Blodsockerserie efter mjölk

Det finns många olika åsikter om mjölk. Det sägs bl a att mjölk är snabbt och kraftigt blodsockerhöjande, och att det inte höjer blodsockret, men insulinet.

Jag gjorde nu på morgonen en blodsockerserie på mig själv. Jag köpte igår en 3 dl-förpackning mellanmjölk. Storleken fanns inte med fullfet mjölk i min butik, men blodsockermässigt borde det kanske inte spela så stor roll.
Resultatet: Bs före mjölkintag 5,4.
Sedan varje kvart: 6,9  4,8  4,9  5,4  5,3, sedan glesade jag ut till halvtimmar: 5,6  5,4  5,2.

Detta ger upphov till en del reflexioner. Den initiala blodsockerspiken på 6,9 skulle jag ha missat om jag hade väntat en halvtimme till den första mätningen. Nedgången efter stod troligen för en första insulinspik. Jag är tydligen inte laktosintolerant eftersom blodsockret steg så snabbt efter mjölkintaget. (den som är laktosintolerant får ingen blodsockerstegring alls efter intag av laktos, utan laktosen fortsätter ner till tjocktarmen där den orsakar gasbildning) Blodsockerserien tyder knappast heller på någon större insulinresistens, fast jag har betraktat mig som en insulinresistent prediabetiker.

Mjölkens insulindrivande egenskap kan jag inte bedöma eftersom jag inte har tillgång till insulinmätning här hemma.

Mjölkens totala effekt på hälsan kan inte bedömas utifrån dylika mätningar, utan man måste göra  jämförande behandlingsstudier med och utan mjölkintag, och utvärdera hälsoeffekterna, efter många år.

Mjölken har många näringsämnen, jag läser från innehållsförteckningen: Per 100g: energi 45 kcal. Makronäringsämnen: fett 1,5 g varav mättat 1,0 g, kolhydrater 4,9 g (socker, laktos), protein 3,5 g. Mikronäringsämnen: Salt 0,1 g, D-vitamin (allt tillsatt?!), Riboflavin, Folsyra, vit B12, pantotensyra, kalium, klorid, kalcium, fosfor, molybden, jod.  (Jag orkar inte skriva av alla siffror)

Kolhydrater i 3 dl mjölk är 15 g. Det är en stor del för den som vill hålla kolhydratintaget nere mot 20 g. Därför tycker jag att man inte ska dricka så mycket mjölk om man vill hålla sig till LCHF. Grädde innehåller bara 3 g socker/dl (och det brukar man ju inte sätta i sig så stora mängder av), ost och smör innehåller praktiskt taget inget socker alls.

 

Comments

 1. 1
  Ann-Christin Karlsson säger

  Hur är det då med den laktosfria?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Ann-Christin Karlsson
  I den laktosfria är laktosen enzymatiskt (med laktas) nedbruten till glukos och galaktos. Det är samma process som i tarmen.
  Galaktosen har sötare smak än laktos, varför den ger en sötare smak. Jag tror att de har tagit bort en del socker ur den laktosfria för att den inte ska smaka så sött?

 3. 3
  Birger Berg säger

  Undrar hur det skulle sett ut med opastöriserad mjölk från kor som bara ätit gräs och örter.

 4. 4

  Skulle vara intressant om du vill göra om detta med ”lantmjölk” som har runt 4% fett. Dämpar fettet blodsockerhöjningen eller ej?

  Apropå laktas. Ett steg till vore att testa med opastöriserad fullfet mjölk som fortfarande har naturlig laktas vid liv. Lite överkurs men ändå intressant.

  Sedan en fråga, är laktosen i ”laktosfri” mjölk nedbruten av den tillsatta ”syntetiska (?)” laktasen redan i förpackningen eller sker det senare i kroppen? Och hur tas ”en del socker” bort i laktosfri mjölk? Bakterier som äter upp den? Är det inte så man gör riktig yoghurt (d v s inte industriyoghurt?)

 5. 5
  Torbjörn karlsson säger

  Tack Annika! Jag uppskattar din nyfikenhet och din vilja att veta!! Tack

 6. 6

  . . . betänk också att en vanlig blodsockermätare har en mätnoggranhet runt sisådär +/- 10%, så en mätserie på 5,0 4,5 samt 5,5 kan mycket väl ha exakt samma blodsockernivå, eller svänga mellan 4 och 6.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Jag orkar nog inte göra om detta med diverse olika mjölkvarianter. Någon annan får göra det, och rapportera här.
  Det skulle också vara intressant att se blodsockerserie efter mjölkintag för typ 1- och 2-diabetiker
  Jösses: Laktosen i den laktosfria mjölken är väl redan nedbruten innan förpackning. Annars vore det ingen vits.
  Hur sockret tas bort vet jag ej, men det var en lägre procent socker när jag tittade en gång.

 8. 8
  Andersson säger

  Min man är typ 1 och dricker ganska mycket mjölk. Egen opastöriserad, inte ekologisk. Han ligger mestadels bra till i blodsockret, trots mjölken. Är han låg tar han mjölk och det går oftast bara upp en bit och sedan planar det snabbt ut och ligger stabilt tills det är dags att äta igen.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Andersson
  Intressant att det blev samma som för mig: en blodsockertopp och sen normalt stabilt tills nästa måltid, trots att din man är typ 1. I så fall verkar det ju vara en utmärkt bot mot hypoglykemier, utan reaktiv berg o dal-bana.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa