Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 401
    I Like Neil Young säger

    Den där filmen jag länkade till ovan borde alla Europas bönder titta mycket hårt på.

    Det där skiten vill dom alltså ”mjuka upp” det Europeiska regelverket till att acceptera.
    Bevare mig väl väl om dom lyckas med det – frågan är om man då inte ska överväga emigration för egen del.
    Monsanto , TTIP och Geoengineering. Världen måste vara galen – på riktigt.

  2. 402
    Piltson säger

    Flera medborgargrupper har framhållit att det påtänkta regleringssamarbetet skulle innebära större kommersiellt inflytande på folkhälsofrågor och säkerhetsnormer, påpekar IATP vidare. USA kräver att nya regler skall undergå lönsamhetsanalys, vilket öppnar nya möjligheter för stämningar under ISDS inklusive dataarkiv som kunde ge bevismaterial för sådana stämningar.

    (Här undrar Piltson: vilka aspekter skall beaktas i en “lönsamhetsanalys“ av en ny regel rörande folkhälsa eller arbetarskydd?)

    Regleringssamarbetet skulle också innebära förbud för myndigheter att införa nya regler rörande t.ex. livsmedel utan att först överväga “varje alternativ som kunde ge lämplig skyddsnivå inklusive möjligheten att avstå från en ny regel.“ Det skulle lagfästa det amerikanska systemet att tillåta ett utdraget remissförfarande med möjlighet för industrin att förhala och t.o.m. stoppa angelägna regleringar som gäller miljövård eller folkhälsa, påpekar IATP vidare

    USA vill att dess grundprincip rörande nya regler – “skyldig tills bevisad oskyldig“ – godtas av EU-kommissionen och införs i alla berörda länder. Detta återkommer på många håll i de läckta TTIP-dokumenten. Europeiska intressegrupper har redan uppfattat att detta skulle innebära att amerikanska affärsintressen i praktiken övertar regleringsarbetet inom EU,

    Det är som sagt en amerikansk intressegrupp som framför dessa saker. Men, skriver man, vi skall inte sätta alltför stor tillit till att dessa avslöjanden gäller preliminära förslag, som ännu ej överenskommits. I ett memorandum från förhandlingarna omtalas att “det går snabbt framåt“ rörande samarbetet och att texterna från EU och USA i flera avseenden “kompletterar varandra“ – något som EU själv bekräftade i ett papper som släpptes den 21 mars 2016. Det är mer aktuellt än de läckta dokumenten, och där påpekas att inställningarna inom EU och USA stämmer allt bättre överens.

    Ja, nog vore det intressant att höra vad Cecilia Malmström kan ha att säga om dessa analyser, gjorda av amerikanska jordbrukare. Hela deras text finns som sagt här:
    https://www.iatp.org/documents/five-key-takeaways-from-the-ttip-leak-for-food-and-farming-systems

  3. 403
    Piltson säger

    I två kommentarer härovan refererades en del av de analyser av TTIP som amerikanska jordbrukare har gjort, grundade på texter som läckts ut via Greenpeace. Här är deras slutkläm i sin helhet så som vi uppfattat den:

    ”Många av de frågor som ingår i utkasten för TTIP går långt utöver vad som förhandlats i tidigare handelsavtal. De kan påverka ett brett spektrum av rikstäckande och lokala bemödanden att återupprätta livsmedelssystem på båda sidorna av Atlanten, och de rotar fast affärsintressen i beslutsprocesser rörande kemikalier, folkhälsa, konsumentsäkerhet och miljönormer.

    Och ändå förblir den exakta utformningen av dessa förslag insvept i hemlighetsmakeri. Offentliga debatter rörande TTIP skall baseras på aktuell information och öppna förlopp i varje steg längs vägen, inte på läckor av ofullständiga brottstycken ur texterna. Enbart då kan man förutse ett avtal som kan bidra till framgångsrikt arbete mot rättvisa, lönsamhet och bärkraftiga livsmedelssystem.”

    Vi har ännu inte sett tecken på att de insikter som IATP lade fram har fått en motsvarighet i svensk mediadiskussion om TTIP. Det är därför lite förfluget att skriva om ”missförstånd” som en provinstidning hade gjort. Det skall vi återkomma till.

  4. 404
    Ankarfrans säger

    Handelsminister Ann Linde har igår publicerat sin aktuella syn på TTIP.

    Jag har läst den flera gånger men har inte hittat något som visar att hon reagerat på det massiva motståndet mot TTIP i Europa – se t.ex. här:

    https://www.google.de/search?q=TTIP+protests&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjl05vas5rNAhXBXhQKHZQ0BEQQ_AUICCgB&biw=853&bih=571

    Eller i siffror: 3.480.240 underskrifter idag, upp från 3.477.295 den 2/6.

    Inte heller känner hon till de analyser som gjorts av medborgargrupper i flera länder, framför allt CEO. De läckta protokollen via Greenpeace nämns ej

    Istället erbjuds vi de vanliga generella fraserna, som faktiskt inte meddelar något alls, Det handlar om ”ambitiösa hållbarhetskapitel” och annat sådant, men det är inte ett diskussionsinlägg. Går att läsa här.

    https://www.regeringen.se/debattartiklar/2016/06/min-syn-pa-frihandel/

  5. 405
    Piltson säger
  6. 406
    Piltson säger

    Samtidiga demonstrationer i sju tyska städer förbereds till 17 september. Avsikten är att fästa uppmärksamheten på CETA, som nu skall ratificeras.

    https://ttip-demo.de/home/aktuelles/

    Hur långt har det kommit i Sverige?

  7. 407
    Emmalisa säger

    För mycket demokrati kan bli besvärligt, sade Cecilia Malmström i förrgår. En hederlig återspegling av hur EU-kommissionen faktiskt var tänkt från början.

    https://stop-ttip.org/blog/lets-close-the-ceta-shop/

  8. 408
    I Like Neil Young säger

    @ Emmalisa:
    Jepp – det känns inte som nån vidare bra klubb att vara med i längre. Som sagt det är få saker jag ångrar så mycket som att jag en gång i min gränslösa naivitet röstade JA till skiten.

    Min j***a jubelidiot.

  9. 409
    Emmalisa säger
  10. 410
    Lars Henrik säger

    Flamman uppmärksammar också farorna med CETA och TTIP och påminner om att CETA ligger för godkännande:

    TTIP:s trojanska häst
    https://flamman.se/a/ttips-trojanska-hast

  11. 411
    Piltson säger

    Sjuttio nya ISDS-stämningar öppnades under 2015, meddelas från FN:s avdelning för rörande handel och utveckling, UNCDAD. Det är en rekordsiffra. Antalet stämningar ökar nu drastiskt, får vi veta.

    Det handlar alltså om stämningar under redan ingångna ”frihandelsavtal”. Ett företag stämmer en stat för att den infört lagar som ändrar villkoren för avtalet. En av de nya stämningarna beror på att staten i fråga förbjudit hasardspel.

    Vilka stater det rör sig om meddelas inte, och inte heller hur mycket pengar. Men omräknat till kronor rör det sig om miljardbelopp.

    I flertalet fall torde det röra sig om amerikanska bolag som stämmer en stat. Onda tungor ser detta som USA:s ambition att låta sina storbolag styra ekonomin i alla delar av världen. Om TTIP går igenom breddas denna möjlighet till alla EU-länder Mera om detta här,

    https://investmentpolicyhub.unctad.org/Publications/Details/144

    Men inte så mycket som man gärna ville veta.

  12. 412
    Piltson säger

    Hotet från CETA och TTIP beskrivs idag ingående av Jonas Elvander i ”Flamman”. Det är den mest utförliga och hederliga skildring om detta som vi hittills sett på svenska. Kan Elvander vara den enda svenska journalist som verkligen fattat detta?

    Bland annat citeras en brittisk juridikprofessor: ”Enligt Andreas Fisahn, professor i juridik vid Universitetet i Bielefeld, uppfyller inte avtalen två grundläggande krav för internationella handelsavtal:

    ”Mänskliga rättigheter måste respekteras och lagen ska vara lika för – alla. Det kommer inte att vara fallet under CETA och TTIP eftersom man skapar en parallell rättsordning som överflyglar nationell och europeisk lag, säger han.

    I och med att ISDS-förslaget bygger på icke-transparenta internationella domstolar med skiljedomare som får betalt per fall och ingen gräns finns för hur mycket de kan tjäna skapas incitament att döma till företagens fördel, menar Fisahn. På så sätt återskapas rättsliga privilegier som avskaffades i och med rättsstatens framväxt.”

    Jag måste rekommendera hans artikel, som förtjänar bredast möjliga spridning.

    https://flamman.se/a/ttips-trojanska-hast

  13. 413
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    brittisk juridikprofessor:

    Nej, förlåt. Han finns i Bielefeld, Tyskland.

  14. 414
    Piltson säger

    @ Lars Henrik:
    Tack, Lars Henrik, det blev kollission här! Vi hade aldrig hört talas om ”Flamman” men har undersökt. Aldrig trodde jag att jag en dag skulle sympatisera med extremvänstern.

  15. 415
    Piltson säger

    Tullarna mellan USA och EU är redan så låga att det inte finns mycket att tjäna på att avskaffa dem, påpekas i den brittiska nättidningen ”Conversation”, som ofta har grundlligare analyser än man får se i dagspressen.

    https://theconversation.com/the-ttip-trade-deal-is-lost-at-sea-60132

    Detta framhöll ju också Joseph Stiglitz, som vi citerade nånstans härovan. Så det måste finnas någon annan bevekelsegrund, men vad?

  16. 416
    Piltson säger

    TTIP kommer att fresta EU-länderna att tillåta nya teknologier som de egentligen inte vill ha, T..ex ”fracking” för energiuitvinning, påpekar stop-ttip-rörelsen:

    ”European countries would be falling under pressure to allow high-risk technologies such as fracking or GM technology. As part of TTIP and/or CETA, companies could be allowed to take governments to arbitrators if they regulate or ban high-risk technologies.

    In 2013, the oil and gas company Lone Pine filed a $250-million ISDS lawsuit against Canada, after the state of Quebec issued a moratorium on fracking. TTIP and CETA will pave the way for an ever increasing number of such lawsuits.”

    Det är en av nio punkter, som sammanfattar de viktigaste sakliga invändningarna. Så sakliga och detaljerade resonemang får vi aldrig från dem som förespråkar TTIP. Så därför är det oklart för oss varför de politiska ledningarna vill ha detta avtal.

    Se de övriga punkterna här:
    https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/?noredirect=en_GB

  17. 417
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Men det är ju väldigt lätt att se varför en armada av affärsadvokater vill ha detta avtal.
    Stämningsförfarandet i sig blir ju en väldigt bra utsugningsaffär för vampyrerna. Blodsug stater så att dom inte har pengar över till det basala till slut. Det ”mjukar” väl upp dom och gör dom ”medgörliga”
    Snacka om Våldtäkt….Krig utan andra vapen än mammon.

  18. 418
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Kanada kan ju i princip ses som ”en modell” rörande diverse komplikationer, som allt är konsekvenser till följd av underliga avtal etcetera – där girigheten har tagit alla chanser till att ”pumpa landet” på ersättningar…

    – Dessutom är all handel med tjärsandsolja extremt oetisk på väldigt många punkter…

    – Och redan nu förekommer påtagligt många händelser där en organisation, eller ett land – har stämt en annan organisation, eller till och med ett land – på extremt höga summor…

    – Konstaterandet av Fisahn, var också väsentligt i sammanhanget – då alla dessa förfaranden ”faller utanför” rättsordningen… – Dessutom, ett nytt inrättande av någonting annat i rättsväg, som sammanhanget omkring ”icke-transparenta internationella domstolar med skiljedomare” – skulle enbart gynna de stora företagen…

    – Med tanke på ”den tidigare förekomsten av oligarkisk historia” är TTIP och allting annat i så kallat avtalsväg bara FÖRSÖK till att KORRUMPERA VÄRLDEN ÄN MER GIRIGT…

    – Artikeln i Flamman var mycket bra!

  19. 419
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:
    Det är riktigt att de som verkligen tjänar på dessa avtal är skiljemännen och advokaterna, som sägs debitera 10.000 kr /timme. Men dessa processkostnader skall betalas av den förlorande parten, dvs oftast staten enligt vad vi lärde oss i 412 ovan.

    Så det gör det ju ännu mera obegripligt varför t.ex. Merkel vill ha detta avtal. Tyskland har redan två gånger stämts på miljardbelopp av Vattenfalll. Jag kan ha sympati med Vattenfall i detta ärende, men om Merkal förutsett detta, så hade hon inte så plötsligt slopat kärnkraft – vilket hon ju gjorde alldeles rätt i! .

    Det illustrerar mitt argument. Det är precis sådana överraskningar som TTIP kommer att leda till i 28 länder, som inte kan ta sig ur avtalet om den en gång ingås.

  20. 420
    Ingrid säger

    @ Bill:

    Hej Bill,
    jag undrar hur det gick för dig med ”ditt motstånd” rörande texten i NWT… ?? – Blev det något skrivet?

    – Om inte, kan du i alla fall passa på att bilda dig en egen uppfattning via denna tråden rörande TTIP mm – då här finns mycket väsentligt av värde ”för att få kött på benen”… All denna information är också väsentlig för att kunna sprida insikter till andra som ännu inte är så väl insatta…

  21. 421
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    konsekvenser till följd av underliga avtal

    Ja, det är i princip osunt att ett privatföretag skall besluta om utländska investeringar i vetskap om att risken är obetydlig, eftersom det finns god chans att den andra staten måste betala förlusterna om det går galet.

    Vilket också illustrerar mitt undrande varför politiker vill ha dessa avtal, när de förväntate fördelarna är så obetydliga att förespråkarna inte kan visa fram dem i detalj.

  22. 422
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    Artikeln i Flamman var mycket bra!

    Ja, men det bekymrar mig att den skulle stå i ett pressorgan, vars grundsyn jag inte delar och som jag aldrig skulle ha läst i något annat sammahang.

    Elvanders text är, om uttrycket tillåts, “patriotisk“ i den meningen att den handlar om landets och folkets framtida, oåterkalleliga öde som helhet. Vi har ännu inte hittat något jämförbart i något annat svenskt organ.

    Kan detta tolkas som ett tecken att folket inte är intresserat av vad som kommer att hända med det?

  23. 423
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Piltson Skrev:

    Elvanders text är, om uttrycket tillåts, “patriotisk“ i den meningen att den handlar om landets och folkets framtida, oåterkalleliga öde som helhet. Vi har ännu inte hittat något jämförbart i något annat svenskt organ.

    Visst, för TTIP får vi, du och jag – vika oss för Flamman 😉

    DEN PÅTAGLIGA TYSTNAD – som för övrigt vilar över i princip hela media-landet (Sverige), säger mycket mer än några ord…

    Antar att ”FOLKET” är intresserade:

    – MEN,
    HUR SJUTTON SKALL FOLKET KUNNA VETA NÅGOT OM TTIP:S EXTREMA KONSEKVENSER – NÄR TYSTNADEN ÅR SÅ GIGANTISK… ???

    Dessutom, luras vi till att tro, att ”våra affärer” skall gå bättre, och att jobben skall bli fler… :
    – Jag behöver bara blicka ut över min egen ”kommunala plats”… – Där man planerar för än MER KONSUMTION…

  24. 424
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Elvanders text är, om uttrycket tillåts, “patriotisk“ i den meningen att den handlar om landets och folkets framtida, oåterkalleliga öde som helhet.

    Ja sannerligen är det ”ett ödesmättat öde” som ligger där ännu så länge ”dystert gömt i det fördolda”…

  25. 425
    Piltson säger

    Bristen på kommentarer från andra än ”Ingrid” och ”I like Neil Young” i denna tråd är ju också oroväckande. Sätt mot detta ointresse det faktum att antalet underteckningar i stop-ttip närmar sig fyra miljoner och härrör från alla hörn av kontinenten. Engagemanget i Finland är påtagligt större än det i Sverige. Skall se lite närmare på detta senare idag.

  26. 426
    Piltson säger

    Av den folkmängdsbaserade procenträkningen “kvorum“, som visas på en interaktiv karta, kan man utläsa att engagemanget mot TTIP i Finland är mer än dubbelt så stort som det i Sverige, 446% mot Sveriges 182%

    Tyskland har över tio gånger så stort engagemang (2270%) och Storbritannien fem gånger så stort (944%) Andra länder med starkt engagemang är Österrike (1144%) och Frankrike (691%). Av de länder som traditionellt anses vara “Västeuropa“ är det bara Italien och Portugal som har lägre engagemang än Sverige.

    I övrigt är det de “nya“ EU-läderna i öster som visar lägre siffror, fast inte Bulgarien (274%) och Slovenien (250%)

    Hur skall man tolka denna stora spridning? Hoppas kanske östländerna att TTIP skall leda till investeringar från USA? Eller är dom bara liknöjda som svenskarna? Titta själv på kartan och fundera:

    https://www.stoppattip.se/eci.html

  27. 427
    malamatina säger

    Piltson Skrev:

    Bristen på kommentarer från andra än ”Ingrid” och ”I like Neil Young” i denna tråd är ju också oroväckande. Sätt mot detta ointresse det faktum att antalet underteckningar i stop-ttip närmar sig fyra miljoner och härrör från alla hörn av kontinenten. Engagemanget i Finland är påtaglgt större än det i Sverige. Skall se lite närmare på detta senare idag.

    Hej Piltson! Tolka inte tystnaden som oengagemang. Jag och säkert många med mig läser och lär oss. Det är inte lätt att kommentera i den här snåriga frågan om TTIP. Men jag försöker läsa på och om det bara ordnas fler demonstrationer här i Stockholm, går jag med, liksom jag gjorde två gånger förra året.

  28. 428
    Piltson säger

    @ malamatina:
    Tack, malamatina, och förlåt om jag lät snorkig igår. Det är lite deprimerande att arbeta fram detta material och aldrig se ett tecken på att det når någon mottagare. Och det måste jag fortsätta med varje dag tills vi får besked att TTIP-förhandlingarna har inställts.

    En ny runda skall börja nästa månad. Frankrikes president och fem europeiska jordbruksministrar har sagt ifrån att de inte kan gå med på TTIP sådant det föreligger i de läckta protokollen. Men vi torde inte få veta i vad mån USA kan jämka på sina krav, försåvitt det inte blir nytt läckage.

  29. 429
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Piltson, det är bra att du också formulerar dig rörande förhoppningen – om att det måste finnas läsare…

    – Jag tror att det är fler som läser, än som skriver, jag har faktiskt skickat länken vidare till flera, med en tanke om att all den information som främst du har sammanställt – skall nå ut till så många som möjligt… På denna tråden finns också information som ABSOLUT MÅSTE NÅ UT… SOM KOPPLINGARNA TILL NAZISTERNA VAD GÄLLER EU.s UPPHOV…

    Och ser man till ”den större berättelsen” – ligger oligarker och grandiositet bakom ursprunget till TTIP…

    PILTSON, jag uppskattar även att du ”kommer att fortsätta att gräva fram information”… – DU skall veta att jag är OERHÖRT TACKSAM för allt du gör och bidrar med – för som du, känner jag en påtaglig otillfredsställelse över att TTIP överhuvudtaget ”är på gång”… – Det verkar inte bättre än att hela världen har snärjt in sig i en extrem soppa… Och den ”extrema girigheten” måste försvinna, och ”den goda verkligheten” komma ner på jorden, och till alla andra oss levande här… – Så många önskar sig DEMOKRATI – men vad liknar det som pågår? – JA, det är totalt absurt det som sker… – OCH SÅ OERHÖRT LÅNGT IFRÅN DEMOKRATISKA- OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER SOM DET BARA ÄR MÖJLIGT ATT KOMMA…

    Lars Bern skrev nyligen en text om BIlderberg sammanhanget… – Det är alldeles för många svenska deltagare där… Och naturligtvis påverkar det till att ”det är denna extrema situation som råder rörande TTIP…

  30. 430
    Piltson säger

    EU-kommissionen vill att CETA skall behandlas som ett “rent EU-avtal“, meddelas idag från vad som kallas “kretsen kring Cecilia Malmström“. Det skulle betyda att när CETA skall ratificeras så kommer medlemsländernas lagstiftare bara att få rösta men ges inte möjlighet att debattera saken.

    Den andra möjligheten vore ett “blandat avtal“, vilket medger riksdagsdebatt. Men det vill man alltså inte ha.

    Detta är ju ganska festligt. Frågan berör också Sverige. Tänk om den kanske kommer upp i svenska medier! Mera här:

    https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ttip-und-freihandel/bundestag-darf-bei-freihandelsabkommen-ceta-nicht-mitreden-14279991.html

  31. 431
    Emmalisa säger

    Nämen snälla nån. Man hade annars trott att de olika länderna själva bestämmer vad som skall avhandlas i deras respektive parlament, och hur det skall göras.

    Kan man i Bryssel ge direktiv om vad de skall prata om i Sveriges riksdag?

  32. 432

    Programmet Konflikt på P1 idag innehöll mycket värdefull information / inslag om TTIP, nästan i klass med diskussionen här. Sänds igen ikväll, men finns tillgängligt på SRs hemsida.

    @Piltsson och Ingrid sänd mig era telnummer via min mail ingemar@2000tv.se
    Era synpunkter är för värdefulla för att bara nå en inre krets

    Ingemar Ljungqvist, chefred 2000-Talets Vetenskap

  33. 433
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Detta är ju ganska festligt. Frågan berör också Sverige. Tänk om den kanske kommer upp i svenska medier! Mera här:

    Festligt? Ja – för den lilla hyperrika klicken Ja. För alla andra: = Förruttnelsens tid tar sin början på allvar i Europa.Den perfekta Våldtäkten på allt vad Demokrati och Folkvilja heter.

    Den Svenska Regeringen borde kölhalas med start från Regeringen Persson och framåt. Dessa regeringar har likt fluglarver ätit sönder hela det Svenska samhället och demokratin. Bit för Bit.

    Att nedmontera det Svenska försvaret för att senare kunna motivera att Nato får ta över så att vi ska kunna försvara oss – Vilken jävla megabluff.

  34. 434
    Lars Henrik säger

    ingemar Ljungqvist Skrev:

    @Piltsson och Ingrid sänd mig era telnummer via min mail ingemar@2000tv.se
    Era synpunkter är för värdefulla för att bara nå en inre krets

    Bra initiativ! Det är troligen lättare att nå fler läsare om informationen kan ses på fler platser. Dessutom tror jag det med tiden leda till att det blir svårare att avfärda farhågorna som tokiga konspirationsteorier, vilket alltid är en risk när man behandlar nyheter utanför mainstream media i dessa dagar.

  35. 435
    Ingrid säger

    TILL ER SOM INTE HAR SKRIVIT PÅ:

    https://stop-ttip.org/

    – GÖR DET, ALLA BEHÖVS!

  36. 436
    Piltson säger

    @ Emmalisa:
    Rimlig fråga, ställ den till en författningsjurist. Här vet vi inte, men nog ser det skumt ut.

    Ratificeringen måste utföras enligt de statsskick och beslutsordningar som gäller i vart och ett av de berörda länderna. De kan vara ganska olika, den tyska grenen av stoppa-TTIP-rörelsen har gjort en sammanställning:

    https://stop-ttip.org/de/wp-content/uploads/sites/4/2015/11/15_11_16_Presse-Information-Studie-RatifizierungTTIP-CETA.pdf

    Här nämns inte Sverige, men texten bygger på en analys av en tysk statsvetare. Här är Sverige nummer 21, för dem som orkar läsa sånt här:

    https://stop-ttip.org/de/wp-content/uploads/sites/4/2015/11/15_11_12-Eschbach_Ratification-TTIP-CETA-in-EU-MS-EN.pdf

    Men en liten knorr kan vi erbjuda. I tisdags har Luxemburg TACKAT NEJ till ratificering av CETA. Kan det räcka för att stjälpa hela saken? Var inte så säker. EU-kommissionen och fru Malmström kan ha oanade tricks i nåt lönnfack..

  37. 437
    Piltson säger

    Luxemburgs parlament har 60 ledamöter Av dessa röstade 58 för en petition som uppmanade regeringen att tacka nej till CETA. Två avstod från att rösta, ingen röstade mot. Utrikesministern tackade för “ett konstruktivt bidrag“.

    20 medborgarorganisationer i Luxemburg hade kommit samman och utövat påtryckningar. Det förväntas nu styrka tyska Bundestag, inför omröstningen där.

    https://www.nord-sued-netz.de/news/luxemburgs-parlament-gegen-ceta

    https://www.lessentiel.lu/de/news/luxemburg/story/Luxemburger-Chamber-erhebt-sich-gegen-Ceta-29282469

  38. 438

    Piltson Skrev:

    Det är lite deprimerande att arbeta fram detta material och aldrig se ett tecken på att det når någon mottagare.

    Välkommen till klubben med övertygande pedagogik! Jag har läst varje ord som skrivits och kollat de flesta länkarna. Dessutom har jag bidragit med minst 5-6 kommentarer.

    Stort tack till er som gör detta till Sveriges aktuellaste informationsforum för det fasansfulla frihandelsavtalet med den multinationella kapitalismen aka Midgårdsormen. Hur ställer sig fornsagorna till att Midgårdsormen INTE slukar hela världen? Uteblir Ragnarök då?

    ”Osådda skola / åkrar växa, / allt ont sig bättra; / Balder skall komma.”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnar%C3%B6k

    Jag är lite för upptagen av ”Game of thrones” just nu, för att kunna engagera mig i världspolitiken. Zeitgeist har tillfälligt vunnit över mig. 3 avsnitt kvar, sedan blir tillvaron normal igen. Då ska jag också krossa det som är kvar av TTIP.

  39. 439
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Piltson har gjort det igen! Heja Piltson

    Och heja Luxemburg! – Dylikt stärker det tvivlande sinnet 😉

    @ Georg W:

    Heja Balder! Heja Georg W!

    Georg W Skrev:

    Då ska jag också krossa det som är kvar av TTIP.

    Georg W:
    Välkommen in i turbulensen, där vi gemensamt kan hjälpas åt att ”krossa TTIP”… – Just dina ord och tankar kan komma att bli de avgörande… 😉

    – I EN NY TID KAN VI BLI TILL DEM VI ÄR ÄMNADE ATT VARA… 😉

  40. 440
    Piltson säger

    Den tyska oppositionen mot TTIP består inte bara av tiotusentals personer som skriker på torgen och viftar med plakat. En rad akademiker har offentliggjort synpunkter som borde ge en eftertänksam regering anledning att fundera. Vi har översatt slutklämmen i en uppsats av Klaus Peter Kisker, pensionerad professor i nationalekonomi:

    ”Med förhandlingarna rörande TTIP och CETA framstår EU-kommissionen och tyska förbundsregeringen som de stora multinationella koncernernas beredvilliga hantlangare. De bedriver en ensidig interessepolitik mot flertalet av människorna i Europa, mot sociala, ekologiska och kulturella skyddsrättigheter.

    Det är därför inte förvånande att förhandlingarna äger rum bakom fast tillslutna dörrar, så att fackförbund, konsumentorganisationer, miljöskyddsgrupper och andra regeringsoberoende organ är uteslutna från överläggningarna. Deras roll är begränsad till rätten att göra sig hörd.

    Bristfällig demokratisk legitimation, tillslutenhet och mäktigt hemlighetsmakeri har hittills präglat överläggningarna, som drivs på av över 600 företrädare för näringslivslobbyn tillsammans med politiker. Här genomdrivs en globalisering, i vilken storinvesterare mer än tidigare kommer att bestämma över produkt- och produktionsvillkor. Arbetsrelaterade sociala och ekologiska normer elimineras som kostnadsfaktorer.”

    Hela texten finns här:
    https://www.kritik-freihandelsabkommen.de/wp-content/uploads/2014/07/TTIP-Kisker.pdf

    Uppsatsen skrevs för två år sedan. Vi skall undersöka om Kistner har något att tillägga sedan han tagit del av det material som läcktes av Greenpeace.

  41. 441
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Den tyska oppositionen mot TTIP består inte bara av tiotusentals personer som skriker på torgen och viftar med plakat

    – Jag undrar vem / vilka det var som initierade de tyska gigantiska demonstrationerna, som tilldrog sig på gator och torg?

  42. 442
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    En rad akademiker har offentliggjort synpunkter som borde ge en eftertänksam regering anledning att fundera. Vi har översatt slutklämmen i en uppsats av Klaus Peter Kisker, pensionerad professor i nationalekonomi

    Piltsons inlägg 440 är oerhört väsentligt och direkt skrämmande:

    – Förhandlingar och beredvilliga hantlangare i en ensidig intressepolitik, helt emot mänskliga rättigheter och andra skyddsrättigheter för exempelvis miljön – bakom stängda dörrar i en extrem form av globalisering, och där alla som borde vara påtagligt och väl informerade är uteslutna…

    – Är detta ett synopsis till en dålig film? – Tyvärr inte!

  43. 443
    Piltson säger

    Hartmut Vogtman professor vid tyska naturskyddsringen och Jürgen Mauer vid Forum Umwelt har samarbetat i en uppsats som går in på TTIP:s historiska bakgrund. Den är så intressant att jag måste ägna den två kommentarer.

    Världshandelsorganisationen WTO grundades 1995 för förvaltning av en rad internationella handelsavtal som tidigare reglerats under tullprovisoriet GATT, påpekar de. Men redan nästa år, 1996, upptäckte USA och EU att det inte dög för deras nya ambition att i sådana avtal också ta med ”marknadsöppning”, ”liberalisering” och avreglering, vilket tidigare inte ansetts höra till handelspolitik.

    Utvecklingsländerna gillade inte alls detta, och därmed var WTO överspelat. Därför genomdrivs nu CETA, TTIP och dylikt fristående från WTO, så att man kan slippa opposition från motsträviga handelspartners. Härmed brottstycken ur den fortsatta texten:

    ”EU:s och USA:s beslutsamhet att genomdriva denna nyliberala agenda mot allt motstånd är huvudorsaken till att knappt något i WTO numera fungerar.” …

    ”Med en imperiegest förklarar EU:s handelskommissionär … att frihandelsavtalet TTIP … mellan världens båda största ekonomiska block kommer att ”sätta normer för hela världen«. Västern mot resten … Det är precis denna arrogans som lamslagit WTO.”

    ”Sedan över 10 år gäller alltså EU:s devis: Om vi inte kan genomdriva något mot blocket ”tröskelländer och utvecklingsländer” inom WTO, så tar vi fatt på dessa länder ett i taget eller gruppvis. Därmed började uppsvinget av bilaterala och regionala frihandelsavtal.”

    Men det har inte lyckats så bra. I Indien, Afrika och Brasilien har man uppfattat vad som pågår.. Konsumentgrupper har också gjort sig hörda, och förhandlingar har kört fast. Så nu är frågan om vi i Europa skall vara mera naiva än folken i utvecklingsländerna. Vogtmann/Mauer fortsätter:

    ”Detta hemlighetsmakeri har en orsak. Handelspolitik handlar sedan länge inte om att avskaffa tullar. Kärnan i handelsavtalen är att avveckla s.k. ”icke-tariffära” handelshinder. Det har vidsträckta konsekvenser utöver traditionell »Handelspolitik«. Här handlar det om att försvåra eller förhíndra regleringar i allmänt intresse t.ex. för miljöskyddet.”

    Det är alltså bakgrunden. Och effekten? Det blir nästa kommentar. Hela texten finns här:

    https://www.kritik-freihandelsabkommen.de/wp-content/uploads/2014/07/TTIP-Vogtmann-1.pdf

  44. 444

    @4441 Ingrid
    Mitt stalltips efter en två timmar lång intervju, så är den enskilda person som betytt mest är just mitt intervjuobjekt Matthias Rath. Så målmedvetet man har jobbat med gräsrötter som bas och en korrekt analys. Så här säger Rath. Vi ser vågorna på havets yta, men det finns starka undervattensströmmar , som vi skapat . Intervjun publiceras till sin första del nu runt midsommar. Andra delen kommer i september, Men då i papperstidning : 2000-Talets Vetenskap
    Kan man inte avvakta besöker man Matthias Rath s hemsidor.
    www4.dr-rath-foundation.org eller http://www.drrathresearch.org
    Glöm inte att väldens hittills ende som varit ensam att ha tagit emot två Nobelpris Linus Pauling usåg just Matthias Rath som sin ”arvtagare i såväl freds som i hälsofrågor.
    Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se

  45. 445
    Ingrid säger

    @ ingemar Ljungqvist:

    Ingemar, jag läste en artikel du hade länkat till tidigare… Den uppskattade jag! – Och ja, jag känner till Matthias Rath, efter att ha lyssnat till vad han hade att förmedla i Ty Bollingers cancerserie. Redan då fick jag ett intresse för hans insikter!

    Absolut skall jag följa upp honom mer, och till att börja med läsa den artikel du nämner som kommer i juni. – Vad som är intressant med Rath, det är att han även har sin blick riktad emot fredsfrågor…

    – Min fråga rörande demonstrationerna i Tyskland, var också en fundering rörande hur demonstrationer i Sverige framöver skulle kunna initieras, och för att locka en större skara.

    – Finns det någon som företräder Matthias Rath i Sverige?

  46. 446
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    “rent EU-avtal“

    Nej förlåt, ett ”rent EU-avtal” tycks inte innebära röstning i nationella parlament över huvud taget. Avtalet kan träda i kraft när det skrivits under. Det är oklart för oss om detta nu gäller CETA eller ej. I Luxemburg tog man sig förbi detta genom att formulera avslaget i en egen petiton till regeringen. Så kan CETA tas upp i riksfagen även om det skulle vara ett ”rent EU-avtal”.

  47. 447
    Piltson säger

    Detta är vad EU-kommissionen själv skriver om CETA.

    ”At a later stage, the agreement will need to be approved by the Council and the European Parliament. The text of the agreement is not yet binding under international law and will only
    become so after a legal review and the completion of the ratification process.”

    Det är alltså möjligt att ”ratification process” enbart anspelar på röstningen i EU-parlamentet.
    Det kallas ”EU democratic approval” Finns här: https://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/

    Daterad 26 april, alltså före Greenpeaces avslöjanden om TTIP. I belysning av vad vi där fick veta innehåller denna text diverse svammel som borde vara besvärande för EU-kommissionen.

  48. 448
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    Och effekten? Det blir nästa kommentar.

    Eftersom det inte finns mycket att tjäna på att avveckla tullar måste det finnas en annan bevekelsegrund. Och här lanserade Vogtmnn/Mauer vad några skulle kalla konspirationsteori:

    ”Antag att någon vill leganlisera hormonkött i Europa, alltså införa samma rättsläge som i USA. Normalt beslutar parlament sådana lagar efter omsorgsfulla offentliga rådslag, där medierna har möjlighet att klargöra för de folkvalda vad man anser om lagutkasten, kan protestera mot dem och kräva ändringar. Sakkunniga och intresseorganisationer får en chans att göra sig hörda och bli beaktade… ”

    Men chansen att på detta sätt legalisera hormonkött är inte särskilt stor, påpekar Vogtmann/Mauer. Och det gäller många andra regleringar som inte passar stämningsläget i landet: genteknik, konsumentskydd, miljönormer och så vidare. Men det finns ett annat sätt:

    ”Det är att packa in frågan i ett handelsavtal. Det är ett helt annat sätt att stifta lag, och det spelar där ingen roll om man med ett sådant avtal verkligen vill bedriva handelspolitik eller kanske har andra saker i tankarna… Därigenom undandrar sig kommissionen de facto effektiv parlamentarisk kontroll både genom det tandlösa EU-parlamentet och de inhemska parlamenten, eftersom handelspolitik är en gemensam EU-fråga.”

    ”Numera ingår i begreppet handelspolitik nästan alla frågor inom ekonomisk politik med verkningar långt därutöver i alla möjliga politiska områden – t.ex. alla slags regleringar så att effekterna av denna påfallande lucka i demokratin blir allt större. Detta tillstånd är outhärdligt, och det är det som lett till medboorgarprotesterna.“

    Uppsatsen skrevs långt före Greenpeaseläckan. Men när informationen från denna hade analyserats av småbrukare i USA (se 330-331 ovan), så besannades denna teori på ett lite kusligt sätt. TTIP-utkastet är kort sagt så formulerat att man i efterhand skall kunna göra precis vad Vogtmann/Meier förutspådde.

  49. 449
    Ankarfrans säger

    @ Ingrid:
    Söndagsunderhållning
    https://www.waronwant.org/ttip-videos

  50. 450
    Piltson säger

    På denna karta visas de TTIP-fria zonerna:

    https://map.ttip-free-zones.eu/

    Ännu ingen i Sverige.

  51. 451
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    På denna karta visas de TTIP-fria zonerna

    Oj! Det var betydligt fler och större områden än jag trodde. Vilken rättslig status kommer dessa att ha om TTIP skulle ratificeras av respektive länder?

    Jag ser att även Finland saknar zoner. Man undrar om våra nordiska politiker ens känner till att möjligheten finns (om den nu verkligen finns i praktiken) att undanta områden från ett handelsavtal?

    Och slutligen: vad blir situationen om TTIP skulle stoppas men CETA ratificeras?

  52. 452
    Piltson säger

    Norra Bantrorget, Stockholm, på fredag: demonstration mot TTIP/CETA

    https://www.facebook.com/events/1065299723552175/

  53. 453
    Piltson säger

    Lars Henrik Skrev:

    situationen om TTIP skulle stoppas men CETA ratificeras?

    Då skulle t.ex. USA:s dotterföretag i Kanada uppträda gentemot europeiska länder på i stort sett samma sätt som om TTIP vore i kraft. CETA innehåller tvistlösningsmekanismen ISDS.

    Man kan t.o.m. tänka sig att det bildas sådana dotterföretag med tanke på detta.

  54. 454
    Docent Göran säger

    Piltson Skrev:

    Norra Bantrorget, Stockholm, på fredag: demonstration mot TTIP/CETA

    Bra!

    Riktiga tag!

    Men det blir väl en tyst demonstration och i så fall kan jag själv naturligtvis inte delta 🙂

  55. 455
    Ingrid säger

    –> SE INLÄGG 452:

    Kom till Norra Bantorget 11.30 och delta i aktionen för att STOPPA TTIP/CETA och uppmana LO att stå upp för det de säger sig värna!

    ******************************************************************

    PÅ AKTIONSPLATSEN KOMMER DET FINNAS:

    · Ett läserum där du kan läsa de hemliga dokumenten om TTIP
    · En gigantisk domarklubba
    · Personer som lajvar Stefan Löfven och Cecilia Malmström
    · Bicycle Beat som står för musiken: https://www.facebook.com/bicyclebeatsweden/?fref=ts

    INBJUDNA TALARE:

    · Anna Nylander, Latinamerikagrupperna
    · Andera Söderblom-Tay, Jordens Vänner

    *Fler talare kan tillkomma och eventuella uppdateringar kring eventets innehåll.

    ******************************************************************

  56. 456
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Ingrid, om ni inbjuder Ann Linde att ställa upp på en offentlig utfrågning med ordentliga högtalare runtom torget, och hon tackar ja, så skall jag gärna formulera fem frågor att ställa henne. Jag kan sända dessa frågor inom någon timme efter att ha hört att hon tackar ja.

    Om hon inte tackar ja, så hoppas jag att någon står upp på torget och berättar detta.

  57. 457
    Piltson säger

    Det kommer att bli frågor som hon har svårighet med. Om hon tackar ja, så har jag inget emot om ni vill ge henne frågorna att fundera på nån dag i förväg. Men hon skall inte få läsa frågorna innan hon samtyckt till utfrågning.

  58. 458
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – Jag har vidarebefordrat ditt förslag rörande Ann Linde – eftersom jag själv inte är med i Stockholm…

  59. 459
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Nej, jag har uppfattat från ditt språkbruk att du finns på västkusten, Göteborg eller dylikt. Men numera lär det ju finnas snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm.

    Till varje fråga gör jag ett par följdfrågor beroende på hennes svar, dem skall hon INTE få läsa i förväg. Vore bra om mötet kunde arrangeras så att det inte ser ut som att det är extremvänstern som står och tjuter. Det är inte ett ärende att se i sånt perspektiv, och en av mina frågor blir avsedd att tydliggöra det.

  60. 460
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Skall ni inte locka dit Levander, han som skrev i ”Flamman”? Han kunde få ställa frågorna, är bättre förberedd än de flesta.

  61. 461

    Den 18 juni kl 12-16 är det TTIP CETA & TISA , antimöte i ABF-huset , Sveavägen , Stockholm.
    Fritt inträde. Arrangörer GUE/NGL.
    Medverkande Kajsa Ekis Ekman, Malin Björk , Martin Klepke m.fl. Spanska Podemos är representerade..

    Lite mer information finns här:
    https://eu.vansterpartiet.se/files/2016/05/Stoppa-handelsavtalen.pdf

    Förvisso från vänsterpartiet. Men jag är faktiskt mer skeptisk till TTIP än jag är till den europeiska vänstern.

    Ingemar Ljungqvist

  62. 462
    Piltson säger

    @ ingemar Ljungqvist:
    Det finns ingenting i denna presentation som man inte är överens med. Men de lyckas inte göra klart att detta inte är deras ordinarie vänstertokeri utan en ödesfråga för varje EU-land. Jag saxar två bitar:

    ”I TiSA-avtalet finns en princip som säger att redan beslutade avregleringar och privatiseringar av offentliga tjänster ska göras oåterkalleliga. Är det en gång beslutat, ska det inte kunna rivas upp igen. (Nyhet för oss, har inte studerat saken ordentligt)

    ”I TTIP-avtalet föreslås också ”Råd för regleringssamverkan”. I dessa råd vill EU och USA ge storföretagen en särställning. Redan när en ny lag förbereds ska företagen kunna påverka förslaget genom råden. Till exempel skulle livsmedelsindustrin vara med och påverka utformningen av nya lagar om livsmedelssäkerhet redan innan förslaget nått Europaparlamentet. ”

    Ja, detta är det värsta. Konsumentintressen och oberoende sakkunniga skall inte vara representerade i förarbetet, och bolagen skall ha möjlighet att stoppa vad de inte gillar. Det tar död på konsumentskydd, livsmedelssäkerhet, arbetarskydd och miljövård i den mening som traditionellt gäller i Europa.

    Och TTIP-förslaget är så skrivet att man i efterhand skall kunna införa försämrade regler och även revidera på dem som redan finns (se 330-331 ovan). Det betyder EU-kommissionens löften om att inte rubba på vårt bestående system saknar halt.

    Utan läckaget från Greenpeace skulle vi inte ha känt till dessa detaljer. Man förstår varför det skulle hållas så hemligt att folkvalda parlamentariker helst inte skulle kunna läsa vad de skulle besluta. Och märk att det blir i praktiken för alla tider bindande för berörda länder. Ett utträde skulle kräva raificering av alla 28 länderna, en tämligen hopplös historia.

  63. 463
    Piltson säger

    Lars Henrik Skrev:

    Vilken rättslig status kommer dessa att ha om TTIP skulle ratificeras av respektive länder?

    Det beror väl på graden av kommunalt självbestämmande i respektive länder? Man påminns om hur en kommun i USA, Wisconsin eller dyligt, en gång införde förbud mot tobaksrökning inom kommunen. Men upprättade kontroll av bilar som ville köra in i kommunen. Regeln blev inte så långlivad.

  64. 464
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    #462
    Det här låter som om Djävulen själv satt ihop detta avtal.

    En politiker som jobbar FÖR ett dylikt avtal måste ju ha en grov mental störning eller vara köpt långt upp över öronen.Jag kan inte se nån annan anledning.Bara en vansinnig människa/politiker kan ju frivilligt vilja lägga på sitt folk en sån här helt onödig börda.

    SD brukar ju ha åsikter om allt som är ”överstatligt” s.a.s – var står dom i denna fråga? Iofs kanske det inte spelar nån roll – dom brukar ju ändå säga en sak och sedan trycka på knappen åt det andra hållet.Nån som vet?

  65. 465
    Ingrid säger

    – Om någonting tystas ner – vet man med största sannolikhet att – något är ”mycket fel”…

  66. 466
    Piltson säger

    Det är svårt att förstå hur de politiska ledningarna i flera länder kan vilja ha detta avtal, speciellt som det är tvivelaktigt om det över huvud taget ger några ekonomiska fördelar i längden. Motsvarande avtal inom Amerika, NAFTA, gav aldrig de nya arbetsplatser som utlovats. Kan någon förklara detta för mig?

    I Italien har man t.o.m. framhållit att det bör vara ett rent EU-avtal, ”så att det inte skall kunna stjälpas av motstånd inom ett enda land”. Det har lett till en minikris mellan Italien och Tyskland, eftersom Merkel vill ha avtalet för att hon inte vill äventyra sin vänskap med president Obama. Men hennes jordbruksminister och handelsminister har båda uttryckt tvivel. https://www.sueddeutsche.de/thema/TTIP

  67. 467
    I Like Neil Young säger

    För ett tag sen såg jag ett naturprogram om en sorts rovstekel som levde i djungelmiljö.
    Denna rovstekel hade som specialitet att fånga och ”droga” stora kackerlackor som hon sedan drog ner i en håla hon grävt.
    När kackerlackan först stötte på stekeln gjorde hon givetvis hårt motstånd och viftade med frambenen och slogs med stekeln.Efter att detta pågått ett tag så stack stekeln blixtsnabbt till kackerlackan i huvudet med en gadd innehållande en ”drog” som gjorde kackerlackan så foglig och dåsig att hon själv i stort sett frivilligt gick ner i stekelns grävda hål.Där kunde sedan stekeln lägga sitt ägg på kackerlackan som under en 10 dagars lång tid åts upp levande av en stekellarv som kläckts ur ägget.Det sista larven åt upp, när den var i stort sett en utvecklad vuxen stekel, på tionde dagen, var lungorna – för att kackerlackan inte skulle ha möjlighet att dö i förtid.

    En bra analogi för TTIP.

  68. 468
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Djävulen själv

    Ja, när CETA och TTIP stoppats tack vare det massiva folkliga motståndet blir det dags att tänka igenom EU:s beslutsmekanismer och möjligheterna att revidera dem. Cameron försökte nyligen men lyckades inte.

    EU-kommissionen är inte folkvald och har ingen demokratisk legitimation. Den ansvarar inte till EU-parlamentet och initierar EU-lagar utan uppdrag av EU-parlamentet. Nyligen fick vi höra att den konstruerades av en f.d. nazist, och det kan inte hjälpas att man påminns om hur Hitler kom till makten på ett formellt oantastligt sätt men sedan strax monterade ned det system som gett honom denna möjlighet,.

  69. 469
    Lars Henrik säger

    Piltson Skrev:

    Merkel vill ha avtalet för att hon inte vill äventyra sin vänskap med president Obama.

    Är detta anledningen till att så många politiker inom EU verkar vilja ha detta avtal trots de uppenbara negativa konsekvenserna? Man anser sig behöva USA’s stöd både ekonomiskt och militärt och USA har ställt dessa motkrav? Eller är dom förda bakom ljuset vad gäller konsekvenserna (opålästa) ?

    Eller har de duperats att tro på ett nytt styrelseskick i världen som vi av vanligt folk inte ännu anses mogna att förstå tjusningen med?

  70. 470
    Ingrid säger

    – Många relevanta frågor samt värdefulla innehåll, i de senare inläggen – vill jag framhålla – och rörande den vanskliga situation vi befinner oss i… TACK!

    I Like Neil Young Skrev:

    Denna rovstekel hade som specialitet att fånga och ”droga” stora kackerlackor som hon sedan drog ner i en håla hon grävt.

    – En metafor med påtagliga likheter till TTIP mm och de som hävdar behovet av dylikt… Så många som redan är ”behandlade” av TTIP:s rovsteklar…

    – DÅ ÄR DET ALLT TUR ATT GRÄSROTSFOLKET ÄNNU LEVER OCH AGERAR UTANFÖR HÅLAN… – DE ÄR ABSOLUT AV ETT SEGT, FRISKT OCH VÄL TÄNKANDE SLÄKTE… – VÄNTA BARA!

  71. 471
    I Like Neil Young säger

    Vart tipsad om en bok som jag tror passar detta sammanhang som hand i handske

    The Tavistock Institute of Human Relations: Shaping the Moral, Spiritual, Cultural, and Political

    Av John Coleman

    Nån som läst?

  72. 472
    Piltson säger

    Lars Henrik Skrev:

    Är detta anledningen till att så många politiker inom EU verkar vilja ha detta avtal trots de uppenbara negativa konsekvenserna? Man anser sig behöva USA’s stöd både ekonomiskt och militärt och USA har ställt dessa motkrav? Eller är dom förda bakom ljuset vad gäller konsekvenserna (opålästa) ?

    Många frågor, jag har inga svar. Men jag har förstått en del av vad de gäller.

    Det europeiska samarbetet efter kriget hade två syften: 1) att få styr på tyskarna, som hade dragit igång och rätteligen förlorat två förfärliga krig inom mindre är en mansålder och 2) att bilda en enhetlig gemensam front mot den ekonomiska jätten USA.

    Detta kulminerade med införande av euro, historiens första valuta för användning av en skock länder i olika konjunkturlägen och med egna självständiga budgetar, en politisk produkt på tvären mot all oberoende ekonomisk sakkunskap.

    Syfte 1 har lyckats, men inte syfte 2. Euro blev som väntat ett missfoster till förfång för de svagaste. Och så har vi nu denna “gemenskap“, så konstruerad att den blivit ett nästan maktlöst instrument för USA:s nyimperialistiska ambition att kringränna Ryssland och överlämna styrningen av världens affärer till amerikanska storbolag.

    Ja, “amerikanska storbolag“ kan se ut som en trött vänsterklyscha, men det är det inte. Det är ett sakligt grundat, känslolöst epitet. Och jag skrev “nästan maktlöst“, för folkviljan kan fortfarande komma tilll uttryck. Hur mäktig den kan vara fick vi uppleva när Berlinmuren föll och DDR försvann. (Piltson var där och klappade på deras illaluktande bilar när de pruttade ut genom den första gluggen).

    De massmöten som nu äger rum kors och tvärs i Europa söder om Danmark är därför enstående viktiga, även för de miljoner människor i Nordeuropa som ännu inte upptäckt vad det handlar om. För TTIP är en ny ödesfråga som gäller oss alla, och vi regeras av ett nynazistiskt maktorgan i Bryssel, som vi inte kan påverka med konventionella medel.

    Lika lite som dem i DDR har vi fungerade politiska instrument att hantera det läge som vi placerat oss i. Så därför behövs medel som fungerar. Piltson var med om att rädda almarna i Kungsträdgården, nån som minns dem, de finns väl kvar idag också?

    Nu är uppgiften lite mera vidsträckt. Hela djävla Europa.
    .

  73. 473
    Hanveden säger

    @ I Like Neil Young:

    Hittade detta på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=8OTcbd5in6I

    och det här: https://www.youtube.com/watch?v=Ml3IM0esWXM

    ang Dr. John Coleman…

    mLCHFh B-)

  74. 474
    Piltson säger

    ingemar Ljungqvist Skrev:

    mer skeptisk till TTIP än jag är till den europeiska vänstern.

    Ja, men hur skall vi göra för att få folk att inse att regleringar för folkhälsa, livsmedelskvalitet och miljövård inte är en fråga att diskutera i termer vänster/höger?

    Finansiering och ekonomiska effekter av sådana regler och ev. behövlig forskning kan vara en sådan fråga. Men i vad mån de behövs och hur de skall utformas är en vetenskaplig/teknisk fråga. Det är därför olyckligt att de som mest energiskt talar emot TTIP är s.k. vänstergrupper.

  75. 475
    Ankarfrans säger

    Om TTIP hade varit i kraft för ett år sedan, så hade Volkswagens avgasbluff aldrig blivit upptäckt, sade just en miljökämpe i brittisk radio.

    Här menar vi att spekulationer av detta slag inte hör till seriös debatt, men nog är tanken bestickande. Regleringssamarbetet skall enligt Greenpeaceläckan utformas så att ”onödigt” dubbelarbete undviks. Parterna skall ömsesidigt respektera varandras test och kontroller. Och dessutom skall som sagt bolagsintressen, snarare än konsumentintressen, ha möjlighet att revidera och t.o.m. förhindra regleringar som de ej gillar.

    Så att… nåja, var och en kan ju fundera själv.

  76. 476
    Piltson säger

    Plötsligt upptäckte vi att John Hilarys långa uppsats om TTIP faktiskt finns på svenska! Härmed en bit om utlovade nya jobb:

    ”Vad gäller de förlorade arbetstillfällen som vanligtvis blir följden av frihandelsavtal har EU-kommissionen bekräftat att TTIP troligen kommer att ge en ”långvarig och påtaglig” störning för europeiska arbetare…”

    Inte precis vad Eva Linde och andra förespråkare tror sig veta. Han fortsätter:

    ”Vid en tidpunkt då arbetslösheten i Europa redan ligger på rekordnivåer, med ungdomsarbetslöshet över 50% i vissa EU-länder, erkänner EU-kommissionen att det finns ”legitim oro” för att de arbetare som förlorar sina jobb som en följd av TTIP inte kommer att kunna hitta nya.

    Amerikanska arbetare är redan bekanta med att arbetstillfällen går förlorade genom sin erfarenhet av frihandelsavtalet Nafta mellan USA, Kanada och Mexiko, vilket trädde i kraft 1994. Precis som med TTIP hade amerikanska fackföreningar försetts med falska löften om hundratusentals extra arbetstillfällen.”

    Uppsatsen skrevs innan detaljer om EU-kommissionens lögner avslöjades av Greenpeace. Hela texten finns här: https://www.arenaide.se/files/2014/10/TTIP-8-oktober-final3.pdf

  77. 477
    Piltson säger

    Även i England och Skottlnd har man nu lanserat motioner, så att parlamenten ges tillfälle att debattera och rösta om CETA, även om EU skulle kungöra att det skall vara ett ”rent EU-avtal”. Läs om detta här:

    https://www.globaljustice.org.uk/resources/ttip-update-scottish-activists-june-2016

    Det var så som Luxemburgs lagstiftare lyckades rösta ned CETA 58-0 med 2 reservationer.
    Tydlig opnionsyttring, vore möjligt även i Sveriges riksdag.

  78. 478
    Emmalisa säger

    Nu lanseras CETA-Check, ett verktyg med vilket var och en kan få kontakt med sin ledamot i EU-parlamentet (MEP) för att ställa frågor och framförs synpunkter. Men anger sin emailadress, varpå CETA-check letar fram berörd MEP.

    Detta är viktigt, för EU-kommissionen försöker köra fram CETA som ett ”rent EU-avtal”, varigenom det skulle hållas undan från de enskilda ländernas lagstiftare. Det strider mot det mandat som förhandlarna fick, men då hade man inte väntat så kraftigt folkligt motstånd, som man nu vill ta sig förbi.

    Så gå till CETA-check och säg din MEP vad du anser om detta:

    https://stop-ttip.org/about-cetacheck/

  79. 479
    Ankarfrans säger

    Emmalisa Skrev:

    äg din MEP vad du anser om detta:

    En lämplig svensk MEP vore tydligen Bodil Valero, som man kan komma fram till via CETA-Check.

  80. 480
    Piltson säger

    TTIP-motståndare skapade kaos i EU-parlamentet förra veckan. De är, som man här kan se, ganska många och ganska högljudda. Men fråga är om motståndet kan få respekt med aktioner som denna.

    https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/ttip-ukip-lead-dramatic-eu-5858981

  81. 481
    Piltson säger

    Om TTIP går igenom så placeras hela Storbritannien i det amerikanska storkapitalets famn, skrev George Monbiot i Guardian igår. Massor med till synes beskedliga ärenden kan plöstligt dras inför domstol och medföra dryga böter:

    “The trade secrets directive … threatens to treat as commercial property any information that a corporation hopes to keep out of the public domain. Whistleblowers and campaigners trying to expose corporate malfeasance – tax evasion, falsifying emissions tests, polluting rivers – could be subject, depending on how it is interpreted by the courts, to massive fines and compensation claims.”

    Och hur vet vi det? Jo, från NAFTA-läxan i USA. Där fick man också löften om nya jobb och mera handelsutbyte, men resultatet blev dyrbart för Kanada:

    “How do we know that TTIP would tear down public protections? Because the same clauses in Nafta have already started doing so across Canada, the US and Mexico. A closer alliance with the US means surrendering to a system that has been signed, sealed and delivered to the power of money. “

    Hela texten finns här: https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jun/15/european-union-eu-britain-sovereignty

  82. 482
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Ja som sagt – om Brexit blir verklighet och TTIP inte går igenom som tänkt så fasar jag för Oligarkernas plan B.

    Den blir förmodligen inte trevlig för västvärlden. Nato kommer givetvis att användas som verktyg.
    Det är för jobbigt för att tänka på för dom flesta men jag tror Zika-viruset kommer att kännas som en västanfläkt i sammanhanget.

  83. 483
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:
    Det är oklart för oss hur detta EU-direktiv rörande affärshemligheter, just genomröstat, relaterar till TTIP. Monbiot ängslas kanske för att det kan kopplas ihop med paragraferna om regeländringar och leda till stämningar under TTIP. Detta är värt att se närmare på.

    https://www.era.int/cgi-bin/cms?_SID=NEW&_sprache=en&_bereich=artikel&_aktion=detail&idartikel=125954

  84. 484
    Emmalisa säger

    Och så var det demonstration i Stockholm i morgon. Här mer om det:

    https://www.facebook.com/stoppattip/posts/17417321627087

  85. 485
    Emmalisa säger

    @ Emmalisa:
    Förlåt, den där nåddde inte fram. Ta denna istället:

    https://twitter.com/stoppattip

  86. 486
    Piltson säger

    De juridiska aspekterna i TTIP nämns sällan på dessa massmöten. Man behöver ett mera eftertänksamt forum. På måndag 20/6 arrangeras ett sådant i London.

    Bl.a. nämns ”kunskapspolitik” – det var det som Monbiot anspelade på (481 ovan). Detta kan bli intressant.

    https://www.city.ac.uk/events/2016/june/critical-legal-approaches-to-ttip-on-method

  87. 487
    Ankarfrans säger

    Så här såg det ut i Berlin vid TTIP-mötet där.

    https://aktuelltfokus.se/wp-content/uploads/2015/10/berlin-ttip.jpg

    En kvarts miljon människor. ”Storm i ett vattenglas”, sade Malmström. Kan vi hoppas
    på något liknnde på Norra Bantorget i kväll?

  88. 488
    Piltson säger

    Handelsavtal som TTIP och CETA får status som internationell lag, tillkommen vid sidan av de berörda ländernas folkvalda organ. De skall vidmakthållas med privaträttsliga beslut i speciella domstolar. Ländernas normala lagstiftning och rättsväsen sätts ur spel.

    Detta påpekas av GlobalJustice, en brittisk medborgarorganisation. Den får medhåll från Maurice de Zayes, folkrättsprofessor i Geneve.

    https://www.globaljustice.org.uk/trade-campaign

    Det går inte att förstå hur regeringar och folkvalda politiker kan vilja ge sig in på något sådant. Parallellen med Adolf Hitlers nedmontering av Weimarreplublikens demokratiska organ känns kuslig.

    Så det kanske är begripligt varför oppositionen mot TTIP varit mest energisk just i Tyskland.
    Det finns anledning att fundera över varthän vi är på väg. Det har tyska statsvetare och jurister gjort i tre böcker som kommit ut det senaste året. Vi hoppas kunna referera dem här , en i taget f.o.m. nästa vecka.

  89. 489
    Emmalisa säger
  90. 490
    Emmalisa säger

    Och här äör skiftets egen version av evenemanget:

    https://skiftet.org/nyheter/2016/06/ttip-splittringen-inom-lo-nu-markbar

  91. 491
    Anders S säger

    ”Testfakta har på uppdrag av Göteborgs-Posten låtit analysera 16 sorters öl och alla utom ett innehåller bekämpningsmedlet glyfosat.

    – Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins, som utfört analyserna.”

    https://www.gp.se/nyheter/sverige/bekämpningsmedel-i-många-ölsorter-1.2888467

  92. 492
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    går inte att förstå

    Inte heller kan vi förstå fackföreningarnas förtjusning över dessa slags avtal. Den historiska erfarenheten visar ju att de INTE GER den ökade sysselsättning som förespeglas. Läs här om NAFTA, motsvarande avtal mllan USA, Kanada och Mexiko:

    Ur Wikipedia
    ”According to the Economic Policy Institute, California, Texas, Michigan and other states with high concentrations of manufacturing jobs were most affected by job loss due to NAFTA.[39] EPI economist Robert Scott estimates some 682,900 U.S. jobs have been ”lost or displaced” as a result of the trade agreement.”

    Och enligt Economic Policy Institute:
    …the reduction in net exports to Mexico has eliminated 227,663 U.S. job opportunities since 1993, and the reduction in net exports to Canada has eliminated 167,172 job opportunities in the same period. In total, NAFTA resulted in a net loss of 394,835 jobs in its first three years.”

    ”…NAFTA has eliminated significant numbers of jobs for women and members of minority groups, as well as white males. Between 1993 and 1996, women lost 141,454 jobs to NAFTA, blacks lost 36,890 jobs, and Hispanics lost 22,520 jobs, numbers closely reflecting these groups’ shares in manufacturing industries. …a disproportionate number of the jobs eliminated by NAFTA were manufacturing jobs, which pay relatively high wages, further contributing to NAFTA’s detrimental effect on the distribution of income and wages of working Americans.” Mera här:

    https://www.epi.org/publication/issuebriefs_ib120/
    :

  93. 493
    I Like Neil Young säger

    @ Anders S:
    Intressant , mycket Intressant!!
    Dom ölsorter som hade ekomärkning hade Glyfosfat i sig.Den enda sort med 0% var ju Mariestads Export men den var INTE eko.

    Sen kommer ett sånt här klassiskt insnöat myndighetsuttalande avsett att döva och lugna pöbeln:

    ”Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till tidningen”

    Det är ju den additiva effekten av all mat som är problemet. Mat ska väl för fan vara giftfri. Punkt slut.

    Genom TTIP skulle ju en myndighet teoretiskt kunna bli stämda genom att publicera en sån här lista, eller?

  94. 494
    Piltson säger

    Även i USA protesteras mot TTIP. En välrennomerad medborgarorgrupp ”Economy in crisis” noterar att 600 storbolag har fått vara med om att utforma avtalsutkastet och har haft total tillgång till all dokumentation. Men det har folkvalda i kongressen inte haft:

    ”These corporations are the ones really writing this agreement. … there are over 600 corporate “advisers” with access to the text of the agreement, while even our elected congressional representatives cannot read the entire agreement. These corporations will be fine tuning the agreements to maximize their profits, with no regard to what this will do to the United States.”

    Mera här: https://economyincrisis.org/ttip

  95. 495

    Vi har ett växande problem. Vad händer om alla smarta människor nu slutar att dricka öl. Inte ens de ekologiska alternativen går fria. Öl kommer från monokulturer! Egentligen är det smulfritt bröd. Tänk om hela den nyvaknade ölindustrin plötsligt somnade in. För mycket poliser, fängelser, sjukhus, social och krogar. Hela samhällsmaskineriet imploderar.

    Livsmedelsverket och livsmedelsindustrin kämpar för stabiliteten i samhället och fruktar varje ny rapport om gifter i vår dagliga mat. Det som mycket snart kommer att få ett avgörande inflytande på utvecklingen är skillnaden på människor som lever ekologiskt och konventionellt.

    Jag skulle vilja påstå att konventionellt producerad mat dör när sanningen om dess giftiga innehåll publiceras. Bäva månde vår prisbelönta konventionella praktbonde. Svenska konsumenter kräver giftfria och naturliga livsmedel. Den konventionella livsmedelstillverkningen var 75% av produktionen för några år sedan. Sedan har ekokonsumtionen exploderat. Var står vår livsmedelsindustri idag? Pågår en omställning eller är det ”buisniss as usual” som gäller?

  96. 496
    I Like Neil Young säger

    @ Georg W:
    Vad är kriterierna för begreppet EKO egentligen ? När den enda av dom uppmätta ölsorterna som inte innehöll Glyfosfat var en ej-eko öl?

  97. 497
    Magnus säger

    @ I Like Neil Young:

    Gör samma test på matbröd som folk äter dagligen, sett den lokala bonden spraya både raps
    och korn/vete en tid efter grödan kommit upp.

  98. 498
    Anders S säger

    I Like Neil Young skrev:

    Vad är kriterierna för begreppet EKO egentligen? När den enda av dom uppmätta ölsorterna som inte innehöll Glyfosfat var en ej-eko öl?

    I en utförligare artikel får Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg en fråga om halterna av glyfosat i ölen:

    ”Även er ekologiska öl Carlsberg Hof Eko innehåller spår av glyfosat? Går det inte att göra en ekoöl helt utan rester från bekämpningsmedel?

    – Halterna är så pass låga att det troligen är ett resultat av oundviklig bakgrundskontaminering från intilliggande jordbruksmarker.”

    https://www.gp.se/livsstil/konsument/ogr%C3%A4smedel-i-%C3%B6l-1.2855609

  99. 499
    I Like Neil Young säger

    Som sagt – frågan är om sån här info överhuvudtaget får presenteras i framtiden om vi får TTIP.

  100. 500
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:
    Att beståndsdelar i livsmedel skulle hemlighållas har vi inte sett något om. Det ser illa nog ut ändå. Varför man har regleringar avseende folkhälsa, livsmedelsvalitet, miljövård, arbetarskydd etc.?

    De är inte till för näringslivet. De är till för människorna: konsumenter, patienter, trafikanter, personer med riskfyllda arbeten… Tillverkande industrier har att rätta sig efter dem, men de är inte förmånstagare.

    Kommentarer av den typ vi citerade i 494 ovan hördes av redan när förhandlingarna om TTIP började. Uppläggningen såg skev ut, och vi fick inte veta vad förhandlarna sade till varandra och vad de kom fram till. Nu vet vi varför.

    Greenpeaceläckan gav en förfärlig bekräftelse. I regleringssamarbetet USA-EU skall konsumentintressen, patientintressen, trafikantintressen, fackliga organ etc. INTE DELTA, om detta utkast går igenom. De skall få göra sig hörda, men där står inget om att deras önskemål måste beaktas, och de skall inte anlitas som sakkunniga eller rådgivare om vad som är lämpligt.

    Dessa skall hämtas från industrin. De skall vara med redan vid planering av nya regler. Inget finns att läsa om oberoende medicinsk sakkunskap. Amerikansk industri skall kunna bestämma vad som är lämpligt för folkhälsan i Europa.

    En analys visade att villkoren är så listigt skrivna att t.ex. den kanske kan ge sig på redan befintliga regleringar (se 330 van). Och de som förespråkar detta erbjuder bara allmänna försäkringar om att allt skall bli så bra och tillåts komma undan med det, blir aldrig tillfrågade hur det kan bli så bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa