Migrän bakom stor del av den ökande sjukfrånvaron

Artikel i Läkartidningen.

Det är två öron-näsa-halsläkare som tror att den ökade sjukfrånvaron beror på migränrelaterad sjukdom, och att den i sin tur beror på ökad stress och belastning av vårt sensoriska system.

Jag skickade in en kommentar där jag berättade att vi, i bloggar och forum, har fått många personrapporter om att migränrelaterade problem har minskat eller försvunnit efter övergång till LCHF-kost. Det är därför rekommendabelt att som förstahandsbehandling föreslå LCHF-kost. Patienten kan då som bonus även få minskad risk för diabetes och hjärtsjukdom, samt andra hälsovinster.
Det är dessutom kostnadseffektivt. Det är gratis att avstå från socker- och stärkelsemat, och det är inte dyrt att öka intaget av naturligt mättat fett och olivolja en aning.
Det är heller inte farligt att inta naturligt mättat fett, vilket många metaanalyser på senare tid har visat.

 

Comments

 1. 1

  Japp! Jag är en av alla dem som håller mig migränfri på LCHF-kost!

 2. 2

  Ja att mättat fett inte är farligt hade den engelska doktorn Morsey (?) ett inslag om sist. Med hjälp av en forskare jämförde han en rad olika fetter och om de bildade skadliga ämnen vid upphettning. Vinnaren med minst skadliga ämnen var smör. Hurra.

 3. 3

  Min migrän försvann helt när jag började äta Lchf för fyra år sedan. Fick en massa andra hälsovinster på köpet.

 4. 4

  @ Marianne:
  Vaksamt, det inslaget av Michael Mosley missade jag. Dom skadliga nedbrytningsprodukterna av oxidation av omättade fetter är aldehyder, samma typ som levern gör om alkohol till innan den blir ofarligt bränsle i form av acetat. När levern inte har tillräckligt med antioxidanter eller/och för mycket omvandling på en gång regelbundet bärjar leverskadorna. Samma aldehyder bildas när möss exponeras med oxidativ strålning av mobiltelefoner. Man mätte hur mycket aldehyder bildades på exponerade och inte exponerade möss, med stora skillnader. Men eftersom det är de omättade fetterna som bryts ned kanske man klarar sig betydligt bättre med mobiltelefon om man väljer smör/mättat fett och samtidigt undviker all friterad snabbmat som idag tydligen oftast körs i billigaste omättade fetterna, eftersom våra kroppar byggs upp av bl.a. de fetter vi äter.
  Betr. migrän lär även bastubad vara lindrande, om LCHF inte räckte för någon eller snabbare lindring önskas.

 5. 5

  Migrän/huvudvärk kan ju också hänga samman med akut magnesiumbrist – eller ?

 6. 6

  Bland kolhydraterna gömmer sig en massa obskyra substanser som retar kroppen och ökar inflammationsnivan. T ex gluten, osmältbarafibrer, förhöjda insulin och glukosnivaer. Sekundärt blir det gärna brist p antioxidanter, da förbränning av glukos konsumerar mer än förbränning av ketoner. Högt blodglukos verkar exiterande p hjänan (bokstavsdiagnoserna, epilepsi). Allt talar för försiktighet med kolhydraterna. Alla fallbeskrivningar talar i samma riktning.
  Har inga sma ringar i denhär datorn, ursäkta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa