Kan jag lita på sjukvården?

Inlägg av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  Docent Göran säger

  Det är svårt att inte helt förlora sin tro läkemedelsindustrin när man läst Peter C. Götzsches, och som Lars Bern uttrycker det ”mastiga bok”, Dödliga Mediciner och Organiserad Brottslighet.

  Annika annonserade boken redan 2013 när den kom ut.

  https://annikadahlqvist.com/2013/09/03/ny-bok-dodelig-medicin-og-organiseret-kriminalitet/

  Själv skrev jag en krönika efter att ha läst de inledande kapitlen.

  https://annikadahlqvist.com/2014/02/15/vetenskap-eller-evidensbaserad-medicin-organiserad-kriminalitet/

 2. 2
  Ulf pohl säger

  Svar: Nej!

 3. 3
  Dennis säger

  Det borde finnas ett s.k ”nixregister” för sjukemedel.

 4. 4
  Ulf pohl säger

  Ett förtydligande: Jag avser den medicinska delen. Kirurgin behövs (i viss mån).Den räddar ju liv i akuta fall men skall inte få missbrukas till stympningar av organ i kosmetiskt syfte.

 5. 5
  Guzzen säger

  Kirurgi Ja. Invärtes Nej. (Särskilt hormonella sjukdomar ¨t,ex Sköldkörteln)

 6. 6
  Göran Hedlund säger

  @ Docent Göran:
  Som ekonom och delvis statistiker, erinrar jag mig antikens riktlinjer angående tjuvar, handelsmän och politiker – de har samma Gud allihop!
  Inte nog med det – kan vi verkligen lita på sjukvården när nu t.ex. KI skall ”ombilda” styrelsen, där ordföranden (politiker) samt VD för Läkemedelsföreningen, tydligen anser att de båda är självklara att få sitta kvar…?
  Lätt som en plätt – så har man fått s.k. ”politisk insyn” och samtidigt släppt in djävulens advokat i finrummet, dvs den svenska sjukvården, så att den senare kan pumpa in miljarder i forskning (dvs indirekta mutor) i sjukvårdens och den medicinska forskningens namn.
  Nej – ut med hela packet – så finns det en chans till förnyelse. Bäst är att tala klarspråk – och vara tydlig. Så går det till i de flesta normala företag!
  Guano

 7. 7
  Bokmal säger

  I morse råkade jag höra nedanstående inslag på Sveriges Radio. Jag citerar några rader ur pressreleasen.
  ”Finansbranschen har länge kritiserats för hur rådgivningen till kunderna fungerar – och att det ofta handlar mer om försäljning än rådgivning. Nu ska bankerna införa en licens för sina bolånerådgivare.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6383634

  Det fick mig att tänka på docent Gunnar Nybergs artikel i Läkartidningen – ”Nej, hjärtsjukdom kommer inte att ut utrotas” (många bra kommentarer också).
  Jag citerar några rader:

  ”Rätt information om lipidbehandling handlar inte om att tala om risk att dö under 10 år framåt, utan att om chans att överleva. Det är missledande för patienten att säga att behandlingen ger en 40-procentig riskminskning (från 5 till 3 procents risk), men betydligt rimligare att säga att behandlingen ändrar chansen att överleva i 10 år från 95 till 97 procent. Patienten får då bättre möjlighet att värdera om denna obetydligt ökade chans att överleva är värd besväret, pengarna och risken för biverkningar. Hur ofta diskuteras egentligen risken för biverkningar i kvantitativa termer vid patientmötet?

  Det är inte alltid lätt att värdera risk och chans. Den nya patientlagen stöder patientens rätt att få ett allsidigt underlag för att kunna göra det, både vad avser effekt och biverkningar. Kolesterolhalten är inte en sjukdom, utan en potentiell fara. Lipidbehandling kan sägas vara en form av försäkring: premien är tablettbehandlingen.”

  https://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/03/Hjartsjukdom-kommer-inte-att-utrotas/

 8. 8

  Brev nedan till min läkare, som vill att jag ska ta statiner. Och för att övertyga mig så fick jag en artikel ”Lipidbehandling med statiner ger god prevention vid ty 2-diabetes”, Läkartidningen Nr 47, 2004. Författarna är docent Peter M Nilsson, docent stig Attvall, docent Peter Båvenholm. Som replik skickade jag henne Gunnar Nybergs artikel, som nämns ovan i inlägg 7 av Bokmal.

  Jag kan inte finna nått tungt vägande stöd för att jag ska ta statiner i artikeln jag fick. Jag är nyopererad (se nedan) och helt ur slag. Kan någon här på bloggen läsa den och bedöma om den håller måttet, mer än vad gäller signifikans, som är lätt att åstadkomma om man har tillräckligt stort urval, då även små skillnader mellan ”försöksgrupper” blir statistiskt signifikanta.

  Limhamn 2016-03-09

  Bästa Anna!
  Tack för den kvällslektyr du skickade mig. Mest intressant var artikeln om Medelhavsdieten.
  Den andra spretade åt alla håll och gav mig inget entydigt besked. Man talar om risken att dö om man inte tar statiner, ett av världens farligaste gift.
  Tänk om man istället vände på steken, som du finner i bifogade artikel av docent Gunnar Nyberg – och talade om chansen till överlevnad. Men det vill inte läkare och läkemedelsföretag , de vill skrämma oss till lydnad. Jag har jobbat med kommunikationspsykologi i hela mitt yrkesverksamma liv med bl.a. en fil dr. i perceptionspsykologi, kognition, m.m. som chef. Senare blev han professor i klinisk psykologi i Linköping. Och jag univ.lektor i företagsekonom, marknadsföring.

  Vi arbetade bland mycket annat med läsförståelse – och tänk om ”dina artikelförfattare” och lärde män hade kunnat skriva så att vanligt ”högutbildat” folk förstod med en gång. Dessutom så litar jag inte på deras slutsatser, då Pfizer anges som en av finansiärerna av nån studie i materialet. Jävsförklaringen klingar falskt! Pfizer som även bidrar med pengar till Prof. Majlis Hellenius forskning vid KI och som är motståndare till LCHF

  Dessutom så har jag sänkt mitt LDL från 5,1 2015-07-22 till 3,7 2015-09-20, genom att tillämpa en liberal LCHF kost (jag äter min frus goda bröd i tunna skivor och lita pasta då och då, eftersom min favorit är det italienska köket). Vikten gick under hösten ner från 96,6 till 83 kg.

  5,1 till 3,7 på 2 månader i höstas!Statiner kan inte göra det bättre, utan bara utsätta mig för mer påfrestning i form av biverkningar, som jag redan fått del av i form av min diabetes 2 (docent Gunnar Nyberg, Medicinsk Acess nr 2 2015, ss 30-33). Jag har elände nog p.g.a. min whiplashskada. Och natten till 28/2 åkte jag i ilfart till akuten med svåra magsmärtor. Lördag 5 mars opererades jag i Lund Kirg. 14 för diafragmabrott – man flyttade magsäcken från strax under hjärtat till dess rätta plats. Lyckad op men jag mår pyton nu efter att bara ha fått dropp och morfin hela veckan före op. Och nu flytande/mjuk kost. Jag vill inte spä på med statinbiverkan.
  Jag tar upp det med Johanna nästa gång jag träffar henne.

  Hoppas du förstår mig och vänlig hälsning
  Jan Frick

  Kopia: Johanna Thor

 9. 9
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Intressant berättelse som vanligt!

  Du verkar ha en ’rimlig’ kommunikation med din läkare men hur många patienter kan ’argumentera’ med sin läkare på din nivå kan man fråga sig. (Min senaste sa ifrån direkt att han inte var intresserad av någon diskussion.) De flesta litar på att deras läkare ’vet bäst’ men statistiken visar ändå att de slutar frivilligt med statinerna inom ett par år när de märker av biverkningarna. Om jag nu ska tro vad jag läser i Platons samlade verk så litade patienterna på läkarnas piller redan för 2500 år sedan. Detta patient-läkarförtroende var liksom bortom all diskussion. Antagligen var det samma förhållanden med shamanerna i grottorna i södra Frankrike 50 000 år tidigare.

  Idag finns det tydligen ett ’genialt’ utvärderingssystem som läkare är infångade i om jag nu ska tro krönikan från den sällsynt arrogante kardiologen i Dagens Medicin för ett tag sedan och som snarast verkade ’hata’ sina patienter som ’käftade emot’. Enligt reglerna i utvärderingssystemet så måste han, som han påpekade i krönikan, tydligen övertyga 95 % av sina patienter att ta statinerna för annars skulle han själv ligga ’pyrt’ till i systemet.

  Detta förklarar också varför några av mina bekanta har övertalats av sina läkare att återuppta sina statiner trots att jag tidigare hade övertygat dem om den ytterst marginella nyttan och den stora risken för allvarliga biverkningar.

  Vi lever förvisso i en korrupt medicinsk värld!

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Javo:
  @ Docent Göran:
  I värsta fall kanske man kan låta doktorn skriva ut pillren men aldrig hämta ut dem från apoteket. Det är nog så jag kommer att hantera det om doktorn blir alltför påstridig.

  Senast jag besökte en vårdcentral var det tredje gången jag utsattes för påtryckningar om att börja med statiner (tre olika läkare).

  När det det gäller kolesterol verkar det numera inte ens vara möjligt att diskutera en lösning via livsstilsförändringar. Det är statiner som gäller och inget annat. Så länge patienten tar dessa piller är man nöjd och skiter i allt vad orsaker heter.

 11. 11
  I LIke Neil Young säger

  Den här lilla ”kärlekstexten” kan man kan , som i så många andra sammanhang , använda på kampen mot läkemedelsbolagens korrupta ”etablissemang”.Den kamp som oförtrytligt måste föras mot korruptionen som blir värre och värre..Det är en kamp och den måste föras.

  Är det verkligen fred, vi vill ha
  till varje tänkbart pris
  Är vi alldeles säkra på det
  att det värsta av allt är krig

  Med freden kommer vänskapen
  Den knyts med starka band
  Och banden binder ont vid gott
  och knyter falskt vid sant
  Den börda som är tung för en
  bär två man oftast lätt
  Och hellre gör man fel tillsammans
  än ensam handlar rätt
  Så hand i hand, i en ändlös dans
  ja, som en kedja utan slut
  vågar ingen släppa sitt förskräckta grepp
  trots att vi dansar mot ett stup

  Är det verkligen fred, vi vill ha…

  Med lag ska landet byggas upp
  Och lagen kräver fred
  så att dom som äger makt och guld
  ska kunna tjäna ännu mer
  Men om folket kräver mer betalt
  för smöret som dom sålt
  då är det brott mot fred och lag
  och det kallas för revolt
  Na na na…

  Är det verkligen fred, vi vill ha…

  Med freden kommer segraren
  Och han som slogs och stred
  får på böjda knän och med huv’et lågt
  ta emot den starkes fred
  Och när sen tungan slitits ur hans mun
  och hans ögon skrapats ut
  och när ben och armar bundits ’hop
  med övermaktens knut
  när han har fått en trasa i sin mun
  så att ingen hör ett ljud
  då har allting blivit normalt igen
  och ett krig har tagit slut

  Är det verkligen fred, vi vill ha…

  Och med freden kommer tystnaden
  Allt ordnas underhand
  Och folk och länder styckas upp
  i samförståndets namn
  ”Så tag du halva jorden, bror
  och halva månen med
  så tar jag andra halvan
  så är vi bägge två tillfreds”
  Om man då kämpar mot förtryck och hot
  för den frihet som man valt
  då blir varje krig en segerstrid
  och varje fred ett nederlag

  Är det verkligen fred, vi vill ha…

 12. 12

  @ Docent Göran:
  @ Lars Henrik:
  Tack för kommentarer! Anna i brevet är inte min ord. läkare, utan kopiemottagaren Johanna.
  Nedan mejl till henne.
  ———————————-
  Hej igen Johanna!
  Nu stressar jag dig, men för att du ska utvecklas och blomma ut till den fantastiska läkare du har inom dig, så måsta du låta andra röster än etablissemangets komma till tals. Jag brukade säga till min uppsatsskrivande studenter att de kulle gå utanför den företagsekonomiska litteraturen och även söka inom sociologi, psykologi, antropologi, etnologi m.m… för att hitta nya infallsvinklar på t.ex. konsumentbeteeende.

  Thermodynamikens 2:a huvudsats i enkel förståelig form: ”Ett system som inte får ny energi utifrån kommer att kollapsa.” Gäller t.ex. starkt sammanhållna sociala grupper, som sluter sig mot omvärlden, med degenererande rundgång i systemet som följd. Man försvarar sig med att så har vi alltid gjort/aldrig gjort. Inuiterna förstod det här och lät sina kvinnor ligga med gästande främlingar för att få nya gener i omlopp, vilket hejdade inavelsproblem.

  Statinerna berörs en bit in i artikeln (länk nedan), där läkemedelsföretagens lobbyister fått igenom sänkta kolesterolnivåer som nya riskvärden. En sjuksköterska på Kirurgen i Lund berättade det för mig häromdagen, men jag fick inte tala om att hon sagt det!!!!!! Så rädd om jobbet var hon. Jag visste det redan och det står ju även i artikeln.

  Det är kunniga professorer o läkare som backar upp artikeln och en kampanj mot läkemedelsföretagens girighet och makt. Bl.a. engelska drottningens f.d. läkare.
  Med vänlig hälsning
  Jan

  Ta dig tiden! Det är utbildning! ”I en grupp där alla tänker lika, tänks inte särskilt mycket” (Voltaire). Därför måste man ta del av synpunkter från olika håll och få flera perspektiv på ett problem. Kostomläggning, LCHF, sänkte ju mitt LDL från 5,1 till 3,7 på två månader.

  https://www.dailymail.co.uk/health/article-3460321/How-Big-Pharma-greed-killing-tens-thousands-world-Patients-medicated-given-profitable-drugs-little-proven-benefits-leading-doctors-warn.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa