I Läkartidningen om Dödlig psykiatri…

En recension i Läkartidningen  av  Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse, av Peter C Gøtzsche.  Det är bra att boken uppmärksammas.
Peter tycker att 98% av psykofarmakaförskrivningen är överförskrivning och bara är till skada för patienterna.

 

Comments

 1. 1

  Jobbade sju år inom psykiatrin som psykolog. Kunde då konstatera att de patienter som var avogt inställda till medicinering hade bäst prognos. De som tog piller som en magisk kur fastnade ofta i ett beroende och deras symptom fördjupades. Men det var läkarna som hade makten och som anställd kunde jag inte göra annat än säga vad jag upplevde på ett socialt accepterande sätt. Vet inte om någon tog intryck av det. Vi var pillerindränkta och ofta besökta av läkemedelsindustrins konsulter.
  Fy fan. Får man säga så på bloggen?

 2. 2
  Docent Göran säger

  Marianne Skrev:

  Men det var läkarna som hade makten och som anställd kunde jag inte göra annat än säga vad jag upplevde på ett socialt accepterande sätt. Vet inte om någon tog intryck av det. Vi var pillerindränkta och ofta besökta av läkemedelsindustrins konsulter.

  Detta bekräftar mina ”fördomar” om sjukvården och speciellt om psykiatrin.

  Jag har förresten skickat in en kommentar till Läkartidningen

  ”Jag tycker det är mycket hedervärt att Läkartidningen på ett välbalanserat sätt lyfter fram Peter Götzsches kritik av läkemedelsindustrins kriminalitet och speciellt när det gäller psykofarmaka. Jag har tyvärr själv haft tillfälle att i två nära fall konstatera allvaret i beroendet som då fick rent katastrofala följder, ja rent ohyggliga, för dem själva och omgivningen när de självsvåldigt tvärt avslutat sin medicinering. Det förvånar mig därför att denna psykotiska abstinenseffekt inte omnämns mer än indirekt i artikeln.”

  Docent Göran Sjöbrerg, Chalmers

  Det är nog inte så stor chans att Läkartidningen tar in min kommentar men jag har dock vid några tillfällen lyckats med detta.

 3. 3

  Ni som befinner er i Stockholmstrakten kan se och höra Götzsche live på ABF-huset på Sveavägen, måndag den 5 september kl 18.

 4. 4

  De flesta tror att psykiatrin slutat med lobotomi men effekterna riskerar bli desamma med denna kemiska behandling. Väldigt många är väl varse om detta nu men det tycks inte ge någon förändring. Ofta är det den eländiga s.k. ”tystnadsplikten” som ställer till det. Den har mest som syfte att gagna och skydda de som är ansvariga för behandlingarna och inte kunderna (gamla uttrycket patienterna).

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Finns en hel del info från Peter G på nätet, bl a på Youtube så för den vanliga människan räcker det gott med hans videor!

  Alla storsäljare som lyckopiller, statiner, blodtryckspiler samt en stor del av insulinförbrukningen åtgärdas bäst med LCHF och frisk luft,,,

  Tyvärr är det många som i avsaknad av andra intressen gör sina kostrelaterade symptom till sin livsstil – de kommer att få en för tidig död av all smörja som de stoppar i sig,,,,

 6. 6

  Här är en artikel från 2011 – SR Radiofynd Kaliber: ”Sjuka av sina mediciner”
  På gott och ont, men tyvärr en hel del på ont.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4809546

  …”Mer än var tredje medicinpatient på akuten har fått läggas in på grund av sina läkemedel, visar forskning. Problem orsakade av läkemedel har blivit den vanligaste orsaken till att svenskar läggs in på sjukhus.”…

 7. 7

  Jag tror att tidningen ETC kan ta in artiklar om detta problem. Men de måste förstås vara välskrivna. Den som har tid och kunskap att författa en seriös artikel har nog en chans där. Tidningen finns både på nätet och i tryckt form. Den är förstås vänsterinriktad. Men mer och mer läst av en bred publik.

 8. 8
  Docent Göran säger

  Jag såg nu att Läkartidningen tog in många kritiska inägg, inte bara mitt. Undra om någonting håller på att hända inom läkarkåren?

 9. 9
  Bo Blomberg säger

  Tja, Peter G drar i alla fall folk, vilket är bra. Var nere på ABFhuset strax före 18 o stod i kö för att köpa biljett när dom kom och sa att det var slutsålt!

 10. 10

  @ Bo Blomberg:

  Jag var där redan 17:30 och fick köpa en biljett. Salen tog ca 150 personer och vi fick veta att det var ca 100 st som blev utan biljett. Peter C Götzsche kommer tillbaka i oktober eftersom intresset var så stort.

 11. 11

  Nu överdriver Gøtzsche en hel del och det kan ligga en fara i det, att bli pojken som ropade vargen kommer en gång för mycket.

  Med det sagt så borde psykiatrin verkligen se över sina arbetsmetoder. Att i stort sett bara dela ut piller till patienterna tjänar bara läkemedelsindustrin på.
  Jag har en yrkesverksam psykolog i släkten och hen fnyser bara när psykiatriker och deras fixering vid läkemedel kommer på tal.

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Reefer:

  Frågan är vad man menar med att överdriva.

  Peter C Gøtzsche är en av mycket få framträdande forskare som ”tar bladet från munnen”. När alla indicier, förutom alla fällande domar, mot läkemedelsbolagen pekar på en genomgående korruption och kriminalitet tycker jag det själv är rimligt av Gøtzsche att lyfta fram denna dolda aspekt av vårt ”hälsovårdssystem”. Vi behöver många fler av Gøtzsches kaliber.

  Själv ser jag idag hela detta system, inte minst av personlig erfarenhet, som korrupt i händerna på läkemedelsindustrin.

 13. 13

  I morgon startar dokumentärserien Djävulsdansen i SVT, om anhöriga till människor med psykisk ohälsa. Det är en grupp som inte alltid syns eller får den hjälp de själva behöver. Andreas lever ihop med Ylva, som har diagnosen borderline.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/andreas-tog-hand-om-ylva-utan-hjalp

 14. 14

  För bara någon vecka sen så var den vanligaste orsaken till sjukskrivning – migrän – enligt Läkartidningen.
  https://annikadahlqvist.com/2016/08/30/migran-bakom-stor-del-av-den-okande-sjukfranvaron/

  Nu gäller ”psykisk ohälsa” som den mest vanliga orsak till sjukskrivning. Runt 1 miljon svenskar! Även 1 miljon anhöriga är drabbade av psykisk ohälsa därav!
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anhoriga-till-personer-med-psykisk-ohalsa-riskerar-att-sjalva-bli-sjuka
  …”Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sedan flera år tillbaka psykiatriska diagnoser – och den största ökningen finns bland kvinnor och unga.”…

  Peter C Gøtzsche behöver nog hålla många föreläsningar i Sverige och sälja många böcker.

 15. 15

  Det var inte en recension det var en nyhetsartikel, recensionen kom idag…..

  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/recensioner/2016/09/Antipsykiatri/

 16. 16

  Förmodligen OT. Monsanto till salu.
  https://www.di.se/nyheter/bayer-nara-monsantoaffar/

 17. 17

  Intressant diskussion på P1, Kropp och själ, ”Hur mår psykiatrin?”
  Här säger två psykiatriker att dom faktiskt ljugit för patienter vilket dom i efterhand förstått och ofta med hjälp av indoktrinering. Lyssningsvärt!

 18. 18

  Stina Skrev:

  Intressant diskussion på P1, Kropp och själ, ”Hur mår psykiatrin?”
  Här säger två psykiatriker att dom faktiskt ljugit för patienter vilket dom i efterhand förstått och ofta med hjälp av indoktrinering. Lyssningsvärt!

  Här är länk till programmet i P1:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/800449?programid=1272

 19. 19

  Arvid Skrev:

  Ni som befinner er i Stockholmstrakten kan se och höra Götzsche live på ABF-huset på Sveavägen, måndag den 5 september kl 18.

  Ny chans att lyssna till Götzsche i Stockholm på ABF:

  ”Föredrag av Peter C. Gøtzsche: Varning för psykofarmaka!

  Tisdag 22 november klockan 18.00
  ABF-huset, Z-salen, Sveavägen 41, STOCKHOLM

  Föredrag av läkaren och professorn Peter C. Gøtzsche, Nordic Cochrane Centre, Köpenhamn, utifrån boken Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse (Karneval förlag 2016).

  Inledning av Åsa Nilsonne, författare, psykiatriker och senior professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet.

  Språk: svenska

  Entré 90 kr. Biljetter säljs via Ticketmaster. Eventuellt överblivna biljetter säljs på plats.”
  https://www.karnevalforlag.se/

 20. 20
 21. 21
 22. 22

  jala
  Kollade nu och länken funkade.

  ”Jag såg också ett klipp med Fredrik Paulun om protein där Malou säger att – t ex i LCHF så ska man ju äta så mycket protein så att man nästan kan skippa det andra…”

  Trots många debatter om LCHF så far hon med osanning om proteiner i LCHF!

  https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/s%C3%A5-mycket-protein-ska-vi-%C3%A4ta-f%C3%B6r-v%C3%A5r-kroppsvikt-3657632

 23. 23

  Vet inte vad jag gör för fel men dina länkar funkar inte för mig. Kanske för att jag har ad-blocker men då brukar jag få besked om att jag skall stänga av ad-blocker. Nåväl här kommer en länk som fungerar.
  https://www.youtube.com/watch?v=JUOaiGpCkLM

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Jag tycker det var en väldigt bra intervju med Peter Gøtzsche. Man undrar lite smått hur det kan gå för sig att alldeles ostörd ge utrymme till denna medicinkritiska röst i TV4 medans den tycks sakna tillträde till SVT?

 25. 25
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Jag har precis beställt Götzsches bok 🙂

 26. 26

  Jag är en av de två psykiatriker som deltog i Kropp & Själ. Det gläder mig att så många är positiva till Gøtzsches bok. Jag är inte odelat positv till hans framställning, han larmar i varenda mening, men hans budskap är oerhört viktigt. Alla läkare behöver rannsaka sig själva, vi har suttit i knät på läkemedelsindustrin alldeles för länge. Det behövs oberoende granskningar av läkemedelsstudier, industrins egna studier är bara marknadsföring.

  Jag tror inte att vi ska minska användningen av psykofaramaka med 98 procent, men den går att minska högst avsevärt, med 50 procent eller mer. I vissa fall räddar psyksofarmaka liv, till exempel litium för de som har klassiskt bipolärt syndrom, det som kallas typ I. I andra fall så lindrar det symtomen och förbättrar funktionsnivån. Men medicinerna botar inte, och det kommer sannolikt aldrig att ske. Hjärnan är för komplex och det är för många faktorer som orsakar psykiatriska tillstånd, Psykoterapi botar däremot vid många tillstånd, till exempel vid flera ångesttillstånd och vid emotionell instabilitet/borderline med eller utan självskadebeteende. Istället för psykofarmaka behövs det mer av psykologisk behandling, och precis som i Tyskland och Finland borde psykoterapi vara gratis.

 27. 27
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Sven Román,

  Från att ha trott att medicin hade att göra med vetenskap för 17 år sedan har jag idag blivit helt övertygad om att sjukvården i första hand handlar om ”religiös tro”.

  I händerna på läkemedelsbolagen ser jag faktiskt ingen forskning som jag själv som naturvetare skulle vilja kalla vetenskap. Tvärtom är det i mina (och Peter Götzsches) ögon frågan om ett rent missbruk av den vetenskap jag själv är bekant med.

  Det övergår mitt förstånd hur man, om man nu vill hävda vetenskap, kan försvara elchocker som nu har förvandlat en nära bekant till en person som är bortom all social integration. Det är som om man inom psykiatrin inte har en susning om hur hjärnan fungerar. Det kan väl knappast råda någon tvekan om att elchocker (det är knappast några dåliga spänningar det är frågan om) förstör högre konceptuella förmågor på ett okontrollerat sätt. Det är i mina ögon i princip samma sak som lobotomering.

 28. 28

  Hej, Göran!

  Elchocker eller elbehandlingar (ECT) tycker jag inte ska likställlas med lobotomi. Lobotomi är irreversibelt, de miljontals nervbanor som skärs av går aldrig att reparera. ECT ger ofta inte permanenta hjärnskador, och stimulerar till och med nybildning av hjärnceller. Vid vissa riktigt svåra tillstånd, till exempel djupa depressioner eller malignt neuroleptikasyndrom, MNS (ett dödligt tillstånd framkallat av höga doser neuroleptika), är ECT livräddande. Skulle jag själv drabbas av en djup depression och det inte vore möjligt att häva tillståndet med psykoterapi eller medicinering, så skulle jag vilja få ECT.

  Men ECT–behandling är också mycket problematisk. Alla får minnesförlust för tiden närmast före och under behandlingen, och många får en mer bestående minnesförlust som också kan sträcka sig längre bakåt i tid, ibland flera år. Denna biverkan har tyvärr sannolikt mörkats av företrädarna för ECT (det har skrivits om detta i Läkartidningen 2009). När det blir så svåra biverkningar att det påtagligt förändrar personligheten, kan det nog i viss mån jämföras med lobotomi.

  Jag har själv aldrig ordinerat ECT. Om vi psykiatriker skulle vara bättre på att upptäcka och behandla depressioner och bipolärt syndrom på rätt sätt och helt skulle upphöra med avarten att ge höga eller flera sorters neuroleptika och därmed helt undvika MNS, så skulle behovet av ECT minska högst avsevärt.

 29. 29
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Sven,

  Jag ser det som en styrka att du som medicinare vågar debattera är hos Annika – det är inte så många medicinare som göra detta öppet!

  Jag vet inte om du såg min krönika som jag skrev när jag hade läst Götzsches bok men jag har själv få reservationer mot hans inställning till medicinsk forskning och praktik i allmänhet och till psykiatrin i synnerhet. Tvärtom gillar jag hans klarspråk.

  https://annikadahlqvist.com/2016/12/06/dodlig-psykiatri-och-organiserad-fornekelse/

  Det han skriver förstärker egentligen de intryck jag fått när jag läst om psykiatrin i de två böcker som vetenskapsjournalisten Robert Whittaker skrivit och som jag också summerat i krönikor här hos Annika.

 30. 30

  Göran,

  jag har inga invändningar mot Gøtzsches kritik av forskningsstudier, som i princip är det han är professor i. Jag har inte doktorerat men har viss kunskap i studiedesign och statistiska begrepp och tycker Gøtzsches resonemang verkar vederhäftiga.

  Det stora problemet är industrins enorma inflytande på läkemedelsforskningen. Redan när jag gick läkarlinjen på KI på 90-talet finansierades mer än hälften av all medicinsk forskning av läkemedelsindustrin. I mina ögon ska seriös forskning inom alla områden stå helt fri från ekonomiska intressen.

  Jag tycker Gøtzsche blir problematisk i en del av sina slutsatser. Han skriver till exempel utförligt om SSRI och redovisar kanske ett 20-tal patientberättelser om personer som tagit livet av sig själv eller andra efter användning av dessa mediciner. Jag betvivlar inte att medicinerna kan
  ha bidragit till dessa tragiska öden, men det verkar som att patienterna i samtliga dessa fall fått medicinerna på felaktig indikation. Patienterna har helt enkelt fått felaktiga diagnoser, på grund av för snabb och slarvig diagnostik.

  Jag tycker också att han svartmålar biverkningarna av adhd-mediciner. De svåra biverkningarna finns, men är mycket sällsynta. Det blir också en felkälla att utgå från USA, där sjukvården i många avseenden är fasansfull. De överdiagnosticerar och övermedicinerar å det grövsta, till exempel får 6-åringar diagnosen bipolärt syndrom – kan i princip inte kan ställas före 12 års ålder – och 10 000-tals 2- och 3-åringar medicinerar med adhd-medicin.

  Det bästa kapitlet är enligt mitt förmenande det om neuroleptika. Det är riktiga rävgift, och läkemedelsbolagen har förvanskat studierna på
  ett direkt kriminellt sätt. När man ger dessa mediciner i högdos och flera sorter samtidigt, kan man nog tala om en sorts tillfällig kemisk lobotomi (tillfällig för att det tillstånd som patienten försätts i oftast är reversibelt).

  Min käpphäst som barn och ungdomspsykiater är noggrann diagnostik. Diagnostiken
  inom psykiatrin är mycket svår, och grundar sig inte på naturvetenskap. Den säger inget om orsaker, utan är en sortering av symtom i olika cluster, där ett cluster är depression, ett annat adhd, ett tredje bipolärt syndrom. För en vederhäftig diagnostik krävs lång erfarenhet och att man har uteslutit många andra diagnoser. Ofta kan en patients symtom tala för flera diagnoser, och då gäller det att fastslå vad som är huvudproblematiken. Varje fastställande av en diagnos kräver en mer eller mindre utförlig utredning och många besök hos behandlaren.

  När detta grundliga arbete är utfört, så kan behandlingen vidta. Utiftån diagnosen vet vi ofta vad som bäst gagnar patienten.

  Med de nya insikterna om de felaktiga läkemedelsstudierna, så måste vi använda läkemedel mycket mer försiktigt. Och vi måste ge psykologisk behandling i form av adekvat psykoterapi betydligt oftare. Med dessa åtgärder kan psykiatrin hjälpa betydligt fler, ge mindre vårdskador och bli mycket mer human.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa