Prof Fredrik Nyströms hälsoråd. Vad tycker vi om dem?

Professor Fredrik Nyströms hälsoråd, I TV4.se
Han går sin egen väg. Jag undrar om han har några kritiker?

Vad tycker vi om hans hälsoråd?

Jag finner det intressant att han rekommenderar  ett BMI på 28 för bästa hälsa. Själv har jag BMI 25,4, med vikten 70 kg och längd 166 cm, och har svårt att komma långsiktigt under 25. När jag kommer under 25 så drabbas jag genast av hybris och tror att jag kan äta som jag har lust till – och det går inte bra (jag är en gammal matmissbrukare).
Jag kanske har en trivselvikt på 70 kg?
Vin tycker jag att man hålla lågt, man behöver inte alls dricka vin varje kväll, men kan ta 1-2 glas till fest.
Snusa kan man väl helt avstå ifrån. Jag kan inte tänka mig att det medför någon nytta. Men det är klart att klarar man inte att släppa nikotinsuget, så är det bättre med snus än röktobak.
Att träna bara lagom tror jag på. Elitidrottare har minst lika stor sjukdomsrisk som normalmotionärer. Det kan åtminstone delvis bero på elitens stora kolhydratkonsumtion.
Avstå från frukost tror jag är ett utmärkt råd. Jag är i alla fall inte riktigt hungrig på morgonen. Jag står mig utmärkt på ett glas saltshot (en halv tesked mineralsalt i ett glas vatten) och en kopp kaffe till frukost. Framåt 12 känns det lagom med lite lunch. (Fast jag tycker att frukost på morgonen  är mycket ”lockande”, särskilt när maken sitter och mumsar, så det händer ibland att jag faller till föga).

Intressant att Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten inte återkommit för kommentarer till Fredriks råd. När jag har frågat dem förut, då när jag var på hugget, har de svarat och hänvisat till sin hemsida, och då har jag tappat sugen. Men en envis journalist kan nog vara mera ”på” än jag.

 

Comments

  1. 1
    Kerstin Hallert säger

    Vad är saltshot till frukost ?

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    1 Kerstin Hallert
    Jag tar en ”nypa” salt, gärna mineralsalt, i ett glas vatten. En nypa är kanske en halv tesked. Om jag inte får i mig lite salt på morgonen har jag tendens till ”hjärndimma” senare på förmiddagen, vilket jag tolkat som sasltbrist. Var och en får prova sig fram.

  3. 3
    Johan Larsson säger

    Det känns som att Fredrik sysslar med självberättigande av sina vanor, genom att välja ”rätt” undersökningar. Konstigt att hans överviktiga BMI är precis perfekt. Han är förtjust i rödvin, och det råkar vara bra. Han verkar inte vara personen som orkar komma igång med ihållande träning, men det gör inget för det är också optimalt att skippa. Jag vet inte om han snusar, men utifrån allt annat han vill bevisa så gissar jag att han gör det.

    Min ”opponering” av hans ”vetenskap” han för fram:

    Angående BMI, de jag känner som är pigga och varit pigga från 90 år till en bit över 100, har inte haft BMI över 25 i medelåldern. Det är ju utifrån mina anektdoter, men han verkar ju vara ganska fri att spekulera också.

    Vin har det gjorts många undersökningar på, och det brukar oftast sluta med att det antingen är annat förenat med livsstilen som ibland kan göra att vindrickarna mår bättre, eller att ämnena i vinet delvis väger upp för alkoholen som är negativ och att man i så fall bör dricka alkohilfritt vin. Risken att tappa måttligheten och få rena alkoholismrelaterade problem är också påtaglig.

    Snusar gör jag själv, men försöker inte sticka de negativa faktorerna under stol för det. Jag skulle vilja se hur den undersökningen på 30 personer gick till. Det är inget konstigt att man under en tid får högre blodtryck när man slutar, då det är en väldig stresspåkänning och man osar adrenalin första tiden. När kroppen väl vant sig av med det kommer BT sjunka igen, troligen lägre än innan, men mer specifikt som inte syns i armväcksvenen är att de små kapilärerna blir mer elastiska och får bättre flöde. Att kolesterolet initialt höjdes kan dels bero på redan nämnda stresshormoner, men också att mindre kolesterol går åt att reparera kroppen med, vilket kan ge ett tillfälligt överflöd av oanvänd LDL som senare kommer regleras ned till det nya normala av levern.

    Jag håller helt med om att elitsatsning förr elller senare nog tar ut sig sin rätt. Jag känner inte till någon f d idrottare i fysiskt krävande sport som uppnått tre-siffrig ålder. Jag ser dock helt andra orsaker till det än Fredrik gör. Jag tror han har lite otur när han tänker, om han menar att kondition ger lägre vilopuls ger förstorat hjärta ger hjärtbesvär. Sjukligt förstorat hjärta är när hjärtmuskeln blir förtjockad pga högt blodtryck (ofta i det lilla kretsloppet över lungorna, som man inte har någon aning om när man tar ett traditionellt blodtryckstest). När man tränar konditionen ökar pumpvolymen i hjärtat OCH hjärtmuskeln. När man senare (för ingen kommer hålla elitträning när de är 70 år) radikalt minskar träningsdosen kommer hjärtat minska i volym och styrka (normaliseras) till skillnad mot sjukligdomsbakomliggande förstorat hjärta där det är progressivt då hjärtat får svårare och svårare att utföra sin uppgift. Men som sagt, lagom träning är bäst, och aldrig träna med infektion – då kan man få andra hjärtproblem. Exemplet han tar om antal Vasa-lopp speglar troligen mer antalet gånger folk tränat med samtidig infektion och inte så mycket träningsmängden i sig.

    Även om jag håller med honom om att det troligen är bra att hoppa över frukosten, så blir jag fundersam kring hur han gör undersökningar. De hade alltså en grupp som innan åt frukost och en grupp som inte åt frukost. Sedan fick båda grupper göra tvärtom, och det ledde till resultatet att de som slutar äta ”vinner”. Det är ju inget konstigt med att en grupp vinner relativt den andra i den metod han beskriver – vilka parametrar anses som vinstpoäng, och på hur lång sikt? Ibland kan en förändring ge falskt tvärtemotresultat till en början ifall kroppen antingen behövde en föränding i sig, eller ger problem när den tvingas till anpassning. Men det kan hända att han har tillräckligt långa och välgenomförda undersökningar att luta sig emot, för som sagt, jag tror han har rätt att för de flesta (inte alla) är det positivt att köra på en bit in på dagen på fastande mage.

    Av de här sakerna är det främst det han säger om hjärtförstoring jag tycker är anmärkningsvärt illa.

  4. 4
    Nisse Hult säger

    Men vilken himla tur att vi bara kan ge blanka ”fan” i Fredrik Nyströms råd.

    Personligen skulle jag behöva lägga på mig ca 15 tunga kilo för att hamna in i hans fluffiga
    drömvärld på BMI 28. (76 VS 91)182cm lång

    (Har inget problem i en normalvardag hålla min vikt plus/minus)

    15 Kilo skulle omgående ge mig ett långt högre snittpuls natt som dag.

    Skulle omgående klart försämra mitt mycket goda (för min ålder ) VO2 Max värde

    Skulle omgående ge klart högre blodtryck

    Skulle omgående försämra min goda artärspänst

    Skulle omgående belasta exakt alla leder långt mera

    Skulle omgående skapa långt sämre blodstatus värden vilket jag haft 10 år bakåt

    Listan kan göras lång.

    En läkare som ens nämner snus som nått alternativ/snuttefilt

    borde klippa sitt visitkort.

    (Jag kan både fasta 48 tim om jag vill, kan äta OMAD om jag vill, kan äta frukost efter
    morgonens en en timmes pass på cykel etc)

    Skippa hans korkade råd, sköt din kropp med sund mat, överät ej, ZON2 träning varje dag min
    30min, skippa alkohol, skippa tobak/snus.
    Lyxa till det nån gång ibland.

  5. 5

    Jag önskar att ni som kommentarer läst referenslistan i hans senaste bok. Var har ni er
    ”Allmänt tyckande” Gillar inte tonen.

  6. 6
    Alexander säger

    Har han blivit lite fisförnäm kanske?

  7. 7
    Tommy Strömbäck säger

    Mycket intressant läsning (har dock ej sett intervjun)!

    Efter snart 15 års LCHF orienterad kost kombinerat med annat (8-16 fasta Michael Moseley) etc) noterar jag när jag nu passerat 82 år att mitt välmående mycket väl överensstämmer med Fredrik Nyströms hälsoråd.
    Mitt BMI (åldersrelaterat) är 25,1 med en vikt på 86 kg och längd 185.
    Som sagt kolhydrater i mkt små mängder. Rätt fett – JA.
    Dricker ett glas vin till maten varje dag – men vitt till fisk!
    Snus och cigaretter – nej.

    Ja, vi är alla olika och i olika åldrar. Grabbarna här ovan är ju ’lätt’ kritiska, men för mig fungerar det utmärkt!

  8. 8
    Bertil säger

    För ett antal decennier sedan var S Rössner en auktoritet vad gällde frågor om hälsosam kost.
    Fredrik Nyström, då ung forskare, var en av dem som vågade ha avvikande meningar. Detta och även hans fortsatta forskning bör bemötas med respekt.
    Jag håller med Ulla – en del inlägg säger mer om den som skrivit det än om den det handlar om.

  9. 9

    Har en känsla av att hans rekommendation verkar rimlig. Vi är olika, så BMI som skiljer sig år är ju inget märkligt.

  10. 10
    Göran B Johannesson säger

    Enligt AI Perplexity

    ”Snus, särskilt vitt snus, innehåller nikotin som har flera negativa effekter på hjärnan. Här är en sammanfattning av vad forskningen visar:

    : Nikotin kan orsaka kvarstående förändringar i hjärnans nervceller och påverka områden som styr beteende och känslor. Det aktiverar hjärnans belöningssystem, vilket gör det starkt beroendeframkallande. Upprepad exponering kan leda till att hjärnan blir beroende av nikotin för att fungera normalt, vilket rubbar den naturliga signaleringen av signalsubstansen acetylkolin123.

    : Nikotinbruk har kopplats till nedsatt minne, koncentration, uppmärksamhet, inlärningsförmåga och impulskontroll. Dessa effekter kan kvarstå även efter avslutat bruk123.

    : Forskning indikerar att nikotin kan förvärra psykiska diagnoser och öka risken för psykisk ohälsa134.

    : Nikotin kan störa hjärnans utveckling fram till 25-årsåldern och ”bygga om” hjärnan på sätt som kan påverka framtida beteenden och funktioner negativt34.

    : Nikotin ökar risken för beroende av alkohol och andra droger genom att göra hjärnan mer mottaglig för dessa substanser12.

    Sammanfattningsvis är snus inte ofarligt för hjärnan, utan kan leda till både kortsiktiga och långsiktiga negativa effekter på dess funktion och struktur.”

  11. 11
    Johan Larsson säger

    Om jag vetat att Freddes fan club skulle hitta hit hade jag naturligtvis hållt med honom om att snus är ett blodtryckssänkande preparat, och självklart sett att den ökade pumpvolymen i hjärtat som resultat av träning är samma sak som patologiskt förstorat hjärta där muskelväggen blir tjock och minskar hjärtats slagvolym. Jag ändrar mig till detta och hoppas få gå med i er mysiga klubb…….

  12. 12
    Piltson säger

    Nyström är den enda svenska professor för vilken vi har full respekt- Vilka anvisningar han nu givit i TV vet vi inte, men för några år sedan lärde vi känna hans ideer på annat sätt och fann att de egendomligt väl stämde med de vanor vi har haft i 23 år. Och nu har vi blivit 93 utan att man kan förutspå en sannolik dödsorsak. Piller som påverkar fysiologiska värden behövs inte.

  13. 13
    Bertil säger

    Johan
    Ingen har sagt att Fredrik Nyström inte bör bemötas. Eller att hans åsikter inte kan kritiseras.
    Men det bör ske på ett vuxet sätt, där man skiljer mellan sak och person. Förlöjligande omdömen klar vi oss utan.

  14. 14
    Johan Larsson säger

    13 Bertil

    Jag kan inte se var jag förlöjligat honom. Konstruktiv i de frågor där han var och cyklade, och mindre konfrontativ på punkter där jag ställer min spekulation mot hans. Däremot finns det en vanlig psykologisk koppling, mer eller mindre hos alla människor, att söka berättigande för sin egen livsstil, och där kan man tvärtom behöva se eventuella kopplingar mellan sak och person.

    Jag har uppskattat mycket av det Nyström gjort sedan lång tid tillbaka. Refererat positivt till honom i argumentationer, men jag har haft en känsla att han ibland haft en lite för ”laid back” attityd. Med det menar jag att i ena vågskålen har man puritaner som måste leva sitt liv efter en optimerad mall, och i andra vågskålen folk som bara käkar och ser glad ut. Det bästa är sannolikt någonstans däremellan. Fredrik har legat ganska mitt i och mellan raderna, helt korrekt enligt min mening, gjort en poäng av det. Tycker dock av det jag läste i artikeln (ej sett videoklippet) att han verkar dragit lite osunt ut mot laid back-hållet. Dessutom ett par förvånande rakt av felaktigheter.

    Jag har kritiserat Mercola när han totalt knasat ur, jag kritiserade Kostdoktorn för att han kommersialiserde LCHF, och jag uttryckte också min besvikelse när Annika valde att ta covidsprutan. Åt andra hållet har jag försvarat Paulun när folk gottade sig i hans stroke som faktiskt inte alls var kostrelaterad. Och Rössner som haft fel om det mesta, har rätt i den sak han kritiserats mest för. Man kan visst banta på hallonbåtar teoretiskt, men det är inget varken han eller någon annan rekommenderat.

    Det jag vill få fram med det här inlägget är, att jag ger både positiv och negativ kritik till alla storheter på området med en hyfsat god ton. Tänker jag fortsätta med.

  15. 15
    Piltson säger

    Annika Dahlqvist skrev
    ”Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten inte återkommit för kommentarer till Fredriks råd. När jag har frågat dem förut, då när jag var på hugget, har de svarat och hänvisat till sin hemsida,”

    Det kanske borde finnas en lag som utesluter att s-k- radgivare för allmänhet och patientföreningar även fungerar som auktoriteter för farmaindustrin och betalas för det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa