor Göran,
    det var trevligt att se att Du också uppskattade boken nedan, min bedömning är att det är en av de viktigaste (bästa) böckerna som skrivits i ämnet. Boken är tänkt att vara ”lärobok” för kliniskt verksamma läkare och ligger därför på en vetenskapligt hög nivå, men den är också enkelt skriven och lättläst och kan därför också rekommenderas för intresserade vanliga personer. Jag tycker att boken är ett ”måste” för alla som deltar i debatten om kost i Sverige. Här finns de mesta om nutrition, biokemi, fysiologi och vetenskapliga undersökningar samlade på ett ställe. Boken är lite av ett ”hemligt vapen” i debatten.

    Ett tips till alla svenska distriktsläkare, med denna bok kan Du uppdatera dig så att Du står bättre rustad att ta hand om det stigande antal patienter som använder LCHF kost, inte dumt!

    Boken är också perfekt för Sveriges vetenskapsjournalister.

    ”The Art and Science of Low Carbohydrate Living”, Volek och Phinney ,2011

    https://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

  28. 28
    Annika Dahlqvist säger

    en läkare, Jag har tyvärr inte läst den boken. Jag ska beställa hem den.

  29. 29

    Bra tips, tog mig friheten att snabböversätta lite grann.

    Kolhydratrestriktion är den ökända ”silver bullet” för att hantera insulinresistens, metabola syndromet och typ-2 diabetes.

    Begränsas kolhydrater förbättras blodsocker och lipider samtidigt minskar inflammationer , alla utan droger.

    osv

    Detta är en stor bok för hälso-sinnade personer.
    Det är en utmärkt bok för vårdpersonal.

    Bäst av allt är det den perfekta presenten till hälso-sinnade personer att dela med sina läkare, dietister och nutritionister.

  30. 30

    Annika Dahlqvist wrote:

    Ankan #18, Om Ulrika Davidsson förespråkar frukt och andra kolhydratspäckade födoämnen tycker jag att hon är helt fel ute.
    Blodgruppsdieten betraktar jag som fria fantasier. Varför skulle vår kost bero på just blodgruppstillhörigheten? Den kost vi ska äta beror på vad vi är evolutionärt anpassade till, och där är det ingen skillnad mellan blodgrupper. Tokerier.

    Ja alltså jag får inte riktigt ihop det. Hon skriver ”Njut av en grön smoothie varje dag och öka din förbränning”.

    Sedan tittar jag på hennes avsnitt av hennes 10% kolhydratiga tolkning av LCHF med smoothies och ser recept som dessa:

    100g färsk spenat
    1 knippe mynta
    1 lime
    1 citron
    1 apelsin
    1 msk riven ingefära
    1 eko-banan
    1 avakado

    ookej….. lime, citron, apelsin och sedan banen är ju en hel del över 10% kolhydrater, dessutom en hel del snabba kolhydrater. Dricker man en sådan där till frukost kan man ju räkna med att insulinet drar iväg och stör hela poängen med LCHF – att kroppen ska vara inställd på att bränna fett istället för kolhydrater.

    Ett annat recept är knippen från morot, 1 dl fryst spenat, ½ papaya 1 dl fryst ananas, 1 lime, 1 dl kokosmjölk eller sojamjölk och 2-3 dl vatten.
    Senare i boken kommer recept med 3 msk flytande honung, men fintar med ”eller sukrin” i mandelkakor, samma sak i vaniljpanacotta , med lime, där hon förutom 2 msk honung även inkluderar 1 krm vaniljpulver (vilket är lika med 1 krm socker och ännu mer snabba kolhydrater). Och så här ser recepten ut i stort sett.

    Vi har gjort utmärkt panacotta med sukrin och stevia. Stevia är nästan bäst eftersom den har den där bismaken av lakris. Finns ingen som helst anledning att supersockra med honung eller vaniljpulver (då använder man riktig vanilj som är ekologisk)

    Det mest primära med LCHF, som jag anser det, är att undvika snabba kolhydrater främst just för att insulinet drar iväg fort upp och inte förän efter 3-4 timmar är det normaliserat igen. Problemet är ju som bekant att med detta kommer hungerkänslor, vilket då bidrar till att risken för att man försöker få sin ”fix” av socker infinner sig. Är man då ny på LCHF och kämpar emot sockersuget så har man ett dåligt utgångsläge.

    En sak med Ulrika Davidsson är dock bra. Hon förespråkar motion och uttrycker att dra ner på kolhydrater. Det är förmodligen en förbättring från hur de flesta äter hämtmat och äter fel i stort sett idag.
    Men det blir ordentligt minuspoäng på grund av andelen snabba kolhydrater, samt det där med blodgrupperna vilket det inte verkar finnas någon seriöst befäst forskning alls i, även med hennes källa.

    Att kalla boken ”Gå ner i vikt med LCHF Ulrika Davidsson” för att sedan distansiera sig i boken mellan GI och LCHF och blanda in snabba kolhydrater känns mysko, speciellt som hon menar att sin kostplan är 10% kolhydrater, 20% protein och 70% naturligt mättat och omättat fett (den noteringen om fettet har hon inte skrivit på LCHF tårtdiagrammet).

    … oj.. ser nu att hon förespråkar de där gröna smoothierna till frukost.. + 2 huvudmål samt 1 mellanmål..
    På detta ska man alltså tillsammans med lågintensiv träning 4 ggr i veckan gå ner 1-2 kg per vecka.
    Tydligen handlar ”bladgrönsakssmoothierna” att göra kroppen mer alkalisk.

    Antar att det här är mitt referat av boken i sig. Finns dock en hel del av recept. De är användbara, men en del måste, i vår mening, helt klart modifieras där man tar bort snabba kolhydraterna – antingen helt eller drar ner på dem.

    Förresten, Annika, såg i din bok att du har recept med qinoa. Qinoa är ju det rätt ordentligt med kolhydrater i (det enda receptet som avviker ordentligt från övriga recept gällande kolhydrater). Det blir kanske inte så mycket andel när det drar till sig mycket vatten i och för sig, samtidigt som man inte äter så mycket av qinoan, samt att man inte äter det receptet varje dag? Det är riktigt gott när man kommit på trixen med qinoa (första gången för några år sedan var en bitter upplevelse, ha ha).

  31. 31

    bejje wrote:

    Ankan,
    roligt att du och din fru mår bättre av LCHF. Jag läste om någon som köpt ett promenadband (löpband) som komplement till utomhuspromenader. Min fru och jag köpte ett och det var inte bortkastade pengar. Vi promenerar en stund på morgonen för att få igång blodcirkulationen och senare på eftermiddan ett lite längre pass och/eller ett kortare men mer energikrävande pass. Självklar promenerar vi utomhus också när det passar. Tänkte att ett sånt redskap skulle passa för dig som har problem att vara ute bland folk. Då behöver du inte begränsa dina promenader till sena kvällen.

    Sen skev du om limesaft. Är den sockrad den som du använder? Det finns ju osockrad, pressad lime på flaska som också ger fin smak åt vattnet och då slipper du det extra sockret.

    Vi har också läst om nyttan med cocosolja, Numera tar min fru och jag ekologisk cocosolja morgon och eftermiddag i lite varmt vatten. Dessutom steker vi i kokosoja och smör numera.

    Min fru fixade en billig crosstrainer på blocket för 200 kronor från någon som skulle flytta utomlands. Crosstrainers är mycket skonsamma mot knän. Jag föredrar dock frisk luft och komma utanför husets väggar, även om det är mitt i natten. Även fast jag är känslig för intryck, är det sååååå tråkigt att stå stilla på ett ställe och trampa.

    Limesaften jag använder är ren limesaft som är pastöriserad. Vill man lyxa till det köper min fru riktig lime från en thai import butik 4 stycken för 12 kronor eller så. Bonus är smaken det är på dem som smakar lime verkligen – jämfört med larvet som ICA med flera säljer dyrare!

    Vi steker i riktigt smör. Sällan i olivolja eftersom det kan bilda olika oönskade ämnen. Men steker vi bacon till frukost, sparar vi ibland baconfettet i kylen och använder samma dag till att steka annat i eller i någon lämplig sås.

    I övrigt ser jag LCHF som steget tillbaka till hur folk åt naturligt innan Columbus upptäckte Amerika och ris och pasta fann sin väg in i våra kök. Folk överlevde utmärkt på den tiden och rörde på sig mer också.
    Idag rör folk på sig mycket mindre, men äter extremt mycket mer kolhydrater. Vågar jag påstå att de flesta äter mer kolhydrater idag på en vecka än dåtidens folk åt på flera månader?
    Hudvudsakliga födan bestod i fett (huvudsakligen endast animaliskt) och protein. Inte dog folk i hjärtsjukdomar som folk gör idag inte.

    Vår direkta reaktion var att LCHF påminner väldigt mycket om stenålderskosten som vi haft en bok om i säkert 5 år innan i bokhyllan. Man kanske skulle ta och modifiera om de recepten till LCHF och lägga ut. Blir dock inte mycket att modfiera i dem 🙂

  32. 32

    Ankan. Du har rätt i att ICA-s lime inte är så mycket att hurra för.Thai butik. Bra tips. Vi har en sån på vår ort. Ska kolla vad de har. 🙂

  33. 33
    Annika Dahlqvist säger

    Ankan #30, Ja i boken ”LCHF för seniorer” finns recept på bovetegröt, utan någon notering om att bovete är kolhydratmat, där finns också en hel del honung i recepten. I ”LCHF snabbt och enkelt” finns recept på quinoa, utan varningstext..
    Det var dålig korrekturläsning av mig att det blev så. Förhoppningsvis kommer faktaruta med vid dessa recept vid eventuell tilltryckning.

  34. 34
    ragnhild säger

    Ja, jag säger bara: Vad ska man med TV, när ni finns – och (gillar det lilla ordet ;)) efter att lagt inn en kubbe med bland-ved från det gamla ”hønshuset” = en halv katastofal favn brought here the other day – hur ska jag få brukt opp detta marakelset – svart är den – så nu kaster jag, och bränner den så godt jag kan. Om jag inte kommer tilbaka, så ligger jag död av – orsak røkforgiftat…. – men altså – – innimellan dessa två konstateringar så tok jag någon goda skrattrunder. Ni är så goda alla sam(m)en. 🙂 🙂 🙂

  35. 35

    Enligt GI-experten Ola Lauritzsons ”Gå ner i vikt Mina samlade erfarenheter av GI-metoden” (s. 121-127)har nedanstående produkter följande värden:

    GI (glykemiskt index), GB (glykemisk belastning), NP (normalportion i g el ml), NK (nettokolhydrater)

    (Man brukar idag också prata om inte bara GI, GB utan också glykemisk mättnad, där vissa produkter som trots att de har ett högre GI och/eller GB ändå mättar så länge att detta ”uppväger”, exv. potatis och rotfrukter)

    Bovetegröt: 45, 5, 200, 10
    Bulgur: 48, 7, 100, 14
    Couscous: 65, 13, 100, 20
    Quinoa: 34, 4, 100, 20
    Broccoli: 14, 0, 75, 0
    Bönor/Linser: 42, 4, 100, 9
    Kål: 14, 0, 75, 1,1
    Morötter: 16, 1, 70, 4
    Potatis (kokt): 69, 19, 150, 27
    Potatis (kokt, nedkyld – kan hettas upp igen blir fortfarande lägre värden): 22, 6,150, 28
    Sallad (grönsallad, tomat, paprika, gurka); 14, 0, 50, 2
    Filmjölk: 11, 1, 200, 10
    Yoghurt: 29, 5, 200, 14
    Mjölk: 27, 3, 200, 10
    Grädde: 7, 0, 25, 1
    Ost: 3, 0, 15, 0
    Smör m.m.: 0, 0, 5, 0

    Bulgur, Quinoa, Bönor/Linser (Bovete) har samtliga relativt högt proteininnehåll. Jag förmodar dessa rekommenderas framförallt till vegetarianer, eller? Bönor/linser har av dessa lägst siffror. Potatisen – som de flesta är skrämda för – har faktiskt inte så mycket högre siffror/värden än Bulgur och Quinoa! Faktum är också ätt rotfrukten Morötter ligger mycket bra till med allra lägst siffror! Sen, Bulgur och Quinoa har vi ätit under ett fåtal år i Sverige, varför vi inte vet hur bra i längden människor i denna delen av världen mår på dessa produkter. Däremot har människor under några hundra år ätit potatis och länge har vi även ätit morötter och även vissa typer av bönor – och människor var inte alls feta under denna tid. Så som icke vegetarian väljer jag hellre potatis och morötter än bulgur och quinoa!

  36. 36

    Hej Annika,

    Jag har funderat lite på vad Karin Bojs säger på filmen.
    Hon berättar där att de flesta mår bra av LCHF medan några få individer blir sjuka och får försämrade blodvärden.
    I mina öron stämmer inte detta! LCHF är ju vår ursprungliga mat. Den mat vi är disponerade för att äta. Att den då skulle vara farlig för någon överhuvud taget låter mycket egendomligt. Förmodligen är dessa undantag sjuka redan från början och därför avvikande, tänker jag. Hur ser du på den saken?

  37. 37
    Annika Dahlqvist säger

    Cecilia, Jag håller med dig. Människor kan inte bli sjuka av människans urprungliga föda. Men människor kan bli sjuka och dö av andra orsaker än kosten. Oavsett vilken kost de äter.

  38. 38
    Torbjörn Sassersson säger

    Det är from nu möjligt att redigera sina egna kommentarer i upp till 5 minuter efter att kommentaren postades.

    Det är även möjligt att begära att ens kommentarer raderas helt efter att de 5 minuterna gått.

    ABC-knappen är en rättstavningsfunktion.

  39. 39

    Cecilia Westholm Skrev:

    Hej Annika,

    Jag har funderat lite på vad Karin Bojs säger på filmen.
    Hon berättar där att de flesta mår bra av LCHF medan några få individer blir sjuka och får försämrade blodvärden.
    I mina öron stämmer inte detta! LCHF är ju vår ursprungliga mat. Den mat vi är disponerade för att äta. Att den då skulle vara farlig för någon överhuvud taget låter mycket egendomligt. Förmodligen är dessa undantag sjuka redan från början och därför avvikande, tänker jag. Hur ser du på den saken?

    Håller med dig, också.
    Frågan är hur de få personerna egentligen har ätit för kost? Med tanke på att man ser folk hela tiden påstå att man ska vräka i sig massor med protein och fett så kan man misstänka att det är just vad några få som inte orkar sätta sig in djupare i LCHF gjort.

    Det vill säga, de har dragit ner allt vad kolhydrater heter och daskat på 40% protein och 60% fett. Dessutom fel fett eftersom de inte fördjupat sig. Vad händer om man kör LCHF och trycker i sig transfetter exempelvis? Sedan kan det handla om att de inte har kunskap vad som innehåller snabba kolhydrater och inte, och får i sig dessa trots att de tror att de inte gör det. Ta det med honung exempelvis. Vet flera som tror att honung inte består av snabba kolhydrater i närheten av vad socker/sirap gör. De är matade med att honung är supernyttigt. Visst, honung är bakteriedödande och lite till, men det är otroligt riktigt med snabba kolhydrater.

    Vilka av oss som äter LCHF här har inte vridit och vänt på varenda burk, flaska och paket i en affär för att upptäckta hur det är socker i ta mig fasens i princip allt? Till och med pesto måste de hälla ner socker och en massa annat dumt, samt inte ens olivolja använder 99% av tillverkarna. Har slutat köpa pesto helt. Gör egen och köpt mig en superbillig växt-LED lampa i blått spectra som håller plantorna vid liv året runt (lampan drar bara 5 watt. Kostar 600 kronor, men har 2-3 års garanti samt 30 000-50 000 drifttimmar).

    En annan misstanke kan vara att när sockerråttorna börjar med LCHF har de mycket kolhydrater upplagrade. De är fullspäckade och kroppen käkar på detta under 1-2 veckor för en som inte rör på sig så värst mycket. Om då deras blodsockervärde underhålls av detta, samtidigt som en del mer fett intas kan givetvis kolesterolvärdet öka de första 1-2 veckorna. Förbränner samtidigt individen energi dåligt (vissa är ju så) eller problem med levern gör det även sitt. Men då är det inte LCHF som är orsaken, utan att ett mycket fåtal individer som sagt avviker kraftigt i sig.

    Det är i alla fall mina inledande teorier.

  40. 40

    Tack Annika och Ankan för svar!

    Jag håller med er också.

    Ankan det var roligt att läsa alla dina tankar om vad det kan ha varit som har orsakat det dåliga blodvärdet hos de som äter LCHF i undersökningen som Karin Bojs refererar till.
    LCHF kan innebära en sak för en person och en helt annan hos en annan.

    Sådana nyanser kommer sällan fram när man presenterar resultat från undersökningar. Det är väl undersökningars akilleshäl att det är svårt att få exakta svar på de frågor man har och inte förlora sig i siffror. En undersökning kan aldrig ge en exakt bild av verkligheten.
    Sker det över huvud taget någon gång att man undersöker varför det blev som det blev? T.ex. varför en del ”inte tål” LCHF?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa