Staffan Lindeberg om paleokost vs LCHF

Film hos Kostdoktorn. Staffan Lindeberg slår alltid ihop spannmål med mejeriprodukter. Han avråder själv sina metabolt sjuka patienter att äta mejeriprodukter. Men det finns knappast några observationsstudier som visar att människor som äter mejeriprodukter blir metabolt sjukare än de som inte äter dem. Det finns däremot många som visar motsatsen.
I början av min LCHF-bana frågade jag min diabetessköterska om vi skulle prova att råda våra diabetiker att undvika mejeriprodukter. Hon tvekade inte ett ögonblick innan hon svarade att det är otänkbart att förmå dem till det. Då slår de bakut direkt.
Jag tror att de flesta LCHF-are uppskattar sitt smör, sin ost och sin grädde enormt.
Och vi blir väldigt friska av den kosten.

Comments

 1. 1

  Du uttrycker dig lite luddigt, finns det några observationsstudier på att människor blir metabolt sjukare av att äta mejeriprodukter eller inte? Du säger att det finns många som visar motsatsen, skulle du kunna länka till någon av dem? 🙂

 2. 2

  Mitt försök att komma till tals med Lindeberg för kanske 4 år sedan ledde ingenstans. Vore nu intresserad av att få veta varför han varnar för ”mejeriprodukter”. Våra tankar var så här:

  Jag behöver kallk för att undvoka osteoporos. Jag behöver fett för att lagra in kalken. Alltså äter jag varje dag 150-200 gram ost på opastöriserad mjölk (45-50% fett). Dricker aldrig mjölk eftersom det blev för jobbigt att varje köra 2×9 km för att få opastöriserad mjölk. Sedan flera år.

  Är det farligt det här? Vilka hemskheter skall jag vara förberedd på?

 3. 3
  Anders Sjölander säger

  Är det inte mer ett ideologiskt ställningstagande att inte äta mejeriprodukter, eftersom den paleolitiska människan inte mjölkade djur?

 4. 4

  Visst finns det befogade farhågor med mejerier
  Speciellt mjölkproteinerna är designade att få celler att växa till kraftigt och skulle kunna vara cancertriggers hos vuxna individer

  Mot det ska ställas att åtminstone de flesta av oss här i Norden har förvärvat oss en förmåga att klara laktosen vilket visar på en hel del anpassning

  Jag tror tveklöst att det är bättre att äta mejeriprodukter än vräka i sig översöta framodlade frukter som Staffan tycks tycka är rätt ok

 5. 5

  Problemet är nog egentligen drickemjölken. Den bör vi vara försiktig med som vuxna. Det finns ideologi på båda kanterna här. Vi vet att vassleproteinet är en insulinhöjare och vi vet att kaseinets peptider bl a kan verka på hjärnans opiatreceptorer. M.m. För de flesta är detta inget problem, men det finns sådana som är känsliga för både mjölkproteinerna och för mjölksockret. Särskilt diabetiker bör tänka på att mjölk innehåller en del socker, ungefär hälften av vad som ingår i Coca cola. Problemet är att det så lätt att få i sig för mycket när maten intas i flytande form.
  Smör ser jag inte som något problem. Knappast heller grädde och andra feta mejerivaror. Om det äts med måtta förstås.

 6. 6

  Jag mår hur bra som helst av mjölkprodukterna, dricker dock inte mjölk, för jag gillar vatten till maten bättre. Så jag tänker fortsätta med grädde, smör, ost så länge min mage inte klagar.

  För 4 år sen när jag åt skräpmaten, tålde jag inte mjölkprodukter alls, men med bättre matvanor, kunde jag äta mjöklprodukter igen.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Lisa, I gamla bloggen har jag i bloggmarginalen ”Lista på vetenskapliga studier”
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=lista_p%C3%A5_vetenskapliga_studier
  där har jag en bra bit ner en rubrik: ”Om mjölkfetter”. Där har jag samlat studier på mejeriprodukter.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Anders Sjölander, Detta är inte en ideologisk fråga, utan krass verklighet. Detta med den ursprungliga kosten är bara en vägledning till vad vi bör äta. Mjölk är en naturlig produkt, utan fabriksprocesser, och är den bra för vår hälsa så kan vi äta dem. Det finns, vad jag vet, inga studier som tyder på att mjölken är dålig för oss.

 9. 9

  Jag har lite svårt för det här att man ska dalta med råd till diabetiker, om något gör en sjuk, så ska man väll inte säga att det är OK att äta det, för det är väll ingen som säger till en alkoholist att det är ok att dricka sprit bara lite då och då, eller!? Så om mejeriprodukter är ohälsosamt för diabetiker säg det, om inte då är det ok, men dalta inte med något som kan göra någon sjukare så som kolhydrater.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Micke R, Jag anser, och har klinisk erfarenhet av, att det går bra för diabetiker att äta smör, ost och grädde. Men de bör inte dricka mjölk pga den höga sockerhalten. Någon dl mjölk per dag innehåller 5 g socker, och det ryms inom en gräns på 20-30 g kh per dag, om diabetikern vill lägga sin kh-dos där.

 11. 11
  Arne Fälth säger

  Vid min senaste undersökning av mina lungor fick jag veta att jag har en livsfarligt hög calciumnivå och läkaren skrev ut kortison. Eftersom jag inte äter denna medicin frågade jag om jag kunde göra något annat till exempel att sluta med mejeriprodukter. Javisst, sa läkaren det ska du inte äta.
  Sagt och gjort, jag slutade med all ost, grädde och smör och ersatte dessa födoämnen med kokosfett, rökt fläsk och annat. Resultatet blev att calciumkurvan har vänt nedåt och dessutom fick jag en viktnedgång på flera kg på köpet efter att ha stått stilla på sammma vikt i två år med LCHF-kost.
  Läkaren sa också att jag skulle sluta sola och det rådet är inte så svårt att följa!
  Det är kanske inte så bra att glufsa i sig en massa ost när man slutar äta kolhydrater?

 12. 12

  ”livsfarligt hög calciumnivå”
  Kan man verkligen ha det? Var går gränsen?

 13. 13
  Arne Fälth säger

  Enligt min läkare på UMAS är normala värden 2,15-2.50. Jag hade 2.51 för två år sedan och sedan har kurvan gått stabilt uppåt mot 3.0 som anses vara gränsen för vad man tål utan att få svåra komplikationer typ hjärtinfarkt od. Mitt värde var uppe i 2.86 och har nu vänt ner till 2.76.Jag började äta mycket ost och smör för just två år sedan.
  Jag är okunnig men Annika vet nog mer om detta.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Arne och Piltson, Nej jag har ingen erfarenhet av förhöjt calciumvärde av ost. Men in den mån man kan ersätta osten med kokosfett är jag helt för det. Jag tror att kokosfett är det nyttigaste vi kan äta. Men betänk att vi behöver avpassad dos av protein också.

 15. 15

  Arne Fälth
  Här står allt man behöver veta om hypercalcemi
  https://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1274
  Det verkar som att man måste sluta äta D-vitamintabletter också?!
  Det är sånt som hindrat mig ifrån att ta varje dag av D-vitamin.

 16. 16
  konsument säger

  Numera talas det ytterst sällan om att frukt och grönsaker är besprutade. Varför? De flesta konsumenter har endast tillgång till besprutade och över halva jordklotet transporterade ”giftpumlor”. Hur hälsosamt kan det vara att äta ½ kg besprutad fruktochgrönt om dagen?

 17. 17

  Annika, har du läst Gunnar Lindgrens sista nyhetsbrev om kokosfett?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  1940, Nu har jag tagit upp kokosfett i ett blogginlägg.

 19. 19

  Mjölk fungerar inte för mig som är en före detta diabetiker. Min kropp har blivit som en gigantisk blodsockermätare och mjölk är inget alternativ. Jag känner direkt i kroppen om jag får i mig mjölk av misstag. Däremot fungerar fet grädde, creme fraiche,ost, smör perfekt. Bäst fungerar ekologiskt, kallpressat kokosfett som jag anser är direkt livgivande. Åtminstone känns det så för mig.

 20. 20

  Idag torsdag kl 19.05 skall den danska TV-kanalen DR2 ägna en hel timme åt de första människornas matvanor. Det bör ni i Skåne kunna se.

  Fråga är om man kommer att presentera arkeologers/antropologers övertygelse att dessa människor hade oregelbunden tillgång på feta villebråd eller professor Rössners föreställning att deras mat var mest kolhydrater.

 21. 21

  Här DR2:s egen presentation av programmet:
  ”Al overlevelse handler om føde. Alligevel er menneskets mave mindre end en tredjedel af det normale for et pattedyr med vores vægt. Hvordan det hænger sammen handler både om indvolde, tænder og sex og overraskende nok om kønsroller. Fra at lægge vægt på manden som jæger og kødet, som den væsentligste drivkraft i vores evolution, tyder den nyeste forskning nemlig på, at det var kvindernestilberedning af grøntsager, der muliggjorde menneskets største evolutionære spring – vores store hjerner.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa