Tredje glukostoleranstestet = ingen diabetes

Idag är jag ledig och passade på att göra ytterligare ett glukostoleranstest.
Jag gjorde ett glukostoleranstest i januari -11 som visade förhöjda blodsocker länge efter glukosintaget. Detta blev uppmärksammat i aug av Expressen och det basunerades ut, på kvällstidningarnas förstasidor och löpsedlar, att jag hade diabetes, vilket har gett nytt bränsle på LCHF-antagonisternas brasor.
Enligt mig berodde denna glukosintolerans antingen på att mina insulinproducerande betaceller låg i viloläge därför att de inte hade behövt arbeta mer än på basnivå länge, och därför inte kom igång med att producera mera insulin förrän efter en stund. Eller också på att tiden från föregående måltid var för kort. Jag hade ätit frukost på morgonen och gjorde testet fyra timmar senare.

Jag gjorde därför ett nytt test i sept -11, som var helt normalt. Jag hade då under några dagar ätit mera kolhydrater än vad jag brukar under LCHF.

Nu idag har jag ätit min vanliga lågkolhydratkost i någon månad, med avsteg i form av ett hemäpple ibland, samt någon söt godsak ibland vid eftermiddagsfikat på jobbet. Det händer att patienter eller personal bakar till oss. Jag har då svårt att avstå helt från att smaka. Hemma kan jag se till att det inte finns sockersaker att äta, men på jobbet kan ju inte jag bestämma vad som ska stå på bordet.

Nåväl, nu var jag fastande från kl 20 igårkväll. Intog  kl 08  75 g upplöst Dextro Energy. Blodsocker varje halvtimme efteråt: 8,9 – 9,5 – 9,1 – 7,8 – 8,0 – 6,6 – 5,1 – 5,1.
Jag hade alltså 7,8 efter två timmar vilket är helt normalt, inte ens nedsatt glukostolerans. Jag tolkar detta som att det var för kort tid efter föregående måltid vid testet i januari. Sannolikt var metabolismen för upptagen med spjälkningen av frukosten för att tåla en sockerchock då.

Jag har alltså inte diabetes.

Comments

 1. 1

  Det låter ju bra, och hoppas Expressen ser och förmedlar det. 🙂
  Bra också att du kan smaka lite fika ibland. Det gör jag också. Annars blir det ett väldans hallå på de som bjuder… men jag har ju min diabetes att ”skylla” på vilket jag gör för att slippa smaka allt som bjuds. 🙂

 2. 2

  Snälla Annika, sluta med dessa intetsägande tester, varesig expressen eller aftonbladet är intresserade av positiva nyheter utan letar endast efter skit så de kan mångla lösnummer. Skippa kolhydraterna och må bra istället. Många kramar från mig!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Bosse, Jag hoppas och tror att det var det sista glukostoleranstestet som jag gjorde. För det är definitivt inte nyttigt med den sockerchocken det blir. Men eftersom nutritionisterna har slagit på stora trumman med min påstådda diabetes kände jag mig tvungen att utreda saken.

 4. 4

  Annika, Ja, testet var nödvändigt efter allt ståhej runt dej,

  Hur sändes det i kroppen efter en sån dos socker? kollade du något blodtryck tex?

  Vet att min puls höjs ganska mycket efter något med socker i, och troligen blodtrycket med.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Bengt, Nej jag kände inte något speciellt, och jag kollade inget blodtryck.
  Det kändes mest tråkigt att dricka den tråkiga söta drycken i stället för riktig mat. Jag kände mig också hungrig under timmarna som gick under testet, trots att blodsockret var högt.

 6. 6

  Ja, även för experter kan det säkert vara nyttigt att ibland bli påmind hur dåligt det går att må av kolhydrater. 😉

 7. 7
  Kristina, supporter säger

  Ojojoj ! Diabetes ska nog diagnostiseras på andra och rättare sätt, tror jag. P.g.a. mina egna glucosvärden som har varierat nu i ett halvår, så fick jag en tanke nu, att man inte kan stödja sig på att högt glucosvärde är signifikant för diabetes. Man kan få skyhöga värden bara genom att vräka i sig socker, sen få låga värden genom att ta bort allt socker i kosten. Nej, jag tror på helt andra undersökningar som bevis.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa