Dr Erik Enby friad från alla misstankar om felbehandling

På Newsvoice.
Polisen har utrett ärendet i 19 månader utan att hitta att någon skada har blivit åsamkad.

 

Comments

 1. 1

  Heja dr Erik Enby !

 2. 2

  Verkar vara något fel med länken.


  Fixat /mod

 3. 3

  En stor seger för kunskapen och en käftasmäll för dummerjönsarna.
  GRATTIS Erik.

 4. 4

  Fast jag känner mig tveksam till Enby. Han påstår ju att cancer är en svamp som ska fördrivas med basgörande ämnen. För detta ändamål säljer han dyra paket med kalcium karbonat, bikarbonat och andra basgörande ämnen till desperata cancerpatienter. Hade varit på sin plats om han kunde lägga fram bevis för att han botat någon från cancer.

 5. 5
  Anna Persson säger

  Dr Enby har under många år forskat vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. När man lyssnar på hans berättelse om hans arbete låter det mycket trovärdigt och seriöst. https://www.youtube.com/watch?v=yZqX3vqM3a0
  Erik Enby säger att ”ny kunskap stör mer än folk har en aning om”. Visst är det så, det känner vi ju alla igen från Annikas arbete med att sprida tankarna om LCHF. Läs på Karin!

 6. 6

  Med tanke på hur mycket skit han har fått ta av etablissemanget så är åtminstone jag övertygad av att han har rätt.
  Här har vi en till som har fått ta mycket skit. Anders Sultan och Kolloidalt Silver IONOSIL.
  https://www.kostdemokrati.se/midi/2015/10/26/pressmeddelande-kommande-polisanmalan-mot-lars-dahmens-forsvarsadvokat/

 7. 7

  Anna Persson

  Du kan ju knappast veta vad jag läst eller inte läst. Eller hur. Sedan tycker jag inte att det är klädsamt att du likställer Annika med Enby. Annikas kunskaper vilar på en vetenskaplig grund och hennes råd gör människor friska. Detta utan att tjäna en krona.

  Tror du att människor blir fria från cancer av att överdosera kalcium karbonat?.

 8. 8
  Anna Persson säger

  Karin

  Dr Erik Enbys forskning visar ett tydligt samband mellan ett ökat intag av basiska ämnen såsom bikarbonat och tillfrisknande från cancer. Kolla klippet: https://www.youtube.com/watch?v=yZqX3vqM3a0 Att forska vetenskapligt och få fram ett resultat är väl det som ska diskuteras, inte att tro…

  Jag likställer Dr Annika Dahlqvist och Dr Erik Enby såsom nytänkare och som båda går i täten för ett paradigmskifte i positiv bemärkelse. Unnar du inte folk att bli friska, eller ska Big Pharma få hela kakan?!

 9. 9
  Torsten Näslund säger

  Som ni säkert är medvetna om så är cancer ett stort problem i dagens samhälle. Ni vet också att
  läkare-utskriven ”medicin” mot cancer endast har en begränsad läk-effekt, därav problemet att så
  få tillfrisknar av cancer medicin.

  Att bota cancer med något så elegant som Bikarbonat låter helt fantastiskt, fråga bara alla dr.
  Enby s patienter, fråga dem vad de tycker!

  Jag anser det vara ett hån mot alla cancersjuka att inte informera dem om att de kan köpa riktig och fungerande Cancer-medicin nere på din ica-, coop- eller willys-affär.

  Heja Erik!

 10. 10
  Anna Persson säger

  @ Torsten Näslund:
  Instämmer.

 11. 11
  Josef Escobar säger

  Karin. Ta reda på hur det ligger till innan du snackar.
  Det låter som om du bara är ute efter att träla med folk.
  Du verkar inte vara en sådan som, hur ska jag säga det, bryr sig om de sjuka.
  Själv har jag läst 90hp anatomi och kostlära och anser att Dr Erik Enby är inne på ett intressent och trovärdigt spår.

  Jag vill se mer sådan forskning och stödjer Dr Erik Enby till fullo.

 12. 12

  Här dök många känsliga tår upp, märker jag. Ni som tror att bikarbonat och kalcium karbonat botar cancer kan väl presentera bevis för att det stämmer istället för att angripa mig.

 13. 13

  Jag tror att du har för stora skor på dig. Byt så slipper du trampa på folks ömma tår.

 14. 14

  @ Karin:
  Jag håller på att kolla upp denne dr Enby. Han har suttit i 40 år och studerat blodprover, om jag har förstått saken rätt. Det här är alltså inte traditionell forskning. Vi får nog kalla det ett livsverk!

  Det är ofattbart att någon skulle kunna tro att någon skulle finansiera forskning om bikarbonat. Då lever man inte i samma verklighet som mig och har förmodligen professionella och lönemässiga kopplingar att försvara. Varför blev hans behandlingar godkända?

 15. 15
  Josef Escobar säger

  Skärp dig Karin! Det finns inga som angripa på dig. Dagens doktorer och forskare misslyckas dagligen som du säger att presentera bevis för att deras medicin fungerar. Det var samma snack när Dr Dahlqvist började sin LCHF blogg, var är bevisen? Nu finns bevisen! Kolla själv.

 16. 16

  Men Enby har ju sålt basgörande ämnen till cancersjuka länge. Några av dem borde väl kunna träda fram och berätta om sitt tillfrisknande.

  Rörande LCHF och ketogen kost finns det mängder med vetenskapliga studier som bekräftar att kosten är bra mot en lång rad sjukdomar. Rörande bikarbonat och kalcium karbonat finns det däremot många studier som visar hur skadliga dessa ämnen är vid ett överdrivet intag.

 17. 17

  @ Karin:
  Har du kollat upp Dr Enby själv? Jag vill minnas att det var fullt med anekdoter i hans föredrag och skrifter?

  Jag hittar inte forskningen du hänvisar till men är amatörmässigt nyfiken? Jag tror på svamp, numera.

 18. 18

  @ Karin.
  ”Rörande bikarbonat och kalcium karbonat finns det däremot många studier som visar hur skadliga dessa ämnen är vid ett överdrivet intag”
  Länka gärna till ditt påstående.

 19. 19
  Docent Göran säger

  Karin Skrev:

  Rörande bikarbonat och kalcium karbonat finns det däremot många studier som visar hur skadliga dessa ämnen är vid ett överdrivet intag.

  Verkligen intressant påstående!

  Har du någon bra referens här som är lätt att få tag i?

  Jag skulle verkligen vilja få tag i en sådan.

  Från att som forskare själv ha varit starkt ’troende’ på den s.k. evidensbaserade medicinen för tjugo år vände jag i princip denna medicin ryggen, efter att ganska snabbt ha konstaterat att den verkligen inte hade mycket att göra med den naturvetenskap som jag själv var uppfostrad i. Jag tackade därför nej till både till bypass-operation och alla hjärtmediciner efter att lika snabbt ha kommit fram till att denna medicinska ”vetenskap” i grund och botten var kontraproduktiv – med andra ord gjorde den uppenbarligen mycket mer skada än nytta.

  Just att medicinen inom den officiella sjukvården ofta åstadkommer stora skador, vilket bland annat visar sig i att var tredje (!) död kan tillskrivas läkemedelsbolagens ”mediciner”, gjorde att jag själv istället tog tag i själva orsakerna till min hjärtsjukdom och satsade på det Hipporatiska idealet om att låta maten vara min medicin och medicinen min mat, LCHF, och sedan kompletterade detta med en del kosttillskott av olika slag. Med andra ord blev jag väldigt öppen för alternativmedicin och en medicin som man egentligen inte har kunnat tillskriva några dödsfall över huvud taget även om läkemedelsbolagen ständigt försöker insinuera på detta. De försöker nu av uppenbara marknadsskäl också få stopp på försäljningen av vitaminer i häslokostbutikerna genom att just insinuera att vitaminer skulle var skadliga på något sätt och hänvisar då till en mer eller mindre suspekt forskning.

  Själv behandlar jag nu, som en väldigt ”framgångsrik anekdot”, efter egen forskning, vilket var väldigt snabbt gjort om man nu är van, sedan två år också min allvarliga kärlkramp med 1600 IU E-vitamin och som läkemedelsbolagen till sin sorg inte kan tjäna en enda krona på. Men jag är som sagt är förstås en gammal naturvetenskaplig ’forskarräv’ och sådana vet ofta vad de experimenterar skulle jag vilja hävda medan den medicinska forskningen verkligen inte har imponerat på mig det minsta. Tvärtom anser jag att det idag i stort sett är en kriminell verksamhet när man inte ens vetenskapligt kan få granska resultaten av de kliniska forskningsresultaten som utgör själva ”evidensen” bakom deras ’godkända’ preparat.

  Det vore därför väldigt roligt att se någon oberoende referens med kvalitet, om du nu verkligen har tillgång till någon sådan, och som verkligen bevisar att bikarbonat skulle var mer skadligt än vatten som förstås också är skadligt i för ’höga doser’. För övrigt använder jag själv regelbundet bikarbonat just på grund av dess bakterie- och virusdödande egenskaper, t.ex. vid tandborstning vilket min eminente tandläkare som jag träffade senast igår inte har några invändningar mot över huvud tagen. I sin tandvård använder han förstås själv regelbundet bikarbonat för att göra rent tänderna på oss patienter.

  Det är väldigt svårt för mig att tro att bikarbonat därför på något sätt skulle vara något skadlig ämne för oss människor även om det bevisligen är det för både bakterier och virus av olika slag. Så varför inte också prova det mot cancer också även om läkemedelsbolagen då får konkurrens till sina ofta totalt verkningslösa men samtidigt svinaktigt dyra cellgifter. Bikarbonat kanske är lika bra eller kanske mycket bättre än dessa cellgifterna – skulle inte förvåna mig ett ögonblick.

  Detta borde verkligen undersökas.

  Kanske läkemedelsbolagen skulle kunna vara intresserade av att bevisa att bikarbonat är en effektiv behandling mot cancer.

  Eller vad tror du Karin 🙂

 20. 20

  Docent Göran Skrev:

  Jag tackade därför nej till både till bypass-operation och alla hjärtmediciner efter att lika snabbt ha kommit fram till att denna medicinska ”vetenskap” i grund och botten var kontraproduktiv – med andra ord gjorde den uppenbarligen mycket mer skada än nytta.

  Alternativa behandlingsformer är användbara – därför att: ”Inga dödsfall från kosttillskott men 783000 dödsfall av läkemedel”.

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  Våra kroppar vet när dosen bikarbonat är för hög, då är det dags att besöka toaletten bara.

  Jag borstar också mina tänder med bikarbonat, och ibland sväljer jag den halva teskeden bikarbonat. Tandläkaren är nöjd med mina numer kariesfria tänder.

  Dr Erik Enby tänker i nya banor, det är så utvecklingen går framåt. Det är frustrerande att omställningar ska ta sådan tid, men bollen är i rullning. Heja! Erik.

 22. 22

  Här verkar ni vilja pådyvla mig någon slags koppling till läkemedelsindustrin eller att jag förordar cellgiftsbehandling. Och det enda jag gjort är att vara kritisk till basgörande ämnen som cancerterapi.

  Jag förstår inte er okritiska förhållningssätt till kalcium karbonat och bikarbonat som ju knappast är nya otestade medel på marknaden. Båda ämnena har under många år dragit in gigantiska belopp åt läkemedelsindustrin. Titta bara på hur stora försäljningssiffrorna är för Novalucol och Samarin.

  Överskott av kalcium heter Hypercalcemi eller Calcium-alkali syndromet. Tillståndet är verkligen ingen ny upptäckt utan var särdeles vanlig förr när läkare försökte bota magsår med basgörande ämnen.

  Här är två artiklar, Blir ni inte nöjda finns gott om referenser i både.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26239247
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24288027

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Karin:
  Om det nu är så att intag av bikarbonat ger risk för hypercalcemi, då är frågan hur stor dos som är ofarlig?
  Polisens utredning visade ju att Enby inte hade åsamkat någon skada.

 24. 24

  Jag har verkligen ingen aning om hur låg dos som är ofarlig eller hur polisens utredare kom fram till sitt resultat.

 25. 25

  Josef Boberg Skrev:

  Alternativa behandlingsformer är användbara – därför att: ”Inga dödsfall från kosttillskott men 783000 dödsfall av läkemedel”.

  Nja, det finns alltid ett stort mörkertal och dessutom är det fråga om definitionsproblem. Det kosttillskott, som vanligt folk får i sig och som ger i storleksordningen 40-60% av energiintaget, nämligen kolhydraterna, förkortar livet för drygt 25% av svenskarna genom att ge dom metabolt syndrom. Myndigheterna bryr sig inte och statistiken rapporterar inte denna grupp som kosttillskott, fastän de tillskott vi normalt menar ändå klassas som mat.

 26. 26

  Erling Skrev:

  Myndigheterna bryr sig inte och statistiken rapporterar inte denna grupp som kosttillskott, fastän de tillskott vi normalt menar ändå klassas som mat.

  Synd att socker och kolhydrater ej är klassade som kosttillskott.

 27. 27
  Docent Göran säger

  Karin Skrev:

  Här verkar ni vilja pådyvla mig någon slags koppling till läkemedelsindustrin eller att jag förordar cellgiftsbehandling. Och det enda jag gjort är att vara kritisk till basgörande ämnen som cancerterapi.

  Jag vet inte om det var på detta sätt du uppfattade mitt inlägg men i så fall måste jag be om ursäkt.

  Jag har själv inte grävt i denna fråga om calcium annat än att jag grundläggande har förstått att calciummetabolismen och balansen av metalljoner är både oerhört viktig i vår homeostas och att jonbalanserna samtidigt kontrolleras inom väldigt snäva gränser i våra kroppar och speciellt över våra cellmembran. Att det hela är väldigt komplext är uppenbart och att det ofta tycks ha varit rent kontraproduktivt för äldre människor när de har fått kalciumtillskott som ofta föreskrivits av sjukvården på grund av benskörhet. ”Ditt skelett är urkalkat och därför behöver du kalktillskott!” Detta låter ju enkelt och bra men det kanske är en alldeles för enkel förklaring. Tydligen fungerar behandlingen inte. Att astronauter får sina skelett urkalkade ganska snabbt vid vistelse i rymden beror ju knappast på kalkbrist utan antyder helt andra och mer komplexa mekanismer i vår kroppar.

  Jag finner nu de två artiklarna som du länkade till väldigt intressanta även om det är svårt, även för en ’påläst’, lekman att fullt utvärdera artiklarna. De antyder nu om jag förstår dem rätt att kalciumtillskott tillsammans med d-vitamin som tydligen hjälper själva upptagandet i tarmen inte är bra och gör att man kan drabbas av så hög koncentration av calciumjoner i blodet (hypercalcemi) att den intrikata jonbalansen rubbas så att man till slut kan hamna på sjukhus.

  Jag antar att när det gäller användningen av Nuvalocol för att neutralisera magsyra för att undvika magsår så var det frågan om rent kvacksalveri. Jag antar att man hade ett patent och knappast var intresserade av orsaken till magsåren. Så fort man dyker i läkemedelsskandaler verkar det stinka av vetenskaplig korruption.

  Om en cancerbehandling är farlig för våra vanliga celler som t.ex. de officiellt godkända cellgiftsbehandlingar borde man i logikens namn också förbjuda dessa när det har visats att de knappast gör någon annan nytta än för läkemedelsbolagens bokslut. Om man däremot kan visa att ett löjligt billigt virusdödande ämne som bikarbonat både är ofarligt för de friska cellerna i kroppen och samtidigt kan ha en effekt på cancerceller är det i alla fall i min värld rimligt att testa även en sådan behandling på cancerpatienter på samma sätt som jag gör framgångsrikt med mina E-vitaminer. Problemet här är att bikarbonat aldrig kommer att testas kliniskt på cancerpatienter i så kallade evidensbaserade försök RCT’er (Randomized Controlled Trials) helt enkelt eftersom det inte finns någon som är intresserad av att satsa de oerhörda pengar som behövs för att genomföra sådana försök i vår korrupta medicinska värld. Här finns möjligen bara friska cancerpatienter till löjligt låg vårdkostnad men inga bolagsvinster och försöken skulle knappast heller godkännas av ’etiska skäl’ – sådan korrupt värld!

  Som du har förstått har jag själv med åren blivit nästan allergisk mot den korruption som genomsyrar den officiella medicinska forskningen när den nästan helt ligger i händerna på läkemedelsbolagen och som gör att man bara inte kan lita på någon enda medicinsk artikel idag.
  Ofta finns det en ’dold agenda’ där läkemedelsbolag döljer sig i bakgrunden.

  I de två artiklarna du refererar till ser det förstås väldigt bra ut ’på ytan’ när alla författarna är knutna till universitet och dessutom deklarerar att de inte har några jäv. Ändå kan det vara lurigt om man inte övertygar sig om att de institutioner som de är knutna till inte har några intressen som är direkt knutna till läkemedelsbolag. De flesta institutioner som forskar inom medicinen har tyvärr ofta väldigt starka kopplingar till läkemedelsindustrin. Hela universitetsavdelningar kan vara mer eller mindre uppköpta av denna industri. Idag är sådana industrikopplingar på universiteten mycket mer regel än undantag till och med inom områden som min egen materialvetenskapliga disciplin. Med sådana industrikopplingar är det också uppenbart vilka resultat man vill se.

  Peter Götzsches bok som idag är så aktuell är här en nyttig läsning om du nu inte har läst den redan. Jag recenserade den förresten redan för något år sedan här hos Annika i krönika.

  För att komma till botten med en sådan här fråga som du nu har tagit upp krävs det därför i mina ögon ett formidabelt detektivarbete för att övertyga sig om att det är rent mjöl i påsarna , som det brukar heta, hos de som skrivit artiklarna.

  Idag pågår uppenbarligen ett fullkomligt korståg mot vitamintillskott av olika slag där professorer släpas fram i rampljuset för att intyga hur farligt det är med alla vitamintillskott. Vill man komma åt läkemedelsbolagens forskningspengar ligger man efter sådan framträdanden väldigt bra till. Detta är uppenbart redan om man råkar lyssnar på nyheterna.

  Vad vi däremot aldrig hör någonting om på nyheterna är dock professorer som öppet går ut och berättar om de oerhörda och dokumenterade skador med hundratusentals, ja rent av miljontals dödsfall som läkemedel av olika slag resulterar i. Underlig värld vi lever i – eller hur?

 28. 28

  Lite tankar från en anhörig som har en med långt gången hudcancer. Intressant det här med vad dr Enby sett alla dessa år. Som det är nu kan jag säga att bakterier och svamp/jäst frodas i hud och sår, sköterska sköter om det dagligen men man känner på lukten hur organisk vävnad sakta bryts ner. Blod och sårvätska måste fullständigt koka av dessa, så vad var först? Är cancer svamp, eller är immunförsvaret så försvagat så det släpper in dessa så dom tar över?

 29. 29

  @ Magnus:
  Supertack för dessa rader! Måtte din anhöriga få tillfriskna och bli hel igen!

 30. 30

  @ Docent Göran

  Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på ditt inlägg.

  Frågan är om cancer är en svamp och om den i så fall går att bota med basgörande ämnen? Jag vet alldeles för lite om cancer och celler för att uttala mig i frågan. Vad jag vet är att kroppen eftersträvar jämvikt. Ett överskott av basämnen i kroppen, genom munnen eller direkt in i blodet (som Enbys italienska kollega lär ge sina pat), innebär ju inte med automatik att cellerna tar upp ämnena. Kroppen har en massa mekanismer som skyddar den mot angrepp för att upprätthålla jämvikten. Och vill inte cancercellerna ha basämnena så faller hela Enbys idé. Och att ge cancerpatienter falska förhoppningar är väl inte särskilt snällt.

 31. 31
  Docent Göran säger

  @ Karin:

  Intressanta och utmärkta synpunkter tycker jag!

  Det här med korruptionen inom den ’vetenskapliga’ litteraturen har idag blivit väldigt sofistikerad och den senaste tråden hos Mercola är i detta avseende en rent skrämmande läsning.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/11/01/biosolids-fertilizer.aspx?e_cid=20151101Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20151101Z2&et_cid=DM89663&et_rid=1193033741

  Dr Malcolm Kendrick som är en högprofilerad läkare har just påpekat att det inte går att lita på ett enda medicinskt papper som publiceras idag. Han ser också idag läkemedelsindustrin som rent kriminell.

  Jag undra var detta ska ta vägen men själv håller jag mig av självbevarelsedrift så lång borta från sjukvården och framför allt de mediciner som genomsyrar denna ’sjukvård’ som det över huvud taget är möjligt.

  Idag är det ekologiskt som nu gäller till hundra procent för egen del men även här smyger sig korruption in enligt Mercolas senaste tråd. Det verkar nu också som om folk ’en masse’ idag intuitivt också följer försiktighetsprincipen.

 32. 32
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:

  Mycket intressant artikel. Och det är ju just det här vi i Europa behöver i ännu högre grad än vi redan har det – via TTIP. Du sköna nya värld – du kommer att bli helt underbar..

 33. 33

  Docent Göran Skrev:

  Att det hela är väldigt komplex är uppenbart och att det ofta tycks ha varit rent kontraproduktivt för äldre människor när de har fått kalciumtillskott som ofta föreskrivits av sjukvården på grund av benskörhet.

  Jo… – Göran – att ge personer med benskörhet kalcium är kontraproduktivt – om nivån på magnesium är för låg – och det är den som princip alltid för dessa patienter – även om magnesiumhalten i blodet är något sånär normal.


  OM HUR MAGNESIUMHALTEN I KROPPEN MÅSTE MÄTAS

  Dom flesta läkare tror – efter att ha sett ett blodvärde på patientens magnesiumhalt – att ett OK blodvärde är detsamma som OK värde i Kroppen i övrigt. Men ett blodvärde säger som princip INGENTING om magnesiumspegeln i kroppen som sådan – därför att i blodet finns bara någon procent (= ca 0,3 g) av kroppens magnesium.

  En vuxen människokropp innehåller 20–28 g = ca 2 msk magnesium och av detta finns hela 99 procent i cellerna. Av kroppens totala Mg-innehåll återfinns ca 60 % i skelettet, där huvuddelen finns inne i bencellerna. Av återstående ca 40 % finns ca 20 % i muskelcellerna och ca 20% i övriga mjukdelar.

  Bra information om effekterna av magnesiumbrist, lämplig dagsdos av kosttillskott, bot för sjukdomar m m finns t ex här.


  Så för att få reda på kroppens VERKLIGA magnesiumhalt – så måste t ex en muskelanalys eller håranalys av magnesium-halten göras. Detta därför att blodvärdet kan se bra ut – trots att magnesiumhalten i kroppscellerna är på tok för lågt.

  Ifall magnesiumhalten i blodet ej skulle vara något sånär normal – så skulle det vara åt hållet en ”katastrof” för Kroppen. Blodet kan vare sig ta upp, lagra eller avge det blodet är gjort för med någon reda – ifall magnesiumhalten i blodet ej är något sånär normal.


  Därför ser Kroppen till att i första hand förse blodet med tillräckligt med magnesium – genom att minska magnesium-halten i Kroppen i övrigt – när magnesiummängden i kosten ej räcker till. Det gör den ej i dags dato – oavsett vilket kosthåll Wi tillämpar.

  Det tar 3-6 månader för Kroppen att återställa en för låg magnesiumhalt – med ett kosttillskott av 400-500 mg magnesium per dag. Men det gäller att välja rätt sorts kosttillskott – därför att att det finns kosttillskott av magnesium som Kroppen ej alls kan ta till sig. En bra sammanställning av vilka kosttillskott som är bra och ej alls bra finns t ex här.

  – slut citat från min URL-länk.

 34. 34
  Docent Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Det där med magnesium är oerhört intressant.

  Det är för övrigt ganska vanligt (30 % ?) att de som följer en strikt LCHF drabbas av kramper i musklerna. Detta fenomen är väldokumenterat och muskelkramper drabbades jag själv av på nätterna i början men de försvann omedelbart när jag tog rätt magnesiumtillskott i vätskeform som tydligen är bäst.

  Jag tar nu magnesiumtillskott varje dag och mår som sagt alldeles utmärkt med alla mina olika tillskott som jag tar av försiktighetsprincipen – under alla omständigheter tyder ingenting på att de är skadliga på något sätt. Kalcium tar jag dock inte men jag inbillar mig att min benbuljong innehåller en hel del sådant

 35. 35

  @ 34 Docent Göran:
  Vilket magnesiumtillskott använder du och var finns det att få tag på?

 36. 36
  Docent Göran säger

  EvaLi Skrev:

  Vilket magnesiumtillskott använder du och var finns det att få tag på?

  Ja, det hela är lite rörigt men står det magnesiumcitrat på pillburken verkar detta vara bra och jag har tagit den typ av piller med gott resultat tidigare. En gång i tiden hade jag en lösning som jag droppade i ett glas vatten och detta löste tvärt mina krampproblem.

  Nu har jag ett pulver som man löser i hett vatten och det känns också utmärkt – inga kramper. Pulvret innehåller tre olika typer av magnesiumföreningar och jag tar en dos som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget om 400 mg.

  På burken står ”Super Mag ” och den har vi köpt på Bättre Hälsa, http://www.vitaminer.nu

  Lycka till!

 37. 37
  Lars Henrik säger

  @ EvaLi:
  @ Docent Göran:
  Jag köper WNT Magnesiumcitrat från Life- eller Naturebutiker. Ibland har de dem inte hemma men man kan beställa via butiken.

  Det är piller med 250 mg magnesiumcitrat och jag tar en på morgonen och en på kvällen. Det revolutionerade mitt välmående nästan i samma grad som LCHF. Fast jag hade många symptom på brist. T ex kramper, darrningar och hjärtarytmi.

  Pillren är stora och jag vet att vissa tycker de är svåra att svälja men jag har tydligen ett stort gap 😀

 38. 38
  Lars Henrik säger

  Kostdoktorn skriver idag att ”Biverkningar av receptbelagda läkemedel är den tredje största dödsorsaken, efter hjärtsjukdom och cancer.”

  https://www.kostdoktorn.se/hur-for-mycket-medicin-kan-ta-livet-av-dig-och-hur-vi-far-stopp-pa-det

 39. 39

  @ 36 Docent Göran:
  @ 37 Lars Henrik:

  TACK för tips om Magnesium CITRAT. Har provat olika Magnesium men inget riktigt bra. Har problem med benkramp i vänster ben nattetid, så fort jag sträcker på mig det minsta så får jag kramp. Josef Boberg har tidigare rekommenderat en dryck men jag har inte lyckats få tag på den. Jag kommer att tala om ifall citrat fungerar på mig.
  TACK!

 40. 40

  EvaLi Skrev:

  Josef Boberg har tidigare rekommenderat en dryck men jag har inte lyckats få tag på den.

  Jo… – EvaLi – och drycken ifråga är Donat Mg – och den finns att köpa i CityGross-butikerna. Ifall Du ej hittar den där – så fråga personalen.

 41. 41

  @ 40 Josef Boberg:
  Hej Josef
  Jag har frågat på CityGross i Jönköping – de vet inget om Donat Mg och verkade inte intresserade – tyvärr! Ska kanske fråga centralt på företaget CityGross, kanske ??

 42. 42

  @ EvaLi:

  Tror du även kan prova andra former av Mg, t ex magnesiumolja som smörjes in i huden.

  Info mm här:
  https://www.ancient-minerals.com/magnesium-sources/absorption/
  https://www.hyperionherbs.com/most-absorbable-magnesium/

 43. 43
  Docent Göran säger

  EvaLi Skrev:

  Har problem med benkramp i vänster ben nattetid, så fort jag sträcker på mig det minsta så får jag kramp.

  Jag känner verkligen igen detta – jag vågade knappt röra mig i sängen.

  Du kan kanske öka dosen av magnesiumtillskottet – jag gjorde detta själv och problemen försvann. Jag misstänkte också att kramperna kunde bero på vätskebrist så jag klunkade då samtidigt i mig en del vatten på nattkröken.

  Att det hela har med LCHF att göra är mer än troligt och det är faktiskt underligt att vi inte har blivit påhoppade på grund av detta tycker jag – jag kan ju se rubrikerna i tidningarna framför mig.

  Nuförtiden har jag inga sådana krampproblem och dricker dessutom ganska lite vatten på nätterna.

  Däremot har jag ett glas vatten med sex gram askorbinsyra – C-vitamin – ständigt stående på nattygsbordet och som jag då och då tar en liten klunk av när jag känner lite törst om nu detta kan ha någon betydelse. Detta glas med vitaminvatten sätter jag för övrigt i mig på ett dygn ungefär.

 44. 44
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Att det hela har med LCHF att göra är mer än troligt och det är faktiskt underligt att vi inte har blivit påhoppade på grund av detta tycker jag – jag kan ju se rubrikerna i tidningarna framför mig.

  Jag har också funderat över det.

  Ibland har jag tagit lite extra salt, en tesked eller två, utan att känna något speciellt saltsug. Detta har också ibland förbättrat symptomen som jag förknippat med Mg -brist. Dock är det Seltin jag tar och det saltet innehåller ju inte enbart NaCl utan även kaliumklorid och magnesiumsulfat.

  Alltså ligger det antagligen lite närmare de saltkällor som vi människor tidigare i historien fått vårt saltintag från. Jag antar här att våra förfäder inte enbart åt natriumkloridsalt…

  Lite extra vatten brukar förståss också hjälp ibland.

 45. 45

  @ Docent Göran:

  Magnesium
  Efter att jag drabbats av 5 -6 kraftiga attacker av nattliga hjärtflimmer under 2014 med akut besök på sjukhus med div behandlingar (elkonverteringar mm. ) läste jag på om elektrolyter (Bio) och hur känsligt som kroppens signalsystem med elektriska signaler (fr hjärnan) är med att skicka signaler till hjärtat som ju också är en muskel. Störs den elektrolytiska balansen i de små smala ledningarna uppstår lått dålig elledningsförmåga. Magnesium är ju en av naturens mest elektriskt ledande metaller så det är ju naturligt att en brist påverkar ledningsförmågan. Sjukvården känner inte till detta så det är ingen mening att fråga deras professårer dåcenter lekare. Det enda svar du får är ”Vi tar inte magnesiumprover” ??? Det är de svaren jag fått. Vid återbesök är de generande tysta när jag återigen påtalar min erfarenhet av Magnesium. Men Magnesium kan man ju inte ta patent på så där finns ju inga pengar att hämta. De skriver däremot gärna ut dyr anti-arytmika. Samlar de Poäng?
  Jag har läst många Big Pharma kritiska böcker. T ex Peter Götsche Om den kriminella Big Pharma och alla dess hej-dukar så jag litar inte på de dresserade vovvarna som går foot i stramt koppel

  Sedan ett år tar jag nu MAGNESIUM CITRAT (Viktigt) och jag har inte varit besvärad en enda gång av hjärtflimmer. Bifogar en fil av en kompetent riktig forskare

  https://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/11/Eliasson12Magnesium2000V.pdf

 46. 46

  Tack alla för tips om olika Magnesium-preparat. Kramp fick jag även innan jag började med LCHF men kanske jag äter för lite salt?
  Ska testa !

 47. 47
  Docent Göran säger

  SEB Skrev:

  Sedan ett år tar jag nu MAGNESIUM CITRAT (Viktigt) och jag har inte varit besvärad en enda gång av hjärtflimmer.

  Intressant!

 48. 48
  Lchf-Bengt säger

  @ EvaLi:

  Många bra tips du får. Resultaten borde komma efter bara något dygn är min erfarenhet med dessa tillskott, och saltet är aldrig fel att ta extra av. C-vitaminet är nog också värt att prova då blodcirkulationen verkar bli bättre i de små kärlen är något jag reagerat på.

 49. 49

  EvaLi Skrev:

  Har problem med benkramp i vänster ben nattetid, så fort jag sträcker på mig det minsta så får jag kramp

  Samma sak för mig: det var att raskt stiga upp och få tag i något att stödja sig vid och trampa runt ett tag tills krampen släppt. Värst var när stora lårmuskeln låste sig, för då kunde jag inte böja benet i knät och fick väldigt svårt att gå.

  Jag försökte stretcha benmusklerna före sänggåendet, jag drack en extra mugg vatten, vilket naturligtvis resulterade i ett toabesök några timmar senare, etc. Ibland upplevde jag någon lättnad, men det kunde lika väl vara vår vän Placebo, som hjälpte mig. Till sist gick vi till apoteket och frågade efter magnesium och här visade de stolt upp en hel hylla med olika askar med till synes samma innehåll: tabletter med 300 mg magnesium och 2 mg vitamin B6. Vilken form magnesiumet har står inte. Meningen är att man ska ta en tablett om dagen. Jag har efter några månader ökat dosen till 2 tabletter och då har kramperna avtagit rejält i styrka och frekvens, även om de inte är helt borta. Dessutom har jag blivit ”snällare” dvs mera balanserad och stresstålig.

 50. 50
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  Dessutom har jag blivit ”snällare” dvs mera balanserad och stresstålig.

  Just det! Irritabilitet var ännu ett av mina bristsymptom. Ett som jag inte vågade skriva ut 😉 Det är bättre nu 🙂

 51. 51

  EvaLi Skrev:

  Ska kanske fråga centralt på företaget CityGross, kanske ??

  Jo… – EvaLi – det kan vara en god idé – för CityGross centralt har det på sitt lager. Det kan ju vara så att personalen i Jönköping har missat det – och därför ej är intresserade.

 52. 52
  Docent Göran säger

  Intressant diskussion som EvaLi drog igång här!

  Jag har på senare år, i och med övergången till LCHF, på allvar börjat fundera på vad som egentligen är ”vetenskap”.

  Det vi nu alla här kollektivt berättar om våra egna experiment med magnesiumtillskott och effekten på benkramper är i alla fall som så långt jag själv kan förstå detta ”vetenskap” dvs. en kunskap som stämmer överens med verkligheten och dessutom fungerar varje gång vi utför experimentet vilket utgör naturvetenskapens ”signum”.

 53. 53

  Jag har börjat ta magnesiumsulfat efter behov mot kramp i vaderna, upplever det enormt mycket effektivare än de tillskott jag provat innan, priset är ju inte fel heller.

 54. 54

  @ Docent Göran:
  Jag har rekommenderat magnesium till många personer som inte äter LCHF, men som har kramper. Dom har blivit hjälpta av det. Kramper verkar vara ett stort problem även för dem som inte äter LCHF.

 55. 55

  odezza Skrev:

  Kramper verkar vara ett stort problem även för dem som inte äter LCHF.

  Jo… – Odessa – det kan jag skriva under på.

 56. 56
  Docent Göran säger

  odezza Skrev:

  Jag har rekommenderat magnesium till många personer som inte äter LCHF, men som har kramper. Dom har blivit hjälpta av det. Kramper verkar vara ett stort problem även för dem som inte äter LCHF.

  Det verkar ju vara som om kramper beror på magnesiumbrist och som då är ett vanligt problem idag. Våra livsmedel lär nu ha blivit utarmade på olika typer av mineraler på grund av industrijorbruket som i grunden har utarmat våra jordbruksmarker.

  Mina egna kramper inbillar jag mig beror på att jag på strikt LCHF nog inte får i mig så mycket bladgrönsaker som tidigare och där klorofyllet bär med sig just magnesium – jag kanske ska satsa på mer spenat.

 57. 57
  Sadiye Us säger

  Hej!
  Äntligen om Magnesium, har kramper och äter strikt LCHF. Finns det någon kunnig inom området magnesium? Vilken sorts magnesium kan balansera kalcium och kalium i kroppen. Har läst pdf docent Rune Eliasson om Magnesium. Där står det magnesium sulfat (vilket finns inte köpa ute i handeln och inte i recept)

  bahttps://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=

  https://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/11/Eliasson12Magnesium2000V.pdf&ved=0CBsQFjAAahUKEwj2jfCCpMvIAhWBhSwKHd4KAsk&usg=AFQjCNHBkJqBYp3zzjPQJJrUuJqykUdH5A

  Har testats i blodprov och jag vet att det inte visar korrekt. Pratade med min hus doktor om att ta ett prov från muskeln och han svarade att de inte ordinerar och det görs i speciella fall och blodprov visar rätt. Tyvärr är det omöjligt att kämpa mot läkaren, han vet…
  Läkemedelsbolaget APL producerar magnesium sulfat i alla former flytande i droppar, i kapsyl, injektion och infusionslösningar till sjukvården. Det är ”bara övertyga” läkaren ska skriva ut på recept på magnesium kapsyl för de kan förbereda i den dos läkaren ordinerar.
  Är mycket tacksam för att få vägledning om vilken sorts magnesium jag kan använda och var jag kan handla. De magnesium jag har kollat innehåller aspartam och socker inget för diabetiker.

  – – – – –
  Tyvärr, länkarna verkar inte fungera!
  /Moderator

 58. 58

  @ 57 Sadiye Us:
  Hej Sadiye!
  Jag har varit och jagat Magnesium idag, vi har Apoteket AB och Kronans apotek här där jag bor. Jag kollade först på deras respektive hemsidor.
  På Kronans apotek har de i sitt sortiment 1 produkt av APL Magnesiumsulfat i pulver som löses upp i vatten. De hade det inte hemma men de tar hem det och jag får troligtvis på torsdag. Var inne nyss på Kronans hemsida och det står att de får in det igen om några dagar. Apoteket AB har inget av APL´s produkter receptfritt, vet inte varför det är olika? Kanske andra apotek (Hjärtat t.ex.) har receptfritt – kolla på varje apoteks hemsida beroende på vilka apotek du har tillgång till.

  De tips jag fått i denna tråd innefattar också MagnesiumCITRAT så jag beställde det på Apoteket AB – det var slut där! Helt klart är det sug efter Magnesium just nu. Den produkten är Apoteket AB´s egen produkt och på 250 mg – det finns en med tuggtabletter också men den innehåller socker el. sötningsmedel. Tyvärr innehåller den en del onödiga tillsatser (i mitt tycke) men jag har tänkt testa några olika eftersom jag inte får så bra effekt av ”PURE PHARMA´S M3 som jag använt ett tag. (Jag får ofta kramp i vänster ben nattetid och det hade jag även innan jag började med LCHF).

  Jag ska även försöka få tag på drycken Donat Mg som Josef Boberg rekommenderar, se tidigare i tråden. Den ska finnas att få tag på via City Gross-butikerna.

  Finns även ett pulver med bl.a. citrat som heter Super Mag från ”Bättre Hälsa” – det finns hos Life-butikerna men även på Shopping4net.com (jag brukar handla där) De har även WNT´s Magnesiumcitrat.

  Prova även att ta extra salt SELTIN mineralsalt, 1 tsk i glas vatten – det innehåller bl.a. lite magnesiumsulfat. Det saltet kan inte användas till inläggningar, vilket står på burken. När man äter LCHF är det lätt att få i sig för lite salt om jag förstått det hela rätt.

  Lycka till med ditt sökande!

 59. 59
  Lars Henrik säger

  @ Sadiye Us:
  Magnesiumcitrat har påståtts ha ett bra upptag i kroppen. Jag vet bara att det har fungerat väldigt bra för mig. Jag hade många symptom på just magnesiumbrist.

  EvaLi har gett en bra summering tycker jag. Tack EvaLi! 🙂

  Om du vill balansera kalcium och se till att det hamnar på rätt ställe i kroppen kan möjligen vitamin K hjälpa till vid sidan av magnesium. Det finns en del information om detta på webben. T ex:

  https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/okanda-vitaminet-som-ar-viktigt-for-kvinnor/

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/11/vitamin-k1-k2.aspx?e_cid=20150111Z2_SNL_NonBuyer_art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150111Z2-NonBuyer&et_cid=DM66576&et_rid=800209632

 60. 60
  Sadiye Us säger

  Hej EvaLi !
  Tack så mycket för vägledningen och ditt engagemang 🙂
  Kommer kolla upp i apoteken, hoppas att hitta mg utan tillsatser. Jag får prova mig fram som du och kolla vad som hjälper bäst mot kramperna.
  Tack än engång ! Önskar dig välmående!
  Återkommer när jag har fått tag på som fungerar för mig.

 61. 61
  Sadiye Us säger

  Hej Lars Henrik!
  Tack så mycket för ditt engagemang och de länkarna du har sänt, ska läsa dem.
  Idag kommer jag vara ute på jakt efter mg. Angående om K vitamin kollade upp i fass Kaleorid 750 mg som min mor tar varannan dag och det hjälp ämnen som finns i det ( Titandioxid (E 171), etylcellulosa, glycerol, hypromellos, magnesiumstearat, sackarinnatrium, stearylalkohol, talk.) Är tveksam om hon får rätt K vitamin. Hon har D3 droppar (8 droppar/dag), Calcichew med D3 1st /dag ,Kaleorid 750mg, ingen magnesium vilket jag ska köpa till henne också.
  Hur mycket ska dosen av K2och K1 vara i förhållande till Mg, D3, Calcium? Finns det kombinerat tablett ?
  Tack än engång! Önskar dig välmående! 🙂

 62. 62
  Hanveden säger

  Här finns att beställa magnesium både med och utan -citrat…

  https://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mineraler/Magnesium.htm

  WNT Magnesium citrat har fått bra recensioner…

  Har själv börjat handla över nätet och funnit att det ofta är billigare och utan fraktkostnader…

  mLCHFh 😉 .

 63. 63
  Annika Dahlqvist säger

  @ 61 Sadiye Us:
  Kaleorid innehåller Kaliumtillskott, Kaliumklorid, och inte K-vitamin.
  Kalium brukar man tillsätta för att minska kaliumunderskott vid behandling med vattendrivande medicin.

 64. 64

  Docent Göran Skrev:

  Mina egna kramper inbillar jag mig beror på att jag på strikt LCHF nog inte får i mig så mycket bladgrönsaker som tidigare och där klorofyllet bär med sig just magnesium – jag kanske ska satsa på mer spenat.

  Spenat är bra, jfr Karl Alfred! Men hos oss saknas inte bladgrönsakerna – det är så gott som allt vi äter tilsammans med proteiner och fett: täcker 75% av talriken, fast det är ju mycket luft i en stack sallad. Trots detta behöver jag tydligen magnesium mot kramperna. Min hustru, som äter samma kost som jag har däremot inga krampbesvär alls!?!

  OT, men viktigt för oss fettälskare: Olivskörden i Frankrike är riktigt god i år: Man har börjat pressa och oljan är av högsta kvalite. Bra för oss konsumenter men också för oljeproducenterna. På senhösten var oljan slut och man hade bara tvålar och hudvårdsartiklar på hyllorna hos olivkvarnarna. Vinskörden är också väldigt bra – alla bönder har mungiporna hissade uppemot öronen. 🙂

 65. 65
  Sadiye Us säger

  Tack Dr Annika!
  Detta visste jag inte om. Hur mycket K vitamin i kombination med Mg, D3, Kalcium kan konsumeras per dag?
  Tack så jätte mycket för upplysningen och denna fantastiska blogg med många kunniga människor.
  Mvh
  Sadiye

 66. 66

  Sadiye Us Skrev:

  Pratade med min hus doktor om att ta ett prov från muskeln och han svarade att de inte ordinerar och det görs i speciella fall och blodprov visar rätt. Tyvärr är det omöjligt att kämpa mot läkaren, han vet…

  Jo… – Sadiye – den omedvetna okunskapen förefaller vara ”oändlig”.

  Men skriv ut det följande och stick det under näsan på Din doktor – så kan Du måhända få honom in på andra tankebanor, kanske…


  OM HUR MAGNESIUMHALTEN I KROPPEN MÅSTE MÄTAS

  Dom flesta läkare tror – efter att ha sett ett blodvärde på patientens magnesiumhalt – att ett OK blodvärde är detsamma som OK värde i Kroppen i övrigt. Men ett blodvärde säger som princip INGENTING om magnesiumspegeln i kroppen som sådan – därför att i blodet finns bara någon procent (= ca 0,3 g) av kroppens magnesium.

  En vuxen människokropp innehåller 20–28 g = ca 2 msk magnesium och av detta finns hela 99 procent i cellerna. Av kroppens totala Mg-innehåll återfinns ca 60 % i skelettet, där huvuddelen finns inne i bencellerna. Av återstående ca 40 % finns ca 20 % i muskelcellerna och ca 20% i övriga mjukdelar.

  Bra information om effekterna av magnesiumbrist, lämplig dagsdos av kosttillskott, bot för sjukdomar m m finns t ex här.


  Så för att få reda på kroppens VERKLIGA magnesiumhalt – så måste t ex en muskelanalys eller håranalys av magnesium-halten göras. Detta därför att blodvärdet kan se bra ut – trots att magnesiumhalten i kroppscellerna är på tok för lågt.

  Ifall magnesiumhalten i blodet ej skulle vara något sånär normal – så skulle det vara åt hållet en ”katastrof” för Kroppen. Blodet kan vare sig ta upp, lagra eller avge det blodet är gjort för med någon reda – ifall magnesiumhalten i blodet ej är något sånär normal.


  Därför ser Kroppen till att i första hand förse blodet med tillräckligt med magnesium – genom att minska magnesium-halten i Kroppen i övrigt – när magnesiummängden i kosten ej räcker till. Det gör den ej i dags dato – oavsett vilket kosthåll Wi tillämpar.

  För ca 100 år sedan så fick Wi i Oss ca 1200 mg biologiskt magnesium via kosten per dag – och idag är den nivån mindre än 200 mg. Dagsbehovet av kosttillskott av magnesium ligger på minst det dubbla.

  Det tar 3-6 månader för Kroppen att återställa en för låg magnesiumhalt – med ett kosttillskott av 400-500 mg magnesium per dag. Men det gäller att välja rätt sorts kosttillskott – därför att att det finns kosttillskott av magnesium som Kroppen ej alls kan ta till sig. En bra sammanställning av vilka kosttillskott som är bra och ej alls bra finns t ex här.

  – slut citat från min URL-länk.

 67. 67
  Annika Dahlqvist säger

  @ 65 Sadiye Us:
  Det är nog ingen som vet exakt hur mycket av olika tillskott man lämpligen bör ta. Man måste vara medveten om att även tillverkarna av dessa medel önskar hög försäljning, och därför vara lite skeptisk till höga doseringsförslag.

 68. 68
  Sadiye Us säger

  Tack så mycket Josef Boberg, jag har läst det och kommer kopiera några stycken och förse dem med plast fickor och lämna över till både min doktor och till deras personalrum.
  Om det kommer bli prestige fråga , det återstår att se.
  Skulle gärna gå till en doktor som är för lchf, vet inte om det finns någon i den staden jag bor i……
  Tack än engång, önskar dig välmående 🙂
  Mvh
  Sadiye

 69. 69

  Det är fascinerande att följa forskningen i världen. Allt fler rapporter stödjer nu det som Erik Enby publicerade för 20-30 år sedan. Senast i fredags doktorerade en ung man, 28-årige Boxi Zhang på Örebro Universitet. Han undersökte bakterier som läckte in i blodet från tandköttsinflammation och han kunde påvisa att de samverkar med arteriskleros – och som en bieffekt också verkar ge cancer.
  Visst behövs pionjärer som Erik Enby och Annika Dahlqvist.
  Den som vill läsa mer om Boxi Chang: https://www.mynewsdesk.com/se/orebro_universitet/pressreleases/munbakterie-kopplas-till-baade-cancer-och-aaderfoerkalkning-1245186

  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör 2000-Talets Vetenskap, http://www.2000tv.se

 70. 70
  Siv Wernborg säger

  Hej Karin,

  Jag har inte gått i mainstream-fåran, är en av dr Enbys f.d. patienter, läs bl.a. krönikan i 2000-Talets Vetenskap Nr 1/2007, http://www.2000tv.se. Min allvarliga cancersjukdom debuterade 2001 och jag lever alltjämt efter att ha behandlats i enlighet med dr Enbys sjukdomsbegrepp. Jag är för övrigt endast en av många patienter som Erik Enby har behandlat under sin livstid, ca 40.000 patienter.

  Skolmedicinens tillkortakommanden beror just på att man saknar ett riktigt sjukdomsbegrepp (allt är infektioner). När pionjären Erik Enby ville publicera sina forskningsresultat accepterades inte hans artiklar av de etablerade vetenskapliga tidskrifterna. Hans läkarkolleger vägrade titta i hans
  mikroskop när han ville presentera sin teori och sina rön om cancerns väsen, varför han publicerade sin forskning på http://www.enby.se. Man kan bara se tillbaka på vetenskapens historia för att inse hur viktigt det är att inte motarbeta ny kunskap, vilket det medicinska etablissemanget har gjort i Enbys fall.

  Utöver 2000-Talets Vetenskap, Canal 2nd Opinion, Kostdemokrati, följ med på NewsVoice och läs tidigare artiklar av dr Enby publicerade under rubriken Hälsa.

  Dokumentärfilmen ”Läkaren som vägrade ge upp” av producenten Börje Peratt lär komma ut på filmfestivalen i Göteborg i januari 2016 och då lär du få svar på dina frågor.

  Mvh

  Siv Wernborg
  (cancerpatient 2001-2004)

 71. 71
  Docent Göran säger

  Ingemar Ljungqvist Skrev:

  Han undersökte bakterier som läckte in i blodet från tandköttsinflammation och han kunde påvisa att de samverkar med arteriskleros – och som en bieffekt också verkar ge cancer.

  Verkligen intressant! Det förvånar mig inte ett ögonblick att forskning nu bekräftar dessa samband.

  Ännu mer intressant är att den första frågan jag själv fick när jag, några år efter min infarkt för nu ganska många år sedan, på grund av en tandköttsinflammation remitterades till den avdelning på Udevalla sjukhus som tar hand om sådana patienter, paradontologen, var om jag hade haft allvarliga hjärtproblem. Jag blev då själv förvånad över frågan men de de påpekade lakoniskt att de flesta av deras patienter också hade sådana problem.

 72. 72

  Till Karin och Siv: Det är lite lättare att hitta rätt att hitta rätt till Sivs krönika om Erik Enby om man klickar här: https://www.2000tv.se/tidning/slutsalda_tidningar/2000taletsvetenskap_nr1_2007.pdf
  På sista sidan hittar man Sivs artikel – men långt dessförinnan finns nyttig läsning från förstasidans omslagsbild (Annika själv) till en fin artikel om en mycket svår, kraftigt ökande epidemi – av borrelia. I vårt senare kunskapsinhämtande verkar det faktiskt vara som så att naziforskaren Erich Traub, var den som gjorde Borrelia mikroben mer patogen och när han sedan efter kriget fick fortsätta med dessa studier på Plum Island i USA, Ja då spred sig dessa mikrober till fastlandet där staden Lyme låg….

  Till Göran : Första gången jag kom i kontakt med munhålans bakterier var vid en intervju med tandläkare Sune Wikner. I den artikel vi publicerade i nr 1-2010 . Där diskuteras alllehanda sjukdomar (en del mellan raderna) Men framförallt tar vi gemensamt upp betydelsen av alger, dvs knöltång som ett oerhört intressant botemedel, och då också dess betydelse för att hålla mikrober i blodomloppet i schack.
  Kopplingen mellan kroniska sjukdomar, inklusive cancer, och mikrober kan knappast vara tydligare.

  Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se

 73. 73

  @Ingemar Ljungqvist

  Kikar man i pubmed finns gott om forskning som rör sambandet mellan bakterier och svampar och cancer. Och att orala bakterier och svampar kan orsaka sjukdomar i kroppen är också studerat sedan länge tillbaka.

  @Siv Wernborg

  Jag får gratulera till att du är frisk och har hälsan. Och är du övertygad om att det är Enbys förtjänst så är det din sanning. Och den kan ingen ta ifrån dig.

 74. 74

  @ Karin:
  Sivs tumörsubstans var full med mikrobiologisk aktivitet trots att den legat i formalin. Jag filmade detta och både Siv och jag försökte få visa filmen för de vetenskapliga aukoriteterna på patologiska institutionen i Göteborg. Det fick vi inte. Eftersom tumörsubstansen var full av kryllande infektion ansåg jag att det var rimligt att behandla Siv med infektionshämmande terapier. Siv fick inget återfall och friskskrevs sedermera på jubileumskliniken i Göteborg. Om den infektionshämmande behandlingen var anledningen till att Siv inte återföll med fortsatt tumörväxt kan ingen bevisa men det var rimligt att pröva en sådan form av behandling pga den mikrobiologiska aktiviteten i hennes tumörsubstans. Jag har flera fall med kronicitet som jag behandlat på detta sätt med mycket goda behandlingsresultat som följd. Detta borde vara av intresse. En ” botad” patient är emellertid en förlorad kund och man sågar ju inte av den hand som föder en.

 75. 75

  @Karin skrev:
  Kikar man i pubmed finns gott om forskning som rör sambandet mellan bakterier och svampar och cancer. Och att orala bakterier och svampar kan orsaka sjukdomar i kroppen är också studerat sedan länge tillbaka.

  Jo jag vet. men det var ju just i avsaknaden av dessa fynd som man då 2007 tog läkarlegitimationen från Erik Enby. Då han utifrån denna kunskap behandlade sina patienter mot bl.a cancer utifrån denna kunskap, som han själv publicerat (Dock ej i PubMed – registrerade media. Dessa refuserade konstant hans artiklar) Huvudmotiveringen till då HSANs beslut var att Enby behandlat patienter utanför ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” . Nu har som du också funnit , vetenskapen hunnit ifatt. Då vore det ju på plats att ge honom hans legitimation, heder och ära tillbaka. Vi i Föreningen SARA har redan gjort detta. Men eftersom du har det kritiska intresset Karin att ställa saker tillrätta vore det väl på sin plats att du sammanställer de sökningar du gjort och sänder dem till Socialstyrelsen för att åtgärda missgreppet gentemot Enby. Som kopia kan ju du också göra det publikt. Gör du sammanställningen riktigt bra och förståelig för en bredare publik, så kan vi ju publicera den i 2000-Talets Vetenskap. Då förhindrar vi att pionjärer som Erik Enby, likt Ignasz Semmelweiz får sin upprättelse postumt.
  Själv arbetar jag i detta ärende med ”tyst diplomati”
  Du kan kontakta mig, om du här föredrar att vara anonym på ingemar@2000tv.se

  Ingemar Ljungqvist, chefredaktör , http://www.2000tv.se

 76. 76

  @ Erik Enby

  Roligt att du deltar i debatten. Jag glädjer mig naturligtvis för Sivs räkning, Och naturligtvis måste det kännas som en fjäder i hatten att du kan ha bidragit till hennes tillfrisknande. Men min utgångspunkt i den här tråden är om man kan bota cancer med kalcium och bikarbonat. Och eftersom du är här i tråden kanske du kan svara på hur du gör med risken för att blodet kan bli alltför basiskt vid användning av preparaten du rekommenderar till dina cancerpatienter.

  @ Ingemar Ljungqvist

  Jag vet ingenting om Erik Enbys forskning. Det jag däremot gör är att jag ifrågasätter behandlingen mot cancer med kalcium och bikarbonat. Men den frågan rinner hela tiden ut i sanden i den här tråden.

 77. 77
  Docent Göran säger

  Karin Skrev:

  Det jag däremot gör är att jag ifrågasätter behandlingen mot cancer med kalcium och bikarbonat. Men den frågan rinner hela tiden ut i sanden i den här tråden.

  Jag tycker att din ”skeptisism” är intressant.

  Egentligen undrar jag vilket svar som du egentligen förväntar dig eftersom jag tror mig förstå att du är helt medveten om att inga evidensbaserade försök, s.k RCT’er, kan ha utförts eller någonsin kommer att utföras på behandlingar där sjukvårdsindustrin inte sett några vinster framför sig.

  När jag ser tillbaka på min egen ”karriär” från att som forskare inom de ”hårda tekniska vetenskaperna” för 20 år sedan också trott att skolmedicinen, den så kallade evidensbaserade medcinen, var baserad på samma sunda naturvetenskap som jag själv varit van vid i hela mitt liv till att nu se en rent kriminell verksamhet, i händerna på läkemedelsbolagen och faktiskt med miljontals döda varje år i kölvattnet, framför mig och där dolt forskningsfusk satts i system (Götzsches bok avslöjar detta på ett åskådligt och skrämmande sätt) och med en genomgående korruption på alla plan blir jag faktiskt ordentligt ”mörkrädd” när jag tänker på framtiden.

  Jag vet inte hur långt du själv har kommit på din skeptiska resa och vilka din utgångspunkter har varit men risken är att du på samma sätt som jag själv till slut helt tappar tron på någon hederlighet över huvud taget inom sjukvården.

  Jag tror nu starkt på alternativ sjukvård dels för att den har fungerat alldeles utmärkt på mig och min fru men framför allt av det enkla skälet att den måste vara helt ofarlig för att ha en chans att överleva den intensiva övervakning som den ständigt är utsatt för från myndigheter och inte minst läkemedelsbolagen som sedan mer en femtio år har sett till att skaffa sig monopol på läkemedelförskrivning och med näbbar och klor därför just bekämpar alternativa och ofarliga behandlingar (som t.ex. Erik Enby erbjuder), och där inte ett enda dödsfall har kunnat bevisats om du nu inte kan visa att jag är felunderrättad. Läkemedelsbolagen skulle heller knappast ha försuttit tillfället att tala om detta om något enda fall nu blivit känt.

  Mot dessa noll dödsfall inom den alternativa sjukvården måste vi då i logikens namn också ställa de mer än en MILJON dödsfall per år som orsakas av den ”evidensbaserade” sjukvården. I mina ögon är det här därför frågan om ett mycket avancerat och farligt kvacksalveri som satts i system men eftersom denna ”elefant” är så gigantisk är det få som verkar se den eller ens bry sig om att den står där mitt i rummet; kanske även du tillhör denna kategori – rätta mig i så fall om jag har fel.

  Nästa fråga är förstås just den fråga du ständigt återkommer till och det är hur effektiva de alternativa behandlingarna är och om folk blir lurade. Då är återigen min ståndpunkt att om det är något som vi har luras att tro så är det att skolmedicinens behandlingar verkligen botar våra sjukdomar. Vad jag själv har kommit fram till så kan ingenting vara längre från sanningen än sådana påståenden även om det finns undantag som när antibiotika fortfarande biter på våra infektionssjukdomar. Den alternativa sjukvården är, när den lovar bot, därför knappast sämre än den officiella men som sagt samtidigt är den nästan helt ofarlig även om jag som naturvetare ibland kan stegra mig inför förklaringsmodeller som strider mot den grundläggande fysiken och kemin som jag är van vid. Nå – placeboeffekten är förstås erkända även av skolmedicinen och den kan förklara en helt del som kan tyckas oförklarligt i båda lägren.

  Har man en gång förlorat tron på skolmedicinen är det i mina ögon väldigt svårt att få den tillbaka och då finns egentligen bara alternativmedicinen kvar som alternativ.

 78. 78

  @ Karin
  Nu börjar du dra ut frågan från den ursprungliga rubriken som var att polisen lade ner sin förundersökning och friade Erik från brott.

  Men i alla fall: Eriks forskning dvs hans publicerade arbeten finns på http://www.enby.se
  När det gäller polisens kontroll av patientjournalerna via uppringning, fick de säkert höra att Erik använder sig av medel som gör växtförhållandena för bakterier och svamp ogynnsamma. I den arsenalen kan ingå såväl korallkalcium resp bikarbonat.

  Bara kort här: Att bikarbonat dödar mikrosvamp är baskunskap inom mögelbekämpning.
  Om man exempelvis googlar på antifungal activity and sodium carbonate: Ja då blir träffarna många.
  Men just detta förhållande och att bikarbonat är förträffligt mot cancer (se Simoncini) gör ju också att man såväl som Enby och undertecknad vågar säga att cancertumören i sitt inre är en svampväxt
  (Ascomycetes) och detta oavsett verkningsmekanism. Har själv provat bikarbonat mot svampangripna förhårdnader på stortårna. De bara mjuknade och blev halvflytande, lätta att avlägsna med handduk

  Men maila mig så kan du få svar på andra frågor, eftersom jag något sånär försöker hålla mig inom ämnesgränserna.

 79. 79

  @ Karin:
  Du får läsa och studera Karin. Om du inte är för gammal kanske du hinner sätta dig in i hela det mysterium som jag blivit delaktig av under en 40-årsperiod. Åk runt och tala med folk. Läs och ta reda på om det du får veta från dem är rimligt. Studera kroppsvätskor mikroskopiskt och ana dig till en rimlig förklaring på det du ser. Försök att förklara betydelsen av något som du ser för första gången. Tro rätt från början om all den information du samlar ihop. Då finns det också en chans att du når en bit med det forskningsarbete som denna tro eventuellt leder till.
  Skilj på vetenskapsmannen och forskaren. Vetenskapsmannen är den som tror rätt från början om det han upptäcker. Därefter kommer forskarna till kvarn för att visa om det som vetenskapsmannen upptäckt är av intresse eller inte. Ja det behövs arbetsbin inom alla forskning
  men utan vetenskapsman blir det svårt att komma rätt i arbetet med det okända. Och det okända här är större delen av sjuklighetsprocesserna som för de flesta av dagens läkare är totalt okända. Välkommen att diskutera med mig när du vet mer och fråga mig inte på ett sådant sätt så att det låter som om du ville förhöra mig.

 80. 80

  @ docent Göran,

  ” …inga evidensbaserade försök, s.k RCT’er, kan ha utförts eller någonsin kommer att utföras på behandlingar där sjukvårdsindustrin inte sett några vinster framför sig.”

  Nu är ju, som jag påpekat tidigare, båda ämnena storsäljare åt läkemedelsindustrin. På apoteket finns 98 produkter som innehåller kalciumkarbonat:

  Trots att kalcium och bikarbonat använts länge av skolmedicinen förknippas båda av någon outgrundlig anledning med hälsokost och alternativmedicin. Men inget kan väl vara mer felaktigt. Inget av ämnena, varken kalcium karbonat eller bikarbonat (E 500), är naturliga utan båda framställs i kemiska fabriker.

  Jag håller med om att det krävs ett paradigmskifte inom skolmedicinen. Men att svaret skulle vara samma eländiga preparat som läkemedelsindustrin prånglar ut på löpande band är jag tveksam till.

  @ Ingemar Ljungqvist

  När det gäller bikarbonat, har ämnet många användningsområden. Om ett av dem skulle vara att döda cancerceller undrar jag om det finns bekräftat att storkonsumenter av Samarin skulle ha mindre risk att utveckla cancer?

  @Erik Enby

  Jag har inte forskat, men läst och studerat. Och framförallt har jag varit patient hos både läkare och alternativmedicinare. Mina erfarenheter har lärt mig att vara skeptisk till båda.

  Det var verkligen inte meningen att vara oförskämd. Om du uppfattade min fråga som ett förhör, ber jag om ursäkt.

 81. 81
  Lars Henrik säger

  Jag har bestämt för mig att bikarbonat är ett kroppseget ämne som används i kroppens egna syra-basbalans. Jag kan förståss ha fel och jag har inte hittat någon källa till detta nu vid en snabb sökning förutom ett pdf-dokument där man kan läsa att acetatjoner metaboliseras till just bikarbonat. Dokumentet handlade om vätskebehandling med bland annat Ringer-Acetat.

  https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://moodle.med.lu.se/pluginfile.php/31325/mod_resource/content/1/1008-V%25C3%2584TSKEBEHANDLING-KMP.pdf&q=bikarbonat%20kroppseget&ved=0CDEQFjAIOApqFQoTCLreiIX7hckCFQOPLAodR_4HnA&usg=AFQjCNH-r4eZw5imKsTJEO67yRKemWv44Q&sig2=a9u3UnhzMaShY_HV0Td3eQ

 82. 82
  Docent Göran säger

  Karin Skrev:

  Inget av ämnena, varken kalcium karbonat eller bikarbonat (E 500), är naturliga utan båda framställs i kemiska fabriker.

  Lars Henrik Skrev:

  Jag har bestämt för mig att bikarbonat är ett kroppseget ämne som används i
  kroppens egna syra-basbalans.

  Jag har kämpat med kemin som mitt favoritämne sedan barndomen och därför tycker jag Karins fråga är speciellt intressant och kroppen som helhet är förstås till sist helt och hållet en kemisk fabrik om än en väldigt komplicerad sådan.

  Som Lars Henrik påpekar arbetar denna fabrik inom ett väldigt snävt reglerat pH-område, 7.35 – 7.45 (7.0 är helt neutralt och > 7.0 basiskt; 7,4 innebär att kroppen är svagt basisk), och här ingår bikarbonatjonen HCO3 som en del av pH-regleringen och där den koldioxid, CO2, som uppstår som slutprodukten vid den förbränningen av våra näringsämnen i mitkondrierna som sker med hjälp av det syre vi andas in, också är en naturlig del av pH-regleringen. Om vi inte skulle kunna andas ut koldioxid som vi ständigt producerar skulle vi ligga illa till pH-mässigt väldigt fort.

  99 % av kroppens kalcium, Ca, finns i våra ben där det utgör ungefär 40 % av vikten och där den negativa karbonatjonen, CO3, som är kemiskt fast bunden utgör 10 % av vikten. Den andra negativa jonen som balanserar de positiva Ca-jonerna i våra ben är fosfatjonen som utgör 17 % av vikten.

  Summa summarum så måste vi betrakta både kalciumjoner och karbonatjoner, i vattenlösning eller i fasta kemiska föreningar, som helt naturliga delar av kroppens naturliga kemi men en kemi som måste vara mycket väl reglerad för att vi ska må bra.

  Hur denna oerhört komplexa reglering, homeostasen, går till känner vi bara till i dess grova drag även om skolmedicinen så gärna vill hävda att de vet vad som händer när de utsätter kroppen för än det ena än det andra kemiska preparatet och som Karin är inne på kan åstadkomma mer skada än nytta.

  När man till exempel med det kemiska medel som statinerna innehåller hindrar kroppens homeostatiska reglering och framställning av kolesterol, som är en av kroppens allra viktigaste viktigaste byggstenar, vet man hur detta kemiskt går till men man blundar för de naturliga konsekvenserna av detta våldsamma ingrepp. I mina ögon finns det här ingenting annat än hybris och kvacksalveri.

 83. 83

  Svamp i cancertumörer – lite en fråga om hönan eller ägget, kanske. Cancerceller har mycket störd metabolism, kan bara skaffa energi via citronsyrecykeln ocn är helt beroende av glukos. Deras mitocondrier muterar lätt och immunförsvaret funkar antagligen också ganska dåligt. Vi har svampar som naturliga gäster i vår mikroflora både på huden och i tarmarna. Ibland blir de lite mera aggressiva och vi få sk mykos mellan tårna och kanske i genitalierna. Kanske de också skulle tycka det var kul att bosätta sig i en cancertumör, om miljön är favorabel?

 84. 84
 85. 85

  @Erling

  Observera att vare sig Erik eller jag sagt att svamp orsakar cancer. Vi ser det mer som en somatisk ekologi och åtminstone jag vågar likt Simoncini påstå att cancer är svamp; dvs att tumörvävnaden till stor del utgörs av mikrosvamp. Svampen omger sig av en räcka kroppsegna celler vars funktion mycket väl kan vara att försöka kapsla in mycelväxten. Då sänder svampen hela tiden ut toxiska substanser som påverkar kroppscellerna och som ger upphov till DNA-brott i deras celler. Detta har exempelvis Seyfried diskuterat, dvs att den DNA-förändrade cellen inte är primär i cancerutvecklingen, trots att så gott som all cancerforskning vilar på att det är det är det förändrade DNA-et som är orsak till cancer. (Här hade faktiskt Göran en av de bästa inlägg med enormt fin diskussion för dryga halvåret sedan) Den kanske kan tas fram igen.
  Likadant tar du Erling upp cancercellernas förändrade metabolism. Ja men när Warburg gjorde sina ursprungliga försök och undersökte metabolismen hos cancer, så tog han hela eller delar av tumören med hela dess innehåll, dvs såväl svamp, bakterier och kroppsegna celler, såväl friska som genförändrade. Att de som sedan följt hans resultat – som f.ö. var helt OK, och påstår att det enbart var cancerceller som gav det observerade resultatet har man gjort en oerhörd grov förenkling.
  Här kan du och andra läsa mer om vår syn på cancer https://www.curenaturalicancro.org/images/2000V1.13BZhela.pdf

  Ingemar Ljungqvist, chefred http://www.2000tv.se

 86. 86

  Ingemar Ljungqvist Skrev:

  (Här hade faktiskt Göran en av de bästa inlägg med enormt fin diskussion för dryga halvåret sedan) Den kanske kan tas fram igen.

  Jo… – Ingemar – de finns här https://annikadahlqvist.com/2015/03/15/den-kansliga-fragan-om-cancer/ och här https://annikadahlqvist.com/2015/04/15/den-kansliga-fragan-om-cancer-ii/

 87. 87
  malamatina säger

  Nu har jag sett filmen om Erik Enby, ”Läkaren som vägrade ge upp”. Den turnerar runt i Sverige, och nu i veckan visades den på Filmhuset här i Stockholm. Trycket efter biljetter var så stort, att man fick dubblera föreställningen.

  Jag säger bara – se den, om ni har möjlighet! Den väcker många frågor och känslor. Och man stärks i sin uppfattning att det medicinska etablissemanget är mer än korrupt. Hur kan man som forskare och läkare vägra att undersöka och ta del av så nya och intressanta fynd som de Erik Enby gjort? Är det en vetenskaplig inställning? Det är människors lidande och död det handlar om, när man på det sättet ignorerar ny kunskap!

  Dessutom, parallellerna med hur Annika behandlades för några år sedan går inte att bortse ifrån, även om hon undgick att bli fråntagen sin läkarlegitimation. Men inställningen från dem med makt inom det medicinska etablissemanget är lika obehaglig och obegriplig.

 88. 88
 89. 89
  I Like Neil Young säger

  malamatina Skrev:

  Men inställningen från dem med makt inom det medicinska etablissemanget är lika obehaglig och obegriplig.

  Den är kanske obehaglig men absolut inte obegriplig. Makt och pengar och ett helt vansinnigt system på kritiska plan gör att det blir så här. Västvärlden skulle behöva göra ett gigantiskt omtag.

  Och det går inte så länge inte politiken frigörs från Mammon. Till syvende och sist så kommer NATO – som är mammons maktmaskin – att garantera 100% att det inte blir ändring. Detta kommer att ske med militära maktmedel om så behövs.

  Detta garanterar status quo och att varken medicinsk eller annan forskning helt plötsligt gör ett quantum leap som får makten att glida ur oligarkernas händer. Vilket är vad det hela handlar om – egentligen. Bevara den osynliga maktstrukturen.

  Därför är det som det är med Enby. Och kommer så att förbli.

  Det är otroligt synd för världen skulle kunna vara en helt annan plats.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa